Dodaj do ulubionych

Czy województwo Świętokrzyskie ma sens???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:50
Na kieleckim forum GW rozpoczęła się dyskusja nad zapowiadaną rewizją nowego
podziału administracyjnego kraju. Ciekawe wnioski.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=23919371&a=23919371
Obserwuj wątek
    • Gość: keraj ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 08:03
      Wg Instytutu Badan nad Gospodarka Rynkowa sytuacja w przedsiebiorstwach w
      naszym kraju byla lepsza w kwietniu niz w marcu. Wyniki badan wzrostu
      gospodarczego sa coraz wyzsze. Najepsze jego oznaki odnotowano w wojewodztwie
      SWIETOKRZYSKIM (www.ibngr.edu.pl/koniunktura-woj.htm) zrodlo
      Rzeczpospolita 16/5/2005
      • zielonejapko Re: ma sens 17.05.05, 10:45
        to wazne, ale nie ma zanczenia przy tworzeniu regionu. osobiscie nie mam
        kielcofobii i mam tam nawet paru dobrych znajomych, ale patrzac na historie
        wojewodzkiej stolecznosci Kielc, mozna dojsc do wniosku, ze Kielce to miasto -
        pijawka. radomskie doswiadczenia sa wszystkim znane, teraz jeszcze doszla
        wypowiedz mieszkanca Sandomierza. mam wrazenie, ze Kielce chca tworzyc nie
        region swietokrzyski, tylko region kielecki. to duzy blad, bo nikt nie bedzie
        chcial z Kielcami gadac. z na utworzenie miasta-wojewodztwa w warunkach
        polskich moze sobie pozwolic tylko Wawa.

z co do wojewodztw, to powinno ich byc 9 no moze 10.
        • Gość: keraj Re: ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 11:03
          > to wazne, ale nie ma zanczenia przy tworzeniu regionu.

Z TEGO CO PAMIETAM DRUGIM CZYNNIKIEM PO TOZSAMOSCI REGIONALNEJ MIESZKANCOW PRZY
          TWORZENIU REGIONOW BYLY MOZLIWOSCI ROZWOJU ICH, NAM DALI SZANSE (KREDYT
          ZAUFANIA) STAD WYNIKI MOWIACE SAME ZA SIEBIE (1 miwjsce koniunkturalnie)

osobiscie nie mam
          > kielcofobii i mam tam nawet paru dobrych znajomych, ale patrzac na historie
          > wojewodzkiej stolecznosci Kielc, mozna dojsc do wniosku, ze Kielce to miasto -

> pijawka.
          JESTES PIERWSZA OSOBA CO WYSKOCZYLA Z TAKIM STWIERDZENIEM. NIE OSMIESZAJ SIE.

radomskie doswiadczenia sa wszystkim znane, teraz jeszcze doszla
          > wypowiedz mieszkanca Sandomierza.
          JEDNA WYPOWIEDZ OSOBY Z SANDOMIERZA O NICZYM NIE SWIADCZY, W KIELCACH SA TACY
          CO CHCIELIBY DO LODZKIEGO TAK JAK W RADOMIU DO KIELC

mam wrazenie, ze Kielce chca tworzyc nie
          > region swietokrzyski, tylko region kielecki.
          MYLISZ POJECIA , MY MAMY URZDAD WOJEWODZKI, ON O MIASTO SIE NIE TROSZCZY (DAL
          TEMU DOWOD WIELOKROTNIE PRZY PODZIALE FUNDUSZY STRUKTURALNYCH)

to duzy blad, bo nikt nie bedzie
          > chcial z Kielcami gadac.

I ZNOWU BO KIELCE.... TO KIELCE WINNE, CHLOPIE STUKNIJ SIE W LEPEK< TU WLASNIE
          WSZYSCY SA CHETNI DO ROZMOWY, MOZE MASZ ZLE INFORMACJE ALBO CEDZISZ JE PRZEZ
          SITO RADOMSKIE< KTORE PEWNYCH RZECZY NIE DOPUSZCZA DO SIEBIE

z na utworzenie miasta-wojewodztwa w warunkach
          > polskich moze sobie pozwolic tylko Wawa.
          >
          A NIECH SOBIE NAWET MUREM CHINSKIM OGRODZA TO WOJEWODZTW

> z co do wojewodztw, to powinno ich byc 9 no moze 10.

POWINNO A NIE JEST, ZAZDROSC ACH TA ZAZDROSC
          • Gość: aha Re: ma sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:06
            Keraj wielki obrońca lichwy świętokrzyskiej
            • Gość: keraj Re: ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 12:15
              dzieki ;) co do lichwy to mozemy podyskutowac
          • jdk Re: ma sens 17.05.05, 12:39
            Sorry ale jakos nie widze racjonalnych i przekonujacych argumentow w
            wypowiedziach keraja.

To ze koniunktura byla najwieksza nie ma ZADNEGO zwiazku z tym, czy jest dane
            wojewodztwo cyz tez nie.

Obecny uklad jest skrajnie nieoptymalny i tego nie neguja nawet jego tworcy.
            Wiadomo wszem i wobec ze chodzilo o kwestie polityczne. Warto przypomniec, ze
            reforma przewidywala 10-12 _DUZYCH_ wojewodztw - lub - alternatywnie - 25-30.
            Wybrano wariant najgorszy, bo ulegajac lobbingowi politycznemu i innym ukladom
            stworzono wojewodztwa:
            - swietokrzyskie
            - opolskie
            - lubuskie
            - kujawsko-pomorskie
            - warminsko-mazurskie
            ktorych pierwotnie mialo nie byc.

Ot, i tyle!

Nawet nie wiedzialem, ze ktos sie przymierza do reformy samorzadowej, ale jesli
            tak, to najwyzsza pora!

Innym logicznym krokiem powinna byc reforma mapy powiatowej, ale przede
            wszystkim przeglad kompetencji poszczegolnych szczebli administracji.

Polski nie stac na takie marnotrastwo, bo przez czyjes widzimisie caly kraj
            traci szanse rozwoju.
            • marcmal Re: ma sens 17.05.05, 12:45
              Ciekawe drogi kolego jak kolega by pisał, gdyby nie było św. a było np.
              radomskie.
              Puntk widzenia zależy zawsze od punktu siedzenia, każda sroka swój ogon chwali,
              a gdzie kucharek sześć tam cycków dwanaście.
              Pozdrawiam ciepło :)
              • jdk Re: ma sens 17.05.05, 13:04
                Hmmm - tez uwazalbym to za niesprawiedliwe! ;)

A na serio: obecny uklad (16 wojewodztw) niesprawiedliwie promuje pewne miasta
                (Kielce, Opole, Olsztyn, Gorzow, Zielona Gora, Rzeszow) kosztem innych,
                porownywalnych, ktore na takim ukladzie znaczaco traca: Czestochowa, Radom,
                Elblag, Bielsko-Biala, Tarnow, Walbrzych, Kalisz, Plock, Wloclawek, Koszalin.

Z tej grupy zwlaszcza Czestochowa i Radom sa najbardziej pokrzywdzone, majac po
                prawie cwierc miliona mieszkancow kazde. Nie mowie, ze akurat Kielce sa temu
                winne, bo sposrod miast-stolic wojewodztw duzo bardziej dyskutowalbym chocby
                nad Opolem, Zielona Gora i Gorzowem, czy Olsztynem.

Ale pokazuje to jasno, ze albo powinno sie pozostawic 25-30 wojewodztw, albo 10-
                12 duzych regionow.
                • Gość: keraj Re: ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 13:26
                  ja dosyc dobrze slysze jeki radomian czy czestochowian i stram sie ich
                  zrozumiec jak to jest zle, ale czy wam bedzie lepiej przez to ze zlikwiduja
                  swietokrzyskie (coniektorzy zlosliwi powiedza ku satyswakcji ze PEWNIE)
                  nam wbrew pozorom nie jest obojetny jek innych, ale jesli bedziemy sobie
                  podkladac klody pod nogi to nie ma mowy o dobrych kontaktach, my sie nie
                  bedziemy ogladac za nieprzychylnoscia w biedzie
                  fakt jest ze sie rozwija swietokrzyskie dynamicznie, ze pieniadza np na
                  dofinansowanie dla rolnikow byly przydzielane tu bez problemow (co brane bylo
                  za wzor w Polsce) tu sa poprostu ludzie co widza szanse w rozwoju wojewodztwa i
                  nie beda marnowac czasu na malkontenctwo

pozdr:
                • isoxazolidine Re: ma sens 18.05.05, 08:53
                  jdk napisał:

> A na serio: obecny uklad (16 wojewodztw) niesprawiedliwie promuje pewne miasta
                  > (Kielce, Opole, Olsztyn, Gorzow, Zielona Gora, Rzeszow) kosztem innych,
                  > porownywalnych, ktore na takim ukladzie znaczaco traca: Czestochowa, Radom,
                  > Elblag, Bielsko-Biala, Tarnow, Walbrzych, Kalisz, Plock, Wloclawek, Koszalin.
                  >
                  > Z tej grupy zwlaszcza Czestochowa i Radom sa najbardziej pokrzywdzone, majac po
                  >
                  > prawie cwierc miliona mieszkancow kazde. Nie mowie, ze akurat Kielce sa temu
                  > winne, bo sposrod miast-stolic wojewodztw duzo bardziej dyskutowalbym chocby
                  > nad Opolem, Zielona Gora i Gorzowem, czy Olsztynem.
                  >
                  > Ale pokazuje to jasno, ze albo powinno sie pozostawic 25-30 wojewodztw, albo 10
                  > -
                  > 12 duzych regionow.
                  >

lepiej bym tego nie ujął :)
            • marcmal Re: ma sens 17.05.05, 12:51
              jdk napisał:

> Nawet nie wiedzialem, ze ktos sie przymierza do reformy samorzadowej, ale
              jesli
              Tak w Rzeszowie dzielą mapę, poczytaj ich forum :) Chyba czegoś sie boją :)
              • Gość: aga Re: ma sens IP: *.internet.radom.pl 17.05.05, 13:32
                Bo pewnie słyszeli wypowiedż prof. Kuleszy, że rok 2006 będzie rokiem
                przeglądu i korekty reformy administracyjnej.Tak zresztą było zapowiedziane
                w chwili wejścia reformy w obecnym wymiarze.
                • Gość: keraj Re: ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 13:37
                  aga
                  dwa lata po reformie mialo nastapic podsumowanie i ewentualny powrot do innej
                  koncepcji podzialu adminstracyjnego jesli m.in swietokrzyskie nie udowodni
                  istoty powolania go do zycia
                  minely 2 lata, wszyscy zapomnieli, sa wazniejsze sprawy
                  a wojewodztwo udowadnia (wystarczy sie zainteresowac statystykami)

przeglad to robi sie w samochodach

pzdr;
                  • Gość: aga Re: ma sens IP: *.internet.radom.pl 17.05.05, 16:35
                    Być może nie przytoczyłam dosłownie tego co powiedział prof. Kulesza
                    ale taka wypowiedż w mediach miała miejsce w ostatnich dniach.
                    • Gość: jaz Re: ma sens IP: 213.199.233.* 22.05.05, 00:05
                      prof.Kulesza 2 lub 3 mies temu powiedział w TV,że nie powinno się już nic
                      zmieniać w ilości województw przez co najmniej wiele dziesiątków lat
            • Gość: keraj Re: ma sens IP: 213.199.233.* 17.05.05, 12:53
              dane koniunkuralne dotycza tylko miesiaca kwietnia, nie wiem co bedzie za maj ,
              czerwiec itd... uwazam jednak ze swietokrzyskie - stawiajac je w liczbie 16 z
              wielkopolskim, mazowieckim, donoslaskim... udawadnia ze nie jest tam
              niechcianym regionem z nijaka gospodarka pelna darmozjadow

co do reformy administracji kraju, uwazam ze powracanie do tworzenia nowej mapy
              wojewodztw moze doprowadzic do wielu niepotrzebnych przepychanek, ktore beda
              szkodzily jednym rzadzacym kosztem innych uszczesliwionych

jedyne mozliwe roszady jakie moga dojsc do skutku to likwidacja powiatow dla
              zmniejszenia ich ilosci oraz drobne retusze gminne na granicy wojewodztw

pzdr:
    • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 17.05.05, 14:35
      "Nie utrzyma się,obecne województwo zostało wyproszone u kwacha i na siłe
      zrobili ten twór którego już niedługo nie będzie".

Najbardziej logiczne stwierdzenie które znalazłem w jednym z postów, a jakie
      prawdziwe.
      • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 17.05.05, 14:39
        domniemam ze nie na Twoim poziomie i nie pisane przez Ciebie, sadze po IP
        niegazetowym
        • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 17.05.05, 14:42
          Nie rozumiem Twojej "agresji". Przecież ja tego nie pisałem. Są to słowa
          mieszkańca Kielc. Ja je tylko zacytowałem. Czyżby prawda bolała???.
          • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 17.05.05, 14:47
            A jak ja bym napisał login zradomia i opluł Radom. Co ty na to ?
            Co do logiczności nie wypowiadam się bo twój punkt widzenia, tak jak niektórzy
            twierdzą, że ziemia jest płaska :)
          • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 17.05.05, 14:48
            nie dam sobie uciac reki ze to mieszkaniec mojego miasta, bardziej moje szare
            komorki wskazuja partyzantke podkarpacka (z pasta do zebów Signal na czele)

nic nie boli tak jak "Kielce to miasto wojewodzkie" i nie jestem tu zlosliwy ;))
            prawda raczej koli w oczy

pzdr;
            • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 17.05.05, 14:52
              Corega tabs nieeeee, colgate nieeeeeee ten no no no ? Signal :)
              • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 17.05.05, 14:56
                ;)) najdurniejsza pasta do zebow jak spotkalem na podkarpackim
                • jdk Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 17.05.05, 17:32
                  No dobrze, ale jestesmy w Radomiu!

Ale ad rem: osobiscie czekam na korekte administracyjna.

Wedlug porzadku malejacych korzysci ogolnych:

a. ograniczenie liczby wojewodztw do 10-12 (z jednoczesna likwidacja wielu
                  dotychczasowych powiatow do ok. 50 - mniej wiecej pokrywajacych sie z dawnymi
                  wojewodztwami) - opcja najkorzystniejsza obiektywnie

b. powolanie nowych 10-15 wojewodztw - opcja korzystniejsza od dzisiejszej,
                  najkorzystniejsza z punktu widzenia Radomia

c. drobne korekty, np. wylaczenie Warszawy z Mazowsza, Plock+Radom pelnia
                  funkcje stolic wojewodztwa mazowieckiego - opcja korzystniejsza od dzisiejszej,
                  poprawa pozycji Radomia

d. wspolne wojewodztwo z Kielcami - Staropolskie? - do zastanowienia
                  • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 08:45
                    jdk napisał:

> No dobrze, ale jestesmy w Radomiu!
                    >
                    > Ale ad rem: osobiscie czekam na korekte administracyjna.

ja tez

> Wedlug porzadku malejacych korzysci ogolnych:
                    >
                    > a. ograniczenie liczby wojewodztw do 10-12 (z jednoczesna likwidacja wielu
                    > dotychczasowych powiatow do ok. 50 - mniej wiecej pokrywajacych sie z dawnymi
                    > wojewodztwami) - opcja najkorzystniejsza obiektywnie

opcja chyba najrealniejsza ...

> b. powolanie nowych 10-15 wojewodztw - opcja korzystniejsza od dzisiejszej,
                    > najkorzystniejsza z punktu widzenia Radomia

opcja najkorzystniejsza

> c. drobne korekty, np. wylaczenie Warszawy z Mazowsza, Plock+Radom pelnia
                    > funkcje stolic wojewodztwa mazowieckiego - opcja korzystniejsza od dzisiejszej,

opcja wglednie korzystna

> d. wspolne wojewodztwo z Kielcami - Staropolskie? - do zastanowienia

to juz bylo. nie polecam.
                    • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:11
                      Pamiętasz Iso czy partyzanci ci opowiadali jak wysadzali pociągi jadące w
                      stronę Kielc :)
                      Ale jestem mały nie mogłem sobie odmówić uszczypliwości.
                      A tak na poważnie gdzie ty się podziewasz ?
                      • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:14
                        A teraz konstruktywnie. Myślę, że wariant 20-25 województw jest dobry. Znikną
                        waśnie, wzrośnie zatrudnienie w administracji :) Lepiej żeby kasę przejadała
                        lokalna sitwa, niż ci w Warszawie. Wtedy każdy będzie gospdoarzem u siebie.
                        Każdy będzie mógł organizować sobie życie lokalne :)
                        Pozdrawiam :)
                        • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:42
                          marcmal napisał:

> A teraz konstruktywnie. Myślę, że wariant 20-25 województw jest dobry. Znikną
                          > waśnie, wzrośnie zatrudnienie w administracji :) Lepiej żeby kasę przejadała
                          > lokalna sitwa, niż ci w Warszawie. Wtedy każdy będzie gospdoarzem u siebie.
                          > Każdy będzie mógł organizować sobie życie lokalne :)
                          > Pozdrawiam :)

lepiej bym tego nie ujął :-)
                          pozdrawiam
                      • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:44
                        marcmal napisał:

> A tak na poważnie gdzie ty się podziewasz ?

mialem serie wypadków: tu eksplozja, tam poparzenie .... ale jestem w kawalku i obecnie juz nawet na wzglednym chodzie ;-)
                        • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:46
                          He he he,a już myślałem że zostaniesz wyłączony z antypaństwowej,
                          antykieleckiej, antyświętokrzyskiej działalności :)
                          • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 09:47
                            nic z tego. nitroizoksazolidyny mnie nie zalatwia ;-)
                            • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 18.05.05, 11:11
                              to moze Iso rozprawi sie na sniadanie z Corega Tapsem vel Signalem ojecem ziem
                              podkarpackich i ludzi tam zrospaczonych

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=24011227&a=24065349
                              smacznego
                              • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 11:17
                                nie mogę odbierać wam zajęcia ;-)))
                                • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 11:26
                                  A gdzie duch walki, to my tu wam słodzimy :0
                                • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 18.05.05, 11:29
                                  oberwalo mu sie po uszach w slusznej sprawie w slusznym miejscu, pasta ma za
                                  swoje

PS czyli iskrzy tylko na trasie E7
                                  • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 18.05.05, 11:32
                                    nieeeee ..... a kolej stolyca-radom-kielców-kraców ?
    • Gość: marek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 08:11
      oszołomy
      • Gość: sonoAndrzej Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.wroclaw.mm.pl 18.05.05, 11:57
        Od samego początku byłem przeciwnikiem podziału administracyjnego z lata 1998
        roku. Początkowo Buzek zapowiadał, że reforma będzie racjonalna i przemyslana,
        a tak naprawdę stała się jednym wielkim kompromisem politycznym między
        największymi partiami politycznymi i prezydentem. Górę na rozsądkiem wzięły
        ambicje regionalne i w ostateczności powstał twór: kilkunastu dużych regionów
        plus kilka wypierdków pokroju opolskiego czy świętokrzyskiego.
        Jestem jak najbardziej za rewizją podziału administracyjnego...Ale powinniśmy
        sobie na początku jasno powiedzieć czego chcemy: czy dużych regionów, a wtedy
        puszczamy mimochodem wołania takich jak Kielce, Opole Koszalin itp., czy dajemy
        szanse miastom dużym, ale nie wielkim tworząc 23-25 województw z udziałem
        Kielc, Częstochowy, Radomia, Kalisza itp.
        Ja osobiście jestem za tą drugą opcją. Kilkuletnie funkcjonowanie woj.
        mazowieckiego pokazało, że duże regiony się nie sprawdzają. Warszawa jako
        stolica zawyża statystyki. Każda stolica tak duzego regionu będzie kreowała
        siebie, a nie ośrodki w nim się znajdujące. Przykładowo Poznań wykorzystuje to,
        że jest stolica Wielkopolski, a to ściąga inwestorów nie do np. Kalisza tylko
        właśnie do Poznania.
        Opcja druga pozwala na zatrzymanie postępującej degradacji tzw. "miast byłych"
    • Gość: pafcio Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.05.05, 12:32
      jako były radomianin chciałbym podkreślić, że ważne też będą fundusze
      strukturalne ue na rozwój biednych regionów. A z tego punktu widzenia, jeżeli
      mazowsze za kilka lat osiągnie pułap 75% średniej w ue i wypadnie z tak zwanego
      celu 1, to wszelkie fundusze będa omijały szerokim łukiem mazowsze, a więc i
      radom. należałoby się głęboko zastanowić, czy "ucieczka" radomia z tego układu
      nie pozwoli na dużo większe środki na iwestycje niż pozostanie w mazowszu z
      warszawą.

pozdrawiam
      pafcio
      • Gość: nie Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.radom.pl 19.05.05, 14:13
        jak wydzielą Wwe to w Radomi będzie więcej funduszy i prawdziwa statystyka co
        do bezrobocia na mazowszu a nie informacje o Warszawie
    • Gość: gość Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.radom.pl 21.05.05, 12:18
      to województwo chyba nie jest samowystarczalne , ale Kielce na tym korzystają
      najbardziej
      • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 21.05.05, 12:31
        Gość portalu: gość napisał(a):

> to województwo chyba nie jest samowystarczalne , ale Kielce na tym korzystają
        > najbardziej

jako komentarz do w/w przytocze wypowiedz jednego z najaktywniejszych forumowiczow kieleckich (niejaki 'jurek'):

----
        Nie będzie nam jakis maslow blokowal rozwoju miasta, projekt jest taki i basta
        i mam nadzieje,ze z takim samym uporem jak teraz przy decyzji o projekcie uda
        sie rozpocząc inwestycje.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=23601684&a=23605464----
        Wczoraj w TVP3 było o tej drodze. Nie macie już szans. Wiocha do skasowania. No
        może część zostanie wciągnięta pod Kielce a reszta do zaorania, wyrównania i
        wyasfaltowania. Pakujcie już manatki i do lasu.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=23601684&a=24158170----

mysle ze to oddawaloby stosunek coponiektorych (nie twierdze ze wszystkich)
        kielczan do 'regionu' ...
      • gladiator.ek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 21.05.05, 14:49
        Skoro jest niewystraczalne to dlaczego ma nadwyżkę budżetową? I jak to
        skwitujesz imbecylu radomski?

Widac Grigori, jdk, Isoxazolidine po tym wątku i wpisać jakiego chcecie
        pojednania---JESTEŚCIE WSZYSCY CH... WARCI !!!
        Bawcie się sami w tym Swoim Grajdołku--ja dziękuję.
        Pozdrawiam wszystkich normalnych Radomian
        • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 21.05.05, 19:13
          Kto jest CH... WART, dowiemy się po wyborach i po rewizji reformy
          administracyjnej. Oby jak najszybciej.
          • gladiator.ek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 21.05.05, 23:22
            grigori_z_radomia napisał:

> Kto jest CH... WART, dowiemy się po wyborach i po rewizji reformy
            > administracyjnej. Oby jak najszybciej.

A Tobie to przydałaby się rewizja psychiatryczna. Piszesz prace mgr o
            rezerwatach w Kielcach i takie bzdury tu wypisujesz..Świadzcy to tylko o
            tym ,że jesteś zwykłą perfidną świnią--i to tego najgorszego gatunku.
            Zyczę "piątki" na obronie...a o województwo świętokrzyskie się nie boję- żadnej
            rewizji nie będzie--już była:)
            • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 22.05.05, 10:56
              A co ma pisanie pracy magisterskiej na temat rezerwatów w Kielcach z rewizją
              podziału administracyjnego???. Zauważyłem że wściekasz się na każde zdanie o
              planach rewizji podziału administracyjnego. Poprostu trzęsiesz porami, bo
              prezydenta Kwach juz odchodzi na zieloną trawkę, nikt z "opcji" przezydenta
              Aleksandra nie zasiądzie w "Białym Domu" na Krakowskim Przedmieściu i nie
              będzie komu lizać..., wiecie czego i prosić o pozostawienie województwa.
        • l_echec Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 21.05.05, 20:11
          Miałem już nie reagować na tego osobnika, ale skoro opuszcza to forum, to
          chwała Bogu. Myślę, że pozdrowią go wszyscy Radomianie normalni...inaczej :(
          żegnam
          leo
          • gladiator.ek Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! 21.05.05, 23:37
            Olejcie ten zazdrosny wątek.Nie moga przezyc ze są powiatowi, ze nie tworza
            regionu. Widzicie jak radom pielegnuje nienawiść, apotem sie dziwią ,ze ich
            miasto wszyscy omijają z daleka. jedno jest pewne--radom bez Kielc nie może
            zyć!! A może pamiętają co niektórzy jak kilku wypowiadało sie tu w imię
            POJEDNANIA.. I widac włąśnie-jak jesteście ch...warci! Wymyślają rewizje
            podziału administarcyjnego, bo chcą się już dosłownie posikać z zazdrości.
            Nie jest tak Wielki Wszechwiedzący Isoxazolidine? czy ten szczeniak Grigori?
            Moje zdanie o radomiu pozostaje bez zmian--dalej to Miasto będę lubić , i
            życzyć będę wszystkiego najlepszego.Tylko szkoda,ze tylu palantów osmiesza je
            na każdym kroku--myśląc, ze są "trendy"
            • grigori_z_radomia Re: Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! 22.05.05, 11:06
              Już się posikałem, uważaj. Ale nie zazdrości tylko ze śmiechu czytając te
              brednie i kłamstewka które piszesz przeinaczając najnowszą historię. Twoje
              wypowiedzi przypominają wiece partyjne z lat '60 i '70. "Towarzysze pomorzecie"
              w proszeniu o pozostawienie województwa , a teraz jeszcze zdanie odnośnie
              Ciebie w duchu wypowiedzi z tamtych lat " Jesteś jak wrzód na zdrowym
              organiźmie społeczności kieleckiej"
              • gladiator.ek Re: Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! 22.05.05, 15:13
                grigori_z_radomia napisał:

> Już się posikałem, uważaj. Ale nie zazdrości tylko ze śmiechu czytając te
                > brednie i kłamstewka które piszesz przeinaczając najnowszą historię. Twoje
                > wypowiedzi przypominają wiece partyjne z lat '60 i '70. "Towarzysze
                pomorzecie"
                >
                > w proszeniu o pozostawienie województwa , a teraz jeszcze zdanie odnośnie
                > Ciebie w duchu wypowiedzi z tamtych lat " Jesteś jak wrzód na zdrowym
                > organiźmie społeczności kieleckiej"

Przypomij sobie Grigori,jakiego maila mi napisałeś. Prosiłeś mnie w nim o
                coś. Gdybym wtedy był w Kielcach na pewno nie odmówiłbym Ci pomocy, wręcz
                przeciwnie. Zdobyłem fajny prospekt o zagospodarowaniu rezerwatów
                kieleckim.Miałem go z myśla o Twojej Pracy.
                teraz ciesze się ze nie było mnie wtedy w Kielcach. Kurcze, z Ciebie to jest
                jedna wielka zazdrosna GNIDA !!! Zwykły infantylny szczeniak!
                Szydło wyszło z worka--ale czego można się było po Tobie
                spodziewać.Szkoda,że przez takich jak Ty, Twoje Miasto ma opinię kłótników ,
                fałszywców, itp.
                Uff, dobrze ,że z tym pseudopojednaniem koniec---zresztą to wasza była
                propozycja- radomskiej kliki perfidnych kanalii-towarzystwa wzajemnej
                adoracji.Nawet na forum radomskim się Mieszkańcy waszego Miasta śmieją się,
                że jesteście wszystko wiedzący, nieomylni.Myślicie ,że posługiwanie się
                językiemm z lat 60,70-tych o nienawiści do Kielc nabije Wam punktów. Jeszcze
                nie spotakłęm się z Radomianinem, który by "na Żywo" tak najeżdżał na Moje
                Miasto-Bogu Ducha winne Kielce.
                P.S. Ten wątek dotyczy--Grigori z Radomia, JDK(szkoda, bo momentami sensownie
                pisał), Isoxazolidine, sonoAndrzeja i tym podobnych...
                Przepraszam z góry normalnych mieszkańców Radomia---nie miałem zamiaru Was
                obrażać.Napisałem tak, bo juz mam dość ośmieszania Waszego miasta przez
                takich imbecyli jak wyżej. Pozdrawiam, głowa do góry! RADOM FAJNYM MIASTEM
                JEST !!!

• Gość: Z daleka Re: Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! IP: *.dc.dc.cox.net 22.05.05, 15:43
                  KIELCE

Re: HANBA DLA KIELC.
                  Autor: Gość: lala IP: *.pl
                  Data: 19.05.2005 17:06
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=23833038&a=24135659
                  Panie Prezydencie WOJCIECHU LUBAWSKI
                  noszący zaszczytny pseudonim „Geniusza Łysogór” !!!
                  Panie Przewodniczący TOMASZU BOGUCKI
                  noszący chlubne miano „Katabasa z pod Łysicy” !!!

Okrutny los doświadczył nasze blisko 1000-letnie Miasto Kielce, waszą Panowie
                  obecnością w jego władzach. To naprawdę wielkie nieszczęście, bowiem od
                  ostatnich wyborów samorządowych uzurpujecie sobie Panowie prawo do decydowania
                  o wszystkim za Mieszkańców Kielc. Wspólnie z nawiedzonymi Radnymi
                  Kato-Prawicy, renegatami z Unii Pracy i PSL-u oraz funkcjonariuszami Kurii
                  Biskupiej, reprezentującej Jedyny Słuszny Kościół Rzymskokatolicki i jego
                  Centralę w Watykanie – doprowadzacie konsekwentnie swoją „działalnością” nasze
                  Miasto do upadku. Przez okres ponad 2-ch lat kadencji samorządu udaje się wam
                  bowiem jedynie kontynuowanie przedsięwzięć krytykowanych wcześniej
                  Poprzedników tj: modernizacja „Sienkiewki”, ulicy Bodzentyńskiej i Jesionowej
                  oraz Zalewu.
                  Pozostałe wasze tzw. „osiągnięcia” związane są z realizacją „chorych wizji
                  inwestycyjnych”, będącego Prezydentem osobnika, nie bez przyczyny
                  nazywanego „Geniuszem Łysogór” – min. z budową Olimpijskiego Stadionu i nikomu
                  nie potrzebnej Hali Sportowej. Szczytem chamstwa jest przy tym całkowite
                  lekceważenie przez was opinii społecznej Kielczan w sprawie budowy Parkingu na
                  Placu Konstytucji. Przy tym cała wasza destrukcyjna działalność w tym
                  zakresie wiąże się z zadłużeniem Miasta na astronomiczną wręcz kwotę blisko
                  140 mln.zł.

Tak naprawdę jedynym waszym prawdziwym sukcesem jest promowanie Kielc
                  jako „Kościelnego Zadupia” – w drodze budowy Muzeum Sakralnego, nadania
                  Honorowego Obywatelstwa Janowi Pawłowi Dablju, organizowania wycieczek do
                  Watykanu, wmurowywania kolejnych „tablic pamiątkowych”, wystawiania pomników i
                  popiersi, zmiany /wbrew stanowisku Mieszkańców/ nazw ulic oraz „pompowania”
                  wielu milionów złotych z budżetu miejskiego do Diecezjalnego „Caritasu” i
                  innych organizacji kościelnych. Wybitnym osiągnięciem jest w tym zakresie
                  wydanie sporej kasy na „Golgotę Świętokrzyską” oraz obecny koncert
                  Oratorium „Tu es Petrus”. Dzięki temu wielu Kielczan jest przekonanych o tym,
                  że faktycznym Włodarzem Miasta jest dziś Fioletowy Bażant, Szanowny Pan
                  Kazimierz Ryczan – a wy sami już niedługo salę konferencyjną w Urzędzie
                  Miasta „przemianujecie” na kaplicę, w której kościelne egzorcyzmy będzie
                  odprawiał Wielce Wpływowy ksiądz Andrzej Drapała, sprawujący opiekę
                  duszpasterską nad Radą Miasta, a w szczególności nad jej Wiceprzewodniczącą
                  Halinką Olendzką. Przy tym wszystkim wasza inwencja w przedmiocie „robienia
                  dobrze” Nowej Czarnej Przewodniej Sile Narodu Polskiego, /kosztem
                  Mieszkańców/, nie ma praktycznie granic – czego dowodem jest kolejny „pomysł”
                  Przewodniczącego Rady Miasta zmierzający do UCZYNIENIA PATRONEM KIELC
                  KAROLA Z WADOWIC. Domniemamy, że zamiar ten został „skonsultowany” przez
                  tego Wybitnego Samorządowca /będącego absolwentem KUL-u/ w budynku Kurii
                  Biskupiej, zlokalizowanym, nomen omen, przy ulicy noszącej również imię tego
                  Patrona – a jego realizacja utwierdzi w całej Polsce przekonanie o tym, iż
                  Kielce były, są i pozostaną już na zawsze Zaściankową Pipidówką zwaną
                  KLERYKOWEM. Nie warto wspominać również o tym, że żyją w tym Mieście tysiące
                  płacących podatki Obywateli posiadających inne niż wy przekonania
                  światopoglądowe – ludzi, dla których Jan Paweł Dablju nie musi być Najwyższym
                  Autorytetem.

Może jednak powinniście Panowie ograniczyć swoją działalność do tego
                  co „wychodzi” wam najlepiej – do sprzedaży działek za cenę poniżej ich
                  wartości – tak jak tej na Ślichowicach gdzie „wcięło” 6 mln.zł., do
                  kształtowania polityki kadrowej w ramach „Republiki Kolesi”, załatwiania
                  pilnych spraw swoich znajomych, prywatyzowania kolejnych firm, wydawania
                  społecznych pieniędzy na różnego rodzaju bzdury itp. Możecie przecież
                  zrealizować wszystkie „psychiczne wizje” Prezydenta tj: przekopać tunel
                  komunikacyjny pod Wzgórzem Katedralnym, zagospodarować dolinę rzeki Silnicy z
                  gondolami czy wodolotem, zbudować kolejkę linową czy balonową na Telegrafie
                  oraz kilka skrzyżowań wielopoziomowych, wyremontować skocznię narciarską,
                  wykonać zadaszenie Amfiteatru na Kadzielni, urządzić ZOO w parku miejskim
                  i „zrobić” małe „Morze Chęcińskie” ze znajdującego się tam stawu, itd. – nie
                  zapominając już o biednych, głodnych i bezdomnych, czyli tych, których za
                  rządów Wojciecha Lubawskiego miało nie być w naszym Mieście. Jednym słowem jak
                  w Sienkiewiczowskim „Qvo Vadis” /w liście Petroniusza do Nerona/ -
                  kombinujcie, „kręćcie lody”, uprawiajcie kumoterstwo, prywatyzujcie MPK,
                  Szpital Miejski i co się jeszcze „da”, stawiajcie pomniki, „golcie” następne
                  działki, przydzielajcie dla „swoich” lokale za czynsz wynoszący 5 zł. z metra,
                  obsadzajcie nieudaczników na stanowiskach kierowniczych, wyrywajcie „na wydrę”
                  kasę dla Kościoła, „róbta” wodę z mózgu naiwnym i olewajcie opinie Mieszkańców –
                  ale na Boga Wszechmogącego /w którego podobno wierzycie/, nie „ubierajcie”
                  tego całego g…. na siłę w symbole i wizerunki mające to usprawiedliwiać.
                  Oszczędźcie tego Kielcom i ich Mieszkańcom – oszczędźcie tego Miastu, które
                  nawet w czasach Wczesnej Komuny uniknęło dzięki Opatrzności noszenia nazwy:
                  Bierutogród /od tow. Bolesława/, Gomułkowo /od tow. Wiesława/, czy też innej,
                  pochodzącej od równie „sympatycznego” Patrona. Dzięki temu zakończycie obecną
                  kadencję z poczuciem „dobrze spełnionego obowiązku” – i będziecie mogli
                  spokojnie przez następne cztery lata „relaksować się” np. w kawiarni „Cztery
                  Pory Roku”, dobrze znanej Panu Wojciechowi Lubawskiemu i jego Najwierniejszym
                  Ludziom, z okresu „bezczynności” w latach 1999-2002. Nadchodzi dla was bowiem
                  czas „aktywnego odpoczynku” na ZIELONEJ TRAWCE, gdzie będziecie mogli modlić
                  się „do woli”, żałując za „grzechy” tej kadencji – nie szkodząc tym Kielcom i
                  ich Mieszkańcom.

Czego wam wszystkim i sobie samym SERDECZNIE ŻYCZYMY.

RADOM

MARCINKOWSKI ZREZYGNUJ !!!!!!!!!
                  Autor: Gość: mieszkaniec IP: *.radom.sdi.tpnet.pl
                  Data: 15.09.2003 10:04
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=472&w=7981530&s=1
                  bo twoje decyzje szkodzą Miastu. Kolejny przykład na to, że ludzie spoza
                  Radomia nie "czują" tego Miasta. Tu trzeba się urodzić, wychowywać i zżyć z
                  TYM MIASTEM aby później móc skutecznie pełnić funkcję społeczną wobec
                  MIESZKAŃCÓW. A TAK NIE JEST!!! Mało tego. Większość podjętych decyzji są
                  szkodliwe, złe, niegospodarne.

Czytaj dalej

FORUM/RADOM/Kto nami rzadzi
                  • Gość: Maniak Re: Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! IP: *.udn.pl 27.05.05, 00:08
                    Z uporem maniaka bede powtarzac. Ludzie! Wzniescie sie troche wyzej niz wasze
                    objete prohibicja myslenia mózgi. Z wysokosci zobaczycie pytanie: Jest interes
                    do zrobienia, ile mozna na tym stracic, a ile zarobic? Ale do rzeczy! Radom,
                    Pionki, Skarzysko, Starachowice, Ostrowiec, Konskie - cos, oprócz komunikacji
                    laczy. Tym czyms jest tradycja Centralnego Okregu Przemyslowego - ale to nie sa
                    tylko puste slowa, lecz wyksztalceni przez pokolenia fachowcy!Zamiast sie
                    klócic trzeba dostrzec sytuacje w której kazdy moze zarobic uzupelniajac sie -
                    a nie dzielac. Potrzeba tylko polityków którzy to dostrzega i przeloza na idee.
                    Tak wiec na pytanie - czy województwo swietokrzyskie odpowiedz brzmi tak, tylko
                    z Radomiem, Pionkami, energia z Kozienic i z jasno wylozona wspólnota interesów
                    wszystkich w calym znaczeniu tego slowa partnerów. A zeby na poczatek okazac
                    dobra wole - spróbujcie sobie kochani antagonisci wyobrazic stolice tego
                    województwa w jego wlasciwym miejscu, czyli na skrzyzowaniu naturalnych szlaków
                    komunikacyjnych pólnoc-poludnie i wschód-zachód, czyli w... Skarzysku!
                    Bez takiej wyobrazni narody, a takze mniejsze wspólnoty sa skazane na wymarcie.
                    Kwestia tylko, czy juz w tym pokoleniu, czy bedziemy przedluzac agonie do
                    nastepnego! Koncze stwierdzeniem, ze Radom to nie Mazowsze, a Kielce to nie
                    jest naturalna stolica regionu!Ale tak naprawde to chodzi o to by wszyscy
                    zobaczyli w tym interes, a nie uprzedzenia!
                    • Gość: KIBIC Re: Kielczanie--olejcie ten zazdrosny wątek !!! IP: *.dc.dc.cox.net 27.05.05, 05:41
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=23919371&a=24257933
                      PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM
                      Autor: Gość: Skarżyszczanin IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl
                      Data: 23.05.2005 07:43

Witam ,wiem że temat tego postu spowoduje ,ze znajdą się tu wrzuty pod moim
                      adresem ,ale mam to gdzieś . Uważam ,że pożal sie boże świetokrzyskie to pomiot
                      wybujałych ambicji polityków SLD z regionu - no i poniekąd pomiot częsci
                      społeczeństwa ziemi kieleckiej - którym zryto beret -obiecujać ,ze jak będzie
                      stolica województwa to będzie cacy - i co ? - i jajco! Wszyscy w województwie
                      Was nie lubią, rozwój Kielc jest wręcz "oszałamiający" (buhahahaha) W wielkiej
                      stolnicy wojwództwa czuć wiochę ... możecie sobie mydlić oczy,ze coś znaczycie -
                      a faktycznie - jak ktoś tu już pisał - jak sie pojawi mozliwoć wchłonie nas
                      Kraków - bo w przeciwieństwie np. do 130 tys.Opola - który też jest bliziutko od
                      innych dwóch centrów adm. (Wrocław i Katowice),ale doskonale prosperuje - u nas
                      są tylko ambicje . AMBICJAMI NIC NIE ZROBICIE!!!. W sumie w różnych dyskusjach
                      pojawiają ie tylko dwa województwa do likwidacji : świętokrzyskie i lubuskie
                      (lubuskie zostało również "dołożone " do i tak przeładowanego nowego
                      podziału administracyjnego - przyniesione w teczce przez SLD )

PRECZ Z WIEŚNIACKIM ŚWIĘTOKRZYSKIM!!!!

PS. A tak w ogóle to sami sobie tej kadłubkowatości jesteście winni - nie
                      dogadaliście sie z Częstochową i Radomiem - bo po prostu chcieliscie zabrać
                      wszystko ...

...
                      Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM
                      Autor: Gość: KIBIC_RADOMSKI IP: *.dc.dc.cox.net
                      Data: 26.05.2005 07:22
                      Przeczytalem "atak" Skarz... na woj Swietokrzyskie oraz "obrone" tych co uwazaja
                      obecne rozwiazanie za dobre dla mieszkancow Kielc i okolic. Ze smutkiem musze
                      stwierdzic, ze slabo bronicie obecny status. Widocznie nie ma czego bronic.
                      Wiadomo tez, ze podzial administracyjny zostal zrobiony zle a politycznie
                      "dobrze" dla bylych komunistow a nie dla mieszkancow tego regionu. Na radomskim
                      forum mozna poczytac o projektach znacznie lepszych i logicznych a nie
                      politycznych. Jak komunisci zostana naprawde odsunieci od wladzy to natychmiast
                      nastapi zmiana administracyjna jako logiczny i ekonomoczny wniosek a nie
                      polityczny cel.
                      Dlatego do tego nalezy sie dobrze przygotowac a nie bronic obecnego stanu. Jak
                      to robicie to tym samym popieracie skompromitowanych komunistow, ktorzy utraca
                      stolki i wplywy. Daj Boze jak najszybciej!

Proponuje zastapic slowo Swietokrzyskie na Staropolskie i pociagnac dalej
                      dyskusje a takze wziasc pod uwage likwidacje Swietokrzyskiego, rozwazajac
                      korzysci a nie straty. Kazdy gada o startach wiec podyskutujmy o korzysciach
                      dla regionu staropolskiego. Razem czy osobno z Radomiem i Czestochowa?

Ja zgadzam sie raczej ze Skarżyszczaninem chyba najlepsze rozwiazanie to byc RAZEM.

Pozdrowienia dla tych co ZA i dla tych co PRZECIW

• Gość: ena Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 23:00
      To sä mrzonki niedorobionych polityköw ze starego portfela.
      Na szczaw barany, nie zawracajcie ludziom gitary.
      • Gość: Gośc Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.05.05, 09:12
        • mak51 Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 30.05.05, 15:29
          Jasne, ale razem z Radomiem. A dla przeciwników mamy argumenty:choćby absorbcję
          środków unijnych. Zobaczcie jak tam inwestują. A pamiętacie obronę Radomia,
          żeby tylko nie być w świętokrzyskim, aż rąk zabrakło do otoczenia urzędu
          wojewódzkiego!!!
    • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 30.05.05, 22:46
      "Region którego miało nie być..."
      Artykuł o walce kielczan o swój region na tle założeń reformy
      administracyjnej '98. Ciekawy choć moim zdaniem trochę tendencyjny artykuł .

www.iss.uw.edu.pl/zarycki/pdf/swietokrzyskie.pdf
      • leclaire Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 02:49
        Ciekawe, że radomianie najlepiej wiedzą na temat funkcjonowania województwa
        świętokrzyskiego! A mi się wydaje,że samo porównywanie Kielc do Radomia w
        chwili obecnej jest śmieszne. Jeszcze 15 lat temu to były dwa równorzędne
        miasta. Dziś to właśnie Radom jest odległą prowincją mazowsza a Kielce są
        stolicą regionu mimo wielu uwag w miarę dobrze sobie radzącą. I możecie sobie
        tutaj na forum wypisywać różne brednie, przez które przejawia tylko zazdrość i
        głupota (np. szowinistyczna strona o regionie radomskim propagowana przez izox -
        cośtam)a tego nie zmienicie. I pozostaje Wam tylko marzenie o wyłączeniu
        Warszawy z województwa (dziś powiem, że to jest nierealne, Wy przekonacie się o
        tym za dwa lata, jak już nie będzie pieniędzy na dotacje z Unii), bo zmiany
        podziału administracyjnego w kierunku utworzenia nowych województw też nie
        będzie - zastanówcie się, dlaczego przed 6 laty likwidowano te małe województwa
        (ale też przekonacie się o tym za kilka lat). Myslę, że jedyną szansą dla
        takich miast, jak Radom i Częstochowa jest włączenie się do jednego województwa
        wraz z Kielcami (nie tworzy się osobne bo w dalszym ciągu zostaje 16). Jedynym
        pożytkiem dla Kielc z tego rozwiązania jest stworzenie regionu o liczbie
        mieszkańców ok. 2 mln. I nic więcej. Natomiast i Radom i Częstochowa mają
        zdecydowanie większe możliwości rozwoju jako miasta. I do tego nie trzeba mieć
        siedziby Lasów Państwowych, wicewojewody czy marszałka (bo Kielce tego nie
        oddadzą zresztą bardzo słusznie - jak trzeba było o to walczyć, to Radom i
        Częstochowa nie były zainteresowane). Na forum częstochowskim wątek utworzenia
        województwa staropolskiego jest rozwijany na specjalnym forum. Natomiast Wy
        drodzy RAdomianie (Z CAŁYM SZACUNKIEM DLA TEGO MIASTA I BEZ UPRZEDZEŃ)wolicie
        marnować energię i siły na takie brednia jak chociażby temat z tego forum z
        przed paru miesięcy, że Kielce zabrały wam lokalizację sortowni Poczty
        Polskiej. Naprawdę śmiech po pachy. Skupcie się nad rozwojem Waszego miasta, bo
        tego za Was nikt nie zrobi, natomiast oceny "beznadziejności życia w
        świętokrzyskim pozostawcie Nam - jego mieszkańcom, a nie koniecznie kielczanom.
        POZDROWIENIA,
        • Gość: KIBIC_RADOMSKI Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.dc.dc.cox.net 31.05.05, 14:19
          Oto przyklad "kieleckiego" myslenia opartego na popieraniu skompromitowanej
          komunistycznej i postkomunistycznej elity. Dla tych ludzi wojewodztwo jest
          najwazniejszym osiagnieciem ich polityki dlatego nie przyjmuja do wiadomosci, ze
          wojewodztwo moze zniknac. Bo znikniecie to "zniszczenie calego dorobku ich
          zycia". Tu nie mysli sie, ze inaczej moze byloby lepiej dla mieszkancow ale
          zalozenie, ze ten uklad jest najlepszy, tylko dla kogo?

W przeciwienstwie do KIELC RADOM podjal ryzyko bycia "prowincja" MAZOWSZA i
          dzisiaj widzi, ze inny uklad moze bylby lepszy ale nie sadze, ze jedynie
          polacznie z Kielcami daloby lepsze wyniki. Tutaj nalezy mylec regionalnie i
          rowojowo. Wiekszy region STAROPOLSKI nie ograniczjacy sie tylko do Kielc i
          Czestochowy moglby wchodzi w rachube, ale bardziej realny i atrakcyjny wydaje
          sie byc "poludniowo mazowiecki" z uwagi na bliskosc Stolicy. Zawsze bardziej
          przyciagajaca byla dla mnie byla stolica niz inne miasta, moze teraz to sie
          zmienilo. Dlatego KIELCE musza wyjsc z atrakcyjniejsza propozycja a nie czekac
          az Radom sie "podda". Jak widac na tym Forum Kielce zarowno nie maja
          atrakcyjniej propozycji dla Radomia jak rowniez partnerow do dyskusji. Poprostu
          niczego nie proponuja, wiec zadnego polaczenia Radomia i Kielc nie bedzie.
          Dowodem tego jest takze proba "pojednania i wspolpracy". Kieleccy duskutanci
          tych terminow kompletnie nie rozumieja. Dla nich Swietokrzyskie ma sens a dla
          radomskich dyskutantow nie. Dopoki takie rozbieznosci wystepuja dopoty zadne
          porozumienie z Kielcami nie jest mozliwe. Na dodatek porownywanie Kielc do
          Radomia i podkreslanie, ze dzisiaj Kielce sa wiecej znaczace niz Radom swiadczy
          o infantylnym mysleniu. Kazde miasto ma swoja funkcje do spelnienia i w
          zakleznosci od punktu widzenia moze byc mnie lub bardziej atrakcyjne. Ale faktem
          jest, ze "rozwoj" Kielc nastapil "kosztem" Radomia co ja nie uwazam, ze to musi
          byc czyms zlym jezeli wspolpraca miedzy miastami normalnie sie rozwinie czyli z
          korzysciami dla jej mieszkancow niezaleznie do jakiego administracyjnego obszaru
          beda one nalezec. Dlatego skoncentrowalbym sie na rowijaniu dobrosasiedzkich
          kontaktow, wspolnych interesow, inwestycji, imprez sportowych i kulturalnych
          itp. a nie wypisywaniu historii " O Wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia na
          Swietami Wielkiej Nocy".

Serdecznie pozdrawiam tych ZA ale i PRZECIW.
        • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 14:37
          leclaire napisała:

> I do tego nie trzeba mieć
          > siedziby Lasów Państwowych (...) (bo Kielce tego nie
          > oddadzą zresztą bardzo słusznie)

zabawne - niechęć do dzielenia
          się z Radomiem .... radomską instytucją ? ;)
          • Gość: doktor Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.chello.pl 31.05.05, 14:46
            isocośtam masz zajoba na punkcie tych lasów :))) ale wiesz że lasy to są na wsi?
            • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 14:47
              miło mi. dziś poniedziałek.
              • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.233.* 31.05.05, 14:57
                to chyba w radomiu inny tydzien jak dzis poniedzialek, ale niektorym moze sie w
                glowie porzestawiac jak depnie sie na odcisk i wypowie tak drazniace slowo jak
                miasto wojewodzkie
                • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 15:00
                  to był test dla bystrzachy doktorem zwanego.
                  wracajac do meritum - dla niektorych widze solą w oku jest RDLP w Radomiu. do tego stopnia ze oczyma wyobrazni juz widza RDLP koło Checin.
                  • Gość: doktor Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.chello.pl 31.05.05, 15:03
                    człowieku obudź się,kwestia przenosin rdlp to tylko kwestia czasu!w końcu Kielce
                    to stolica województwa i niby czemu ma być pod powiatowym radomiem
                    • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 15:06
                      aaaaa ... kolega spod Chęcin ?
                      oto najlepsza ilustracja kieleckiej teorii 'regionalizmu', 'zrownowazonego rozwoju' etc. podobna mielismy niedawno w wykonaniu niejakiego 'jurka' kiedy wyganiał mieszkancow Masłowa do lasu zeby nie blokowali dojazdu do Kielc.

człowieku obudź się,kwestia likwidacji waszego tworka to tylko kwestia czasu!
                      • Gość: doktor Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.chello.pl 31.05.05, 15:11
                        likwidacja Świętokrzyskiego?niewykluczone ale tylko po,żeby powstało nowe
                        większe województwo,znacznie silniejsze oczywiście ze stolicą w Kielcach jako
                        jedyną aglomeracją w promieniu 100km.poza tym zlikwidują powiaty grodzkie i
                        radom niczym nie będzie się różnił od zwolenia czy lipska:))
                        • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 15:15
                          Gość portalu: doktor napisał(a):

> powstało nowe
                          > większe województwo,znacznie silniejsze oczywiście ze stolicą w Kielcach jako
                          > jedyną aglomeracją

a przepraszam skąd te dodatkowe tereny? z kazachstanu?
                          tak, tak ... księzyc tez jest z żółtego sera ...
                      • marcmal Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 15:14
                        Kto nie z mieciem tego zmieciem.
                        Smutne, ale prawdziwe :(
                      • Gość: jurek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:32
                        Sorki,ale nie zycze sobie blednego interpretowania moich wypowiedzi. Skoro masz
                        z tym problem to Ci wspolczuje,ale watpie abys byl innego zdania gdyby taka
                        inwestycja miala powstac w radomiu. Nie moja wina,ze wydano pozwolenia na
                        budowe na terenach gdzie od lat wiadomo,ze planowana jest trasa szybkiego
                        ruchu, nie widze w tym miejscu mozliwosci na jakiekolwiek sentymenty,tym
                        bardziej, ze powininienes sobie zdawac sprawe z tego,ze kazda wieksza
                        inwestycja wiąze się w wysiedleniem i nie do lasu,bo takiego czegos nie
                        powiedzialem.
                        • isoxazolidine Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 19:45
                          obawiam sie ze az za dobrze zinterpretowalem Twoje butne wypowiedzi. ta wypowiedz jak rowniez glos jednego z forumowiczow w sprawie RDLP w calej rozciaglosci obnaza 'polityke regionalna' kielc. w kazdym normalnym ukladzie jest tak, ze dane miasto jest stolica regionu w sposob naturalny - posiada do tego zaplecze, instytucje. na tej bazie zostaje stolica. kielce nie maja takowej bazy. to sprawia ze sytuacja stoi na glowie - bo sa stolica choc nie maja do tego instrumentow i w efekcie cala polityka sprowadza sie nie do tego by promieniowac rozwojem na region ale by doic kogo sie da i jak sie da po to by zaspokoic swoje wybujale ambicje. czyli doszlismy dzieki wam do odpowiedzi na pytanie postawione w tytule watku. odpowiedzi udzieliliscie sami: wojewodztwo swietokrzyskie nie ma sensu bo caly jego sens istnienie sprowadza sie do relizowania gigantomanskich zapedow jednego miasta ktore jeszcze niedawno bylo tylko osada kolo checin. ot co. ktos wam to musial powiedziec .....

PS. obwodnice radomia na E7 odsunieto o 2km na zachod (z niewatpliwa szkoda dla miasta) by nie dokonywac niepotrzebnych wyburzen we Wsoli. zatem mozna .... przypadek ten dedykuje niejakiemu jurkowi, zeby zastanowil sie dwa razy zanim zawola komus 'pakuj sie i spadaj do lasu'.
                          • Gość: jurek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:11
                            Aporpos mojej wypowiedzi to niestety,ale nie potraficz nawet przyznac sie do
                            bledu bo wyciagasz tylko to co chcesz z wypowiedzi...wspolczuje.

"[...]posiada do tego zaplecze, instytucje. na tej bazie zostaje stolica"
                            Tu Ciebie musze zmartwic bo mamy coraz wiecej tych instytucji i nie są to filie
                            tylko autonomiczne oddzialy,wiec Twoja teoria spełznie na niczym, moze
                            ewentualnie na zaspokojeniu wlasnego ego i wpajaniu sobie wyzszosci radomia.
                            • grigori_z_radomia Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 31.05.05, 21:55
                              "w kazdym normalnym ukladzie jest tak, ze dane miasto jest stolica regionu w
                              sposob naturalny - posiada do tego zaplecze, instytucje. na tej bazie zostaje
                              stolica. kielce nie maja takowej bazy. to sprawia ze sytuacja stoi na glowie -
                              bo sa stolica choc nie maja do tego instrumentow i w efekcie cala polityka
                              sprowadzasie nie do tego by promieniowac rozwojem na region ale by doic kogo
                              sie da i jak sie da po to by zaspokoic swoje wybujale ambicje"
                              Przytoczyłeś tylko część wypowiedzi.W ten sposób zmieniłeś sens zdania.
                              Przeczytaj dokładnie zacytowany przeze mnie fragment a szczególnie ten od
                              słowa "w efekcie" - zrozumiesz może w ten sposób jak budowano i buduje się
                              nadal "potęge" Kielc aby teraz móc być jak ktoś powiedział "pręznie działającym
                              regionem"
                              • Gość: Crux Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 23:01
                                Rozumiem, że występujesz w imieniu uciskanych przez Kielce miejscowości... A
                                możesz mi powiedzieć - które to?

Znamiennym faktem jest to, że przy reformie administracyjnej żadna miejscowość z
                                dawnego województwa radomskiego (oprócz Radomia) nie optowała za pozostawieniem
                                wojewódzkiego statusu Radomiowi. Więc może to właśnie Radom jest tym wstrętnym
                                wyzyskiwaczem, o którym mówisz, że nie ma "zaplecza, instytucji" i "doi kogo się
                                da"?

No proszę wskazać, jakie to "zaplecze, instytucje" posiada Radom, a których nie
                                posiadają Kielce, że tak ochoczo kreślicie na tym forum wizję nowego podziału
                                administracyjnego, w którym Radom pełni funkcję stolicy województwa, a negujecie
                                możliwość pełnienia tej roli Kielcom. No - naturalnie nie wspominając o
                                "Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, dużym Urzędzie Skarbowym i muzeum"...

Choć może to być dla Was smutne, wszystko wskazuje jednak, że nie spełni się
                                Wasz sen psa ogrodnika. Podział administracyjny kraju, to zbyt duże i poważne
                                przedsięwzięcie, aby dokonywać go co kilka lat.

Jedyną realną propozycją zmiany mapy administracyjnej kraju (a jednocześnie
                                korzystną dla Radomia) jest wydzielenie Warszawy z województwa mazowieckiego,
                                chociaż także w tym przypadku najbardziej prawdopodobne wydaje się niestety
                                pozostawienie wszystkich urzędów w Warszawie. Mimo wszystko będę jednak
                                kibicował, jeżeli taka się pojawi, koncepcji przeniesienia urzędu wojewódzkiego
                                do Radomia.

Zajmijcie się swoimi sprawami, a nie wirtualnym uszczęśliwianiem innych na siłę.

Pozdrawiam
        • Gość: misterxy Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:26
          100% racji.
    • Gość: --- Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 217.97.237.* 31.05.05, 16:59
      Swietokrzyskie upada i to widac, niestety. Dobrze im zycze.
      Jeno Krakow im sie ostal....
      • Gość: keraj Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? IP: 213.199.193.* 31.05.05, 18:16
        zza radomskich lasow nie widac za dobrze, zapraszam na miejsce, to morda
        zrzednie ;)
    • Gość: Crux Naturalnie! :))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 21:08
      Oj - ale w Radomiu głupie pytania zadajecie... :))) Swoją drogą szczytem
      hipokryzji jest kwestionowanie sensu istnienia całkiem sprawnie funkcjonującego
      województwa świętokrzyskiego, a z drugiej strony marzenie o utworzeniu kolejnego
      regionu byle ze stolicą w Radomiu.

A co się zaś tyczy Pana isoxazolidine. Kiedyś miałem napisać kilka ciepłych słów
      o nim, ale się powstrzymałem. I tym razem się powstrzymam, ale radzę wszystkim
      rozsądnie myślącym mieszkańcom Radomia o jak najszybsze zbanowanie jego osoby,
      bo jedynie ośmiesza Wasze miasto...

Zaś do jego naśladowców, którzy ostatnio się pojawiają jak grzyby po deszczu -
      przestańcie podążać w jego ślady - to dziecinada, która nie przystoi
      inteligentnym osobom.

Pozdrawiam Radom i radomian
      • marcmal Re: Naturalnie! :))) 01.06.05, 08:38
        Gość portalu: Crux napisał(a):

> A co się zaś tyczy Pana isoxazolidine. Kiedyś miałem napisać kilka ciepłych
        słó
        > w
        > o nim, ale się powstrzymałem. I tym razem się powstrzymam, ale radzę wszystkim
        > rozsądnie myślącym mieszkańcom Radomia o jak najszybsze zbanowanie jego osoby,
        > bo jedynie ośmiesza Wasze miasto...

Ja też ostatnio się powstrzymuję:)
        Pozdrawiam postkomunistyczn sierota z małej wsi pod Chęcinami, która nie
        wiedzieć czemu urosła :)
    • leclaire Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 01.06.05, 00:50
      Pięć lat temu ze względu na wykonywaną pracę musiałem przeprowadzić się z
      mojego rodzinnego miasta do któregoś z miast byłego regionu kieleckiego (tego
      w "widłach" Wisły i Pilicy, a więc z Radomiem). Radom kusił swą bliskością do
      Warszawy. Zresztą wielu ludzi mieszka w Radomiu, a pracuje w stolicy, więc
      spokojnie można odwrotnie. Ale zobaczyłem również Kielce, które utrzymały się
      po reformie administracyjnej jako miasto wojewódzkie. Wybór padł na Kielce bo
      urzekło mnie położenie tego miasta (serce przepięknych Gór Świętokrzyskich)
      oraz wieleinnych atrakcji, o których nawet nie myślałem, że tu znajdę (np.
      Telegraf ze stokiem narciarskim i możliwościami jazdy na rowerze). W Radomiu
      tego do tej pory nie znalazłem, choć gdyby wyłączyć dni wolne od pracy, to
      spędzam w nim tyle samo czasu, ile w Kielcach. Dalekie mi są jakies
      uprzedzenia, jeśli chodzi o te dwa miasta, ale szybko poznałem, że lubieć to
      one się nie lubią. W chwilach wolnych lubię sobie posprawdzać, o czym ludzie
      dyskutują na forach internetowych. I tu nieustannie zadziwia mnie grupa ludzi
      pojawiająca się na forum radomskim. Skąd u Was tyle złośliwości, tyle pychy,
      zaściankowości i delikatnie mówiąc braku samokrytyki (żeby nie wypowiedzieć
      głu..., pozostając w szacunku do wszystkich moich radomskich współpracowników i
      znajomych). Rzeczywistości nie zmienicie nierzetelnie ją opisując. Przypominają
      mi się czasy komunizmu, gdy w telewizorze pokazywano ten zły kapitalistyczny
      zachód porównując go z naszym dobrobytem. A przecież ten, kto umiał patrzeć -
      widział gdzie jest lepiej. I w takiej tonacji według mnie pisze się na forum
      radomskim. Nie zauważacie tego (może nie chcecie zauważyć), że Kielce w
      ostatnim okresie są miastem znacznie dynamicznie rozwijający się od Radomia. Że
      Kielce stają się prawdziwym ośrodkiem stołecznym dla swojego regionu (jeśli już
      wcześniej nim nie były). Ilość inwestycji jak na wielkość i położenie tego
      miasta jest naprawdę zdumiewająca. Buduje się piękne obiekty użyteczności
      publicznej (gmachy NBP, sądów, bibloteka publiczna), mieszkania, obiekty
      sportowe. Miasto to stało się w bardzo krótkim czasie dużym ośrodkiem
      akademickim, mimo że jeszcze nie ma uniwersytetu. Również jest to duży ośrodek
      sportowy (wiele drużyn w pierwszych ligach). Bezrobocie niby jest duże, ale
      znaleść kogoś do pracy to też niemały problem. I czuć tu, że coś się robi.
      Wśród dużych miast Kielce mają jeden z najniższych długów publicznych, a
      województwo świętokrzyskie wykazało się nadwyżką budżetową. I nie jest ważne,
      że Radom jest miastem większym, bo to nie upoważnia do tego by być od razu
      stolicą regionu. W myśl tej zasady Rosja powinna być potężniejszym państwem od
      Niemiec czy Angli. Bo to nie wielkość miasta stanowi, że Rzeszów czy Olsztyn są
      stolicami województw. Radom na pewno nie będzie stolicą Podkarpacia dlatego, że
      jest znacznie większy od Rzeszowa. Co natomiast dzieje się w Radomiu? Przecież
      sami piszecie na forum, ze głównym miejscem rozrywki są bary Mc Donalds, że nic
      się nie buduje, a ludzi tracątylko pracę, za którą muszą później jeździć do
      Warszawy. A co do Izo... i jego strony o regionie to chciałbym powiedzieć, że
      stolice regionów najczęściej siłą zmieniali zaborcy i okupańci, by zniszczyć
      poczucie państwowości. Hitlerowcy przeniesli stolicę GG z Warszawy do Krakowa,
      a z kielc przenieśli władze wojewódzkie do Radomia. Moskale też przenosili z
      Kielc do Radomia stolicę guberni. To akurat pamiętam z lekcji historii. I
      uważam, że szczycić się nie ma czy. Radom trzeba szanować za CZERWIEC 76, bo te
      wydarzenia były jedną z cegiełek do naszej niepodległości. Wychwalanie urzędu
      skarbowego tylko dlatego, że wydał najwięcej decyzji też mądrym nazwać nie
      można. Ja wolę żyć w mieście, gdzie urzędy skarbowe mniej ingerują w życie
      mieszkańców (są mniej zauważalne, tak jak sędzia podczas meczu piłkarskiego).
      Więc powturze jeszcze raz: nic nie wskazuje na to, że województwo
      świętokrzyskie przestanie istnieś, a wręcz przeciwnie - to województwo może się
      tylko powiękrzyć. A jakieś przeczucie wciąż mi mówi,że Radom znacznie więcej
      skorzystałby będąc razem z Kielcami niż z Warszawą. I nie mówie to jako jakiś
      kielecki szowinista tylko jako osoba dla Radomia BARDZO Życzliwa.
      Pozdrowienia dla RADOMIAN
      • gladiator.ek Re: Czy województwo Świętokrzyskie ma sens??? 01.06.05, 18:29
        Leclaire----uważam ,że spudłowałeś tym tekstem ,a dałeś dobrą pozywkę dla
        radomskich troli:))) Oni i tak z uporem maniaka nie będą niczego dobrego w
        Kielcach widzieli. A jak coś o Kielcach gdzieś niezalezne instytucje jakies
        coś dobrego powiedza to od razu okrzykniete to zostanie "tendencyjnym,
        zakłamanym" :))) Ale w sumie, na rękę jest nam to co pisza ludzie pokroju
        Isoxa...,i tym podobnym. Próbując nieudolnie ośmieszyc Kielce wykazują jakim to
        grajdołem staje się ich Miasto---"tonacy brzytwy się chwyta". A szkoda, bo
        Radom na to nie zasługuje.
        Pozdrawiam wszytskich normalnych, obiektywnych Radomian
        P.S. Ponoć reklama Simplusa była kręcona w radomiu---dedykowano mi ją tu na
        forum, bym zobaczył jaki piekny jest Radom:))) I co? Odrapany budynek,
        betonowe płyty chodnikowe na deptaku, jednym słowem tak wygladają przedmiescia
        wiekszości miast. Czekam kiedy tylko podniesiony będzie fakt krecenia reklamy w
        radomiu do przeniesienia stolicy z Warszawy nad Mleczną.
        I to co mnie i moich znajomych ze śląska ubawiło przed chwila po pachy---to
        wątek załozony oczywiście przez Isoxazolidynę o tendencyjności obchodów 40lecia
        Politechniki Świętokrzyskiej, w gruncie rzeczy matki radomskiej WSI. Ale tak
        się stara budować elektorat w Radomiu, jakby kogoś jeszcze w Radomiu obchodziły
        niesnaski z Kielcami. Czuję wyższość Kielc, bo u Nas coś takiego nie
        przechodzi, o czym sam przekonał się Isox...zamieszczając podobne watki w
        Kielcach---sam mi racje kiedys przyznał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka