Dodaj do ulubionych

Przedmieście Lubelskie

10.05.06, 23:33
Dzisiejsza ulica Żeromskiego, niegdyś Lubelska. była przedmieściem Lubelskim
w kierunku którego przesuneło się z terenu Miasta Kazimierzowskiego centrum
administracyjno kulturalne Radomia. Jestem za tym żeby nazwa tej ulicy
nazywała się Przedmieściem Lubelskim, tak jak jest Przedmieście Krakowskie w
Warszawie, czy Lublinie, tak Radom powinien posiadac swoje Lubelskie. Co o
tym sądzicie? Zdaje sobie sprawe, że jest to conajmniej niemożliwe, ale skoro
można było zmienic nazwe z Lubelska na Żeromskiego, to czemu nie Przedmieście
Lubelskie?
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.233.udn.pl 10.05.06, 23:43
      bo by był klimat że jesteśmy Przedmieściem Lublina, a pewnie nie każdy by sobie
      życzył aby główna ulica miasta z w nazwie "Przedmieście"=żle się kojarzy,
      przecież żyjemy w mieście a nie w jakimś przedmieściu...to tyle z mojej strony,
      pewnie ktoś się z tym nie zgodzi,no cóż...na tym polega to forum
    • Gość: Jaszczur Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.05.06, 13:57
      Ja też uważam, że najlepsze są nazwy historyczne. Po pierwsze dlatego, że mają
      wartość edukacyjną i kształtują naszą tożsamość kulturową. Po drugie dlatego,
      że nikt nie może się do nich przyczepić ze względów ideologicznych - wynikają z
      tradycji, a nie z czyjegoś widzimisie.

Jedni lubią Żeromskiego, inni - nie. Faktem jest, że Żeromski jest związany z
      naszym historycznym regionem - sandomierskim. Ale jego związki z samym Radomiem
      są niemal żadne. Młodość spędził - jak to nazywał - w Klerykowie czyli w
      Kielcach. Potem mieszkał bodajże w Warszawie i w Nałęczowie, ale nie w Radomiu.
      Czym zatem się zasłużył, by zostać patronem naszej głównej ulicy?

Układ urbanistyczny jest rzeczywiście najcenniejszym zabytkiem Radomia. Warto
      to podkreślać wszelkimi sposobami - między innymi przez uszanowanie
      historycznych nazw.

A to, że w średniowieczu obecne centrum było przedmieściem, to zwykła kolej
      rzeczy w rozwoju miast. Nie ma się czego wstydzić - nie wszystkie miasta
      istniały już w średniowieczu i nie wszystkie już wtedy miały przedmieścia...
      • isoxazolidine Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 15:16
        Warszawa ma Krakowskie przedmiescie i bynajmniej nie uwaza sie za przedsionek
        Krakowa ;-)
        mnie tez podobaja sie nazwy historyczne. tylko koszty takiej operacji byłyby
        straszne ....
    • Gość: KL Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:00
      Właśnie skąd się wzięła nazwa ulicy Żeromskiego, przecież logicznym wydaje się,
      aby główna ulica nosiła imię J. Kochanowskiego. Kochanowski ma za to taką sobie
      uliczne na uboczu.
      • isoxazolidine Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 17:37
        przed wojną to była Lubelska ... Żeromskiego dodano po wojnie.
        prowokacyjnie można by powiedzieć, że w ramach prób "skielczenia" Radomia ;-)
        • aaaaa86 Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 19:13
          żadna prowokacja to fakt my z Kielc radom określamy przedmieście kielc ot i
          proste
          • waszkawaszka Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 20:48
            niestety nigdy Radom nie miał przedmieścia Kieleckiego, jak już to na południe
            od Bramy Iłżeckiej miało miejsce Przedmieście Krakowskie... zreszta trakt w
            średniowieczu do Krakowa nie biegł przez Kielce.. oczywiscie nie pisze o tym z
            antagonistycznego nastawienia do miasta Kielc :-)
            faktycznie zmiana nazwy głównej ulicy była by kosztowna, więc pozostaje
            pofantazjowac! ja spacerując po ulicy Żeromskiego mówie że ide na Przedmieście
            Lubelskie, ładnie brzmi :-)
            • aaaaa86 Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 21:55
              co Wy z tym Krakowem? Marzy Wam się Kraków? dla nich mozecie byc tylko i
              wyłacznie "przedmiesciem"
              • gregory_z_radomia Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 22:14
                Po Twoich beznadziejnych wypowiedziach stwierdzam że zabierasz głos w tematach
                w których nie masz "zielonego pojęcia". Jak nie znasz historii to nie zabieraj
                głosu. A teraz słuchaj. W przesłości mianem przedmieścia określano tereny
                leżące przy traktach biegnących do miast. I tak w Radomiu obecna ulica
                Żeromskiego i tereny wokół niej nazwane była przedmieściem lubelskim, bo biegły
                przez tzw Bramę Lubelską przy trakcie na Lublin, tereny przy dawnej Bramie
                Krakowskiej i trakcie na Kraków nosiły nazwę przedmieścia krakowskiego,więc
                użycie nazwy przedmieścia krakowskiego nie jest żadnym leczeniem kompleksów z
                naszej strony tylko odwołaniem się do historii, której Ty niestety chyba nie
                znasz.
                • waszkawaszka Re: Przedmieście Lubelskie 11.05.06, 22:48
                  dziekuje Ci gregory_z_radomia za wsparcie :-) zeby dopiac temat przedmiesc
                  naszego miasta mozna dodac, ze trzecia brama Radomia ktora usytuowana byla na
                  dzisiejszej ulicy Szpitalnej, byla brama Piotrkowska,przed ktora wzdloz
                  dzisiejszej ulicy Okulickiego mialo miejsce Przedmiescie Piotrkowskie...
                  szkoda ze nie zachowala sie w calosci nawet jedna z bram, ciesze sie ze w
                  latach 1966-1967 przy pracach archeologicznych zostały wyeksponowane fragmenty
                  fundamentów Bramy Krakowskiej, zwanej także Iłżecką, bo nawet tego skrawka
                  średniowiecznego Radomia byśmy nie mieli...
                  • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 12.05.06, 23:33
                    Mogę jeszcze dodać, iż niegdyś zamieszkiwałem teren "pod bramą" piotrkowską he
                    he he więc teren nie jest mi obcy. Nie to co waszka waszka, który ma swój
                    chutor na wsi służebnej "za młynem" (hi hi hi:))))).
                    ale w tym chutorze to już zamieszkuje prawdziwa szlachta:)))) mr hrabia bo tak
                    sie trzeba zwracać do szanownego przedmówcy:)))
                    Wiem, że się nie obrazisz po przeczytaniu tych tekstów więc sobie troszkę
                    pozwalam:)))) w sobotę wysyłam pracę skupkowi i ognia bum!!!
                    Kiedy Twoja kolejka????
                    • waszkawaszka Re: Przedmieście Lubelskie 12.05.06, 23:39
                      bylo nie bylo Zamłynie jest najstarsza dzielnica Radomia, w czasach wczesego
                      średniowiecza kiedy nie było jeszcze nawet Miasta Kazimierzowskiego i Bramy
                      Piotrkowskiej, a tym bardziej jej otoczenia :-) to Zamłynie juz było i
                      doskonale funkcjonowalo za młynkiem :-)
                      prace oddaje w poniedzialek te poprawki i do druku:-)
                      • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 12.05.06, 23:43
                        A ja myślałem, że to Piotrówka jest najstarszą częścią Radomca, ej no stary bo
                        CIę podkabluję skupkowi za tą "najstarszą dzielnicę" i wtedy będziesz miał
                        dopiero poprawki na egzaminie:)))
                  • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 12.05.06, 23:40
                    Tak wogóle to szkoda, że Cię nie było na p. Gotfrydzie (wolałeś się zmagać z
                    jakimś płotem:)))zrobiłem parę fotek i nakręciłem kilka filmików więc jeśli
                    jesteś zainteresowany to udostępnię.
                    Trochę go zaklinowałem pytankiem jak i na ile zmienił się Radom podczas jego
                    nieobecności w mieście. Odpowiedział, iż nie ma w nim energii. Przed wojną były
                    spacery "od złotnika do rombika" (żeromskiego od delegatury po wałową),
                    kawiarnie i restauracje otwarte do 10.00, pełno ludzi na ulicach. A wczoraj pół
                    do ósmej nikogo już nie ma. Zasmuciło to mnie.
                    Mniej więcej w ten sposób się wypowiedział. No ale cóż w końcu od tego jesteśmy
                    by to miasto zmieniać prawda?
                    • waszkawaszka Re: Przedmieście Lubelskie 12.05.06, 23:48
                      no wlasnie.. ale ciesze sie z tej pracy przy plocie bo moglem zarobic
                      kasiorke.. spotkania mi szkoda bardzo bo na pewno bylo ciekawie!! mam nadzieje
                      ze gdy nastepnym razem Pan Gotfryd bedzie w Radomiu to nasze miasto zaskoczy go
                      pozytywnie i na to samo pytanie bedzie mogl z czystym sumieniem odpowiedziec,
                      ze jest o wiele lepiej.. a my mu w tym pomorzemy :-)
                      • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 12.05.06, 23:51
                        Może przyjedzie za rok albo już nigdy....
                        oby przyjechał
                        dobranoc
    • redoxygene Re: Przedmieście Lubelskie 12.05.06, 23:41
      Ja jestem w calosci za starymi nazwami:
      Kilinskiego-Gorki Lubelskie
      Plac Kazimierza-Plac Przedbramny
      Okulickiego-Grobla Mleczna
      Focha-Wladyslawa (do kompletu z Witolda)

Ale pomarzyc mozna... O Lubelskim Przedmiesciu takze..:(
      • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 12.05.06, 23:46
        Pewnie, że stare nazwy mają swój urok. Wogóle jestem przeciwny zmianom nazw
        ulic pod wpływem przemian ustrojowych itd. itp., looknij nazwy w Londynie albo
        w Nowym Jorku (wall street, canal st., water st.)tam są te same nazwy ulic od
        setek lat i stanowią ścisłe centrum miasta, po przetłumaczeniu na polski brzmią
        banalnie i po angielsku pewnie też mają taki oddźwięk i nikt się tego nie
        czepia nie chce zmieniać:)).
    • gregory_z_radomia Re: Przedmieście Lubelskie 12.05.06, 23:49
      A ja przypominam historyczne nazwy ulic Radomia, które podałem w wątku "Nazwy
      ulic Radomia przed II wojną światową...". Wielu ulicom możnaby ponownie
      przywrócić niektóre nazwy.

Marywilska -> Słoneczna (na pewnym odcinku) -> 1905 roku
      Wysoka -> Wehremachstrasse (niemieckich sił zbrojnych) -> 1go Maja -> 25 go
      Czerwca
      Podjazdowa -> 22 go Lipca -> Beliny-Prażmowskiego
      Trawna -> Curie-Skłodowskiej
      Dolna -> Domagalskiego
      Zgodna -> Władysława Jagiełły -> Gőringstrasse (Hermana Gőringa)->
      Marchlewskiego -> Focha
      Świeża -> Beethovenstasse (Beethovena)-> Kelles-Krauza
      Górki -> Górki Lubelskie -> Lubelskie Górki -> Kilińskiego
      Kalte Gasse (Zimna) -> Kolberga
      Starokrakowska -> Krakowska -> Nowy Swiat-> Dzierżyńskiego -> Limanowskiego
      Warszawska (na pewnym odcinku) -> Poststrasse (Pocztowa) -> Malczewskiego
      Parkstrasse (Parkowa) -> Mickiewicza
      Schlachtfohstrasse (Rzeźnicza) -> Mireckiego
      Kościelna -> Ostlandstrasse (Ziem wschodnich) -> Moniuszki
      Stadionstrasse (Stadionowa) -> Narutowicza
      Piaski-> Pierackiego Bronisława ->Sandstrasse (Piaskowa) -> Niedziałkowskiego
      Grobla Mleczna -> Mleczna -> Weststrasse (Zachodnia) ->Świerczewskiego -
      >Okulickiego
      Bekermanów -> Parkowa
      Szeroka -> Kastanstrasse (aleja Kasztanowa)-> Nowotki -> Piłsudskiego
      Rajszula -> Reichsplatz (Plac Rzeszy) -> Plac Zwycięstwa -> Plac Jagielloński
      Plac Soborowy -> Adolf Hitler Platz ->Plac Konstytucji -> Plac Konstytucji 3 go
      Maja
      Strasse der Waffen S.S (Oddziałów Wojskowych SS) -> Planty
      Rokosznego Józefa -> Prusa
      Spacerowa -> Reja
      Johannisgasse (Św Jana) -> Rwańska
      Plac Legionów -> Rathausplatz (Plac Ratuszowy) ->Plac 15 go Grudnia -> Plac 800
      lecia -> Rynek
      Monopolowa -> Ks. Sedlaka
      Michałowska -> Mozartstrasse ->Sienkiewicza
      Dmitriewska -> Skaryszewska ->Ordenssritterweg (Trakt Rycerzy Zakonnych)-na
      odcinku od centrum miasta do wiaduktu -> Ilzenstrasse (Iłżecka)-na odcinku od
      wiaduktu do granic miasta -> Słowackiego
      Długa -> Banhoffstasse (Dworcowa) -> Traugutta
      Nowa -> Benedyktyńska -> Tybla
      Rudolfstrasse (Rudolfa) -> Tytoniowa
      Podzamcze ->Podwale -> Podwale Żydowskie -> Wałowa
      Rauthausstrasse ->Wolność
      Hubertusstrasse (Św Huberta) -> Wysoka
      Langestrasse (Długa) -> Zbrowskiego
      Lubelska -> Reichstrasse (Rzeszy) -> Żeromskiego
      • redoxygene Re: Przedmieście Lubelskie 13.05.06, 23:05
        Ja sobie tylko pozwole uzupelnic:
        -Monopolowa -> Wieczorkiewicza -> Ks. Sedlaka
        -Strasse der Waffen S.S (Oddziałów Wojskowych SS) -> Bohaterów Stalingradu ->
        Planty

Co do:
        -Starokrakowska -> Krakowska -> Nowy Swiat-> Dzierżyńskiego -> Limanowskiego
        to nie do konca
        Starokrakowska byla Starokrakowska, Krakowska byla Krakowska, a Krakowskie
        Przedmiescie przemianowano na Dzierzynskiego, potem Limanowskiego (zmieniajac
        jej przebieg na odcinku Narutowicza-Walowa+z nazwami nie jestem w stanie podac
        dokladnie ktory odcinek gdzie sie zaczynal i konczyl, ale tworzyly ciag
        Krakowska-Krakowskie Przedmiescie-Starokrakowska)
    • Gość: . Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.internet.radom.pl 13.05.06, 00:21
      .
      • Gość: michał vel misiek Re: Przedmieście Lubelskie IP: *.radom.pl 13.05.06, 23:08
        Skąd masz te wiadomości gregory? czyżby z ksiązki dra Piątka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka