Dodaj do ulubionych

Podatek śmieciowy coraz bliżej

IP: *.ghnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:29
Pochwalam powrót do tego pomysłu i oby to referendum doszło wreszcie
wypaliło. Piszę to z pozycji mieszkańca bloku, który bladym świtem lub późnym
wieczorem obserwóje tabuny mieszkańców domków jednorodzinnych wywożocych
swoje śmieci do pojemników opłacanych przez innych. Oprócz tych obserwcji
muszę dodać fakt z obcowania z właścicielami domów, którzy wprost
stwierdzają, że jeśli sąsiad nie ma kosza to po co on ma się wychylać i
płacić. Dotyczy to także właścicieli posesji za kilkaset tysięcy złotych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbara Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 12.07.05, 22:45
      Przecież my płacimy za śmiecie i do tego jeszcze podatek.
    • Gość: blokowiec Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.07.05, 07:07
      Po co podatek od śmieci? To nic nie zmieni. Wystarczy żeby wszyscy płacili za
      śmieci, bez względu na to gdzie mieszkają. My mieszkańcy bloków płacimy.
      Dlaczego nie płacą właściciele domków jednorodzinny, tylko jak kukułki
      podrzucają swoje śmieci do bloków lub do lasu. Z tym należy zrobić porządek, a
      nie nakładać na nas jeszcze jeden podatek, który nic nie zmieni.
    • Gość: Jacek Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 08:12
      Przecież wystarczy, żeby nasza wspaniała? straż miejska przeszła po osiedlu
      domków jednorodzinnych i skontrolowała umowy na wywóz śmieci z posesji. Każdy
      właściciel takiej posesji jest zobowiazany do posiadania umowy na wywóz śmieci,
      wiec bardzo łatwo to sprawdzić.
      • Gość: Aneta Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: 80.249.4.* 13.07.05, 08:30
        kilka lat temu tak zrobili i uwierzcie , ze natychmiast wszyscy podpisali umowy
        z firmami; powtórka i wszystko bedzie ok; mieszkam w domku i płace za kosz ale
        przyznam, ze sortuje smieci - butelki plastikowe i szklane - osobno - podrzucam
        jak kukułka do Waszych koszy gdzie sa oddzielne pojemniki; i wcale nie czuje
        sie z tego powodu zazenowana; ile osob z blokow sortuje śmiecie? naprawde
        niewiele jest tam śmieci w tych koszach; no i ..meble, wystawiam stare fotele,
        regał; a po złom na podwórko pchają się sami; sory ale jakbym miała zapłacić za
        przyczepke i wyrzucic to w lesie to myśle, ze spod śmietnika ktoś to weźmie i
        jeszcze skorzysta;
        • a67 Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej 13.07.05, 11:38
          Koleżanko po co podrzucać surowce almax daje worki na surowce i odbiera raz w
          miesiącu.Przy cztero osobowej rodzinie i kompostowaniu odpadów organicznych
          wystarcza mi pojemnik 120l na 4tygodnie a worów z surowcami wystawiam 3szt.
          Co do straży miejskiej jak do nich poszedłem i poprosiłem o skontrolowanie
          mojego osiedla (halinów) to usłyszałem że nie mają ludzi i ewentualnie to mogą
          sprawdzić na jednej ulicy
        • Gość: @ Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 11:48
          No właśnie - po co podrzucać? Sita odbiera ode mnie jeden płatny pojemnik w
          miesiącu, a tydzień później bezpłatnie dowolną ilość plastików, szkła i papieru.
          Ostatnio robiłem porządki w piwnicy, wystawiłem worek słoików, drugi z
          makulaturą, do tego jeszcze sporo butelek po napojach i wszystko wzięli.
          Wystarczyło tylko podpisać aneks do umowy.
          • Gość: Aneta Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: 80.249.4.* 13.07.05, 13:00
            ok, poczułam się zlinczowana; a fe ... jak moge tak robic! ale fakt odbiera ode
            mnie Almax (Młodzianów) i nigdy ale to nigdy nie było propozycji dodatkowych
            worków na segregacje, a umowe na wywóz kosza 120l mam od lat 7-8;
            ale ..zapytam;
            • a67 Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej 14.07.05, 12:57
              Przepraszam nie chciałem urazić tylko podać info o odbieraniu przez firmy
              surowców
    • Gość: marrek Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.ats.pl 13.07.05, 13:38
      Problem ze śmieciami jest to prawda, ale podatek śmieciowy w żaden sposób tego
      nie zmini. Ci co dziś narzekają mieszkańców domków jednorodzinnych (sam mieszkam
      w bloku) będą narzekać na firmy wywożące śmieci, które zamiast robić to co do
      nich należy będą starać się o względy (czyt. dawać łapówki) urzędników
      miejskich, dającym im zlecenia. Albo nikt nie dostanie zlecenia. Poza ZUK-iem
      oczywiście...
      • inquisor Wszystko zależy od przepisów 13.07.05, 14:52
        Jeśli powstaną przepisy regulujące kwestię wg pierwotnych założeń- czyli każdy
        płaci podatek, ale za to może wystawiać śmieci, ile się zamarzy, to będzie
        lepiej. Wtedy, jeśli miasto odpowiednio zaakcentuje ten fakt w mediach, być
        może ludzie przestaną wywozić do lasów, co popadnie, nawet plastiki odbierane
        przez większość firm za darmo.
    • inquisor No pewnie, święci blokowi... 13.07.05, 14:58
      Tony gruzu po remontach, nagminne zaniżanie ilości osób zameldowanych celem
      unikania wyższych opłat, odpady nie kwalifikujące się jako komunalne- to
      codzienna praktyka "blokowych ", którzy nie mogą przeboleć paru wiaderek ekstra
      od sąsiada...Na dodatek totalna ignorancja w kwestii sortowania, mimo obecności
      specjalnych kontenerów (bo po co?). Ja też mam nadzieję, że będzie podatek w
      obiecanej formie, może wreszcie skończy się ta "wzburzona fala"
      blokowych "świętoszków". Ja mam umowę, a i tak muszę ganiać z butelkami na
      osiedle, bo dziwnym trafem tylko tam stoją puste pojemniki na szkło/plastik, z
      wyżej wymienionych przyczyn. I co, też jestem "przestępcą"? Może jeszcze się na
      mnie zaczai jakiś lokator?
    • Gość: eagle Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:43
      Nie bardzo rozumiem, ale wydaje mi się, że osoby mieszkające w bloku zamiast
      płacić spółdzielni zapłacą do kasy miejskiej. A dzięki podatkowi również
      mieszkańcy domków zamiast płacić od worka czy pojemnika zapłacą
      miastu "abonament". Obecnie, o czym mało kto wie, wywiezienie worka 120 l
      kosztuje 12 - 15 zł, obowiązkowo jeden na miesiąc. A co z resztą śmieci?
      Większość mieszkańców domków daje na piwo śmieciarzom i ci po cichu zabierają.
      Bo taki worek przy czteroosobowej rodzinie to spokojnie w tydzień się uzbiera.
      Mało kto wie przy tym, że przyjęcie tony śmieci na wysypisku kosztuje ok. 80
      zł. Czyli ile zarabiają firmy wywożące śmieci? Łatwo policzyć. Lepiej, jak
      wszyscy zapłacą tak, jak teraz mieszkańcy bloków i spokojnie wyrzucą legalnie
      co tylko chcą do podstawionych pojemników w dowolnym punkcie miasta. Mieszkając
      w domku bardzo chętnie zapłacę stałą opłatę miastu, niż mam płacić po takich
      stawkach firmom prywatnym. Ciekaw jestem, czy od UM tak samo słono sobie
      zażyczą, bo wtedy szybko może się okazać, że śmiecie w Radomiu będzie zbierać
      jakaś firma np. z Gdańska. Pozdrawiam
    • Gość: Irena Re: Podatek śmieciowy coraz bliżej IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.07.05, 22:28
      Ja mieszkam Żeromskiego 84 w zasobach Sp.Nasz Dom i stoi jeden śmietnik na dwa
      wieżowece tj 261 mieszkań dwa razy w tygodni wywożą śmieci (korzystaja z niego
      wszystkie przyległe sklepy, kwiaciarnie, bary, kioski ruchu, banki i ciagle
      jest zastawiany samochodami, że nie ma do niego dojścia), ale innych pojemników
      na plastyki, szkło to nie ma, wszystko wrzucamy do jednego pojemnika, a szkoda
      ze Zarząd Sp. Nasz Dom logicznie nie myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka