Dodaj do ulubionych

Kolejna dewastacja zabytków Radomia

04.03.07, 20:15
///Wiadomość ze strony www.echodnia.eu, RADOM 1 marca 2007 ///
www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070301/POWIAT0206/70228054
Wstawili nowe okna w starej kamienicy

W budynku przy ulicy Żeromskiego w Radomiu wstawiono nowe okna. Protestuje
Komitet Ratowania Zabytków.

Zdaniem współwłaścicieli nowe okna (na drugim piętrze) poprawią warunki
estetykę kamienicy. (B. Koś) - W styczniu zwróciłem uwagę na trwającą wymianę
okien w kamienicy Żeromskiego 9 - mówi Aleksander Sawicki, przewodniczący
Społecznego Komitetu Ratowania Zabytków Radomia.
Obserwuj wątek
    • Gość: lhnd Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: 82.139.48.* 04.03.07, 20:36
      A co sądzić o konserwatorach zabytków, którzy siedzą na ciepłych posadkach za
      duże pieniądze a robotę za nich odwala emerytowany pasjonat i prawdziwy
      miłośnik swego miasta. Wstyd panowie urzędnicy!
      • Gość: marcin Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.03.07, 20:51
        Wara od kamienicy. Moja to robie co mi sie podoba. Wlasnosc prywatna, to rzecz
        swieta i nikomu nic do tego. Niech dadza kase na remont, skoro to przywilej miec
        zabytek, wtedy zrobie jak im sie podoba!

Chodze ubrany jak mi sie podoba, pije mleko jakie lubie, jak nie lubie mleka to
        moze piwo;)
        Mam kamienice jaka lubie miec i w niej okna, ktore mi sie podobaja.
        Sram na sraczu, ktory mi pasuje i na podworku kamienicy mam wychodek, bo lubie
        pierdziec na swiezym powietrzu.
        Jak mi sie znudzi, to se kupie sracz porcelanowy, a dlaczego ????
        Bo lubie !!!!
        Lubie miec to co lubie.

Tyle
        Lepiej dowiedzcie sie ile kosztuje projekt i remont wykonany przez odpowiednie
        instytucje i firmy, zeby zgodnie zrobic z wytycznymi konserwatora.
        To samo w normalnych warunkach mozna zrobic za 30% ceny.

pozdrawia wszysdtkich, ktorzy lubia miec wlasne zdanie a nie urzednikow
        • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 04.03.07, 20:57
          Jeszce mało rozumiesz z otaczającego Cię świata.
          A to jest moje zdanie a że "urzędników" tez jest takie samo to chyba nic złego.
          Nie?
          • sono_andrzej Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 04.03.07, 21:25
            Marcin jesteś tak ciemny jak tabaka w rogu.

Co z tego, że to Twoja kamienica??? Ty ją budowałeś??
            Jest zabytkiem stanowi o historii miasta, tym samym jest dobrem wszystkich
            radomian.
            Na szczęście jest jeszcze prawo, które stoi na straży ochrony takich
            secesyjnych pereł.
            Nie jestem urzędnikiem, ale w pełni popieram działania SKRZR.
            • Gość: Saly Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 21:43
              Ludzie, opanujcie się.Przecież ta kamienica nie jest w rejestrze
              zabytków.Właściciele mogą robić w niej to, co uaażąją za stosowne.Spójrzcie jak
              wyglądają nowe okna i jak wyglądają okna do wymiany.Dlaczego ludzie mają
              mieszkać z takimi zdewastwoanymi oknami?Właścciciele remontując kamienicę nie
              łamią prawa. Opanujcie się i dokładnie zapoznajcie się z faktami.
              • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 05.03.07, 22:04
                Okna jak są w złym stanie technicznym trzeba jak najbardziej wymienić, ale nie
                na nowoczesne, tylko na stylowo dopasowane do kamienicy a wątpię czy tak
                zrobiono. Będę w weekend w radomiu to się tam przejdę a i może do pana
                Sawickiego też. Trzeba wreszcie zrobić inwentaryzacją naszych zabytków i
                niezwłocznie usunąć te ewidentne nieporozumienia. Wspomniana kamienica jest
                naprawdę wyjątkowa w Radomiu i trzeba pielęgnować takie perełki. Inaczej, czym
                się pochwalimy za 100 lat (no wtedy to może już nasze wnuki:))?
                Dodam, że jednym z powodów wydania pozwolenia na rozbiórkę kamienicy
                Żeromskiego 52 było niezachowanie się wnętrza. To był właśnie przykład jak
                można zniszczyć zabytek przez prowadzenie nienależytych remontów na przestrzeni
                lat, ale wtedy zabytki niszczył PRL a teraz robimy to z własnej woli.
                Pozdrawiam
                TETA
                • Gość: WR Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.tkdami.net 05.03.07, 22:13
                  Zabytki w Radomiu dewastują urzędnicy w rodzaju Wojewódzkiego Konserwatora
                  Zabytków. Jak wszystko się sypie dokoła to wg nich jest w porządku. Jak się
                  zawali to też (np. pałacyk na Limanowskiego). Pobudkę dostają wtedy gdy ktoś
                  coś zacznie robić. A pieniążki na utrzymanie? A te to idą do Warszawy, Płocka.
                  Byle nie do Radomia. Tu to niech się wszystko zawali. I to jest w porządku?
                  • Gość: spacerowicz Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: 82.139.48.* 05.03.07, 22:57
                    Zaczyna się sypać zabytkowa drukarnia Trzebińskiego, jeden z piękniejszych
                    obiektów w mieście, w podwórku przy Żeromskiego. Psa z kulawą nogą to nie
                    obchodzi, ale dlaczego Konserwator zabytków nie reaguje. Tygodnie dzielą ten
                    zabytek od zupełnej dewastacji. Na pomoc! Czy miasto (gmina) nie powinna
                    wykupić tego obiektu od prywatnego właściciela i po remoncie przeznaczyć na
                    cele kulkturalne? Sprawa bardzo pilna!
                    • Gość: dida Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.136.unknown.vectranet.pl 05.03.07, 23:07
                      Kurcze chodziłem tamtędy tyle razy i nie pamiętam jak wyglądały te okna przed
                      wymianą - ma ktoś fotkę? Ciekawe czy chociaż układ zachowali... okien:)
                      • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 05.03.07, 23:24
                        Ja pamietam, że 2 - 3 tygodnie temu przechodząc tam, rzuciło mi sie w oczy, że
                        okna na I pietrze są w połowie budynku inne niż pozostałe. Chyba nie zachowali
                        poprzedniego kształtu, ale jak ktoś ma fotki to by było miło :)
                        • phodopus Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 05.03.07, 23:32
                          To tu?
                          fotoforum.gazeta.pl/3,0,529170,2,1.html
                          Wycinek 1:1 ze zdjęcia zrobionego 15 grudnia, którego przedmiotem miał być
                          krzyż, który tutaj widać we fragmencie :)
                          • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 05.03.07, 23:39
                            O własnie :)
    • bhjs Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 06.03.07, 07:46
      "Zdaniem delegatury, budynek został wpisany do rejestru zabytków decyzją
      Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków 12 lutego 1992 roku. Wszystkie zatem
      prace należy uzgadniać z konserwatorem zabytków."

według mojej wiedzy i Ustawy o ochronie zabytków , fakt wpisania budynku
      do rejestru zabytków powinien być potwierdzony wpisaniem w dziale IV księgi
      wieczystej obiektu . dopiero wpis do księgi wieczystej powoduje że
      można na właścicielu obiektu wymusić działania zgodne z przepisami o ochronie
      zabytków .
      z tego co wiem , niewiele obiektów ma takie wpisy w księgach wieczystych ,
      a z prywatnych budynków to chyba żaden .
    • Gość: /me Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 09:23
      niesamowita dewastacja,
      zapytaj tych ktorzy mieszkaja w tych mieszkaniach..
      BTW wlasciciele, zostawic te zabytkowe kamiennice w cholere,niech sie zawala,
      gruz sie wywiezie, postawi jakis biurowiec czy inna bzdure i juz.
      Okna przeszkadzaja a Pałacyk na Limanowskiego ci nie przeszkadzał? Nie sam w
      sobie, ale jego absolutna dezintegracja..?
      • Gość: A CO Z b. WIĘZIENI Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:11
        A CO MA BYC Z B. WIĘZIENIEM PRZY UL. MALCZEWSKIEGO 1.TAM ZOBACZCIE JAK
        ZDEWASTOWANO "SANKTUARIUM WAKI I MĘCZENSTWA RADOMIAN O WOLNOŚC POLSKI"( okna to
        małe piwo)
        DLACZEGO PAN SAWICKI I SKRZR I PROKURATURA NIC NIE ZROBIŁ?? JAK NOWE
        KURIALNE WŁADZE SPROWADZONE DO RADOMIA TEN ZESPÓŁ HISTORYCZNY ZBEZSZCZEŚCIŁY NA
        NASZYCH OCZACH ROBIĄC SOBIE BIURA I WPROWADZJĄC DZIAŁALNOŚC ZAROBKOWĄ -H A Ń B
        A !!!
      • Gość: polikarp Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:21
        Ta sprawa to tylko wierzchołek góry lodowej pt. "Wszyscy mieszkańcy dość
        brzydkiego miasta z upodobaniem robią wszystko by było jeszcze brzydsze".
        Popatrzcie dookoła - w którym budynku wielorodzinnym, w którym wymieniane są
        okna wstawiany jest ten sam wzór? W żadnym. Nowe okna są od Sasa do Lasa - były
        trójdzielne, są dwudzielne. Były z lufcikiem - są bez. Sąsiad ma takie, to ja
        wstawię całkiem inne. Szczytowym osiągnięciem jest kamienica/blok przy ul.
        Poniatowskiego (Dowkonta?) na wprost al. Grzecznarowskiego. Jak wracam z M1 to
        sobie tam stoję na światłach i podziwiam. Aż do zwymiotowania.
        Uważam, że w mieście powinien być plastyk miejski z uprawnieniami do karania
        lokatorów, którzy ewidentnie zachwaszczają wygląd Radomia. Każda taka wymiana
        powinna być uzgadniana z administratorem budynku, który powinien wskazywać jaki
        wzór okna ma być użyty.
        Co ciekawe w prywatnych domkach jednorodzinnych nie zauważyłem, żeby właściciele
        w każdy otwór wstawiali inny wzór okien.
      • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 11.03.07, 21:51
        Gość portalu: /me napisał(a):

> niesamowita dewastacja,
        > zapytaj tych ktorzy mieszkaja w tych mieszkaniach..
        > BTW wlasciciele, zostawic te zabytkowe kamiennice w cholere,niech sie zawala,
        > gruz sie wywiezie, postawi jakis biurowiec czy inna bzdure i juz.
        > Okna przeszkadzaja a Pałacyk na Limanowskiego ci nie przeszkadzał? Nie sam w
        > sobie, ale jego absolutna dezintegracja..?

Szkoda, że dopiero teraz zauważyłem te bzdety bez logiki. Nie wiem, dlaczego
        założył Pan/Pani, że mi nie przeszkadzało zburzenie pałacyku Karschów na
        Limanowskiego? Temat dotyczy okien, to o nich tu rozmawiamy. Swoją drogą to
        bardzo ubolewam, iż ww. pałacyk zniszczono, co nie zmienia faktu, że wymiana
        okien na kompletnie inne niż te, co były, jest też dewastacją zabytku! To
        oczywiste.
        Nowe okna muszą mieć kształt poprzednich i to jest podstawą wymiany. Gdy ramy
        miały jakieś zdobienia (tralki, np.) to nowe tez muszą takie mieć. Przykład
        wzorowej wymiany okien jest choćby w pałacu Karscha na Placu Konstytucji 3
        Maja.
        Link tu:
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,516755,2,11.htmlPozdrawiam
        TETA
        • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 11.03.07, 21:54
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,516755,2,11.html
          Trochę pokopałem :)
          • Gość: /me Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:24
            To bardzo dobrze zrobione.
            Nie ulega najmniejszej watpliwosci, ze majac odpowiednie srodki, i troche dobrej
            woli, MOŻNA.
        • Gość: /me Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:23
          teta1985 napisał:
          <cut>
          Z logiką czy bez, nie Pani/Panu oceniać.
          Z oknami łatwiej walczyc, zreszta..tylko na forum jak sadze..
    • Gość: misio Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 21:03
      kamienica przy Żeromskiego 9 mimo iż prawdopodobnie nie jest wpisana jako obiekt
      zabytkowy to nadal znajduje się w ścisłej strefie ochrony konserwatorskiej i
      wszystkie prace podlegają uzgodnieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków
      -delegaturze w Radomiu.takie jest prawo. chyba nikt nie spodziewa się, że
      urzędnicy będa codziennie biegać po całej strefie i sprawdzać czy ktoś nie
      przestrzega tych ustaleń. strefa ochrony konserwatorskiej jest dosyć duża w
      Radomiu i wszystkiego nie da się upilnować. wystarczyło dokonać uzgonienia prac
      i było by posprawie.to nic trudnego.na szczęście mamy Pana Sawickiego, który
      zawiadomił własciwy organ o zaniechaniu. co do wpisów w księdze wieczystej o
      charakterze zabytkowym posesji i wynikającymi z tym konsekwencjami to ciekawa
      sprawa, trzeba sie upewnić jak to naprawdę jest.
      • tomus2221 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 06.03.07, 21:26
        miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3968168.html
        • teta1985 Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia 06.03.07, 21:48
          Ja powiem tak: wprowadźmy przepis umożliwiający BEZWARUNKOWE eksmisje w
          przypadku zalegania za czynsz więcej niż za trzy okresy rozliczeniowe. I żeby
          nie było gadania, że pani Mietkowa ma 17 - cioro dzieci na utrzymaniu i dlatego
          nie płaci za czynsz, wodę, ścieki, śmiecie, albo pana Stanisława, co lubi
          zajrzeć do kieliszka, ale, że inwalida n-tej kategorii to nie da rady go
          wywalić. Nie płacisz - won! Nie stać Cie na telewizor to go nie masz a nie
          okupujesz Media Markt z żądaniem otrzymania jednego odbiornika.
          Nie zapłaciłeś - następnego dnia właściciel idzie do urzędu, wypełnia druczek,
          płaci 5zł opłaty skarbowej, następnie idzie z tym papierkiem do komornika, on
          dzwoni do Straży Miejskiej, podjeżdża furgonetka, ślusarz otwiera zamki i
          wszyscy paszli w cholere! Na jakiś zadaszony plac na peryferiach miasta.
          Tak powinno wyglądać postępowanie w sprawie niepłacącej patologii, to zaraz
          będą pieniądze i na remont elewacji i na nowy dach i okna i jeszcze na
          podświetlenie w nocy się znajdzie a nie taki burdel jak jest teraz, żeby w
          wolnym kraju nie móc być panem na swoim. Wstyd Polsko!
          Pozdrawiam
          TETA
          • Gość: /me Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 07:59
            Brawo Teta, to teraz wprowadz to w zycie.
            HINT: za 70 mieszkanie, lokatorzy starej kamiennicy, w dobrym miejscu placa ok
            250 pln.x 5 rodzin i x12 m-c i po roku stac nas na snieżke do odmalowania fasady..
            O innych atrakcjach, jak modyfikacja wentylacji czy remont dachu nie warto
            wspominac. Aha, okna wymienilismy na takie, ktore nawiazywaly ksztaltem to tych
            starych.

• Gość: JJ Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 22:30
        A może by tak nasi urzędnicy z wydziału architektury opracowali plan wyglądu
        ścisłego centrum, czyli jakich kolorów można używać na elewację, jaki ma być
        wzór okien, bram, okienic itp.
        Przestać promować nic nie robienie i pomóc ludziom, którzy chcą coś robić, a nie
        dziwić się że ludzie nie chcą żeby wiatr im latał po pokoju..
        Podobne rozwiązania są w całej Europie, jeśli ktoś sądzi, że w Grecji na wyspach
        buduje się białe domki z niebieskimi lub zielonymi okienicami tylko dlatego, że
        taka jest tradycja to się myli.
        Ale w Radomiu tylko p. Sawickiemu coś się chce, aczkolwiek to jest takie trochę
        wołanie na puszczy.
        A swoją drogą ostatnio stwierdziłem, że w Radomiu można spokojnie nagrać film z
        czasów II wojny światowej i getto by się znalazło i miejsce świeżo po
        bombardowaniu i parę innych atrakcji...
    • Gość: du Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.dti-static.cegetel.net 07.03.07, 07:51
    • Gość: paweł Re: Kolejna dewastacja zabytków Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:51
      w centrum naszego miasta jest koncepcja wyglądu kamienic. urząd miejski dokłada
      chyba nawet pieniadze na malowanie elewacji czy zwalnia w jakimś zakresie z
      placenia podatku nie pamietam dokładnie. trzeba sie dowiedzieć w wydziale
      architektur UM. wszyscy tylko na wszystko psiącza ale nikt nie pójdzie i się nie
      spyta.kamienice niszczeją ale trzeba pamiętać że to na włascicielach ciąży
      obowiązek ich należytego utrzymania.myślę że miasto wyciąga pomocną rekę w
      pewnych sprawach i trzeba z tego skorzystać.
    • teta1985 Fotki 12.03.07, 16:16
      No jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości, że te nowe okna mają taki sam kształt jak
      te stare to polecam poniższe zdjęcia. Jakośc słaba, ale takie już dostałem :(
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,540027,2,1.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,540028,2,2.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,540029,2,3.html

• Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:40
        Ukrzyzowac Własciciela!
        P.s dopłacisz 70 % roznicy w cenie, pomiedzy tymi, ktore zostaly zamontowane, a
        takimi, ktore bylyby wlasciwe? Zakladamy oczywiscie, iz materiałem jest caly
        czas PCV, nie drewno...
        • teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 18:55

> Ukrzyzowac Własciciela!
          > P.s dopłacisz 70 % roznicy w cenie, pomiedzy tymi, ktore zostaly zamontowane,
          a
          > takimi, ktore bylyby wlasciwe? Zakladamy oczywiscie, iz materiałem jest caly
          > czas PCV, nie drewno...
          >

Nie sądzę, że okna o kształcie poprzednich byłyby o 70% droższe od tych
          montowanych. Wystarczyło poprzeczkę zamontować nieco niżej, tak w połowie
          wysokości a górna cześć podzielić otwieranymi, lub nie, skrzydłami. Jeśli
          Państwa naprawdę nie stać to polecam wycieczkę do UM. Tam można uzgodnić
          zwolnienia z podatku do 3 lat na konto wykonania remontu elewacji w tym wymiany
          stolarki okiennej. Poza tym przygotowywany jest projekt gruntownej
          rewitalizacji zniszczonego centrum więc i tu będzie można otrzymać niezbędne
          fundusze. Swoją drogą to takie sklepy, jakie tam są wynajmowane + kilka
          mieszkań powinny w zupełności wystarczyć na sfinansowanie dobrych okien.
          Pozdrawiam
          TETA
          • Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:16
            to nie moje.
            My wymienilismy, co prawda jeszcze nie wszystkie, ale na takie, ktorych forma
            jest bardzo zblizona do tych ktore byly.
            Elewacje tez odnowilismy,
            Dzieki bogu, nie "jestesmy" wpisani do rejestru.. ;-)
            Pozdrawiam, zyczac odrobine zdrowego rozsadku.
            P.s prosze sie spytac lokatorow, czy sa zadowoleni ze zmiany okien..albo
            sprobowac przezyc taka zime jak poprzednia, w "kamiennicznym"mieszkaniu, ze
            starymi oknami. W razie czego lokal na zimę mam wolny ;-)
            • teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 19:49

> to nie moje.
              > My wymienilismy, co prawda jeszcze nie wszystkie, ale na takie, ktorych forma
              > jest bardzo zblizona do tych ktore byly.
              > Elewacje tez odnowilismy,

Hmm...Piłsudskiego 3 czy Moniuszki 21?

> Dzieki bogu, nie "jestesmy" wpisani do rejestru.. ;-)
              > Pozdrawiam, zyczac odrobine zdrowego rozsadku.

A co w moim rozumowaniu jest nierozsądne?

> P.s prosze sie spytac lokatorow, czy sa zadowoleni ze zmiany okien..

No pewnie sama wymiana, jako taka, ich ucieszyła, ale co z tego?

>...albo sprobowac przezyc taka zime jak poprzednia,
              >w "kamiennicznym"mieszkaniu, ze
              > starymi oknami. W razie czego lokal na zimę mam wolny ;-)

Ajajaj. Cieszy mnie, że ktoś się wziął za remont tej starej kamienicy, ale
              zarazem smuci, że nie robi się tego prawidłowo. Proszę nie zamętniac wątku.

Pozdrawiam
              TETA
              • Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:54
                teta1985 napisał:
                > A co w moim rozumowaniu jest nierozsądne?

A co jest?
                Oprocz watku na forum, przedsięwziełaś jakieś inne, przewidziane prawem kroki?
                Póki co bowiem, to bicie piany.

> No pewnie sama wymiana, jako taka, ich ucieszyła, ale co z tego?
                Może to, że nie będą zimą zamarzać w łóżkach? Wystarczy?
                > Ajajaj. Cieszy mnie, że ktoś się wziął za remont tej starej kamienicy, ale
                > zarazem smuci, że nie robi się tego prawidłowo. Proszę nie zamętniac wątku.
                OK,
                Dla mnie EOT
                • teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 20:10

> teta1985 napisał:
                  > > A co w moim rozumowaniu jest nierozsądne?
                  >
                  > A co jest?
                  > Oprocz watku na forum, przedsięwziełaś jakieś inne, przewidziane prawem kroki?
                  > Póki co bowiem, to bicie piany.

To ja mam ścigac za takie wykroczenia??? Będąc na drugim końcu Polski i nie
                  cierpiąc na nadmiar czasu nie jest to takie proste. Pan Sawicki już powiadomił
                  odpowiednie jesdnostki. Ja tylko tyle mogę zrobic i to robię. Sprawę trzeba
                  nagłasniac, więc w czym błąd?

> > No pewnie sama wymiana, jako taka, ich ucieszyła, ale co z tego?
                  > Może to, że nie będą zimą zamarzać w łóżkach? Wystarczy?

Nie.

> > Ajajaj. Cieszy mnie, że ktoś się wziął za remont tej starej kamienicy, ale
                  > > zarazem smuci, że nie robi się tego prawidłowo. Proszę nie zamętniac wątku.
                  > OK,
                  > Dla mnie EOT

• teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 19:08
          Tu masz przykład, jak zamontowane nowe okna mogą łudząco przypominac poprzenie.
          Jest to kamienica przy ulicy Żeromskiego 28

Stare okna:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,517929,2,12.html
          ...i ich nowe odpowiedniki:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,540220,2,1.html

• Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:19
            Czy w tej kamiennicy miesci Bank?
            Zdjęcie jest obcięte, dlatego pytam.
            • teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 19:50
              Zdjęcie jest takie jakie znalazłem.
              Tak, mieści się tam BOŚ.
              • Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:00
                eta1985 napisał:

> Zdjęcie jest takie jakie znalazłem.
                Zaraz zaraz, w twojej galerii, prezentujesz nie swoje zdjecia?
                > Tak, mieści się tam BOŚ.
                To ma dobrze, spokojnie stac go na takie jak trzeba okna.
                A teraz
                E...O....T przedewszystkim dlatego, ze w Radomiu mieszkam 3 lata ;->
                • teta1985 Re: Fotki 12.03.07, 20:14
                  Takie jakie znalazłam w kompie :)
                  Lokale jakie są w kamienicy na Żeromskiego 9 powinny wystarczyc do zapewnienia
                  odpowiednich wpływów do administracji, chyba, że za 99% ww. kwoty właściciel z
                  administratorem balują w Europejskiej.
                  :)
                  • Gość: /me Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 20:21
                    Ok, ostatni post obiecuje.
                    Wynajem lokali na uslugi, to nie jest duzy pieniadz. Tymbardziej, ze okna to nie
                    wszystko ;-)
                    Wyjatkiem sa banki. Tu, mozna mowic o sporych kwotach,rzedu ok 10tys netto pln
                    miesiecznie. Do tego mozna liczyc na pomoc w odnowieniu fasady.
                    Dlatego nie dziwie sie bardzo ladnym oknom, w kamiennicy goszczącej BOŚ.
                    A teraz E O T
                    I powodzenia w walce. Serio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka