Gość: radny IP: *.udn.pl 06.02.05, 19:55 to się kupy nie trzyma panie Nita Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hienna Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już w... IP: *.internet.radom.pl 06.02.05, 19:58 Nita dopiął swego. ciekawe kiedy ktoś się weźmie za to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 06.02.05, 20:27 Nita powinien zapłacić notarjuszowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 06:38 BANASIEWICZ NA PREZYDENTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzma Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 07.02.05, 09:41 kto potrafi przetłumaczyć naukową wypowiedź Nity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 07.02.05, 10:28 Nie potrawisz ciemniaku to czytaj wspak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 07.02.05, 11:29 Próbowałem na łamach tego forum zwrócić uwagę właśnie na te problemy, bo nasesji R.M. tego mi brakowało. Temat nie został podchwycony - mamy go więc teraz. Zwracałem uwagę, jak ważne są zapisy chroniące interes ludności Radomia. Mówiłem o punkcie krytycznym, który należy podać w stosownych zapisach aby udziałowcy mogli bezpiecznie ingerować w interes Spółki w przypadku zbliżania się do ewentualnego bankructwa z powodu zatorów płatniczych. Dziwi mnie fakt, że " teraz opracowaywane są szczegółowe analizy finansowe dotyczące sytuacji Spółki" - czy aby nie pomylono priorytetów - moim zdaniem radni winni dostać wszystkie materiały przed podjęciem decyzji o przekazaniu sieci do RADPEC-u, a nie po fakcie przekazania. Co do wysokości stawek za ciepło - nie ulega najmniejszych wątpliwości, że zasada stabiloności stawki będzie tu naruszona bo inaczej być nie może - tylko dlaczego stabilność cen była tak mocno eksponowana na sesji - może się mylę - ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
radom Uporzadkowany system 07.02.05, 13:09 Prezydent Marcinkowski podejmując decyzję o zakupie EC, a teraz o przekazaniu sieci ciepłowniczej do RADPEC S.A. zrobił to, co przez wiele lat nie udało się jego poprzednikom - uporządkował system ciepłowniczy i zapewnił jego bezpieczne funkcjonowanie na długie lata. Wielu już zapomniało o tym, że mieszkańcom północnej części miasta groziło, że tej zimy będą marzli w swoich domach. Przecież syndykowi EC sąd zabronił od czerwca 2004 roku prowadzenia działalności gospodarczej. Gdyby miasto nie przejeło EC, jest wielce prawdopodobne, że nie miałby kto ogrzać północnego Radomia. Oczywiście RADPEC miał przygotowany plan wybudowania nowej ciepłowni, ale zrealizowanie go byłoby bardzo trudne przed sezonem grzewczym. Prezydent więc wybrał rozwiązanie optymalne. Ci, którzy krytykują prezydenta, nie są w stanie wkazać żadnych racjonalnych argumentów, a jedynie rzucają jakieś populistyczne hasła. Miały być ekspertyzy konkurencyjne dla tych opracowanych na rzecz miasta. Gdzie te ekspertyzy? Nie ma ich, bowiem żaden szanujący się ekspert nie chce polemizować z rozsądnymi rozwiązaniami. Pewnie teraz znowu będę wyzywany od agentów, miernot, lizusów, cymbałów itd. Ale to nie są rzeczowe argumenty, tylko bezsilne plucie. A propos agentów - jakoś nie mogę się znaleźć na liście Wildsteina. Tak to już jest z bezpodstawnymi zarzutami. styczynski.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. super IP: *.udn.pl 07.02.05, 18:52 od lat 6-ciu biedził się profesor i w końcu wyręczył go policjant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Uporzadkowany system IP: *.udn.pl 07.02.05, 19:00 szanowny panie styczyński. Nie wiem do kogo adresowany jest pański post na tym forum, ale przeglądając wypowiedzi forumowiczów (wyłączając pieniaczy i paskwilarzy) ludziom chodzi o szersze informacje w tym temacie. Jakie informacje dostało społeczeństwo poprzez media każdy może sam zweryfikować. Osobiście uważam, że w sytuacji aktualnych problemów finansowych decyzja Prezydenta była słuszna aczkolwiek mam poważne obawy co do zabezpieczenia interesów miasta i wymienionych na forum posunięć inwestycyjnych RADPECU. Szkoda, że Pan - jako rzecznik nie sprostał tym pytaniom, które kierowali ludzie do RADPEC-u byłoby szybciej i rzetelniej. z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
radom Re: Uporzadkowany system 08.02.05, 07:27 Drogi Radomianinie! Może niezbyt uważnie czytałem wypowiedzi na forum, ale nie chce mi się brodzić wśród idiotyzmów i wulgaryzmów. Spotkałem tylko parę rzeczowych wypowiedzi. Chyba najlepiej w temacie jest zorientowany Andrzej, ale on żyje jeszcze w innej epoce. Nie dostrzega zmian, które zaszły w radomskim ciepłownictwie od czasów, gdy on pracował w tej branży. Jego upór w trzymaniu się swoich błędnych przekonań świadczy o tym, że bez sensu jest z nim polemizować. Jest dogmatykiem z minionej epoki. Piszesz, że potrzebne są szersze informacje. Przecież bardzo wyczerpująco temat został przedstawiony przez konsultantów, których ekspertyzy są przedstawione na stronie internetowej miasta. T.Styczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Decyzja o przekazaniu sieci IP: *.udn.pl 07.02.05, 21:10 Szanowny panie rzeczniku usiłuje pan skierować dyskusję na wygodne dla siebie tory. Sloganami i populistycznymi hasłami próbuje pan wyeliminować niedostatek argumentów. Dyskusja z panem przybiera zabawną formę. Trudno nie dostrzec w niej analogii do zabawnego tekstu bajki Brzechwy „Strzyżono, golono”. Miał pan szansę, w innym wątku na tym forum, do udowodnienia swoich racji. Rewelacja o zagrożeniu przerwaniem dostawy ciepła dla północnego Radomia, upubliczniona przez rzecznika Radpec, jest podobna do komunikatu Samoobrony dotyczącego Talibów i Klewek. Proszę starannie przestudiować PRAWO ENERGETYCZNE, w tym obowiązki i uprawnienia URE. Dla rzecznika Radpec ustawa ta winna być podstawowym narzędziem. Inna kwestia, to odważny tytuł postu „Uporządkowany system”. Myślę sobie, że czas zweryfikuje tezę. Nie rozumiem natomiast, po co w Radpec utworzono stanowisko specjalisty ds. marketingu, czyżby istniała szansa na zwiększanie dostaw ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 54321 Re: Uporzadkowany system IP: *.internet.radom.pl 08.02.05, 07:52 bo czynnych agentów nie ma na liście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victoria Tyczyński Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.02.05, 21:56 Dziwię się, że dyskutujecie z jakimś styczyńskim jakby to on był jakimś ekspertem!?On, gdybyście nie wiedzieli, jest zwykłym rzecznikiem spółki, u której jest na garnuszku więc trudno wymagać od niego obiektywizmu tym bardziej że pisze pod swoim nazwiskiem.Cp innego mysleć a co innego pisać!Pewnie co innego pisze pod zmienionym nickiem.Zresztą już samo to, że sympatyzuje z lewicowymi formacjami dyskwalifikuje go jako osobę wiarygodną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORADCA Hej, Styczynski. Nowa partia!!!!!!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 08.02.05, 14:18 Ty Styczynski!! Jak już wypiszesz się od Platformersów, to będziesz mógł się zapisać do nowej partii Hausnera. Tam już będzie czekał na ciebie ten twój kumpel Mierzejewski (dawniej PPS) - ten viceminister - przydupas Hausnera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 08.02.05, 16:49 Tak, rzeczywiście Panie Styczyński nie czyta Pan forum dokładnie - a szkoda, jako rzecznik mógłby Pan przekazać zwierzchnikowi wiele cennych uwag. Mam świadomość, że forum to nie miejsce na poważne dyskusje i sposób na rozwiązywanie problemów, ale czasami warto wysłuchać trzeciej strony - tym bardziej, że są wątpliwości co do różnych spraw i wypowiedzi. Nawet stosując daleko idące skróty myślowe nie sprostam pełnej wypowiedzi. W związku z brakiem określonej wiedzy, Pan mnie odsyła do opracowań konsultantów na oficjalnej stronie Radomia - właśnie lektura tych ekspertyz, spowodowały moje poważne obawy o kruche fundamenty przekazanych sieci. Nie czuję się kompetentny do oceny analiz ekspertów nie mniej jednak ja bym nie podpisał przekazania sieci przy tak wielu niejasnych i wąskich analizach, dla mnie jest zbyt mało danych niezbędnych do podjęcia stosownej decyzji. Pan Prezydent podjął taką decyzję bo pewnie miał do tego podstawę - w moim zrozumieniu tłumaczę to - zwiększeniem kapitału niezbędnego do przystąpienia opracowania planów pozyskania dotacji UE, zyski z sieci oraz większe możliwości kredytowe Spółki - przy założeniach, że interes mieszkańców Radomia zostanie należycie zabezpieczony. Nie będę się powtarzał, ale jako mieszkaniec-spółdzielca dobrze znam możliwości płatnicze tej grupy ludzi, a głównym filarem dobrej kondycji finansowej Spółki (wg.ekspertów) są rytmiczne wpłaty nalezności właśnie tej grupy ludzi (77%). Pokazałem wcześniej jak kruche są te podwaliny - teraz dodatkowo weszły rozporządzenia dot. zakazu wykwaterowania na bruk. Ta sytuacja zdjęła bat z tych co mają środki a nie płacą i w związku z tym zadłużenia S-ni będą moim zdaniem rosnąć. Ja i cała rzesza rzetelnie płacących swoje nalezności (w mojej S-ni) płacimy już około 600.- rocznie tytułem długu S-ni. Czy dalej będziemy mogli być obciążani ????? Gmina ma ogromne problemy z lokalami socjalnymi dla ludzi zyjących w ubustwie, kto za nich zapłaci za ogrzewanie, ciepłą wodę, gaz....- zadłużenia będą rosły i jeżeli RADPEC będzie musiał prowadzić politykę restrykcyjną wobec dłużników - przegramy wszyscy. Ten temat leży m.in. po stronie miasta - niestety na ten temat nie znalazłem informacji - a przecież to jest podstawa dla funkcjonowania systemu ciepłowniczego w mieście i stabilności cen ciepła. Eksperci mówili - sciągalność długów 100% - tematu nie rozwijali bo mieli inne zadanie. Reasumując, Gmina musi do projektu systemu ciepłowniczego Radomia opracowanego przez ekspertów dołączyć projekt rozwiązań problemów ludzkich trapiących mieszkańców Radomia mających bezpośrednie powiązanie z przedmiotową sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
radom Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już 09.02.05, 07:37 Panie Radomianinie! Ja szanuję profesjonalistów, choć wiem, że daleko im do doskonałości. Gdy lecę samolotem, chcę, aby był pilotowany przez doświadczonego pilota. Gdy czerpię wiedzę o systemie ciepłowniczym, staram się korzystać wyłącznie z wiedzy tych, którzy się na ciepłownictwie bardzo dobrze znają. Dlatego też odwołałem się do ekspertów. Działacze spółdzielczy, do których też się zaliczam, mają swojego przedstawiciela w RADPEC S.A. i to nie byle kogo, bo samego przewodniczącego Rady Nadzorczej. On też bardzo dobrze zna sprawy systemu ciepłowniczego, a jako wieloletni przewodniczący radomskiego Związku Rewizyjnego SM przekazuje swoją wiedzę innym działaczom spółdzielczym. A przecież prezesi spółdzielni też są, jako reprezentanci klientów Radpecu, bardzo dobrze zorientowani w problemie. Nie głoszą oni apokaliptycznych wizji, jak to czynią politycy, bowiem całe zamieszanie wokół Radpecu zrobili politycy. Politycy robią to zamieszanie, bowiem też są fachowcami, ale w całkiem innej dziedzinie. styczynski.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 09.02.05, 09:12 Ale Pan zrozumiał dyskusje- nic dodać nic ująć. Szkoda, że rzecznik prasowy nie potrafi odróżnić plew od ziarna. Profesjonalistów traktuje Pan poważnie, ale ich wiedzę już nie. Chce Pan aby samolot był kierowany przez doświadczonego pilota a nie ocenia Pan pilotów z którymi obecnie podróżuje, widzi Pan działacza spółdzielni w Radzie Nadzorczej RADPEC, a nie widział Pan krwiożerczych umów dot. sprzedaży ciepła dla tych spółdzielni jakie podpisywano pod okiem tego przedstawiciela, w konsekwencji działania komornicze i to jak jest zaznaczone w tekscie od wielu lat, miesza Pan doświadczenia i wiedzę z nieubłaganymi prawami ekonomi co w konsekwencji przekłada się na kondycje finansowe. Właśnie taka polityka i bieda napędza problemów Spółce - politycy, owszem też w tym swój udział mają. Wynikłe problemy to efekt działań fachowców - przecież nikt z ulicy nie mieszał w sprawach ekonomi i techniki. Zresztą sposób Pańskiego rozumowania jest adekwatny do treści czytanych do tej pory pańskich postów i moim zdanie żadne zaciemnianie rzeczywistości nic nie zmieni. Jako rzecznik zobligowany Pan jest do przestrzegania rzetelności - ja tego nie dostrzegam. Czy aktualni piloci są doświadczeni w pilotażu - nie mnie oceniać ? - na tym forum wskazano przeszkody czy z tego ktokolwiek skorzysta zobaczymy - czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
radom Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już 09.02.05, 10:19 Drogi XYZ! Mam szacunek nie tylko do wiedzy fachowej, ale także do zasad demokracji. Radomianie mają władze samorządowe takie, jakie sobie wybrali, spółdzielcy mają władze spółdzielni też wybrane w sposób demokratyczny. Oczywiście, że wyborcami można manipulować, ale manipulacji ulegają przede wszystkim ci, którzy zwalają odpowiedzialność na innych. Sami więc są sobie winni, bo wolności można mieć tylko tyle, ile przyjęło się na siebie odpowiedzialności. RADPEC S.A. jest kontrolowany przez prezydenta miasta, który ma legitymację społeczną do sprawowania władzy, on reprezentuje mieszkańców. Prezydent, a nie krzykacze na forum GW. Prezydent wiele zrobił dla bezpieczeństwa systemu ciepłowniczego w mieście, co wskazuje wyraźnie na jego poczucie odpowiedzialności za to, co się dzieje w Radomiu. A działać nie jest tak łatwo, jak krytykować czyjeś dzianie. Przewodniczący Rady Nadzorczej Radpecu też jest pełnoprawnym przedstawicielem swojej spółdzielni oraz Związku Rewizyjnego SM, który reprezentuje radomskie spółdzielnie mieszkaniowe. Do reprezentacji spółdzielców ma demokratyczną legitymację. W RN pełnoprawnie reprezentuje on spółdzielców, czyli większość klientów Radpecu. Jeśli komuś nie podoba się prezydent, albo prezes spółdzielni, to powinien zebrać odpowiednie poparcie elektoratu wyborczego i doprowadzić do zmian. Będzie mógł wtedy wpływać na to, co się w mieście dzieje. Będzie miał też wpływ na obsadę stanowisk kierowniczych w przedsiębiorstwach komunalnych. Jeśli tego nie zrobi, pozostaje mu anonimowo produkować się na forum GW. T.Styczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 09.02.05, 12:02 Szanowny Panie Styczyński. tekst skierowany do XYZ odebrałem również jakby był skierowany do mnie.W kolejnym pańskim poście z przykrością stwierdzam, że - "chłop swoje baba swoje". W żadnym moim stwierdzeniu nikogo nie krytykowałem. Wręcz odwrotnie - pokazałem szacunek dla wszystkich. Zauważyłem pewne problemy i o tym napisałem chcąc sprowokować do dyskusji i zwrócenia uwagi na te zagrożenia, których nikt nie dostrzegł - a może moje spostrzeżenia są nietrafne ?. Nie potrzeba tutaj wielkich fachowców z fakultetami. Na bardzo istotne tematy nie było żadnych merytorycznych odpowiedzi - może to i nie miejsce ? boleję nad tym. Jako odpowiedzialny obywatel ma do tego prawo - tym bardziej, że ustawa o jawności informacji publicznej mnie w tym wspiera. Oczywistą sprawą są metody demokratyczne wyboru władz związanych z systemem zarządzania w Polsce - ale to nie ma nic wspólnego z omawianym tematem. Można tylko mieć pretensje do odpowiedzialnych ludzi (tych demokratycznie wybranych), że główni płatnicy ( S-nie mieszkaniowe) znalazły się w takiej, a nie innej sytuacji i stwarzają obecnie ogromne zagrożenie dla przyjętego systemu ciepłownictwa w mieście. Monopolistyczne podejście do spraw ciepłownictwa zaowocowały tym o czym pisałem i podają media - do tych spraw trzeba zmienić nastawienie. Dlaczego od razu zmieniać obsadę stanowisk - a może wystarczy tylko naprawić to co zostało zepsute lub stwarza zgrożenie. Co do anonimowośc - to jakaś bzdura - przyjmijmy, że niechcę aby mi ktoś zarzucił, że głoszę jakieś populistyczne hasła i poszukuję elektoratu do przyszłych wyborów. z szacunkiem Radomianin Odpowiedz Link Zgłoś
radom Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już 09.02.05, 13:01 Szanowny Panie Radomianienie! Odpowiadam na zadawane mi pytania, gdy wiem kto mnie pyta. Jeśli ktoś się krępuje zadać pytanie bezpośrednio, to może zwrócić się do jakiejkolwiek redakcji. W gazetach są ogłoszenia: „Dzisiaj na Twój telefon czeka...”. Na przykład dziś w radomskiej redakcji Życia Warszawy dyżuruje radaktor Piotr Miękus, a w radomskim Echu Dnia bardzo red. Marek Ziółkowski. Pytania, które pojawiały się na forum z reguły zawierały supozycje. A ja na tego typu pytania (np. „Czy już przestał Pan bić swoją żonę? Tak czy nie?” albo „Dlaczego system ciepłowniczy jest w tak fatalnej sytuacji?”) nie odpowiadam. Co bym nie odpowiedział i tak czytelnik będzie przekonany, że biję żonę, a system ciepłowniczy jest w sytuacji fatalnej. Z wyrazami szacunku i poważania T.Styczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Decyzja o przekazaniu sieci ciepłowniczej już IP: *.udn.pl 09.02.05, 14:02 Zdumiewający sposób rozumowania. Ja nie znam Pana, w związku z tym nigdy nie mogłem kierować do Pana żadnego pytania. Forum jest forum . Dla mnie nie istotne jest z jakiej opcji jest adwersaż - ważne by mądrze gadał i rozumiał o czym się mówi. Jeżeli wchodził Pan w temat to znaczy akceptował reguły forum, które sa jasne - przynajmniej dla mnie. Moja percepcja jest odwrotnością pańskiej - nadajemy na róznych falach. Zyczę pytań zawierających jak najmniej supozycji. z poważaniem Radomianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Nie mam zdrowia IP: *.udn.pl 09.02.05, 14:29 Szanowny Panie ! Piszesz Pan słowo adwersarz przez samo ż. Rozumiem, że masz pan załatwioną maturę ? Jaki prawem wobec powyższego zabiera Pan głos w poważnym temacie a nie uczy się ortografii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtórny analfabeta Re: Nie mam zdrowia IP: *.udn.pl 09.02.05, 14:50 Panie polonisto - poóczarz Pan innych - a co z interpunkcją u Pana ? Rozumiem, na forum ważny jest sens, aczkolwiek nie należy zapominać o polskiej pisowni tym bardziej jak się ma aspirację wytykacza-polonistę. Radzę dla sportu robić zestawienia pod koniec dnia wszystkich błenduw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieuk Nie mam zdrowia IP: *.udn.pl 09.02.05, 17:34 Panie wtórny !!!! Liczy się sens wypowiedzi ??? ....Być może, ale czy polonista nie ma racji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sojusznik Znakomity wykład. IP: *.udn.pl 09.02.05, 12:30 Wiem, że wybrałem w Bohaterskim Mieście milicjanta na prezydenta. Na wiceprezydenta fotografa, skoczka do różnych koalicji, zasłużonego w kampanii wyborczej milicjanta. Jako członek kilkunasto tysięcznej spółdzielni mieszkaniowej wybrałem prezesa, chociaż jak większość spółdzielców nie znam jego imienia i nazwiska. Kiedyś, po stanie wojennym, wybrałem generała na prezydenta. Sporo się napracowałem biegając do urn, ale mam demokrację. Teraz morda w kubeł i czekam na kolejne wybory kandydatów, którzy mnie urządzą. Odpowiedz Link Zgłoś