Dodaj do ulubionych

ZUS czy OFE?

24.07.14, 12:15
Za portalem: www.regiopraca.pl/
"Zależy mi na rozwoju rynku kapitałowego w Polsce. A skoro tak, to niech przynajmniej minimalna część składek płynie na giełdę - mówi "oświecony" ekonomista."

Ja pracując jedna dekadę z odprowadzanymi składkami na OFE otrzymuje informację, że mam na koncie OFE coś pomiędzy 2 a 3 tysiaki na przyszłą emeryturę i firma ta [prosi] abym pozostał i dalej wpłacał. Szybkie liczenie i kwota jaka zasili OFE moją emeryturę z ZUS-u to jakieś 18 zł/mc.
Exquisitely beautiful jak powiadają angole.

Dowiedziałem się także ostatnio, że tenże "rynek kapitałowy" inwestował w budowę naszych autostrad i teraz za przejazd z Warszawki nad Odrę "rynek kapitałowy" pobiera 70 zł od przysłowiowego Kowalskiego.
I zastanawia mnie jedno; dlaczego te 70 zł nie powoduje wzrostu mojej emerytury lecz zasila konto "rynku kapitałowego", który zgodnie z polskim prawem nie może zasilać OFE a OFE "musi" zasilać tenże rynek.

Pomocy!!!
Co mi tu umyka?
Obserwuj wątek
    • taki_tam_sobie_gostek Re: ZUS czy OFE? 24.07.14, 15:52
      Coś kręcisz - na moim konie w OFE jest blisko 20 000 i to po rabunku Tuska. A odkładamy mniej więcej tyle samo - ja 11 lat.
      • succour Re: ZUS czy OFE? 25.07.14, 13:58
        Ja, Kumotrze pracuję w tzw. przedsiębiorstwie, który jest skupiony wokół rynku kapitałowego.

Ty zaś prawdopodobnie reprezentujesz budżet i stąd ta różnica.
        • taki_tam_sobie_gostek Re: ZUS czy OFE? 29.07.14, 14:26
          No właśnie za mało kumortów miałem aby się załapać na budżetówkę :( Stąd przyszło mi reprezentować prywatną inicjatywę
        • beata_ogien Re: ZUS czy OFE? 29.07.14, 16:16
          Kumie, w przedsiębiorstwie, KTÓRE ......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka