Dodaj do ulubionych

Piotrówka

21.01.07, 13:15
W Wolinie mają zrekonstruowany gród wczesnośredniowieczny wokół którego co
roku odbywa się festiwal słowian i wikingów a na naszej Piotrówce postawili
krzyż i dwa pale symbolizujące obronny charakter tego miejsca. Co o tym sądzice?

www.wikingowie2006.bighost.pl/F1/Galeria.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Piotrówka IP: 82.139.43.* 21.01.07, 18:29
      Przypomina mi się informacja sprzed kilku lat o pracy dyplomowej z projektem
      zagospodarowania tej części miasta. Projekt wydawał mi się bardzo ciekawy i
      odważny. Pani, która to robiła, nazywała się (chyba) Elżanowska. Czy ktoś to
      pamięta?
      • Gość: . Re: Piotrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 20:36
        Magda Elżanowska
    • jgawriolek Re: Piotrówka 22.01.07, 11:24
      Wybudowanie skansenu archeologicznego w którym zwiedzający mogliby spróbować
      swoich sił we wczesnośredniowiecznych rzemiosłach albo spróbować potraw z epoki
      byłoby dobrym rozwiązaniem.
      • Gość: aaaa Re: Piotrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:27
        moze i dobry pomysł tylko predzej powstanie tam osiedle domkow albo bloków 4
        pietrowych bo juz sa takie plany na zagopodarowanie terenu po garbarni
      • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 23.01.07, 10:51
        POdobnie i ja uważam. w perspektywie kilkudziesięciu lat można by stworzyć szlak
        od Piotrówki przez Stare Miasto, Miasto Kaziemirzowskie do Żeromskiego.
        To byłby świetny spacer jak dotąd SKRZR postawił tylko krzyż. Osobiście nie mam
        nic przeciwko temu znakowi ale warto by było zastanowić się nad tak swobodbnym
        umieszczanie krzyża. W takim razie należałoby postawić krzyże w miejscu
        pochowania żołnierzy niemieckich na ulicy Limanowskiego (wszak wielu z nich było
        katolikami), na cmentarzu na GOdowie (również niemieckim) itd.
    • patrycja9951 Re: Piotrówka 23.01.07, 11:28
      mieszkałam tam i mam sentyment do tego miejsca
      • jgawriolek Re: Piotrówka 23.01.07, 11:53
        W sprawie lokalizacji krzyża. Można go przestawić w pobliże głazu
        upamiętnaiającego Mieszka I, który znajduje się "u stóp" grodziska.
        • teta1985 Re: Piotrówka 24.01.07, 17:50
          Witam!
          Pomysł rekonstrukcji grodziska jest bardzo dobry. Jest tylko jedna sprawa.
          Przez setki lat był tam miejski cmentarz i Kościół nie chce się zgodzić na
          jakiekolwiek konstrukcje na nim wznoszone. I wcale mu się nie dziwię, bo
          przecież leżą tam tysiące zwłok. Trzeba uszanować ich śmierć i dlatego
          wzniesiono wspomniany przez Ciebie krzyż. Jest to całkiem dobry pomysł.
          Odpowiednie ulokowanie w świadomości ludzi tego miejsca może mieć większe
          znaczenie niż jego ochrona jako taka. Wielu ludzi przychodzi tam na grila, z
          psem itp. Nie widze potrzeby przestawiania ww. krzyża. Nie ma on nic wspólnego
          z kamiennym obeliskiem u stóp wzgórza.
          Jeśli by się już brać za takie działania (odbudowa grodu) trzeba by ekshumować
          tych wszystkich, co tam leżą, no bo jak Sanepid ma się zgodzić na sprzedaż np.
          podpłomyków, bądź innych staropolskich dań, gdy cały ten teren jest
          nafaszerowany ludzkimi kośćmi. Prace te mogłyby być prowadzone równolegle z
          archeologicznymi, bo i takie będą niezbędne.
          To tyle :)

Pozdrawiam
          TETA
          • jgawriolek Re: Piotrówka 24.01.07, 22:08
            Tak wiem o tym. Jestem ciekawy czy takie prace mogłyby zostać sfinansowane z
            Funduszu Virom ( od Viking Roma) z którego pieniądze przeznaczone są na
            działalność związaną z rekonstruowaniem, odtwarzaniem życia we wczesnym
            średniowieczu.
    • waszkawaszka Re: Piotrówka 24.01.07, 17:15
      Maży mi się właśnie taki zrekonstruowany wczesnośredniowieczny gród... byłaby
      to doskonała atrakcja turystyczna, gdyby dodać jeszcze jakieś cykliczne imprezy
      odbywające sie tam co roku, byłby to doskonały pomysł. Myślę , że nasze Stare
      Miasto z kościołem św. Wacława i grodziskiem ma szanse stać się takim zakątkiem
      turystycznym Radomia, w końcu nie powinno sie zapominać o kolebce miasta...
    • jgawriolek Re: Piotrówka 31.01.07, 20:19
      Gdyby Radomski Szyk Rycerski utworzył sekcję wczesnośredniowieczną odbudowany
      gród miałby gospodarzy.
      • teta1985 Re: Piotrówka 31.01.07, 21:39
        A to jest cos takiego???

Gdybym miał wybrać, jaki obiekt powinien być odbudowany, wybrał był bramę
        krakowską. Zamek chyba mażemy sobie już odpuścić a ta brama będzie potrzebowała
        nie astronomicznych funduszy. Podobno w Łodzi na jednej z uczelni studenci od
        kilku lat tworzą projekty rekonstrukcji owej budowli. Najwięcej pieniędzy
        pochłonie zapewne dokumentacja oraz badania archeologiczne, bo sama konstrukcja
        jest prosta jak drut - gigantyczne ilości kamieni spojone zaprawą kamienną.
        Poza tym w szwedzkich archiwach prawdopodobnie zachowały się szkice XVII-
        wiecznego Radomia. Szwedzi przed atakiem na miasto wysyłali zwiadowcę, który
        rysował obiekty obronne. Także SKRZR ma przychylne zdanie, co do tej
        rekonstrukcji.
        Piotrówka chyba nie jest zbyt realna, niestety :(

Pozdrawiam
        TETA
        • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 01.02.07, 13:35
          Jeśli brama krakowska miałaby zostać zrekonstruowana to po:
          - trzeba ustalić właściciela gruntu (jest ich chyba kilkunastu)
          - znaleźć wizualizację obiektu (do dziś nie odnaleziono w Szwecji wizerunku
          bramy i zamku)
          - wykonać projekt (wcale nie prosta sprawa to nie jest tylko kupa kamieni
          powiązana cementem)
          - dopiero teraz znaleźć kasę na wykonanie przedsięwzięcia

Więc widzisz, że trochę zachodu z tym jest. Nawet nie trochę to ciężka sprawa. Z
          piotrówką jest prościej nikt nie wie jak wyglądał ten gród więc można się
          pokusić o rekonstrukcję tytlko na podst. badań archeologicznych i innych
          rekonstrukcji.
          Pozdrawiam
          • teta1985 Re: Piotrówka 01.02.07, 15:13
            Ja słyszałem, że niewiadomo kto jest właścicielem działki pod ruinami bramy.
            Skoro nie ma księgi wieczystej znaczy to, że jest niczyja. Trzeba założyc nową
            księgę i bedzie po sprawie. Niemozliwe to napewno nie jest.
            Projekt nie wiem w czym byłby taki skomplikowany. Pisząc, że jest to kupa
            kamieni chciałem nieco rozlużnic temat :) Wiadomo, że trzeba nieco pomyslec,
            ale 10-12 metrowa konstrukcja chyba nie jest w obecnych czasach wygórowanym
            obiektem. Mury takiej grubości wytrzymałyby kilkukrotnie wyższą budowlę, więc
            wszelkie kompromisy wytrzymałosciowo-estetyczne nie mają tu racji bytu.
            We Francji pewien milioner zazyczył sobie zamek... i zamek powstaje.
            Średniowiecznymi technikami, bez dźwigów, elektronarzędzi itd. Jeszcze tylko 20
            lat i bedzie gotowy. Jak się chce, w naszym przypadku - ma fundusze, to
            wszystko można.
            Pozdrawiam
            TETA
            • jgawriolek Re: Piotrówka 01.02.07, 16:09
              Odbuduje się jedną bramę potem następne połączy murami;) , gorzej będzie z
              odzyskaniem dawnego "domu wielkiego", w którym obecnie siedzibę ma parafia.
            • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 01.02.07, 20:24
              Z tego co kojarzę to Ci goście już dwa lata budują ten zamek na dodatek
              mieszkają w namiiotach i gotują sobie jakąś podłą strawę. Naprawdę podziwiam
              ich za ten upór.
              CO do księgi wieczystej to chyba jednak nie jest tak prosto jak piszesz, no bo
              dlaczego ta ksieęga nie została założona?
              pamiętam , że pan Sawicki ze SKRZR interesował się tą sprawą ale jak wiele
              innych ruszył i zostawił rozgrzebaną.
              Pozdr.
              • teta1985 Re: Piotrówka 01.02.07, 21:43
                Nie uważam, że Pan Sawicki prowadzi niekonsekwentny tok działań. Pamietam
                kiedyś poszedłem do niego porozmawiac o tym i owym. Właśnie wracał z Piotrówki,
                lał deszcz a ten człowiek cały mokry stał tam i coś uzgadniał z ludzmi
                stawiającymi, czy miejącymi dopiero go postawic, krzyż. To się nazywa
                poświęcenie.
                Prowadził on wczesniej badania w pozostałościach zamku, ale został wyrzucony
                przez proboszcza parafii kościoła farnego. Prace wymagały ponadto zdjęcia
                drewnianej podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych u tego księdza, ale on nie
                miał się gdzie przenieśc na ten czas, więc i tu nie wyszło.
                Myśle, że warto by było wykonac w najblizszym czasie nastepujące prace
                ratunkowe:
                -zabezpieczenie kolumnu przy kosciele Św. Jana na Rwanskiej. Jest ona popękana
                i grozi upadkiem. Odremontowanie jej umozliwiłoby ustawienie posklejanej rzeźby
                Chrystusa, którą parę lat temu sprącił wiatr.
                -zaczęcie prac przy dworku Saskich na Limanowskeigo. Chocby zamurowac okna, by
                uchronic go od wandali. Może poprawic dach i czekac na wieksze fundusze.
                -zabezpieczyc stropy w kamienicy na Malczewskiego 8, gdzie mieszkał Jacek
                Malczewski.
                -wesprzec remont tzw "Narodówki", zwłaszcza prac na elewacji zachodniej i
                południowej
                -...

Pozdrawiam
                TETA
                • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 02.02.07, 10:47
                  Co do pałacyku przy browarze Saskiego to wiem , iż istnieje projekt
                  przekształcenia tego terenu na potrzeby parku przemysłowego. Oczywiście bez
                  wyburzania wspomnianego pałacyku. Tylko sprawa jakoś utknęła wobec braku inwestorów.
                  Moim zdaniem trzeba się za to bardziej energicznie zabrać.
                  Pozdr.
    • Gość: . Re: Piotrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 20:34
      Odbudowanie samego grodu raczej nie jest realne i celowe- historia jego
      użytkowania po zakończeniu założeniu Miasta Kazimierzowskiego, liczne
      plantowania, nadsypywania i zabudowy sprawiły że obszar ten jest daleki
      wyglądem od stanu średniowiecznego, że o małym grodzie wczesnośredniowiecznym
      nie wspomnę. Obszar ten jest pod ochroną konserwatorską i jako zabytek nie może
      być zabudowywany, czy przebudowywany. Przynajmniej bez ratunkowych badań
      archeologicznych(w latach 60 przebadano mały fragment)
      • waszkawaszka Re: Piotrówka 01.02.07, 20:43
        Było by super gdyby została zrekonstruowana Brama Krakowska, analogiczna brama
        znajduje sie w Szydłowie, który został zbudowany w latach panowania Kazimierza
        Wielkiego, wiec mozna przypuszczac ze podobna albo identyczna byla w Radomiu.
        • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 02.02.07, 10:43
          Wiesz Hrabia idąc tym tropem trzeba zadać kilka pytań a mianowicie:
          - jaką liczbą mieszkańców odznaczał się w średniowieczu Szydłów, a jaką Nowy Radom
          - Jakie było ukształtowanie terenu, na którym powstały elementy architektury
          obronnej.
          - Co mówią pozostałości bramy radomskiej i jak to wygląda w porównaniu z
          fundamentami i strukturą bramy w Sz.

Oczywiście moim zdaniem warto się pokusić o odbudowę bramy krakowskiej tylko
          warto przeszukać wszystkie potencjalne miejsca, które mogą zawierać jakieś
          materiały ikonograficzne wyżej wymienionej budowli. A to dlatego, żeby nie było
          tak jak z pałacem Minosa na Krecie. W latach 60 odbudowano go z betonu, a 30 lat
          później na podstawie dalszych badań stwierdzono, że budynek wyglądał zupełnie
          inaczej. Nie chciałbym, żeby taka sytuacja powtórzył się u nas.
          Pozdr.
          • waszkawaszka Re: Piotrówka 02.02.07, 20:48
            michal.vel.misiek napisał:

> Wiesz Hrabia idąc tym tropem trzeba zadać kilka pytań a mianowicie:
            > - jaką liczbą mieszkańców odznaczał się w średniowieczu Szydłów, a jaką Nowy
            Ra
            > dom
            > - Jakie było ukształtowanie terenu, na którym powstały elementy architektury
            > obronnej.
            > - Co mówią pozostałości bramy radomskiej i jak to wygląda w porównaniu z
            > fundamentami i strukturą bramy w Sz.

Nie jestem pewien ale stawialbym na to że Radom i Szydłów w okresie swoich
            lokacji były porównywalne, wręcz prawie takie same. Stąd moje przypuszczenia
            dotyczące analogii.W póżniejszym czasie Szydłów przestał się rozwijać a Radom
            pnął się do góry... Co do fundamentów to u nas są ich szczątki a w Szydłowie
            brama stoi w całej swojej okazałości. Oczywiście to tylko mogło by stanowić
            kolejne porównanie, kto wie? może trafne?
            pzdr.
            • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 03.02.07, 19:10
              Wiesz Stary na pewno raz podjęty temat trzeba doprowadzić do końca. Tego życzę
              w nowym roku panu Sawickiemu.
              Pozdrawiam
              • Gość: poker Re: Piotrówka IP: 195.3.153.* 04.02.07, 18:14
                Wspomóżmy go 1% podatku
              • waszkawaszka Re: Piotrówka 04.02.07, 22:13
                Oczywiście że tak! Niewyobrażalne jest żeby coś zaczynać a później to
                zostawiać. Jak mówi powiedzenie " pół brody się nie goli" :)
                • jgawriolek Re: Piotrówka 09.02.07, 12:55
                  Tylko ża SKRZ- owi na razie lepiej wychodzi stawianie pomników
    • jgawriolek Re: Piotrówka 14.02.07, 22:02
      www.grod.civ.pl/pl.htm
      link do strony grodu wczesnośredniowiecznego na wrocławskich partynicach
    • jgawriolek Re: Piotrówka 17.02.07, 15:44
      Co sądzicie o odbudowaniu grodu Piotrówka w skali 1:1 w odległości kilometra
      albo dwóch od grodziska?
      • jgawriolek Re: Piotrówka 11.03.07, 15:27
        to link do strony funduszu przeznaczonego na odtwarzanie epoki wikingów
        www.virom.net/start.htm
    • jgawriolek Re: Piotrówka 19.02.07, 09:45
      ????
      • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 19.02.07, 14:30
        Link, który zapodałeś przedstawia naprawdę full wypas założenie
        wczesnośredniowiecznego grodziska. Chciałbym podobne zobaczyć u nas w Radoomcu.
        Co do rekonstrukcji w promieniu 1km lub 2. to zapytam się wprost gdzie? Na Wacynie?
        Piotrówka jest miejscem historycznym. Muzemu zamiast prowadzić badania gdzieś na
        prowincji mogłoby wreszcie dokładnie przebadać teren grodziska. Wówczas można by
        je zrekonstruować, a nie stawiać krzyże i pomniki!
        WOW! Ale się zapieniłem :)))
        Ale tak na serio, to jest świetny pomysł. Wyobraź sobie, że przechodzisz z
        grodziska wczesnośredniowiecznego przez miasto przedlokacyjne, Kazimierzowskie
        na Żeromskiego.
        Warto podjąć się tej idei.
        Pozdrawiam
        • Gość: poker Re: Piotrówka IP: 195.3.153.* 19.02.07, 19:20
          Możnaby pobudować taki wczesnośredniowieczny gród jako część Muzeum Wsi Radomskiej (oni mają warsztat i doświadczenie w budownictwie drewnianym). Stawianie kamieni z rzeźbą orła a'la kaczka ;) i krzyża nie zachęci psa z kulawą nogą do odwiedzenia tego miejsca. W obecnym stanie piotrówka to jedynie znakomite miejsce do picia wódki bez zakąski, malowania grafiti i śmiecenia.
          • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 20.02.07, 15:11
            niektórzy wykorzystują to miejsce na oświadczyny:))
            • Gość: marcin Re: Piotrówka IP: *.136.unknown.vectranet.pl 20.02.07, 17:53
              trzy lata temu zdaje się prowadziłem rozmowy z osobami we Wroclawiu które tworzyły wtedy rekonstrukcję grodziska, jestem w posiadaniu tejże korespondencji, mam tez pewne przemyslenia dotyczace sfinansowania takowej oraz zapoznawalem się z kosztami inwestycji wrocławskiej i jestem pewny ze Radom stać na takie Muzeum i powinno ono w Radomiu powstac!!
              • jgawriolek Re: Piotrówka 28.02.07, 19:42
                Skansen archeologiczny będzie lepszym rozwiązaniem niż muzeum pozdrawiam
                • Gość: marcin Re: Piotrówka IP: *.136.unknown.vectranet.pl 28.02.07, 20:06
                  skansen
                  1. «krajoznawcze muzeum etnograficzne pod gołym niebem, gdzie eksponowane są zabytki budownictwa ludowego oraz sprzęty i narzędzia określonego regionu»
                  definicja za słownikiem języka polskiego pwn

mysle ze mowimy o tym samym,
                  • michal.vel.misiek Re: Piotrówka 01.03.07, 14:53
                    ciekawe, ciekawe może podzielisz sie z nami wiedzą na temat możliwości powstania
                    takiej placówki? Mam na myśli głównie zagadnienia finansowe.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: marcin Re: Piotrówka IP: *.136.unknown.vectranet.pl 01.03.07, 22:04
                      poszukam swojej korespondencji z autorami skansenu/muzeum we wrocławiu, natomiast finanse mogly sie juz troche zdezaktualizowac bo rozmawialem ostatnio o nich w 2004 chyba roku i wtedy wroclaw zaplacil jakies 150-200 tys zł za swoj skansen/muzeum,

moim zdaniem powinno to byc przedsiwziecie wspolne Radomia i Muzeum im. Jacka Malczewskiego, a rozrywka jakiej dostarczac bedzie taki projekt polaczona z praca naukowa i popularnonaukowa,
                      w przedsiewziecie nalezaloby tez zaangazowac nasze stowarzyszenia zajmujace sie rekonstrukcja historii, no i naszych znanych w koncu conajmniej na skale ogolnopolska (a mysle ze tez europejska) rzemielsnikach ;)
                      • Gość: marcin Re: Piotrówka IP: 82.139.40.* 02.03.07, 10:42
                        a oto kopia odpowiedzi na moje zapytanie odnosnie projektu Wrocławskiego z
                        13.01.2005r. ;)

Witam!
                        Odpowiadając na Pana pytania;
                        Konkretny projekt grodu stojącego na Partynicach we Wrocławiu jest
                        zastrzezony (prawa autorskie zostały już sprzedane)ale oczywiście
                        nie ma żadnych przeszkód aby stworzyć coś bardzo podobnego.
                        Dodam ,że nad wiarygodnością samego projektu i póżniejszej jego
                        realizacji czuwali fachowcy(liczne konsultacje archeologiczne)
                        projekt został zatwierdzony przez Konserwatora Zabytków.W tej
                        chwili trwaja prace projktowe związane z ewntualna rozbudową grodu
                        w nadchodzacym sezonie.
                        Koszt wrocławskiego projektu w wersji wymaganej przez prawo
                        budowlane (wszelkie niezbędne dokumenty do uzyskania zezwolenia na
                        budowę- wyniósł (20 000 zł).
                        Materiał oraz robocizna (tj.ok.220 m drewna+prace ziemne) -170 000
                        zł.Niestety na wrocławskim grodzie nie ma mediów (prąd,woda).
                        Tempo prac było iście stachanowskie i gród został wybudowany w ciągu
                        35 dni.
                        W razie dalszych pytań-służę informacjami
                        Z poważaniem
                        Maciej Trzciński

strona grodu
                        www.grod.civ.pl

• teta1985 Re: Piotrówka 02.03.07, 22:45
                          Wow! 35 dni! To chyba wyrobili 2000% normy albo i więcej :)
                          • Gość: marcin Re: Piotrówka IP: *.136.unknown.vectranet.pl 03.03.07, 15:38
                            szybcy sa ;)
                            • jgawriolek Re: Piotrówka 03.03.07, 20:34
                              Jeżeli do kopania fos użyje się buldożerów to te 35 dni jest jak najbardziej realne.
                              • jgawriolek Re: Piotrówka 11.03.07, 15:29
                                www.virom.net/start.htm może dałoby się uzyskać środki na odbudowe
                                Piotrówki z tego funduszu
    • Gość: kamil Re: Piotrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:50
      piotrówka to super miejsce, mało osób w Radomiu o tym wie :)
      ---
      www.radom.vizz.pl - Radom Twoje Miasto
      • Gość: bp Re: Piotrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:01
        Byłam na Piotrówce 7 marca. Zrobiłam zdjęcia z akcji gaszenia trawy na samym
        szczycie wzgórza (podpalenie) przez Straż Miejską. Nie wiem, dlaczego moja
        seria (były jeszcze inne zdjęcia) nie została dołączona do galerii? Te akcje to
        dopiero początek walki z podpalaczami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka