Dodaj do ulubionych

Mistrz Jan i mistrz ortografii

IP: *.152.udn.pl 25.06.06, 20:29
Zazwyczaj podaje sie również zdobywcę III miejsca. No ale cóz, pewnie był to
ktoś niewygodny dla gazetki. Aha właśnie a lokalne mądrale z prasy też brały
udział?
Pani Renatko, jak Pani poradziła sobie z językiem może nie do końca
ojczystym, ale chyba znanym?
Obserwuj wątek
    • Gość: GDZIE LIPA ??? Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:16
      pomnik przepiękny,szczere gratulacje dla projektanta, podziękowania dla
      darczyńców, za pomnikiem jest miejsce na LIPĘ. nie znam się na terminie
      sadzenia drzew, ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. park
      stracił parę drzew i LIPA mu sie należy. Kochanowskiemu też.
      • Gość: lipa Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:24
        lipa to jest to wszystko
    • Gość: widz Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:03
      Pani Renata dość słabo chyba słuchała, bo ten trudny ptak, który pani Elżbiecie
      nie sprawił jednak trudności to białoRZYTKA, a nazwa pochodzi od słowa 'rzyć'.
      Co z kolei oznacza to słowo, to już proszę zajrzeć do słownika dawnej
      polszczyzny i ewentualnie pochwalić się wiedzą z języka ojczystego na łamach.

• Gość: Anna Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:29
        Pani Renata jest wyjatkowa słabizną intelektualną a jej umiejętności pisania
        tekstów sa na poziomie gimnazjalisty. Często zdarza sie że podawane informacje
        sa nie calkiem prawdziwe, a bywa także iż są bezsensowne. Kiedyś przykład
        takiego bezsensu podałam na tej witrynie ale to nic nie pomogło.
        • Gość: Antek Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:20
          To jak to się dzieje, że po tylu wpadkach, pani Renata ciągle na posterunku
          dziennikarskim ?
    • Gość: MS Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:05
      W pokorze podchodzę do pomnika. Mistrz Jan siedzi na krześle. Coś jednak
      niepokojącego jest w jego postaci. Czyżby nie czuł się zbyt dobrze? Podchodzę
      bliżej i nagle wszystko staje się jasne. Przenosimy się do Lublina.Jest 22
      sierpnia 1584. Mistrz Jan nie żyje! Wyprężony w bólu zastygły korpus.
      Rozsunięte bezwładnie kolana. W zastygłej, zwisającej dłoni pióro. Obok duch
      jego muzy, Urszulki. Cóż za przejmująco smutny widok. Tylko dlaczego na ul.
      Żeromskiego? Dlaczego nie powstało coś optymistycznego? Czy ul Żeromskiego i
      park Kościószki muszą być tak bezgranicznie smutne?
      • Gość: babcia Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: 82.139.58.* 26.06.06, 13:49
        To omdlenie, a ja myślalam że to karykatura , bo wielkość kolan jest
        przerażająca w porównaniu z głową i ramionkami mistrza . Czy jego siła była w
        kolanach czy w głowie. Pogubiłam się w tym wszystkim. Jak teraz powiedzieć
        wnuczce , że w rysunku muszą być zachowane proporcje i rysuje się coś dużego na
        co chcemy zwrocic uwagę . Czy w tym przypadku na dolną część postaci i na jej
        niedyspozycje .
    • Gość: pafick Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:20
      Pomnik Kochanowskiego w parku Kościuszki na ulicy Żeromskiego! PARANOJA!!! Swoją
      drogą to może ktoś wie kto zaprojektował ten pomnik (nie wykonał).
      • Gość: Janek Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:48
        Tak, w praku Kościuszki i na ul. Żeromskiego i w jak najbardziej odpowiednim
        miejscu. Bravo, pomnik jest piekny, a najwiecej do powiedzenia maja osoby które
        nie mają pojecia, jaka pozę przedstawia pomnik.
        • Gość: pafick Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:12
          No to może mi wytłumaczysz, dlaczego jest to odpowiednie miejsce i to jak
          najbardziej! To, że mówisz, że odpowiednie, bo odpowiednie nic nie wyjaśnia. Nie
          twierdzę, że pominik nie jest piękny, tylko, że miejsce trochę nie to! A na
          marginesie to pomnik widuję codziennie.
          • Gość: Janek Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:47
            Wg ciebie nie jest to reprezentacyjne miejsce dla tego rodzaju pomnika? To moze
            nad zalewem na Borkach?
            • Gość: pafick Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:42
              Nie o to chodzi. Chodzi o to, że nie trzyma się to kupy. Dlaczego nie powstał
              pomnik Kościuszki? Skąd w ogóle ten pomysł? Miejsce jak najbradziej
              reprezentacyjne na pomnik, tylko dlaczego Kochanowskiego?
              • Gość: Motherofpsycho3 Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 13:18
                Kochanowski jest ojecem języka poslkiego i literatury polskiej, ponadto związany był z ziemią radomską, a ten przykładowy Kościuszko niestety nie. A dlaczego zorganizowno dyktando? Jak Myślisz Drogi Osobniku? Bo Mistrz Jan był między innymi twórcą polskiej ortografii, oj coś kiepsko w tych szkołach uczą historii języka i litearatury polskiej.Myślę, że jakby Pan sie tak zasłużył, to Panu tez postawiono by pomnik, albo wręczono laur, czekam na to z utęsknieniem (bez ironii)Potrzeba nam odważnych ludzi w RADOMIU!!!! i to jak najwięcej! A Kochanowski to dobry wzór, patrjota, człowiek wykształcony, a do tego świetny pisarz.
                • Gość: pafick Re: Mistrz Jan i mistrz ortografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:11
                  O ile mi wiadomo to patriota, a nie patrjota. To po pierwsze. Po drugie to był
                  poetą, a nie pisarzem. A po trzecie nic nie pisałem o dyktandzie. "Mimo, że Jan
                  Kochanowski był skromnym człowiekiem i nie wiemy co sądził o Radomiu i czy
                  często tu bywał..." to cytat z oficjalnej strony Radomia, chyba jednak nie był
                  aż tak związany. Nadal nie dostałem odpowiedzi dlaczego pomnik jest w tym
                  miejscu. Bardziej zasadne byłoby umiejscowienie go przy VI LO.
                  P.S. Nie napisałem, że pomnik nie jest ładny czy też, że nie powinno go w ogóle
                  być, więc proszę mi tego nie wmawiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka