Dodaj do ulubionych

Użytek ekologiczny Bagno spalony

IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.03, 09:51
Ale bagno!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jary Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 12:30
      Uważam że ten kto podpalił bagno nie jest godzien aby nazwać go
      bydlakiem. Bo to ubliża wszelkim stworzeniom. Jest
      ZDEGENEROWANYM ZWYRODNIALCEM którego należy unicestwić !!!!!!
    • Gość: Skowronek Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 12:36
      Popieram. Skowronek... Szkoda że podpalacz sam nie spłonął.
    • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 13:19
      Przy takim podejściu nie widzę ani jednego chętnego prywatnego
      włąściciela do tego aby coś chronić będącego jego własnością.
      Coś jednak można było by zrobić, może usiąść wspólnie z
      przedstawicielem wojewody, organizacji pozarzadowych, wyższej
      szkoły ochrony(?) Środowiska, a nie zwalać wszystko na
      własciciela. Wszak urząd jest również po to by pomagać
      mieszkańcom.
      Na poczatek proponuję ustalić grafik Straży miejskiej obejmujący
      patrolowanie użytku (pewnie zarobią wreście na siebie).
      Póżniej wywieszenie tablic i oznakowanie terenu. Ile to może
      kosztować 500 -1000 zł ? miasto, a tym bardziej Gminny fundusz
      nie zbiednieje.
      Wreście na ostatku skoro Urząd nie może dotować włąściciela, a
      dotuje przeróżne centra edukacji to może im właśnie dać, ale na
      zabezpieczenie tego terenu
    • Gość: Radomir Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.03, 16:15
      Staw Malczewski, użytek ekologiczny Bagno, pałac Karschów przy Limanowskiego -
      co łączy te trzy miejsca w Radomiu ? To, że wszystkie niszczeją dewastowane w
      zastraszającym tempie oraz to, że są własnością prywatną. Miasto jest bezradne -
      nie potrafi bądź nie chce dogadać się z właścicielami. Właściciele nie robią
      nic, aby te miejsca uchronić przed zagładą. Czy rzeczywiście nic nie można
      zrobić ?
      Nie tak dawno zmienił się ustrój w Polsce, teraz własność prywatna jest święta.
      Kiedy jednego dnia czyta się w gazecie takie ponure wiadomości nie sposób nie
      zadać sobie pytania - czy w roku 1989 aby na pewno o takie świętości nam
      chodziło ?
    • Gość: Robcio Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 17:28
      Płakać się chce na tą sytuację ginie przepiękne miejsce jedno z niewielu jakie
      mamy w Radomiu, może trzeba zacząć negocjacje z syndykiem tego terenu przecież
      nie możemy czekać, aż zniszczeje wszystko.
      Ludzie obudźcie się ratujmy BAGNO!!!
    • Gość: IRA Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net / 172.17.1.* 31.03.03, 17:34
      Bez przesady, właściciel nie jest winny tego, że jakiś idiota
      podpalił "Bagno"- ale, jest odpowiedzialny za to, że dopuścił do
      zaśmiecenia i zanieczyszczenia tego terenu. Administracja
      miejska i podległe jej służby wiedzą dobrze, jak się karze
      właścicieli za nieporządek na ich posesjach. Myślę, że również o
      tym wie właściciel "Bagna" i dlatego nie pali się do rozmów z
      dziennikarzami. Pomysł, żeby siąść i pogadać o tym, co kto
      zrobi - czyli zastosowanie metody KUPĄ MOŚCI PANOWIE - nic nie
      da. Po diabła jakieś improwizacje! Owszem, siąść i przeczytać
      dokument, którym wojewoda ustanowił ochronę i wypisać jakie
      obowiązki i na kim spoczywają. Tak, jak to się mówi, na dzień
      dobry - to obowiązkiem wojewody było oznakowanie tablicami
      terenu objętego ochroną. Myślę, że powinno się wrócić do sprawy
      własności "Bagna". Chyba syndyk i właściciel /choć to wydaje
      się zgoła nieprawdopodobne/ nie wiedzieli, że teren nie nadaje
      się pod inwestycje. Jeszcze bardziej nieprawdopodobnie jawi mi
      się świadome dokonanie transakcji. A teraz, kiedy "wyszło
      szydło z worka", może łatwiejsze byłyby rozmowy.
      • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 09:16
        IRA jesteś świetnym materiałem na urzędnika
        • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 09:26
          Czy ty byłaś wogóle na tym bagnie mam wrażenie że nie, jak sobie
          wyobrażasz "skuteczne zabezpieczenie" terenu który ma ze (abym czegoś nie
          palnął)20 ha. Pozatym my tu wszyscy narzekamy, a niektórzy coś już robią, byłem
          wczoraj na Bagnie i część śmieci została zebrana w sterty, oczywiście niczego
          to nie zmienia, ale jest sympatycznie. A skoro my tak się tu produkujemy to mam
          prpozycję aby podobne pretensje kierować pod właściwy adres tj. do Prezydenta i
          Wojewody.
    • Gość: fido Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 17:45
      tragedia dla Radomia ginie takie cudowne miejsce.
    • Gość: iga Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 31.03.03, 22:29
      Tragedia ekologiczna!!!
    • Gość: czorny Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.mrkch.pl / 10.10.15.* 01.04.03, 09:08
      Czy to tzw. "Ług"? Miejsce naszych młodzieńczych wypraw na łono natury? W sumie
      fart, że nikt się w tym bagnie nie utopił. Ale to było NASZE MIEJSCE. Jak można
      tak wziąć i spalić czyjeś miejsce? Gdzie nasi protoplaści będą słuchać ptaków,
      leżeć na trawie, łapać żaby czy też traszki? Sami siebie skazujemy na beton i
      syf...
      • isoxazolidine Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony 01.04.03, 12:13
        czy naprawde nie istnieja instrumenty prawne pozwalajace w uzasadnionych przypadkach (uzytek
        ekologiczny, obiekt zabytkowy) wszczac procedure wywlaszczająca po to by dany obiekt chronic ?? Jesli
        nie ma to widze pole do popisu dla naszych parlamentarzystow - do dzieła !!!
        • Gość: zły Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 01.04.03, 15:04
          może pani rzecznik prezydenta (P.Kędra Podlipniak)która tak ładnie opowiada o
          dokonaniach i zamierzeniach obecnej władzy by się wypowiedziała w tej sprawie.
          Nie sądzę tam się pilnuje spraw typu "jaki najlepszy ma być wizerunek jaśnie-
          panującego" obym się mylił.
          Liczę że ktoś z otoczenia p.Prezydenta Radomia to przeczyta
          Zły
          • isoxazolidine Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony 01.04.03, 15:35
            Jest okazja wykazac sie czyms wiecej niz zmienianiem nazw ulic.
            • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 01.04.03, 16:05
              Panowie nie tak ostro (choć oburzenie słuszne) bo użytek powoływał wojewoda i
              to jego służby powinny zadbać o oznakowanie, lub poprosić miasto o pomoc.
              Zresztą wykazać się już mogli i inni, czasu do tej pory było aż nadto dosyć,
              użytek (jako byt prawny) istnieje od 1996 r.!!!
              Właściciela też bym nie traktował ostro bo jak dostanie po uszach to już nikt
              więcej w Radomiu nie zgodzi się na powołanie kolejnego użytku albo o pomnika
              przyrody. Na kiego diabła komu taki kłopot skoro nie dość że nie może tego
              zagospodarować jak chce to musi płacić kary za to że ktoś przyjdzie zostawi
              śmieci.
              • isoxazolidine Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony 01.04.03, 16:18
                Okej, ale przeciez ktos (cz. stosowne wladze) powinien cos (cz. wyrwac jaja podpalaczowi, plus srodki zaradcze
                co by ekscesy sie nie powtorzyly) zrobic. Niestety niespecjalnie orientuje sie w porzadku prawnym RP w zwiazku z
                czym trudno mi domniemywac jakiego rodzaju dzialania sa mozliwe.
                • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net 01.04.03, 17:51
                  Ja też nie jestem specjalistą w dziedzinie prawa, ale jak mi się
                  wydaje w przepisach o ochronie przyrody jest przewidziana
                  odpowiedzialność karna za podpalanie traw i szuwarów grzywny
                  (bodajże do 5-ciu średnich pensji) lub aresztu, problem jednak w
                  tym że nie ma kto się na bydlaka zaczaić, spisać oskarżenie no i
                  osadzić. Czyli jak zwykle brak sposobu na egzekwowanie prawa.
                  Zresztą jak już go by zlapali to się okaże że to jedyny
                  żywiciel, bezrobotny, odczuwa klaustrofobię itd., a w dodatku
                  jest to czyn o znikomej szkodliwości społecznej.
                  No i się rozpędziłem, a miałem napisać tylko że niespecjalnie mi
                  się podoba pomysł IR-y ścigania może Bogu ducha winnego
                  właściciela tego bagienka (w przenośni i dosłownie.
                  • Gość: IRA Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.tkdami.net / 172.17.1.* 01.04.03, 20:43
                    Skąd wiesz, że właściciel tego bagienka jest Bogu ducha winny?
                    Jak dotąd nikomu nie udało się z nim porozmawiać - a i on sam
                    nie za bardzo ma na to ochotę. Czyż nie? Nie rozumiem po co
                    kupił ten teren? Jak widać ma gdzieś to, co się tam dzieje.
                    Niestety, tak to już jest, że właściciel terenu jest
                    odpowiedzialny za porządek. Chciałoby się powiedzieć - "widziały
                    gały co brały". Kupionych od syndyka hektarów przecież nie
                    przybyło. Z tym "urzędnikiem" mam kłopot, bo nie wiem,czy to
                    dobrze - czy źle? Pozdrowienia
                    • Gość: J-25 Re: Użytek ekologiczny Bagno spalony IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 08:35
                      Zgoda moze jest on i winny, ale jeśli tak będziemy stawiać sprawę to poza tym
                      bagienkiem (które z pewnością w końcu zniknie)w Radomiu nie uda się już objąć
                      ochroną niczego, z uwagi na prosty fakt, iż większość takich dziewiczych
                      terenów to własność prywatna. Często brak nadzoru nad takimi miejscami ze
                      strony właściciela jest efektem albo braku środków albo zwyczajnej niewiedzy.
                      Karząć przykładnie własciciela(który rzeczywiście mógł mieć inne cele niż
                      ochrona przyrody kupująć cały teren) wystraszymy innych. Z uwagi że jestem
                      raczej zwolennikiem ewolucji a nie rewolucji wolałby aby się wreście
                      miasto,wojewoda,właściciel no i może wyższa szkoła(która przejeła pod swoj dach
                      Centrum Edukacji Ekologicznej) dogadali ku radości tych roślinek i zwierzat
                      które są zameldowane na bagnie czy jak niektórzy wcześniej zauważali Ługu.
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka