Dodaj do ulubionych

LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe...

22.09.13, 14:54
Popieram to stanowisko w 100%.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fel_szprycha Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.13, 15:50
      gdyby rowerzyści byli normalnymi ludźmi a nie terrorystami i do tego nieubezpieczonymi i nieodpowiedzialnymi...
      a tak wreszcie zaczynają inaczej na nich patrzeć
      i zabiorą im się do du.py

• Gość: Dep Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.mgwlan.pl 22.09.13, 16:15
        > gdyby rowerzyści byli normalnymi ludźmi a nie terrorystami i do tego nieubezpie
        > czonymi

Czyżby? finanse.wp.pl/kat,1033763,title,OC-dla-rowerzystow-bedzie-obowiazkiem,wid,15944630,wiadomosc.html?ticaid=1115a8
      • Gość: m Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.250.tronic.pl 22.09.13, 17:35
        Proponuję wprowadzić również OC dla pieszych. Oni też powodują część wypadków
        • Gość: dijkstra Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.radom.vectranet.pl 22.09.13, 17:56
          Jeśli piesi kiedykolwiek zaczną łazęgować ulicami to jak najbardziej, HEHE
    • Gość: obywatel Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.13, 19:25
      Z tego wynika, że kontrapasy są nielegalne.
    • Gość: mieszkaniec Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.13, 19:26
      Czyli specjalista potwierdza w 100% wszystko to, o czym pisałem w innym wątku. Szkoda, że projekt zmiany organizacji ruchu na Dzierzkowie był konsultowany wyłącznie z BR, a nie z mieszkańcami i fachowcami w zakresie BRD. Mam nadzieję, że w przyszłości uda się to zmienić.
      • Gość: LOczEK Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.free.aero2.net.pl 22.09.13, 19:43
        Tylko zdaje sie, ze ten specjalista ma sprawe sadowa z mzdik ktorej nie moze wygrac. To podwaza jego fachowosc. POnadto co to jest Instytut Bezpieczenstwa Drogowego? Nie ma takiej organizacji, jest za to Instytut Bezpieczenstwa Ruchu Drogowego. Czyzby podpiecie sie po kogos w celu zwiekszenia wiarygodnosci?
        • fnx1 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 22.09.13, 20:21
          Nie znam tematu sprawy jaką autor ma z MZDiK - ale widocznie jesteś świetnie zorientowany - albo próbujesz zmącić bardzo jasną i klarowną analizę sytuacji. A to nieładnie. Zresztą przegrane sprawy w sądzie jakoś w moim pojmowaniu nie podważają kwalifikacji - no chyba, że spowodują odebranie np uprawnień zawodowych i dyplomów ukończonych szkół. Sędziowie raczej rzadko są ekspertami w dziedzinie BRD - a najmowani rzeczoznawcy - nie zawsze są bezstronni.
          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 26.09.13, 01:13
            Może też mieć kiepskiego prawnika (dżizys, ilu ja takich spotykam na co dzień w prasie, aż włos się jeży na głowie...), albo mogły wystapić błędy w przebiegu protokołu sądowego co miałoby wpływ na decyzje końcowe...

Ale o co w ogóle chodzi?
            Służę analizą i moją opinią jakby co. :)
        • b.lesniewski Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 23.09.13, 21:07
          Gość portalu: LOczEK napisał(a):

> Tylko zdaje sie, ze ten specjalista ma sprawe sadowa z mzdik ktorej nie moze wy
          > grac. To podwaza jego fachowosc. POnadto co to jest Instytut Bezpieczenstwa Dro
          > gowego? Nie ma takiej organizacji, jest za to Instytut Bezpieczenstwa Ruchu Dro
          > gowego. Czyzby podpiecie sie po kogos w celu zwiekszenia wiarygodnosci?

Pozdrowienia i do zobaczenia dalej w sądzie.
          Mała pomyłka. Jestem Koordynatorem projektów BRD w Fundacji Instytut Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz w Radzie Programowej Stowarzyszenia Partnerstwo dla BRD.
    • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 22.09.13, 19:45
      fnx1 napisał:
      Popieram to stanowisko w 100%.

też popieram, nie potrafił bym ująć tego konkretniej, a w dodatku zdanie fachowca ma inną wagę... - DZIĘKUJĘ!

a ja pamiętając "szykanę" przy ulicy Żurawiej i widząc malowany na ul. Górnej pas myślałem, że to nowy wynalazek B. Leśniewskiego :-)
      • Gość: Gej z G2 brak jakiekolwiek racjonalnego uzasadnienia głupot IP: 74.63.112.* 22.09.13, 20:22
        Ryży rozkracz się swoim "cudownym dzieciom dwóch pedałów". Co jeszcze dla nich zrobisz a dla nas spieprzysz?
      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 26.09.13, 01:07
        vater1958 napisał:

> a ja pamiętając "szykanę" przy ulicy Żurawiej i widząc malowany na ul. Górnej pas myślałem, że to nowy wynalazek B. Leśniewskiego :-)

Wyłamał się widać w porę (??) z tego kółka rowerowego. :)
    • j.an LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 22.09.13, 21:33
      W tym wynalazku namalowania pasa na ul.Górnej wcale nie chodziło o ulepszenie przejazdu rowerzystom czy zablokowaniu parkowania mieszkańcom,tu chodzi wyłącznie o dopływ kasy do budżetu, zajęcie będą miały straż miejska i policja,teraz dopiero będzie festiwal tych służb która więcej wlepi mandatów.
      • Gość: obywatel Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 20:13
        A na jakiej podstawie wystawią mandaty skoro kontrapasy nie są objęte przepisami kodeksu drogowego?
    • Gość: Pedał Roman Wolność dla pedałów IP: *.radom.vectranet.pl 22.09.13, 22:03
      Dajcie żyć! My na pedałach wygramy!
    • Gość: du Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.radom.pilicka.pl 23.09.13, 19:16
      Dla mnie jest to do dupy, a pedałkowe lewoskręty na Kaszubskiej to szczyt głupoty. Czekam jeszcze na światełka bo niedługo tego zarządają rowerki. Czy naprawdę nie ma na co wydawać pieniędzy, może schody na wiadukcie warto wyremontować albo chodniki na Kaszubskiej wyremontować. Pomysł z ul. Średnią to wielkie gó.... Tyle w tym drnym temacie
    • b.lesniewski LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 23.09.13, 20:56
      Niech mi ktoś z Bractwa Rowerowego odpowie. Źródło i cel podroży rowerzystów w tym rejonie. Według mapy ruch zaczyna się od zjazdu z wiaduktu na Lubelskiej i skierowany jest na Ustronie czy dalej w kierunku Idalina, Długojowa...
      To proszę mi wskazać którą drogę skraca kontrapas. ŻADNEJ. Mało tego, prowadzi rowerzystów dłuższą drogą (kolor czerwony) i kieruje do skrzyżowania Średnią, Słowackiego, Zagłoby. Prościej byłoby jechać od razu Średnią Jadąc na Ustronie (nieciekawa jazda bardzo wąską Kwiatkowskiego).
      Można też Średnią wjechać w Puławską lub Odrodzenia kierując się na Długojów lub Idalin.
      [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/li/ec/kxdf/lljBu4ttraTheJRjzB.jpg[/img]

Poczytajcie trochę w necie jak i dlaczego powstały pierwsze kontrapasy. Miało to sens.
      Nie można wyznaczać kontrapasów tylko dlatego, że coś takiego istnieje, dla mody, dla fanaberii, bo w tym przypadku brak tu jest po prostu ZDROWEGO ROZDSĄDKU.
      • b.lesniewski Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 23.09.13, 21:02
        Mapa nie weszła:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/0/li/ec/kxdf/r6kTvl81OTa9WOjnYX.jpg
      • Gość: stary czekista Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.13, 23:11
        Ale po co mają odpowiadać, skoro wiatr historii w żagle im dmie? Przecież p. Zaborowski jasno napisał, że to władza decyduje o tym co i jak może się dziać na drodze publicznej, a kontrapasy mają powstawać na wszystkich drogach jednokierunkowych, bo taka jest kolej rzeczy i logika historii. Co tu jeszcze uzasadniać? Władza zawsze wie lepiej czego potrzeba obywatelom niż oni sami i to przecież wszyscy wiemy z historii, np. tej PRL-owskiej.
    • fnx1 LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 23.09.13, 21:42
      Sukces Bractwa Rowerowego i kontrpasa! WIDZIAŁEM DZISIAJ JEDNEGO DZIELNEGO ROWERZYSTĘ JADĄCEGO POD PRĄD! Musiał to być członek BR a może nawet ktoś z szefostwa... Muszą pokazać rowerzystom jak jeździć i że za pierwszym razem może ich nikt nie rojedzie. Dopiero za drugim albo trzecim.
      Do tej pory na tych krzyżówkach uważało się tylko z lewej strony... wiele osób nadal z przyzwyczajenia będzie tak robić. No trudno... jak potrącą jakiegoś rowerzystę jadącego wbrew rozsądkowi (ale zgodnie z kontrpasem) pod prąd... ponioosą za to odpowiedzialność. Ale on tez. Zresztą głównie on.
    • pitagor LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 23.09.13, 23:36
      > Sukces Bractwa Rowerowego i kontrpasa!

Możemy się spierać i przerzucać liczbami, w niedzielę około godziny 20 widziałem 3 (ja jechałem autem).

Pan Leśniewiski niestety myli się i to w kilku kwestiach, m.in. sugerują, że powstanie kontrapasów ogranicza się jedynie do centrów miast :
      1. Karków ibikekrakow.com/2012/08/05/kontrapas-na-ul-sielskiej-borek-falecki/
      2. Warszawa www.zm.org.pl/?a=orszady-118&img=2
      • Gość: Maces Re: LIST. Kontrapas na Górnej IP: *.radom.vectranet.pl 24.09.13, 00:10
        Nie wiem czy p.Leśniewski się myli czy nie, wiem za to, że BR ma głęboko w ... poważaniu innych. W załączonym przez Ciebie linku do kontrpasa w Krakowie można przecież wyczytać: "... Zapotrzebowanie na miejsca parkingowe przy obustronnej zabudowie jednorodzinnej ulicy jest niewielkie...". A pytał ktoś mieszkańców o ich potrzeby? Były robione jakieś konsultacje społeczne (ktoś spoza "porozumienia BR i MZDiK")???
        Chcecie mieć ten kontrpas, bo... chcecie i już. Inni się nie liczą. Wypisywane są mega elaboraty uzasadniające potrzebę istnienia, w których przewodnią rolę odgrywa "przestrzeń publiczna". Tyle tylko, że mieszkańcy funkcjonują w tej przestrzeni codziennie, a tych paru rowerzystów, którzy przejadą tą trasą będzie tam rzadko, sporadycznie, jednorazowo. W imię "idei" i "rozbujanych" własnych potrzeb (możecie się doskonale obyć bez tego kontrpasa na Górnej) odbieracie innym odrobinę wygody. I gdzie tu zdrowy rozsądek?
        • Gość: l.i.l.a.b.a.j.ona Re IP: *.41.227.245.threembb.co.uk 24.09.13, 02:31
          Od jakiegoś czasu na mojej sąsiedniej ulicy trwają jakieś prace budowlane na posesji wokół domu zlokalizowanego stosunkowo blisko jezdni (jezdni bez kontrapasa BTW, bo mitem jest jakoby każda ulica na "zachodzie" wyposażona była w ścieżki rowerowe, kontrapasy, etc).
          Na furtce wejściowej owej posesji wisi kartka ze stemplem lokalnego samorządu ds nieruchomości.
          Informacja na kartce zawiera opis charakteru budowy/przebudowy, czas trwania prac oraz adres i resztę danych kontaktowych owego samorządu.

"Po co wisi taka kartka?" zapytaliby w urzędzie miejskim w R-miu.
          Ano dlatego, że taką ulotką lokalny samorząd nie pyta sąsiadów o pozwolenie na jakieś prace budowlane u Smithów tylko o uwagi sąsiedzkie odnośnie ewentualnych zagrożeń lub inne uwagi i gdzie można je zgłaszać. Jest różnica? Jest. Cywilizowana.
          Ale że BR nie postulowało o poinformowanie o kontrapasach i uwagi mieszkańców to jestem w szoku.
      • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 09:09
        pitagor napisał:
        Pan Leśniewski niestety myli się i to w kilku kwestiach(...)

Szanowny Kolego

przecież to podstawy Waszych działań w tym przypadku są błędne!
        1. Droga ulicami Kaszubską/ Górną jest krótsza od drogi ul. Średnią - o ten zawijas przy wiadukcie na ul. Lubelskiej???
        2. Mniej ruchliwych skrzyżowań??? - bzdura, wystarczy choćby porównać skrzyżowania Kaszubska/Odrodzenia i Średnia/Odrodzenia - w tym drugim przypadku ruch na ul. Odrodzenia w kierunku Okrzei jest już marginalny!
        3. Bezpieczniejszy wyjazd z Górnej w Słowackiego (życie to już chyba zweryfikowało)???
        z ul. Średniej dzięki sygnalizacji świetlnej można np. w lewo skręcić bez żadnego problemu!

gdyby wszystko to nie było prawdą - można szukać jakiegoś kompromisu, można pod znakiem zakazującym parkowania umieścić tabliczkę np. "od 8.00 do 20.00", również zimą ten zakaz nie musiałby obowiązywać, ale w tym przypadku...

A Wy?
        tak roszczeniowego i aroganckiego tekstu dawno w gazecie nie czytałem
        cytuję np. : Mieszkańcy nie kupili ulicy i nie płacą od niej podatków, Oczekiwanie, że na publicznym terenie będę mógł za darmo przechowywać prywatną własność, jest niedorzeczne(!!!) itd itd itd
        Panowie - nie bądźmy śmieszni! w ten sposób parkuje więcej niż 90% samochodów w Polsce (i nie jest to przestępstwo!)!

I jeszcze jedna sprawa
        Utrzymanie porządku na trawnikach i chodnikach w przypadku, gdy te ostatnie oddzielone są od posesji tzw. pasem zieleni spoczywa na MZDiK, jak również odśnieżanie zimą.
        Owszem raz w roku widzę, jak trawniki są koszone, ale to chyba nieco za mało??? zamiatane i myte są jedynie jezdnie, a chodniki?
        A zimą? Nie pamiętam, by służby miejskie odśnieżały i posypywały chodniki (wręcz odwrotnie - jadący pług zgarnia śnieg z jezdni na chodnik - dziękuję panom)!!!
        To, że ul. Górna jest jako tako zadbana jest zasługą tylko i wyłącznie mieszkańców!!!

Powtórzę swoje pytanie:
        Panowie z Bractwa - a co wy robicie dla tej ulicy?

i jeszcze jedno do panów Tkaczyka, Pawłowskiego i Zaborowskiego:
        czy nieprawdą jest, że obecna organizacja ruchu przy ulicy Górnej uniemożliwia okolicznym mieszkańcom dojazd do posesji?
        • vater1958 * odnośnik 24.09.13, 09:13
          powyżej cytaty z:

radom.gazeta.pl/radom/1,48201,14628174,Bractwo_Rowerowe_mieszkancom_Gornej__ulica_to_nie.html
        • firebwoy Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 09:57
          vater1958 napisał:

"3. Bezpieczniejszy wyjazd z Górnej w Słowackiego (życie to już chyba zweryfikowało)?? z ul. Średniej dzięki sygnalizacji świetlnej można np. w lewo skręcić bez żadnego problemu!"

Z Kaszubskiej też będzie można skręcić w lewo w Słowackiego. Nie można dokonać oceny niedokończonego rozwiązania.
          BTW. Gdzie jest skrzyżowanie Górna/Słowackiego?

"czy nieprawdą jest, że obecna organizacja ruchu przy ulicy Górnej uniemożliwia okolicznym mieszkańcom dojazd do posesji?"

Nie uniemożliwia ponieważ zatrzymanie w celu otwarcia bramy wynika z warunków ruchu.
          • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 11:14
            firebwoy napisał:

Z Kaszubskiej też będzie można skręcić w lewo w Słowackiego. Nie można dokonać
            oceny niedokończonego rozwiązania.

znam setki niedokończonych rozwiązań, a nawet dokończonych, a spartolonych (np. Park Kościuszki)...
            a skrzyżowanie Górna/Słowackiego jest tam, gdzie nie ma skrzyżowania Kaszubska/Słowackiego - odnoszę wrażenie, że nie wszyscy tu wiedzą, o czym dyskutują!

"czy nieprawdą jest, że obecna organizacja ruchu przy ulicy Górnej uniemożliwia okolicznym mieszkańcom dojazd do posesji?"

Nie uniemożliwia ponieważ zatrzymanie w celu otwarcia bramy wynika z warunków ruchu.

a konkretnie? jakiś artykuł?, paragraf? konkretnie jest to tylko Wasza interpretacja - tak samo samochody parkują tam teraz na chodnikach, bo wynika to z warunków ruchu (co oczywiście jest łamaniem obowiązujących przepisów)....
            a jak będę chciał otworzyć bramę, a będzie mnie wyprzedzał jakiś kawalerzysta (np. w rodzaju byłego posła S.) i dojdzie do tragicznego wypadku z udziałem rowerzysty jadącego swoją ścieżką - co orzeknie sąd???

kolego firebwoy - a pozostałe pytania?
            a może jakieś odśnieżanie zimą?
            a może podlejecie jakiś trawnik latem?
            wszak uważacie, że macie więcej praw od nas?
            • samspade Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 14:21
              vater1958 napisał:

>odnoszę wrażenie, że nie wszyscy tu wiedzą, o czym dyskutują!

To u fireboya norma.
          • samspade Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 14:07
            firebwoy napisał:

> BTW. Gdzie jest skrzyżowanie Górna/Słowackiego?

Tutaj.
            goo.gl/maps/D35Id
          • Gość: mieszkaniec Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.13, 17:15
            >Z Kaszubskiej też będzie można skręcić w lewo w Słowackiego. Nie można dokonać oceny niedokończonego rozwiązania.

Nie, no to już są szczyty! I coś takiego uczestniczyło w konsultacji planu organizacji ruchu dla tych ulic?!? I zostało potraktowane poważnie przez MZDiK, które ma głęboko w d... ludzi, którzy tam mieszkają, prowadzą działalność gospodarczą i za podatki od niej utrzymują tą całą bandę?!?
          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 24.09.13, 19:40
            firebwoy napisał:

> BTW. Gdzie jest skrzyżowanie Górna/Słowackiego?

Hahaha! Dobre :)!

• pitagor Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 16:31
          vater1958 napisał:
          > Szanowny Kolego

Szanowny Panie, Proszę wybaczyć, ale nie mam czasu (ani ochoty) czytać i odnosić się do tego co ludzie tu wypisują. Wszystko co BR chciało powiedzieć jest na naszej stronie oraz ukazało się w różnych mediach. Rozumiem, że nie musi Pan wiedzieć o naszej korespondencji z jednym z mieszkańców ul. Górnej, ale proszę nie sugerować, że nie szukaliśmy (nie podpowiadaliśmy) rozwiązań kompromisowych. Ponadto, nigdy nie proponowaliśmy ustawienia znaku B-36 na w/w ulicach.
          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re: vater 1958 26.09.13, 00:59
            pitagor napisał:

> Szanowny Panie, Proszę wybaczyć, ale nie mam czasu (ani ochoty) czytać i odnosi
            > ć się do tego co ludzie tu wypisują.

Życzyłabym sobie, że tutejsze trolle pisywały przynajmniej z takim rzeczowym zaangażowaniem i kulturą jak Ty vater... :)

> Wszystko co BR chciało powiedzieć jest na naszej stronie oraz ukazało się w różnych mediach.

Oł yes, trzeba też czytać między wierszami jeśli nie ma czegoś co być powinno... :)

> Rozumiem, że nie musi Pan wiedzieć o naszej korespondencji z jednym z mieszkańców ul. Górnej,

Albo się mylę albo jeden z chłopców na rowerkach mieszka przy ul. Górnej właśnie, więc mają teraz swoje "alibi"... :)

> proszę nie sugerować, że nie szukaliśmy (nie podpowiadaliśmy) rozwiązań kompromisowych.

"Ulica to nie parking!" czytane między wierszami w liście do lokalnej redakcji, do opublikowania, to zdecydowanie ofuknięcie sprzeciwów mieszkańców. Pytasz ich o brak chęci do (przynajmniej wyrażenia) kompromisu w odpowiedzi do mieszkańców, to znowu bełkoczą coś po swojemu...
            Tylko że gdy podrzucili tu, na forum, fotkę ulicy Krakowa (patrz wyżej) jako wzorzec, na której po przeciwnej od kontrapasa zaparkowane są samochody, to nagle parkowanie na ulicy stało się OK??
      • b.lesniewski Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 11:20
        Kontrapasy powstały w ścisłych centrach miast. Przeniosły sdię na tereny mieszkalne.
        Twoje zdjęcia mówią tylko to, że są to ulice lub drogi niezbyt obciążone ruchem. poza tym spójrz na szerokość jezdni, tam nikt siię NIE MOŻE ROZPĘDZIĆ ORAZ NIKT nikogo NIE MOŻE wyprzedzić, więc nie ma takiego ZAGROŻENIA JAK W TYM PRZYPADKU.
        Kontrapasy tak, ale z głową i nie na każdej ulicy.
        Odpowiedz mi co daje kontrapas na Gornej.
        Żadnego RACJONALNEGO uzasadnienia a tyle szkody.
        Wzrost zagrożenia, niechęć mieszkańców nie tylko Gornrj. W innych miejscach modlą się abyści nie wpadli na taki sam pomysł.
        Zawsze trzeba starać się o akceptacje i zrozumienie innych, a nie wygaszać nadęte teorie o własności ulic czy chodników i kto tu rządzi. Trzeba pamiętać że władza jest dla MIESZKAŃCÓW a nie odwrotnie. Po trupach (oby nie dosłownie) ale kontrapas MUSI być, bo taka moda takie trendy i dlaczego Radom nie może mieć swoich kontrapasów (które prowadzą czasami donikąd - Górna) wszak gonimy Europę. Niestety sporo kierowców rowerzystów nie dojechało jeszcze do Europy (chodzi o mentalność).

Poza tym po co dyskutować i obrażać się w internecie - zróbcie spotkanie na którym poza tym, że kontrapas ma dużo zalet, omówi lub wytłumaczy się racjonalnie sens tworzenia kontrapasów.
        • b-ania Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 11:33
          ...bo "Jeszcze nigdy tak wielu(mieszkańcy Radomia) nie zawdzięczało tak wiele(ścieżki rowerowe, kontrapasy), tak nielicznym(BR)". Mowie oczywiście ironicznie.
      • b.lesniewski Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 11:52
        pitagor napisał:

Pan Leśniewiski niestety myli się i to w kilku kwestiach, m.in. sugerują, że po
        > wstanie kontrapasów ogranicza się jedynie do centrów miast :
        > 1. Karków ibikekrakow.com/2012/08/05/kontrapas-na-ul-sielskiej-borek-falecki/
        Akurat ten przykład wyraźnie wskazuje, że na Górnej NIE MOŻE byc kontrapasa. Na przytoczonym linku widać, że dozolone jest parkowanie po prawej stronie, są progi zwalniające, ograniczenia prędkości do 30 km/h. Napisałem, że w ruchu uspokojonym można stosować kontrapasy. Poza tym jest to ulica lokalna, na której kontrapasr rzeczywiście poprawia bezpieczeństwo. Rowerzyści nie są kierowani na ruchliwą Zakopiańską.
        Nie można wyrwać fotki z kontekstu. Zawsze trzeba brać uwarunkowania ruchowe.
        Uklad uliczek Sielskiej i Jagielloońskiej;
        fotoforum.gazeta.pl/photo/0/li/ec/kxdf/6QY3MHfJ1UIQFDPxaX.jpg
      • samspade Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 24.09.13, 14:51
        Fajne podałeś przykłady kontrapasów. Zrobionych w miejscach niczym nie przypominających ulic Górnej i Kaszubskiej.
      • Gość: magda Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 19:41
        pitagor napisał:

> > Sukces Bractwa Rowerowego i kontrpasa!
        >
        > Możemy się spierać i przerzucać liczbami, w niedzielę około godziny 20 widziałe
        > m 3 (ja jechałem autem).

Jak to autem? Niedziela była dniem bez samochodu....
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 24.09.13, 19:52
          LOL! :)

Tragiczni są...
          Mówiłam: B(u)ractwo Rowerowe.
        • pitagor Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 16:35
          Złośliwa, ale celna uwaga - lubię to! :)

Niemniej Dzień bez samochodów podobnie jak Dzień bez papierosów jest dla nałogowców :) Ja w tym dniu nie musiałem świętować :D
          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 26.09.13, 00:15
            > Niemniej Dzień bez samochodów podobnie jak Dzień bez papierosów jest dla nałogowców

Większej bzdury w tym tygodniu jeszcze nie czytałam. :)
            (Można powiedzieć, że palę, ale z pewnością nie jestem nałogowcem. Dzień Bez Papierosa jest też dla mnie - jako forma zwrócenia uwagi na niebezpieczeństwa związane z paleniem, tak w ogóle).

Dzień Bez Samochodu też jest dla każdego i ma głównie na celu zwrócenie uwagi na stopień zanieczyszczeń jakie produkują samochody i co można zrobić, żeby się przyczynić do ich zmniejszenia.

Widać trzeba chyba BR przypomnieć ile to się w przeszłości naprodukowali na forum o tych zanieczyszczeniach i korkach, podsuwając przeróżnej maści linki, wzywając do swoich mas rowerowych, niekiedy wprost plując na kierowców.

Wydawać by się też mogło, że kto jak kto, ale coś takiego jak bractwo rowerowe będzie konsekwentne i w cywilizowany sposób swoją postawą firmować w mieście ogólnopolski Dzień bez Samochodu, i na swojej stronie www (sprawdziłam, nie ma nic odnośnie DbS, nawet przypomnienia), i poprzez czynne zaangażowanie.

Wniosek: widać, że chłopcy łyknęli trochę polityki oraz publikacji na swój temat w lokalnych mediach więc myślą, że im wszystko wolno.

No to teraz czekamy na to, co powie firebwoy dla odwrócenia swojego kota - ws skrzyżowania Górna/Słowackiego. :)

Nie znoszę takich cwaniaków i karierowiczów, ale przynajmniej potwierdziło się po raz kolejny moje przekonanie, że każdy cwaniak wcześniej czy później sam się przyzna...
          • Gość: :) Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.13, 12:00
            > Niemniej Dzień bez samochodów podobnie jak Dzień bez papierosów jest dla nałogowców :) Ja w tym dniu nie musiałem świętować :D

Znaczy bycie aktywistą daje coś w rodzaju immunitetu, który zabezpiecza przed ponoszeniem konsekwencji swoich własnych działań? Coś jak w przypadku posła, który uchwalając prawo obowiązujące innych, jednocześnie sam siebie wyłącza spod jego obowiązywania?
    • l.i.l.a.b.a.j.ona LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 24.09.13, 12:57
      Nie trzeba być ekspertem by dojść do logicznego wniosku, że skręcając w ulice Górną ze Słowackiego, na etapie planowania jakikolwiek pas ruchu dla rowerzystów powinien mieć miejsce po prawej stronie jezdni, zgodnie z ruchem samochodowym.
      Dopiero na tym pasie dla rowerów wypadałoby wyznaczyć pas ruchu przeciwnego dla rowerów, umiejscowiony bliżej krawężnika, bo nawet jeśli dojdzie do potrącenia rowerzysty to chyba oczywiste, że okołoczołowe (jak teraz) jest dotkliwsze w skutkach niż okołotylne.
      Przystanki autobusowe umieszcza się wówczas po lewej stronie jezdni co stanowi naturalny sposób na ograniczenie prędkości pojazdów bo nie ma w polskim prawie zapisu pozwalającego na wyprzedzanie pojazdów z lewej strony jeśli nie ma miejsca na to (zakładając linię ciągłą i być może jakiś inny "hamowacz" na tej wysokości.)

Ale zanim zaczętoby malować jakiekolwiek linie wypadałoby wziąć po uwagę pozostałą zasadność umiejscowienia takiej ścieżki rowerowej na tym ciągu ulic gdyż bzdurą jest, że każda ulica jednokierunkowa nadaje się do tego (chłopcy na rowerkach nie widzieli jeszcze wąskich jednokierunkowych, najwidoczniej)

• b.lesniewski LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 24.09.13, 13:09
      Kierowcy jeżdżą w Polsce źle, ale niestety rowerzyści nie lepsi.
      Dodatkowo wcale nie MUSZĄ znać przepisów Prawa o Ruchu Drogowym.
      W sieci jest pełno przykładów jak jeżdżą rowerzyści po kontrapasach ale przy okazji można zobaczyć gdzie one są:
      NP.:
      www.youtube.com/watch?v=XgYnn0jpCGY
      T wszystko dzieje się w strefie spokojnego ruchu
      • Gość: O Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: 93.154.189.* 25.09.13, 09:34
        > Kierowcy jeżdżą w Polsce źle, ale niestety rowerzyści nie lepsi.

Panie Leśniewski, filmami możemy się przerzucać, najnowszy z Sienkiewicza i zarejestrowane wyczyny mistrza kierownicy: bractworowerowe.blox.pl/2013/09/Bandytyzm-drogowy.html
        • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 10:00
          Gość portalu: O napisał(a):

Panie Leśniewski, filmami możemy się przerzucać, najnowszy z Sienkiewicza i zarejestrowane wyczyny mistrza kierownicy: bractworowerowe.blox.pl/2013/09/Bandytyzm-drogowy.html

no i? jakiś wniosek z tego wynika? że niby BR jest nieomylne?
          a jeśli ten sam kierowca na ul. Górnej wyprzedzając śmieciarkę potrąci Ciebie na kontrapasie? - ja mimo wszystko wolę cofnąć się nieco do ul. Żurawiej i pojechać Srednią...

• Gość: O Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.free.aero2.net.pl 25.09.13, 10:37
            > no i? jakiś wniosek z tego wynika? że niby BR jest nieomylne?

Nie, to jest Twój wniosek, mój jest taki, że przerzucanie się filmami o niezgodnych z kodeksem drogowym zachowaniach rowerzystów i kierowców w wątku o kontrapasie jest dziecinadą na zasadzie "a u was biją murzynów".
            • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 10:43

no i? jakiś wniosek z tego wynika? że niby BR jest nieomylne?

Nie, to jest Twój wniosek, mój jest taki, że przerzucanie się filmami o niezgodnych z kodeksem drogowym zachowaniach rowerzystów i kierowców w wątku o kontrapasie jest dziecinadą na zasadzie "a u was biją murzynów".

co niniejszym czynisz :-))))))))))))))))
            • vater1958 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 10:47
              a może coś na temat?
    • fnx1 LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 24.09.13, 16:52
      Wiecie do czego doprowadziła ta inicjatywa BR i MZDiK? Otóż spokojni ludzie n ijak nie wadzący rowerzystom i nie mających nic do nich - stali się tych ostatnich (rowerzystów) zdeklarowanymi nieprzyjaciółmi! Żeby nie napisać wrogami. Brak poszanowania mieszkańców ulicy Górnej i wydumane i w gruncie rzeczy autorytarne opinie na forum - spowodowały, że odczułem naprawdę duuuużą satysfakcję widząc w dniu dzisiejszym jak Policja zatrzymuje radiowóz żeby zatrzymać z kolei ROWERZYSTĘ jadącego po chodniku 1905r. Te migające koguciki na radiowozie i zdziwiona mina rowerzysty - mam nadzieję z BR.
      BEZCENNE. I pomimo, że zawsze stawałem w obronie rowerzystów jako słabszych uczestników ruchu drogowego - to teraz będę zgłaszał wszelkie ich wykroczenia. Pozdrowienia dla BR.
      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 24.09.13, 19:20
        To się nadaje na nowy spot reklamowy w radio:

"BR i MZDiK. Bo nieszczęścia lubią chodzić parami".

;)
      • Gość: wers Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: *.radom.vectranet.pl 24.09.13, 22:59

Ja jakieś 2 tygodnie temu jadać 1905 roku zauważyłem jadącego rowerzyste nie ściezką tylko ulicą. Gdy obaj zatrzymaliśmy sie na światłach, odsunąłem szybę i mówię do gosścia. Proszę zjechać na ścieżkę, bo to co pan robi jest niebezpieczne i dla pana i dla innych. A on na to. Ta scież ka nie jest dla mnie ona jest dla..dzieci. Ręce mi opadly.
      • Gość: O Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks IP: 93.154.189.* 25.09.13, 09:30
        > Te migające koguciki na radiowozie i zdziwiona mina rowerzysty - mam nadzieję z BR.

Tak, wszyscy rowerzyści w Radomiu należą do BR
        • fnx1 Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 25.09.13, 11:36

> > Te migające koguciki na radiowozie i zdziwiona mina rowerzysty - mam nadz
          > ieję z BR.
          >
          > Tak, wszyscy rowerzyści w Radomiu należą do BR
          Nie. Nie wszyscy. Ja nie należę. I należeć nie będę. Nie lubię organizacji o takim profilu zachowań. A w poście wyraziłem jedynie nadzieję, że to członek BR.
          Mam nadzieję, że mandaty spowodują, że rowerzyści nauczą się jeździć na rowerach. A nie kozaczyć.
    • fnx1 LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny ekspe... 26.09.13, 11:33
      Jeżeli bractwo z BR tak wojuje o drogę pod [prąd ulicy - to niech przynajmniej wyda broszurki, wyda pieniądze na reklamy w mediach, zrobi akcję informacyjną - wczoraj zwróciłem uwagę rowerzystce, że jedzie kontrpasem... pod prąd kontrpasa. Skoro rowerzyści nie wiedzą po co są kontrpasy i jak z nich korzystać - to może one jednak są po prostu zbędne? Czy dopiero jakieś spektakularne wypadki muszą wskazać bezsens takiego rozwiązania w tym konkretnym miejscu?
      • samspade Re: LIST. Kontrapas na Górnej - niebezpieczny eks 26.09.13, 12:06
        Spektakularne wypadki też mogą nic nie pokazać. Jeżeli policjant nie wpisze że przyczyną wypadku była jazda rowerzysty pod prąd kontrapasem to lipa.
        • Gość: WR A co będzie zimą?! IP: *.radom.vectranet.pl 26.09.13, 14:34
          Śnieg zasłoni pasy, pedałków ani na lekarstwo a przeszkoda będzie trwała. Tak to jest jak władze ulegają krzykaczom, dyletantom, egoistom i bezczelnym samolubom.
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 26.09.13, 21:36
          Już teraz możemy za to skomentować, że gdyby to spektakularne (w sensie: olbrzymie w skutkach) potrącenie było nie czołowe lecz od tyłu, ów rowerzysta być może nie musiałby do końca życia jeździć na wózku albo że w ogóle przeżyłby...
      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 26.09.13, 21:28
        fnx1 napisał:

> wczoraj zwróciłem uwagę rowerzystce, że jedzie kontrpasem... pod prąd kontrpasa.

To było do przewidzenia, bo ludzie czasem sami dają znak czego potrzebują - tu: bezpiecznego pasa w ruchu przeciwnym, nie "niekoniecznie po wydzielonym kontrapasie".

> Skoro rowerzyści nie wiedzą po co są kontrpasy i jak z nich korzystać - to może one jednak są po prostu zbędne?

Aż się widać prosi, żeby projektując sieć ścieżek rowerowych robić to z głową i pod kątem wszystkich bezpiecznych jej wariantów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka