72pp 05.11.06, 16:58 Nareszcie. Szkoda że takie akcje są prowadzone niezmiernie rzadko. Mam nadzieje że nasi kochani kierowcy nauczą sie czegoś. Pozdr M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fnx1 Re: Policja uczy kierowców 05.11.06, 22:12 > Nareszcie. Szkoda że takie akcje są prowadzone niezmiernie rzadko. > Mam nadzieje że nasi kochani kierowcy nauczą sie czegoś. To nie jest do końca prawda. Jeszcze we wrześniu uczestniczyłem w darmowym kursie pierwszej pomocy - zorganizowanym przez stowarzyszenie "Bezpieczne miasto" (czy jakoś tak...) No ale jednak trzeba mieć trochę chęci i czasu. A co do cytatu, który w swoim czasie w III LO oglądałem na każdej przerwie... mniej bohatersko - ale chyba lepiej jest dla Ojczyzny przeżyć i pracować nad jej rozwojem (i normalnością...). Odpowiedz Link Zgłoś
72pp Re: Policja uczy kierowców 06.11.06, 13:51 Jak sam piszesz trzeba mieć troszkę chęci i czasu , niestety nie wszyscy je mają . Sam miałem okazję ukończyć już jakiś czas temu kurs pierwszej pomocy , i wiem że nie tylko wiedza się liczy , ale właśnie chęć do pomocy . Nasze prawo jasno mówi że każdy ma obowiązek niesienia pomocy na miejscu wypadku drogowego. Niestety nijak to ma się do sytuacji kiedy leży ktoś na chodniku , wtedy najchętniej ludzie tego nie widzą i tu jest największy problem . Mam nadzieję że takie akcje policji powinny nietylko ograniczać sie do kierowców , ale powinno sie przeprowadzać takie akcje w szerszym kręgu społecznym . Wiem że ktoś może teraz napisać że jak jakaś osoba leży to pewnie jest pijana i lepiej ją zostawić bo sie jeszcze oberwie .... to nie do końca prawda sam byłem świadkiem , a właściwie uczestnikiem takiego zdarzenia kiedy osoba zasłabła , w trakcie rozmowy można było wyczuć od niej specyficzny zapach alkoholu , przechodnie omijali nas szerokim łukiem , a okazało się że osoba cierpi na cukrzycę i zapach wydobywający sie z ust może przypominać alkohol. Co do cytatu to odnosi sie on do chwalebnej historii radomskiego 72 pp. Pozdr M Odpowiedz Link Zgłoś
jk19 Re: Policja uczy kierowców 05.11.06, 22:16 dulce et decorum est pro patria mori łac., słodko i zaszczytnie jest umrzeć za ojczyznę. Etym. - z Horacego (Pieśni, 3, 2, 13). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Policja uczy kierowców IP: 82.139.46.* 06.11.06, 17:03 Może policja przeszkoli kiedyś kierowców w jeżdzie po skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.50% kierowców łamie tam przepisy narazając innych. Odpowiedz Link Zgłoś