Dodaj do ulubionych

Autobus jak karawan

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.02.05, 11:06
Jechałam wczoraj autobusem linii 2, który cały, łącznie z oknami, oklejony
był reklamą, co przypominało dosłownie karawan.We wnętrzu było ciemno i
czułam sie okropnie, chociaż nie mam klaustrofobii a ponadto trudno było mi
zorientować się gdzie mam wysiąść. Kto pozwolił na taka głupotę?!
Czy zysk z reklamy jest ważniejszy od warunków jazdy pasażera?
Obserwuj wątek
    • pitagor Re: Autobus jak karawan 01.02.05, 12:00
      Ciekawie ten problem jest opisany w książce NO LOGO
      czytelnia.onet.pl/0,5951,0,1,nowosci.html
      Jest tam min rozdział o tym jak wielkie korporacje "zawłaszczają sobie"
      przestrzeń publiczną. Polecam.
    • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładna reklamą! 01.02.05, 13:10
      Powiedz mi co złego jest w reklamie cało powierzchniowej na autobusach?. Nie
      prawdą jest że z wnętrza pojazdu nic nie widać. Przy wykonaniu takich reklam
      wykorzystuje sie specjalną folie z "dziurkami", tzw ONE WAY VISION, której
      struktura wpuszcza światło z jednej strony. Obecnie wykorzystuje sie każda
      powierzchnie do umieszczenia reklamy. Taki "trend" zastosowano także na
      autobusach, co wtym jest złego. Musimy sie do tego przyzwyczaić bo bedzie ich
      co raz więcej. a pozatym chyba lepiej jest kiedy autobusy maja reklamy ponieważ
      wyglądaja estetyczniej. Wskazana przez Ciebie reklama jest umieszczona na
      Solarisie nr 845 i reklamuje pewnego radomskiego dystrubutora pewnej marki
      elektro-narzędzi. Jest bardzo ładna i czytelna.
      • Gość: Pasażerka Re: Autobus z ładna reklamą! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.02.05, 13:42
        Reklama na autobusach nie przeszkadza mi ale nie na szybach.
        Może Tobie się podoba ale twój zachwyt nie poprawi mojego samopoczucia jeśli
        znów będę musiała jechać tym autobusem. Czy autobusy wyglądaja estetyczniej gdy
        są upszczone reklamami to kwestia gustu.
        Rzeczywiście z wnętrza pojazu coś widać ale widoczność jest bardzo utrudniona.
        • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładna reklamą! 01.02.05, 13:56
          Ja wcale sie nie zachwycam nad reklamą. Nie przeczytałaś chyba dokładnie mojej
          wypowiedzi. Takie są zasady umieszczania reklam. Można to robić dzieki tej
          specjalnej foli. Rozumiem że mówiąc o obecnych autobusach które posiadaja
          reklamy że są nimi upszczone, miałaś na myśli nie czytelność z powodu zawarcia
          dużej ilości informacji? Błąd. Taki sposób umieszczania reklam jest bardziej
          czytelny, bo nie trzeba uważać aby zmieścic sie w przeznaczonym miejscu na
          reklamę, np. tylko na burcie pod oknami. Więc musisz przyzwyczaić się do tego.
    • Gość: jurek Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:01
      W Kielcach tez zrobili taką reklame...firmy Bosch i jest bardzo ładna, a do
      tego nie tak dawno kilka przegubowców okleili tą metodą zupkami Kim-Lan,
      jeszcze Big Star taki jezdzi...i jestem za takimi reklamami bo sa fajne a MPK
      ma o wiele wiecej kasy.
      • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładną reklamą 01.02.05, 15:17
        Dokładnie. W Radomiu zrobili oprócz Boscha, reklamę Radomskiego wydania Życia
        Warszawy ze świetnym hasłem "Życie wraca do Radomia" oby się sprawdziło, oraz
        reklamę przyprawy Apetitta - wszystkie na krótkich Solarisach. Wyglądają bardzo
        estetycznie i są czytelne.
        • Gość: Pasażer Re: Autobus z ładną reklamą IP: *.udn.pl 13.02.05, 18:12
          Reklamy może ładne to kwestia gustu. Jazda w autobusie z oklejonymi szybami to
          koszmar. Szczgólne wcześnie rano, gdy jest ciemno na zewnątrz, bo oświetlenie
          uliczne już wygaszono. Nic nie widać, nie wiadomo na jakiej ulicy jest autobus
          i gdzie się ma wysiąść.
          W pochmurne dni to rzeczywiście karawn pogrzebowy, kierowca powinien puszczać
          marsza żałobnego. A w normalne dni to lepiej Radomia z autobusu nie podziwiać,
          po kilku minutach bolą oczy od wyglądania przez te "dziurki". Szyby w autobusie
          nie powinny być oklejane, a może powinno się produkować autobusy bez szyb ?
          Byłyby tańsze i MPK nie musiałoby zarabiać na reklamach naklejonych na szybach.
          Nie byłoby problemu.
          • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładną reklamą 14.02.05, 10:23
            Nie czytałem bardziej bzdurnej wypowiedzi.
            • Gość: też pasażer Re: Autobus z ładną reklamą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 15:10
              A dlaczego bzdurna. Dlatego, że inna niż twoje poglądy na temat oklejania
              autobusów. Każdy ma swoje zdanie. Mnie się też nie podoba oklejanie okien w
              autobusach, nawet najpiękniejszymi obrazkami. Okno w autobusie służy do czego
              innego.
              A może chodzi ci o to, aby nasi goście nie widzieli Radomia podczas jazdy.
              Wstydzisz się swojego miasta ?, a może ono nie twoje ?
              • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładną reklamą 14.02.05, 16:28
                Według Ciebie służy do oglądania widoczków?. Jakich gości masz na myśli i
                wogóle co to za pytanie "Wstydzisz się swojego miasta ?, a może ono nie twoje ?"
                Przecież jest wiele innych sposobów na pokazanie miasta, jego zabytków niz
                oglądanie przez okna autobusów. Burta pojazdu i tafla okien jest świetnym
                miejscem do umieszczania właśnie reklam. Jest to robione przy użyciu specjalnej
                folii która nie ogranicza widoczności w sposób znaczący. Widać przez
                nią "świat" i gwarantuje Ci że napewno nie zabłądzisz i zorientujesz się
                w odpowiednim momencie gdzie masz wyjść z autobusów. Pozatym MPK na tych
                reklamach zarabia i to spore pieniądze.
                • Gość: też p.... Re: Autobus z ładną reklamą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 17:10
                  A mnie to nie przekonuje. Reszta to prawda .. liczy się tylko kasa, ale
                  zarabiać można też na "wiele innych sposobów", niekoniecznie sprzedażą
                  powierzchni szyb na reklamy. Jest jeszcze szba kierowcy !!!! przepraszam - ŻART.
                  Omijam te z oklejonymi szybami, tak jak latem te, co nie mają otwieranych okien
                  (oczywiście autobusy). Ale często nie mam innej alternatywy.
                  • grigori_z_radomia Re: Autobus z ładną reklamą 15.02.05, 09:23
                    Jeżeli wychodzisz z takiego założenia że:"omijam te z oklejonymi szybami, tak
                    jak latem te, co nie mają otwieranych okieno" to byc może wkrótce będziesz
                    musiał poruszać się po Radomiu piechotą, bo reklam jak to określiłeś "na
                    szybach" będzie coraz więcej, dlatego że firmy uważaja takie reklamy za
                    bardziej widoczne i lepiej "trafiające" do odbiorcy.
                    • Gość: PITAGOR Re: Autobus z ładną reklamą IP: *.ats.pl 15.02.05, 09:43
                      Ale nie pasażerowie co widać z wypowiedzi. A skoro nie będzie chętnych na jazdę
                      takimi autobusami to i nie będzie przychodów z reklam. Oczywiście b.upraszczając.
                      • best_seler Re: Autobus z ładną reklamą 15.02.05, 20:04
                        > Ale nie pasażerowie co widać z wypowiedzi. A skoro nie będzie chętnych na
                        jazdę
                        > takimi autobusami to i nie będzie przychodów z reklam. Oczywiście
                        b.upraszczają
                        > c.

Az za bardzo, bo przeciez reklama jest na zewnatrz autobusu i wcale nie trzeba
                        nim jechac, zeby reklame zobaczyc. A co do "nie jezdzenia autobusami bez
                        okienek i z reklamami" to zobaczymy co bedzie za kilka lat jak wszystkie, lub
                        zdecydowana wiekszosc bedzie autobusow bedzie niskopodlogowych bez otiweranych
                        okien lub z kilkoma uchylnymi. Ja jechalem Elkotem juz kilka razy i momi folii
                        OWV na szybach ani razu nie przejechlaem przystanku.
                    • Gość: bleble Re: Autobus z ładną reklamą IP: 193.111.144.* 28.06.05, 12:00
                      szyby nie powinny być zaklejane folią. Szyba po to jest aby można było przez
                      nią bez przeszkód patrzeć na świat. Jest to jej prosta funkcja, którą
                      reklamodawcy starają się zawłaszczyć dla swoich potrzeb. Nie o interes
                      pasażerów tu idzie ale o interes tych co na tym pomyśle zarabiają. Gdyby nie
                      było problemu, nie byłoby takich wypowiedzi jak ta czy inne.
          • Gość: sdi Re: Autobus z ładną reklamą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:21
            zamów taxi.
    • Gość: policja Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:40
      zgłoście to na policję, niewolno oklejać szyb foliami bo to jest niebezpieczne,
      chyba że mają homologację, a wątpię żeby miały
      • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 15.02.05, 09:55
        Nie mogę dojść do tego czy żartowłeś czy mówiłeś serio. Moge Cie zapewnic że
        folia stosowana do wykonywania tych reklam jest atestowana i używana zgodnie z
        przeznaczeniem.
    • Gość: ja: Re: Autobus jak karawan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:21
      a mnie się podoba :)
      i nie przeszkadza.... widoczność większa niż przez zamarzniętą szybę :)
    • Gość: dawid Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:24
      ja place za usluge przewozowa i nie rzycze sobie takiego sposobu reklamy!
      a mpk zarabia na mnie !
      ja zaplacilem za przejazd i nie zycze sobie dodatkowych " atrakcji"
      jechalem tym autobusem, byl ladny sloneczny dzien a ja czulem sie juak w
      trumnie z uchylonym wieczkiem!
      owszem mpk ma prawo do reklamy!
      ale ja korzystajac z niej jeszcze mam placic za przejazd???????!!!!!!!!!!!
      to tak jak ogladal bym spot reklam w tv i jeszcze musial za nie dodatkowo
      placic!!!!!!!!
      • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 09:09
        Tak zarabia w ten sposób na Tobie, ale zarabia też dla siebie pieniążki, żeby
        później takcy maruderzy nie marudzili że tabor się sypie i nie ma wygodnych i
        nowoczosnych autobusów
      • best_seler Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 14:00
        > ja zaplacilem za przejazd i nie zycze sobie dodatkowych " atrakcji"
        > jechalem tym autobusem, byl ladny sloneczny dzien a ja czulem sie juak w
        > trumnie z uchylonym wieczkiem!

Zaplaciles, pojechales, dojechales, wiec w czym problem? Ja osobiscie woile juz
        jechas oklejonym Solarisem niz rozpadajacym sie jelczem. Jak sie nie podoba
        autobus, to mozna doplacici i pojechac taksowka.
        • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 14:09
          Dokładnie w tym rzecz. Nowy autobus - źle bo ma reklamy, stary - bo warczy i
          sie sypie.
      • Gość: pasażerka Re: Autobus jak karawan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:09
        Płacisz za przejazd ale nie MPK .Bilety są ZTM-u.A to różnica.MPK na tobie nie
        zarabia a wogóle to ciekawe czy kupujesz i kasujesz bilet.
    • Gość: DAWID Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:25
      przepraszam- nie zycze - powinno byc
    • Gość: Olek Re: Autobus jak karawan IP: *.ats.pl 16.02.05, 10:34
      Ciekaw jestem ilu z Was okleiło by swoje prywatne samochody taką folią ? No bo
      to i ładnie i estetyczne i widoczność 120%, a przy tymi zarobić można nie
      wspominając że żaden policjant Was nie zatrzyma bo mają atest.
      • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 10:54
        Nie porównuj prywtnych samochód do pojazdów użyteczności publicznej. A pozatym
        gwarantuje Ci że znalazłoby się pare osób, którzy zgodziliby sie na
        umieszczenie reklamy na swoim aucie, jeszcze jakby dostali za to kaske.
        • Gość: Olek Re: Autobus jak karawan IP: *.ats.pl 16.02.05, 11:21
          > Nie porównuj prywtnych samochód do pojazdów użyteczności publicznej.
          Dlaczego ?
          Gratuluję czujności, Ty chyba śpisz przy kompie ? Twoje riposty pojawiają się po
          około 20 min.
          A tak na marginiesie pracujesz w agencji reklamowej?
          • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 11:41
            Tak właśnie jestem w pracy i w miarę mozliwosci czytam i odpowiadam na
            interesujace mnie posty. A i nie pracuje w agencji reklamowej.
        • Gość: ble ble Re: Autobus jak karawan IP: 193.111.144.* 28.06.05, 12:02
          do pierwszej kolizji spowodowanej utrudnioną widocznością
    • Gość: pracodawca Re: Autobus jak karawan IP: *.okwf.fuw.edu.pl 16.02.05, 13:43
      to pracuj, a nie siedz przy kompie. co, nie ma co robic przy biurku?
      • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 16.02.05, 13:55
        Wyobraź sobie że jest. Komputer jest jednym z narzędzi mojej pracy.
    • Gość: observer Re: Do grigori z radomia IP: 67.111.137.* 16.02.05, 18:41
      Grigiri, wygladasz na faceta niezrównoważonego i osobiście zainteresowanego sprawą.
      Ludzie, którzy tu wypowiadają się przedstawiają SWOJĄ opinię na ten temat a ty, zamiast zrobić to samo to OBSZCZEKUJESZ PO KOLEI KAŻDEGO FORUMOWICZA JAK OSTATNI KUNDEL.
      Daj sobie facet siana.
      • grigori_z_radomia Re: Do grigori z radomia 17.02.05, 09:23
        Mówisz że opszeczekuje wszystkich, raczej to ty opszczekałeś mnie, pisząc te
        słowa. Ja tez wyrażam swoja opinię a ty się znią nie zgadzasz.
    • Gość: dawid Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:47
      wy chyba nie bardzo macie pojecie jakie dochody(mimo durzych strat) generuje
      mpk!
      wiec nie znaczy jezdzic nie oklejonym jelczem zamiast oklejonego solarisa!
      ta reklame jest jedynie dodatkowym zrodlem dochodu mpk!
      a targety prezesa mnie jako pasarzera naprawde wogole nie obchodza!!!!!!!!!!
      a w karawanie nie chce jezdzic!!!!
    • Gość: DAWID Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:48
      przepraszam-duzych a nie durzych.
      • Gość: DAWID Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:24
        sory jeszcze raz - pasazera, cos mialem problem, kurcze moze to dyslekcja ;)
        • marco1988 Re: Autobus jak karawan 18.02.05, 00:41
          przejdz sie - schudniesz, radom to jedno z nielicznych miast gdzie wszedzie
          mozna dojsc na piechote. nie chcesz jezdic trumna kup sobie samochod i zobacz
          jakie wydatki ponosisz. A ty gosciu co mowisz ze riposty przychodza za pozno
          moze lepiej wejdz na czata? Wogole nie przesadzajcie:
          1. jak nie widzisz przystanku to usadz sobie obok kierowcy albo przy drzwiach
          2. Reklama jest bardzo uzyteczna bo przynajmniej chroni przed sloncem i jest
          troche zimniej w lato w srodku.
          3. Jakby sie MPK mial utrzymywac tylko z biletow to sadze ze wkrotce taksowki
          bylyby tansze!
          • Gość: Pasażer Re: Autobus jak karawan IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 08:56
            Chcę jeździć autobusem bo na samochód mnie nie stać i jestem wystarczająco
            chudy.Szyby nie są po to aby ich oklejać a reklama nie służy do osłony od
            słońcem, poza tym do lata daleko.
            Natomias twoja wiedza o poziomie kosztów MPK jest obezwładniająca : przejazd
            pojazdem przewożacym ciągle kilkadziesiąt osób ma być droższy niż przejazd
            taksówką. Chyba w przypadku gdy pracownicy w MPK zarabiają kilka średnich
            krajowych.
    • Gość: Olek Re: Autobus jak karawan IP: 67.111.137.* 18.02.05, 06:38
      Reklamy tak ale bez oklejonych całych szyb w całym autobusie.
      Wygląda rzeczywiscie jak karawan a w środku jest ciemno i widać przez te szyby byle jak.
      • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 18.02.05, 10:34
        To w takim wypadku wogóle nie bedzie reklam, ponieważ firmy które chcą
        skorzystać z reklamy, nie chcą umieszczać jej na starym Ikarusie czy Jelczu.
        Zostaja nam tylko Solarisy i Neoplamy w wersji mini i midi. Kiedy zabroni się
        umieszczać reklamy na całej powierzcni boku tych autobusów, zostanie nam tylko
        wąska burta do lini okien. Chetnych na umieszczanie reklam w takim rozmiarze
        będzie nie wiele. Przykładem tego może byc fakt pojawiania się ostatnio reklam
        także na tyle Neoplanów i Solarisów, których część wchodzi na tylną szybę. Jest
        to spowodowane tym że reklama w takim przypadku jest bardziej widoczna.
        • best_seler Re: Autobus jak karawan 18.02.05, 11:17
          A moze najlepsze bedzie rozwiazanie takie jak w Warszawie? Przewoznicy moga
          zamieszczac reklamy takze na szybach z folii OWV, ale tylko na lewej burcie.
          • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 18.02.05, 13:30
            To prawda że w Warszawie Autobusy maja umieszczona reklame tylko na lewej
            burcie, ale nie jest to określone przepisami nakazującymi umieszczanie takich
            reklam tylko na tej burcie, lecz wyborem firmy która się reklamuje. Nie które
            firmy chcą reklamę tylko na tej stronie. Są też autobusy, choc jest ich mniej
            oklejone na obu burtach.
            • Gość: best_seler Re: Autobus jak karawan IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 19.02.05, 10:23
              > To prawda że w Warszawie Autobusy maja umieszczona reklame tylko na lewej
              > burcie, ale nie jest to określone przepisami nakazującymi umieszczanie takich
              > reklam tylko na tej burcie, lecz wyborem firmy która się reklamuje. Nie które
              > firmy chcą reklamę tylko na tej stronie. Są też autobusy, choc jest ich mniej
              > oklejone na obu burtach.

Czlowieku, jesli sie nie znasz, to sie nie wypowiadaj. Zarzad Transportu
              Miejskiego wydal ZAKAZ zaklejania szyb z prawej strony w warszawskich
              autobusach. Poza tym w wiekszosci autobusow stosowana jest drobniejsza folia i
              widocznosc jest prawie nieograniczona. Wrecz trzeba sie dobrze przyjrzec, zeby
              z wewnatrz zauwazyc ze na szybach jest cos naklejone. Filie grubasz, jak w 845
              stosuje sie tylko na tylnych szybach. Ja jak najbardziej jestem za takimi
              reklamami tylko wykonanymi w umiejetny sposob.
              • Gość: davis Re: Autobus jak karawan IP: *.udn.pl 19.02.05, 11:17
                Mnie się bardzo podoba taka reklama, z zewnątrz taki autobus wygląda jakby atrakcyjniej. A ze środka wszystko widać, nawet jak jest noc to też widać. Trzeba być strasznie ograniczonym żeby przegapić przystanek. Chyba bardziej chodzi o czepianie się na siłę, co jest niestety objawem jakiegoś tam procentu społeczeństwa polskiego.
                Ktoś tam wyżej pytał czy obkleilibyśmy w ten sposób swoje prywatne samochody. Gdyby było to dozwolone to ten ktoś by się zdziwił ile by się takich samochodów pojawiło.
          • Gość: ble ble Re: Autobus jak karawan IP: 193.111.144.* 28.06.05, 12:05
            to tylko połowicznie rozwiązuje problem dobrej widoczności :)
            • Gość: pasazer Re: Autobus jak karawan IP: *.kielce.net.pl 10.07.05, 10:10
              A przejedzcie sie teraz autobusem 845 z reklama Boscha. Pod folie dostalo sie
              chyba powietrze i przy swiecacym sloncu prawie nic nie widac. Nie zobaczycie
              nazwy przystanku, nie zobaczycie numeru autobusu jadacego z tylu... Z poczatku
              jeszcze cos przeswitywalo a teraz prawie nic!
    • Gość: DAWID Re: Autobus jak karawan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:34
      dobra wyjade z grubej rury! chociaz nie poeinienem, poniewaz obowiazuje mnie
      tajemnica handlowa i cywilnoprawna.
      mpk jest moim duzym klientem, mam przed soba (doslownie) sprawozdanie dotyczace
      dochodow mpk z lat 2002, 03 04.
      jestb to potrzebne do zawierania nowych kontraktow ze mpk.
      nie rozsmieszajcie mnie takimi tekstami typu, lepiej oklejonym jelczem niz
      solarisem...........itd itp.
      a ten kolega ktory napisal, ze to chroni przed sloncem tak naprawde nigdy nie
      jechal takim autobusem, poniewazm inaczej nie pisal by takich glupot!
      to jest doslownie KARAWAN!
      po testowej jezdzie takim pojazdem, czulem sie jakby mnie wyciagneli z trumny!
      tragiczne warunki podrozowania!!!
      tasma ktora jest naklejona na pojazd przepuszcza wg norm iso mniej niz 50%
      swiatla, co nie trudno sobied przelozyc na jazde nieoklejonym autobusem w
      pochmurny dzien!!
    • Gość: Deszcz w butach Re: Autobus jak karawan IP: *.udn.pl 21.02.05, 15:17
      dla mnie to kolejna beznadzieja, o ile jeszcze jestem gotów zaaprobować reklamy
      na karoserii o tyle na szybach to już totalne dno!!!!!!!!!!!!! Czy ktos widział,
      żeby w Europie oblepiano szyby autobusów reklamami??? Niedługo to ku.. będą
      dawac broszury każdemu pasażerowi przy wejściu do autobusu...
    • Gość: kierowca Re: Zgłosić to Pilicji (drogówce) IP: *.userbeam.de 21.02.05, 20:25
      Przezroczystość szyb w pojeździe zmniejszona o ponad 50% - to niezgodne z
      przepisami.
      Taki pojazd nie powinien być dopuszczony do ruchu.
      Dlaczego więc taki pojazd wozi ludzi w komunikacji miejskiej?
      • Gość: jurek Re: Zgłosić to Pilicji (drogówce) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:10
        dobra ale autobus to pojazd inaczej traktowany i taka reklama na pewno nie
        ogranicza kierowcy widocznosci.
        • Gość: kierowca autobusu Popatrz na autobus a potem... IP: *.internet-radom.info 22.02.05, 16:35
          zobacz że szyba po leweji prawej stronie na przednich drzwiach tego autobusu
          nie jest oklejona reklamą. A wiec w żaden sposób nie ogranicza widoczności
          kierowcy. To że MPK chce zarobić, chyba nikogo nie dziwi :) Z biletów napewno
          by nie wyżyło. Pozdrawiam
        • Gość: ciekafski Re: Zgłosić to Pilicji (drogówce) IP: 66.98.180.* 22.02.05, 16:38
          Niestety, facet ma rację. Takie ograniczenie przezroczystości szyb w pojeździe jest zabronione.
          Wymówka, że to autobus i jest inaczej traktowany jest do kitu.
          To jest robota dla drogówki. Ciekawe co zrobi?
          • Gość: kierowca autobusu Re: Zgłosić to Pilicji (drogówce) IP: *.internet-radom.info 22.02.05, 17:05
            Poczytaj kodeks drogowy i wtedy wyczytasz ,że ograniczenia dotyczą tylko szyby
            przedniej oraz bocznych które kierowcy umożliwiają ocenę sytuacji na drodze.
            Nic tam nie ma na temat szyb przedziału pasażerskiego:). A jak napisałem
            wcześniej kierowca nie ma oklejonej szyby, jego szyba po lewej stronie nie jest
            pokryta reklamą.Tak samo jest z przednimi drzwiami. I policja ( drogówka nic tu
            nie pomoże )
    • Gość: Irena Re: Autobus jak karawan IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 21.02.05, 22:27
      cena biletu 4 zł i zlikwidować reklamy, czy tego chcecie ?
      • Gość: FKM Re: Autobus jak karawan IP: 67.111.137.* 22.02.05, 06:55
        NIkt nie chce likwidować reklam, chcemy tylko aby ayły normalne. Nie utrudniały nam życia.
        A ceną biletu na autobus nie strasz bo na szczęście MPK nie ma na to żadnego wpływu. Decydują tylko MZDiKi i radni.
        • grigori_z_radomia Re: Autobus jak karawan 26.02.05, 21:23
          A w jaki sposób obecne reklamy na autobusach utrudniają Wam życie???
          • Gość: RADOMianin Re: Autobus jak karawan IP: *.udn.pl 26.02.05, 22:19
            Reklamy na autobusach są mi obojętne, przeszkadzaja mi tylko te co są naklejone
            na szybach bocznych, bo utrudniaja widzenie tego co za oknem i ograniczają
            światło dzienne w autobusie.
            • Gość: JJK autobusy powinny wyglądac jak autobusy IP: 193.111.144.* 26.02.05, 23:37
              a nie jak słupy ogłoszeniowe, czyli żadnych reklam tylko porządnie pomalowane w
              jednym kolorze.
              Mnie już męczy ta wszechogarniającą nachalna reklama, niedługo pewnie doczekamy
              sie też reklamy na karetkach pogotowia i wozach strazackich bo jadąc na sygnale
              będą bardziej zauważane.
    • grigori_z_radomia Kolejna reklama calopowierzchniowa 25.06.05, 10:03
      Pzed momentem zauważyłem autobus nr. boczny 832 z kolejną cało powierzcniową
      reklamą tym razem Warki. Ciekawe jestem co na to oburzeni. Pewnie wywiąże się
      gorąca dyskusja w związku ogłoszeniem pare dni temu planu podwyżki cen biletów
      autobusowych, co zupełnie nie zalezy od MPK, bo biletami zajmuję sie MZDiK.
      • Gość: pasażer Re: Kolejna reklama calopowierzchniowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 25.06.05, 19:52
        > Pzed momentem zauważyłem autobus nr. boczny 832 z kolejną cało powierzcniową
        > reklamą tym razem Warki. Ciekawe jestem co na to oburzeni. Pewnie wywiąże się
        > gorąca dyskusja w związku ogłoszeniem pare dni temu planu podwyżki cen
        biletów
        > autobusowych, co zupełnie nie zalezy od MPK, bo biletami zajmuję sie MZDiK.

Taka sama reklame ma tez 836, ale wykonana jest chyba z drobniejszej folii bo w
        wautopbusie jest widniej a wygladanie przez szybe nie jest takie oczojebne.
        • grigori_z_radomia Re: Kolejna reklama calopowierzchniowa 25.06.05, 20:02
          Z tego co się dowiedziałem, ta reklamę ma 5 tzw Neoplanów jamników, pewnie od
          832 - 836 a docelowo ma byc 10.
          • Gość: Nie Re: Kolejna reklama calopowierzchniowa IP: *.udn.pl 26.06.05, 11:43
            a ja do takiego chlewa nie wsiadam, czekam na inny, mniej oklejony, albo idę
            pieszo.
            • Gość: jawa Re: Kolejna reklama calopowierzchniowa IP: *.udn.pl 26.06.05, 11:50
              nie przesadzaj z widzeniem wewnątrz bo jest prawie takie jak bez oklein a czy
              nie zauważyłeś że w tych oklejonych jest dużo chłodniej ?
              • Gość: Nie Re: Kolejna reklama calopowierzchniowa IP: *.udn.pl 26.06.05, 11:55
                Pewnie tak, ale w dzień pracuję i nie jeżdżę autobusami
    • Gość: co mi tam Re: Autobus jak karawan IP: *.udn.pl 27.06.05, 08:23
      moge i jechac i jeszcze bardziej oblepionym bo widoki zza okna znam na pamiec a
      wcale nie jestem chetna je codziennie ogladac a jesli to moze pomoc firmie i
      nie bedzie zwolnien to niech i tak bedzie.
    • olo1033 Re: Autobus jak karawan 27.06.05, 08:53
      te reklamy to jeszcze są jako takie ale mnie ruszają takie jak w radiu ;Pani
      Helu ból swędzenie i pieczenie ,krew się leje itp ..- postarrysan pani
      Helu .- na hermoroidy ,,i to wczasie posiłków są nadawane...Przyznam że to
      jest trochę głupota tych co każą nalepiać i płacą ,ja już widziałem reklamy
      podobne na maluchach.Reklamy polskie są najidiotyczniejsze jakie można
      oglądać ..Podobno można ustawić tak telewizor że będzie się wyłączał na
      reklamy -mój sam się wyłącza na widok niektórych parlamentarzystów z
      idiotycznymi uśmieszkami i krasnomówców ...A autobuso -karawan jedzie dalej
      do celu.......
    • olo1033 Re: Autobus jak karawan 11.07.05, 20:27
      Nie wierzyłem aż zobaczyłem - myślałem że to "fatamorgana " na końcowej pętli
      Michałowa.Co za małoodpowiedzialny człowiek dopuszcza do ruchu takie pudło
      oklejone okna tylko kierowca ma szparkę jak w czołgu "Rudy 102"Pytam czy nikt
      z władz miasta tego nie widzi a może nie chce widzieć?Ludzie mają rację że
      piszą i krytykują takie idiotyczne decyzje.Reklama jest potrzebna ale w miarę
      przyzwoitości i kultury jej wykonania a u nas jest wszędzie nawet podobno
      jest na "sraczach cmentarnych"Takim autobusem to aż strach jest jechać- pędzą
      te widma po Radomiu siejąc zamieszanie a nawet strach przed wsiadaniem do tej
      jeżdzącej trumny ...Ten co wydał taką decyzję niech sobie wytapetuje wszystkie
      ściany i sufit w swoim mieszkaniu to zobaczy jak to wyląda."REKLAMA DŻWIGNIĄ
      HANDLU"- wskazuje nam towary które należy nie kupować i omijać z daleka jak
      zarazę w średniowieczu....
      • Gość: Flałers Re: Autobus jak karawan IP: 80.249.4.* 12.07.05, 08:18
        Reklama od lat otacza nas do okoła i pewnie będzie tak jeszcze przez
        wiele lat, ale nie porównujmy podróży oblepionym autobusem do mieszkania.
        Autobusem jedziesz kilka, kilkanaście minut. Nie dajmy się zwariować!
        Poza tym jak ci autobus nie pasuje to zawsze można "własną dwójką" albo
        poczekać na inny ;-)
        • Gość: Radomianka Re: Autobus jak karawan IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:49
          To już nie chodzi ani o estetykę ani o to, że ktoś zarabia na reklamach.
          Uważam, że skoro płacę ( sporo) za bilet, to mam prawo wymagać żeby nie było mi
          w tym autobusie nieprzyjemnie. Zresztą widuje sie starsze osoby które miotają
          się od szyby do szyby i nie wiedzą gdzie mają wysiadać. A może to zrobione jest
          po to, żeby goście z innych miast nie zobaczyli naszego zaniedbanego miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka