Gość: Robsonka IP: *.netia.pl 19.11.01, 16:34 Co sądzicie o przypadkach dewastacji przystanków dokonywanych w Radomiu opisanych w artykule Gazety ? Opiszcie co jeszcze oprócz przystanków jest niszczone na ulicach naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: Dewastacja przystanków IP: 212.244.146.* 19.11.01, 16:39 jak widac wszystko, niedlugo dorownamy ameryce w glupocie, czyli takie bezstersowe wychowanie. Tylko jest mala roznica, ze tam policjanta sie boja a u nas nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dewastacja przystanków IP: *.stat.gov.pl 19.11.01, 16:43 > Co sądzicie o przypadkach dewastacji przystanków dokonywanych w Radomiu > opisanych w artykule Gazety ? To smutne, wrecz zalosne, jakis czas temu na przystanku, z ktorego ja jezdze do pracy (na przeciwko Szkol Samochodowych) rowniez wybito szyby. Teraz gdy zaczelo troszke wiac nawet nie ma gdzie sie schowac :/ > Opiszcie co jeszcze oprócz przystanków jest niszczone na ulicach naszego miasta Lepiej sie chyba spytac: Co nie jest niszczone ? dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Dewastacja przystanków IP: 212.149.48.* 19.11.01, 17:11 Na glupote chyba nie ma rady :( Ale moze sprobujmy: 1. Zlikwidujmy w ogole przystanki - nie bedzie czego niszczyc, po czym mazac, z czego krasc. I tak na wiekszosci przypadkow nie ma rozkladow, wiec ludzie musza sobie i tak jakos radzic. A chyba lepiej stac pod golym niebem niz w zniszczonej i zasyfionej wiacie. 2. Zrobmy przystanki niezniszczalne: zamiast eleganckich, plastkikowych, nadajacych sie raczej do bardziej cywilizowanych, zachodnich metropolii, zrobmy proste, metalowe, z jak najmniejsza liczba elementow plastikowych, albo jesli juz to: niepalnych, nielamalnych, niewybijalnych, z ktorych bedzie latwo zmywac graffitti itp. Istnieja takie materialy, wiec nie powinno byc problemu. Obydwa rozwiazania beda tansze w dluzszym okresie. Nr 1 - z oczywistych wzgledow. Nr 2 - po podsumowaniu wydatkow przeznaczanych obecnie na utrzymanie przystankow taka inwestycja sie oplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dewastacja przystanków IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 17:40 > 2. Zrobmy przystanki niezniszczalne: zamiast eleganckich, plastkikowych, > nadajacych sie raczej do bardziej cywilizowanych, zachodnich metropolii, zrobmy > proste, metalowe, z jak najmniejsza liczba elementow plastikowych, albo jesli > juz to: niepalnych, nielamalnych, niewybijalnych, z ktorych bedzie latwo zmywac > graffitti itp. Istnieja takie materialy, wiec nie powinno byc problemu. Hmm, wychodzi na to, ze musialy by byc te przystanki betonowe, chociaz pomyslowosc rodzimych wandali nie ma granic :) Przypomina mi to wprowadzone jakis czas temu podobno 'niezniszczalne' przystanki w Warszawie, ktore pewnie widzieliscie (takie czerwone z dachem w ksztalcie pol-walca). Pamietam ja w wiadomosciach trabili, ze znaleziono pomysl na wandali, oraz ze szyby sa wykonane ze specjalnej pleksi, ktorej nie jest sposob powybijac. Niedaleko pozniej (jakis tydzien) mialem przyjemnosc ogladac wlasnie rozwalone na drobny mak takie nietlukace sie szyby i polamane lawki na rzeczonych przystankach. Chyba lepiej nie robic wcale przystankow, a kase przeznaczyc na ZOO w Radomiu. dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Dewastacja przystanków IP: 64.107.0.* 19.11.01, 17:56 Chyba lepiej wyladowac agresje na przystanku niz na ludziach.A moze nie .Po co ja to kurwa pissze.Pozdrawiam Robsonke co ma cipe jak slonce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dewastacja przystanków IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 18:33 > Chyba lepiej wyladowac agresje na przystanku niz na ludziach. Najlepiej wyladowac zlosc na kartce papieru. > Po co ja to kurwa pissze. Wlasnie, idz lepiej obejrzec Rambo. Nie pozdrawiam dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robsonka Re: Dewastacja przystanków IP: *.netia.pl 20.11.01, 11:28 Skąd ja mam mieć cipe jak słońce ? Chyba cię porąbało @. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Dewastacja przystanków IP: 212.149.48.* 20.11.01, 18:19 Gość portalu: dely napisał(a): > Hmm, wychodzi na to, ze musialy by byc te przystanki betonowe... O, wlasnie, widze ze Kolega zmierza we wlasciwym kierunku. Powinny byc betonowe, ale znowuz latwe do sprzatania (szczochow i innych ekskrementow), do tego rowniez impregnowane, zeby latwo zmywalo sie graffitti. I w ten sposob zblizylismy sie do idealu przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modaR Re: Dewastacja przystanków IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 18:01 Dewastowane jest wszystko co nowe: przystanki przez wandali-bandytów , nowe elewacje przez pseudo artystów grafiti , kosze na śmiecie , ławki etc. Jedynym sposobem jest nieuchronność kary , a nie jej wysokość , ale jednak nieuchronność. Przecież można dla przykładu zrobić kilka zasadzek w najbardziej dotkniętych miejscach i zrobić t.zw. "pokazówkę".Potrzeba jest jenak współdziałanie różnych instytucji (policja, prokuratura, sąd) , a z tym już trudniej. Dlaczego wobec kierowców można podwyższać bez przerwy wysokość mandatów dochodzących obecnie do 1.000 zł , a wobec osiedlowych bandytów kary na kolegium (jeśli do tego w ogóle dojdzie) za niską szkodliwość społeczną rzadko przekaracają sto złoty. Rzecz dotyczy również bandytów stadionowych , ale to już inna inszość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Dewastacja przystanków IP: 195.114.189.* 19.11.01, 18:48 Czy u was jest też "tradycja" rysowania po szybach przystankowych jakimś tempym narzędziem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: Dewastacja przystanków IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 21:47 A jaki to "ubaw" jak patrzysz na rozklad a tam wszystko starannie zamazane czarnym mazakiem. Strasznie smieszne...Przeraza mnie takie bezinteresowne chamstwo i debilizm. A wiecie moze co radomscy mlodziency, ktorzy kradna tablice z numerem z autobusow, z nimi robia? Widzialam taka akcje - chlopcy zakosili tablice z tylnej szyby, jeden z nich upchnal ja sobie pod kurtke, wysiedli na przystanku, kupili w kiosku gazete - "byle jaka, byle duza" i udali sie z tym lupem do swojego (?) bloku. No i co oni z tym robia? To sie czesto zdarza w autobusach, kolekcje maja czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dewastacja przystanków IP: *.stat.gov.pl 20.11.01, 07:52 > A wiecie moze co radomscy mlodziency, ktorzy kradna tablice z numerem z > autobusow, z nimi robia? Widzialam taka akcje - chlopcy zakosili tablice z > tylnej szyby, jeden z nich upchnal ja sobie pod kurtke, wysiedli na przystanku, [ciach] > No i co oni z tym robia? To sie czesto zdarza w autobusach, > kolekcje maja czy co? Bylem kiedys na imprezie z okazji ktorys tam urodzin i jedni z zaproszonych gosci jako prezent podarowali solenizantowi wlasnie taka tablice :) dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robsonka Re: Dewastacja przystanków IP: *.netia.pl 20.11.01, 11:32 Może złapanych debili należałoby przykuć kajdankami do przystanku na 24 godziny. Na pewno przystanki obrzydły by im do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Dewastacja przystanków IP: 64.107.0.* 20.11.01, 17:46 Uwazam,ze zdecydowanie nalezy niszczyc przystanki wszelkiego typu.Ludziom obrzydnie jazda autobusem i zacznakupowac samochody-uratujemy FSO (!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robsonka Re: Dewastacja przystanków IP: *.netia.pl 21.11.01, 09:59 ty @ chyba rozwaliłeś kilka przystanków swoim pustym łbem. I skutki widać w wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś