Dodaj do ulubionych

pytanie do kandydata : jdk

22.07.06, 07:22
Panie Jakubie , jest Pan oficjalnie kandydatem na prezydenta miasta Radomia .
w związku z tym mam proste pytanie .

1.jakie jest Pana zdanie nt. rozrośniętej do granic absurdu biurokracji w
Urzędzie Miejskim oraz w podległych jednostkach , oraz co Pan zrobi aby
zmniejszyć wydatki na biurokracje ?

Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: pytanie do kandydata : jdk IP: 82.139.48.* 22.07.06, 14:58
      A ja mam inne pytanie: jak pan chce rozwiązać komunikację w rejonie ronda
      Mikołajczyka i czy pan wie gdzie jest takie rondo? To pytanie zadał P.
      Włodarczyk p. Marcinkowskiemu w poprzedniej kampanii i do tej pory nie
      doczekało się odpowiedzi.
      • Gość: KR! Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:48
        Proste pytania.A Włodarczyk i Kluziński to rodowici radomianie moim zdaniem
        tylko oni i 2 innych kandydatów urodzonych w Radomiu ma szansę wygrac te wybory!
        • Gość: re Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.ats.pl / *.ats.pl 23.07.06, 11:34
          KR Pan A.Włodarczyk nie wystartuję w wyborach a Pan Kluziński jest radomianinem
          tylko z racji urodzenia dlatego proponuje przerzucić swe sympatie na innego
          kandydata
      • Gość: xxx Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 02:17
        A kto to rondo wybudował? Chyba właśnie Włodarczyk. To po co się teraz pyta?
    • lowca_absurdow Re: pytanie do kandydata : jdk 23.07.06, 12:34
      Pozwolę sobie zabrać głos.

Nie ma możliwości aby zlikwidować biurokrację w urzędach, a już na pewno, nie
      bez wsparcia z góry. Nie skupiałbym się zatem na tym aby zwalniać ludzi, ale nad
      tym aby bardziej usprawnić ich pracę. Niektore dokumenty mogą być wydane
      niemalże od ręki, ale machina biurokratyczna jest tak skostniała, że czasem mam
      wrązenie, że oni między sobą przesyłają dokumenty za pośrednictwem Poczty Polskiej.

No bo jak inaczej wytłumaczyć to, iż na podpis jednej osoby z innego wydziału
      należy czekać prawie dwa tygodnie ?

• bhjs Re: pytanie do kandydata : jdk 23.07.06, 17:26
        zalikwidowac całkowicie to sie nie da , ale ograniczyc do minimum to chyba
        można , oczywiście z wsparciem z góry . stąd moje pytanie do kandydata
        na prezydenta miasta.
        oczywiście że sprawa dotyczy usprawnienia pracy urzędników przez max.
        wykorzystanie ich czasu pracy do załatwiania spraw obywateli a nie
        bzdurnych wewnętrznych spraw urzędu.
        dam przykład braku wykorzystania technologii komputerowych.
        mój młodszy syn mieszka i pracuje w Warszawie. ale jest jeszcze zameldowany w
        Radomiu.Dlatego zmianę prawa jazdy na nowe musiał załatwiac w Radomiu.
        Przysłał do mnie wniosek i zdjęcie ale bez pokwitowania zapłaty które gdzieś
        zgubił.Podał mi tylko date wpłaty i kwotę.
        Kiedy poszedłem złożyc te dokumenty w wydz.komunikacji urzędu miejskiego (na
        dole przy wejściu ) urzędniczka powiedziała że niestety ona nie ma możliwości
        sprawdzenia tej wpłaty (mając komputer na biurku i pewnie podłączony do sieci
        urzędu ) i odesłała mnie do działu księgowości na trzecim
        piętrze. nie powiem ale potwierdzenie uzyskałem bez problemu , w ciągu 15 min.
        ale uważam że Pani na dole powinna miec możliwośc sprawdzenia wpłaty.
        • Gość: AntyM Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 22:16
          A może byś tak zadał pytanie: ile wron nocuje dziś na drzewach w parku im.
          Tadeusza Kościuszki. Nie wie - no cóż to widać nie nadaje się na prezydenta
          Radomia.A na serio: prezydent jest od sprawnego zarządzania miastem, dbania o
          to miasto, rozwijać je szybciej niż inni się rozwijają, dobrać do kierowania
          miastem, sprawnych i operatywnych ludzi, reprezentowania go na zewnątrz itp.
          Jeśli zadajesz takie pytania to znaczy, że nie rozumiesz roli prezydenta!
          • bhjs Re: pytanie do kandydata : jdk 24.07.06, 08:05
            co do wron to jest ich coraz mniej w parku im Tadeusza Kościuszki , niestety nie
            wytrzymują dynamicznego rozwoju miasta Radomia.
            A na serio : jest demokracja i wolno mi zadawać każde pytanie kandydatowi na
            prezydenta miasta . zadaniem prezydenta jest także racjonalne i oszczędne
            zarządzanie pieniędzmi wpłacanymi do kasy miasta przez mieszkańców.
    • pikalex Re: pytanie do kandydata : jdk 23.07.06, 22:28
      bhjs, skoro wiesz, że coś jest rozrośnięte to podaj mi informację: jaka powinna
      być prawidłowa liczba pracowników w UM a ilu jest obecnie? I na jakiej podstawie
      twierdzisz, że coś jest rozrośnięte.
      Myślę, że problem jest gdzieś indziej. Ile osób niekwalifikujących się do pracy
      w UM na stanowiskach zostało przyjętych z układów rodzinnych, znajomości,
      powiązań partyjnych czy własnych interesów przyjmującego? Podobnie z resztą jest
      w szpitalu itd. Z tym należy zrobić porządek.
      • jdk Re: pytanie do kandydata : jdk 23.07.06, 22:58

pikalex napisał:

> bhjs, skoro wiesz, że coś jest rozrośnięte to podaj mi informację: jaka
        powinna
        > być prawidłowa liczba pracowników w UM a ilu jest obecnie? I na jakiej
        podstawi
        > e
        > twierdzisz, że coś jest rozrośnięte.

Statystyki przytaczala swego czasu gazeta - nie moge w tej chwili znalezc
        odpowiedniego zrodla, ale w porownaniu z Rzeszowem i Kielcami wypadamy
        duzo "gorzej" w przeliczeniu na 1000 mieszkancow...

> Myślę, że problem jest gdzieś indziej. Ile osób niekwalifikujących się do
        pracy
        > w UM na stanowiskach zostało przyjętych z układów rodzinnych, znajomości,
        > powiązań partyjnych czy własnych interesów przyjmującego? Podobnie z resztą
        jest w szpitalu itd. Z tym należy zrobić porządek.

I to jest bardzo wazna kwestia. Przyjecia do pracy w urzedzie powinny byc jak
        najbardziej przejrzyste - tak zeby kazdy starajacy sie o prace i kazdy
        przegrany wiedzial, jakie kryteria sa brane pod uwage, i jakie kryteria
        zdecydowaly, ze osoba X a nie osoba Y dostala prace.

Urzad Miejski, zatrudniajacy kilkaset osob, to miejsce, gdzie mlodzi
        wyksztalceni ludzie chcacy zostac w Radomiu powinni miec szanse znalezienia
        ciekawej i rozwojowej pracy.
      • bhjs Re: pytanie do kandydata : jdk 24.07.06, 13:51
        na twoje pytania odpowiedział sam jdk :na podstawie statystyki .
        ja dopowiem jeszcze że o przeroście biurokracji świadczy także czas
        podejmowania decyzji , im ten czas dłuższy tym większa biurokracja.
        mam takie doświadczenie z urzędem miasta : ja oczekiwałem na prosta decyzję
        urzędników 30 dni , w tej samej sprawie ja podjąłem decyzje w ciągu 2-ch dni.
        co do zatrudniania osób znajomych i z rodziny to jest to też , moim zdaniem,
        jeden z powodów rozrostu biurokracji.
        niejednokrotnie zdarza sie że stwarza się specjalnie stanowiska ( lub całe
        działy ) dla swoich kolesiów.

• jdk Odpowiedz - Urzad Miejski 23.07.06, 22:44
      Witam serdecznie i dziekuje za pytania.

(Przepraszam rowniez, ze nie odpowiedzialem wczesniej, ale udalo mi sie przezyc
      weekend bez dostepu do komputera, m.in. na wycieczce rowerowej z Radomia do
      Garbatki, gdzie w ten weekend odbywaly sie Dni Garbatki.)

Mamy dwie kwestie:
      1. sprawa Urzedu Miejskiego i kosztow administracji
      2. sprawa organizacji ruchu w rejonie ronda Mikolajczyka (odpowiedz w drugim
      poscie)

Ad. 1 - Urzad Miejski i koszty zatrudnienia

Faktem jest, ze zatrudnienie w Urzednie Miejskim w Radomiu jest wyzsze w
      przeliczeniu na liczbe mieszkancow niz w innych podobnej rangi miastach
      (Kielce, Torun, Rzeszow, Plock). Rowniez faktem jest, ze koszty funkcjonowania
      administracji miejskiej w Radomiu sa dosc duze i ze szybko rosna. (Pisala o tym
      m.in. gazeta: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3032267.html )

Podnoszone sa ponadto zarzuty, ze sama jakosc obslugi mieszkancow nie zawsze
      jest bez zarzutu.

Moim zdaniem dwie najwazniejsze kwestie to wlasnie jakosc obslugi mieszkancow
      oraz skutecznosc dzialania urzedu - np. przy pozyskiwaniu srodkow europejskich,
      promocji miasta, budowie drog itp.

Koszt administracji jest kwestia wazna, ale nie najwazniejsza. (Jest to w tej
      chwili ok. 5% budzetu miasta, ale bardzo duza czesc tej kwoty jest "sztywna",
      ponadto - jak przedstawie to ponizej - warto raczej skupic sie na tym, aby ten
      potencjal wykorzystac jak najlepiej).

Musimy pamietac, po co jest urzad. Jest po to, zeby pelnic funkcje, ktorych
      mieszkancy nie sa w stanie zapewnic sobie inaczej, albo ktore sa zlecone
      odgornie. A wiec budowa drog, ochrona srodowiska, komunikacja miejska, kultura
      i wypoczynek, sprawy architektury, sprawy "urzedowe" itp.

We wszystkich tych sprawach urzad powinien byc jak najbardziej efektywny i jak
      najbardziej "przyjazny" petentom. Mozna to osiagnac na rozne sposoby, przede
      wszystkim dzieki odpowiedniej organizacji pracy urzedu, ale rowniez - a moze
      przede wszystkim - wdrozeniu kultury pracy i kultury obslugi mieszkancow, gdzie
      mieszkaniec jest najwazniejszy.

Druga bardzo istotna kwestia, to wspomniana skutecznosc, na roznych polach. Na
      przyklad pozyskiwanie srodkow europejskich. I znow, nie da sie ukryc, ze Radom
      robi to nieskutecznie - duzo mniej w przeliczeniu na mieszkanca, niz inne
      miasta. Nie pozyskujemy pieniedzy na drogi (jak np. Gdynia, Torun czy Kielce),
      nie pozyskujemy na kulture i sport (jak np. Kielce), nie pozyskujemy na
      rewitalizacje (Zyrardow, Plock, czy znow - Kielce). Bardzo slabo wypada
      promocja miasta na zewnatrz.

Moim zdaniem, to powinien byc glowny cel: poprawa skutecznosci czy tez
      efektywnosci dzialania urzedu. Popatrzmy, jak te same funkcje mozna
      zorganizowac lepiej, postawmy sobie cele, np. w postaci ilosci pozyskanych
      srodkow zewnetrznych, poprawy wizerunku miasta, inwestycji.

Wierze, ze uda sie to osiagnac, bo wiem, ze jest w urzedzie wiele osob z
      inwencja i pomyslami, ktorym nalezy jedynie dac mozliwosc dzialania, promowac
      taka postawe i nagradzac dobre dzialania.

Co do dobrej organizacji urzedu, mozna brac przyklad z tych miast, ktore sa
      najbardziej skuteczne (zarowno polskich jak i zagranicznych). Oto przyklad, jak
      mozna jasno i czytelnie podac informacje, gdzie i u kogo mozna zalatwic dana
      sprawe, ile to kosztuje i ile czasu czeka sie na decyzje.

Przyklad 1: Korczyna - male miasteczko na poludniu Polski:
      korczyna.info/aktualnosci/wazne_dla_mieszkancow/dla%20mieszkancow%20i%20pracodawcow.htm?postep=100%
      25&ladowanie=387887&total=387887&szerokosc=100&procent=100

Przyklad 2: Warszawa - e-urzad:
      um.warszawa.pl/v_syrenka/wom/

Mam nadzieje, ze ta odpowiedz jest wystarczajaca Z checia odpowiem na dalsze
      pytania - na forum lub zglaszane na adres jakub.kluzinski@kochamradom.pl

Pozdrawiam!
      • Gość: simba Re: Odpowiedz - Urzad Miejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 08:29
        Panie Jakubie - zanim Pan poda przykłady miast, w których jest "dobrze" jesli
        chodzi o obsługę miszkańca - prosze najpierw sprawdzić jak wygląda strona UM w
        Radomiu (oczywiście łącznie z BIP), na której znajdzie Pan WSZYSTKIE informacje
        zawarte w linkach podanych przez Pana oraz nieco więcej :) Przy okazji: powołuje
        sie Pan na stronę warszawy, a chciałbym przypomniec, że jednym z pierwszych
        posunięć PO Prezydenta Warszawy kazimierza Marcinkiewicza jest powołanie w
        warszawskim Urzędzie Biura Obsługi Mieszkańca. Takie biuro funkcjonuje w Radomiu
        od kilku lat. Warto o tym pamiętać, bowiem w Radomiu od dawna większość
        dokumentów można pobrać z internetu i w ten sam sposób załatwić wiekszość spraw.
        warszawa jest w tym względzie nieco za nami.
        • jdk Re: Odpowiedz - Urzad Miejski 24.07.06, 09:41
          Witam ponownie,

znam strone BIPu, jednak chociazby w porownaniu z Korczowa jest ona duzo mniej
          czytelna i "przyjazna dla uzytkownika". Niewiele potrzeba, zeby to poprawic -
          stad podane przyklady Korczowej i Warszawy.

Wiem, ze Warszawa nie zawsze jest przykladem do nasladowania. Np. to na
          przykladzie Radomia Warszawa (i wiele innych miast) uczyla sie organizacji
          komunikacji miejskiej - rozdzialu organizatora komunikacji od dostarczajacego
          uslugi.

Biuro Obslugi Mieszkanca to bardzo dobre rozwiazanie, natomiast uwagi zglaszane
          chociazby tu na forum pokazuja, ze nie zawsze do wszystkich dociera informacja,
          jak i gdzie zalatwic dana sprawe i ile to kosztuje.

Pozdrawiam!
      • bhjs Re: Odpowiedz - Urzad Miejski 24.07.06, 14:36
        Witam Panie Jakubie i dziękuję za odpowiedź.
        domyśliłem sie że w czasie weekendu może Pan nie miec ddostępu
        do netu.
        Pana odpowiedź oceniam jako bardzo ostrożną wręcz dyplomatyczną.
        Prawde mówiąc nie spodziewałem się konkretnych deklaracji.
        nie dziwię się , urzędnicy to spory elektorat.

• jdk Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka 23.07.06, 22:50
      Odpowiadajac na drugie pytanie:

wiem gdzie jest rondo Mikolajczyka (na skrzyzowaniu Beliny-Prazmowskiego i 25-
      go Czerwca).

Natomiast nie do konca rozumiem pytanie o usprawnienie komunikacji w tym
      rejonie.

Czy mowimy o ruchu samochodowym, czy o komunikacji miejskiej - czy jeszcze
      innych sprawach?

Jesli chodzi o uklad komunikacyjny, to chyba najwazniejsza sprawa, to planowana
      budowa trasy N-S, ktorej polnocna czesc ma sie zaczynac wlasnie na tym rondzie
      i biec dalej wzdluz torow, pod wiaduktem na Slowackiego, na polnoc w strone Os.
      Nad Potokiem i Golebiowa.

Jest to konieczna inwestycja, ktora pozwoli odciazyc ulice 25-go Czerwca i
      zapewnic szybka komunikacje pomiedzy dzielnicami poludniowymi i polnocnymi.

Czy chodzi o to, czy o inna kwestie? Prosze o doprecyzowanie pytania.

Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: zucze Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: 212.160.172.* 24.07.06, 09:55
        A jakie ma Pan doświadczenie w zarządzaniu ludźmi?
        • Gość: 555 Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:00
          A jaki numer pokoju w UM ma kierownik wydziału komunikacji?
      • Gość: soya Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: 82.139.48.* 24.07.06, 14:06
        W tym rejonie planowano budowę wjazdu na wiadukt. Kolej opróżniła teren i nic
        dalej nie słychać. Obok obwodnicy wzdłuż torów aż do Żółkiewskiego jest to
        bardzo ważne zadanie.
        • Gość: zuczek Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: 212.160.172.* 25.07.06, 15:25
          chyba sie nie doczekam odpowiedzi...
        • gregory_z_radomia Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka 25.07.06, 15:45
          Hmm. wjazd na wiadukt planowano mniej więcej w połowie ulicy Prażmowskiego. W
          planach oprócz estakad na wiadukt wzdłóż nowej trasy jest przebudowa ronda
          polegająca na powiększeniu jego średnicy i wyprofilowaniu. Cała inwestycja
          stanęła bo tak jak napisałes były nie ustalone własności gruntu pod inwestycję.
          Jednak na dzień dzisiejszy nie wiem dlaczego nic w tej sprawie się nie dzieje.
          Być może ważniejsze są, południowa obwodnica i nie dawno ogloszone prace nad
          projektem modernizacji ulicy 1905 roku.
          • Gość: :) Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:50
            Mam pytanie do jdk. W jaki sposób chce Pan zorganizować działania mające na
            celu utworzenie Uniwersytetu Radomskiego?
            • Gość: KR! Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:11
              Proszę nie mówić Uniwersyetet Radomski tylko Uniwersytet im. Jana
              Kochanowskiego w Radomiu.Walczymy o UJK a nie o UR!Biskup Radomski Jan Chrapek
              rzucił tą ideę i my radomianie doprowadzimy ją do końca.Nie pozwolimy by UJK
              był w Kielcach , to byłaby istna kpina i zakłamywanie histori.Kochanowksi to
              nasz człowiek i kojarzy się z Radomiem a nie Kielcami.
              Z wypowiedzi pana Jakuba Kluzińskiego wiem , ze chce on dbać o radosmką
              edukację.Zapewne będąc prezydentem zadba o dotacje na basen na Politechnice i
              na rozbudowę wydziałów.
              Moim zdaniem powinna zostać zorganizowana debata 8 kandydatów na prezydenta i
              wtedy radomianie mogliby zadawać pytania.
              • Gość: asd Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:56
                > Moim zdaniem powinna zostać zorganizowana debata 8 kandydatów na prezydenta i
                > wtedy radomianie mogliby zadawać pytania.
                -----------------------------------------------
                świetny pomysł,kto podejmie rękawicę ?
                • Gość: KR! Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:06
                  Kandydaci na prezydenta :
                  Andrzej Kosztowniak - PiS/WS
                  Jakub Kluziński - Kocham Radom
                  Andrzej Łuczycki - PO
                  Adam Włodarczyk - SDPL,PD,WS
                  ( ta 4 kandydatów to urodzeni w Radomiu radomianie )
                  Zdzisław Marcinkowski - Radomianie Razem
                  Ryszard Wiosna - LPR
                  Dariusz Jesiotr - Samoobrona
                  kandydat .... - RSO
                  ( ta 4 kandydatów to ludzie nie urodzeni w Radomiu )
                  Z tej 8 wszyscy powinni stawić sie na debatę.Najbardziej konfrontacji zapewne
                  boi się Marcinkowski , nie ma sie co dziwic to on jest słabym prezydentem
                  Radomia moim zdaniem zmarnował swoja kadencję.Teraz dumni mogą być byli
                  prezydenci Radomia panowie Fałek,Wlazło,Gęsiak,Włodarczyk bo przy Marcinkowski
                  i na jego tle wypadają rewelacyjnie!
                  Czekam na debatę kandydatów!
                • naiwny_cynik Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka 25.07.06, 18:10
                  Może jakieś radomskie media powinny taką debatę zorganizować?
                  • bhjs Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka 25.07.06, 18:23
                    zapomnieliśmy chyba o Krawczyku Zenonie z SLD
                    8 czy 9 kandytatów na jednej scenie to byłby chyba niezły ubaw i bajzel
                    ale debata 2 lub 3 to niezły pomysł.
                    • Gość: KR! Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 20:15
                      Krawczyk nie ma szans w wyborach jego kandydatura to próba powtórki sukcesu
                      Marcinkowskiego!Człowike z zewnątrz nie znający miasta wystawiamy go na
                      prezydenta myslą ludzie z SLD nic mylne te wybory wygra rodowity radomian.I nie
                      będzie nim Marcinkowski , pozdro dla dobrych uczciwych kandydatów
                      • bhjs Re: Odpowiedz - ruch w rejonie Ronda Mikolajczyka 26.07.06, 07:32
                        oczywiście że nie ma szans ale jest kandydatem
                        oczywiście że jest czas na zmiany , starzy politycy powinni iść na emeryture a
                        Ci którzy jeszcze się nie łapią powinni iść trochę popracować ( mają przecież
                        zawody : nauczyciel , fotograf , lekarz , piekarz , dealer samochodów).
                        miastem powinni rządzić młodzi wykształceni ludzie , oby tylko nie dali się
                        wmanewrować w stare układy i zachowali uczciwość i świeżość spojrzenia na
                        problemy miasta i mieszkańców , władza deprawuje .
                        powinni iśc
    • Gość: Madzia Re: pytanie do kandydata : jdk IP: 82.139.52.* 26.07.06, 07:39
      No, to sobie chłopcy popisali między sobą z utworzonej na czas wyborów
      organizacji, która znowu ma w nazwie RADOM. Ludzie przestańcie używać nazwy
      mojego NAPRAWDĘ kochanego miasta do celów wyborczych! Gospodarny RADOM,
      Radomianie Razem, Rozważny RADOM, a teraz Kocham RADOM. Dajcie spokój. Nazwijcie
      się np. Wspólnota Mieszkaniowa i nie bezczeście imienia RADOM na
      daremno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: KR! Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:51
        Gospodarny Radom vel Radomianie Razem vel RSO to Ci sami członkowie i te same
        twarze anty do Radomia nastawione dla nich Radom nic nie znaczy.te organizacje
        już rządziły i nic dobrego dla miasta nie robiły w tych organizacjach nie ma
        radomian.pokaźmy klase w wyborach i pokaźmy im CZERWONĄ KARTKĘ!
        • Gość: ana Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.21.radom.pilicka.pl 26.07.06, 16:30
          KKR - Tak powinieneś się podpisywać Kompletny Kretynie Radomski. Rodowici
          RADOMIANIE - przedsiębiorcy z RSO pokazują swoimi inwestycjami w Radomiu co
          potrafią, ilu ludziom dają pracę, a nie uciekają na łatwiznę do Warszawy!!!
          Związani byli od zawsze z miastem, nigdy nie rządzili, byli wykrzystywani przez
          np. nadgenerała itp. i powiedzieli dość, ale ty się ich poprostu boisz
          kandydacie. Znam kilku UPR-owców z RSO i wiem co to za ludie KKR!
      • wichajsterr Re: pytanie do kandydata : jdk 26.07.06, 16:44
        <lol>
        • Gość: KR! Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 18:24
          Ja sie nikogo nie boję mam swoje ambicje i walcze o lepszy Radom bo to moje
          miasto.A wiem , że Ty sie czegoś boisz , po wyborach w Radzie Miejskiej nie
          będzie już ludzi z RSO czy Radomian Razem!Radomianie przejrzą na oczy i na
          ludzi dla których RAdom nic nie znaczy nie będą głosować!
      • gregory_z_radomia Re: pytanie do kandydata : jdk 26.07.06, 20:03
        Madziu. Za nim cos napiszesz poznaj ludzi którzy jak to określiłas nadaremno
        używają nazwy Twojego kochanego miasta. wwww.kochamradom.pl/index.html
        Przyczytaj status, założenia, pomysły i dopiero się wypowiadaj.
        • Gość: KR! Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 20:22
          Madzia niestety pochopnie porównała stowarzyszenie KOCHAM RADOM do ludzi
          koniukturalistów , którzy chcą sie wybić na plecach Radomia.Pzrykre to , można
          dyskutowac z członkami Kocham Radom ale trzeba to robić na poziomie.A jak ktoś
          tu na forum napisał , że KOCHAM RADOM to młodzieżówka RSO czy Radomian Razem ,
          większej bzdury chyba nie słyszałem.KOCHAM RADOM to radomianie a RSO czy
          radomianie razem maja mało członków z Radomia.Kocham radom:-)
    • Gość: antyM Re: do bhjs IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.07.06, 21:40
      Widzę, że za demonstrację swojej głupoty obwiniasz demokrację. I słusznie bo
      nadmiar demokracji jest znacznie gorszy od jej niedoboru.
      • bhjs Re: do antyM 27.07.06, 07:47
        łatwo jest obrażać kogoś wystepując na forum jako anonimowy gość.
        Ja jestem zarejestrowanym użytkownikiem forum , nie wstydzę się swojego
        nazwiska , swojego wyglądu (moją mordę można obejrzeć na forum ale trzeba być
        zarejestrowanym użytkownikiem :) ) oraz swoich poglądów .
        nie jestem także człowiekiem do którego , za wszelka cenę (nawet za cene
        obrażenia kogoś ) musi należeć ostatnie zdanie w dyskusji.
        osobiście zauważyłem sporo gości na tym forum którym ,gdy brakuje argumentów ,
        puszczaja nerwy i obrażaja innych .ciekawe że zarejestrowanym użytkownikom
        forum sie to nie zdarza (lub zdarza sie rzadko ).
        i to by było na tyle w dyskusji z antyM .
    • bhjs Re: ostatni sondaż Echa Dnia 28.07.06, 08:26
      Kosztowniak - 27%
      Marcinkowski - 21,5%
      Krawczyk - 16,5%
      Łuczycki - 15%
      Kluziński - 11.5%]
      Wiosna - 8,5%

Panie Jakubie zrób Pan coś , larum grają !!!
      • jdk Re: ostatni sondaż Echa Dnia 28.07.06, 10:36
        Witam i dziekuje za te slowa zachety!

Obiecuje - w imieniu swoim i wszystkich kochajacych Radom - ze bedziemy robic
        wszystko, aby w listopadzie te wyniki byly inne.

Pozdrawiam serdecznie!
        • Gość: zuczek Re: ostatni sondaż Echa Dnia IP: 212.160.172.* 28.07.06, 12:10
          Pan Jakub ma świetne zadatki na politka i odpowiada tylko na te pytania, na
          które mu pasuje :)
          • Gość: KR! Re: ostatni sondaż Echa Dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:18
            Nie wiem skąd te 21.5 % dla Marcinkowskiego on nic dla Radomia od 4 lat nie
            zrobił!Ludzie nie wstyd wam.On nic nie robi śmieje się z Radomian co na niego
            głosują ma całe miasto gdzieś.Dba tylko o swych kumpli z Radomian Razem i
            RSO.Jest najgorszym prezydentem Radomia od 1990r.Nie urodzony w Radomiu nie
            mający nic wspólnego z Radomiem taki polityk nie mający własnego zdania.Dba
            tylko o to co nikogo nie zadowola.Mimo to 21.5 % ludzi chce na niego
            głosować.Ludzie gdzie wy oczy macie.Te wybory wygrają rodowici radomianie.
            • Gość: lekarz Re: ostatni sondaż Echa Dnia IP: 80.249.4.* 28.07.06, 12:36
              Facet - powinieneś się leczyć. Jeśli dla Ciebie najważniejszym wyróżnikiem jest
              miejsce urodzenia - to mogę podesłać Ci świetnego kandydata. Jego pradziadek,
              dziadek, ojciec i on sam są urodzeni w Radomiu. A że zajmowali się i zajmują
              wyłącznie okupacją trawnika pod budką z piwem (również w pozycji horyzontalnej)-
              dla Ciebie nie będzie to pewnie żadną przeszkodą. Powtarzam - Radomianin z
              dziada pradziada.
              A propos uniwersytetu - tu też masz problem. Kochanowski nie urodził się
              niestety w Radomiu. To gamoń z Sycyny. Walcz o zmianę potencjalnego patrona.
              Pozdrawiam i życzę przemyśleń...
              • isoxazolidine Re: ostatni sondaż Echa Dnia 28.07.06, 14:48
                mam prośbę: nie nazywaj Jana Kochanowskiego "gamoniem" ...
                z góry serdeczne dzieki :)
                pozdr
                • Gość: lekarz Re: ostatni sondaż Echa Dnia IP: 80.249.4.* 28.07.06, 14:57
                  Nie było moim zamiarem urażenie Kochanowskiego. Pisząc "gamoń" - chciałem
                  jedynie pokazać jak odbieram sposób myślenia KR -Kto nie urodzony - ten
                  skreślony...
                  Pozdrawiam
          • jdk do zuczka 28.07.06, 12:38
            Witam i dziekuje za zainteresowanie!

Zapraszam do kontaktu przez email albo na spotkanie osobiscie.

Moja - w miare szczegolowa - sylwetka znajduje sie na stronie:
            www.kochamradom.pl/sylwetki_j_k.html
            Z checia opowiem bardziej szczegolowo o tym, co robie i co robilem. Nie uwazam,
            by bylo to w tej chwili najwazniejsze do pisania na forum, ale jesli ktos jest
            bardzo zainteresowany, sluze informacjami.

Przez kilka dni moze byc ze mna nieco utrudniony kontakt (szczegoly wkrotce),
            natomiast z checia odpowiem na mejla po 5 sierpnia, a spotkam sie po 8 sierpnia.

Pozdrawiam!
            • Gość: zuczek Re: do zuczka IP: 212.160.172.* 28.07.06, 13:00
              Generalnie laurkę taką jak na kochamradom.pl nie jest trudno sobie zrobić, ja
              pytam o konkrety - czy zarządzał Pan ludźmi, czy ma Pan w tej kwestii
              doświadczenie i co Pan zamierza zrobic dla Radomia. W przeciwienstwie do KR i
              paru innych osób na tym forum sam fakt, że się Pan w Radomiu urodził nie jest
              wystarczającą kwalifikacją do objęcia urzedu. I nie chodzi mi o obietnice w
              stylu "oczywiście, jak ja bede prezydentem to w Radomiu będzie bosko"...
              • Gość: KR! Re: do zuczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:41
                Urodzenie się w Radomiu jest jednym z podstawowych i głównych kryteriów na
                preazydenta Radomia obok innych tak samo waźnych.W lublinie jest prezydent
                urodzony w Lublinie w Kielcach prezydent urodzony w Kielcach w Krakowie i
                Gdańsku czy Rzeszowie to samo.Nie pisz , że to nie ma znaczenia.Dla mnie ma
                radni i prezydent powinni być z Radomia.Obecne władze nie są związane
                emocjonalnie z miastem widzisz co wyprawiają.Traktują Radom jak prywatny
                folwark i myslą że im wszystko wolno.Za prezydenta Włodarczyka urodzonego w
                RAdomiu tego nie było co teraz jest.Urzad był o 150 osób mniejszy!
                • Gość: zuczek Re: do zuczka IP: 212.160.172.* 28.07.06, 15:07
                  KR czytaj wyraznie - nie napisalam, ze nie ma to znaczenia, tylko, ze nie jest
                  to wystarczajacy powod, zeby na kogos glosowac. bo nie jest.
                • Gość: zuczek Re: do zuczka IP: 212.160.172.* 28.07.06, 15:10
                  poza tym jeszcze - generalnie w rzadzie naszego kraju sa ludzie urodzeni w
                  Polsce - i co? Wystarczyło, żeby dobrze rzadzili? ;)
                  • Gość: GIENEK Re: do zuczka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.08.06, 12:31
                    To wszystko nie ma znaczenia - z Radomia, czy nie z Radomia. Jest szansa, żeby
                    od władzy odsunąć nareszcie partyjych kolesi. Dlatego dobrze byłoby abyśmy
                    zapomnieli o Włodarczykach, Krawczykach, Łuczyckich i całej reszcie partyjnych
                    darmozjadów. W tych przypadkach w grę wchodzi tylko partyjny interes, będa
                    oczywiście igrzyska, popisówki w stylu nowych dróg, które za miesiąc szlag
                    trafi, przecięcie jakiejś wstęgi, pochylenie się nad bezdomnymi itp. Nie
                    wierzcie też w opowiastki na temat darmowego internetu i innych cudów. Teraz
                    kandydaci będą wymyślać różne takie absurdy, ale nie dajmy się omamić jak
                    dzieci. Dajmy szansy takim ludziom jak Kluziński, a może do wyborów pojawi się
                    jeszcze ktoś inny na poziomie i nie zamieszany w partyjne układy. Wybierajmy
                    tych, którzy chca w tym mieście coś zmienić. Kluziński pokazał, że chce i
                    potrafi, wierzę w niego i na niego będe głosował. Pamiętajcie, że z partyjnych
                    ambon nigdy nie mówi się prawdy - taka jest polityka i wyborcy muszą to
                    wreszcie pojąć. Samorząd to nie miejsce na partyjne harce. Niech się tłuka w
                    Sejmie.
                    • Gość: zuk Re: do zuczka IP: 212.160.172.* 01.08.06, 14:16
                      ze chce i potrafi co? na konkrety nie moge sie doczekac.
              • isoxazolidine Re: do zuczka 28.07.06, 14:52
                1) fakt, że kandydat pochodzi spoza Radomia jest poniekąd symptomatyczny - mamy
                przykre doświadzcenia w ludźmi przywożonymi w walizce.

2) z drugiej strony radomski rodowód nie jest absolutnie gwarancją niczego -
                vide Rejczak i podobni

3) i jeszcze przykładzik: Biskup Jan Chrapek nie był radomianinem z urodzenia.
                a jednak przysłużył się temu miastu bardziej niż setki rodowitych radomiaków.

przepraszam za nieco nieuczesany zbitek myśli ... ;)
                • Gość: zuczek Re: do zuczka IP: 212.160.172.* 28.07.06, 15:08
                  nieuczesany, ale generalnie logiczny. metryka nie wystarczy, jest jeszcze pare
                  innych istotnych informacji.
              • Gość: qwerty Re: do zuczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:50
                Gość portalu: zuczek napisał(a):

> Generalnie laurkę taką jak na kochamradom.pl nie jest trudno sobie zrobić,

Oj trudno,coraz trudniej :-)
    • Gość: ks Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:50
    • Gość: grt Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:11
      Na litosc boska tylko nie Marcinkowski. To najgorszy prezydent od kilkunastu
      lat.Cos o tym wiem bo wspolpracuje z nim. To typowy policjant.Owszem o Policje
      dba .duze pieniadze przeznacza na ich wyposazenie. Dostali juz chyba z 10
      samochodow. Tylko jakos nie widze poprawy bezpieczenstwa w miescie. Maja kolesia
      przy miejskiej kasie to korzystaja.
    • Gość: DKT1984 Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.mokotowplaza.waw.pl 01.08.06, 22:29
      5 NAJWAŻNIEJSZYCH PROJEKTÓW INFRASTRUKTURALNYCH W/G MNIE DLA RADOMIA I REGIONU:
      1. DROGA S/7 WAWA-RADOM-KRAKÓW
      2. LOTNISKO CYWILNE RADOM-SADKÓW
      3. DROGA S/12 LUBLIN-RADOM-PIOTRKÓW
      4. MODERNIZACJA TRAKTU KOLEJOWEGO RADOM-WAWA KTÓRY JEST W OPŁAKANYM STANIE /KTO
      JEŻDZI TO WIE, A KTO NIE NIECH SIĘ CIESZY :-)/
      5. DROGA S/9 RADOM-RZESZÓW
      CHCIAŁBYM O OCENE TEGO CO NAPISAŁEM!!!
      ZA CZY PRZECIW, MOŻE COŚ WAŻNEGO POMINOŁEM :)
      POZDRAWIAM
      • Gość: KR! Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 22:34
        Nie wiem kto będzie nowym prezydentem wiem jedno te wybory musi wygrać RADOM a
        wygra wtedy kiedo do władzy wybierzemy ludzi ambitnych z Radomia z klasa i na
        poziomie wykształconych nie chcacy sie ybic an jego plecach.wreszcie musimy
        mieć porządne radomskie władze miasta.Dosyć juź u władzy ludzi pokroju tych co
        sa w RSO czy Radomianach Razem!
      • Gość: Jerzy Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.08.06, 22:50
        Wczoraj slyszalem w TVN dyskusje na temat uzyskania z roznych funduszy unii
        ogromnych kwot pienieznych na rozbudowe i remonty drog w Polsce.Z ogloszonych
        planow remontow i przebudowy drog nigdzie nie byla wymieniana nasza 7-choc
        plany obejmowaly okres od tej chwili az do 2013 r.A tyle sie wczesniej mowilo
        na temat trasy Krakow-KIelce-Radom-Warszawa/ale tylko mowilo/.
        • Gość: dkt1984 Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.mokotowplaza.waw.pl 01.08.06, 23:25
          W ostatni piątek na odcinku Jedlińsk-Białobrzegi weszła ekipa budowlana!!!
          Niestety przetarg na odcinek Białobrzegi-Grójec został unieważniony
          przez "wspaniałe i prorozwojowe" pisowskie władze!!! Ale po interwencji naszych
          posłów przetarg ma być powtórzony w najbliższym czasie - zobaczymy!!!
    • Gość: cichy Re: pytanie do kandydata : jdk IP: *.ny325.east.verizon.net 01.08.06, 23:09
      no prosze Kielce dostana ponad 700mln. euro na rozwoj regionalny a co dostanie
      Radom - ile to bedzie, wie ktos moze...???
    • Gość: KIBIC_radomski Jak wygrac wybory w Radomiu-moja rada IP: *.dc.dc.cox.net 02.08.06, 04:39
      Zastosowac metode podobna do "metody Ronalda Reagana". Zrobic na formu liste
      kandydatow na ktora nalezy glosowac nie patrzac na przynaleznosc partyjna.
      Uzgodnic miedzy soba i w porozumieniu Kocham Radom i innymi nie "spalonymi"
      organizacjami. Ustalic liste 4ch kandydatow na prezydenta dwoch 30to-latkow i
      dwoch mozliwych ze "starszej gwardii". Do Rady Miejskiej okregami wytypowac po
      dwoch czy trzech ludzi, mlodzi i porzadni "starzy".

Nastepnie przygotowac im zyciorysy i male "programy" wyborcze, pod ktorymi sie
      podpisza.

Zestawic to wszystko w jednej ulotce jak Projekt Obywatelski, mozna sie pod
      nim podpisac, aby ulotka nabrala wiarygodnosci wraz z jakims ladnym slowem wstepnym.

Jak to juz bedzie przygotowane to wtedy nalezy wydrukowac Zestawienie Kandydatow
      na ladnym papierze, w roznych kolorach. Nastepnie nalezy rozpoczac "metode
      Reagana" czyli od domu do domu na piechote albo na rowerze, najlepiej w swoim
      wlasnym okregu wyborczym, musi chodzic po 2 lub 3 ludzi, nie pojedynczo! Musi
      tez byc Was sporo aby do kazdego domu zajrzec i czasem z ludzmi pogadac.

Jak rozpoczniecie chodzenie "po koledzie" to tak trzeba chodzic az do ostatniego
      dnia przed wyborami i wreczac ulotki, sciskac ludziom rece, prosic ich i
      namawiac, ze kady glos sie moze liczyc dla dobra Radomia. Nawet drugi raz, nie
      szkodzi, ze sie juz bylo. Robic tez to w miejscach gdzie sie ludzie zbieraja,
      przy autobusach, dworcach. Nawet dawac ludziom z okolicznych wiosek na tagowiskach!

Nie zrazac sie krytyka, ublizaniem czy krzykiem. Niech sobie ludzie pokrzycza
      byleby wzieli ulotke i sobie poczytali. Mozna probowac tez ponaklejac ulotki w
      miejscach gdzie prawo na to zezwala!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka