Dodaj do ulubionych

203 tys. ludzi mieszka w Kielcach!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:41
Na stronie internetowej Kielc podano na początku stycznia 2006r. i liczba mieszkańców grodu nad Silnica wynosi niespełna 203 tys. ludzi!A u nas też spada liczba ludnosci ale u nas mieszka w Radomiu 227 tys.ludzi!Ciekaw jak uczestnicy forum z Kielc to wytłumaczą!
Obserwuj wątek
    • Gość: RAD Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:46
      Już tlumaczyli tym, że wyprowadzili się do przyległych wiosek, bo im za ciasno w
      mieście :)) Wejdz na ich forum a poczytasz na ten temat.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=35040271
      • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:51
        Tłumaczenie na poziomie Kielc a może by tak przyznali , że trochę osób z kielc ucieka do Krakowa czy nawet Warszawy!Jak zwykli propaganda oszukiwania ludzi , nie wierzę w te wyprowadzki za miasto!
        • Gość: szybkaosa Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:53
          daj spokój, normalne zjawisko. Radomia też to dotyczy.
          • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 10:43
            W Radomiu też spada liczba ludności niestety ale u nas mieszka 227 tys. ludzi a najwięcej mieszkało chyba w 1999r. prawie 233 tys. więc w ciągu 8 lat spadło o 6 tys. a w Kielcach mieszkało kiedyś 215 tys. a teraz mieszka 203 tys. o czymś to świadczy a przecież Kielce maja status województwa,akademię świetokrzyską,filharmonię im.Oskara Kolberga,przecuiez tak to zawsze podkreślają!
            • Gość: ustronie Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: 213.199.233.* 19.01.06, 11:45
              normalne tak jak w Warszawie ze kiedy ludzie sie bogacą to buduja domy na
              działkach pod miastem i nic w tym dziwnego, tylko pozazdrościć
            • kr_21 Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 19.01.06, 13:18
              Widzisz, synciu, prawda jest taka, że spośród sześciu tysięcy uciekinierów z
              Radomia najwyżej połowa wybudowała sobie chatki poza miastem, a przynajmniej
              drugie tyle wyjechało za chlebem zupełnie gdzie indziej, w tym również do Kielc.
              Natomiast Kielczanie wyprowadzili się zapewne w większości do swoich
              zajebistych rezydencji pod Kielcami, przy czym nadal pracują w Kielcach, gdzie
              bezrobocie jest niższe, ludzie zarabiają lepiej, dzięki czemu stać ich na to,
              żeby się wynieść na przedmieścia. Myśl, synciu, bo twoje wyssane z palca, albo
              diabli wiedzą z czego tam dyrdymały są tak blisie prawdy, jak twierdzenie, że
              Radom to fajne miasto, a PiS uzdrowi Polskę. Niektórzy nie tylko w to wierzą,
              ale dadzą się za to pokroić. Poczekamy - zobaczymy, jak dorosną, to zmądrzeją.
              • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 19.01.06, 13:40
                > Widzisz, synciu, prawda jest taka, że spośród sześciu tysięcy uciekinierów z
                > Radomia najwyżej połowa wybudowała sobie chatki poza miastem, a przynajmniej
                > drugie tyle wyjechało za chlebem zupełnie gdzie indziej, w tym również do
                Kielc

Jasne wszyscy z radomia wyjechali za chlebem do Kielc przecież tam jest raj z
                zarobkami i pracą 20% bezrobocia to mniej niż 25...

> Natomiast Kielczanie wyprowadzili się zapewne w większości do swoich
                > zajebistych rezydencji pod Kielcami, przy czym nadal pracują w Kielcach,
                gdzie
                > bezrobocie jest niższe, ludzie zarabiają lepiej, dzięki czemu stać ich na to,

Czy one są zajebiste tego nikt nie wie może się wyprowadzili do baraków pod
                Kielcami...
                W kwestii zarobków już powiedziałem, i zastanawia mnie taki przykład że mimo że
                Radom taki biedny to czemu na jego ulicach widać bardzo dużo luksusowych
                samochodów?
                Po prostu przestańmy oceniać biedę albo bogactwo ludzi patrząc na ich miejsce
                zamieszkania bo człowiek jak jest bogaty to czy będzie mieszkać w Radomiu
                Wichajstrowie Górnym czy Zapupciowie to i tak będzie bogaty

> Myśl, synciu, bo twoje wyssane z palca, albo
                > diabli wiedzą z czego tam dyrdymały są tak blisie prawdy, jak twierdzenie, że
                > Radom to fajne miasto

Moim zdaniem Radom jest fajnym miastem i nie tobie to oceniać szczególnie że w
                nim nie mieszkasz...

> Niektórzy nie tylko w to wierzą,
                > ale dadzą się za to pokroić. Poczekamy - zobaczymy, jak dorosną, to zmądrzeją.
                Nie bój się człowieczku Radom zawsze będzie mimo że wam kieleczczaną to nie na
                rękę...
                I nie zmądrzeją tak jak Ty byś chciał że wyemigrują do was ale zaczną otwierać
                nowe miejsca pracy w radomiu miejsca rozrywki ogólnie zaczną inwestować w to
                miasto dbać o nie...
                Pozdrawiam... :-/
                • zuczek_radomski Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 19.01.06, 13:45
                  oby tak bylo, wichajster, oby!
                • Gość: JanBo Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 19.01.06, 14:22
                  Czy one są zajebiste tego nikt nie wie może się wyprowadzili do baraków pod
                  Kielcami...
                  Życzę ci żebyś ty mieszkał w takim baraku jaki ja kończę budować pod kielcami
                  • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 14:31
                    Kielceka propaganda nie wierzę w te wyprowadzki do domów pod Kielcami!Pewnie większość emigrantów uciekła do Krakowa ( przyszłe miasto stołęczne dla Kielc!) i do Warszawy i pełno na zachód uciekło też!Brawo wichajster kielecki prowokator podszywajacy się pod mój ambitny nikc sieje tu zamęt.Radom od ponad 400 lat jets większy od Kielc w liczbie ludnosci i nie zmeini tego nic!
                    • Gość: ustronie przestań się kompromitować dyslekto IP: 213.199.233.* 19.01.06, 14:46
                      nie umiesz czytać ze zrozumieniem, i pisz poprawnie - ORTOGRAFIA!!!!

pozdrawiam zaprzyjaźnione miasto Kielce ;)
                      • Gość: !RK Re: przestań się kompromitować dyslekto IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.01.06, 15:27
                        Już nie mogę znieść tego psychola. Weż sobie znajdż KR! jakąś dziewczynę i pos-
                        taraj się z nią spędzać czas, a nie przed komputerem. Tylko gdzie Ty taką
                        znajdziesz?
                        • Gość: 3423 Re: przestań się kompromitować dyslekto IP: *.futuro.kielce.msk.pl 22.01.06, 15:19
                          zamwsze mówiłem ze kr! to niewyzyty pedał! ojciec juz mu nie daje wiec siedzi
                          przed kompem i sie wyzywa na kielcach ze nie ma kutasa
                  • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 19.01.06, 15:47
                    > Czy one są zajebiste tego nikt nie wie może się wyprowadzili do baraków pod
                    > Kielcami...
                    > Życzę ci żebyś ty mieszkał w takim baraku jaki ja kończę budować pod kielcami

Słuchaj człowieku takie wille są pod każdym miastem... Mało tego takie wille są
                    także pod Radomiem i nawet (co dla Ciebie może być dziwne) są w Radomiu...
                    Mogę Ci powymieniać całe dzielnice takich willi gdzie np.. jak mój kolega był
                    na sylwestrze powiedział że tam normą jest 2 samochody i to nie Maluch i
                    Cinqueciento...
                    Więc skończy wypisywać głupoty na temat swojego miasta bo naprawdę to co
                    piszesz nie jest dla nikogo wyjątkowe...
                • kr_21 Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 19.01.06, 15:59
                  Oj, Wichajstrze drogi, widzę, że wpływ jedynego prawdziwego KR!a na Ciebi ejest
                  przemożny i przejąłeś od niego nawet tę z niskich pobudek wynikającą tendencję
                  do nazywania kielczanami wszystkich, którzy myślą inaczej. Otóż ja jestez z
                  Radomia, choć faktycznie tam nie mieszkam. Wyemigrowałem za pracą do Warszawy i
                  uważam, że Radom nie jest fajnym miastem nie tylko dlatego, że ja nie mógłbym
                  się w nim zajmować tym, co robię, ale z wielu innych powodów. Można by długo
                  wymieniać, ale nie o to przecież chodzi, żeby wytykać temu miastu jego
                  wszystkim znane wady.
                  Pisząc, że radomianie wyjeżdżają również do Kielc, opieram się na tym, co wiem
                  od niektórych swoich znajomych, którzy tam kończyli studia i tam zostali, bo
                  łatwiej było im znaleźć pracę. Są to wyjątki, znacznie więcej radomian pracuje
                  w Warszawie, w której niekoniecznie mieszka, ale do niej dojeżdża. I to też
                  nieważne.
                  Jakkolwiek bezrobocie w wysokości 20% nie jest wcale niskie, to jednak w
                  Radomiu bezrobotnych jest 30% (a nie 25), zatem o połowę więcej.
                  Czy rezydencje kielczan są zajebiste? Nie wiem, niektóre rezydencje radomian na
                  pewno są zajebiste jeszcze bardziej, ale i to nieważne. Odpływ ludzi z Kielc
                  jest na pewno częściej powodowany tym, ze osiedlają się w okolicznych gminach,
                  niż w przypadku osób ubywających z Radomia. Wystarczy obejrzeć z bliska i
                  porównać kieleckie i radomskie przedmieścia.
                  Skąd na ulicach Radomia tyle luksusowych samochodów? Wiesz, szczerze pisząc,
                  jak bywam w Radomiu, to rzucają mi się w oczy raczej wyslużone maluchy,
                  polonezy, wartburgi, a obok nich zajebiste fury. Reszta to przeciętniactwo, ale
                  i tak fajnie, ze radomianie mają czym jeździć, mogło być gorzej. Niektórych
                  radomian z pewnością stać na luksusowy samochód, ale to nieliczna grupka.
                  No i w związku z tym, nie oceniam tego, czy ktoś jest bogaty, czy biedny po
                  tym, gdzi emieszka, bo słusznie twierdzisz, że bogacz może zamieszkać w
                  Wichajstrowie, jeśli tylko ma ochotę, albo w Radomiu. Niektórych cieszy to, ze
                  moga się jakoś odróżnić od całej rezty i dlatego nie zamieszkują wśród
                  podobnych sobie. Rzecz jednak w tym, że mieszkając w Radomiu, ma się jednak
                  mniejsze możliwości osiągnięcia przyzwoitego materialnego poziomu życia, niż by
                  się miało, gdyby się mieszkało gdzie indziej, choćby i w Kielcach.
                  i pragnę jeszcze zwrócić uwagę, że jakoś w Radomiu nikt szczególnie nie pragnie
                  inwestować, a inwestycje, które mają tam miejsce, wcale niekoniecznie służą
                  tworzeniu nowych miejsc pracy, choć bardzo bym chciał, żeby było inaczej.
                  Pozdrawiam i życzę powodzenia
                  • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:02
                    Ty nie jesteś radomianinem tylko pseudo radomianinem co pluje na Radom.JAk sieurodziłeś w Radomiu to wstyd , że tak piszesz o swoim mieście zrób coś lepiej dla Radomia tak jak Ty i 30 tys.ludzi z Radomia będących w Warszawie!
                    • Gość: umysł_ścisły Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.01.06, 19:08
                      A CO MNIE OBCHODZĄ JAKIEŚ TAM KIELCE!!!!!!!
                    • Gość: RAD Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:19
                      Jeżeli ja mialbym sie wyprowadzac gdziekolwiek za poszukiwaniem pracy czy
                      lepszego miejsca do mieszkania (czego nie zamierzam robic), to napewno nie
                      wyprowadzilbym się do Kielc. Więc nie siejcie propagandy że Radomianie
                      wyprowadzaja sie do Kielc, bo jeżeli nawet, to są pojedyńcze przypadki
                      uwarunkowane przewaznie tym że ktoś tam z rodziny mieszka, a nie tym ze lepiej
                      się tam żyje i łatwiej znależć pracę.
                    • kr_21 Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 20.01.06, 14:51
                      Gość portalu: KR! napisał(a):

> Ty nie jesteś radomianinem tylko pseudo radomianinem co pluje na Radom.JAk
                      sieu
                      > rodziłeś w Radomiu to wstyd , że tak piszesz o swoim mieście zrób coś lepiej
                      dl
                      > a Radomia tak jak Ty i 30 tys.ludzi z Radomia będących w Warszawie!

Słuchaj, człowieczku nikczemny, to, co prezentujesz, to nie jest żaden godny
                      naśladowania patriotyzm, tylko gó..arskie prowincjonalne zadęcie. Podkreślanie
                      faktu, że Radom pod względem liczby mieszkańców jest większy od Kielc właśnie o
                      kompleksach może świadczyć i o niczym więcej.
                      A to, co ja piszę o Radomiu, jeśli w ogóle najdzie mnie na pisanie o nim, to
                      żadne plucie, tylko poparte doświadczeniem własnym całkiem wyważone opinie.
                      Zawsze można powiedzieć, ze Radom to zapadła dziura, syf, kiła i mogiła,
                      bandytyzm, korupcja, tępota władzy, ogólny marazm, szarość i brud na ulicach,
                      brak perspektyw i wszystko inne, co tylko przyjdzie do łba, i byłoby to całkiem
                      zgodne z prawdą, a jednak nie przychodzi akurat do mojego łba, żeby się wyżywać
                      na mieście, w którym co prawda się nie urodziłem, ale wychowałem, ani tym
                      bardziej na jego pospolitych mieszkańcach.
                      A to, to już mnie normalnie rozbawiło do łez:
                      "zrób coś lepiej dla Radomia tak jak Ty i 30 tys.ludzi z Radomia będących w
                      Warszawie!"
                      No właśnie robię: wziąłem dupę w troki i zamiast narzekać, jak mi źle w moim
                      mieście, zmieniłem je sobie na lepsze. Dzięki mnie i tym innym spośród
                      trzydziestu tysięcy radomian pracujących w Warszawie masz, głąbie, w Radomiu o
                      30 tysięcy mniej bezrobotnych.
                      A co do tego, żeby coś zrobić dla Radomia, to wybacz, jestem tu, gdzie jestem i
                      dobrze mi z tym, ale jeszcze całkiem niedawno miałem wielkie plany dotyczące
                      mieszkania i pracy w Radomiu właśnie. Widocznie się jednak nie dało. Nie jestem
                      cholernym politykiem, ani wysokiej rangi urzędnikiem państwowym, więc jedyne,
                      co mogę zrobić "dla Radomia", to przystąpić do towarzystwa wzajemnej adoracji,
                      jakim jest Stowarzyszenie radomian w Warszawie. I współtworzyć silną grupę pod
                      wezwaniem, z której istnienia, oczywiście jak zwykle, nic nie wyniknie. Już się
                      palę do udziału w górnolotnych dysputach o tym, co radomianie w Warszawie
                      chcieliby zrobić dla Radomia, tylko trochę łapki mają za krótkie. Więc przestań
                      mi tu pieprzyć farmazony w rodzaju weź i zrób. Lepiej weź i pomyśl, zanim znowu
                      komuś pojedziesz po życiorysie, bo rzygać się chce, jak się czyta te twoje "30
                      tysięcy radomian w Warszawie nic nie robi dla swojego miasta". Co ty takiego
                      robisz, poza szukaniem informacji o tym ile spadło Kielcom? Weź się może
                      rozmnóż, zanim ktoś rozsądny pozbawi cię tej możliwości, wtedy i radomian
                      będzie więcej, i becikowe od swojego kochanego premierunia dostaniesz. tylko
                      proszę cię, przestań pieprzyć bzdury, bo krew gorąca radomska uderza mi do łba
                      za każdym razem, jak czytam, co znów wymyślileś.
                      • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 15:20
                        Twój sposób rozumowania mówi wszystko uciekłeś z Radomia a teraz zgrywasz kozaka!Ja podaję przykłady , że 30 tys. radomian w Warszawie bo oni są radomianami a nie warszawiakami!nigdy nie będą warszawiakami warszawiakiem trzeba się urodzić zrozumiesz to kiedyś!Tak jak ja jestem radomianinem czy Ty bo sie w Radomiu urodziliśmy , choć ja od 2 lat jestem na emigracji 450 km od Radomia na północy Polski!Pozdrawiam i wierze w to , ze zmienisz swój styl wypowiedzi i przestaniesz brać wiecznie mój nick KR!
                        • Gość: as Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.01.06, 15:30
                          O Boże, aleś Ty głupi! Lecz się KRetynie!
                        • spieprzaj_dziadu_kalwaryjski Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 20.01.06, 15:51
                          Dobra, odwalam się od Twojego nicka, przynajmniej do czasu, aż znów mnie czymś
                          wkurzysz. Natomiast mój spsób rozumowania wszystkiego z pewnością nie mówi,
                          jest mnóstwo rzeczy, z którymi mam do czynienia i których nie rozumiem - jakoś
                          mój sposób rozumowania jest zbyt prymitywny widocznie, by zrozumieć skąd u
                          Ciebie tyle niezdrowej w końcu awersji do Kielc, którym Radom wisi jak kawał
                          kitu. Poza tym zgodzę się z Tobą, że znaczna część mieszkańców Warszawy (nie
                          tylko ci z Radomia) to tacy warszawianie jak z koziej dupy trąba. Problem w
                          tym, ze spora część tych, którzy się tutaj urodzili, to znowu banda buców. No
                          cóż, nikt nie jest doskonały i miejsce urodzenia, czy zamieszkiwania rzadko
                          decyduje o tym, jakim się jest człowiekiem.
                          A co do uciekinierstwa:
                          Możesz mnie nawet nazywać dezerterem, zdrajcą i renegatem, jakoś mnie to nie
                          dotyka. Fakt, uciekłem z Radomia, bo gdybym tam został, to byłbym dziś pewnie
                          sfrustrowanym, zrezygnowanym i pozbawinym wiary w cokolwiek bezrobotnym pod
                          trzydziestkę. Perspektywa nie była zatem różowa. Tu mam co robić i tu żyję, nie
                          tylko pracuję. Do Radomia nie wrócę, ale szczerze życzę temu miastu, aby się
                          chociaż trochę dźwignęło, bo jednak żal, zwłaszcza tych, którzy musieli tam
                          zostać. Nie wszystkich jednak. I powiem jeszcze jedno: W tym mieście nic się
                          nie zmieni, jeśli wszyscy będą tylko jęczeć, że Kielce są większe, bo je władza
                          bardziej lubi. Zróbcie tak, żeby Was lubiła bardziej i nie oglądajcie się na
                          tych, co w Warszawie.
                    • Gość: Konsument drobiu Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:19
                      > zrób coś lepiej dla Radomia tak jak Ty i 30 tys.ludzi z Radomia będących w
                      > Warszawie!

Na przyklad dac Tobie i reszcie podobno Tobie nieudacznikow polowe swej pesnji ?
                      "Pesudopatrioto" wracaj lepiej do swego kochanego Radomia, jest pare ulic do
                      odsniezenie, z wiekszym pozytkiem to bedzie niz twa czcza paplanina
    • Gość: ja sam Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: 80.51.223.* 20.01.06, 23:30
      Wytłumaczą to bardzo prosto. Wokół Kielc (Bilcza, Piekoszów, Masłów) i wiele
      innych powstało tysiące nowych domów o charakterze rezydencjalnym. Bardzo ładne
      pagórkowate krajobrazy, czystsze powietrze i ludzie się tam wyprowadzili
      Dojeżdżają do pracy 10-20 minut a za parę lat to wszystko znowu będą Kielce.
      Przy okazji zapraszamy na narty teraz jest super. Prawdą jest też, że sporo
      młodych ludzi wyjechało ale sporo osób sprowadza się do nas z mniejszych
      miejscowości.

Pozdrawiam wszystkich w Radomiu (naprawdę pozdrawiam bez żadnych podtekstów)
      • Gość: darek Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: 83.238.121.* 21.01.06, 09:55
        Nie w wielkości,a w jakości siła.Drezno jako stolica dolnej Saksonii jest
        mniejsza od Lipska i co?Nic.Poza tym stwierdzenie ,że Radom 230tysiecy jest
        dużo większy od 209 tysiecy w Kielcach to nadużycie.Różnica jest niewielka i w
        skali wielkości miast nie ma znaczenia.W ogóle nie wiem po co te wywody?
        • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:07
          Propagandzisto rodem z kielc!Pamiętaj : RADOM - 227 tys. a Kielce 203 tys.Nie kłam tu na forum !
          • Gość: jurek Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:03
            KRetynie ty oprocz tego, ze masz pusto w glowce, to jeszcze czytac ze
            zrozumieniem nie potrafisz... zenada, sprawdz statystyki za 2005 roku wg GUS i
            tam masz wyraznie napisane ze Kielce maja 209445 mieszkancow. Boli?
            • Gość: heheheheh Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:50
              taa - a kiedy Kielce powiększały ostatni raz granice administracyjne miasta ??

heh - Radomkowo już nie raz .....

pozdrawiam

P.S.
              pojedź do Kielc to zobaczysz - Radom się kryje ...
              • Gość: max Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:09
                >pojedź do Kielc to zobaczysz - Radom się kryje ...

Pewnie, że się kryje bo nie ma w Radomiu śmierdzących szczynami dworców i
                obszczanego budynku w centrum tak jak w Kielcach!
                Hahahaha
                • Gość: makaze Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:23
                  Tak czytam te posty i czytam i mam tego coraz bardziej dosyć (czytania i
                  ogólnego "poziomu" niektórych wypowiedzi).

Ludzie, Wy naprawdę jesteście tak głupi, czy tylko się zgrywacie?

Co to ma za znaczenie, czy Radóm, czy Kielcówek ma wiecej mieszkańców,
                  bezrobotnych, willi na przedmieściach, czy czegokolwiek? To naprawdę nie ma
                  znaczenia.

I to miasto i to to ZADUPIE. Innymi słowy zaścian, prowincja, pipidówa, Polska
                  B... A nazywajcie to sobie jak chcecie.

Tego typu dywagacje miałyby może i sens, gdyby stawiać obok siebie jakieś
                  napradę solidne miasta, jak Poznań i Wrocławiem, Gdańsk i Szczecin, Warszawę i
                  Kraków.

Ale Radom i Kielce???

Może niedługo zaczniecie się kłócić, co jest większą metropolią: Kozia Wólka
                  czy Piździchów Dolny (stawiam na Piździchów - ma o jedną krowę mniej od
                  Wólki ;).

Ludzie, przejrzyjcie na oczy! Cały ten kraj to jedna wielka, biedna, zacofana
                  dziura, w której nie bardzo młodzi ludzie mają co szukać. Ja mam to szczęście,
                  że za niecałe półtora roku kończę studia i wyp... stąd. Już mam miejscówę. A w
                  moim zawodzie mniej jak w przeliczeniu 15 000 zł (słownie: piętnaście tysięcy
                  złotych) do ręki na miesiąc nie dostanę. Amen!

Pozdrówka dla wszystkich!
                  • Gość: misiop Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 23.01.06, 07:08
                    wiesz co popieram cie w całej rozciągłości. Tym wszystkim tzw lokalnym
                    patriotom marzy się aby wszyscy wracali po studiach do ich ukochanego miasta. A
                    teraz jak wróciłeś i powiększyłeś liczbę mieszkańców to się martw co będziesz w
                    życiu robił czy zakupy w M1 czy w Leclercu. Co innego gdyby były miejsca pracy
                    w twoim lub moim zawodzie odpowiednio płatne. Więc dajmy im narazie spokój
                    niech się kłócą o liczbe mieszkańców i żyją w tym swoim sfrustrowanym świecie
                    Pozdrawiam
                    • miskorabol Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 23.01.06, 10:39
                      i co z tego ze Radom jes wiekszy od Kielc ?? Podnieciłes sie tym czy co ?? A
                      Rzeszów jest mniejszy od Kielc i jakos nikt w nim sie nie "spuszcza" tak jak Ty
                      tutaj.
                      Jakbys myslał (choc wiem ze w twoim przypadku KR myslenie boli) to bys wiedział
                      ze mnustwo ludzi myslac realnie woli wybudowac dom pod Kielcami niz za te same
                      pieniadze kupic mieszkanie w bloku. Tak masz kawałek działki spokój ciszę a w
                      boloku co masz ??
                      • Gość: woyteque Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 15:13
                        To ja sie moze troszke bardziej fachowow wypowiem:
                        Gus na dzien 1.01.2005 tylko przewidywal, ze Kielce beda mialy 209,5 tys.
                        mieszkancow. Opieral sie na faktycznych danych za rok 2002, swiezszych danych
                        nie ma. Faktycznie Kielce wyludnily sie bardziej. Radom w 2005 mial 227,6 tys.
                        Ciekawsze jest to, ze w 2025 roku, wg statystyk, Radom bedzie dalej 14 miastem
                        co do wielkosci w Polsce i bedzie liczyl 200,1 tys. mieszkancow, Kielce spadna
                        zas na pozycje 17 (z 16) i beda liczyly 165 tys. Prosze tu nie mowic
                        o "wsiach", bo od nas wyjedzie 27 tys, a z Krakowa 110 tys, Łodzi - 160 tys.
                        Wejdziemy w okres masowych wyprowadzek ludzi na tereny podmiejskie. Ale tu
                        znowu jest ciekawostka-wg prognoz gminy podradomskie zasili 15 tysiecy ludzi,
                        zas podkieleckie tylko 10 tysiecy. Rachunek jest wiec prosty:
                        -Kielce 209-165=44 tysiace -10 w podkielcach=34 tysiace ludzi ucieknie z Kielc
                        na czysto
                        -Radom 227-200=27 tysiecy -15 w podradomiu=12 tysiecy ludzi ucieknie z Radomia
                        na czysto
                        Jak widac z roznych przyczyn z Kielc wyjedzie 3 razy wiecej ludzi niz od nas.
                        Poza tym nalezy pamietac, ze Kielce sa stolica jednego z najbiedniejszych
                        regionow UE, a Radom nie:) Sprawa kolejna jest dla nas bliskosc Warszawy,
                        Kielce bliskosci zadnych nie maja. Kiedy sie mieszka w Radomiu w poblizu sa:
                        Łodz, Warszawa, Lublin. Kiedy sie mieszka w Kielcach-w poblizu sa: Krakow,
                        Skarzysko i Starachowice:P
                        Jesli chodzi o inwestycje-dla zwolennikow metropolitalnosci Kielc-prosze sobie
                        porownac z Radomiem za ostatnie 2 lata i wziac pod uwage plan na 2006:
                        - ile wybudowano i wyremntowano drog
                        - remonty szkol
                        - liczbe prowadzonych samodzielnie dzialalnosci gospodarczych
                        - liczbe nowych inwestorow (np. strefy przemyslowe)
                        - liczbe np. stacji benzynowych czy duzych sklepow- swiadczy to tylko i
                        wylacznie o potencjale i chlonnosci lokalnego rynku.
                        • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 16:13
                          W kielcach jest 17 % bezrobocia le mają urzędy a jak zaczną kasować urzędy to zrobi się zaraz 25 % bezrobocia1A już głośno mówi się o liwkwidacji województwa świętokrzyskeigo.Prawo i Sprawiedliwosc dąży do taniego państwa!
                          • Gość: cracovia Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.futuro.kielce.msk.pl 23.01.06, 16:47
                            to panstwo bedzie tansze jak ci matka debilu przestanie dawac zryc!!!!!!!!! nie
                            widzisz ze juz cie radomianie wysmiewaja we wszystkich mozliwych watkach??? daj
                            se spokoj i wez do buzi, bo z tego co mozna wyczytac w innych komentarzach o
                            tobie to jestes niewyzytym pedalem ktorego nikt nie chce walic i z desperacji
                            nawalasz przed kompem na kielce, a z tego co widze to juz radomianie
                            (przynajmniej duza czesc) ma cie dosyc i podrzegania do kłotni radomsko-
                            kieleckich
                            • Gość: Radomianin Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.01.06, 16:55
                              Popieram! Mam już dość tego oszołoma.
                              • Gość: oprawca admin tnij prosze posty KR!-etyna IP: 80.50.201.* 23.01.06, 17:29
                                taka prosba co by nie rodzic zbednych konfilktow na linii Radom-Kielce
                                • Gość: Kielczanin Re: admin tnij prosze posty KR!-etyna IP: *.futuro.kielce.msk.pl 23.01.06, 18:21
                                  i o to chodzi!!!! my tu chcemy rozmawiac w rozsadny sposob i na rozsadne tematy
                                  a nie wiecznie wysluchiwac bluzgania tego oszoloma! precz z kr! i jemu
                                  podobnymi! dziękuje za wsparcie rozsadni radomianie!
                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:33
                                    Alez w tym wszystkim nie chodzi o dogryzanie Kielcom i vice-versa. Chodzi m.in.
                                    o wyrzucenie z glowy stereotypow, jakoby np. "ubyci" Kielczanie przeprowadzili
                                    sie pod Kielce-przez ostatnie 4 lata ubywania ludzi z Kielc na terenach
                                    podmiejskich osiedlil sie tylko 1 tys. z ponad 10 ktore wyjechaly. Chodzi takze
                                    o to, aby ci Radomianie i Kielczanie, ktorzy zasili szeregi rodowitych
                                    Warsiawiakow (a tych jest prawie 90% i to w duzej mierze z Radomia i Kielc) nie
                                    uwazali sie za jakas wyzsza kaste, a jedynie za nabytych malomiasteczkowcow w
                                    wielkim miescie, swoisty awans spoleczny. Rzeczywiscie sa ludzie, ktorzy z
                                    przyczyn zawodowych musza sie znalezc w Wawie, ale znakomita wiekszosc tam
                                    pracuje, bo "sa zajebiste sklepy, ciuchy, kluby i kafeje"a jak sie zapytac
                                    gdzie jest Belweder czy Muzeum Literatury, to wybalusza oczy. Chodzi takze o
                                    to, aby nikt nie wciskal pie..o wielkomiejskosci Kielc. Ladne polozenie
                                    geograficzne powoduje ciekawy odbior miasta, ale absolutnie zadnych skojarzen z
                                    tym, ze jest to miasto wojewodzkie (o tym przekonuja tylko tabliczki na
                                    budynkach i mapy).
                                    • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 24.01.06, 09:17
                                      przepraszam, sprosuje, tylko do jednej gmniny Morawica w ciagu ostatnich 5 lat
                                      sprowadziło sie 1 tys osób, gmnin jest kilknascie, wiec uzbiera się 10 tys
                                      • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:16
                                        Ja opieram sie na danych dostarczanych przez Głowny Urząd Statystyczny
                                        • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 24.01.06, 13:26
                                          ja mieszkam w Morawicy i znam dane z UG, a wiem też że np. w gminie Piekoszow,
                                          Zagnansk, Daleszyce, Nowiny, Górno, Chęciny jest tych "uciekinierów" też
                                          niemało
                                      • Gość: ktos Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:22
                                        Czyli utrzymujesz, ze w Morawicy w zeszlym roku wybudowalo sie jakies 300
                                        domkow. Liczac (utrzymywane) wlozone w kazdy jakies 150 tysiecy, to Morawica
                                        moze pochawalic sie min. 45 milionowym wskaznikiem inwestycji.
                                        Dalej twierdzisz, ze 10 tysiecyludzi z najbiedniejszego rejonu kraju stac by
                                        bylo na wybudowanie sobie domkow (w ciagu 1 roku)?
                                        • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 24.01.06, 13:40
                                          1000 mieszkancow w przeciagu 5 lat jakim sposobem daje ci 300 domkow??
                                          1000 mieszkancow to i dorosli i dzieci
                                          wystarczy że 1 członek rodziny dobrze zarabia, czyli przeciętnej 4 osobowej
                                          rodziny to daje 2.500 osob, które w oresie 5 lat budowaly swoje domy - to jest
                                          realne, jak najbardziej. Dzis tam tez ktos buduje a za 1,2,3,4 lata zamelduje
                                          sie na stałe.
                                          Tak sie buduje i pod Rzeszowem i pod Gdańskiem, pod Radomiem zapewne tez.
                                          • Gość: Ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:41
                                            300 domkow. Hm.. Zazwyczaj bogate sa rodziny niewielodzietne, wiec przyjalem
                                            za standart wiekszosc rodzin 3 osobowych i czesc 4.
                                            300 domkow po 3 osoby to 900 osob i w 1/3 domkow jeszcze drugie dziecko.
                                            Wskaznik bardzo realny, patrzac na srednia dzietnosc Polakow.
                                            Analizujac Twoja wypowiedz i 10000 ludzi we wszystkich gminach podkieleckich w
                                            ciagu 5 lat, daje to 450 mln. zl inwestycji w piec lat, czyli na rok prawie 100
                                            mln. zl.
                                            Zakladajac, ze reurbanizacja dopiero sie zaczyna, nalezy przyjac, ze na tereny
                                            podmiejskie Kielc w ciagu najblizszych 20 lat przeprowadzi sie 50 tysiecy ludzi.
                                            Dziwne zatem jest to, ze wedlug realnych statystyk i prognoz GUS z Kielc
                                            ubedzie tylko 35 tysiecy, a na tereny podmiejskie pojdzie 10 tysiecy.
                                            Na lata 2000-2025 w podkieleckich gminach tym samym razem powinno przybyc 11
                                            tysiecy ludzi. Ty zas twierdzisz, ze 25 lat, ludzie przeskoczyli w 5. Co za tym
                                            idzie, wg Ciebie Kielce w stopniu reurbanizacji dorownaly Warszawie...
                                            Oprzyj sie na realnych danych, ktore sa do zdobycia na wielu stronach
                                            internetowych. Zapytaj jakiegokolwiek urbanisty, jesli mi nie wierzysz, ze to
                                            co mowisz dotyczy tylko terenow wysokozurbanizowanych i bogatych. Niestety,
                                            Kielce takimi nie sa. W uzupelnieiu informacji o bezrobociu w Kielcach-wynosi
                                            ono na 1.01.2006 20%.
                                            • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 25.01.06, 08:12
                                              podmiejskie Kielc w ciagu najblizszych 20 lat przeprowadzi sie 50 tysiecy ludzi
                                              > .

Realne, czemu nie, jesli w miescie jest dla nich za ciasno
                                              Tymbardziej np moi sasiedzi maja jeszce mieszkania w miescie, ktore wynajmuja
                                              np młodzieży czy przybyłym z miasteczek i wsi do pracy do miasta

> Dziwne zatem jest to, ze wedlug realnych statystyk i prognoz GUS z Kielc
                                              > ubedzie tylko 35 tysiecy, a na tereny podmiejskie pojdzie 10 tysiecy.

Ludzie cały czas sie będą przemieszczać wiec jakiekolwiek dane GUSu nie są
                                              odzwierciedleniem realnego zaludnienia okolic, ja posiłkuje sie danymi
                                              Morawicy, gdyż znam tę gminę

> Na lata 2000-2025 w podkieleckich gminach tym samym razem powinno przybyc 11
                                              > tysiecy ludzi. Ty zas twierdzisz, ze 25 lat, ludzie przeskoczyli w 5. Co za
                                              tym
                                              >
                                              zakładam że tak jest, skoro podobne wielkością osiedla powstały w sąsiednich
                                              gminach

> idzie, wg Ciebie Kielce w stopniu reurbanizacji dorownaly Warszawie...
                                              > Oprzyj sie na realnych danych, ktore sa do zdobycia na wielu stronach
                                              > internetowych.

Dokladnie na tych danych sie skuipiam, własnie dowiedziałem sie od pracownika
                                              gminy Piekoszow o podobnej liczbie napływających osób co w Morawicy

Zapytaj jakiegokolwiek urbanisty, jesli mi nie wierzysz, ze to
                                              > co mowisz dotyczy tylko terenow wysokozurbanizowanych i bogatych. Niestety,
                                              > Kielce takimi nie sa.

moze wojewodztwo jest jednym z najbiedniejszych ale miasto nie należy do
                                              najbiedniejszych

W uzupelnieiu informacji o bezrobociu w Kielcach-wynosi
                                              > ono na 1.01.2006 20%.

bezrobocie to oficjalne, pamietaj że jest ukryte jeszcze, a tak naprawde to
                                              wiesz jak to jest z tymi "bezrobotnymi" w dzisiejszych czasach ;))

pozdr
                                              • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:51
                                                A moze jest jeszcze jakies biedniejsze od Kielc wsrod polsikch miast
                                                wojewodzkich? Kielce-Ziemia Obiecana, beda o niej piesni pisac i z calej Europy
                                                beda sie demografowie zjezdzac i ogladac cud, jak to najpowazniejsza instytucja
                                                statystyczna panstwa nie wie co sie w nim dzieje, a Kielce dynamika rozwoju
                                                przewyzszyly juz dawno nie tylko Warszawe, ale takze juz Moskwe i Paryz.
                                                Chlopcze, nie osmieszaj sie...
                                                • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 25.01.06, 14:20
                                                  po pierwsze to nie jestem chłopcem dla Ciebie, wiec wiecej powagi w rozmowie
                                                  proszę

po drugie, jak sie nie zna faktów to w trakjcie rozmowy wychodza takie emecje
                                                  jak u Ciebie (zupełnie niepotrzebne)

to tyle pozdrawiam mimo wszystko
                                              • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:54
                                                Bezrobocie ukryte jak sama nazwa wskazuje jest ukryte, wiec jedynie powieksza
                                                tylko wskaznik-nie wiem dlaczego je tu przytaczasz. Otworz sobie ksiazke do
                                                demografii i poczytaj troche, moze gdzies na swiecie jest miasto, z ktorego 1/4
                                                mieszkancow przeprowadzila sie pod nie. A jaki jest bilans migracji w tych
                                                gminach, bo moze w tym lezy bol? (o ile wiesz co to znaczy, vide ukryte
                                                bezrobocie)
                                                • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 25.01.06, 14:32
                                                  rozmawialismy o 10 tysiącach a nie o 1/4, słuchaj, w miescie nie ma pustych
                                                  mieszkan (sa wyjątki), sa zamieszkiwane przez wynajmujacych na dziko (studenci,
                                                  przyjezdni)
                                                  zwróć uwage na ceny mieszkań w Radomiu i w Kielcach, w Kielcach sprzedać
                                                  mieszkanie jest łatwiej bo klientów nie brakuje, stad różnica 1,5 razy wieksza
                                                  niż u was

stosunkowo w gminie Morawica, na 1 ktory opuscił gminę, przypada 10 osiadłych
                                                  nowych (nie pytam ich czy są zmiasta czy nie)
                                                  znam kilka statystyk dotyczacych ilości mieszkańcow gminy i inna niż gminna nie
                                                  jest prawdziwa i mija sie ze stanem z GUSu
                                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:55
                                                    o 10 tysiacach przez ostatnie 5 lat, czyli w perspektywie kolejnych 20 lat przy
                                                    rosnacym wskazniku reurbanizacji o 1/4 Kielc.
                                                    Ja sie pytam o saldo migracji konkretne, a nie o 1/10.
                                                    Powiat kielecki:
                                                    -2002-195529 mieszk
                                                    -2003-196097
                                                    -2004-196719
                                                    -2005-197334
                                                    Te dane sa oficjalne, wiec podaj mi zrodlo, oprocz "kogos z urzedu gminy" ktore
                                                    te dane, nadmienie oficjalne, zdementuje. Strony internetowe ani Morawicy, ani
                                                    Piekoszowa chcwala sie wszystkim, ale nic na nich nie znajdziesz o
                                                    nadzwyczajnym saldzie migracji i dramatycznym wzroscie mieszkancow.
                                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:42
                                                    Dotarlem do danych odnosnie migracji w woj. swiet.(przyrost- minus 0,16%):
                                                    powiat kielecki za rok 2004:
                                                    -saldo migracji dodatnie wynosi 967 osob, na pobyt staly 477. 2567 (1294 pob.
                                                    st.)naplynelo, 1609 (817)odplynelo.
                                                    Twierdzisz zatem, ze wiekszosc wlasnie pojechala do Morawicy, a migracja 10/1
                                                    ma odzwierciedlenie w 2567/1609. Dodam, ze wskali wojewodztwa wonioslo minus
                                                    2315 mieszkancow.
                                                    W Kielcach w 2004 roku ubylo 1403 osoby (2625/1222). Znowu wniosek-550 osob w
                                                    2004 roku w ogole ubylo z regionu. Ale pewnie tu tez falszuja, bo wcale tak nie
                                                    bylo, zgadza sie?
                                                  • miskorabol Re: Radom vs. Kielce 26.01.06, 08:32
                                                    mozesz podać zródło tych bredni ??
                                                  • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 26.01.06, 09:28
                                                    dokładnie ktorych? o Morawicy z UG, o cenach mieszkan to polecam Anonse.
                                                  • Gość: z Morawicy Re: Radom vs. Kielce IP: 213.199.233.* 26.01.06, 09:39
                                                    do miskorabol: to jednak układ odpowiedzi tak sie ustawił że ( z braku miejsca)
                                                    zamias "ziutkowi" wyszła Twoja odpowiedz na moj tekst, a ja to skomentowalem
                                                    ;)
                                                  • miskorabol Re: Radom vs. Kielce 26.01.06, 09:50
                                                    spoks. A nawiasem tez zasiliłem gmine Morawica przeprowadzając się z Kielc
                                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:23
                                                    Zrodlem tych bredni jest Urząd Statystyczny w Kielcach - jest link ze strony
                                                    GUS-u. Sa to zestawienia na podstawie danych dostarczonych przez gminy
                                                    wojewodztwa swetokrzyskiego za 2004 rok. Pewnie US w Kielcach spiskuje
                                                    przeciwko Kielcom:P
                                                  • miskorabol Re: Radom vs. Kielce 27.01.06, 08:41
                                                    konkretny link podaj
                                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:54
                                                    A to takie trudne wpisac w wyszukiwarke: Urząd Statystyczny w Kielcach?
                                                    www.stat.gov.pl/urzedy/kielce/pow.htm
                                                    www.stat.gov.pl/urzedy/warsz/pow.htm
                                                  • miskorabol Re: Radom vs. Kielce 27.01.06, 14:08
                                                    prosiłem o o dokładny link a nie strone Urzedy Statystycznego
                                                  • miskorabol Re: Radom vs. Kielce 27.01.06, 14:14
                                                    przeanalizuj raz jeszcze pliki w pdf ale dokładnie i pozniej dyskutuj
                                                  • Gość: ziutek Re: Radom vs. Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:35
                                                    Link jest dokladny to raz, a dwa, lepiej Ty je przeanalizuj, strzel danymi i
                                                    wtedy cos mow-tylko napisz do czego sie odnosisz.
    • Gość: isia Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 08:57
      KR! !!! Zamknij się i przestań z siebie robić debila bo cała Polska pomyśli
      sobie, że my tu wszyscy tacy sami!!!
      • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:48
        wiesz nie robię z siebie debila tylko piszę o faktach realnych.A to , ze często poruszam temat Kielc to co nie mogę zabronisz mi!chcesz wprowadzić cenzurę to nie komuna i czasy Gierka.Piszę tu prawdę na forum i jestem opluwany przez ludzi właśnie za prawdę za to , ze mam odwage mówić to co jest i to co było.A co do tego bezrobocia to z tego co mi wiadomo w Kielcach wynosi ono 17 % a w Radomiu 27 %.
        W Kielcach są wszystkie urzędy wojewódzkie , filharmonia i jest 17 % bezrobocia.Ciekawe co będzie jak skasują ten sztuczny twór ile wtedy będzie bezrobocia?Nawet was poseł Gosiewski z PiS ze Słupska będący nie uratuje!
        Nastanie wtedy Prawo i Sprawiedliwosc!
        • Gość: Radek Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.01.06, 18:36
          Piszesz o "realnych faktach"? No,no. Jak czytam ten Twój bełkot, to ciarki mi
          przechodzą po plecach,że istnieją takie oszołomy. Ty się leczyć powinieneś.
          Takie jest moje zdanie i z nim się zgadzam. :-)
        • Gość: cooles Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.futuro.kielce.msk.pl 24.01.06, 23:16
          ty psychicznie chory synu ojca dyrektora nie wiesz co to sa obiektywne fakty!!!
          jak juz zauwazyles to kazdy uwaza ze powinienes stad zniknac! wy tu chcemy
          rozmawiac w zgodzie i merytorycznie a nie wysluchiwac twoich fanatycznych hasel
          i wyzwisk! niezaleznie skad jestesmy - wszyscy chcemy zebys sie tu nie
          pokazywal! bo w twoja zmiane juz nie wierzymy...
          • Gość: misiop Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 25.01.06, 00:25
            zgadzam sie z przedmówcą ale ..
            piszesz o fanatycznych hasłach, to ciekawi mnie dlaczego tak dużo ludzi poparło
            w wyborach tą fanatyczną partię w której KR jest zakochany. To jest temat na
            debatę. Działalność KR w pełni odzwieciedla sposób działania naszej przewodniej
            siły narodu. Nie zauważyliście tego, wywołanie jakiegoś chwytliwego tematu a
            potem samo sie nakręca. Pewnie niejeden z was chciałby w Radomiu 17 %
            bezrobocie, filcharmonię no i województwo. Więc temat chwyta, niby słuszne
            racje i przeciwnika (sprawce naszych kłopotów) już mamy.

Tylko jakoś ludzie jeszcze tego nie widzą.
            Mam nadzieję że przejżą na oczy bardzo szybko.
            • marcmal Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 25.01.06, 08:39
              Wątek jest śmieszny, ale najśmieszniejsze, że nawet redakcja Życia Warszawy
              dała się ponieść głupocie "odwiecznej rywalizacji". Polecam ostatni akapit
              www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2048&news_id=79385
              Mało nas, mało nas ale więcej niż w Kielcach

W Radomiu rodzi się z roku na rok coraz mniej dzieci

Statystyki coraz bardziej niepokoją. Radom wyludnia się. W 2005 roku przyszło
              na świat o stu małych radomian mniej niż rok wcześniej.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat ubyło naszemu miastu kilka tysięcy osób. Jedną
              z przyczyn jest migracja.
              Wielu radomian wyjeżdża w poszukiwaniu pracy, lepszych perspektyw życiowych i
              bardzo często już nad Mleczną nie wraca. Wśród nich dużą grupę stanowią młodzi,
              wykształceni ludzie, a utrata takiego kapitału może znacznie spowolnić rozwój
              miasta.

Będzie wojna?

Jednak jeszcze bardziej niepokojący jest następujący od kilku lat spadek
              urodzin. Na przykład w 1985 roku na świat przyszło 4134 dzieci. Dwadzieścia lat
              później jest już znacznie gorzej. – W 2005 roku urodziło się 3576 dzieci –
              informuje Anna Szewczyk z Urzędu Stanu Cywilnego w Radomiu. To blisko setka
              mniej niż rok wcześniej. Zdaniem demografów wpływ na taki stan rzeczy ma
              upowszechnienie modelu rodziny z jednym dzieckiem.

W ostatnich kilkunastu latach w Radomiu wciąż rodzi się więcej chłopców niż
              dziewczynek. – Według dawnych przesądów może oznaczać to nadejście wojny –
              żartuje Anna Szewczyk.

Jednak z każdym rokiem te proporcje zaczynają się wyrównywać. Jeszcze w 2002
              roku na 1882 chłopców urodziło się 1609 dziewczynek. W procentach proporcje te
              wynosiły wtedy 54:46 na korzyść młodych mężczyzn. Natomiast w ubiegłym roku
              urodziło się 1585 chłopców i 1509 dziewczynek.

Jednak na razie w Radomiu wciąż mieszka więcej kobiet niż mężczyzn. Na 109 pań
              przypada 100 przedstawicieli „brzydszej płci”.

Liczniejsi od Kielc

Radom liczy sobie obecnie 227 tysięcy mieszkańców. To spadek o blisko pięć
              tysięcy osób w porównaniu do roku 1996, kiedy nasze miasto osiągnęło swój
              szczyt. Mieliśmy wtedy największą w historii liczbę mieszkańców. Od tamtego
              czasu zaczęła jednak systematycznie spadać.

Na pocieszenie można dodać, że Radom wciąż jest liczniejszy od swojego
              odwiecznego rywala – Kielc. W stolicy województwa świętokrzyskiego mieszka
              obecnie około 210 tysięcy osób.

2006-01-25

Żenua :)))
              • Gość: misiop Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 25.01.06, 08:45
                tak ten Rafał Natorski - DZIENNIKARZ - to niezły gość.
    • Gość: v Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: 82.139.48.* 25.01.06, 18:21
      Radom liczy sobie obecnie 227 tysięcy mieszkańców. To spadek o blisko pięć
      tysięcy osób w porównaniu do roku 1996, kiedy nasze miasto osiągnęło swój
      szczyt. Mieliśmy wtedy największą w historii liczbę mieszkańców. Od tamtego
      czasu zaczęła jednak systematycznie spadać.

Na pocieszenie można dodać, że Radom wciąż jest liczniejszy od swojego
      odwiecznego rywala – Kielc. W stolicy województwa świętokrzyskiego mieszka
      obecnie około 210 tysięcy osób.

• Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:46
        Radom od ponad 400 lat jest większy od Kielc trzeba o tym głosno i wyraźnie krzyczeć.Grajdołek nad silnica ma mega komplesky z tego powodu.Ale kielce maja województwo dzięki panu Kwaśniewskiemu honorowy obywatel kielc - ale obciach!
        Nie ma wojewóztwa bo nie trzymalismy z komuchami jak kielce i ciągle cierpimy za RAdom 1976r.za to , że postawilismy się wtedy komunie.Radom pamieta zachowanie wtedy paru ludzi z Kielc.
        Brawo panie redaktor Natorski świetny tekst główny wróg Radomia - Kielce odwieczny rywal.Heh. ......RAdom z Kielcami am ,,, świętą wojnę" , i cieszę sie , ze nie mamy teraz z Kielcmi nic wspólnego.Zawsze współczułem mojemu tacie i dziadkowi , ze zyli w Kieleckiej okupacji Radomia , kiedy Kielce w latach 1918-1939 i 1945-1975 okradały i grabiły RAdom jak chciały!
        Nigdy więcej kieleckiej okupacji!
        • Gość: Piter Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.01.06, 08:21
          I za parę lat jak kielce będą miały ok. 175 tys. mieszkańców to nawet komuniści
          nie pomogą kielcom w utrzymaniu województwa.... i mogą sobie mieć nie tylko
          kwaśniewskiego jako honorowego obywatela ale nawet lenina....
        • maka777 Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 26.01.06, 08:26
          > Nie ma wojewóztwa bo nie trzymalismy z komuchami jak kielce
          Nie macie województwa bo sami tego nie chcieliście i mieliście wtedy władze do
          d...
        • miskorabol Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 26.01.06, 08:32
          KRetynie robisz wstyd dla swojego miasta i ludzi mieszkających w tym miescie.
          • Gość: esso Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: 82.139.48.* 26.01.06, 09:52
            Kielce są takie duże bo w latach 70 przyłączono doń kilkadziesiąt okolicznych
            wsi i powiększono pięciokrotnie powierzchnię miasta. Podobnie zrobiono w
            Tarnobrzegu i wielu innych miastach gdzie powstawały województwa.Radom tego nie
            zrobił. Wyobraźcie sobie że zaczynałby się w Jedlińsku a kończył w Orońsku.
            • Gość: Roman Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: 195.116.245.* 26.01.06, 10:02
              Weż chłopie popatrz jaka jest powierzchnia Kielc a jaka Radomia. Tarnobrzeg
              zostaw w spokoju.
              • miskorabol Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! 26.01.06, 10:23
                wsi ?? czy wies to blokowiska Słonecznego Wzgórza , Stoku Świetokrzyskiego ??
                czy wies to Slichowice ?? Czy wkoncu wsią nazywasz Bukuwkę czy Dąbrowe ??
                • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:28
                  Kwaśniewski honorowy obywatel Kielc!W kolejce kielecka lewica poskomunistyczna będzie chciała odznaczyć pewnie panów posłów wybitnyc rodem z afery starachowickiej Andrzeja J. , Henryka D i S.A jak jużjechać po całosci to jeszcze w kolejce Miller,Janik,Szmajdziński,Oleksy,Urban,Dyduch, heh i coś z młodego pokolenia komunistycznej post lewicy czyli panowie Olejniczak i Napieralski!Ale tacy honorowi mieszkańcy musza kielcom pomagać!
                  • Gość: Rad Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.01.06, 19:10
                    Aleś Ty jeb...ty KR! Tak mnie już wk...asz, że chętnie bym Cię spotkał w
                    jakimś ciemnym zaułku.
                    • Gość: Wyborczyfan Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 19:15
                      Po co te nerwy?Emocje schowajmy do kieszeni!
                      • Gość: darek Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: 83.238.121.* 26.01.06, 21:16
                        No dobra.OK.Radom jest większy od Kielc.Czy to wystarczy,aby zamknąć tę durną i
                        nic nie wnoszącą dyskusję i zamknąć gębę KRowi.
                        P.S Jestem z Kielc
                        • Gość: ? Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: 82.139.48.* 26.01.06, 21:53
                          Powierzchnia wybranych miast Polski
                          Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
                          Skocz do: navigation, szukaj
                          Oto lista przedstawiająca powierzchnię wybranych miast Polski uszeregowanych od
                          największego.

Warszawa - 517 km²
                          Kraków - 327 km²
                          Szczecin - 301 km²
                          Łódź - 294 km²
                          Wrocław - 293 km²
                          Gdańsk - 262 km²
                          Poznań - 261 km²
                          Świnoujście - 195 km²
                          Dąbrowa Górnicza - 188 km²
                          Bydgoszcz - 174 km²
                          Katowice - 164 km²
                          Częstochowa - 160 km²
                          Jaworzno - 152 km²
                          Rybnik - 148 km²
                          Lublin - 148 km²
                          Gdynia - 136 km²
                          Gliwice - 134 km²
                          Bielsko-Biała - 125 km²
                          Kędzierzyn-Koźle - 123,42 km²
                          Toruń - 115,75 km²
                          Radom - 112 km²
                          Wisła - 110 km²
                          Kielce - 109 km²
                          Jelenia Góra - 109 km²
                          Piła - 103 km²
                          Krynica Morska - 102 km²
                          Opole - 96 km²
                          Białystok - 94 km²
                          Sosnowiec - 91 km²
                          Płock - 88 km²
                          Olsztyn - 88 km²
                          Gorzów Wielkopolski - 86 km²
                          Tarnobrzeg - 86 km²

Zwróćcie uwagę na Krynicę Morską!
                          • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! 26.01.06, 21:59
                            Krynica Morska taka wielka??!! byłem tam tyle razy i jakoś chodziłem po całej i
                            mi się o wiele wiele mniejsza wydawała :-/
                            Dziwne...
                            • Gość: RAD Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:14
                              Krynica to pikuś, ale Świnoujście takie wielkie??? Czy to aby nie pomyłka? Aż mi
                              się wierzyć nie chce :0
                              • Gość: KR! Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:50
                                Bardzo ciekawe porównania wielkosci miast.Podoba mnie się to osobiscie uważam , że ta dyskujsa ma sens tu na forum.Radom jest większy od Kielc od ponad 400 lat i trzeba o tym mówić jak najgłośniej.Ja nie widzę w tym żadnych podtekstów.Jest rzeczą porażającą oraz wzbujdzającą odruchy politowania i wściekłosci dla wszystkich mieszkańców Radomia , że jak jest pogoda w TYP 1 to pokazują na ekranie Kielce , 203 tys. miasto a nie 227 tys. Radom.Ja i moi znajomi w całej Polsce na uniwerkach musza tłumaczyć , ze Radom jest większy od Kielc.To jest uwłaszczajace naszej godności!
                                Radom zasługuje na prawdę , kielce też , to co ja myślę o tym mieście to moja prywatna sprawa , nigdy nie obrażałem i nie obrażam kielczan pisze tylko prawdę o tym mieście i historii Radomia i kielc!
                                Mamy prawo do życia w karju Prawa i Sprawiedliwości , i taki kraj musimy stworzyć.
                                Najlepiej aby w typ 1 pokazali i Radom i Kielce , oraz i Radom i Kielce miały status województwa.Oba miasta żyły sobie dostanio i bogato.A moze gdzieś , za 100 lat nasi nastepcy doprowadzą do pojednania Radomia i Kielc.
                                W odruchu gestu katolika wybaczam wszystkim tym , którzy mnie atakowali tu na forum a są z Kielc.Pozdro dla mieszkańców obu miast!
                                • Gość: RAD Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:56
                                  Swego czasu Łódź protestowała, bo też nie było jej na mapkach pogody. Miasta
                                  pokazywane na mapce pogody nie są na niej umieszczane tylko ze względu na
                                  wielkość, a myśle że przede wszystkim ze względu na położenie (Suwałki) i status
                                  miasta wojewódzkiego (pozostałe).
                                • Gość: yaycasz Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: 80.51.223.* 26.01.06, 23:03
                                  Tak Radom jest większy od Kielc ale ponieważ mieszka tam KR! to potencjał
                                  intelektualny Radomia jest jaki jest. Dlatego w Radomiu macie to co macie a my
                                  w Kielcach mamy to co mamy. I póki się nie wypowadzisz - nic się nie zmieni.
                                  Całe szczęście, że z powodów oczywistych nie przeprowadzisz się do Kielc. które
                                  dzięki temu oraz temu, że nastała era Prawa i Sprawiedliwości rozkwitną. Zawsze
                                  gdy Polska była wolna stolicą regionu była w Kielcach a jak była okupowana to
                                  ją przenosili do Radomia dlatego nie chcę, żeby stolica czegokolwiek była w
                                  Radomiu bo mam złe skojarzenia. A tak w ogóle to ten wątek jest jak gwóźdź w
                                  bucie forum radomskiego a jeden z KR-ów jest znanym mi prowokatorem z Płocka
                                  • Gość: Konsument drobiu Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:06
                                    wyluzj, kazde forum ma jakiegos mega trolla, my mamy tego katolika KR!-etyna,
                                    Bog nam to wybaczy.
                                  • isoxazolidine Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! 31.01.06, 13:40
                                    Gość portalu: yaycasz napisał(a):

> gdy Polska była wolna stolicą regionu była w Kielcach a jak była okupowana to
                                    > ją przenosili do Radomia dlatego nie chcę, żeby stolica czegokolwiek była w
                                    > Radomiu bo mam złe skojarzenia.

czemu kłamiesz? przecież Radom był stolicą Ziemi Radomskiej przez cały okres I
                                    RP a to była WOLNA POLSKA (!)
                                    to Kielce po raz pierwszy w swej historii dochrapały sie funkcji stołecznych
                                    podczas zaborów (!!)
                                • maka777 Re: 203 tys. ludzi ze wsi mieszka w Kielcach! 27.01.06, 08:11
                                  >Jest rzeczą porażającą oraz wzbujdzającą odruchy politowania i wściekłosci dla
                                  wszystkich mieszkańców Radomia , że jak jest pogoda w TYP 1 to pokazują na
                                  ekrani e Kielce , 203 tys. miasto a nie 227 tys. Radom.

A może w pogodzie są Kielce dlatego, że mają ośrodek telewizji? Najlepiej
                                  zadzwoń do TVP i zapytaj. Skoro wypowiadasz się za wszystkich mieszkańców
                                  Radomia to przecież możesz to zrobić...

>to co ja myślę o tym mieście to moja prywatna sprawa , nigdy nie obrażałem i
                                  nie obrażam kielczan pisze tylko prawdę o tym mieście i historii Radomia i
                                  kielc!

> Jeżeli to jest Twoja prywatna sprawa to pisz sobie te Twoje złote myśli w
                                  zeszyciku a nie wyskakuj z nimi na forum. Jak nie chcesz obrażać kielczan to
                                  nie pisz o ich mieście grajdołek nad silnicą.
    • Gość: Witkacy Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.130.udn.pl 30.01.06, 08:59
      tak sobie wyobrażam kielce,miasto szczyn ochydy,małomiasteczkowe brzydy, a może
      ładne to jest, ach miasteczko miłem,gdzie trudno złapac nawet kiłe.
      • Gość: Fredek Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.autocom.pl 31.01.06, 09:14
        Kto ma kasę ucieka za miasto buduje dom i ma wszystko w nosie!!! Widziałem
        miejsca takie jak Borków czy Zagnańsk, które stają się dzielnicami willowymi
        Kielc. Pewnie w Radomiu jest podobnie:) Jutro wybieram sie z Krakowa do Lublina
        popatrze sobie na Kielce i Radom;) Pozdrawiam oba miasta.
    • Gość: Marek Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.pu.kielce.pl 30.01.06, 15:24
      Kielce od wielu lat były mniejsze od Radomia. "Kurczenie się" miast dotyczy
      większości polskich ośrodków, Kielce nie są wyjątkiem. Kierunki migracji bywaja
      różne, rzeczywiście duzo ludz przenosi sie do strefy podmiejskij budując domy
      np. w Miedzianej Górze. Część wyjeżdża do Krakowa i Warszawy. A tak poza tym
      skąd w Radomiu tyle jadu i nienawiści do Kielc, macie jakieś ciągłe kompleksy.
      • Gość: RAD Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:36
        Mylisz sie, to ze strony kielczan jest tyle jadu i nienawisci. Poczytaj tylko
        posty tych ktorzy sie identyfikuja z Kielcami i zobaczysz kto ma tyle jadu. Nie
        mam tu na mysli oczywiscie wszystkich mieszkancow Kielc. A w zasadzie to sa to
        osoby ktore wchodza sporadycznie na forum radomskie i po to tylko zeby wyzyc sie
        i dowartosciowac tym ze doloza naszemu miastu. Pozdrawiam!
        • Gość: Kazimierz Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.udn.pl 31.01.06, 11:25
          Jestem mieszkańcem Radomia.
          Przeczytałem sobie kilka Waszych opinii.
          Nie ma złości Radomia do Kielc i Kielc do Radomia.Wszystko to jest
          interpretacja ludzi którzy mieszkaja w tychże miastach.
          Wyrażę swoja opinie na ten temat.
          Swego czasu Radom był prężnym miastem w którym poczesne miejsce zajmowały
          garbarnie i zakłady obróbki skór. To tu przyjeżdżali kupcy z Włoch, Wielkiej
          Brytanii, Rosji, Niemiec a nawet Stanów Zjednoczonych by zaopatrzyć się w skóry
          najwyzszej jakości. Aby jednak produkcja tych skór była mozliwa, ludzie którzy
          ja wytwarzali musieli zaopatrywać sie w artykuły pierwszej potrzeby. W czasach
          centralizacji Kielcom przypadło zaopatrywanie Radomia w takie produkty. Wymienie
          kilka central handlowych z Kielc:
          Centala Rybna w Kielcach o/Radom,
          Przedsiebiorstwo Handlu Spozywczego (PHS) w Kielcach o/Radom,
          Przedsiębiorstwo Transportu Handlu Wewnetrznego (PTWH) w Kielcach o/Radom,
          PSS "Społem" Kielce o/Radom i wiele, wiele innych...........
          Nie jestem w stanie wymienic wszystkich przedsiębiorstw które miały swoja
          siedzibe w Kielcach a oddziały swoje umiejscowiły w Radomiu.
          Otóż firma która otwiera placówke w innym mieście inwestuje w zaplecze
          techniczne i zaopatrzenie (budynki, magazyny, logistyka, pracownicy niższego
          szczebla). Firma taka ponosi koszty tylko w zakresie uruchomienia i utrzymania
          takiej placówki/oddziału. Natomiast wszelkie zyski i kontakty handlowe wracaja
          do głównej siedziby firmy. Jest to normalne prawo rynku.Kieleckie firmy lokowały
          swoje oszczedności w swoich miastach, czego nie można im miec tego za złe. w ten
          sposób wszelkie dywidendy wracały do Kielc. Nasze miasto nie potrafiło
          wykorzystac tej szansy i po odejsciu tych firm ulokowac sie na ich miejscu.
          mysle ze stad wzieły sie nasze niechęci. Osobiście znam Kielce i widze przed
          tym miastem dobra przyszłośc, czego niestety nie moge powiedziec o moim Radomiu.
          Niech rajcowie miejscy, zarzad i prezydent miasta zaczną widzeć Radom jako
          miasto pespektyw a nie miasti robotniczego protestu `76 roku. Szanuje Kielce,
          nic złego mi nie zrobiło. Cała krzywda wyrzadzona mojemu miastu została
          wyrzadzona przez ludzi- radomian?- którzy nie mieli pojecia o szansach i
          pespektywach. W Kielcach widac rozwój. Radom zatrzymał sie, nie ma tu ludzi
          zdolnych do podźwigniecia piętna miasta straconego. Mam nadzieję ze Radom
          jeszcze sie podniesie. zycze mu tego z całego serca. Pozdrawiam wszystkich
          czytelników i Redakcję forum.gazeta.pl/
          • Gość: LP Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.02.06, 22:18
            Drogi Kazimierzu! Jesteś bardzo ułożony, ale głupstwa piszesz. Przecież
            zniszczenie Radomia było wpisane w cele województwa kieleckiego. To czym są
            teraz Kielce, to dlatego że Radom nie jest tym czym powinien być.W latach 1945-
            1975 Kielce Dawały ok. 8% budżetu województwa, a otrzymywały 26% nakładów
            inwestycyjnych. A z Radomiem było akurat odwrotnie: dostawał 1/3 z tego co
            dawał.
            I to było według Ciebie w porządku? A teraz rozwijają się, ale czy zauważyłeś
            na jakich zasadach? Wszystko "załatwiają" poza oficjalnymi drogami, łącznie z
            wojwództwem świętokrzyskim. Prezydent Kwaśniewski dał się skorumpować: zapłacił
            prywatne zobowiązania (dobry wynik wyborczy w Kielcach) interesem państwowym
            wielkiej wagi psując reformę administracyjną.Czyż to nie korupcją.Co raz to
            dowiadujemy się znienacka jak to Kielcom przyznaje się fundusze na rożne
            nienależne inwestycje (ostatnio lotnisko). Przecież to jest działalność
            przestępcza. I to dla Ciebie nie ma znaczenia. Skuteczność też ma swoje
            ograniczenia. Ciekawe są kulisy tej kieleckiej skuteczności.
            • maka777 Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 08:25
              LP głupoty to Ty piszesz
              >Wszystko "załatwiają" poza oficjalnymi drogami, łącznie z wojwództwem
              świętokrzyskim.

To się nazywa lobbowanie. W Radomiu chyba to słowo jest mało znane. Ważny jest
              efekt.

>Co raz to dowiadujemy się znienacka jak to Kielcom przyznaje się fundusze na
              rożne nienależne inwestycje (ostatnio lotnisko). Przecież to jest działalność
              przestępcza. I to dla Ciebie nie ma znaczenia.

Człowieku o czym ty piszesz? Jaka dziłalność przestępcza? Poprostu władze Kielc
              są skuteczniejsze są od władz Radomia. Władze Kielc doszły do wniosku, że
              lotnisko jest potrzebne mieszkańcom i konsekwentnie do tego celu dążą.
              A ponoć takie załatwiania miały się skończyć po odejściu SLD od władzy... A tu
              proszę-Chyba o czymś to świadczy...Poza tym dlaczego uważasz,że lotnisko
              Kielcom sie nie należy?
            • Gość: domownik Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:58
              cóż - z liczbami /procentami/ się nie dyskutuje ale jest jedno ALE

Radom dawał więcej dlatego, że miał zakłady produkcyjne - za komuny między
              innymi powstałe - obecnie tak znienawidzone .....

proszę nie robić papki ludziom z mózgu - wystarczy nasza kochana TV i prasa

pozdrawiam

P.S.
              czemu tak nie lubicie Kielc ????

• wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 17:53
      Czy ten denny wątek się wreźcie nie urwie po jaką cholerę go tak ciągniecie i
      ciągniecie?
      • Gość: domownik Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:57
        czyżby brakowało Ci argumentów za tym, że Radom jest pokrzywdzony przez
        Kielce ??????
        Z drugiej strony miło widzieć oszołomów, którzy mówią :
        BO TAK JEST !!! - bez podawania faktów i realiów

pozdrawiam
    • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 18:03
      Pierdzielnij się cegłą w łeb i idź spać. I dziwicie się potem że was nie lubią
      Radomianie jak są takie mędy jak Ty i podjudzają na forum RADOM do kłótni...
      Spadaj
      • Gość: domownik Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:06
        ja podjudzam ??

taa - dlatego, że uważam innaczej tak jak spora grupa osób.

Przy okazji - właśnie ty pienisz się i niezbyt grzecznie mówisz Dobranoc .....
        • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 18:09
          Jetseś denny...
          • Gość: domownik Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:12
            Nie wiem, czy zgrywasz się - ale jeżeli tak, to Ci się udało - prostactwo i
            typowe 'prawicowe pieniactwo' bije z kilometra - osądzą to czytelnicy forum.

P.S.
            na niemerytoryczne posty już nie będe odpowiadał
            • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 18:18
              Kurde piszesz że Radomianie są źle nastawieni do Kielc a jak mówię żeby olać
              ten wątek puścić w niepamięć to ciągniesz go dalej... I kto się zgrywa. Daj se
              siana i nie fisiuj już bo ode mnie „prostactwo i typowe 'prawicowe pieniactwo'”
              nie bije z kilometra Tylko od Ciebie chęć utrzymania waśni w tym wątku.
              Koniec
              • Gość: biskup Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:41
                jak to jest ze na forum Kielc wątek , post o Radomiu jest ciezko znaleśc a na
                forum Radom az sie watki siciskaja o Kielcach. Zyc nie umiecie bez bluzgania na
                stolice Swietokrzyskiego ?? Czyzby zazdrosc czy zwykła polska metalnosc ?? Nie
                mam ja nie bedziec miec i TY!!!
                • Gość: domownik Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:43
                  Tak niestety to wygląda...

Z drugiej srony wichajster jakoś tak ma podejście typowego małomiasteczkowca -
                  jak się nie rozmawia o problemie, to go nie ma ....
                  heh - stąd takie głupie i jakże nieprawdziwe info na tematy typu - oni nam
                  zabrali czy coś takiego ...
                  :(

pozdrawiam
                  • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 21:15
                    > Z drugiej srony wichajster jakoś tak ma podejście typowego małomiasteczkowca -
                    > jak się nie rozmawia o problemie, to go nie ma ....
                    Ja małomiasteczkowiec a ty bezmózg skoro nie wiesz co miałem na myśli pisząc
                    żeby olać ten wątek... skoro widzisz problemy to medytuj nad tym dalej i nie
                    dziw się potem że ktoś powie źle na Kielce... ja się już do gadki nie
                    dołączam...
                    > heh - stąd takie głupie i jakże nieprawdziwe info na tematy typu - oni
                    nam
                    > zabrali czy coś takiego ...
                    > :(

Powiedz jeszcze że ja pisałem o jakimś zabieraniu to się do Ciebie chyba
                    przejadę..
                    Koniec kropka
                    • miskorabol Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 23:13
                      niby normalny a jednak niezybt jest ok
                • wichajsterr Re: 203 tys. ludzi mieszka w Kielcach! 02.02.06, 21:11
                  > jak to jest ze na forum Kielc wątek , post o Radomiu jest ciezko znaleśc a na
                  > forum Radom az sie watki siciskaja o Kielcach.

Kurde zniżę się do waszego poziomu i napisze jeszcze bo mnie krew jasna
                  zalewa...
                  Popatrz kurde oczami i poczytaj ostatnie wpisy kto był ich adresatem -
                  metropolanie z Kielc a jak ja powiedziałem żeby tego wątku dalej nie ciągnąć to
                  nie na upartego jeszcze pisać dalej i pieprzyć jak to plują na Kielce wątek
                  spadł by i zapomnieli byśmy o nim a tak to ciągle jest wyciągany do góry.
                  Pyzatym na forum Kielce nie siedzą radomianie i nie ciągną jak już mówiłem
                  wątków na upadłego na temat Radomia jeżeli się tam takowy pojawi i też nie
                  robią nowych wątków tak jak np. niedawno był o „wspólnym” województwie a
                  właściwie ratowaniu dupy Kielc watek założony przez waszego współmieszkańca
                  gdzie nie będę opisywał co gadaliście...

>Zyc nie umiecie bez bluzgania na
                  >
                  > stolice Swietokrzyskiego ?? Czyzby zazdrosc czy zwykła polska metalnosc ??
                  >Nie
                  > mam ja nie bedziec miec i TY!!!

Powiem dosadnie bo może tak dotrze koło hu** mi latają Kielce i wasze
                  województwo a żyjcie se tam jak najlepiej... jeszcze się za wami wstawiłem żeby
                  w tym wątku nie pisać nic żeby nie rozdrapywać ran to dostałem po uszach
                  od „domownika”. A Teraz mam to w dupie piszcie se do ściany.I pytanie gdzie ja
                  na was tak bluzgałem jak piszesz...... bo ja nie widzę nic takiego zresztą
                  szkoda słów...
                  Kończe gadanie <papa>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka