Dodaj do ulubionych

Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg dalszy

IP: *.radom.net 11.04.06, 16:53
Oto jest fragment dokumentu, który wydano mi w Urzędzie Miasta:

2.2. STRATEGIA ROZWOJU TRANSPORTU NA LATA 2007-2013

"Projektowana obecnie nowa „Strategia rozwoju transportu na lata 2007 – 2013”
również zawiera bardzo ogólne zapisy odnoszące się do poszczególnych dziedzin
transportu operując perspektywą krajową nie przełożoną nawet na układ
regionalny. Trudno zatem ekstrapo-lować konkretne zapisy na przyszłą sytuację
Radomia. Z pewnością dużo większą rangę zyskuje rozwój transportu
intermodalnego i ta tendencja zgodna z polityką UE będzie się pogłębiać.
Rekomenduje się więc poświęcenie szczególnej uwagi przez władze Radomia
problemowi budowy centrum logistycznego realizującego funkcje intermodalne.
Ponadto projekt zwiera wstępnie określone cele rozwojowe dla transportu
miejskiego. Brzmią one:

Wspieranie wybranych przedsięwzięć w następujących obszarach:
 Tworzenie zintegrowanych planów rozwoju transportu miejskiego,
 Tworzenie infrastruktury szybkiej kolei miejskiej,
 Rozwój komunikacji tramwajowej, (A JEDNAK!!!!!!)
 Tworzenie zintegrowanych węzłów komunikacyjnych
 Promocja „czystego” transportu autobusowego,
 Zwiększanie atrakcyjności transportu miejskiego, w tym poprzez poprawę jego
stan-dardu i stanu bezpieczeństwa,
 Zwiększanie dostępności komunikacji miejskiej dla osób niepełnosprawnych,
 Wspieranie budowy dróg rowerowych.
 Przygotowanie kompleksowego uregulowania spraw związanych z publicznym
trans-portem zbiorowym w formie nowej ustawy.
 Stworzenie w Ministerstwie Infrastruktury jednostki organizacyjnej
zajmującej się sprawami transportu miejskiego.

SZYBKA KOLEJ REGIONALNA (SKR)
Będzie miała uzasadnienie wyłącznie w oparciu o lekki tabor – tramwaj i
jednoczenie wprowadzane preferencje lokalizacyjnych dla zakładów pracy nowych
osiedli przy istniejących lub planowanych przystankach SKR (generatory ruchu).

Mimo korzystnego usytuowania dworca głównego Radomia, przewiduje się również
wprowadzanie SKR nowymi torami do miasta. Niezbędne będą zatem nowe
przystanki na odcinku średnicowym oraz na północ od obwodnicy drogowej.

TRANSPORT LOTNICZY
Jako możliwe określono rozwijanie cywilnego lotnictwa na bazie likwidowanej
bazy wojsk powietrznych lotniska Sadków. Przewidywana jest tam tez strefa
przemysłowa.

TRANSPORT MIEJSKI AUTOBUSOWY
W najbliższej przyszłości realnymi środkami transportu miejskiego będą
autobus i tramwaj. W układzie sieci autobusowej, wprowadzone maja być korekty
uwzględniajże wykorzystanie wewnątrzmiejskich linii tramwajowych.

Każda linia tramwajowa ma przebiegać przez ścisłe centrum dworzec PKP i PKS.
Pod dworcem PKP zrekonstruowany ma zostać punkt zatrzymania dla wszystkich
linii. Wyodrębnione mają być pasy lub tory ruchu wyłącznie dla tramwajów.

TRANSPORT MIEJSKI SZYNOWY
Kolej i SKR może być elementem transportu miejskiego. W tym celu przystanki
kolejowe maj być powiązane z zabudową mieszkaniową ciągami pieszymi obudowa-
nymi usługami (przystanki co 1200-1500m) oraz przebudowie ma ulec centrum
przesiadkowe zgrupowania dworców PKP i PKS i MPK w celu skrócenia i
ułatwienia zmiany środka transportu."

Dlatego niech ktoś spróbuje napisać (szczególnie zadufany w sobie yoda!!!),
że projekt tramwajów w Radomiu to jedna wielka banialuka. Inwestycja prędzej
czy później powstanie.
A z informacji udzielonych mi przez urzędników wynika, że już prawdopodobnie
w przyszłym roku Radom złoży oficjalny wniosek o dofinansowanie tej
inwestycji.

I co jeszcze yoda powiesz ciekawego???
Obserwuj wątek
    • szybka.osa Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 11.04.06, 17:02
      Papier wszystko przyjmie.
      We wrześniu dowiemy się, że lotnisko jest już prawie uruchomione, szyny na nową
      linię tramwajową wybrane, nowe centrum Radomia już ma dokumentację, bedzie ileś
      tam wniosków unijnych i ileś tam pieniędzy z unii, kolejni inwestorzy stoją w
      kolejce do prezydenta....
      Basta. Jestem niewiernym Tomaszem. Nie uwierzę dopóki nie zobaczę.
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.radom.net 11.04.06, 17:05
        Rozumiem, ale wszystkiego nie da się ot tak, zrobić w krótkim czasie.
        Ważne, że są ludzie z olejem w głowie i chcą coś zrobić dla tego miasta.
        A jak oni są, to będzie łatwiej
        • Gość: remik Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:19
          Ludzie z olejem w głowie,to ciekawe. Tramwaje w Radomiu to stary pomysł Kelles-
          Krauza, wszędzie gdzie może lobuje ten pomysł.Wałkowane jest to od kilku
          lat,tak samo zresztą jak nowe koncepcje systemu komunikacyjnego.Dajmy sobie
          spokój do jesieni,będą nowe wybory,nowi radni,być może Prezydent,być może nowe
          pomysły.I na koniec , pomysł z tramwajami nie jest taki super jak to sie
          przedstawia, nie wyobrażam sobie wprowadzenia go w życie w ciągu 10
          najbliższych lat.
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.radom.net 11.04.06, 20:50
        Gdyby tak każdy chciał podchodzić do wszystkiego w taki sposob, jak ty - świata
        by już dawno nie było.
        • szybka.osa Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 11.04.06, 22:28
          życie w Radomiu mnie tego nauczyło :) Spójrz na to co się dzieje, ale realnie.
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.radom.net 11.04.06, 22:47
            Mówisz, jakby nic w tym mieście nie zostało zrealizowane.
            • szybka.osa Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 11.04.06, 22:55
              tego nie powiedziałem...
    • Gość: COMEBACK!!!! I jeszcze inny dokument :))) IP: *.radom.net 11.04.06, 17:21
      Jeszcze jeden ciekawy dokumencik:

RODZAJE KWALIFIKUJĄCYCH SIĘ PROJEKTÓW NA LATA 2007 - 2013:
      1. Budowa, przebudowa, rozbudowa, wykonywanie robót remontowych lub
      moderniza-cja infrastruktury transportu publicznego połączona z zakupem sprzętu
      (włączając w to zakup taboru autobusowego i tramwajowego) w celu:
      a) stworzenia nowych sieci systemów transportu publicznego wraz z
      niezbędną infra-strukturą transportu publicznego,
      b) przedłużenia linii transportu publicznego wraz z niezbędną
      infrastrukturą transportu publicznego,
      c) odnowienia istniejących linii transportu publicznego wraz z niezbędną
      infrastrukturą transportu publicznego, w tym:
       budowa, adaptacja, remont ulic, rozbudowa linii tramwajowych (np. wymiana
      torowisk, uzupełnianie dotychczas istniejącego układu wydzielonych pasów dla
      autobusów i wydzielenie nowych dla tramwajów),
       uzupełnienie brakujących relacji skrętnych dla tramwajów na skrzyżowaniach,
       budowa, adaptacja, remont, rozbudowa lub przebudowa układu torowego na
      trasach, jak i pętlach oraz zajezdniach,
       budowa sieci tramwaju szybkiego,
       adaptacja sieci do potrzeb tramwaju szybkiego,
       adaptacja linii kolejowych dla wprowadzenia tramwaju dwusystemowego,
       przebudowa, rozbudowa sieci i podstacji trakcyjnych tramwajowych
       budowa kanalizacji teletechnicznej,
       zakup taboru w ramach miejskiego systemu transportu publicznego wyłącznie w
      po-łączeniu z działaniami infrastrukturalnymi w ramach: budowy nowych,
      przedłużenia lub odnowienia istniejących linii komunikacji
      miejskiej/podmiejskiej,
       budowa, adaptacja przebudowa, rozbudowa lub remont zajezdni autobusowych i
      tramwajowych – tj. obiektów zawierających wszystkie niezbędne dla zajezdni
      funkcje, wraz z infrastrukturą i zagospodarowaniem terenu, służących
      prowadzeniu działalności podstawowej (tj. bez prowadzenia działalności usługowo-
      gospodarczej otwartej na inne podmioty) wyłącznie w zakresie lokalnego
      transportu publicznego,
       budowa, remont, adaptacja, przebudowa lub rozbudowa pętli, zatoczek, bocznic
      lub wydzielenie pasów ruchu dla autobusów,
       wyposażenie dróg lub obiektów inżynieryjnych w zjazdy, zatoki autobusowe i
      inne niezbędne urządzenia drogowe dla potrzeb komunikacji miejskiej.

Dofinansowanie z EFRR dla projektów w ramach podziałania 1.1.2:
      maksymalnie 75% wydatków kwalifikowanych"

Jeśli coś nowego się pojawi u Urzędzie - od razu poinformuję wszystkich.

:))))
      • szybka.osa Re: I jeszcze inny dokument :))) 11.04.06, 17:35
        Mam pytanie, można?
        Ile zostało zrealizowanych projektów ze strategii rozwoju na lata 2002-2007 ? a
        ILE ZOSTAŁO NIEZREALIZOWANYCH?
        • Gość: COMEBACK!!!! Re: I jeszcze inny dokument :))) IP: *.radom.net 11.04.06, 17:44
          Hmmm - z tego, co się orientuję - około 70%

Wtedy nie było mowy o jakimkolwiek dofinansowaniu inwestycji z UE.
          A inwestycja tramwajowa należy do jednej z najważniejszych w mieście.
          A UE zapłaci za to w 75%. Więc jest o co walczyć
      • Gość: Marecki Re: I jeszcze inny dokument :))) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.04.06, 13:37
        A w Warszawie b.prezydent miasta L.Kaczyński obiecał dwie nowe linie metra w
        2025r. Jakoś tak się dziwnie składa że plany zawsze wykraczają poza obecną
        kadencję <LOL>
    • Gość: Fax Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.04.06, 18:02
      oby sie nie spelnilo a gdzie by one mialy jezdzic? np na Kelles-Krauza?
      przeciez to czyste szalenstwo!!!
      • Gość: COMEBACK!!!! Fax IP: *.radom.net 11.04.06, 18:06
        Skoro nie masz o tym pojęcia - to po co takie coś piszesz?
        A ulice Chrobrego, Mieszka I, 1905 Roku, Wierzbicka, Prażmowskiego,
        Poniatowskiego, Grzecznarowskiego. Zresztą w innym wątku pt: "Tramwaj dla
        Radomia Niezbędny", nasz kolega Wichajsterr zamieścił fotki z Gorzowa, Torunia,
        Grudziądza, gdzie nie zawsze drogi są szerokie. I jakoś tam wszystko
        funkcjonuje. Zanim coś napiszesz - pomyśl synku....
        • wichajsterr Re: COM... 11.04.06, 23:07
          W Radomiu jest dużo miejsc gdzie tramwaj przejechał by sobie spokojnie nie
          krzyżując się w znacznym stopniu z ruchem ulicznym. Ale więcej w tej sprawie
          powie Wojtek on w tym siedzi dłużej niż ja.
          POZDRAWIAM
          • Gość: paula Re: COM... IP: *.infoplus.com.pl 11.04.06, 23:16
            to juz 3 watek z tramwajami. Dwapoprzednie maja ok 100 i 200 wpisow, a moze
            nawet wiecej. Wszystkie czytam i sledze uwaznie. Zaczynam wierzyc, ze wkrotce
            zobacze tramwaje... bardzo na to licze ja i moja grupa znajomych. Czytamy ten
            watek i duzo na ten temat dyskutujemy. Kiedy zaczynamy dzialac?
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: COM... IP: *.radom.net 11.04.06, 23:16
            Jaki Wojtek?
            • Gość: ??? Re: COM... IP: *.infoplus.com.pl 11.04.06, 23:18
              nie rozumiem?
            • wichajsterr Re: COM... 11.04.06, 23:38
              Na forum GW ma nick redoxygene...(Wcześniej chyba podpisywał sie wojtekm )
              • Gość: COMEBACK!!!! Re: COM... IP: *.radom.net 11.04.06, 23:49
                Aha - ale nie przypominam sobie go...
                • wichajsterr Re: COM... 12.04.06, 00:04
                  Ody do Yosy :-> i takie tam :-P
                  pozdrawiam
          • Gość: p k IP: *.infoplus.com.pl 11.04.06, 23:16
            to juz 3 watek z tramwajami. Dwapoprzednie maja ok 100 i 200 wpisow, a moze
            nawet wiecej. Wszystkie czytam i sledze uwaznie. Zaczynam wierzyc, ze wkrotce
            zobacze tramwaje... bardzo na to licze ja i moja grupa znajomych. Czytamy ten
            watek i duzo na ten temat dyskutujemy. Kiedy zaczynamy dzialac?
          • Gość: paula Re: COM... IP: *.infoplus.com.pl 11.04.06, 23:19
            aha ok- juz wszystko jasne
            • Gość: COMEBACK!!!! Re: Paula IP: *.radom.net 11.04.06, 23:28
              Miło czytać takie info, że są tacy ludzie, którzy czegoś takiego jak tramwaje,
              nie wykluczają. Poza tym sama pewnie czytałaś wcześniejsze posty w tym temacie.
              I to są fakty - czarno na białym. A jeszcze bardziej ucieszyło mnie, gdy
              urzędnicy powiedzieli mi, że nasze miasto, już prawdopodobnie w przyszłym roku,
              będzie się ubiegać o fundusze unijne na tą inwestycję.
              Dlaczego nie ma postów od yody? Bo ten jeleń już nie ma nawet czego napisać.
              Pomysły jego się skończyły, gdy przeczytał te posty...
              • Gość: Paula Comeback IP: *.infoplus.com.pl 12.04.06, 09:19
                dzieki za te slowa, wiesz dla mnie miasto z tramwajami ma swoj urok, klimat-
                staje sie wtedy prawdziwym miastem... poza tym, tramwaje sa bardzo przydatne -
                ja mam samochod mimo to czesto uzywam tez transportu publicznego. Piszac o
                tramwajach nie mysle tylko o sobie, ale tez o innych zabieganych ludziach,
                ktorzy spedzaja wiele cennego czasu w wolno toczacych sie autobusach, ktore
                jada tak, zeby zalapach sie na czerwone swiatlo akurat w momencie gdy sie nam
                spieszy;))) Szkoda, ze duza czesc naszych mieszkancow zamiast dzialac narzeka
                tylko na Radom- a tu tez moze byc klimatycznie i fajnie...
                • Gość: COMEBACK!!!! Re: Paula IP: *.radom.net 14.04.06, 22:56
                  Masz rację :)))
              • Gość: mentor Re:marzenia w internecie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.04.06, 09:42
                Projekt budowy lini tramwajowych w Radomiu powstal juz w latach
                siedemdziesiatych ubieglego wieku a stworzyl go wybitny znawca tematu w
                zakresie komunikacji miejskiej - profesor Kelles-Krauz.
                Zwracam wiec uwage mlodszym uczestnikom tego forum, wypowiadajacych sie na
                temat budowy lini tramwajowej w naszym miescie, ze temat ten pojawil sie juz
                ponad 35 lat temu , od tego czasu uplynelo wiele wody w mlecznej a tramwaj
                ciagle jest tematem tabu i niestety w dalszym ciagu bedzie w marzeniach wielu
                Radomian.
                Nie ma w tym nic zlego, to calkiem normalne, że kazdy Radomianin chcialby
                mieszkac w nowoczesnym i pieknym miescie o funkcionalnej komunikacji
                tramwajowej, pasazerskim lotnisku, nowoczesnym centrum , korzystac ze
                wspanialych obiektow sportowych ......... itd i tp - pomarzyć piekna rzecz -
                szczegolnie na forum.
                • Gość: COMEBACK (München) Re:Mentor IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 21:09
                  Bo wszystko zalezy od wladz. Skoro przez taki okres czasu wladze reprezentowali
                  nieodpowiedni ludzie, to co mozna bylo zrobic? Poza tym zylismy w komunie,
                  gdzie malo kto mial glos.
                  Marzenia sie spelniaja, tylko trzeba chciec je zrealizowac!

Pozdro z München!
                  • Gość: :) Re:Mentor IP: *.infoplus.com.pl 10.05.06, 23:54
                    :)super...
        • Gość: Fax Re: IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.04.06, 22:16
          Mysle tatusku i wiesz co? Zdaje sie ze linia jakiegokolwiek srodka komunikacji
          powinna prowadzic : po pierwsze do centrum po drugie cos ze soba laczyc. A wg
          Twojej koncepcji- jedzie sobie tramwaj Chrobrego jedzie, dojezdza do
          11Listopada (czy jaka to tam jest ulica) i ziu koniec linii? Bo dalej juz sie
          nie zmiesci! Nie wspomne o kulturze i umiejetnosciach wielu kierowcow ktorzy
          tramwaj traktowaliby jak sredniowieczni rycerze smoka... No ale to juz
          najmniejszy problem. A moze wiec riksze. Rownie niepotrzebne a bylaby atrakcja
          turystyczna :)|
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: FAX IP: *.radom.net 13.04.06, 16:46
            Ja tylko wymieniłem przykłady ulic, ale trasy, które już opracowałem dawno temu
            i nawet je ulepszyłem - są tylko i wyłącznie do mojej wiadomości. Czemu? Żeby
            ktoś potem nie podpisał się pod tym swoim imieniem i nazwiskiem. A jest jeszcze
            wiele innych ulic, którymi tramwaj spokojnie może przejechać. Ja posiadam plany
            rozbudowy ulic i wiem mniej więcej, jak to będzie wyglądało za kilka
            najbliższych lat. Więc - POWTARZAM - jeśli nie masz o tym pojęcia, najpierw
            pomyśl, a potem mów...
            • Gość: Filofax Re: FAX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:58
              kurde koles! jakis jasnowidz jestes, zbawiciel radomia czy nowy wieszcz?
              • Gość: COMEBACK!!!! Re: FAX IP: *.radom.net 13.04.06, 23:52
                Przynajmniej mam więcej oleju w głowie niż niektórzy z was...
                • Gość: Filofax Re: FAX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:17
                  Wybacz ale tylko glupiec jest pewien swojej madrosci. Za to cecha ludzi
                  wielkich jest skromnosc... polecam!
                  • Gość: COMEBACK!!!! Re: Filofax IP: *.radom.net 14.04.06, 16:31
                    Mam poczucie własnej wartości kolego i się tego nie wstydzę! Oczywiście, nie
                    uważam się za kogoś nadzwyczajnego, ale swój rozum mam!
    • pitagor Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 12.04.06, 09:44
      SAM JESTES TRANWAJ !!!!!
      • pitagor Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 12.04.06, 09:48
        Przepraszam, za mojego durnego kolegę, nie wylogował się i wysłał z mojego konta.

PS.
        Ja jak najbardziej jestem za tramwajmi w Radomiu.
        • Gość: COMEBACK!!!! Re: Mentor i reszta świata... IP: *.radom.net 12.04.06, 18:54
          Mentor! Ty nic nowego nie napisałeś. Mimo iż ten projekt powstał dawno temu, to
          wiedzą wszyscy, którzy na bieżąco śledzą te wątki. W czasach, w których ta idea
          się pojawiła, nie było mowy o jakimkolwiek dofinansowaniu wyżej wymienionej
          inwestycji ze środków Unii Europejskiej. Opieszałość i durnota ówczesnych władz
          miasta też zrobiła swoje. My, jako Radom, nigdy nie mieliśmy szczęścia czy
          przyjemności posiadania mądrych władz. I te skutki odczuwamy teraz. Będzie to
          jeszcze długo widoczne, dopóki wielu głów się nie pościna albo nie wyleczy.
          Poza tym, my żyliśmy w kraju komunistycznym, gdzie często podchodzono do spraw
          polityki i życia obywateli, bez głowy. Podobne echa pojawiają się i dzisiaj,
          pomimo iż jesteśmy ponoć krajem "demokratycznym". A co za tym idzie? Na tę
          chorobę cierpią również niektórzy nasi obywatele, którym się wydaje, że nadal
          żyją w czasach komuny i że jak coś powiedzą, to ma być święte. Nie obraź się,
          ale dla mnie jestem typowym Polakiem, który chce poprawy swojej sytuacji, ale
          nie robi nic w tym kierunku. Czeka na "mannę z nieba". A rzeczywistość jest
          brutalna. Gdyby tacy ludzie, jak ty, yoda czy pozostali pesymiści (dla których
          i tramwaje, lotnisko, uniwersytet czy też centrum sportowo-rekreacyjne były
          tylko marzeniami lub banialukami), żyli w Japonii lub Niemczech, na pewno nie
          doszliby do niczego. A te kraje, mimo ogromnych zniszczeń wojennych, jakoś
          stanęły na nogi i należą do najbogatszych państw na świecie. Tam nie użalają
          się nad sobą i nie mają pretensji do Boga czy historii, tylko liczą na siebie i
          w pełni korzystają ze swoich możliwości. Jeszcze jako przykład podam taką
          postradziecką Estonię. Też była krajem komunistycznym.Gospodarka ich była w
          fatalnym stanie, gdy ponownie w 1991 roku, odzyskali niepodległość. Mądra
          polityka państwa, chęć działania przyczyniły się do ogromnego wzrostu tego
          kraju na arenie międzynarodowej. Tam już nie ma problemu bezrobocia, które
          trapi nadal tą "schorowaną Polskę". A postjugosłowiańska Chorwacja? Zniszczona
          przez ostatnią wojnę, jakoś stanęła na nogi. Mądrzy Chorwaci potrafili
          wyciągnąć wnioski z historii i wziąć sprawy w swoje ręce. Efekty tego widać już
          od kilku lat. 400 kilometrów nowych autostrad.Coraz lepsza polityka socjalna
          państwa. Dochód na mieszkańca podobny jak w naszej "kochanej" Polsce. A nie
          wiem czy wiecie, ale na początku lat 90', dochód ten był trzy raz mniejszy niż
          w naszym kraju. Z takiej drogi "odrodzenia" nie skorzystała Serbia. I co się
          dzisiaj tam dzieje? Bieda, wysoka przestępczość i kolejne klęski polityków. A
          ten kraj mógł również naprawić swoją gospodarkę i infrastrukturę, jak to
          uczyniono w sąsiedniej Chorwacji. Nasza "ukochana" ojczyzna przypomina mi
          pacjenta, który idąc do szpitala na naprawę swojej głowy, nastawia się, że to i
          tak mu się nie uda i prędzej czy później, choroba ta powróci. Więc jego sukces
          będzie chwilowy. Tak samo jest i z naszym wstąpieniem do Unii Europejskiej.
          Wszyscy się ucieszyli. Ale czy w pełni korzystami z tego członkostwa? Nie.
          Polakom i niektórym politykom wydaje się, że za jeden uśmiech, bądź za
          przysłowiowe "dziękuję", wspólnota sypnie nam miliardy euro. Nic bardziej
          mylnego. Dopóki nie otworzymy w pełni naszych umysłów i nie będziemy chcieli
          poprawić naszego bytu, to również przez najbliższe 50 lat będziemy mieli
          ogromne bezrobocie. A najlepsi specjaliści (mają rację!) będą spierd.... za
          granicę, aż wióry będą leciały. Dlatego, zanim na kogoś zagłosujecie i komuś
          dacie swój kredyt zaufania, dziesięć razy się zastanówcie, czy dzięki temu nie
          będziecie przez następne cztery lata finansować kolejnego darmozjada, który
          oprócz podpisania się na liście obecności w sejmie i zgarnięcia kilku tysięcy
          złotych do lewej kieszeni, nie będzie śmiał się z was i myślał sobie: "A to
          debile, niech cierpią!" Czekam na wasze komentarze.
          • Gość: mentor Re: Prawdziwa historia Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.04.06, 08:51
            COMEBACK- zrobiles Nam piekny wyklad na temat mentalnosci Polakow i swietnego
            rozwoju innych krajow europejskich na bladym tle Polski, to wszystko prawda,
            lecz mnie nie zainponowales, Ja tak daleko nie rozwijalem tematu, natomiast
            moje prognozy dotyczyly waskiego tematu a mianowicie samego Radomia, jego
            miejsca , pozycji i perspektyw rozwojowych w stosunku do innych miast podobnej
            wilkosci i statutusu administracyjnego i na tej plaszczyznie mozemy
            podyskutować.
            Wytlumacz mi dlaczego Radom tak daleko odstaje od miast o podobnej wielkosci w
            Polsce i wlecze sie w ogonie wszelkich klasyfikacji ogolno-rozwojowych.
            Dlazcego tak duzo ludzi mlodych wyjechalo i wyjezdza w dalszym ciagu z tego
            miasta a co najgorsze juz nigdy nie wraca.
            Musze Ci przypomniec, że nie komuna doprowadzila to miasto do upadku, ktore w
            latach powojennych dobrze sie rowijalo powstawaly liczne zaklady przemyslowe i
            rozbudowno stare fabryki sprzed II-ej wojny swiatowej tzw. COP.
            To najlepszy prezydent i lokalny patriota - Jozef Grzecznarowski walczyl
            wlasnie za czasow PRL-u o sprawy Radomia z bardzo dobrym skutkiem i że by nie
            jego zaangazowanie a takze wielu innych Radomian to nasze miasto bylo by do
            dziś mala prowincionalna miescina.
            Degradacja Radomia nastapila po 1990 roku , jak na ironie w nowei mozna , by
            rzecz demokratycznej , wolnej i sprawiedliwej Polsce, - czy to jest fałsz czy
            prawda - prosze osadzic.

• Gość: COMEBACK!!!! Mentor... IP: *.radom.net 13.04.06, 16:33
              W swoim wykładzie, jak to nazwałeś, odniosłem się do Polski i Europy tylko
              dlatego, iż uważam, że Radom jest taki, bo 90% Polski jest takiej. Mówi się, że
              dziecko ssie mleko od matki. W przypadku Radomia, taką matką jest Polska.
              Dlatego ja szukam wytłumaczenia dla sytuacji, w której znalazł się Radom, jak i
              inne miasta w naszym kraju.
              Odpowiadam na zadane pytania...
              Już się powtarzam, ale widocznie nie przeczytałeś mojego "wykładu" ze
              zrozumieniem. Za obecną sytuację winą obarczam: OBYWATELI, WŁADZE MIASTA I
              WŁADZE POLSKI. Czemu? Kto wybiera co kilka lat tych jełopów (z całym szacunkiem
              dla prawdziwych ludzi - w tym niektórych polityków!), którzy "ponoć"
              reprezentują nas na arenie międzynarodowej. Ano obywatele, którzy nie znając
              ich przeszłości i programu, bez jakiegokolwiek zastanowienia, oddają swój głos!
              Gdyby większość obywateli chciała poprawy swojego życia, nie wybierałaby
              darmozjadów!!! A ci - niedość, że nie wywiązują się z obietnic, to jeszcze
              zgarniają na lewo i na prawo. Dzieki komu? Dzięki prymitywom, którzy na nich
              głosują!!! Brutalnie, ale realnie!!!! Ponownie piszę, że Radom nie miał i póki
              co, nie ma szczęścia do władz. Pewnie znasz sytuację Kielc. Tam jakoś potrafią
              zadbać o miasto i walczyć o swoje. A u nas??? Zapomnij...
              Chora jest także i Polska. Popatrz na nasz system prawa, sądownictwa, oświaty,
              kultury, pomocy socjalnej, szacunku do pracownika... Chcesz? To i ten wątek
              moge rozwinąć.

Co do komuny...
              Nie wiem czy masz braki w historii czy po prostu nie rozumiesz jej do końca -
              ale u naszym "ukochanym" kraju podczas ery komunizmu - były nadwyżki
              zatrudnienia. Na jednym miejscu były trzy przysłowiowe "Panie Jole". Dopóki
              mieliśmy jakieś kontakty handlowe z Ruskimi (ale wiadomo na jakiej zasadzie to
              było), podóty były rynki zbytu. Ale co z tego, skoro oni nam za to nie płacili
              zbyt wiele. A ówczesny towarzysz Gierek brał kolejne pożyczki, które będą
              spłacane dziesiątkami lat... I kiedy rynek zbytu (nazwę to - darmowego
              wysyłania towarów) do krajów bloku socjalistycznego skończył się, nastapił i
              koniec życia naszych zakładów, które miały przestarzałą technologię produkcji i
              nie były w stanie konkurować z towarami, które pochodziły z "rozwiniętych"
              krajów Europy Zachodniej. I nastąpił też czas, kiedy kasa z pożyczek
              gierkowskich zaczęła się kończyć. A tamten palant odszedł sobie w zaświaty i
              teraz się śmieje z nas. A Polska ma nadal problem, czemu wcale się nie dziwię.
              A mając chorych polityków (wg mnie ponad połowa to prymitywy, którzy nie
              powinni być w sejmie!!!), będziemy nadal popadać w długi, aż wkońcu cały nasz
              kraj zostanie wykupiony przez obce państwa, co można zauważyć...

Jakieś pytania? Słucham...
    • Gość: Yoda Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:57
      Powiem tylko tyle, że fragment streszczenia (autorstwa wojciecha) tego samego
      dokumentu wkleiłem ci, kunrad, do twojego wspaniałego wątka o niezbędnych
      tramwajach, w którym pisze już chyba tylko wichajsterr i ty pod różnymi
      nickami. Miał to być dowód na to, że ani ty, ani wojciech nie wiecie o czym
      piszecie, gdy twierdzicie, że projekt SKR nie jest przez nikogo brany pod uwagę
      w planach rozwoju szynowej komunikacji miejskiej w Radomiu.
      Oczywiście, ze względu na brak możliwości rozumienia czegokolwiek poza tym, co
      sami piszecie (choć czy przynajmniej to rozumiecie -też nie jest pewne),
      uwarunkowany prawdopodobnie przemożną potrzebą udowodnienia mi swojej
      kompetencji i wyższości - niczego z rzeczy, które piszę lub wklejam, nie
      przyjmujecie do wiadomości, dopóki nie "odkryjecie" tego samego z innego źródła.
      Przypadek wojciecha jest tu szczególnie humorystyczny, bo on w swoim
      zacietrzewieniu poszedł w zaparte nawet względem swoich własnych, publikowanych
      na stronie isoxa sądów, byle tylko zaprzeczyć moim:)))
      -Cóż, mentalny defekt jakiś. -Współczuję, ale nie poradzę na niego nic.
      Co do moich poglądów - to nigdy nie napisałem, że linii tramwajowych w Radomiu
      nikt nie planuje - tylko: że nie są one żadnym panaceum na problemy
      komunikacyjne tego miasta i to, że raczej ich tu nie będzie (i dobrze, -bo są
      lepsze, a zwłaszcza tańsze rozwiązania) -koniec, kropka.
      A poza tym wszystkim, sokoro personalnie wywołujesz mnie do odpowiedzi, to się
      po tym nie dziw, że czasem się na taką odpowiedź decyduję, choć raczej dla
      zabawy niż z przekonania, że mam w tobie (lub w wojciechu/tlenieczerwonym czy w
      wichajstrze) partnera do rozmowy na akceptowalnym poziomie wiedzy, zdolności
      rozumowania czy kultury.
      Pzdrwm świątecznie, i odpuszczam wam wasze chamstwo wobec mojej osoby -
      Proponuję zakończyć nasze dialogi na tym miejscu właśnie. Propozycja ma jest
      raczej nie do odrzucenia - bo ja z wami trzema już rozmawiał nie będę, zatem
      kolejne prowokacje możecie sobie darować.
      • Gość: COMEBACK!!!! Drogi Yodo! IP: *.radom.net 13.04.06, 16:03
        Skoro miałeś dostęp do tego dokumentu, to czemu nie wkleiłeś wątku z
        tramwajami? Tylko ograniczyłeś się do SKM! Dodatkowo nie wspomniałeś, że tory
        również będą lokowane w mieście. A ty przytoczyłeś TYLKO jakieś wioski, które
        ogólnie mnie nie interesują. A tramwaje? Masz skazę na ich punkcie. Poza tym,
        chcesz czy nie, i tak tramwaje prędzej czy później powstaną. Za przykład
        podałem moją rozmowę z jednym z urzędników, który potwierdził, że pewne
        kierunki w tym są już czynione. Do maja 2008 będą już opracowane oficjalne
        dokumenty, w których wyznaczone zostaną trasy trzech pierwszych linii.
        Poza tym, drogi Yodo, sam okresliłeś się na tym forum, że będzie tępił mnie,
        więc ja nie pozostaję, póki co, tobie dłużny. Ja nie udowadniam swojej
        wyższości. Ja tylko przedstawiam swoje argumenty, które w przeciwieństwie do
        twoich, są jasne i konkretne. A ty poza biadoleniem i określaniem nas chamami,
        niczego innego nie piszesz. I gdzie tu jest twój poziom? Poza tym ja czy
        Wichajster, nie piszemy postów pod innymi nickami. Ty po prostu nie potrafisz
        tego zaakceptowac i przyjąć do swojej wiadomości, że większa część mieszkańców
        naszego miasta JEST za tym projektem. Skoro ty chcesz nadal mieszkać w dziurze,
        twoja sprawa. Ja, co prawda,póki co, nie planuję tutaj swojej przyszłości, ani
        w tym kraju, to jedak mając dużo samozaparcia w sobie, chcę czegoś dokonać, a
        nie tylko siedzieć i biadolić w stylu: "O,jak mi ciężko!" czy "Gdzie ja
        mieszkam?!". Zdaję sobie sprawę, że ciebie ściska, gdy widzisz, że są tu
        jeszcze ludzie, którzy się nie poddali i chcą walczyć o dobre imię tego miasta.
        I zdania nie zmienię. Dobrym partnerem do rozmowy jest ten człowiek,który coś
        sobą reprezentuje.A ty? Przepisujesz jakieś zdania z encyklopedii czy jakichś
        tam innych opracowań, by pokazać nam, że "niby" mamy do czynienia z człowiekiem
        na poziomie. A idę o zakład, że w rzeczywistości takiego języka nie używasz.
        Dla mnie, póki co, pozostaniesz szarą myszką, która nie mogąc pozbyć się swoich
        kompleksów, wyładowuje się na innych. Partnerem do rozmowy mógłbyś być, gdybyś
        miał coś konkretnego do powiedzenia. A ty na konkretnie zadane pytanie, zawsze
        udzielasz wymijającej odpowiedzi. I dziwić się, że Polska "tonie", skoro tacy
        ludzie w niej rządzą... Ach, szkoda gadać...
      • wichajsterr Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 13.04.06, 16:31
        Nie wiem jak mam skomentować to co piszesz.... Chyba przemilczę bo nie mam
        zamiaru zniżać się do Twojego poziomu.... Zresztą Konrad chyba wszystko
        powiedział co sądzi na Twój temat, i podpisuje się pod Jego wypowiedzią oboma
        rękami.
        Aha i uzupełniając nie zmieniałem żadnych nicków... , nie wyzywałem Cię, a
        wręcz przeciwnie Ty mnie i dla mnie nie jesteś partnerem do rozmowy.
        Na tym kończę....
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.radom.net 13.04.06, 21:31
        Coś Yoda milczy...
        • Gość: pies Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.radom.net 14.04.06, 08:34
          W zabytkowych dzielnicach, gdzie są wąskie ulice linie tramwajowe prowadzi się budując pojedynczy tor z mijankami na przystankach. Takie rozwiązanie z powodzeniem możnaby zrealizować prowadząc linię tramwajową z północy na południe m. in. ul. Focha, pl. Konstytucji, Piłsudskiego, pl. Małgorzatki itd. W Radomiu do centrum (ul. Focha, Żeromskiego, Moniuszki itd.) trudno jest dojechać komunikacją miejską. Tramwaj (również wzdłuż Żeromskiego) ożywiłby centrum i ułatwił jego skomunikowanie z dzielnicami.
          • Gość: leepack3 Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: 195.205.249.* 14.04.06, 08:54
            jakie trasy są planowane dla tramwaju w Radomiu
          • Gość: Filofax Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:20
            czy Ty na powaznie mowisz o ulicy Focha w Radomiu? tej samej ktora obecnie z
            trudem przeciska sie jeden samochod? Jesli tak to szkoda komentowac. A tak przy
            okazji jeszcze jeden argument na nie jaki na pewno wytocza mieszkancy to halas.
            Tramwaj to bardzo halasliwe stworzenie, duzo bardziej niz autobus.
            • gregory_z_radomia Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 14.04.06, 12:47
              i tu sie mylisz. Tramwaj jest bardziej cichy niż autobus. A w kwestii lini
              tramwajowej przecinającej Żeromskiego, to dobry pomysł. Ulice którymi
              przebiegałaby linia powiny zostać wyłączone z ruchu samochodowego. Tak jak w
              innych krajach europejskich tramwaj mógłby się poruszac środkiem ulic. W
              miejscach przystanków powinny powstać wyspy które odgradzały by część deptaka
              od miejsca zatrzymywania się tramwaju. Gdybyś wiedział że linie tramwajowe np
              w Holandii czy Niemczech poprowadzone są przez zabytkowe ulice - deptaki nie
              dziwiłby się i nie zadawałbyś pytań w stylu "czy Ty poważnie mówisz o ulicy
              Focha..." tylko najpierw trzeba zmienić swoją postawę i mentalność mieszkańców,
              że samochodem dojedziesz wszędzie. Centrum miasta powinno zostac ograniczone
              dla ruchu samochodów do mninium a wzamian udostepnić je dla mieszkańców
              wprowdzając komunikacje tramwajową. Zresztą o tym myślano już w latach '70
              kiedy powstały projekty sieci tramwajowej w Radomiu. Plany
              przewidywały "puszczenie" tramwajów przez ulicę Traugutta, Mickiewicza do
              Żeromskiego, koło magistratu, terenami między ulicami Kilińskiego i Kelles
              Krauza do Chrobrego w kierunku Michałowa.
              • Gość: Filofax Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:59
                autobus nie dzwoni :)) tramwaj co chwila
                w Niemczech tak sie sklada ze rok mieszkalem... rozne ciekawe i nieciekawe
                rozwiazania widzialem nie tylko tam. Wiem jak wyglada tramwaj i gdzie sie
                sprawdza ;) wybacz ale nie dziwi mnie deptak tylko tramwaj na Focha. Czytanie
                ze zrozumieniem sie klania. Wylaczenie z ruchu samochodow byloby jakims
                rozwiazaniem tylko co z dostawami do sklepow, dojazdem do nowowybudowanego
                bloczku na rogu Focha itd. A co do zmiany mentalnosci to na to potrzeba kilku
                pokolen. Jesli wierzysz w zmiane myslenia mieszkancow, sprobuj ich sklonic do
                tego by nie rzucali smieci na chodnik i sprzatali psie kupy. Powodzenia.
                • gregory_z_radomia Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d 14.04.06, 13:32
                  A co jest dziwnego w tramwaju który zobaczyłbyś na ulicy Focha?? W poprzednim
                  wątku napisałem".W tym momencie nie wiem tak naprawdę o co Ci chodzi, czy to że
                  Focha jest za wąska??, ale przecież wspominałem że w innych miastach ruch
                  tramwajowy poprowadzony został waskimi zabytkowymi ulicami. Pozatym sam
                  stwarzasz problemy. Wszystko da się ustalić. Pisząc że "Centrum miasta powinno
                  zostac ograniczone dla ruchu samochodów do mninium..." (zauważasz słowo
                  minimum) miałem na myśli właśnie samochody prywatne i komunalne. Dostawy,
                  wywożenie śmieci mogłyby być realizowane w godzinach rannych lub popołudniowych
                  a dojazd do posesji przez cały dzień.
            • Gość: COMEBACK!!!! Re: Filofax - coś jeszcze... IP: *.radom.net 14.04.06, 16:38
              I tak w Radomiu jest duże natężenie ruchu i jest hałas autobusów, tirów, aut i
              samolotów. Lotnisko u nas powstaje i jakoś nikt nie robi przeszkód. Dlatego
              tramwaje też nikomu nie zaszkodzą. :))))
    • Gość: hipernet Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: 82.139.51.* 14.04.06, 09:28
      Strategia ładna .
      • Gość: COMEBACK!!!! Re: Filofax + NOWE INFO!!!!! IP: *.radom.net 14.04.06, 16:28
        Obecny plan zakłada całkowite wycofanie ruchu samochodowego z części ulicy
        Focha (od tego momentu, gdzie jest księgarnia Sonet) i właśnie tą trasą ma być
        poprowadzona pierwsza linia tramwajowa, która wjeżdżając na deptak, będzie się
        kierowała w kierunku kina Hel i dalej będzie przebiegać obok parku przy
        katedrze, by skręcić w ulicę Waryńskiego i obsłużyć pasażerów udających się w
        kierunku dworców PKS i PKP. Wkońcu mam trochę do czynienia z tym, więc wiem, co
        mówię. Nie zdajecie sobie sprawy, jak tramwaj ułatwi poruszanie się po centrum,
        gdy ruch samochodowy zostanie ograniczony do minimum. To nie będzie dotyczyło
        tylko dostawców. A parking dla właścieli sklepów, kawiarni i restauracji będzie
        się znajdował nadal przy placu koło kościoła. I tylko tam będą mogły
        jakiekolwiek samochody parkować. Wg mnie to rozwiązanie jest dobre. Poza tym
        ludzie nie będą musieli lecieć z Żeromskiego na autobus na ulice takie jak:
        Kelles-Krauza, Traugutta czy Struga. Dlatego tam tramwaj bardzo dobrze zda
        egzamin. Przy okazji będzie wreszcie jakiś klimat w tym mieście.
        Filofax - chyba ty nigdy nie jechałeś tramwajem, skoro twierdzisz, że jest
        głośny. Na pewno ciszej chodzi od autobusów marki Jelcz czy Ikarus, których
        mnóstwo jest w naszym mieście. Poza tym środowisko też na tym skorzysta. Nie
        wiem czy wiesz, ale eksploatacja tramwaju jest tańsza niż w przypadku
        autobusów.
        Sam będziesz zapierdzielał tramwajami po Radomiu, jak tylko się pojawią. A do
        2011 roku nie jest aż tak daleko :)))) Bowiem, już od tego roku powinna jeździć
        linia relacji Osiedle Józefów - Osiedla Południe przez wspomnianą ul.
        Żeromskiego, Waryńskiego, Dworce PKS i PKP i dalej ulicą 1905 Roku. :)))))

Dodam jeszcze, że na ulicy Focha od 2008 bądź 2009 roku będzie całkowity zakaz
        parkowania jakichkolwiek aut!
        • Gość: Filofax Re: Filofax + NOWE INFO!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:49
          nie bede :)niezwykle rzadko korzystam z transportu miejskiego wiec raczej mi to
          nie grozi. no ale moze sie przejade zeby opisac na forum wrazenia ;)tramwaj
          naprawde jest glosny, slyszalem skargi od paru osob ktorym na codzien tramwaje
          smigaja tuz pod oknem. Ale ja ich tez nie lubie za bardzo, jak pewnie
          zauwazyles. W duzych miastach sie sprawdzaja ale tez nie wszedzie. Np Krakow
          juz nie wszedzie - sa miejsca gdzie sa bardzo uciazliwe. Aha i juz widze
          radomskich kierowcow zatrzymujacych sie przed tramwajem ktory akurat przystaje
          by wypluc pasazerow... wypluc na srodek ulicy, nie na chodnik. (To trzeba
          wiedziec o tramwajach - to podstepne bestie!) Co jest najbardziej chyba
          uciazliwe we Wroclawiu - ze znanych mi tramwajowych miast.
          z wycofaniem aut z Focha sie akurat zgadzam bo ta uliczka jest za waska zeby
          tam byl normalny ruch. A czy nie jest problemem liczba aut parkujacych uczniow
          z Kochanowskiego i tej drugiej szkoly z Kilinskiego oraz petentow Urzedu?
          Przeciez w tych okolicach nie sposob zaparkowac i nie sposob przejechac. Zrob
          cos z tym skoro masz takie tajemne moce :)
          • gregory_z_radomia Re: Filofax + NOWE INFO!!!!! 14.04.06, 17:29
            Tramwaje są głośne, ale modele te wyprodukowane w latach '50 i '60 czyli
            Konstal 13N. W momencie budowy linii tramwajowej w radomiu zostałby także
            zakupiony nowy tabor. jest, w czym wybierać. Po drugie tak jak napisałem
            wcześniej tylko używając troszeczkę innych słów pasażerowie wcale nie musieliby
            być "wypluwani" na środek jezdni. Na ulicach, w których torowisko przebiegałoby
            na środku jezdni, np w ulicy 11-go listopada w miejscu przystanku jezdnia
            poszerzałaby się z dwóch stron po to, aby pośrodku można było stworzyć wyspę
            przystankową. Pasażerowie wychodzący z tramwaju nie mieliby również możliwości
            rozejścia się "jak krowy na pastwisku" (przepraszam za zwrot, ale staram się
            być oryginalny jak autor słów "wypluwani pasażerowie") tylko dzięki barierką
            kierowani byliby na początek wyspy gdzie przez przejście dla pieszych dostaliby
            się na chodniki. Na trasach przebiegających w centrum to rozwiązanie, czyli
            wyspy na deptaku mogłyby być zaakcentowane w inny sposób np przez wyłożenie
            innym kolorem kamienia. Problem z pasażerami "rozchodzącymi się jak krowy" nie
            istniałby bo na deptaku nie byłoby ruchu pojazdów. Czytając Twoje wypowiedzi
            odnoszę wrażenie, co zauważam już kolejny raz, że szukasz dziury w całym.
            Mówisz o problemach z komunikacja tramwajową budowaną, kiedy istniały inne
            rozwiązania i mówisz o miastach, w których takie problemy są eliminowane w
            trakcie remontów. Nie potrafisz również zrozumieć, że w Radomiu "tramwaj"
            powstawałby od podstaw i z zastosowaniem wielu nowoczesnych rozwiązań miedzy
            innymi takich, o którym napisałem wyżej.
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: Filofax IP: *.radom.net 14.04.06, 18:14
            Szanuję twoją wypowiedź, ale się z nią nie zgadzam. Narzekasz na kierowców w
            Radomiu. Ciekawe czy przysłowiowe "chamy" są tylko u nas? Są w każdym mieście.
            Jakoś tramwaje funkcjonują w Grudziądzu, Gorzowie, Elblągu i Toruniu. Wszystkie
            te miasta odwiedziłem kilka razy. Pierwsze trzy z nich nie mają aż tak
            szerokich ulic. I jakoś tramwaje tam się sprawdziły. Jakoś nie miałem
            styczności z chamstwem w tych miastach, więc myślę, że i radomscy kierowcy do
            tego się przyzwyczają.
            Inna sprawa - to sprawa bezpieczeństwa. Może ten argument uznasz za śmieszny,
            ale w tych miastach kierowcy nie jeżdżą tak szybko po ulicach, jak to ma
            miejsce u nas. Szyny są dobrze wbudowane w jezdnię i nie ma czegoś takiego, jak
            obijanie kół pojazdów o szyny. Więc nie wyrządzają nikomu szkody. A nie wiem
            czy wiesz - ale w Toruniu jest trzy razy mniej potrąceń wśród pieszych aniżeli
            w Radomiu. Nie wierzysz - idź sobie po statystyki do komendy. Przypadkowo na
            nie trafiłem kilka dni temu. Nie mówię, że w tym mieście auta jeżdżą żółwim
            tempem, ale dostosowują prędkość do odpowiednich warunków, przez co jest tam
            też mniej wypadków. I jest bezpieczniej!!!
            Całkowicie zgadzam się z wypowiedzią Gregorego z Radomia. Facet dobrze myśli.

Jesteś nastawiony anty do tego projektu. Ale to jest twoja sprawa. Wkońcu masz
            prawo do własnego zdania...
    • Gość: COMEBACK!!!! www.tramwaje-radom.pl IP: *.radom.net 14.04.06, 23:52
      Pracuję już nad stronką :))) Do lipca powinna działać... Ale już zapraszam :)))
    • Gość: Bomba Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 20:26
      Ciekawe, ciekawe... Aż napiszę do Ciebie maila...
    • Gość: wert Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 05:24
      czestochowa.toplista.pl/?we=jaskier
    • Gość: . Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 17:44
      Ten wątek założył, prowadzi i zapełnia świrus gadający sam ze sobą.
      Żałosne.
      • Gość: COMEBACK!!! Hmmm.... IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.06, 14:57
        Trzeba byc niezle poräbanym, by takie cos napisac. Nie wiem, gdzie ty masz
        czlowieku oczy??? Poröwnaj sobie numery ip i wtedy oceniaj. Nawet nie raczyles
        sie dodpisac, co jeszcze lepiej o tobie swiadczy. Jestes bezimienny jelen.
        Cos czuje, ze to sprawka Yody...

W kazdym razie viele Grüße aus Deutschland!
        • Gość: :) Re: Hmmm.... IP: *.com / *.com 27.04.06, 21:35
          jestem jak najbardziej za tramwajami w Radomiu - gdzie mam się podpisać za tym ?
          • Gość: mmm Re: Hmmm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:44
            podpisuj się gdzie chcesz ale twój podpis będzie nieważny bo tramwajów na pewno
            nie bedzie a z lotniskiem cywilnym to się zobaczy.
            • Gość: COMEBACK!!!! Re: Hmmm.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.06, 16:14
              A ty najwiecej wiesz...
          • Gość: bugu bugu Re: Hmmm.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 18:46
            miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3357859.html
            • Gość: Kicia Re: Hmmm.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:14
              Bardzo ciekawie!!!

Ale widzę, że ten temat znów ucichł. Śledzę go ciągle i jakoś od kilku tygodni
              spada z notowan w gazecie.pl

Co dalej z tymi tramwajami?
    • Gość: COMEBACK!!! Pozdrowionka z München! IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.06, 14:30
      W moim miasteczku powstala kawiarnia BISTRO TRAM. Oczywiscie - zrobiona na
      ksztalt tramwaju :))) I stali klienci otrzymujä karnet 10 - przejazdowy za
      polowe ceny. To jest biznes :)))
      A inna sprawa. W München reaktywowane sä 3 linie po 10 latach. I w planach jest
      podläczenie kolejnych 6 linii :)))
      • Gość: wróbelek Re: Pozdrowionka z München! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 18:23
        Świr, świr świr, świr świr świr,
        • Gość: COMEBACK!!! Wröbelek IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.06, 08:30
          Tylko takie cos potrafisz napisac? Bogaty masz zasöb slöw...
          • Gość: COMEBACK!!!! Re: Wröbelek IP: 213.199.199.* 23.05.06, 20:09
            Widzę, że nadajesz na kilku wątkach. Ach - szkoda słów na kretyna ....
    • Gość: COMEBACK!!!! Ciekawe czy któryś z kandydatów poruszy ten temat IP: 213.199.199.* 02.06.06, 18:36
      ...
      • Gość: :) Re: Ciekawe czy któryś z kandydatów poruszy ten t IP: *.com / *.com 30.06.06, 11:09
        Pewnie nie bo uważają ze to nei jest potrzebne dla naszego miasta i problem
        odwieczny nieudolność naszych władz w pozyskiwaniu pieniędzy z UE a tu unia
        powinna jak najbardziej wyłożyć pieniązki wkońcu to ekologia :)
    • Gość: maxx Re: Dla niedowiarków: tramwaje w Radomiu - ciąg d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:48
      Niech wam pomoże Gosiewski
      • klopater Wiedziałem! 30.06.06, 19:45
        taki post mógł tylko otworzyć Comeback!!!!!!!!!!!!!!
        • comeback666 Re: Wiedziałem! 30.06.06, 20:21
          Znowu zaczynasz?
          Zamiast wypisywać głupoty - weź do ręki słownik języka polskiego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka