jasiek_maly 18.01.07, 15:31 Mysle ze ini chyba zachorowali na megalomanie. Misto nie powinno zajmowac sie sprawami mniejszosc kulturowych. Czy nie dosc nam wlasnych klopotow ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teta1985 Re: Radni poparli projekt Romów IP: *.autocom.pl 18.01.07, 17:35 Ty byś pewnie wolał McDolalds'a. Ot ciemnota. Co w tym złego? Romowie mają bardzo pielęgnowana tradycje, czego powinniśmy się od nich uczyc, sa wśród nas od wieków. Wiele o nich nie wiemy i pewnie oni o nas też. Ty chyba jastes naprawdę jeszcze bardzo "mały" i tak dosłownie i w przenośni. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_maly Re: Radni poparli projekt Romów 18.01.07, 20:28 Jak maja swoje tradycje to niech je sobie pielegnuja we wlasnych osrodkach kultury, wybudowanych za wlasne pieniadze. Podaj mi chodz jeden przyklad pracujacego legalnie roma ? Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Radni poparli projekt Romów 18.01.07, 21:54 Ja ich nie znam z imienia i nazwiska, więc Ci nie podam. Jak zapewne wiesz często zdarza się, że nie są zatrudniani z powodu tego, że są Romami, że panują stereotypy Roma-złodzieja, kombinatora itd. To jak oni mogą się wybić ponad pozory? To, że są oni "specyficznie" wykształceni (wielu jest analfabetami) jeszcze bardziej potęguje ten proceder. A jak mamy żyć razem to trzeba się poznać, zintegrować. Co do finansowania ich idei, to też jest do wybronienia. Oni też są Polakami, też mają prawa, tak jak katolikom finansuje się budowę kościołów, albo współfinansuje, jak wolisz), to, dlaczego nie wesprzeć im tego dzieła? Poza tym integracja kultur jest rzeczą potrzebną jak mamy żyć obok siebie w zgodzie. W artykule pisało, że ma tam być mini szkoła, aby mogli się uczyć, więc widać, że chcą się dostosować do dzisiejszych realiów. Może, gdy się obędą z bardziej cywilizowanym światem, nie będą musieli zajmować się nielegalnymi procederami. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Radni poparli projekt Romów 18.01.07, 18:52 Tylko jak będą wydawać pozwolenie na budowę niech wezmą pod uwagę, że całe skrzyżowanie gdzie obecnie jest rondo ma być przebudowane. Niewyobrażam sobie sytuacji, że przyszła romska inwestycja może wpływać na przebudowę skrzyżowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Re: Radni poparli projekt Romów 18.01.07, 20:23 Pomysł z Centrum Kultury Romów uważam za bardzo dobry i jestem absolutnie za! Co do twojej uwagi <sono_andrzej> pod nią również się podpisuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Radni poparli projekt Romów IP: *.133.unknown.vectranet.pl 18.01.07, 21:15 Gratuluję pomysłu. Popieram !!! Przecież kultura Romów wpisana jest w nasze miasto. Dajmy im szansę zaistnieć. Czemu my Europejczycy - Radomianie nie chcemy uświadomić sobie, że Oni to też My. Uszanujmy Romów i doceńmy ich kulturę i siłę tradycji. Dodam jeszcze, że nie jestem Romem, a szacunek dla Nich zdobyłem patrząc na warunki w których mieszkali w domkach przy rondzie kozienickim. Czy ktoś to jeszcze pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Radni poparli projekt Romów IP: *.133.unknown.vectranet.pl 18.01.07, 21:23 Mam jeszcze jedna konkluzję dla tych wszystkich ksenofobów - Szanowni Państwo jeszcze w Europie są miejsca gzie możecie czuć się jak "u mamy" to Białoruś i Wasz guru Łukaszenka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szofer Re: Radni poparli projekt Romów IP: *.133.unknown.vectranet.pl 19.01.07, 09:01 przebudujcie najpierw to smieszne i kolizyjne rondo kozienickie, dopoki jeszcze jest na to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Radni poparli projekt Romów IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.07, 16:36 radni niech najpierw poprą cyganów ekstradytowanych do Belgii za zabójstwo wbrew Polskiej Konstytucji !!! Odpowiedz Link Zgłoś