Dodaj do ulubionych

A co z T R A M W A J A M I w Radomiu?

26.04.07, 17:34
Wiem, że ten temat był tu już poruszany i wywoływał różne kontrowersje, ale
nie zapominajmy, że jest możliwość dofinansowania w 75% tej inwestycji przez
Unię Europejską. I niech nikt nie mówi, że ulice są za wąskie, bo w Toruniu,
Elblągu, Gorzowie Wlkp. i Bydgoszczy jest dużo wąskich ulic, gdzie wmontowane
są szyny i tramwaje jakoś normalnie funkcjonują. Oprócz tego miasta takie jak
Olsztyn, Słubice, Kielce i Płock planują w ciągu najbliższych 2 - 4 lat
uruchomić komunikację tramwajową...

No, ale nie zapominajmy, to "tylko" Radom...
Obserwuj wątek
    • Gość: neml Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: *.echostar.pl 26.04.07, 19:57
      Radom nie jest "tylko" Radomiem, byłby całkiem całkeim, tylko władze mamy do
      du*y :/ Ciekawe, czy doczekamy się tramwajów.. Chyba nikt się tu nie odważy tylu
      robót. Chociaż nie wiem :)
      • gregor13 Re: A co z tramwajami w Radomiu? 26.04.07, 20:04
        Niestety, ale nasz prezydent jakoś nie chce podjąć tego tematu. Boi się czegoś,
        czy co? Niedawno oglądałem zdjęcia z wczasów koleżanki, bodajże z Portugalii,
        gdzie w jakimś niezbyt dużym miasteczku jeżdżą tramwaje, a linia niekiedy
        biegnie uliczką o szerokości 4 (słownie: czterech!!) metrów.
        • pitagor Re: A co z tramwajami w Radomiu? 26.04.07, 20:08
          Ale nie ma potrzeby jechać do Portugali, wystarczy do Pragi:

Ważna jest technika, nie rozmiar:
          www.zm.org.pl/?a=zmiescic-071

Tu się nie ma co pieścić, to się musi zmieścić:
          www.zm.org.pl/?a=malastrana-06c

• Gość: :) Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: *.com 26.04.07, 21:52
            Było by pięknie przejechać się radomskim tramwajem ech ale nasza władza wie
            tylko jak zmniejszać skrzyżowania a nie ułatwiać życie mieszkańcom :)
        • szybka.osa Re: A co z tramwajami w Radomiu? 26.04.07, 22:11
          Na słynnym spotkaniu internautów z prezydentem padła odpowiedź ze strony
          Prezydenta, że w najbliższych latach nie przewiduje się w Radomiu pozyskiwania
          funduszy na ten cel i budowy tramwajów. A to wielka szkoda.
          • Gość: . Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:17
            To nie jest żadna szkoda tylko rozsądne decydowanie. Nie potrafią tego pojąć
            tylko ci co całkiem stracili kontakt z rzeczywistością lub tylko udają.
            • szybka.osa Re: A co z tramwajami w Radomiu? 26.04.07, 22:19
              rozwiń myśl...
            • Gość: Dudi Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: 82.139.38.* 26.04.07, 22:32
              Niektórzy by jeszcze chętniej przy świeczce żyli ale tak się nie da.
              • Gość: Dj Cosmo Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:42
                Wkurzają mnie tacy ludzie, jak nasz (niestety) prezydent!
                Przecież nasze miasto do cholery ma szansę na otrzymanie pieniędzy na ten cel w
                latach 2007 - 2013. Potrzeba TYLKO opracować odpowiednie plany zagospodarowania
                przestrzennego miasta! Dziwne, że w Olsztynie i Płocku już to robią, bo wiedzą,
                że jak będą się obijać, to kasa ucieknie im sprzed nosa! Ach, ta pierd...
                radomska mentalność... NIC NIE ROBIĆ, A POTEM TYLKO PIERD...Ć, że nic w tym
                mieście się nie dzieje! Zresztą Radom miał zawsze pecha do władz, dlatego
                utracił status miasta wojewódzkiego! Radom jest obecnie drugim największym (po
                Białymstoku) miastem w II PRLU-u (czyli IV RP), które nie posiada komunikacji
                tramwajowej... Ach, pora wiać z tej wiochy...
                • dkt1984 Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 00:10
                  Tramwaj? :)
                  W Radomiu SKM-ki nie potrafią zrobić...
                  ...a tory przecież już leżą!
                  • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 00:17
                    dkt1984 napisał:

> Tramwaj? :)
                    > W Radomiu SKM-ki nie potrafią zrobić...
                    > ...a tory przecież już leżą!

Zanim zaczniesz krytykowac, policz sobie koszty powstania SKM-ki, koszty
                    funkcjonowania i potoki pasazerskie, ktore moga byc na tej linii wygenerowane,
                    a potem okresl ewentualna rentownosc linii.

PS. W ktorych miastach w Polsce funkcjonuje SKM i dlaczego tylko w 2? W ilu
                    funkcjonuja tramwaje i dlaczego tylko w 14? A jaki mamy odsetek ludzi
                    przypadajacych w naszym kraju na jedna siec elektryczna i jaki u wszystkich
                    sasiadow i dlaczego?
                    • Gość: :) Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent IP: *.com 27.04.07, 09:06
                      Tramwaj jest drogim rozwiązaniem ale lepszym na pewno od autobusów - bardziej
                      ekologicznym i dobrze rozplanowana sieć - nie stoisz w korkach. Możesz napisać
                      jakie korki w Radomiu- przy obecnych przebudowach skrzyżowań w tym mieście
                      obawiam się że one nie poprawią płynności ruchu a pogorszą - skrzyżowanie
                      Wierzbickiej-Toruńskiej-Wjazdowej jak i Kelles-Krauz-a z 25 Czerwca - po
                      krawężnikach widać braka prawoskrętu w 25 Czerwca. UE z miłą chęcią dokłada do
                      wszystkich projektów związanych z ekologią.
                      P.S
                      A jaki mamy odsetek ludzi
                      > przypadajacych w naszym kraju na jedna siec elektryczna i jaki u wszystkich
                      > sasiadow i dlaczego? - o co chodzi ??
                      • gregory_z_radomia Prawoskręt na Kelles Krauza 29.04.07, 18:45
                        Po remoncie ulicy Kelles Krauza, skręt w ulice 25 Czerwca będzie odbywał się z
                        prawego pasa. Dotychczasowy pas do prawoskrętu w 25-go Czerwca został
                        zlikwidowany, dlatego że był bardzo szeroki. Szerokość ulicy po przebudowie
                        pozwoliła na wytyczenie trzech pasów ruchu, jeden w kierunku centrum i dwa dla,
                        pojazdów skręcających w lewo (jeden pas) i dla pojazdów skręcających w prawo
                        (jeden pas). Tak, więc skrzyżowanie nie zostało pozbawione prawoskrętu. Można
                        odnieść takie wrażenie, ale trzeba ocenić szerokość całej jezdni, z której
                        wynika, że zostaną wytyczone tam trzy pasy ruchu. Dokładnie widać to na
                        projektach udostępnionych na stronach bip.mzdik.pl/index.php?id=23
                    • sono_andrzej Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 09:08
                      Ja będą to powtarzać do znudzenia. Radom potrzebuje tramwaju!!!!

Lawinowo rośne liczba aut na ulicach, wydłuża się stale czas przejazdu
                      komunikacją miejską. Zobaczcie jak punktualnie w szczycie jeżdżą linie nr 7, 12
                      czy chociażby 3.

Prezydent musi zrozumieć tą potrzebę. Miasto stoi teraz przed wielką szansą
                      jakiej wkrótce mieć już nie będzie. UE sfinansuje tramwaj chociażby dlatego, że
                      jest to ekologiczny środek transportu publicznego.
                      • Gość: pic na wode. Re: jak nie lotnisko - to tramwaj i tak w kółko. IP: *.tkdami.net 27.04.07, 09:23
                        Jak nie lotnisko , to tramwaj i tak - " w kolo macieju " - typowe radomskie
                        bicie piany , ktore obserwuje od lat i zaczyna mnie to naprawde irytowac , -
                        mysle , ze wiekszosc Radomian - tez !!!
                        • gregor13 Re: jak nie lotnisko - to tramwaj i tak w kółko. 27.04.07, 09:56
                          Jak Cię irytuje, to tu nie zaglądaj. Miasto MUSI się rozwijać, a nie stać w
                          miejscu lub wręcz cofać się (porównując z innymi miastami tej wielkości).
                          Lotnisko jest naszą szansą na rozwój gospodarczy, a tramwaje usprawnieniem
                          komunikacji publicznej.
                        • ascanio Re: jak nie lotnisko - to tramwaj i tak w kółko. 27.04.07, 10:04
                          Nie podoba Ci się - nie czytaj!

Nic nie mówisz, nic nie będzie. To nie jest bicie piany skoro władza nie myśli o
                          niektórych oczywistych rzeczach -> patrz przytomnienie przez kocham radom
                          władzom o potrzebie budowy nowych przystanków to społeczeństwo musi robić to za
                          nich.

Olsztyn 174 473 mieszkańców:
                          miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3962151.html
                          Płock 128 459 mieszkańców:
                          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3219443.html

Kielce 207 718 mieszkańców:
                          miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,2649031.html
                          Toruń 208 007 mieszkańców:
                          Szybka Kolej Miejska
                          miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3959895.html
                    • dkt1984 Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 29.04.07, 23:53
                      No może SKM-ka to za duże słowo, ale wydaje mi się że wybudowanie kilku
                      przystanków kolejowych, przy istniejących już torach, i zakupie kilku szynobusów
                      miałoby sens! Linia mogłaby startować od Nowej Woli Gołębioskiej do Trablic lub
                      Kolonii Kończyce! Wydaję mi się że koszt byłby dużo mniejszy niż wybudowanie
                      pełnej linii tramwaju i w na pewno dużo krótszym czasie!

A co do części Twojej wypowiedzi to śmierdzi mi bełkotem! Ja tu nie jestem od
                      podawania danych, obliczeń, kosztorysów ani biznes planów! To jest forum na
                      którym wyraża się swoje opinię, pomysły itp...

SKM tylko w 2? :)
                      No ale chyba aglomeracjach a nie miastach, skoro jesteś taki dokładny!
                      • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 00:13
                        > No może SKM-ka to za duże słowo,

Nie ma to jak byc entuzjasta pomyslu (i to cieszy) i nie miec o nim pojecia (a
                        to martwi).

> ale wydaje mi się że wybudowanie kilku
                        > przystanków kolejowych, przy istniejących już torach, i zakupie kilku
                        szynobusó
                        > w
                        > miałoby sens!

Wybudowanie kilku przystankow owszem, ale zeby od razu szynobucy...

> Linia mogłaby startować od Nowej Woli Gołębioskiej do Trablic lub
                        > Kolonii Kończyce!

I znowu sie spytam-a jakiez to potoki pasazerskie bylaby w stanie taka linia
                        wygenerowac?

Wydaję mi się że koszt byłby dużo mniejszy niż wybudowanie
                        > pełnej linii tramwaju i w na pewno dużo krótszym czasie!

To sie zgadza, ale jaki wplyw konkretnie taka linia mialaby na rozwiazanie
                        problemow komunikacyjnych Radomia? Wg mnie i wielu innych osob zorientowanych w
                        temacie-znikomy.

> A co do części Twojej wypowiedzi to śmierdzi mi bełkotem! Ja tu nie jestem od
                        > podawania danych, obliczeń, kosztorysów ani biznes planów! To jest forum na
                        > którym wyraża się swoje opinię, pomysły itp...

Owszem, ale jesli pisze cos, to podpieram to jakims argumentem, obliczeniem i
                        nie tylko po to, aby nie narazic sie na smiesznosc (co niniejszym czynisz), ale
                        m.in. po to, aby mojej wypowiedzi nie mozna bylo wlasnie nazwac "belkotem".
                        Zapamietaj-nie mam pojecia-nie odzywam sie.

> SKM tylko w 2? :)
                        > No ale chyba aglomeracjach a nie miastach, skoro jesteś taki dokładny!

O! Przepraszam! O ja glupia pipa! Czym sie rozni aglomeracja od miasta w
                        zakresie generowania potokow?

No i wlasnie odnosnie potokow, powtorze raz jeszcze-w warunkach radomskich,
                        jedyne co ma sens, to utworzenie tzw Szybkiej Kolejki Regionalnej, ktora w
                        miescie moglaby pelnic funkcje SKM, ale i tak pelnilaby w systemie przewozow
                        miejskich marginalna role.
                        • dkt1984 Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 23:13
                          redoxygene napisał:

> To sie zgadza, ale jaki wplyw konkretnie taka linia mialaby na rozwiazanie
                          > problemow komunikacyjnych Radomia? Wg mnie i wielu innych osob zorientowanych w
                          > temacie-znikomy.

Nie wydaje mi się że miałaby znikomy wpływ na komunikację, szczególnie jeśli
                          chodzi o południową część miasta! Bo jak jest skomunikowane oś Południe wszyscy
                          wiemy i ile się z niego jedzie autobusem do centrum. Takie połączenie na pewno
                          nie pozostało by bez wpływu na natężenie ruchu, jak i dość mocno skróciłoby czas
                          dojazdu do centrum.

>> O! Przepraszam! O ja glupia pipa! Czym sie rozni aglomeracja od miasta w
                          > zakresie generowania potokow?

Twoja samokrytyka robi wrażenie...
                          Taki omnibus a nie wie czym się różni aglomeracja od miasta...
                          A czym się różni? Tym że miasto ma scalony, zintegrowany /zazwyczaj/ układ
                          komunikacji miejskiej, a aglomeracja może mieć, ale nie musi! Przykład
                          Trójmiasto z jednej strony skomunikowane ze sobą SKM-ką, a z drugiej tramwaj w
                          Gdańsku i trolejbus w Gdyni

> No i wlasnie odnosnie potokow, powtorze raz jeszcze-w warunkach radomskich,
                          > jedyne co ma sens, to utworzenie tzw Szybkiej Kolejki Regionalnej, ktora w
                          > miescie moglaby pelnic funkcje SKM, ale i tak pelnilaby w systemie przewozow
                          > miejskich marginalna role.

Dzieki za poparcie :)
                          • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 23:46
                            > Nie wydaje mi się że miałaby znikomy wpływ na komunikację, szczególnie jeśli
                            > chodzi o południową część miasta! Bo jak jest skomunikowane oś Południe
                            wszyscy
                            > wiemy i ile się z niego jedzie autobusem do centrum.

Nie do centrum, tylko konkretnie w kierunku dworca. Jedzie sie srednio 12 minut
                            autobusem. Pociagiem, owszem, jechaloby sie 4 minuty, tylko jak zamierzasz
                            stworzyc dogodne dojscie z calego Poludnia, nieprzekraczajace 300 metrow tak,
                            aby SKM miala sens jako czesc komunikacji miejskiej?

> Takie połączenie na pewno
                            > nie pozostało by bez wpływu na natężenie ruchu, jak i dość mocno skróciłoby
                            cza
                            > s
                            > dojazdu do centrum.

Czas by skrocilo i bez wplywu napewno nie pozostalo, tylko policz, ile czasu
                            musialbys srednio isc na te stacje SKM, aby dostac sie do dworca w 4 minuty? I
                            wtedy odpowiedz sobie na pytanie-lepiej isc 10 minut i do dworca dojechac w 4
                            minuty, czy lepiej zejsc praktycznie pod blok czy isc max 2 minuty i jechac do
                            dworca 12?

> Taki omnibus a nie wie czym się różni aglomeracja od miasta...

Pytanie zadalem jednoznaczne-czym sie rozni aglomeracja od miasta W ZAKRESIE
                            GENEROWANIA POTOKOW?

> A czym się różni? Tym że miasto ma scalony, zintegrowany /zazwyczaj/ układ
                            > komunikacji miejskiej, a aglomeracja może mieć, ale nie musi! Przykład
                            > Trójmiasto z jednej strony skomunikowane ze sobą SKM-ką, a z drugiej tramwaj w
                            > Gdańsku i trolejbus w Gdyni

A co to ma do rzeczy w zakresie generowanych potokow? Czym sie roznia?

Jesli chodzi o SKR to zawsze bylem za, nawet mojego autorstwa jest artykul na
                            Wikipedii. Neguje zas wykorzystanie torow kolejowych do potrzeb komunikacji
                            wewnatrzmiejskiej, gdyz nie mozna na nich oprzec trzonu przewozow w
                            przeciwienstwie np. do SKM Trojmiasto i ukazywania SKM jako alternatywnego
                            rozwiazania dla tramwajow.
                            • dkt1984 Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 12.05.07, 18:36
                              redoxygene napisał:

> Czas by skrocilo i bez wplywu napewno nie pozostalo, tylko policz, ile czasu
                              > musialbys srednio isc na te stacje SKM, aby dostac sie do dworca w 4 minuty? I
                              > wtedy odpowiedz sobie na pytanie-lepiej isc 10 minut i do dworca dojechac w 4
                              > minuty, czy lepiej zejsc praktycznie pod blok czy isc max 2 minuty i jechac do
                              > dworca 12?

Ja wolałbym przespacerować się 5czy10 min do peronu niż 12min jechać w ciągłym
                              smrodzie spalinowym! Ale to ja, a jak reszta społeczeństwa? Nie wiem, badań nie
                              robiłem...

> Pytanie zadalem jednoznaczne-czym sie rozni aglomeracja od miasta W ZAKRESIE
                              > GENEROWANIA POTOKOW?
                              > A co to ma do rzeczy w zakresie generowanych potokow? Czym sie roznia?

Ja dostrzegam pewne różnice! Kierunki owych potoków w pojedynczym mieście, takim
                              np. jak Radom, czy aglomeracji warszawskiej są dosyć proste. Uogólniając, do
                              szeroko pojętego centrum, oraz z centrum! Tu sprawa jest prosta bo jest
                              dominujące miasto Wa-wa i jej tzw. satelici/sypialnie! Tu się zgadzam, że nie
                              ma różnicy!
                              Ale posługując się przytoczonym wcześniej przykładem aglomeracji trójmiejskiej
                              do takich samych wniosków raczej nie dojdziemy! Tak jak w aglomeracji
                              warszawskiej mamy jedno centrum, tak w trójmiejskiej aż 3! Znowu uogólniając dwa
                              "dzienne" czyli centrum Gdyni i Gdańska, oraz "nocne", które mieści się w
                              Sopocie! Dołożyć do tego trzeba jeszcze fakt iż spora część mieszkańców Gdańska
                              pracuje w Gdyni i na odwrót! Mamy tu do czynienia z nałożeniem się
                              przeciwstawnych kierunków! Takiej sytuacji w agl.warszaskiej raczej niema lub
                              jest marginalna!
                              Jeśli błędny jest to mojego rozumowania to poproszę o korektę.

> Jesli chodzi o SKR to zawsze bylem za, nawet mojego autorstwa jest artykul na
                              > Wikipedii. Neguje zas wykorzystanie torow kolejowych do potrzeb komunikacji
                              > wewnatrzmiejskiej, gdyz nie mozna na nich oprzec trzonu przewozow w
                              > przeciwienstwie np. do SKM Trojmiasto i ukazywania SKM jako alternatywnego
                              > rozwiazania dla tramwajow.

Co do tego akapitu zgoda! Tylko nie przypominam sobie żebym pisał, że to ma być
                              trzon komunikacji miejskiej! Wystarczy rzut oka na plan Radomia żeby rozwiać
                              czyjeś wątpliwości!
                              Ale uważam również iż błędem byłoby nie wykorzystanie torów, nie jako trzonu,
                              ale jako dopełnienia komunikacji miejskiej
                • piotrjm Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 11:25
                  a środki na współfinansowanie to skąd? ma byc lotnisko, stadion, drogi,
                  inwestycje w infrastrukture kultury i edukacji i kilka innych pomysłów czeka w
                  kolejce więc pytam się tych co tak krzycza za tramwajem w Radomiu skąd na to
                  pieniądze? bo UE może da 75% ale nie musi, może dac 50% lub mniej bo Mazowsze
                  ma globalnie wysoki wskaźnik rozwoju...
                  • tomus2221 Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 11:34
                    Miasto jeszcze utrudnia jazde po ulicach fundujac nam zwęzone skrzyzowanie
                    Torunska/Wierzbicka oraz co mnie bardzo zdziwilo-zlikwidowali prawoskręt z
                    Kelles-Krauza w 25 Czerwca,przynajmniej mozna tak wywnioskować po ułozeniu
                    kraweznikow.Przeciez to jest chore.Kto wymysla takie rzeczy?
                    • Gość: as powodzenia - kielczanin ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 12:44
                      życzę WAM powodzenia w walce o tramwaj !!! naprawdę
                      u nas w kielcach to samo. są srodki ale debile się zastanawiają.
                      • sono_andrzej Re: powodzenia - kielczanin ! 27.04.07, 14:18
                        Trzeba władze przekonać!!!!!!!
                  • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 27.04.07, 19:53
                    > a środki na współfinansowanie to skąd?

Z FOŚ oraz innych priorytetow UE (innych niz drogi).

> ma byc lotnisko, stadion, drogi,
                    > inwestycje w infrastrukture kultury i edukacji i kilka innych pomysłów czeka
                    w
                    > kolejce więc pytam się tych co tak krzycza za tramwajem w Radomiu skąd na to
                    > pieniądze?

Chyba masz pojecie o podziale funduszy unijnych.

> bo UE może da 75% ale nie musi, może dac 50% lub mniej bo Mazowsze
                    > ma globalnie wysoki wskaźnik rozwoju...

Widze, ze nie masz jednak pojecia. Ale jesli nie masz, to nie pisz.
                    • piotrjm Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 29.04.07, 22:20
                      nawet nie chce mi sie dyskutować o moim pojeciu lub jego braku... nie
                      odpowiedzialeś na moje pytanie, skąd kasa na współfinansowanie? dla wyjaśnienia
                      dodam (bo chyba nie zrozumiałeś) że współfinansowanie to wkład pochodzący od
                      Wnioskodawcy (w tym wypadku byłoby to Miasto Radom) - przepraszam za zbyt duże
                      skroty myslowe, bo jak widze nie wszyscy nadazają... dla wyjasnienia podam
                      rowniez, ze w roznych PO (programach operacyjnych) jest różny poziom
                      współfinansowania, jeśli się orientujesz to np przedsiębiorcy mięli
                      zróżnicowane dofinansowanie... a co do NFOŚu: 1) też trzeba umieć o to sie
                      ubiegać, 2) on nie pokryje całości wkładu własnego, 3) różnych inwestycji,
                      przedsięwzięć planujecie tutaj multum, ale budżet miasta na to jest jeden (dla
                      ścisłości będzie ich 7 do 9 - to zależy od dostępności środków) i o to chodzilo
                      w moim pytaniu - jeśli było zbyt skomplikowane to przepraszam... o możliwych
                      wariantach tzw. monatazu finansowego nawet nie będę zaczynał dyskutować bo
                      wyjdę na totalnego nieuka ;)
                      • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:43
                        Widac - że Ty nadal nie rozumiesz na czym to polega. Po to Unia daje pieniądze
                        na rozwój transportu na lata 2007 - 2013 również i dla naszego regionu!
                        Wystarczą odpowiednie wnioski, trochę oleju w głowie i dużo chęci! W Polskę,
                        jako współorganizatora EURO 2012 też nikt nie wierzył, a mimo to udało się!
                        Piszesz, że "też trzeba umieć się ubiegać o to" - to kogo my do cholery
                        wybraliśmy??? Tumanów, co nie mają oleju w głowie??? Pieniądze mogą też
                        pochodzić z Urzędu Marszałkowskiego i Funduszu Ochrony Środowiska, z pomocy
                        których już mają skorzystać Olsztyn i Płock! Czemu tam potrafią - a w Radomiu
                        nie???

Nie wywyższaj się i nie udawaj mądrego, bo samymi stwierdzeniami pokazałeś, że
                        brak ci wyobraźni i najlepiej chciabyś mieszkać niczym w rosyjskim
                        ciemnogrodzie! Takich jak ty - miasto nie potrzebuje! Właśnie dzięki takim
                        ludziom twojego pokroju - straciliśmy status miasta wojewódzkiego! OSZOŁOMY -
                        WON Z RADOMIA!!! ZA DUŻO JEST TU WAS JESZCZE!!!
                        • piotrjm Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 29.04.07, 22:49
                          kolejny mądry, który nie wie co to współfinansowanie...
                          • Gość: Dudi Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent IP: 82.139.38.* 29.04.07, 23:52
                            Można dostać dopłaty nawet 80% na ten cel.
                            Środki z unii na transport, na ochronę środowiska itd itp. Skoro Ty nadal Twierdzisz ze ćwierć milionowego miasta w centrum polski na to nie stać to wybierz sie do urzędów i zobacz na jakie duperele są wywalane pieniądze i ile ich jest.
                            • piotrjm Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 10:40
                              skoro Ty sie tak na tym znasz to bez wybierania sie do urzędów wiesz, ze srodki
                              budżetowe w instytucjach sektora finansów publicznych są zaszeregowane
                              rozdzial, dział, paragraf itp. itd. wiesz też zapewne, iż obowiązuje je ustawa
                              o finanasach publicznych a budżety zadaniowe w dalszym ciągu są tylko marzeniem
                              ściętej głowy... a skoro wiesz to wszystko to dziwie sie ze takie bzdury
                              piszesz, no chyba ze to tylko prowokacja ;)
                              • Gość: Dudi Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent IP: 82.139.38.* 30.04.07, 12:06
                                Łomatko Yoda nr. 2
                                Niech sobie redoxygene z Tobą pogada mi się nie chce On ma więcej cierpliwości do takich przypadków jak Ty.

• redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 12:19
                                  > Łomatko Yoda nr. 2
                                  > Niech sobie redoxygene z Tobą pogada mi się nie chce On ma więcej
                                  cierpliwości
                                  > do takich przypadków jak Ty.

Mam dopoki dyskusja jest w miare rzeczowa, a potem, co mi wytknieto, zaczynam
                                  sie denrwowac:)
                      • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 00:22
                        Skad srodki pytasz... hm... pewnie z budzetu:) A jakim cudem? Robimy sobie
                        analize, z ktorej wychodzi, jakie rozwiazanie konkretnie jest dla Radomia
                        najlepsze (tramwaje czy trolejbusy) i po jakim okresie od zakonczenia
                        inwestycji zwroca sie naklady inwestycyjne tytulem oszczednosci
                        eksploatacyjnych w porownaniu do poprzedniego sstemu. Zazwyczaj w przypadku
                        sieci trolejbusowej jest to ok. 5 lat, tramwajowej 15. W zwiazku z tym coroczne
                        oszczednosci wynikajace ze zmiany systemu trakcyjnego przeznaczane sa na splate
                        kredytu, jaki zaciagnelismy np. w NFOS. Ot i mroczne zrodlo finansowania sie
                        odkrylo-kredyt:)
                        • piotrjm Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 10:37
                          no pewnie takich mrocznych zrodel mi jeszcze kilka przytoczysz... ale jak widze
                          Ty tylko o tramwajach a ja jeszcze o paru innych rownoleglych inwestycjach
                          mysle... wszystkiego z kredytu sie nie da sfinansować, nawet najtańszego... no
                          chyba ze Ty otworzysz bank i bedziesz dawal kredyty miastu na wszystko o co
                          poprosi... nie wiem jaka jest tego skala, ale miasto chyba ma kilka poreczeń
                          dla szpitalnych kredytow oraz budzet obciazony innymi tego typu
                          zobowiazaniami... oczywiscie, oszczedności o ktorytch piszesz pewnie sa realne
                          tylko najpierw musi znalec sie chetny zeby ten kredyt dac... zresztą, pozyjemy
                          zobaczymy ale jak znam zycie to sie skonczy na biciu piany...
                          • redoxygene Re: Skoro N I E tramwajom - to zmieńmy prezydent 30.04.07, 11:02
                            Zobowiazania budzetu sa jawne-jesli chodzi o scislosc, to gmina ma ok. 60 mln
                            deficytu i 50 mln poreczen. Moze sie zadluzyc do 60% wartosci budzetu, czyli do
                            ok. 320 milionow-jak widzisz-troche jeszcze brakuje, to jedno, a drugie-nie
                            mowie o jakims kredycie z banku, tylko o kredycie z NFOS, a to, jak pewnie
                            wiesz, nie jest bank, tylko panstwowa instytucja kredytujaca przedsiewziecia
                            proekologiczne na duza skale.
    • Gość: kibic Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: 212.244.241.* 27.04.07, 16:55
      mlody_turysta napisał:
      No, ale nie zapominajmy, to "tylko" Radom...

Ale ty jako członek:)))) Kocham Radom - kochasz swoje miasto???
      A jesli chodzi o "komunikację szynową, to dlaczego Stowarzyszenie Kocham Radom
      odgrzewa stare, śmierdzące, komunistyczne kotlety z lat 80-tych. Przecież
      większość waszych postulatów (trasa kolejowa S8, tramwaje itd.) była omawiana
      na plenum KW PZPR i podczas sesji Wojewódzkiej Rady Narodowej. A może macie cos
      wspólnego z wymienionymi greniami lub wasi dziadkowie:)))
      pozdro dla jdk
      • mlody_turysta K I B I C ! Przeczytaj to sobie, skoroś taki mądry 27.04.07, 18:26
        Nie jestem członkiem stowarzyszenia Kocham Radom! Dużo się jeszcze musi zmienić
        w tej zapyziałej dziurze o nazwie Radom, bym mógł powiedzieć, że ją kocham. W
        chwili obecnej z pewnością mogę powiedzieć, że czuję większą nienawiść niż
        sympatię...

Ale skoro już mówimy o tramwajach, to do rzeczy!

Widać, że niewiele wiesz synciu o idei tramwajów w Radomiu, skoro twierdzisz,
        że pomysł ten jest niczym "stare, odgrzewane kotlety z lat 80-tych". Po
        pierwsze synciu - idea pojawiła się już w 1961 roku. Ówczesne władze MIAŁY
        ŚWIADOMOŚĆ, że wraz z dalszym rozwojem miasta, będą również WZRASTAĆ potrzeby
        przewozowe. Każdy wiedział, że liczba mieszkańców będzie się stale powiększać,
        a tym samym będą powstać co nowe to osiedla. Opracowano projekt techniczny, a
        następnie rozpoczęto budowę nowych ulic z szerokim pasem zieleni pośrodku,
        czego przykładem są ulice Chrobrego, Mieszka I i Maratońska. Niestety prac przy
        budowie nigdy nie rozpoczęto, bo ciągle brakowało pieniędzy! Mimo to idea ta
        stale powracała, bowiem każdy człowiek o zdrowych zmysłach zdaje sobie sprawę,
        że tramwaj jest bardziej ekologicznym środkiem transportu i może pomieścić
        większą liczbę pasażerów niż autobus! Faktem jest, że na początku trzeba
        wyłożyć trochę pieniędzy, ale po pewnym czasie inwestycja ta się zwróci! O czym
        wiedzą władze Olsztyna, Płocka, Kielc, Elbląga, Gorzowa, Torunia, Grudziądza i
        Słubic! Nawet ostatnio w Zgorzelcu zaczyna być głośniej na temat powrotu
        tramwajów do tego miasta!

Dzięki naszemu wejściu do Unii Europejskiej, znów pojawiła się wielka szansa,
        by w tym zapyziałym mieście coś wreszcie zrobić. Pomijam fakt, że wcześniejsze
        władze położyły lachę na to wszystko i tylko oglądały się na swoje dupy. Dziwi
        mnie tylko postawa nowego prezydenta miasta. Widzę, że ten człowiek znalazł się
        na nieodpowiednim dla siebie miejscu.
        A czemu? Bo ostatnio opracowany Plan Rozwoju Transportu w Radomiu na lata 2007-
        2013, mówi o konieczności opracowania analiz elektryfikacji sieci głównych
        połączeń komunikacyjnych w mieście. Są tam zatem wzmianki na temat tramwajów w
        Radomiu. Ale mając wiecznie "opieszałe" władze w tym mieście - pytam - co można
        z takimi ludźmi cokolwiek planować? NIC!!! Jaki problem jest powołać sztab
        specjalistów, którzy by jasno określili predyspozycje Radomia dla tej
        inwestycji. Czyni to właśnie mniejszy Olsztyn! Bo jest o co walczyć - aż o 75%
        zwrotu kosztów całej inwestycji! Poza tym trochę pieniędzy można też otrzymać z
        Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Urzędu Marszałkowskiego! Do tych
        instytucji ma zwrócić się też właśnie Płock, który do 2010 roku planuje
        uruchomienie dwóch pierwszych liń tramwajowych! I jeszcze raz powtarzam
        niektórym pustym łbom, że wąskie ulice nie mają tu nic do czynienia! Mniejszy
        Grudziądz i Elbląg jakoś dużo zyskały na uruchomieniu komunikacji tramwajowej.
        I wcale nie ma tam większych korków od momentu kursowania tramwajów!!!

Bardzo ciekawie na temat tramwajów w Radomiu wypowiadał się na łamach tego
        forum chłopak o nicku comeack666, który chyba też używał Konrad_Munchen.
        Poczytajcie sobie w archiwum forum, co pisał na ten temat. Określił trasy dla 2
        lub 3 liń tramwajowych, które wg mnie na serio miały dobre trasy (m.in. trasa
        przez Focha, Żeromskiego (deptak), Katedra na Mickiewicza, Waryńskiego, Dw.PKS,
        PKP... ). I od tego czasu pomysł nagle zamilkł...

C.D.N...
        • gregory_z_radomia Re: K I B I C ! Przeczytaj to sobie, skoroś taki 29.04.07, 19:02
          Młody_Turysto, nasze radomskie społeczeństwo oprócz braku zrozumienia faktu
          inwestowania nawet w 75% inwestycji przez Unie Europejska nie potrafi zrozumieć
          tego że obecnie istnieją takie standardy budowy linii tramwajowych, organizacji
          ruchu że problemem nie sa wąskie ulice. Na koniec wklejam wątek o którym
          wspominasz:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=31642728&s=0
          i jeszcze jeden
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=36647320&a=36647320
    • Gość: Dj Cosmo Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:04
      ... może po 2020 roku, jak Polska będzie oczyszczona z oszołomów...
      • Gość: figa Re: A co z tramwajami w Radomiu? IP: *.tkdami.net 28.04.07, 18:29
        napewno nie bedzie !, najblizsze w Warszawie - mozna zobaczyc i nawet pojezdzic.
    • Gość: pająk Re: a co z tramwajami w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:27
      A po nam tramwaje?:-/ nie dośc ze mamy wąskie uliczki to ciekawe gdzie miałby
      ten trmawaj jeżdzic?, chyba linią którą by zbudowali w powietrzu.Poza tym jest
      wystarczająco autobusów zeby jeżdzic, więc po co dodatkowo tramwaj, żeby więcej
      korków w mieście było i jeszcze uczyc się może przepisów jak jeżdzic z
      tramwajami na drodze. To nie Warszawa czy Szczecin, gdzie miasto jest 2
      razy większe od naszego i ten tramwaj ma gdzie jeździc, a u nas z jednego końca
      7 na drugi się przejedzie w 35 minut, więc tramwaje są nam zdecydowanie nie
      potrzebne.
      • redoxygene Re: a co z tramwajami w Radomiu? 29.04.07, 13:41
        Gość portalu: pająk napisał(a):

> A po nam tramwaje?:-/ nie dośc ze mamy wąskie uliczki to ciekawe gdzie miałby
        > ten trmawaj jeżdzic?, chyba linią którą by zbudowali w powietrzu.Poza tym
        jest
        > wystarczająco autobusów zeby jeżdzic, więc po co dodatkowo tramwaj, żeby
        więcej
        >
        > korków w mieście było i jeszcze uczyc się może przepisów jak jeżdzic z
        > tramwajami na drodze. To nie Warszawa czy Szczecin, gdzie miasto jest 2
        > razy większe od naszego i ten tramwaj ma gdzie jeździc, a u nas z jednego
        końca
        >
        > 7 na drugi się przejedzie w 35 minut, więc tramwaje są nam zdecydowanie nie
        > potrzebne.

Coz za porazajaca niewiedza! Ale to pewnie blogi stan nic nie wiedziec... tez
        bym kiedys chcial sie poczuc jak polglowek.
        • Gość: Mythos N' Dj Cosmo pająk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:27
          poczytaj sobie wcześniejsze wątki - dopiero potem się wypowiadaj. Przypuszczam,
          że ukończyłeś tylko podstawówkę albo jakimś cudem liceum, tylko, że u ciebie
          rozwój zatrzymał się na poziomie czwartoklasisy...
          • Gość: MlodyRadomianin Re: pająk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:37
            W Radomiu muszą byc TRAMWAJE tak jak muszą byc inne wazne rzeczy takie jak
            Uniwersytet,Filharmonia Radomska im. Mikołaja z Radomia,stadion nowy Radomiaka
            na minimum 15000 miejsc,hala sportowa na minimum 7000 miejsc,MCSW
            Elektrownia,remonty dróg,nowe inwestycje.

PS.Uważam ze Radom stać na 3 linie tramwajowe trzeba tylko chcieć.Dlatego Panie
            Prezydencie Kosztowniak Raodm czeka na tramwaje!

MlodyRadomianin dawny KR!
            • sono_andrzej Re: Tramwaj 29.04.07, 18:15
              Prezydent musi myśleć perspektywicznie. Teraz tramwaj to modny środek
              transportu publicznego. Unia wspiera takie inicjatywy.
              • mlody_turysta Re: Tramwaj 29.04.07, 19:02
                Prezydent o tym wie, dlatego dziwi mnie jego postawa.... Zupełna OLEWKA!!!
        • piotrjm Re: a co z tramwajami w Radomiu? 29.04.07, 22:27
          > Coz za porazajaca niewiedza! Ale to pewnie blogi stan nic nie wiedziec... tez
          > bym kiedys chcial sie poczuc jak polglowek.

jakoś strasznie nerwowy się robisz gdy temat tramwaju jest na tapecie...
          nerwowy i niekulturalny, ja też nie widzę specjalnie sensu dla takiej
          inwestycji i powiem Ci wiecej, jestem przekonany (przekonany, bo pewności nie
          mam - badań nie robiłem) że znaczna częśc radomian byłaby mocno zdziwiona takim
          pomysłem i że wskazaliby inne, bardziej palące problemy do rozwiązania... ich
          też nazwiesz 'półgłowkami' mądralo? jeśli jesteś fanem kolejnictwa to sobie
          mini kolejkę zrób w domu, a jeśli ktoś nie podziela Twojej pasji to go nie
          obrazaj, bo poki co, nie jesteś Wyrocznią
          • tomus2221 Re: a co z tramwajami w Radomiu? 29.04.07, 22:50
            To zbyt futurystyczny pomysł jak na Radom:)
          • redoxygene Re: a co z tramwajami w Radomiu? 30.04.07, 00:04
            > jakoś strasznie nerwowy się robisz gdy temat tramwaju jest na tapecie...
            > nerwowy i niekulturalny,

Nie tylko przy temacie tramwajow, ale w ogole ostatnio staje sie nerwowy
            czytajac debilne wypowiedzi.

> ja też nie widzę specjalnie sensu dla takiej
            > inwestycji i powiem Ci wiecej,

Tez widze, ze masz sie za autorytet:)

> jestem przekonany (przekonany, bo pewności nie
            > mam - badań nie robiłem) że znaczna częśc radomian byłaby mocno zdziwiona
            takim
            >
            > pomysłem i że wskazaliby inne, bardziej palące problemy do rozwiązania...

Tia, potrzeby utworzenia Uniwersytetu tez wiekszosc nie dostrzega i kazdy moze
            wskazac bardziej palace potrzeby. Non stop wszyscy tu trabia, ze najbardziej
            potzreba walczyc z BEZROBOCIEM!!

> ich
            > też nazwiesz 'półgłowkami' mądralo?

Owszem. Pamietaj, ze aby mowic o jakiejs inwestycji w danej, konkretnej
            dziedzinie, trzeba miec o tej dziedzinie pojecie. Zapamietaj-ze nie pytamy pani
            Mieci z kiosku o to co mysli o jakiejs inwestycji i czy wg niej jest to
            potrzebne, czy tez nie, tylko opieramy sie na konkretnych, naukowych tezach.

> jeśli jesteś fanem kolejnictwa to sobie
            > mini kolejkę zrób w domu, a jeśli ktoś nie podziela Twojej pasji to go nie
            > obrazaj, bo poki co, nie jesteś Wyrocznią

Jesli zabierasz glos w jakims temacie, to najpierw poczytaj troche, dowiedz sie
            kilku rzeczy i wtedy mow, bo jesli bedzie inaczej, to wlasnie zakwalifikuje cie
            np. ja (zreszta nie tylko ja) do noszenia tytulu polglowka. Niestety nie jestes
            w stanie z osoba zwiazana z transportem rozmawiac nt. idei budowy sieci
            tramwajowej argumentami typu "mamy wąskie uliczki", "jest wystarczająco
            autobusów" czy "To nie Warszawa czy Szczecin" bo zwyczajnie pokazujesz, ze nie
            masz zielonego pojecia o tym co mowisz, a jesli tak jest, to niestety, ale
            jestes polglowkiem:) Pozdrawiam.

PS. Nie jestem fanem kolejnictwa:)
            • piotrjm Re: a co z tramwajami w Radomiu? 30.04.07, 10:47
              cóż za erudycja, cóż za styl... tylko przypomnij mi kiedy i gdzie napisalem o
              wąskich uliczkach, czy odniosłem się do innych miast?! nie pamiętam też, żebym
              pisał iż kosztem inwestycji należy walczyć z bezrobociem (najlepiej je
              rozstrzelać)... jeśli robisz się nerwowy to nie dyskutuj za duzo, bo to szkodzi
              zdrowiu i ogranicza trzezwe myslenie... moze i znasz sie na transporcie, może
              nawet bardzo dobrze, ja znam sie na innych rzeczach na ktorych byc moze i Ty
              sie znasz - ale moja wiedza mi mowi, że o tramwajach w Radomiu dlugo jeszcze
              bedziesz mogl pisać 'w czasie przyszlym' na tym forum... a, i jeszcze jedno,
              jeśli nie potrafisz dyskutowć bez obrazania innych to nie dyskutuj, bo jedna z
              nauk o prowadzeniu dyskusji (sporów) - erystyka uczy zeby z pieniaczami nie
              dyskutować...
              • redoxygene Re: a co z tramwajami w Radomiu? 30.04.07, 11:09
                > cóż za erudycja, cóż za styl... tylko przypomnij mi kiedy i gdzie napisalem o
                > wąskich uliczkach, czy odniosłem się do innych miast?!

Ja cytowalem wypowiedz osoby, ktora nazwalem "polglowkiem".

> nie pamiętam też, żebym
                > pisał iż kosztem inwestycji należy walczyć z bezrobociem (najlepiej je
                > rozstrzelać)...

Tez nie mowilem, ze to ty, tylko mowilem, ze to jest powszechna opinia.

> jeśli robisz się nerwowy to nie dyskutuj za duzo, bo to szkodzi
                >
                > zdrowiu i ogranicza trzezwe myslenie...

Niestety, niektore "madre" wypowiedzi trzeba ostrzej kwitowac, bo sie
                towarzystwo rozbestwi i bedzie sie dalej udzielalo W SPRAWACH O KTORYCH POJECIA
                NIE MA.

> moze i znasz sie na transporcie, może
                > nawet bardzo dobrze, ja znam sie na innych rzeczach na ktorych byc moze i Ty
                > sie znasz - ale moja wiedza mi mowi, że o tramwajach w Radomiu dlugo jeszcze
                > bedziesz mogl pisać 'w czasie przyszlym' na tym forum...

W to nie watpie, ale ja sie nie wypowiadam w tematach, o ktorych pojecia nie
                mam. A odnosnie czasu przyszlego-trzeba wreszcie przymusic wladnych:)aby
                sporzadzono normalny plan rozwoju transportu.

> a, i jeszcze jedno,
                > jeśli nie potrafisz dyskutowć bez obrazania innych to nie dyskutuj, bo jedna
                z
                > nauk o prowadzeniu dyskusji (sporów) - erystyka uczy zeby z pieniaczami nie
                > dyskutować...

Ja tylko kwituje czyjes wypowiedzi. Jesli chodzi o dyskusje na argumenty, to z
                mojej strony byly prowadzone wczesniej. Nie rozumiem zatem jak mozna zabierac
                glos nie czytajac poprzednich wypowiedzi w temacie.
            • sono_andrzej Re: a co z tramwajami w Radomiu? 30.04.07, 10:53
              Tramwaj w Radomiu to nie futuryzm tylko potrzeba społeczna. Niestety radomscy
              decydenci takie pomysły jak tramwaj czy podziemne parkingi cały czas traktują z
              przymrużeniem oka uznając je za futurystyczne.
              Szkoda, wielka szkoda bo takie nwestycje generują miejsca pracy i poprawiają
              komfort życia w mieście.

Kiedyś mówiono, że nas nie stać. Teraz gdy 75% inwestycji zwróci UE zaczyna się
              wyciągać inne bzdurne argumenty.

Jeżeli trmawaj może jeździć po Olsztynie czy Elblągu to tymbardziej po Radomiu.
              • Gość: zły Re: a co z tramwajami w Radomiu? IP: *.tkdami.net 30.04.07, 17:17
                przestancie sie wyglupiac z tym tramwajem, czy w Radomiu nie ma pilnielszych i
                bardziej realnych potrzeb , - to tak bardzo zaniedbane miasto we wszystkich
                dziedzinach , ze niewiadomo od czego zaczac.
                Moim zdaniem na pierwszym miejscu jest likwidacja ogromnego bezrobocia i
                ubóstwa jakie na codzien mamy w naszym miescie, ludzi w Radomiu nie obchodzi
                dyskusja kilku fantastow na tym forum , ktorzy co jakis czs odgrzewaja temat
                tramwaju, ONI maja problem jak przezyc od zasilku do zasilku i jak zdobyc
                pieniadze na zycie i takie - pierdoly ich nie obchodza.
                Radom - to biedne miasto !!!
                • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re: zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:53
                  wiesz co - jesteś śmieszny! Ciekawe, jakie są efekty tej tzw. bez pomysłu
                  podejmoanej "walki z bezrobociem"... To już nasz pomysł wydaje się bardziej
                  realny aniżeli ta twoja walka z bezrobociem! Na jakim ty świecie żyjesz
                  człowieku? Jak zamierzasz zlikwidowac bezrobocie? Masz jakiś pomysł na to?
                  Sama inwestycja "tramwajowa" może na przynajmniej 1,5 roku do 2 lat dać ludziom
                  trochę pracy. To, co ty napisałeś - jest niczym tania powieść kupiona w kiosku
                  ruchu...
                • gregory_z_radomia Tramwaj w Radomiu - nie zbędna inwestycja 30.04.07, 19:20
                  A jak wyobrażasz sobie likwidacje tego bezrobocia i ubóstwa?. Pewnie znowu
                  poprzez pomoc w postaci zasiłków i zapomóg dla bezrobotnych i biednych, tak?.
                  Taka działalność jest najgorszym sposobem pomocy jaka tylko może być, ponieważ
                  nie aktywuje i nie motywuje tych ludzi do szukania pracy i zmiany swojego
                  życia. Są "nauczeni" że w konkretnym momencie dostaną pomoc i jakoś "pociągną"
                  następny miesiąc siedząc w domu lub co gorsza pod sklepem. Na tego typu zasiłki
                  i zapomogi gmina przeznacza bardzo dużą część swoich dochodów. Ja osobiście
                  wolałbym aby miasto przeznaczało te pieniądze na inwestycje lub prace
                  interwencyjne które mogliby wykonywać właśnie np. bezrobotni. Budowa sieci
                  tramwajowej to świetny przykład prac do których zatrudniono by bezrobotnych.
                  Pyzatym nie tylko takie inwestycje aktywują tych ludzi przy okazji likwidując
                  lub chociaż zmniejszając bezrobocie. Nie tak dawno głośno było o braku
                  zainteresowania ofertą pracy polegającą na oczyszczaniu rowów melioracyjny i
                  umacniania wałów przeciwpowodziowych na Wiśle. Oferta była skierowana do
                  bezrobotnych z Mazowsza. Ale który bezrobotny będzie chciał pracować za 800 zł.
                  Woli siedzieć w domciu z pilotem w ręku i browarem z biedrony.
                • redoxygene Re: a co z tramwajami w Radomiu? 30.04.07, 23:48
                  W jaki sposob zatem proponujesz walczyc z bezrobociem, jak nie inwestycjami, w
                  tym przypadku w bardzo wazna infrastrukture miejska?
    • Gość: megi Re:Do redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 17:52
      Widzę człowieku że masz jakiś problem, bo jak ktoś jest przeciw tramwajom to od
      razu atakujesz go, bo nie jest tak jak ty byś chciał. Otóż też nie widzę takiej
      potrzeby żeby w Radomiu były tramwaje, jest to małe miasto i wystarczająco są
      zatłoczone uliczki w godzinach szczytu żeby jeszcze je tramwajami doładowywać.
      Autobusy ci już nie wystarczą, może nie długo lotnisko sobie zażyczysz?:-/A
      pieniądze zamiast na tramwaje może przeznaczyć na budowe dróg i inne bardziej
      pożyteczne inwestycje. Tramwaj w Radomiu gdzie można go pokonać całego autem w
      20 minut, śmiechu warte:-).
      • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re:megi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:56
        kolejna gimnazjalistka, która nie ma pojęcia o czym pisze... Ośmieszasz się tym
        stwierdzeniem, że "w 20 minut można pokonać tramwaj samochodem"... Aj, szkoda z
        ciemnogrodem gadać... Poczytaj sobie dziecko poprzednie wątki, a dopiero potem
        dyskutuj!
        • tomus2221 Re:megi 30.04.07, 21:31
          Gość portalu: Mythos N' Dj Cosmo napisał(a):

> kolejna gimnazjalistka, która nie ma pojęcia o czym pisze... Ośmieszasz się
          tym
          >
          > stwierdzeniem, że "w 20 minut można pokonać tramwaj samochodem"... Aj, szkoda
          z
          >
          > ciemnogrodem gadać... Poczytaj sobie dziecko poprzednie wątki, a dopiero
          potem
          > dyskutuj!
          Chyba nie o to jej chodzilo inteligencie wielki:):):):)
        • Gość: megi DO Mythos N' Dj Cosmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:45
          Swoimo tekstami to ty pokazujesz że jesteś dzieckim i proszę naucz się czytac
          tekst ze zrozumieniem, bo nigdzie nie pisałam że można tramwaj pokonać autem w
          20 min( spadałam z krzesła). Napisałam że po co tramwaj w RAdomiu jak można
          autem można pokonać Radom w 20 minut. Kiepsko człowieku u Ciebie z rozumieniem
          tekstu pisanego. Chyba to ty jednak jeszcze nie ukończyłeś w pełni edukacji.
          Lepiej na polskim uważaj!!!
          • tomus2221 Re: DO Mythos N' Dj Cosmo 30.04.07, 21:48
            Juz mu to napisałem,ze nie powala swoja inteligencja:)Zreszta taki ten nick
            jego:)
            • Gość: Mythos N' Dj Cosmo tomus2221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:32
              już ty się popisałeś super-wzrocznością i mądrością wypisując bzdury o
              prawoskręcie dotyczącym ulic Kelles-Krauza i 25 Czerwca. Zatem już lepiej
              zamilcz. Bardzo dużo wniosłeś do tego wątku!
              • tomus2221 Re: tomus2221 30.04.07, 22:38

> już ty się popisałeś super-wzrocznością i mądrością wypisując bzdury o
                > prawoskręcie dotyczącym ulic Kelles-Krauza i 25 Czerwca. Zatem już lepiej
                > zamilcz. Bardzo dużo wniosłeś do tego wątku!
                Ciezki przypadek z Ciebie.Koniec dyskusji:)
                • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re: tomus2221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:53
                  wiedziałem, że tak odpowiesz... Ja nie mam zamiaru tu się z Tobą kłócić czy
                  obrzucać błotem. Zatem proszę - podaj mi przynajmniej 5 argumentów na NIE
                  tramwajom :)
                  • tomus2221 Re: tomus2221 30.04.07, 23:10

> wiedziałem, że tak odpowiesz... Ja nie mam zamiaru tu się z Tobą kłócić czy
                    > obrzucać błotem. Zatem proszę - podaj mi przynajmniej 5 argumentów na NIE
                    > tramwajom :)
                    A czy ja gdzies napisalem ze to zly pomysl?Nie wydaje mi sie.Tylko,ze w Radomiu
                    i tak zadnych tramwaji nie bedzie.
                    • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re: tomus2221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 23:47
                      ooo i już się wymigujesz od odpowiedzi... i tu Cię mam! Z tego, co pisałeś na
                      forum można było tak wywnioskować. Skoro ludzie (a tym samym władze) będą mieli
                      takie podejście jak Ty - to i za 100 lat będzie w Radomiu taki syf, jaki jest
                      obecnie!
          • Gość: Mythos N' Dj Cosmo megi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:29
            a my ciągle mówimy o komunikacji miejskiej. Wiesz przypadkiem - co to takiego
            jest? Twój argument jest DEBILNY! Skoro tak mówisz, że samochodem można w ciągu
            20 minut przejechać miasto - to po co nam w ogóle autobusy? Lepiej wsiąść w
            samochód jakiegoś bociana spod Radomia (tak jak ty pewnie to robisz), którego
            numery rejestracyjne zaczynają się od WRA ... i po sprawie - co nie?
            • Gość: megi Do Mythos N' Dj Cosmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:39
              Człowieku zastanów się co piszesz. Autobusem pokonasz Radom w 35 min-40 a
              myślisz że tramwaj będzie jechał o wiele szybciej po mieście, że jego nie
              obowiazują przepisy drogowe i ograniczenie prędkości. Poza tym ciekawe gdzie
              ten tramwaj miał by się zmieścic między dwoma auotbusami które np by się
              wymijały na ulicy. U nas ulice są budowane na 2 -3 auta które mogą jechać obok
              siebie to ciekawe gdzie było by miejsce na tramwaj?Chyba że zrobią jak innych
              państwach kolej nadziemną i wtedy będzie git. A przez tramwaje to jeszcze
              większy tłok się zrobi na ulicach i korki. Trzeba by wszystkie drogi poszerzać
              w Radomiu tylko po to żeby tramwaj sobie jeżdził. Tylko jaki w tym sens, lepiej
              żeby za te pieniądze więcej ulic wyremontowali.
              • gregory_z_radomia Tramwaj w Radomiu - nie zbędna inwestycja 01.05.07, 13:47
                I znowu to samo. Obecne systemy tramwajowe mają w mieście priorytet przejazdu.
                Potrafią wzbudzać sygnalizację i "otwierać" dla siebie drogę poprzez włączenie
                zielonego światła. Takie właśnie sytemy transportowe dotuje Unia Europejska.
                Problemem także nie jest szerokość ulic, ponieważ wraz z budową lini
                tramwajowej zostałyby przebudowane ulice i tam gdzie jest możliwość tory
                zostałyby wydzielone z jezdnii. W miejscach gdzie ulice są wąskie torwisko
                znajdowałoby się w jezdni.W takich przypadkach stosuje się torowiska wykonane w
                technologi "węgierskiej" polegającej na bezpodsypkowym, ciągłym podparciu szyny.
                Torowisko takie składa się z podbudowy asfatowobetonowej, elementów
                prefabrykowanych z betonu spężonego, szyny blokowej i gumowych elementów
                podkładowych i mocujących. Dzięki takim rozwiązaniom znacząco zmniejsza się
                hałas i wibracje wywoływane przez przejeżdżające wagony tramwajowe a zarazem
                umożliwia swobodne korzystanie z torowiska przez samochody. Dlatego stosuje się
                w centrach miast na torowiskach nie wydzielonych. Za nim coś napiszesz poczytaj
                troche.
              • Gość: Dudi Re: Do Mythos N' Dj Cosmo IP: 82.139.38.* 01.05.07, 14:01
                Megi poczytaj troche na ten temat, albo zamilcz proszę Cię.
      • sono_andrzej Re:Do redoxygene 30.04.07, 20:21
        To wytłumacz mi Megi dlaczego tramwaje będą budowane w mniejszym Olsztynie???

Co do bezrobocia. To zjawisko moze być zwalczone tylko przez inwestycje a nie
        kolejne zasiłki i zapomogi. Kto tego nie rozumie ten trąba.
        • Gość: MlodyRadomianin Re:Do redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 20:26
          A moze tak wzorem Częstochowy na poczatku TYLKO 1 linię w Radomiu!!!!

PS.Prezydent Kosztowniak w sprawie tramwajów błądzi strasznie... jest niby za a
          jakby przeciw!!!!
          • comeback666 Re:Do MlodegoRadomianina 30.04.07, 20:47
            A kiedy prezydent Kosztowiak powiedzial, ze jest za powstaniem tramwajow w
            Radomiu?
            • Gość: MlodyRadomianin Re:Do MlodegoRadomianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:19
              A moze tak zorganizować się powołać Komitet Zwolenników Tramwaji w Radomiu
              wybrać władze i co miesiąc protestować i zachęcać władzę,Prezydentów,Radnych RM
              do tramwajów w Radomiu!Może połaczyć to z Masą Krytyczną i obok walki o prawa
              dla rowerzystów walczyć o Tramwaje!Ruzcam hasło tu na forum i czekam na
              odzew.Jestem abrdzo mocno zainteresowany wsparciem inwestycji tramwajowej w
              MOIM miescie.Radom MUSI wyzbyś sie tego prowincjonalizmu,tego ze nic sie tu nie
              dzieje,nic sie nie uda,ze mamy 24% bezrobocia,GIGANTYCZNĄ szarą strefę,ze za
              duzo kasy dajemy na pomoc społeczną,ze w Radomiu wyłudza sie zasiłki czy
              stypendia!!!Koniec z tym razem budujmy nowy lepszy Radom:-)

PS.Bardzo liczę na zanagzowanie uczestników forum Radom!!!!

• comeback666 popieram 30.04.07, 21:34
                A wiesz, ze ja tez juz dawno o tym myslalem, tylko nie bylem pewien czy jest w
                ogole taki sens i czy ktokolwiek bedzie chetny ku temu. Mozna zalozyc jakies
                towarzystwo, ktore poprzez swoje pisma, petycje i sama dzialanosc naglosni
                sprawe tramwajow w Radomiu! I trzeba pamietac, ze malo kto dawal szanse Polsce
                na wspolorganizowanie EURO 2012! A jednak sie udalo!
              • gregory_z_radomia Re:Do MlodegoRadomianina 30.04.07, 22:39
                Świetny pomysł. Stowarzyszenie na rzecz budowy trmawaju w Radomiu.
                • tomus2221 Re:Do MlodegoRadomianina 30.04.07, 22:45
                  gregory_z_radomia napisał:

> Świetny pomysł. Stowarzyszenie na rzecz budowy trmawaju w Radomiu.
                  A moze by tak Stowarzyszenie na rzecz wyremontowania ulic w Radomiu?
                  • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re:Do tomusia2221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:57
                    no przecież że tak - tam gdzie tory byłby wstawione w ulicę, naturalną rzeczą
                    jest, że przy okazji stan ulic byłby trochę lepszy. Ja nie mówię, że nagle
                    wszystkie ulice w Radomiu, ale stan kilku z nich na pewno byłby lepszy
                    • tomus2221 Re:Do tomusia2221 30.04.07, 23:15

> no przecież że tak - tam gdzie tory byłby wstawione w ulicę, naturalną rzeczą
                      > jest, że przy okazji stan ulic byłby trochę lepszy. Ja nie mówię, że nagle
                      > wszystkie ulice w Radomiu, ale stan kilku z nich na pewno byłby lepszy
                      Jesli tam gdzie wstawialiby tory,a nie sadze ze tak by bylo,ale jesli juz
                      mieliby przy okazji wyremontowac ulice to niech kłada te tory wszedzie:)P.s Ja
                      mam uraz do torów szczegolnie jezdzac po Warszawie,żal zawieszenia:)
                      • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re:Do tomusia2221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 23:56
                        Tu problem stanowi jakość pracy! Bo w Niemczech, Austrii czy nawet Czechach tor
                        nie ma prawa być wyższy niż powierzchnia ulicy! A wiemy, że różnie jest z
                        efektywnością pracy Polaków. Proponuję Ci przyjrzeć się nowym torom w Łodzi,
                        Eblągu i Poznaniu. Te, które są układane od 2004 - są na serio bardzo dobrej
                        jakości i tam nie musisz się bać o zawieszenie swojego auta
            • Gość: kpina Re:Proponuje : - Trolejbus IP: *.tkdami.net 30.04.07, 21:24
              Proponuje zmiane zabawy a konkretnie - zamiast tramwaju wprowadzic w Radomiu -
              trolejbus , koszty mniejsze bo nie trzeba - torow , tylko slupy trakcji
              elektrycznej i co wazne , do takiej pipidowki - jak Radom komunikacja wsam raz,
              zreszta wieksze miasta tez takiej komunikacji sie nie wstydza a sa to : -
              lublin , Tychy.
              Walczmy o Trolejbus dla Radomia , bo na tramwaj to Nas nie stac !
              Radom - to biedne miasto o najwiekszej stopie bezrobocia wsrod miast o podobnej
              wielkosci w Polsce.
              • sono_andrzej Re:Proponuje : - Trolejbus 30.04.07, 21:43
                Pisanie, że mie stać nas na tramwaje jest bzdurą. Takie twierdzenia były
                aktualne przed wejściem Polski do UE.
                Obecnie UE stawia i popiera wszelkie proekologiczne rozwiązania w transporcie.
                Budujmy linię tramwajową Północ-Południe (ja proponuję pętlę północną na
                Firleju, torowisko byłoby poprowadzone planowaną ulicą Mieszka I od
                Aleksandrowicza do Ofiar Firleja). Rzeczywistość zweryfikuje konieczność budowy
                następnych linii tramwajowych.
                • Gość: Mythos N' Dj Cosmo Re:Proponuje : - Trolejbus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:34
                  ale co będziesz im tłumaczył, skoro dla nich białe jest czarnym. Mówić im po
                  100 razy, że do tej inwestycji chętnie dorzuci się UE, to oni wolą Radom w
                  takiej postaci, jaką mamy obecnie - CZYLI JEDNO WIELKIE NIC!
                  • gregory_z_radomia Re:Proponuje : - Trolejbus 30.04.07, 22:37
                    Wolą likwidowac bezrobocie, niż inwestować. To znaczy dawac zapomogi nie powiem
                    komu. A rynek i tak sam wyreguluje rynek pracy.
      • redoxygene Re:Do redoxygene 30.04.07, 23:50
        I znowu powiem kobieto-jestes zenujaca:) Najlepszym argumentem jest jego brak.
    • Gość: swidia A co ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 21:35
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=122467
      • Gość: MlodyRadomianin Re: A co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:36
        250 tys. Czestochowa ma jedną linię i jest okay:-) moze i my postwamy najpierw
        na jedną linię a potem 2 się dobuduje!Nienawidzę w Radomiu prowizorki ale ta
        jedna linia by wypaliła 2 nastepne potem.
        PS.Co z tym Komitetem na rzecz tramwaji w Radomiu!!!!
        • comeback666 MlodyRadomianin 30.04.07, 22:58
          Jak już powiedziałem TAK
    • Gość: W Dla tych co mają za małego i za wąską IP: 82.139.38.* 01.05.07, 14:05
      Dobra widze ze sie rozkręca no to dla Tych co piszą głupoty....
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=31642728&a=38857115
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=31642728&a=38873245
      • kranik007 A może podyskutujemy o teorytycznych liniach???... 03.05.07, 21:07
        jestem za tramawajami w radomiu całym sercem :D Chciałbym Wam pokazać moje
        pomysły na układ przyszłych linii tramwajowych. Wszystkie mapki i dokładny spis
        linii tramwajowych w Radomiu są dostępne pod adresem
        grono.net/users/1228203/detail/ . Mam nadzieję zostaną stworzone jak
        najszybciej :D
        Uważam, że najpierw należy zrealizować obecne plany które już istnieją z tą
        zmianą że należałoby wybudować trasę wgłąb Osiedla Południe
        www.mpk.radom.pl/przet/50lat.pdf
        a następnie wprowadzić tramwaje:
        1. na ulice Żeromskiego, a następnie Reja do Limanowskiego(ruch tramwajowy jest
        wprowadzany w strefe ruchu pieszych z powodzeniem w wielu miastach, a jak
        wiadomo Radom jest miastem, w którym komunikacja miejska do samego centrum nie
        dociera)
        2. uważam że możnaby było wybudować trakcję w ulicy Kościuszki przez pl.
        Małgorzatki, następnie Piłsudskiego i pl. Konstytucji do Żeromskiego.
        3. połączyć ul. Wierzbickę z Ustroniem przez ulice Gajową, Południową, Wjazdową
        4. wybudować trakcję na Kozią Górę ul. Wolanowską, Głowną i Okulickiego oraz na
        Wacyn ul. Osiową, Listopadową, Malczewskiej i Okulickiego
        5. Wybudować trasę na Janiszpol ul Słowackiego {pętla w okolicach dzisiejszej
        pętli linii 15) oraz pętlę na Glinicach (ul. Biała)
        6. trasę na Wólkę Klwateckę ul. Aleksandrowicza i Warszawską - jak wiadomo
        Wólka Klwatecka jest chyba najdynamiczniej rozwijajającą się dzielnicą Radomia,
        obecnie lokowane są tam największe inwestycje w Radomiu, które będą w
        przyszłości dużymi generatorami ruchu.
        • Gość: kaczy Re: A może podyskutujemy o teorytycznych liniach? IP: *.128.udn.pl 05.05.07, 19:52
          Az 9 linii to bardzo dalekosiężne plany, lecz uważam że przydałyby sie
          wszystkie. Na początek jednak proponowałbym zbudowanie jednej, lub dwóch na
          najpopularniejszych trasach.
    • Gość: Dudi Re: A co z tramami w Radomiu? IP: 82.139.38.* 05.05.07, 00:07
      Podbijam temat warty zainteresowania nim władzy!!!
      • Gość: tutejszy realista Re: A co z tramami w Radomiu? IP: *.tkdami.net 05.05.07, 21:34
        Wladza ? jaka ? pisowska - ta caly czas zajmuje sie walka z wiatrakami, i
        szukaniem teczek na przeciwnikow politycznych, w Radomiu nie bedzie innaczej -
        mlody prezio dostaje dyrektywy z gory co ma robic i to robi , to znaczy stosuje
        sprawdzone , populistyczne metody pisowskie : -
        - duzo obiecywac
        - przedstawiac plany rozwoju miasta za 5 lat
        - tramwaju w Radomiu ? - prezydent wcale nie planuje.
        • Gość: MlodyRadomianin Re: A co z tramami w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 21:42
          Tramwaje w Radomiu NATYCHMIAST!!!!Prezydenta trzeba zainteresować tematem
          tramwajów w Radomiu!

• Gość: paweł Re: A co z tramami w Radomiu? IP: 82.139.53.* 09.05.07, 18:17
            kierunek rozbudowy miasta na jedlnie i pionki. tramwaj z połodnia do pionek to
            połączenie przyszłosci i rozwoju miasta.
            • Gość: mania Re: A co z tramami w Radomiu? IP: 82.139.53.* 10.05.07, 12:13
              dobrze by bylo. to w końcu jest transport ekologiczny.
              • redoxygene Re: A co z tramami w Radomiu? 12.05.07, 22:51
                Rozdowjenie jazni? Mania czy Pawel? Nieladnie tak pisac pod dwoma nickami na
                raz. A tak w ogole, to mniemam, mierzyles potoki pasazerskie i robiles
                prognozy, aby moc tak latwo okreslic trase, tak?
                • Gość: paweł Re: A co z tramami w Radomiu? IP: 82.139.53.* 15.05.07, 14:47
                  Ta jest jak z jednego komputera korzysta kilka osób.Do budowy linii tramwajowej
                  w Radomiu przymierzano się w latach 70-tych.Zapewne będą gdzieś w Prezydjum
                  dokumenty z tamtych lat, może by były pomocne.Aktualnie aby określić nasilenie
                  ruchu pasażerskiego wystarczy obserwacja tłoku w których autobusach
                  występuje.Przyznaje, że " wytyczyłem " trase egoistycznie bo po tej trasie
                  najczęściej podróżuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka