Dodaj do ulubionych

A może ....

IP: *.chemia.pk.edu.pl 23.05.02, 16:11
A może zrobimy tak:
Kazdy kto wpisze jednego posta posadzi nazajutrz jedno drzewko w..... no, plac gdzies
kolo miasta dostaniemy od wojewody bo cel szczytny (jakies 1000 ha starczy).
W ten sposob szybko obsadzimy kawal lezacych odlogiem gruntow nie-rolnych. Zalozymy puszcze
noworadomską i wpuscimy zubry, niedzwiedzie i rysie. Ale bedzie atrakcja dla turystów !!!!!
Prestiz dla miasta, kasa z turystów dla ludzi. No i bedziemy jednym z nielicznych miejsc gdzie
niedzwiedzie zyja stadnie na wolnosci !!!!!

Pozostaja tylko sadzic drzewka. Za jakies 50-60 lat Ziemia Radomska będzie odmieniona nie do
poznania (do gniezna tez nie)

;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: neo Re: A może .... IP: *.rado.gazeta.pl 23.05.02, 16:13
      Świetnie! Ja już w tym roku posadziłem 150 drzewek. Kto posadzi więcej?!
      • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 23.05.02, 16:16
        Spokojnie jeszcze nie mamy placu....
        Niewiadomo czy posadziłes we własciwym miejscu ;-)
        • Gość: Puma Re: A może .... IP: 217.153.15.* 23.05.02, 16:19
          Pisalibyscie jakieś normalne posty, a nie jakies pierdoły!!!
          • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 23.05.02, 16:21
            To jest bardzo powazna sprawa. Stopien zalesienia naszego regionu (ok. 20%) odbiega od sredniej
            krajowej która oscyluje powyzej 23%. Niedzwiedzi tez u nas jak na lekarstwo. To znaczy jest jeden - w
            radiowej 3-ce a i to nie zawsze ;-)
            • Gość: cermit Re: A może .... IP: *.ats.pl / 10.0.0.* 23.05.02, 17:37
              Ja jestem za! :) Mysle ze sam pomysl zorganizowania takiego placu i sadzenia
              dzrewek jest naparwde swietny!Mysle ze w ramach np niedzielnej wycieczki
              rodzinnej taka rodzina moglaby pojechac i posadzic drzewo...... I tradycji
              satloby sie zadosc bo w koncu kazdy facet musi kiedys zasadzic drzewo nio
              nie? :)
              Gratuluje pomyslu!ale czy ktos to w ogule wezmie pod uwage?aktualnie na kazdym
              stanosiwku rzadzacym w calym kraju sa klotnie....... mogli by sie wkonuc wziasc
              do roboty! :))))))))
              • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 23.05.02, 17:43
                Mam przestratyfikowane nasiona cisów, sosen halepskich i modrzewi japońskich.
                Służę uprzejmie :-)
                • Gość: NITKA Re: A może .... IP: 217.153.15.* 24.05.02, 10:11
                  Jak o nasionach, to ja znam się tylko na pietruszce :)
                  Wiecie, że jej nasionka są różowe!
                  Ha, ha - niesamowite :)
              • Gość: jdk Re: A może .... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 23.05.02, 19:31
                Moze polaczyc sadzenie drzewek z piknikiem rowerowym??
                • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 24.05.02, 14:26
                  ;-)
                  to miał być kawał, ale widze ze zrobila sie z tego powazna sprawa ....

ale skoro tak, to jestem jak najbardziej gotów wejsc w ten interes. boje sie tylko, ze jakies oszolomy
                  zaczna kojarzyc taka akcje ze slynnymi za prl wyprawami na zalesianie ...
                  • Gość: KibicWL Re: A może .... IP: *.157.50.69.Dial1.Washington1.Level3.net 24.05.02, 17:55
                    Gość portalu: GammaRay napisał(a):

> ;-)
                    > to miał być kawał, ale widze ze zrobila sie z tego powazna sprawa ....
                    >
                    > ale skoro tak, to jestem jak najbardziej gotów wejsc w ten interes. boje sie ty
                    > lko, ze jakies oszolomy
                    > zaczna kojarzyc taka akcje ze slynnymi za prl wyprawami na zalesianie ...

Aby to sie nie kojarzylo z PRL, nalezy sadzic drzewa dostosowane do radomskiej
                    piasczystej gleby. Niech sie jacys naukowcy rolnii wypowiedza co byloby
                    najlepsze. Uwazam, ze zalesic cala Ziemie radomska nie tylko Radom. Wtedy
                    napweno wrocilbym do Radomia, bo bylaby taki jak Virginia w ktorej obecnie
                    mieszkam. GammaRay jestes dobry juz dawno to odkrylem! Przywiaze nasiona w tym
                    roku.

WL
                    • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.chemia.pk.edu.pl 25.05.02, 13:26
                      Przywiez. Kiedys przed zlodowaceniem wszystkie zyjace do dzis drzewa amerykanskie wystepowaly
                      takze w europie. Ale w ameryce pasma gorskie ciagna sie wzdluz poludnikow i gatunki mogly
                      migrowac wraz z nadejsciem zlodowacenia dzieki czemu przetrwaly. W europie tej szansy nie bylo.
                      Dlaczego by wiec nie odtworzyc gatunkow ktore niegdys wyginely ???
                      Wyobrazasz sobie np. za 5000 lat najwiekszy w europie park z tysiacem gigantycznych sosen
                      oscistych w podradomskim kosowie ?
                      5000 lat to troszke duzo, ale wymierne efekty takiej inicjatywy daloby sie zaobserwowac jeszcze za
                      naszych czasów.

Pozdrawiam
                      • Gość: KibicWL Re: A może .... IP: *.244.209.159.Dial1.Washington2.Level3.net 26.05.02, 01:27
                        Podaj mi nazwy tych sosen bo nie znam sie na gatunkach.
                        Trzeba powolac komitet do sadzenia sosen na wszystkich nieuzytkach
                        w Radomiu i okolicy. Trzeba znalezc tych co maja poletka
                        i wyhoduja sadzonki. Przwozenie nasion jest chyba zabraniane?
                        Ale chyba moge cos wyslac tez?
                        • Gość: GammaRay Re: A może .... IP: *.pk.edu.pl 26.05.02, 15:45
                          nic mi o ym nie wiadomo zeby bylo zabronione. kiedys, na poczatku XX w byl
                          zakaz wywozu nasion drzew hevea z brazyli - ale kiedy to bylo.
                          nazwy podam niebawem (nie mam tu w krakowie wszystkiego pod reka, ale za 2
                          tygodnie bede w radomiu)
    • Gość: Robcio Re: A może .... IP: 212.160.240.* 24.05.02, 19:53
      Trzeba tak zrobić popieram!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka