Dodaj do ulubionych

ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie będzie

07.01.07, 10:25
- Jestem prawnikiem i dla mnie dopóki nie ma dowodów, nie można kogoś
osądzać. Nie ma też podstaw, by nie wierzyć arcybiskupowi - utrzymuje ksiądz
Sławomir Fundowicz.

NIE ZLUSTRUJĄ KSIĘŻY
W diecezji radomskiej nie ma kościelnej komisji, która zajmowałaby się
badaniem współpracy księży ze służbami specjalnymi PRL. Ksiądz kanclerz ma
zresztą wątpliwości, czy działając spełniłaby ona społeczne oczekiwania.

- Komisje te zajmują się takimi sprawami raczej w kontekście historycznym i
na pewno ich działalność nie może stanowić reakcji na gorącą publicystykę -
dodaje ksiądz Sławomir Fundowicz.

Księże Sławomirze Fundowiczu, Kanclerzu?
Uważa Ksiądz, że w diecezji radomskiej wszyscy duchowni mają "czyste" ręce od
współpracy z UBecją?
Obserwuj wątek
    • Gość: darecky Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:08
      Radom też na pewno czeka wielgusowe cierpienie
      • sympatyk_pisu Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b 07.01.07, 20:51
        PiS zrobi porządek także w radomskim kościele, obiecaliśmy to naszym wyborcą!!!
    • Gość: olo Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.07, 10:03
      jak może "szary" ksiądz podważać polecenie Przewodniczącego Konferencji
      Episkopatu Polski pod którym podpisali się wszyscy biskupi diecezjalni
      nakazujące powołanie takich komisji w każdej diecezji !?!?
      • Gość: ubol Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internet.radom.pl 08.01.07, 10:09
        U nas nie byuło agentów a ty gadasz jakbyś był jaki Racja z UPR
      • Gość: lilly Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:09
        Co ma przewodniczący konferencji Episkopatu do ks. Fundowicza? Słyszałam na
        oazie ksiądz mówił, że biskup w diecezji to prawie jak papież, inni biskupi mu
        nie moga nic rozkazywać.
        Ks. Fundowicz może jak premier?
    • Gość: yr Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.tkdami.net 08.01.07, 10:28
      a co mnie obchodzą sprawy wewnętrzne Kościoła, co to wogóle za temat, dla
      patologii chyba i dziadostwa , oni lubia tak obgadywać księzy, który ile ma i
      zeby dał im za darmo pare groszy to by wtedy było ok, nieroby ..e
      • Gość: brykiet Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internet.radom.pl 08.01.07, 23:19
        Ale tu kościołowi przytykaja chyba jego najwięksi wyznawcy z Pis.
        • Gość: Gaudenty z UBECJI Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:05
          Szanowny kś. kanclerz to młody duszpasterz i dlatego nie znajacy jak wiekszość
          ( prominentów w tym środowisku)ciemnej historii radomskiego koscioła tej z
          przed lat.
          Chcielibyśmy dowiedzieć się np.
          -dlaczego radomski kościół " milczał" w czasie i po "wypadkach radomskich" ???
          -co było przyczyną,że radomscy księża np. z FARY tacy jak :
          -kś. Sikorski został na kilkanascie lat usunięty z Radomia(kś.infułat odznaczo-
          ny Krzyżem Virtuti Millitari- Kapelan Armii Krajowej),
          -ks.Rączkiewicz został usunięty do Baćkowic koło Opatowa ,a następnie po odwil-
          ży wylądował w Siennie koło Lipska,
          -kś.Mąkosa znalazł się na zesłaniu w Skaryszewie ,itd itd.
          Ja tych zacnych księży znałem i Oni mówili o tym " po cichu" jak z nimi
          postępowano w tych czasach.
          Pytam kto JCH ( z kurii sandomierskiej i z czyją pomocą ) skazał na wygnanie?
          Czy dlatego nie może być lustracji w "kościele radomskim "????Znamy i inne
          ciekawe historie.
          • Gość: nowy arcy Kierowcy już wybrali, dziennikarze też IP: *.tkdami.net 09.01.07, 14:07
            [ŻW] Bp Zimowski za Wielgusa
            autor: Tomasz Kryżak, MPI, ar, 2007-01-09, Ostatnia aktualizacja: 2007-01-09
            Radomski biskup Zygmunt Zimowski może przejąć diecezję warszawską. Ten mało
            znany hierarcha przez prawie 20 lat był jednym z najbliższych współpracowników
            obecnego papieża Benedykta XVI w Kongregacji Nauki Wiary.

Kierowcy, którzy przywieźli biskupów na niedzielne uroczystości do katedry, tuż
            po ogłoszeniu rezygnacji arcybiskupa Wielgusa śmiali się z szofera radomskiego
            ordynariusza Zygmunta Zimowskiego. Mówili mu, że powinien już zbierać pudełka
            potrzebne do przeprowadzki swojego szefa do pałacu arcybiskupów w Warszawie. I
            niewykluczone, że mają rację.

Były redaktor naczelny miesięcznika „Znak” Jarosław Gowin potwierdza, że
            Benedykt XVI może sięgnąć teraz po bpa. Zimowskiego.
            – To dobry kandydat. Od czasu nominacji konsekwentnie unika sytuacji, w których
            mógłby być postrzegany jako strona sporów w polskim Kościele – mówi ŻW Gowin.
            Jeśli prawdziwe są doniesienia mediów o tym, że Benedykt XVI jest skrajnie
            zdenerwowany niepoinformowaniem go o wszystkich okolicznościach sprawy abp.
            Wielgusa, może to oznaczać, że przy wyznaczaniu nowego metropolity
            warszawskiego pominie pośrednictwo nuncjusza apostolskiego abp. Józefa
            Kowalczyka i sam wskaże hierarchę, do którego ma pełne zaufanie.

A takim, spośród ponad 100 polskich biskupów, cieszy się z całą pewnością
            właśnie 57-letni biskup Zimowski. Od 1983 roku pracował on u boku kardynała
            Ratzingera w Kongregacji Nauki Wiary przez – jak sam policzył – 19 lat, trzy
            miesiące i 15 dni. Zajmował się m.in. sprawami księży, którzy rezygnowali ze
            stanu kapłańskiego. W maju 2002 roku w radomskiej katedrze przyszły papież
            osobiście udzielał mu święceń biskupich. Gdy ks. Zimowski został mianowany
            biskupem, poprosił kard. Ratzingera, by został jego konsekratorem. „Nie jestem
            godzien” – odpowiedział obecny papież. „To ja nie jestem godzien!” –
            zaprotestował polski ksiądz. „Skoro obaj nie jesteśmy godni, możemy to zrobić” –
            uśmiechnął się kardynał.

Biskup Zimowski nie tylko pracował z Ratzingerem w Kongregacji. Towarzyszył mu
            także w wyjazdach prywatnych.

• Gość: kabel Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:25
            > -kś. Sikorski został na kilkanascie lat usunięty z Radomia(kś.infułat odznaczo-
            > ny Krzyżem Virtuti Millitari- Kapelan Armii Krajowej),
            Chodziłem na religię w latach 70-ych do sali przy farze. Ks. Sikorski był przez
            kilka lat moim katechetą. Umiał pociągnąć za ucho i przylać "łapę". Ale czasem
            opowiadał np. o klerykach wcielanych w latach 50-ych do wojska.

A propos Czerwca 76. Podobno są ciekawe materiały (mają je działacze "S"),
            przewija się w nich w nie najlepszym świetle postać znanego ks. MC.
          • Gość: Nie z UB! Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:05
            Jeśli chcesz poznać, jak było z tymi i podobnymi - jak to nazywasz -
            "zesłaniami", to polecam dwie pozycje autorstwa ks. Bogdana Stanaszka:
            1) "Usunąć biskupa! Władze PRL wobec ordynariusza diecezji sandomierskiej Jana
            Kantego Lorka", Sandomierz 2004;
            2) "Diecezja sandomierska w powojennej rzeczywistości politycznej w latach 1945-
            1967", t. 1, Sandomierz 2005, (rozprawa habilitacyjna).
            Aby nie przerażać ilością "pisanego" proponuję skorzystać z indeksu nazwisk na
            końcu książek. Może nie jest to odpowiedź na wszystkie nazwiska i wątpliwości,
            ale wytycza słuszną drogę rozumienia problematyki.
            Zachęcam do czytania i uczciwych poszukiwań. Łatwo oskarżać, a może trzeba
            obok "doświadczenia na własnej skórze" poznać inne, mniej znane okoliczności.
            Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę otwartości na Prawdę.
            • Gość: dixi drugi wielgi IP: 82.139.57.* 09.01.07, 17:32
              jak ktos mówi że czegoś nie będzie to się myli,z drugiej strony radom to taki grajdoł, chyba bliżej ludziom do Rydzyka niż do bpa Gocławskiego,i tak wszystko jest spóźnione 17 lat,ciekawe dlaczego nasz cudowny Lechu nie przeprowadził lustracji? chyba się jej bał,chyba wszyscy rządzący do tej pory nic nie robili,dopiero dziennikarze z historykami sie wzięli za tych co niby nie mieli wyjścia...i za to wyjeżdżali za granicę...i nie tylko
            • Gość: Z IPN,a nie UB Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:47
              Poczekajmy na to co"powiedzą" akta IPN o działalniści radomskiej UBECJI-ESBECJI
              w omawianej sprawie naszych "zesłanców" i nie tylko.
              >gui vivra,verra< kto dożyje zobaczy.
              • Gość: RAK Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: 80.50.60.* 09.01.07, 21:40
                Pzypadek bp Wielgusa pokazuje, że UB/SB/WSI dysponowało kadrami super
                wykształconymi, i super inteligentnymi we wszystkich środowiskach majacych
                wplyw na zycie polityczne, religijne, gospodarcze i spoleczne. Jak to sie
                stalo, że PRL upadl tak szybko, nagle i wlasciwie bezbolesnie? Bo jakis Walesa
                przeskoczyl mur? Bo jacys Kaczynscy, bo jakiś Macierewicz tak chcial? A może
                jakis Giertych, czy inny matołek? Oczywisciwe nie! Bo to oni - kadrowi
                oficerowie i ich mocodawcy tak chcieli. A prawdziwych teczek agentow szukajcie
                w CIA, Mosadzie/KGB/GRU/Watykanie/M6 i w Berlinie/Bonn. Moze was do nch
                dopuszcza za sto lat. Nie wczesniej, bo to profesjonalne sluzby. W polskim IPN
                znajdziecie tylko popluczyny prawdziwej polityki i wojny wywiadow. Polski juz
                wypadl z gry. RAK
    • dkt1984 Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie... 09.01.07, 23:21
      To nie, ale to wy najwięcej na tym stracicie! Po takim tąpnięciu współczynnik
      zaufania społecznego poleci...i to bardzo! A samo poparcie fanatycznych
      'moherowych beretów /bo tak trzeba nazwać tę grupę społeczną z wypranymi mózgami
      przez słynne już nie tylko w Polsce 'radio maryja'/ obawiam się że wam nie
      wystarczy! Ale to oczywiście wasza sprawa...
      Ludzie, w szczególności młodzi mają teraz kolejny powód do "olania" kościoła!
      /nie mylić z Bogiem :)))/

Nie wiem jak inni ale ja nie chciałbym aby ślubu czy komunii udzielał mi jakiś
      TW! A takich jest multum w polskim kościele...
      • Gość: zaratustra stacho Re: Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 15:44
        Oj będzie będzie burza.!
    • Gość: olo Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.07, 16:54
      przecież bp.emerytowany Materski gdy w stanie wojennym zniesiono godzinę
      milicyjną na czas pasterki i wygłaszał homilię też mówił "frazesy" a wszyscy
      potrzebowali podniesienia na duchu ! ale zaraz potem mogło powstać seminarium w
      Radomiu czy On tez był TW ??? uznał,że chwilowe poniżenie ma sens!!!
      • Gość: tg Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 20:17
        prowokatorzy z lewicy nie śpią...
      • Gość: ostre słowa Pora na ubeków - oni są winni IP: 82.139.48.* 12.01.07, 20:54
        Olo, ty tę homilię nagrywałeś? Doskonale pamiętasz, że zezwolono na pasterkę.
        Kim ty jesteś? Zwykłym czerwonym prowokatorem, czy ubecką gnidą rzucającą
        błotem na nieskazitelnego człowieka? Paszoł won bydlaku.
      • Gość: anty-olo Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 00:42
        Gość portalu: olo napisał(a):
        > przecież bp.emerytowany Materski gdy w stanie wojennym zniesiono godzinę
        > milicyjną na czas pasterki i wygłaszał homilię też mówił "frazesy" a wszyscy
        > potrzebowali podniesienia na duchu ! ale zaraz potem mogło powstać seminarium
        w Radomiu

Olo, pomyśl (jeśli jesteś w stanie...) - kiedy trwał stan wojenny??? (mała
        podpowiedź - poczatek 13 XII 1981 r.).
        Zgoda na budowę seminarium przyszła według Ciebie "zaraz potem" - to
        wielkie "potem", bo 11 XII 1987 r.
        Więc nie pisz głupot, jak się nie znasz - bo to już jest populizm...
        z poważaniem
        • Gość: olo Re: do anty-ola IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.01.07, 18:37
          dyskusja z tobą jest trudna ponieważ Radom znasz od niedawna,rodziców też się
          nie zapytasz ponieważ pojęcie o mieście mają tylko z "okęcia" fakty są
          następujące:wyrażono zgodę na odprawienie Pasterki uchylając na kilka
          godzin "godzinę milicyjną" a kilka miesięcy pózniej w roku 1983 utworzono
          Seminarium w Radomiu !!! ab.Materski jest dla Radomian autorytetem tak jak
          również ks. Wójcik ale o Nim napewno już nic nie słyszałeś !!! o wszystkich
          taki sprawach należy rozmawiać aby nie doszło do sytuacji jak z
          bp.Wielgusem !!!!
          • Gość: Anty-olo Re: do Ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 02:07
            Olo, nie wydawaj sądów skoro nie znasz mnie. Nie powinieneś też wypowiadać się
            o moich Rodzicach, bo wtedy naprawdę "dyskusja z Tobą jest trudna", a nie
            merytoryczna. O ks. Wójciku wiem dużo. A owszem, ks. biskup Materski jest
            Autorytetem - i dobrze! (chyba, że Tobie chodzi o upadek wszystkich
            autorytetów?..., ale mam nadzieję, że nie). Zgadzam się z Tobą, że o sprawach
            trudnych trzeba rozmawiać, ucieczka przed nimi nie jest rozwiązaniem.
            Niemniej zajrzyj raz jeszcze do swych kalendarzy: jeszcze raz - w marcu 1981 r.
            bp Materski przyszedł do Radomia, w grudniu zgotowano nam (mnie też - aby już
            nie bylo wątpliwości) stan wojenny. Od początku pobytu w Radomiu ks. Biskup
            zabiegał o zgodę na budowę seminarium przy ul. Młyńskiej. Twoja opinia
            jakoby "w roku 1983 utworzono Seminarium w Radomiu" jest błędem - albo może
            myleniem faktów. Otóż prawdą jest tylko to, że od tego roku klerycy ostatniego
            roku (diakoni) mieszkali w Radomiu, ale w budynku przy mieszkaniu ks. bp.
            Materskiego na ul. Sienkiewicza. Niemniej nie oznacza to "utworzenia seminarium
            w Radomiu". Po prostu: jedną "klasę" przeniesiono z Sandomierza do Radomia.
            PS. zapewniam Cię, że z "Okęcia" tych spraw nie widać... Pozdrawiam i życzę
            dużo radości i sił w rozwiązywaniu spraw niełatwych.
            • Gość: olo Re: do anty ola IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.01.07, 15:33
              zgoda,jezeli Cię uraziłem przepraszam ale wielu na tym forum kretynów wypowiada
              się nie znając faktów,proszę Cię tylko o przeanalizowanie faktu mozliwości
              przeniesienia jednego rocznika kleryków do Radomia gdy podróżowanie pomiędzy
              miastami było bardzo trudne i za specjalną przepustką.Bp.Materski oczywiście
              jest autorytetem i niewyobrażam sobie sytuacji,że ktoś wyciągnie tą sprawę i
              powie o współpracy i tylko to mnie boli !!!
              • Gość: Już nie anty-olo Re: do Olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 00:46
                Dzięki za te słowa. Oczywiście, nie gniewam się i cieszę się, że ta dyskusja
                jest twórcza. Wiesz, co do specjalnych przepustek, to wtedy już nie było tego
                problemu (nie wiem, może były jakieś inne komplikacje ze strony władz
                komunistycznych wobec których stawać musiał ks. Biskup). Przecież ostatni
                rocznik kleryków seminarium, wtedy już sandomiersko-radomskiego, zamieszkał po
                raz pierwszy w Radomiu w roku akademickim 1983/1984. Oznacza to, że zaczęli oni
                studia tutaj w Radomiu jesienią 1983 r., a przecież 22 lipca tegoż roku
                zniesiono stan wojenny.
                Jeszcze raz Cię pozdrawiam i dziękuję.
                • Gość: olo Re: do Olo IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.07, 16:33
                  dzięki ! mądra dyskusja-uczy ! zwrócę uwagę tylko na fakt,że nie znamy
                  szczegółów rozmów,ustaleń,postanowień w tej i podobnych sprawach jeżeli
                  natomiast dzisiaj socjaliści i komuniści oraz dzieci byłych s-beków mają
                  dojście do dokumentów i możliwość ich weryfikacji w/g swego haniebnego uznania
                  o takich sprawach należy rozmawiać i pokazywać "lewicowemu i socjalistycznemu"
                  społeczeństwu aby miało chociaż drobne,prawdziwe pojęcie o tamtych czasach !
                  pzdr !!!
    • dkt1984 A jednak!!! Komisja w każdej diecezji!!!!!!!!!!!!! 12.01.07, 20:59
      Decyzja Konferencji Episkopatu Polski!
      I dobrze!
      • Gość: PROFANOMÓM-acaja Re: A jednak!!! Komisja w każdej diecezji!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:27
        Zastanawiam sie czcigodnu czy to profanacja czyz profanum.I drugie pytnie kto
        podpusci ,że zdewastowałes-zniszczyłeś to co było wspaniałą waertoscia
        sprowadziłes do ZERA
      • Gość: PROFANOMÓM-acaja Re: A jednak!!! Komisja w każdej diecezji!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:50
        Zastanawiam sie CZCIGODNY czy to profanacja czy profanum.I drugie pytnie kto
        podpusci Ciebie z UB-SB ,że zdewastowałes-zniszczyłeś to co było wspaniałą
        warrtoscia i sprowadziłes to do ZERA.
        Mam na mysli snktuarium męczęnstwa Radomian -WIEZIENIE RADIMSKIE.
        W tym więzieniu mój dziad powstaniec Stycznowego Powstania siedziali i czekal
        na wyrok smierci, tu moj ojciec legionista siedzial za to ze walczyl o nwa
        Polskę ,tu mój brat AKOWIEW wsrod 300 innych siedział w 1945 i czekal na to -
        co z nami będzie"działo"-kara śmieci czy Sybir.
      • Gość: PROFANOMÓM-acaja Re: A jednak!!! Komisja w każdej diecezji!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 16:09
        Zastanawiam się CZCIGODNY czy to profanacja czy profanum.I drugie pytnie kto
        podprowadził Ciebie z UB-SB ,że zdewastowałeś-zniszczyłeś to co było wspaniałą
        wartością i sprowadziłeś to do >>>>>ZERA<<<<.
        Mam na myśąli snktuarium męczęnstwa Radomian -WIĘZIENIE RADIMSKIE.
        W tym więzieniu mój dziad powstaniec - Stycznowego Powstania-siedziali i
        czekał na wyrok smierci, tu mój ojciec legionista siedział za to, że walczyl o
        nową Polskę u boku gen .Hallera,tu mój brat> AKOWIEC< wsród 300 innych
        siedział w 1945 i czekał na to -co z nami będzie"działo"-kara śmieci czy Sybir.
        -TY CZCIGODNY zrobiłeś sobie tu rezydencję biskupią?? Zrobiłe zły wybór TY i
        Twój czcigodni poprzednik.Uszanuj przybyszu z Tarnowskiego to miejsce.Ucałuj tę
        ziemię , , PRZEPROŚ JĄ ,która pamięta krew radomskich bohaterów.
        TYBLA ,WERNERA,Strzeleckiego,ITD.
        Powiedz mi bracie biskupie kto z SB-UB kazał WAM zamazać i wymazać z historii
        tego naszego MIASTA ( nie Twojego bo jesteś przybyszem) to SANKTUARUIUM
        MĘCZĘNSTWA RADOMIA.
        PrzeproŚ nas i usuń się z tego świętego NASZEGO miejsca.Tu gineli
        powstancy,legioności,akowcy.TU były scieszki zdrowia, a TY po nich chodzisz nie
        wiedząc jak je PROFANUJESZ.ZAŁÓZ WOREK POKUTY I PROŚ O przebaczenie ( za
        dewastację tego radomskiego sanktuarium męczęństwa narodowego) MÓWIĄC mea kulpa
        ( moja wina) - bo chyba jesteś takim jak MY polscy męczennicy
    • Gość: autor Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.tkdami.net 17.01.07, 15:24
      PRZEGLĄD PRASY. Wieczorem 8 stycznia br., dzień po nieodbytym ingresie abp.
      Stanisława Wielgusa, został napadnięty w Radomiu Przemysław Harczuk z "Gazety
      Polskiej", współautor głośnego tekstu o związkach księdza arcybiskupa z SB i
      wywiadem - pisze "Trybuna".
      Kilku dziarskich, krótko ostrzyżonych młodzieńców o narodowym zacięciu słysząc
      na ulicy rozmowę dziennikarza, w trakcie której padła nazwa "Gazety Polskiej",
      z okrzykami "Mason", Żyd" i "Wróg Polski" wzięło się do rękoczynów. Harczuk
      odniósł kontuzję kolana i do końca miesiąca ma zwolnienie lekarskie.

Ponieważ pobiciem dziennikarza "Gazety Polskiej" (poza dwiema gazetami
      lokalnymi) nie zainteresował się nikt, w związku z tym my, choć różnimy się
      z "Gazetą Polską" we wszystkim i fundamentalnie, protestujemy przeciw biciu
      dziennikarzy - oświadcza "Trybuna". Gazeta domaga się od ministra
      sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry podjęcia zdecydowanych działań w tej sprawie.
      • Gość: lustracja BĘDZIE Re: ks.Fundowicz w Echu:W Radomiu lustracji nie b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 16:31
        Spokojnie czekam na wieści Radamaków z IPN w WARSZAWIE .A to oznacza ,że
        lustracja w Radomskim będzie .Czy byś chciał czy nie, umiłowany w Chrystusie
        Panu szanowny panie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka