Gość: kortezz IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:15 Czesc Miska... Mam nadzieje, ze w jakis sposob uda nam sie porozmawiac za pomoca tego forum :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 16:27 hej Misiek sorki ze tak dlugo ale kompy tutaj sa strasznie powolne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:29 To akurat moj niezle smyka, bo jest jeszcze jeden, ale tamten to normalnie tragedia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:31 W koncu jakos sobie porozmawiamy, troche to uciazliwe, ale przynajmniej prawie na biezaco :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 16:40 jesli chodzi o Mamuta to ja z nim zglupieje jak bede miec wiecej dni wolnych razem z nim to jest duuuuzzzzeeeeeeeeee DZIECKO!!!!!!!! i do tego bardzo wscibskie!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 16:37 hmmm moze cos z tego bedzie tylko to strasznie dulugo schodzi z tym. a co wiecej chcialbys wiedziec, jesli chodzi o prace to nadal mamy problemy z kontem w banku i wyplate nie predko zobaczymy, bylam dzis z Mamutem w Job Centre w sprawie NIN i dostaniemy go za darmo a tego calego formularza Home office nie musimy wypelniac i placic za niego 50£ bo tak naprawde to nie jest nam potrzebny, ten Anglik ktory pracuje w Job Centre mowil ze wogole nie ma pojecia po co to jest bo NIN w zupelnosci wystarcza do ubezpieczenia i odzyskania podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:40 Wlasnie, mam pytanko o ten NIN. Jak mozesz to napisz mi jak sie o niego ubiegac czy jest to nam koniecznie potrzebne do odzyskania podatku i takie tam, bo jak dotad, to nasza pani "kierownik" raczej nie kwapi sie z tym, zeby od nas uzyskac ten numer :/ Powinna nam rozpisywac przy wyplacie ile nam potraca za mieszkanie, jedzenie, podatek, ale ta malpa nic takiego nie pisze. I ostatnio wyszlo nam tak, ze mnie odtracila ok. 25£, a Michalowi troche ponad 10£. I sie wqrzam z tego powodu :/:/:/:/:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:44 Aha, tu na stronie ustaw sobie, zeby sie posty wyswietlaly od najstarszego, wtedy bedzie latwiej zapanowac nad tym, kto ostatnio cos napisal, bo drzewko jest conajmniej niesymetryczne :) a do tego troche mylace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 16:47 NIN - na pocztek powinienes dostac od pracodawcy list ktory bedzie potwierdzal ze Cie zatrudnili (ze pracujesz) potem musisz znalezc najblizsze Job Centre w okolicy w ktorej mieszkasz i udac sie tam z tym listem i paszportem, dobrze abys mial angielski numer tel, bo tak jak do nas to oni maja dzwonic i umowic nas na spotkanie po ktorym w ciagu jakiegos tam czasu mamy dostac ten NIN, jesli nie masz tel to chyba wysla Ci poczta info na temat spotkania. a jesli chodzi o tel angielski to naprawde moglibyscie go skombinowac jakos bo wiem jak 100min darmowych w pakiecie wykorzystac na darmowa rozmowe z Polska ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:50 A to ile ma byc tych spotkan i po co one w ogole sa?? Bo nie qmam. A jesli chodzi o ten angielski telefon, to raczej bedzie lipa, bo tak sie nieszczesliwie zlozylo, ze obaj z Michalem wzielismy oczywiscie telefony, ale... obaj mamy Simlock'i ://// Normalnie bryndza na calego. Aha, jeszcze jedno. Ten NIN jest konieczny do odzyskania podatku w Polsce, mam rozumiec? A ile oni w ogole tego podatku powinni zabierac, bo nie wiem czy ta nasza Maryann nas nie chce orznac :/ (przepraszam za wyrazenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:00 spotkan w sprawie NIN ma byc 2 pierwsze jak idziesz skaldac wniosek i drugie jak do Ciebie zadzwonia ale co jest na tym drugim to nie wiem. z tego co nam dzis powiedzial gosciu w job centre ten NIN jest potrzebny aby odzyskac podatek w Polsce ale ile go powinni zabierac to nie wiem bo cos mi sie obilo o uszy ze 22% ale nie jestem pewna. Co do tel to nie mozecie zdjac simloka przez net??? jesli nie to mozesz np do mnie dzwonic z budki tel na moj angielski numer ;))) rozmowy lokalne chyba sa tu w miare tanie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:05 Tez o tym myslalem. Jak cos wymysle, to dam Ci znac, bo nie wiem jakich kart uzycz, zeby dzwonic, ale postaram sie czegos dowiedziec. Widzisz, nawet niezle idzie ta rozmowa przez forum. Tylko jest pewna istotna sprawa. Musimy sie liczyc z tym, ze ktos ambitny moze kiedys tu zajrzec i dojsc do wniosku, ze publiczne forum nie jest stworzone do prywatnych pogaduszek i zablokowac topic. Miejmy jednak nadzieje, ze nikt nie jest az tak ambitny i pozwola nam w spokoju dalej prowadzic nasza rozmowe :))) Z ktorej czerpiemy tyle przyjemnosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:08 tylko nie zawsze bede miec tak nieograniczony czas jak dzis, bo generalnie w bibliotece mozemy na necie siedziec przez godzinke tylko a dzis z racji tego ze kom ktory dostalam troszki szwankowal gosciu pozwolil mi korzystac z innego na ktorym nie ma ograniczenia czasu. Mamut sie juz wkurza bo nie mial tyle szczescia i juz mu sie czas skonczyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 16:54 niom a tak pozatym to dopiero ostatnie dwie noce spokojnie przespalam odkad tu jestm, troszki za duzo stresow chyba mialam no i kosztowalo mnie to utrate paru kg nie to zebym rozpaczala z tego powodu ale nie mam juz w co sie ubrac bo wszystkie spodnie mi spadaja, dobrze ze Mamut pozyczyl mi pasek ;))) Jelsi chodiz o Liverpool to nic specjalnego miasto jak Warszawa tylko nie ma wysokich budynkow i jest bardziej brudno!!! ja nie mam problemow zeby sie po nim poruszac moze dlatego ze mam dobra orientacje w terenie natomiast Agatka i Mamut maja z tym jeszcze problem ;))) A jak tam jest u was ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 16:58 He he, Aboyne, jak to Aboyne! 2 Ulice na krzyz, nie sposob sie zgubic. Ale mamy nawet 2 szkoly, 3 koscioly, kino, straz pozarna (z jednym wozem, ktorego jeszcze nie widzialem, zeby jedzil), komisariat Policji, przed ktorym pan posterunkowy kapustke uprawia i inne rzodkiewki (serio!!!), do tego supermarket (chyba jedyna atrakcja w okolicy ;D), no i nasz Huntly Arms Hotel, gdzie przyjezdzaja chyba same pryszczyce, zeby sobie polazic w strugach Szkockiego deszczu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:05 to macie tam naprawde ciekawie ;))) mam prosbe zastanow(cie) sie kiedy chcecie wracac do Polski (bilet na 15.09 na dzien dzisiejszy kosztuje ok. 60£) i kiedy ewentualnie przyjedziecie do nas do Liverpoolu (do cywilizowanego swiata;)))) mamy tu troszke wiecej atrakcji np. ostatnio palil sie dom w sasiedniej dzielnicy, niedaleko nas jest kilka szpitali a kosciolow tez jest sporo i to roznych wyznan do wyboru, a najciekawiej jest w dokach na wybrzerzu musimy tam pojsc jak przyjedizesz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:08 Tez patrzylem na te bilety, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Tam jest podana cena za bilet w obie strony, dlatego wychodzi 60£. Jakbyscie mogli sie zorientowac osobiscie czy mozna kupic bilet tylko w jedna strone, to cena spada bodajze w okolice 30£, czyli jak by nie liczyl polowa. Co do terminu, to wstepnie z Michalem rozmawialismy wlasnie nad 15.09. Tylko wczesniej musimy sie wydostac z tej nory. Nie wiem czy sie orientujesz, ale z Aboyne, do Liverpool'u, jest grubo ponad 600 km!!! Zatem troche nam zajmie dostanie sie do cywilizacji :/ Ale mamy jeszcze troche czasu na wymyslenie czegos konstruktywnego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:10 I dobrze mu tak. Ja tez moge siedziec tylko 1h, dlatego wlasnie zaczalem sie bunkrowac, zeby mnie pani bibliotekarka nie wygonila, bo moja godzinka minela juz jakies 8 minut temu :)))))) Ale przeciez nie bede jej uswiadamial, ze przekroczylem limit, nieprawdaz ??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:17 nawet calkiem milo sie tak rozmawia ale mam jeszcze jednego pomysla na rozmowe, do Mamuta Agnieszka dzwoni do budki telefonicznej, umawiaja sie na jakas godzine i jak jak jest wolna to Lukasz puszcza Agnieszce dzwonka czy smska, wiec znajdz jakas budke tel niedaleko Ciebie i wyslij mi numer jak doladuje kom angielska to zadzwonie w ramach moich 100 min darmowych,co Ty na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:19 To sie akurat da zalatwic, bo budke mamy doslownie minutke od hotelu. Tylko jeszcze nie wiem czy jest na niej numer napisany, ale jak sie dowiem, to dam Ci znac. Qrcze, przydaloby sie zadzwonic do domciu, bo munia sie martwi, ale niestety nie mam mozliwosci :/ Trudno, musza jeszcze poczekac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:22 No prosze, nas wywialo z miasta, a tu sie Perfect pojawil na dniach radomia. Podobniez byla fajna impreza, tylko deszcz nieco popsul szyki, a do tego hektolitry wypitego piwa przez zebranych. Ciekawe jaka byla atmosfera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:26 co do imprez to na nie jednej jeszcze bedziemy, swoja droga tutaj tez jest ich sporo tylko trzeba miec fundusze na to ;))) ale wszystko jest do nadrobienia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:12 Misiek bilet w jedna strone powinien byc tanszy ale podobno jak sie kupuje jeden podwojny (dla 2 osob) to tez jest jakos taniej, ale w koncu pracuje na lotnisku wiec sie dowiem szczegolow i dam Ci znac. w kazdym razie chcemy z Agatka najpozniej na pocztku lipca kupic bilet powrotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:17 Juz na poczatku lipca? Pewnie jest taniej? Super, to dowiedz sie wszystkich szczegolow, co jest potrzebne do kupna biletu czy moglibyscie kupic i dla nas z Michalem, trzeba by sie jeszcze skontaktowac z Bartkiem, jak on ma zamiar wrocic i ew. dla niego tez zabukowac. Wlasnie czytam o problemach wlasciciela nowego klubu Royal na Zeromskiego, ktory zostal otwarty 25 maja, zaraz po naszym wyjezdzie. Juz podczas inauguracji przyjezdzala policja i straz miejska i chlopina dostal mandat za zaklocanie spokoju nocnego. Do tego dokonal kilku przerobek we wlaslnym zakresie, bez wymagadnych zezwolen i... zonk! :) Wiedzialem, ze z tym beda jedynie klopoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: ... IP: 195.188.141.* 06.06.05, 17:21 na pewno bede mogla wam kupic bilety, kwestia tylko czy bede miala za co ale o to sie bedziemy martwic pozniej, bede tylko potrzebowac wasze daty urodzenia bo nazwiska to znam i mysle ze nie bedzie problemu. Tylko jesli mozesz to skontaktuj sie z Bartkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortezz Re: ... IP: *.aberdeenshire.ifl.net / 212.219.248.* 06.06.05, 17:24 Ok, z Bartkiem postaramy sie zlapac jakis kontakt. Z tego co wczesniej pisal to tylko sms'owy, ale lepszy taki niz zaden. Ups, musze uciekac, bo zamykaja biblioteke, bo jest jakas przerwa do 18. Buziaki Misiu, do nastepnego spotkania prawie na zywo :)))) BUZIAKI!!! Hej... Odpowiedz Link Zgłoś