Dodaj do ulubionych

podatek od oszczędności

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 21:24
Propozycja pana Belki nałożenia podatku od oszczędności szcególnie uderzy
mieszkańców Radomia i 80% Polaków
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaboom Re: podatek od oszczędności IP: *.radom.pl 30.10.01, 21:53
      Gość portalu: @rek napisał(a):

> Propozycja pana Belki nałożenia podatku od oszczędności szcególnie uderzy
      > mieszkańców Radomia i 80% Polaków

W wielu krajach jest taki podatek..
      A jak sie nie podba? No coz.. zawsze mozna te pieniadze ulokowac na gieldzie.

• Gość: Pablo Re: podatek od oszczędności IP: 217.96.36.* 31.10.01, 07:32
      Nie rozumiem dlaczego akurat mieszkańcow Radomia uderzy szczególnie???
    • Gość: modaR Re: podatek od oszczędności IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 09:13
      Kaboom już nie wytrzymałem. Wprowadzanie nawet najgłupszych bzdur przez twoich
      idoli zamieniasz w propagandę sukcesu. Wydrukuj sobie wszystkie spoty i zgłoś
      się w siedzibie SLD. Stanowisko rzecznika typu- Urban masz zapewnione. Kiedyś
      zarzuciłeś mi , że chciałbyś rozmawiać na argumenty. A jakich Ty używasz ? To ,
      że tak jest gdzieś na zachodzie , to i u nas tak musi być? A jeżeli w USA galon
      (ok. 5 litrów) benzyny kosztuje ok. 2$ ( 8 zł ) , to znaczy , że i u nas ma
      tyle kosztować? To , że podatek VAT w naszym kraju jest najwyższy ze wszystkich
      krajów europejskich , a np. w Danii wynosi 8 % t.zn. , że i u nas tak powinno
      być ? Jeżeli mamy być obiektywni , to chwalmy te dobre posunięcia , a
      krytykujmy bzdurne czy wręcz szkodliwe. Z jeszcze jednym nie mogę się zgodzić.
      Opodatkowanie tego typu uderzy po kieszeni nie najuboższych , bo ci nie mają
      czego oszczędzać , ale przede wszystkim klasę średnią t.zw. nieprodukcyjną
      t.zn. lekarzy , nauczycieli , kadrę zarządzającą , polityków , prezydentów ,
      ministrów itp. Osoby prowadzące jakąkolwiek działalność gospodarczą zawsze
      wszystkie środki mają "w obrocie" , a nie na rachunkach
      oszczędnościowych.Pozdrawiam.
      • Gość: Kaboom Re: podatek od oszczędności IP: *.radom.pl 31.10.01, 10:00
        Gość portalu: modaR napisał(a):

> Kaboom już nie wytrzymałem.

Zieef, Czesc modaR, wlasnie wstalem..

> Wprowadzanie nawet najgłupszych bzdur przez twoich
        > idoli zamieniasz w propagandę sukcesu.

A to ja mam takich na forum? Nie przesadzasz?
        Drugie pytanko, co uwazasz za 'propagande sukcesu'? wybacz ale nie rozumiem o co
        konkretnie Ci chodzi..

> Wydrukuj sobie wszystkie spoty i zgłoś
        > się w siedzibie SLD. Stanowisko rzecznika typu- Urban masz zapewnione. Kiedyś
        > zarzuciłeś mi , że chciałbyś rozmawiać na argumenty.
        Wiesz, wlasnie szukam pracy, musze sie zastanowic nad Twoja propozycja..
        Owszem, na argumenty, obrzucanie kogos blotem tylko za to ze jest sympatykiem
        innej partii politycznej uwazam za glupie dzialanie.

> A jakich Ty używasz ? To , że tak jest gdzieś na zachodzie , to i u nas tak
        > musi być?

Dazymy do Unii Europejskiej, takze rozwaizania prawne tam stosowane sila rzeczy
        musza trafic i do nas, no chyba ze uwazasz ze do nas powinny trafiac tylko i
        wylacznie dotacje..

> A jeżeli w USA galon (ok. 5 litrów) benzyny kosztuje ok. 2$ ( 8 zł ) , to
        > znaczy , że i u nas ma tyle kosztować?

Jezeli bedziemy mieli drugi Texas w polsce to owszem, jak na razie zmuszeni
        jestemy importowac benzyne i placic takie stawki jak i pozostale panstwa
        europejskie, zreszta nasza benzyna wbrew pozorom nie jest najdrozsza w Europie.

> To , że podatek VAT w naszym kraju jest najwyższy ze wszystkich
        > krajów europejskich , a np. w Danii wynosi 8 % t.zn. , że i u nas tak powinno
        > być ?

Napisz mi jeszcze jaka w Danii jest inflacja, zastanow sie troche i napisz czemu
        ich stac na tak niski podatek..

> Jeżeli mamy być obiektywni , to chwalmy te dobre posunięcia , a
        > krytykujmy bzdurne czy wręcz szkodliwe.

Oczywiscie, ale czy ratowanie finansow panstwa zniszczonych przez
        niekompetentnych ludzi mozna nazwac dzialaniem 'szkodliwym' ?

> Z jeszcze jednym nie mogę się zgodzić.

No baa, ja z wieloma posunieciami SLD sie nie zgadzam, czasami podobaja mi sie
        pomysly PO czy UW, takie zycie..

> Opodatkowanie tego typu uderzy po kieszeni nie najuboższych , bo ci nie mają
        > czego oszczędzać , ale przede wszystkim klasę średnią t.zw. nieprodukcyjną
        > t.zn. lekarzy , nauczycieli , kadrę zarządzającą , polityków , prezydentów ,
        > ministrów itp.

I o to chodzi, ciekawy jestem jaki odsetek spoleczenstwa ma jakies lokaty bankowe?
        Nie mozna sciagac pieniedzy od ludzi najubozszych bo oni ich nie maja, ktos
        poszedl wiec po rozum do glowy i stara sie uszczknac cos tym ktory na brak
        gotowki nie narzekaja.
        A z wymienionych przez ciebie profesji smialo mozesz wykreslic nauczycieli bo oni
        przewaznie nie maja na tyle gotowki zeby odkladac, reszte stac na placenie
        takiego podatku.
        Jezeli nie chca? Prosze bardzo, inwestowac w gielde..

> Osoby prowadzące jakąkolwiek działalność gospodarczą zawsze
        > wszystkie środki mają "w obrocie" , a nie na rachunkach
        > oszczędnościowych.Pozdrawiam.

I madrze robia, pieniadz wprowadzony madrze w obrot zarabia na siebie, ktos cos
        wyprodukuje, ktos taniej kupi, potem drozej sprzeda, interes sie kreci a jak
        interes sie kreci to i ludzie robote maja.
        Pieniadz zostawiony w banku zarabia tylko i wylacznie na bank i wlasciciela
        konta..

Rowniez pozdrawiam

• Gość: M Re: podatek od oszczędności IP: 194.181.0.* 31.10.01, 10:09
        Podatek od zysków z lokat bankowych powinien być wprowadzony jak każdy inny.
        Kwestią może być tylko jego wielkość.
        U nas pojawił się teraz inny problem. Po jego wprowadzeniu przestanie się
        opłacać trzymać pieniądze w banku. Przy oprocentowaniu ROR-ów na poziomie 4% +
        opodatkowanie na tych rachunkach możemy realnie tracić pieniądze w skutek
        inflacji (za rok będą miały mniejszą wartość). Ale to jest problem naszych
        banków, które nie wdrożyły jeszcze skutecznych sposobów inwestowania i
        pomnażania powierzonych im środków, ani zabezpieczania się
        przed "niezwracalnymi" inwestycjami. Jedyne co doprowadziły do perfekcji to
        idiotycznie wyśrubowane oprocentowanie kredytów, co zabiło rozwój gospodarki. Z
        tego długo się wyżyć nie da. Teraz mają problem, ale menagerowie w bankach za
        to biorą kosmiczne pieniądze, żeby takie problemy rozwiązywać. Jak nie dadzą
        rady to na trawkę.
        Dla porównania. Oprocentowanie kredytu złotowego obecnie to około 19%. To się
        nazywa chyba lichwa?
        • Gość: misioo Re: podatek od oszczędności IP: *.rado.gazeta.pl 31.10.01, 12:04
          ”podatek VAT w naszym kraju jest najwyższy ze wszystkich
          krajów europejskich , a np. w Danii wynosi 8 %”.
          VAT w Danii wynosi 25 procent, podatek od dochodów osobistych 42 procent,
          pensja najniżej płatnego stałego pracownika, czyli opiekuna socjalnego 15 tys.
          koron netto, korona kosztuje 52 grosze, litr paliwa 7-9 koron w zależności od
          wahań, w cenę samochodu wliczany jest VAT i podatki w wysokości 180 procent
          jego wartości, co sprawia, ze czteroletnie auto jest droższe niż w Polsce. W
          Dani w ciągu ostatnich trzech lat zniknęło z ulic 90 procent aut starszych niż
          10-lat, których wcześniej było bodajże 60 procent. To efekt drakońskich opłat
          za przeglądy technicznych takich samochodów, a nie da się tam załatwić nic za
          flaszkę. Duńczycy narzekają, że są biedni, płacą wysokie podatki i utrzymują
          imigrantów. Ale jakoś masowo saminie emigrują.
          Jaki to ma związek? Ano taki, że przez 50 lat nie trenowali DRL, czyli Duńskiej
          Republiki Ludowej, tylko zap...racowali na to. Co ciekawe Duńczycy w czasie
          okupacji niemieckiej mieli swój własny rząd, a nawet wolne(!) wybory
          parlamentarne. Jednak Nimecy tak ich wydrenowali gospodarczo, że po wojnie
          kilogram masła kosztował równowartość dwutygodniowej pensji robotnika. U
          starszych wspomnienie powojennej biedy jest nie mniej przerażające, niz u nas.
    • Gość: Janek Re: podatek od oszczędności IP: *.rado.gazeta.pl 31.10.01, 15:37
      Ta sama koalicja poprzednie swoje rządy (w 93 r.) też zaczęła od podnoszenia podatków.
    • sylvio Re: podatek od oszczędności 31.10.01, 15:54
      A ja sie obawiam, że ludzie - Ci którzy mają gotówkę w
      bankach - zaczną ją wyłacać. To oczywiście uderzy w
      banki, które znajdą jakiś sposób by wyrównać sobie
      rachunki. A jak? Oczywiscie zagladając do kieszeni
      klientów. Tak od zaraz przychodzi mi do głowy
      podwyższanie różnych opłat i prowizji.
      • Gość: Kaboom Re: podatek od oszczędności IP: *.radom.pl 31.10.01, 21:40
        sylvio napisał(a):

> A ja sie obawiam, że ludzie - Ci którzy mają gotówkę w
        > bankach - zaczną ją wyłacać. To oczywiście uderzy w
        > banki, które znajdą jakiś sposób by wyrównać sobie
        > rachunki. A jak? Oczywiscie zagladając do kieszeni
        > klientów. Tak od zaraz przychodzi mi do głowy
        > podwyższanie różnych opłat i prowizji.

Albo zaczna wreszcie walczyc o klienta.....

• Gość: smyk Re: podatek od oszczędności IP: 212.244.142.* 31.10.01, 21:36
      Prezydent Bush rozpoczął swe rządy od obniżania podatków, SLD zacznie od
      wprowadzania nowych i podwyższania starych. Hmmm, ciekawe które państwo na tym
      lepiej wyjdzie w długim okresie.
      • Gość: czaro Re: podatek od oszczędności IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 22:55
        Pan premier Belka ma ciężkie zadanie , ale chyba mu sprosta topiąc przy okazji
        dorobek swojej parti zdobyty w tych wyborach . Przy okazji stawia na jedne
        płaszczyźnie opodatkowania tego , który przepija swoją wypłata i tego który
        odkłada na "czarną godzinę" . Przepijasz ? płacisz 22% vat do budżetu za każdą
        półlitrówkę , chcesz zostawić dzieciom jakieś oszczędności ? płacisz 20% od
        tego co raczy bank dopisać do salda z tytułu odsetek . Wybór jest prosty -
        wyborowa !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka