Dodaj do ulubionych

Widoczne fotoradary na radomskich ulicach.

02.04.07, 21:30
"- Radary nie mogą być pułapką. One powinny być zainstalowane w widoczny sposób, pełnić funkcję prewencyjną. To, że we Francji udało się tak gwałtownie zredukować liczbę wypadków, i to, że w Wielkiej Brytanii jest ich tylko 3,2 tys. rocznie, to właśnie efekt masowego wprowadzenia radarów. I bezwzględnego egzekwowania kar za przekroczenie prędkości - mówi komisarz Barrot - unijny komisarz ds. transportu."
www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3709641.html
Fotoradary na radomskich ulicach powinny być wyraźniej oznakowane a słupy na których są montowane powinny byc pomalowane na jaskrawy kolor. Ma to byc prewencja a nie pułapka, nie tylko dla mieszkańców ale i przyjezdnych.

Fotoradary stacjonarne:
- ul. 25 Czerwca, przy mostku, ok. 80 m. od skrzyżowania z ul. Struga (zdj.)
- ul. Jana Pawła II, przy przejściu dla pieszych na wysokości przedszkola
- ul. Szarych Szeregów, jadąc od strony ul. Wernera, zaraz na górce za przejściem dla pieszych
- ul. Wierzbicka, niedaleko skrzyżowania z ul. Tartaczną, przy magazynach tytoniowych - obracany (zdj.)
- jadąc do Warszawy, 300 m. za pierwszymi światłami, za rondem warszawskim - obracany (zdj.)
- wyjazd do Kielc, dwupasmówka, 400 m. za znakiem ostrzegającym przed kontrolą radarową
Spójrzcie na zdjęcia, wogóle radary są niewidoczne.
www.antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/fotoradary/radom.htm
A jak wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • pitagor Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. 02.04.07, 21:38
      Z tego co pamiętam, to chyba drogówka na Śląsku zaczęła znakować fotoradary
      jaskrawymi kolorami.
      Trzeba zwrócić naszej na to uwagę i myślę, że sprawa jest do zrobienia.

• b.lesniewski Kolorowe fotoradary 02.04.07, 21:40
        Chyba raczej na Pomorzu:
        gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/713160.html
        • pitagor Re: Kolorowe fotoradary 02.04.07, 21:55
          ten artykuł jest z 22.03.2007, a ja czytałem o tym około 1,5 roku temu.

• Gość: kik Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. IP: 88.156.75.* 02.04.07, 22:28
        Fotoradar jest po to, żeby "widział" kierowców, a nie po to, żeby kierowcy widzieli fotoradar.
        • phodopus Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. 02.04.07, 22:38
          Tylko że w praktyce ta jego druga "funkcja" działa na kierowców bardziej
          dyscyplinująco, niż opowieści typu "mi zrobili zdjęcie tu, a szwagrowi tam". W
          końcu nie chodzi o to, by zarabiać na mandatach, tylko by jak najwięcej
          kierowców nie przekraczało dozwolonej prędkości. Widoczny z daleka fotoradar,
          strasząc perspektywą ewentualnej fotki, doskonale spełnia to zadanie.
          Inna sprawa, że fotoradary równocześnie rozpraszają kierowców, którzy jadą
          wolniej, ale zamiast np. na przejście zerkają na radar i prędkościomierz.
          Niedawno ktoś z krajów zachodnich opublikował wyniki badań, w których dowodzi,
          że w niektórych przypadkach efektem jest zwiększenie liczby wypadków :)
          • Gość: kik Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. IP: 88.156.75.* 02.04.07, 23:07
            Fotoradary dużo kosztują. Opracowywanie zdjęć i ich wysyłanie do kierowców także. Nie widzę powodu, dla którego nie można by zarabiać na mandatach.
    • archont_eponymos Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. 02.04.07, 22:21
      BTW tego na Szarych Szeregów: jak jechałem tamtędy, to dopiero koleżanka mi pokazała, że jest fotoradar... I naprawdę jest tak, że się na niego z tej górki wyjedża. Nie widać go wcale, jak sie jedzie szybciej...

No i przez to zdjęcie może przyjść (tfu! tfu!).

Ale drogówce o to chodzi - tanim kosztem statystyki podwyższyć...
      • Gość: radomskipatriota Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:14
        A mni juz udało sie dostac mandat ... dzieki temu "widocznemu" radarowi na ul.
        Wierzbickiej.
        całe 280 zł poszło sie j.....ć
        :-(
    • Gość: Janek Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. IP: 82.139.38.* 03.04.07, 10:54
      Drodzy kierowcy, przed każdym fotoradarem w odległości kilkuset metrów stoi niebieska tablica z napisem mniej więcej brzmiącym „Uwaga kontrola fotoradarowa”. Skoro tego też nie widzicie kłania się całkowity brak obserwacji terenu.
      Nie widzą fotoradaru, nie widzą znaków, ciekawe czy zauważą dziecko wbiegające na ulice.
      • Gość: radomskipatriota Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:05
        Janek, jak wiesz w Radomiu jeździ się na pamięć. I nie tylko w Radomiu. Kierowcy
        danego miasta nie zważają na znaki, przynajmnie ja tak robie, co nie ukrywam
        jest błędem. Ale tak jest.
        A znak tego typu jak "uwaga ......" to widziałem dawno, ale cóż, pewnego razu
        włożyli "cudo" do metalowej skrzynki i było pstryk.
        A później tłumaczenie.
        P.S. Ale powiem Wam jedno, że ze wszystkiego da się wyjść obronną ręką. :-)
      • dkt1984 Re: Widoczne fotoradary na radomskich ulicach. 19.04.07, 19:09
        Zgadza się są te tabliczki teraz, ale jakiś czas temu nie było ich! I to było
        jawne bezprawie!
        Ale przecież milicji, o przepraszam policji /a z resztą to tylko nazwa :)/
        chodzi o to żeby ciąć kasę bez ruszania dupy!
        A taki fotoradar nie sprawdzi czy kolo jest na podwójnym gazie a to jest
        największa bolączka polskich dróg! ALe co tam, policjant leży do góry tyłkiem a
        kaska leci...

Ps. Zielonkawe renault megane z kamerką zostało ostatnio rozjechane przez TIR-a
        na warszawskiej! hehe trochę spokoju może będzie :)
    • Gość: b.leśniewski Pomarańczowe radary IP: *.134.unknown.vectranet.pl 19.04.07, 10:57
      Brawo. Na Szarych Szeregów kolumna fotoradaru została pomalowana na widoczny pomarańczowy kolor. I o to chodzi, przede wszsystkim prewencja.
      Kiedy kolejne.
      Malowanie fotoradarów pruszane było na posiedzeniu zespołu ds Poprawy BRD w zeszłym roku i sa efekty!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka