Dodaj do ulubionych

Autobusy z oklejonymi szybami

16.12.05, 07:57
Wiele głosów na tym forum było przeciw oklejaniu szyb w autobusach miejskich,
wiele było opinii popierało takie działania władz MPK. Faktem jest, że jeżdzi
po ulicach Radomia wiele autobusów ze szczelnie oklejonymi wszystkimi szybami
bocznymi, szybami tylnymi i w drzwiach. Są to autobusy nowoczesne,
posiadających nagłośnienie oraz listwę informacyjną, na której wyświetla się:
aktualna godzina, imiona solenizantów, lub slogan "MPK życzy przyjemnej
podróży". Ta podróż byłaby przyjemna, gdyby wiadomo było w jakim miejscu
miasta autobus się aktualnie znajduje, bo w dni takie jak dziś (deszczowy,
duże zachmurzenie), przez zaklejone szyby nic nie widać. Widoczności nie ma,
gdy perforowaną folię pokryje woda i skutecznie do niej przylega.

MPK, dbajace o klienta i oklejające szyby dla jego dobra (były takie opinie -
MPK zarabia na reklamach i nie wnioskuje o podwyżki cen biletów) mogłoby
rozważyć możliwości wykorzystania głośników i wyświetlacza do informowania
pasażerów o nazwie przystanku, do którego dojeżdza autobus, lub na którym się
zatrzymał.
W wielu miastach już takie informacje są podawane w środkach komunikacji
miejskiej. Dobre i sprawdzone pomysły powinno się powielać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 16.12.05, 08:36
      A mnie tam nie przeszkadzają oklejone szyby. Taka jest kolej rzeczy, jest
      konkurencja, mamy wolny rynek, trzeba każdym sposobem dotrzeć do klienta. To
      już norma. I myślę, że przesadą jest, że nic nie widać przez szyby. To albo ja
      mam wzrok absolutny, albo wszyscy na około mają coś z oczami. Zawsze wiem,
      gdzie się znajduję i nie mam problemu z rozpoznaniem miejsca. Ale trzeba
      poczepiać się wszystkiego. Ciekawe kiedy będzie protest, o baner Warki na
      Glassie???
      Toż to zwykły marketing i PR, po co to roztrząsać???
      • gregory_z_radomia Re: Autobusy z oklejonymi szybami 16.12.05, 09:17
        "Autobus jak Karawan" to najczęstsza opinia na temat reklam
        całopowierzchniowych na autobusach.
        Opinie na ten temat w wątku o tej samej nazwie. Polecam
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=20108195&a=25707322
      • eifl Re: Autobusy z oklejonymi szybami 16.12.05, 09:25
        Wiesz ci Jaaa, ja to proponowałbym Ci powrót do szkoły i poćwiczenie - trudnej -
        sztuki czytania ze zrozumieniem. Przecież tu nie chodzi o protest przeciwko tym
        reklamom tylko o to, że by w autobusach były głosowe informacje o przystanku. I
        nie piernicz tu głupot o swoim wspaniałym wzroku. Ty może widzisz jak trzeba ale
        czy np. siedemdziesięcioletnia babcia widzi tak samo? Pomyśl trochę o innych. A
        najlepiej pomyśl w ogóle zanim cokolwiek napiszesz, to nie boli.
        • Gość: popierająca Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 12:59
          Popieram pomysł z głośnikami lub wyświetlanymi informacjami o przystankach bo w
          tych autobusach naprawdę nic a nic nie widać a nie jestem 70-letnią babcią i w
          zrok mam super,ale pogoda,szarowka na dworzu i te reklamy daja efekt zerowej
          widoczności!
          • Gość: gosc Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:07
            ja tam wole nie miec widoku za szyba, niz placic wiecej za bilety. a to
            przeciez chodzi. MPK na tym zarabia, a pasazerowie moga placic mniej.
            • Gość: Jaaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 16.12.05, 20:36
              No właśnie. A Ty Eifl wróć do I klasy "podstawówki", tam uczą ortografii.
              Pytanie: kto będzie informował, na którym przystanku się znajdujemy? Może Eifl
              się zatrudni jako informacja. I uwierz zrozumiałam posta.
              A propos babci 70-letnich. Z nimi nie jest tak źle, wystarczy popatrzeć jak
              biegną do autobusu, żeby zająć sobie miejsce. Nie patrzą wtedy na nikogo. Myślę
              więc, że ze wzrokiem nie mają problemó. To rocznik 30, nie rdzewieje i nie
              psuje się.
              • Gość: KR! Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 21:35
                Najważniejsze , żeby w Radomiu nie było podwyżki cen biletów , bo obecny ceny 0.9 zł - student , 1 zł - uczeń i 1,8 zł normalna osoba są przyzowite!A pan prezydent zawsze może chcąc się popisac na koniec kadencji podnieść ceny biletów jemu i tak ju.z wszystko jedno 2 kadencji nie dostanie!
                • Gość: Beata Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.udn.pl 17.12.05, 10:11
                  Jeśli nie podniósł po wrześniowych żądanich podwyżki cen przez MPK i ITS to nie
                  ma powodu do podwyżek.
    • Gość: lichtenstein Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 21:50
      a mi reklamy na autobusach nie przeszkadzaje. widocznosc nie jest zla. w miescie
      jest kolorowo!!!
    • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 16.12.05, 21:59
      Pominąwszy OWV ale powiem rzecz jedną w taką pogodę jak jest chociaż dziś to
      nie widać nic przez szybę autobusu która nie jest niczym oklejona. Po prostu
      kierowca powinien wysiadać na każdym przystanku i wycierać szyby (tak można
      jedynie zagwarantować widoczność) Albo po przejeździe przez miasto na końcowym
      autobus do myjni innej rady nie ma bo śnieg pada i błoto chlapie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jaaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 17.12.05, 13:10
        No właśnie. Mądrzy ludzie w końcu się odezwali. W mieście jest kolorowo
        przynajmniej. Po co komputer ma informować o miejscu, wystarczy, że kierowca
        wysiądzie na każdym przystanku i umyje szyby, Tak jak to zauważył Wichajster.
        Ciekawe kiedy, Ci co mówią, że przez reklamy nic nie widać, będą się czepiać
        pogody, że taka jest beznadziejna.
        • Gość: abc Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.ats.pl / *.ats.pl 17.12.05, 14:10
          Po pierwsze: ani MPK ani ITS nie maja nic do powiedzenia w sprawie podwyzek cen
          biletow. Obie formy sa jedynie przewoxnikami wykonujacymi zlecenia MZDiK, ktory
          zarzadza radomska komunikacja. I nawet jesli MPK przynosiloby milionowe straty,
          podwyzek moze nie byc.
          Po drugie: MPK wkroczyło w faze nowoczesnej reklamy. Niestety, nie zrobvił
          nawet MZDiK. Tan, jako organizator powinien wydac dokladne przepisy dotyczase
          raklam na autobusach. W Warszawie na przyklad reklamy na szybach moga byc
          umieszczane tylko na lewej burcie autobusu. W Gdyni i Gdansku nawet
          kilkucentymetrowe fragmenty na szybach musza byc wykonane w folii One Way
          Vision. Tymczasem radomskie MPK stosuje samowolke. W 848 zostaly zaklejone
          przednie dzrwi i boczny wyswietlacz. Dopiero po wielokrotnych interwencjach
          MZDiK-u folia z drzwi i wyswietlacza zostala zdjeta. Jesli istnialyby przepisy
          na temat reklam, za kazda niezgodnosc MZdiK nakladalby na przewoznika kare.
          Popatrzmy na nowe reklamy OWV - na przyklad nowej reklamy Warki. Ta zostala
          wykonana z drobniejszej folii, niz poprzednie i widocznosc wewnatrz jest
          zdecydowanie lepsza.
          W Gdyni na przyklad tamtejszy ZKM okresla nawet ile i w jakich kmiejscach w
          pojezdzie ma znajdowac sie naklejek z numerem taborowym pojazdu.
          • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 17.12.05, 14:57
            Gość portalu: abc napisał(a):

> W Gdyni na przyklad tamtejszy ZKM okresla nawet ile i w jakich kmiejscach w
            > pojezdzie ma znajdowac sie naklejek z numerem taborowym pojazdu.

I co twoim zdaniem taki przepis jest normalny?? Dla mnie nie. W Radomiu o ile
            się nie mylę numer taborowy musi być na przodzie z boku i z tyłu, ale nie ma
            musu naklejania określonej liczby naklejek numerowych i w dokładnie tych
            miejscach jak się urzędnikom spodoba.
            Np. z przodu w radomiu potrafi być jeden nr po środku albo 2 po bokach , z tyłu
            albo 1 albo 2 w dowolnym miejscu czy to na górze czy na dole czy po środku,
            jedynie co się trzymają to numer boczny jest on nad drzwiami (przeważnie
            środkowymi) we wszystkich autobusach.
    • Gość: AZ Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 14:08
      To granda aby w pochmurny dzień panował półmrok w autobusie komunikacji
      miejskiej! To jest współdziałanie ze złodziejami, kieszonkowcami. MPK stwarza im
      dogodniejsze warunki do kradzieży i bezkarności.
      Pewnie w tym celu zaprzestało także emitowania w autobusach komunikatów dla
      pasażerów o potrzebie zwrócenia uwagi na zabezpieczenie się w autobusie przed
      okradzeniem.
      Gratulacje (:

Dodatkowo pasażer nie ma możliwości widzieć otoczenia i orientować się czy tu
      wysiadać czy jeszcze nie.
      To wymyślił bezmózgowiec, który nie liczy się z pasażerami.
      • Gość: Jaaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 17.12.05, 14:10
        o Boże!!!
        • Gość: współczujący Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.org / 85.195.119.* 17.12.05, 14:26
          Tak, tak, powinni wzdychać do Bozi ci co kleją wciąż nowe takie reklamy na
          autobusach.
          Na wzdychanie o rozum za późno.
          • Gość: Wichajster Re: Autobusy z OWV IP: 82.139.38.* 17.12.05, 14:50
            Powzdychacie niedługo jak 70% taboru będzie miało owv na szybach

Mi i wielu moim znajomym się podobają takie reklamy na autobusach jest
            kolorowej w mieście, a najfajniejsze z tego jest to jak się stoi na przystanku
            z starszą kobietą i przyjedzie taki autobus a ona „co oni wyprawiają nawet
            szyby zaklejają w autobusie” wchodzi do środka a tam szok wszystko widać :D
            • Gość: wojtek Re: Autobusy z OWV IP: 61.129.251.* 17.12.05, 16:47
              Gófno \"wszysko widać\".
              Rzeczywiście jest półmrok.
    • Gość: Paweł Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.12.05, 22:17
      Tojest samowola przewoźników. Dla pieniędzy zrobią wszystko. MZDiK powinno ten
      problem uregulować i to jak najszybciej.
      • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 17.12.05, 22:26
        Zrobić komunę od nowa i przepisy i paragrafy itd.
        • Gość: zeba Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 17:10
          Tylko przepisy i paragrafy dla tych, którzy nie potrafią albo nie chcą sami
          rozsądnie myśleć.
          • Gość: Karol Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.infoplus.com.pl 18.12.05, 22:26
            Codziennie niestety muszę korzystać ze środków komunikacji miejskiej. Od lat
            płacę miesięcznie 70 zl - to nie są małe pieniądze!Jadąc oklejonymi autobusami
            czuję się jak w karawanie. To nieprzyjemne uczucie , ludzie o tym glośno mówią
            i zemszczą. Tak nie powinno być , jak muszą oklejkac, to niech szyby zostawią w
            spokoju , są inne miejsca , gdzie można naklejać. Odpowiedzmy sobie na pytanie -
            dla kogo i komu sluży komunikacja miejska? Chyba nam - pasażerom! A łaski nikt
            nie robi, płacimy! I najwyższy czas żeby decydenci to zauważyli.
            • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 18.12.05, 23:28
              Zastanawia mnie rzecz jedna czy Polakowi da się dogodzić?
    • Gość: kto$iek Re: Autobusy z oklejonymi szybami! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.12.05, 07:30
      zawsze mozna to zerwac^^, jak wam to przeszkadza
      • Gość: kto$iek Re: Autobusy z oklejonymi szybami! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.12.05, 07:33
        jakby mieli nakleic tymi reklamami i zmneijszyc cene biletow (logiczne) to bym
        sie zgodzil, w tym przypadku moga byc cale zaklejone; znajac zycie to zbyt piekne
        • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami! IP: 82.139.38.* 19.12.05, 13:54
          A co ma reklama na autobusie do ceny biletów. W Radomiu ceny biletów ustala
          MZDiK a MPK i ITS to tylko przewoźnicy którzy muszą się do tej taryfy
          dostosować .
          Więc to co Ty piszesz nie jest logiczne a jest po prostu objawem nie wiedzy co
          do komunikacji radomskiej.
          Pozdrawaim
    • Gość: MULTI-ART.pl Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.12.05, 12:36
      ...w Radomiu zaczęło się od reklam wyborczych, kiedy to na tyłach autobusów
      pojawiły się twarze kandydatów. Reklama przyniosła oczekiwane rezultaty
      i w taki oto sposób zachęciła firmy do promocji tym kanałem.
      Folia "one way vision" zakrywająca całą powierzchnię szyb dzięki otworom
      posiada 50 % przepustowości światła i nie narusza przepisów ruchu drogowego.
      Zachęcam gorąco do oklejania całych aut również osobowych i ciężarowych.
      HONG KONG w takich reklamach wygląda ja bajkowy świat! -a nie jak trzeci świat.
      Więc i my ruszamy autobusami z hasłem: Kolorowy Radom - wesołe miasto!
      Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego 2006 Roku.
      • Gość: Jaaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 19.12.05, 13:00
        Wichajster odpowiem Ci: Polakowi się nie dogodzi, no może 5%. Zawsze będzie źle,
        ale cóż taki los. A najlepsze stwierdzenie to : że im zależy tylko na kasie,
        założę się, że powiedziała to osoba, która kocha piniądze, ale krytykuje innych.
        Poczekajmy trochę, bądźmy optymistami, może ceny biletów nie zmniejszą się, ale
        może nie pójdą w górę. Jak pójdą, to zwracam wszystkim honor i też zacznę
        manifestację, ale nie dlatego, .że nic przez szyby nie widać (bzdura), ale
        dlatego, że na takiej reklamie dobrze się zarabia, więc bilety nie mają prawa
        zdrożeć.
      • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 19.12.05, 14:00
        Oj nie od reklam wyborczych.
        Zaczęło się jak jeden z Solarisów dostał „półpojazdową” reklamę warzywek, potem
        był Elkot, potem o ile się nie mylę była albo szkoła albo parkiety, Warki....
        A zresztą co ja Ci będę pisał :D zajrzyj sobie na strone komunikacji radomskiej
        i tam jest wszystko napisane włącznie od sztuk reklam i numerach taborowych
        autobusów
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: MULTI-ART.pl Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.12.05, 14:32
          ...Trudno się nie zgodzić, że reklamy wyborcze zaowocowały kolejnymi kolorowymi
          autobusami. Biorąc pod uwagę niskie koszty oklejenia,(fullback, fullcolor)
          tylnej części autobusu to około 900 zł netto, dzierżawy dla MPK za 1-mc - 425
          zł netto (przy minimalnej 3 miesięcznej ekspozycji) Liczymy na kolejnych
          klientów,
          Taniej, Skutecznej Reklamy ;)
          \ Pozdrawiam \
          • Gość: zlecam reklamy Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:03
            Czyli MULTI-ART to wykonawca, który zrobił z autobusów komunikacji miejskiej ciemne trumny.
            Będę Was omijał z daleka.
        • gregory_z_radomia Re: Autobusy z oklejonymi szybami 20.12.05, 12:17
          Po Warzywku i Elkocie była jeszcze pierwsza wersja reklamy "Życia" i Masarnii
          na 15 metrowym Neoplanie oraz szkoły, potem były reklamy fullback'y wyborcze
          nie tylko na Solarisach ale i Jelczach, a po wyborach "Warka" w I wersji,
          producent wertikali i żaluzji do okien (częściowa ekspozycja na szybach), potem
          nowa wersja reklamy "życia" i "Warki". Czekamy na inne reklamy.
          • Gość: Wichajster Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: 82.139.38.* 20.12.05, 12:40
            Zapomniałem o Życiu i o Masarni :P
            A reklamy wyborcze były na Jelczach, Nerwoplanach, Solniczkach, i MANach ITS :D
            Pozdrwaiam
    • Gość: pupek w domu powinni tak sobie szyby pozaklejać barany IP: *.rrserwis.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:55
      i idioci kompletni.
    • Gość: Paweł Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.12.05, 11:44
      Jak widać z wypowiedzi, z reklam naklejonych na szybach autobusów zadowoleni są
      ludzie oglądający je z ulicy, a niezadowoleni z nich to ci co jeżdzą autobusami.
      • Gość: Jaa Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.radom.pilicka.pl 21.12.05, 20:12
        Nie prawda Paweł, ja jeżdże tylko i wyłącznie komunikacją miejską.
      • Gość: Paweł Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.12.05, 22:31
        Ja też jeżdżę, ale w autobusie zawsze czytam, ale już w wielu autobusach nie
        mogę tego robić. Chyba muszę nauczyć się drzemać.
        • Gość: podróżny Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:57
          Jak będziesz drzemał w ciemnym autobusie to cię złodzieje obrobią w mig.
          Musisz jeździć goły :) (tzn. bez niczego w kieszeniach).
          • Gość: Paweł Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.12.05, 18:02
            Dzięki za troskę, nie pomyślałem o tym.
    • Gość: pasażerka Re: Autobusy z oklejonymi szybami IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.12.05, 20:00
      Codziennie muszę jeździć tymi trumnami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka