Gość: :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 10:26 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3433509.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gruszka Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:16 U na s jest odwrotnie. Zatrudnia się starych esbeklów, ktorzy i tak mają dużą esbecką emeryturę a na młodych pluje i... obiecuje gruszki na wierzbie (już jednemu czerwonemu miały wyrosnąć i jakoś nie mogę doczekać się zbiorów) hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:51 masz racje, tak wlasnie jest, mowi sie, "no rzeczywiscie nie masz tu mozliwosci rozwoju w przyszlosci, dobrze ze wyjezdzasz..., co tu bedziesz robic, tu nie ma zycia..." i utrudnia sie jak moze,zeby cokolwiek sie zmienilo, bo to na reke jest, zeby bylo tak beznadziejnie w tym grajdole... (a po cichu ciesza sie, ze konkurencja odpada) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 01:39 nie życzę najgorszemu wrogowi pracy w urzędzie skarbowym na moim stanowisku. Jak ktoś wie o co chodzi to ok. A inaczej debil będzie psy wieszał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomer 15 etatów - to jest coś! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:41 15 etatów! To już jest coś, zwłaszcza na blisko 300-tysięczny Białystok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahhhahaaa Re: 15 etatów - to jest coś! IP: 82.139.48.* 23.06.06, 18:07 Dostaną 1300 zł, tyle to zarabia sprzątaczka w Irlandii tyle,że euro. Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 Ee tam... 23.06.06, 20:21 No właśnie. Dlatego najlepiej jest zwiać stąd na jakieś 10 - 15 lat, aż płace i standard życia w Polsce będzie lepszy. Przy okazji świata trochę się zobaczy, podszkoli się języki obce i trochę kasy się zarobi. I tak już za kilkanaście dni zrobię - ale do Anglii czy Irlandii nie jadę. Troszeczkę bliżej... Sprzątać tam nie będę, bo nie po to siedzę po nocach i się ryję, by jakiemuś tłukowi, mającemu angielski bądź irlandzki paszport, sprzątać. A pracować w Radomiu po kilkanaście godzin na dzień za 500 - 1200 zł nie mam zamiaru. Jedno, co mnie denerwuje i boli, to to, że większość Polaków ima się upokarzających prac... Ale z drugiej strony czasami nie mają innej możliwości... Ale nie można się poddawać i dać sobą pomiatać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomer Re: Ee tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 20:42 A dokąd to wyjeżdżasz comebacku, o ile wolno się spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Anglia to nie raj ......... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.06.06, 00:22 Ja osobiście wolałabym zostac w Polsce, a tacy co nigdy nie pracowali za granicą to niech sie lepiej nie wypowiadają, bo piprzą swoje wywody a nie wiedzą jak tam jest. Nie jest fajnie nie ma się nikogo, jest się nikim mają nas za nic. człowiek tęskni za byle bzdurą. Nawet jak masz niezłą pracę to i tak nie jestes Anglikiem i nigdy nie będziesz. ja jestem kierowniczką w Anglii ale to że jestem polką anglików nie interesuje moje zdanie, ile musze się namęczyć żeby coś im przemówić do rozsądku. Nie jest to łatwe bo oni w porównaniu do polaków czy hiszpanów nie szanują swojej pracy bo jak nie ta to inna a my cieszymy sie z tego co mamy. Na prawdę za granicą nie jest łatwo. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Pozdrawiam wszystkich Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:38 Wszystko ok ale zastanówcie sie jak wy traktowlibyście obcokrajowców(czytaj rosjan,ukraińców itd.)w swojej pracy.Tyle piszecie o angielskiej nietolerancjii a my polacy jesteśmy jeszcze gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.06.06, 10:42 Co Ty wiesz jak tu jest do Anglików dołącz sobie Pakistańców którzy trzymają sie razem i którzy są bardzo nie tolerancyjni. Pojeż za granice to poznasz dlaczego jesteśmy nie tolerancyjni nie tylko my Polacy ale dużo innych obcokrajowców jest nie tolerancyjnych, to nie powód skóry i innych.........! Tak no tak jak by u nas tak było Anglicy nie mieli wyjścia, musieli nam otworzyć granice bo jak nie nam to tym z Afryki a Ci z koleji pragną tylko zapomóg i leczenia bo przywożą mnóstwo niebezpiecznych chorób jak np: AIDS, wolą Polaków, Słowaków, Czechów czy Hiszpanów, polityka Anglii jest dobrze przemyślana w porównaniu z innymi politykami np: Higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 13:22 Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że Polak w anglii jest gorzej traktowany.Wiem z prawej ręki, ze wcale tak nie jest.Moja druga polowa jest dobra w tym co robi i nie jest źle traktowana.W przeciwieństwie ma dużo pracy i to wcale nie na gorszych zasqadach niż Anglik.Jeżli jesteś dobry to wszędzie cię docenia z wyjątkiem Polski.Wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.06.06, 23:27 Tak zgadzam się z ale jak się podwinie noga Polakowi i Anglikowi i okaże się że była to winna obydwojga to Polak dostanie po łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akar Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.06.06, 01:24 Jeśli Ci tam tak źle to wracaj do kraju,tu gdzie pracodawcy szanują ogromnie swoich pracowników i doceniają finansowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Anglia to nie raj ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 09:06 Pracodawcy bardzo szanują Polaków. Szukam pracy i właśnie się dowiedziałam, że na miejsce ,które jest podobno wakatem dyrekcja ma już"prikaz" przyjąć osobę protegowaną przez władzę.Moje kwalifikacje się nie liczą tutaj, gdy nie mam "szerokich pleców" za sobą niestety.W Anglii jeżeli masz kwalifikacje i znasz język nikt nie zwraca uwagi, czy twój stryjek, wujek, czy tata jest w danej opcji politycznej.Tam liczysz się ty i twoje umiejetności. Zresztą jak w większości cywilizowanych karajów unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Anglia to nie raj ......... IP: 82.139.60.* 29.06.06, 10:25 My w świecie, my w świecie, A tam daleki Kraj... Lecz kiedyś tam wrócimy, bo tam jest wszystko naj! Brudne kamienice, dziurawe ulice, Rządy Kaczyńskiego. Gdzie są klocki lego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ee tam... IP: *.radom.net 03.07.06, 15:19 ooooo stary .... na innym poście mądrzysz się jakie to możliwości stwarza Ci uniwerek i w jakiej pogardzie masz inne uczelnie ... a tu się żalisz, że jednak z kraju trzeba się zrywać, a i języków Cię nie nauczyli. To może Ty nie jesteś taką perłą jak nam sugerowałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś inny Re: Ee tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:15 Bardzo mi sie podoba Twoja kolejna wypowiedź Obserwatorze.Osoba skąd niekąd sszczycąca się super wykształceniem z UŁ musi wyjechać za granicę, ponieważ tutaj się nie da żyć.Ciekawe jest, dlaczego tak wychwala swój uniwerek, a pracy chce szukać za granicą? Podobno po państwowych uczelniach jest się najlepszym? A prywatne to wg. niego "dno". Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 ktoś inny i spółka ... 11.07.06, 00:29 Czemu chcę pracować za granicą? Skoro nie potrafisz odpowiedziesz sobie na to pytanie, to cię wyręczę. Mam inne cele w życiu niż tylko siedzenie w Radomiu i biadolenie (jak to niektórzy stali forumowicze robią) w stylu: "jest mi strasznie źle", "zarabiam grosze", "Radom to miasteczko, w którym nic mnie nie czeka...". Najlepiej jest kur.. wszystko spisać na straty i basta! Wielu z was (powtarzam do tych, co do końca nie rozumieją czytanego tekstu, w szczególności do "gościa" i "kogoś innego": wielu, czyli nie wszyscy) ma takie podejście do życia, dlatego żyje się wam tak, a nie inaczej. A gdy ktoś wam powie odrobinę prawdy, to zaraz mieszacie z błotem! Typowe pokolenie Giertychowo - Rydzykowe... Skoro wam tak źle, to czemu nic nie robicie, by swój los polepszyć? Na życie trzeba patrzeć realistycznie, a nie kategoriami typu: "zapiszę się do byle jakiej szkółki, odbębnię swoje, dostanę dyplom i może będę miał dobrą pracę". Sami pracujecie na taki los! Ukończyłem pierwszy stopień studiów. To nie jest koniec mojej edukacji, lecz to dopiero początek... Jeszcze dużo przede mną. Jestem młodym człowiekiem. Robię wszystko, by mieć ciekawe życie i na stare lata mieć co wspominać... Nie chcę, by mając przykładowo 45 lat zostać bez pracy i żyć z 200 zł zasiłku albo 500 zł emerytury. A potem nie mając żadnych perspektyw, wziąć sznurek i poszukać najbliższego drzewa (co niektórzy debile, na tym forum, już mi polecali). W tym celu ciągle podnoszę swoje kwalifikacje. Niedawno zacząłem się uczyć języka arabskiego i wiem, że za jakiś czas przyda mi się do czegoś. Nie chcę być człowiekiem jednokierunkowym. A moje poczucie własnej wartości z pewnością wielu z was odbiera jako wywyższanie się. Po prostu robię to, co myślę. I mówię, to co myślę. Mam swoje zdanie. Bez zbędnego fałszu, jak to jest w przypadku wielu z was... Niby gracie takich wspaniałych i uprzejmych ludzi, a w rzeczywistości wydłubalibyście każdemu innemu oczy, kto ośmieliłby się wam przeciwstawić... Przypominacie mi Amerykanów, którzy zawsze mówią: "Jest ok!", a swoje i tak myślą... Nic bardziej dennego i prostego! Dlatego teraz już bez emocji patrzę na opinie innych. Owszem, zawsze w miarę możliwości staram się odpowiedzieć na bezpodstawne zarzuty. A piszcie sobie, co chcecie! Większość z was pewnie i tak szlag trafia, jak czytacie teraz ten post. A niech wam Bozia da jak najwięcej! Osiągajcie sukcesy w życiu i żyjcie sobie jak najlepiej, ale ode mnie się wreszcie odpierd..... ! Mam prawo pisać TO, co myślę! I na serio - mam gdzieś te wasze słowa krytyki! Ale wiem, że też są ludzie, którzy idą podobną drogą, co ja i mają wszystkich innych "mądrali" koło nosa. Dlatego pozdrawiam wszystkich tych "normalnych", którzy potrafią na poziomie dyskutować i nie wyciągają pochopnych wniosków o mnie po przeczytaniu kilku postów. Bo tak na prawdę i tak mnie nie znacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś inny Re: Ee tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:00 No co sie dzieje comeback666, 23.06.06 pisałeś, ze sie zrywasz zagranicę niebawem.Ciagle się czepiasz ludzi na forum i to w sposób niezbyt miły.Myślę, że życie cię nauczy nie pogardzać innymi ,a zwłaszcza gdy będziesz na obczyźnie. Życzę ci przyjaźniejszego nastawienia do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Ee tam... IP: 82.139.60.* 05.07.06, 15:41 comeback666 napisał: standard życia w Polsce będzie lepszy. Przy okazji świata trochę się zobaczy, podszkoli się języki obce i trochę kasy się zarobi. I tak już za kilkanaście dni zrobię - ale do Anglii czy Irlandii nie jadę. Troszeczkę bliżej... Sprzątać tam nie będę, bo nie po to siedzę po nocach i się ryję, by jakiemuś tłukowi, mającemu angielski bądź irlandzki paszport, sprzątać. A pracować w Radomiu po kilkanaście godzin na dzień za 500 - 1200 zł nie mam zamiaru. Jedno, co mnie denerwuje i boli, to to, że większość Polaków ima się upokarzających prac... " Nie widze tu żadnego czepiania się,"ktosiu inny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś inny Re: Ee tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 17:01 To przeczytaj sobie wątki dotyczące dr Frankowskiego i wypowiedzi combacka666 dotyczące skąd nikąd różnych ludzi, których on nie zna.Podobno w innych watkach takze sformułowań, które obrazają ludzi, a on ich nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 marny obserwator 10.07.06, 23:36 Tak, jak mówiłem - marny z ciebie obserwator. Mógłbym teraz pracować w Radomiu albo w Warszawie. Dzięki praktykom w 3 firmach (w tym 2 w Niemczech) i znajomości 3 języków obcych (angielski, niemiecki i chorwacki) miałem szansę na zatrudnienie w jednej ze znanych radomskich firm. Ale skoro wejście do Unii daje mi większe możliwości w postaci legalnej pracy za granicą, to z tej szansy skorzystam ;) Większe zarobki, inna kultura, lepsza przyszłość! Ciekawe czy ty byś został na moim miejscu w tym mieście? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś inny Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 17:05 Przepraszam bardzo za pomyłkę w nazwisku.Temat dotyczy dr Furtaka.Z wieloma osobami się zgadzam, ale nie podoba mi sie mieszanie ludzi z błotem i wywyższanie się combacka (zrozumiałabym, gdyby ukończył np.AGH lub UJ) i miał super perspektywy w Polsce, a z watku o Anglii tego nie widać).Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 ktoś inny 10.07.06, 23:41 Widzę, że cię bardzo boli to, co napisałem. Czyżby moje słowa uraziły twoją dumę? Zdania, co do niektórych studentów z WSH nie zmienię. Po prostu chamstwo, dlatego napisałem to, co napisałem. Gdybyś uważniej czytaj moje posty - miałbyś trochę inne zdanie na temat tego, co o mnie w tej chwili piszesz. Sam widzisz - nawet Mag zauważył, że się mylisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: comeback666 IP: 82.139.60.* 11.07.06, 10:51 Zauważyłam, bo Twoje posty są logiczne pisane ze swadą, świadczą o wiedzy i charakterze. Masz rację, że wiele osób(30%) nawet z wyższym wykształceniem nie rozumie tekstów. Nie umie czytać, o książkach nawet nie mówię. "Comeback" ... Mogę spytać jak ci się podoba zacytowany powyżej wierszyk z mojej książki "Szare madonny"? Liczę, że jak już będziesz na tej emigracji to też napiszesz o swoich przeżyciach, bo widać, że Cię na to stać!! Pozdrawiam. mag Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 Mag 11.07.06, 16:55 Witam! Wierszyk jest bardzo fajny i oczywiście na czasie ;) W pełni oddaje to, co obecnie widzą Polacy ;) Czy zatem cała książka opiera się na aktualnym problemie, który dotyczy naszego kraju i jego mieszkańców? Oczywiście - przynajmniej raz w tygodniu odezwę się na forum ;) Wyjazd tuż, tuż... Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: comeback IP: 82.139.60.* 11.07.06, 18:17 comeback666 napisał: > Witam! > Wierszyk jest bardzo fajny i oczywiście na czasie ;) W pełni oddaje to, co > obecnie widzą Polacy ;) Czy zatem cała książka opiera się na aktualnym > problemie, który dotyczy naszego kraju i jego mieszkańców? " Tak, to książka o współczesnej emigracji zarobkowej.Zresztą zobacz. ksiegarnia.wem.pl/product_info.php?products_id=47 Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 Mag 12.07.06, 14:34 Jestem pod wrażeniem ;) Gratuluję sukcesu! Będę musiał zamówić książeczkę ;) Wydaje się bardzo ciekawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: comeback666 IP: 82.139.60.* 12.07.06, 16:02 będę musiał zamówić książeczkę ;) Wydaje się bardzo ciekawa ;) Dzięki.... Myślę, że napiszesz kiedyś lepszą o emigracji młodych ludzi, bo ta mnie najbardziej boli. Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 Re: comeback666 13.07.06, 21:15 Być może kiedys nadejdzie taki czas, że ludzie z Europy Zachodniej będą masowo przyjeżdżać do Polski, jak to miało miejsce w przełomie XVI - XVIII wieku... Ciągle się rozwijamy i za kilakdziesiąt lat być może nastąpi to, czego nikt by się nie spodziewa... Póki co - to są jeszcze marzenia. Ale faktycznie miała miejsce w Polsce wielka fala emigracyjna przybyszów ze Szwajcarii. A dziś? Ktoś, kto by to usłyszał - uśmiałby się... Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzycanieklodzka Re: mag 12.07.06, 12:42 Oto i mag w calej okazalosci.. Ale i mag czasem sie myli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: bystrzycanieklodzka IP: 82.139.60.* 12.07.06, 16:16 Kim jesteś "bystrzyco" i co w swoim życiu takiego świetnego osiągnęłaś, że po raz wtóry się czepiasz? Ja swojego życia się nie wstydzę także swojej twórczości. Piszę o niej jeśli ma związek z problemami na forum, problemami zwykłych ludzi, o których zresztą jest książka jedyna na rynku o tej fali emigracji... Mam w nosie Twoją pruderyjną skromność. Do wszystkiego doszłam swoją pracą i nie mam powodu tego się wstydzić.To samo moja rodzina. Zobaczcie zależność. Na forum Radom są dwa wątki o Politechnice. W jednym pdają kto i kiedy będzie sądzony za korupcję, a w drugim chwalą nauczycieli akademickich. Ten chwalony to mój mąż. Nie brał łapówek, a żyje i ma się dobrze. Ale zawiść ludzka nie ma granic. Aby ci było jeszcze bardziej szkoda, zapodaję, ze kończę następną książkę tym razem nie o emigracji, a moje opowiadanie "Rąbek z głowy zdjęła" jest w czytelni- media. Ciau wredna bystrzyco. Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 mag 13.07.06, 21:22 Nie zwracaj uwagi na takie posty. Larwa - to będzie zawsze larwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
comeback666 Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie 10.07.06, 23:42 Widzę, że nie rozumiesz w 100% czytanego tekstu człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiop Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 11.07.06, 06:00 A co byś zrozumiała gdyby ukończył AGH lub UJ? Wtedy można się wywyższać? No bez przesady - nie to sie liczy najbardziej jaką uczelnię się kończyło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Nie jedź do Anglii! Dam ci pracę w urzędzie IP: 83.141.125.* 11.07.06, 15:20 dla mnie wyjazd okazal sie strzalem w 10-stke..jestem na najnizszym szczeblu w pracy..nie bede awansowac..jestem Polka i odczuwam to na kazdym kroku ale mam to gdzies..z tutejszym minimalnym wynagrodzeniem zyje na poziomie wyzszym niz w kraju Odpowiedz Link Zgłoś