Dodaj do ulubionych

dostawca Internetu - ALGO

02.05.07, 21:28
Witam,
od chyba 2 lat korzystac z uslug w/w firmy i przyznaje zaczynam miec duze
watpliwosci, czy to dobry wybor. Czasami po prostu trzeba anielskiej
cierpliwosci do wykonania zwyklych czynnosci - poczta, strony www
(najzwyklejsze). Dzis przy probie sciagniecia pliku - predkosc najpierw 4,06
kb/sek, po kilku sekundach spadlo do 2,24 kb/sek i tak zostalo. Normlanie
usiasc i plakac. Oczywiscie Panowie twierdza ze u nich wszystko jest ok -
pingi itp. Czy ktos moze korzysta z ich uslug? Wszystko dziala jak powinno?
Tylko ja jestem takim pechowcem?
Od razu zaznaczam, ze nie jest to post konkurencji, ani nic takiego.
Chcialabym poznac opinie ludzi, ktorzy naprawde maja cos do powiedzenia w tym
temacie. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • fuck_fuck_fuck Re: dostawca Internetu - ALGO 02.05.07, 22:10
      Bardzo dobry dostawca!
      • Gość: niezadowolony Re: dostawca Internetu - ALGO IP: 85.112.196.* 02.05.07, 22:31
        net beznadziejczy czesto sa przerwy w dostawie sygnalu, predkosc przy siaganiu
        to 2 kb/sek co tu duzo pisac beznadzieja. a doprosic sie o montaz to byla
        katastrofa:( na pomiar sygnalu panowie przyjezdzali caly miesiac a pozniej do
        montazu drugi :(
        • Gość: neml Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.echostar.pl 02.05.07, 22:46
          A jaka jest teoretyczna szybkość łącza??
          W Radomiu korzystaliśmy z usług ATS i czasem było podobnie jak opisujecie, ale
          tam prędkość łącza była śmiesznie mała (najtańszy pakiet). Teraz jak widzę
          oszałamiającą prędkośc z przedziału 60-69 kb/s (mam najniższy możliwy pakiet,
          ale nie w Radomiu. Mają wiele bałaganu biurowego,ale net działa bez zarzutu)
          zastanawiam się, jak można było tyle z tamtym działać ;) Tyle dobrego że w ATS
          kiedy było opóźnienie z zapłatą, co zdarzało sie przez roztargnienie, nikt go od
          razu nie odcinał, no i raczej nie było problemów technicznych.
          • syb7 Re: dostawca Internetu - ALGO 02.05.07, 22:55
            Dobre slowo "teoretyczna" - 128 kb/s
          • Gość: widmo82 Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.pr.radom.net 03.05.07, 10:32
            ja mam net w ATSie od 5 a moze 6 lat, byly okresy kiedy chcialem wysadzic cale
            ich pietro :) ale od 2-3lat jest wszystko ok! transwery takie jak podpisalem
            umowe. tzn w odroznieniu do innych providerow jak w umowie jest ze transwer DO
            256 - to tyle wlasnie mam. Bywaja ze cos slabiej lata, ale zwykle jest to kilka
            godzin i juz po problemie, podobnie jest z serwisem, jesli net padnie albo
            zglaszam ze chyba cos nie dziala tak jak powinno, spalil sie hub czy switch to
            reakcja jest praktycznie natychmiastowa. Zdaje sobie sprawe ze czasem musza
            spac, ale i tak jestem pod wrazeniem, Tfu Tfu nie zapeszac ale ostatnie 2-3lata
            sa OK!
            Co do ALGO mam 2 znajomych ktorzy z braku mozliwosci podpiecia sie gdzies
            indziej wybrali wlasnie ALGO - kazdego ranka modla sie zeby skonczyla sie umowa,
            zeby wreszcie mogli podpisac gdzies nowa, zeby byly mozliwosci techniczne...
            • Gość: kylo Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.algo.radman.pl 03.05.07, 13:12
              Ja mam net z TP i chodzi roznie ale ogolnie jest w miare.
              Paru znajomych co maja z ALGO i sa oni raczej zadowloneli.
              Nie ma co porownywac sieci ATS gdzie jest oparta na skretkach (co znajacy sie ludzie wiedza co to znaczy) a ALGO, Multifox, Radnet czy innymi firmami gdzie sygnal do kazdego klienta idzie radiowo co wiaze sie z pewnymi skokami.
              Fakt ze ci moi kumple zalozyli z algo bo niemieli wybory bo z tp za cholere niechcieli ale skoro maja juz ten net od nich ze 2-3lata to chyba jak dla mnie musi chodzic przyzwoicie bo jak to nie by zmienili firme, no chyba ze niema innej:)
              A co do stron kolego co pisales to moze to wina DNS-ów? bo to co piszesz to dziwne,bo o blokowaniu stron to nieslyszalem jeszcze,ale moze o wszytkim nie slyszalem?
              • Gość: widmo82 Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.pr.radom.net 07.05.07, 18:37
                uwazaj jak odpisujesz bo ja o blokowaniu www (dns) nie pisalem :)
        • Gość: uzytkownik Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.algo.radman.pl 02.05.07, 23:15
          Witam
          jestem ich uzytkownikiem tez juz przeszlo rok no i ogolnie to jestem zadowolony. Po pierwsze kolego "niezadowolony" skad mozesz wiedziec o ich jakosci skoro korzystasz z pilickiej(mni telekom)? hmmm dziwnie to troche to tak jakbym ja ocenial vectre czy tp niebedac ich uzytkoniwkiem to g.... o nich wiem.
          A jak czekales i na sprawdzenie i na monatzrz tak dlugo to chyba cie oni nie zmuszali bys czekal luub sa telefony sie dowiedziec co jest grane?
          u mnie jak mam 256 niejest zawsze tyle choc czesto w tch granicach,ale mi nikt od nich niemowiel ze 24h/dobe tak bede mial.
          Jak mialem z 1,5 miesiace problem to goscie przyejchali ze swoim sprzetem i pokazlai ze u nich dziala ok wiec i ja poszukalem i sie wtargenlo mi jakies badziewie i po formacie jest w pozadku.
          "syb7" proponuje zrob to samo i bedziesz wiedzial co jest grane u sibeie.
          Aha nadmienie ze znjaomi z okoolicy mnie na nich namwoili i z tego co wiem oni tez nie narzekaja na jakosc dostarczanych przez ALGO uslug.
          pozdrawiam
          • Gość: dzarek Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.tkdami.net 03.05.07, 12:48
            Brat ma we wsoli i nie jest zbyt zadowolony. Sam miałem "przyjemnośc" użytkowania i podzielam jego opinie. Duża część stron jest blokowana z niewiadomych powodów co uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Ostatnio przy próbie instalacji macromedia flash player nie można było go ściągnąć, bo żadna strona z tym oprogramowaniem nie chodziła. Prędkość internetu jest w miarę ok, ale potrafi nieraz skakać. Niestety brat alternatywy póki co nie ma i jest skazany na tą firmę.
          • Gość: niezadowolony Re: dostawca Internetu - ALGO IP: 85.112.196.* 03.05.07, 21:26
            to ćię rozczaruje mam internet z algo:) w drugim mieszkaniu - bo nie mam innej
            alternatywy ale nie jestem zadowolony i taka jest moja opinia:) wiekszosc stron
            otwiera sie bardzo powoli lub wcale:) a predkosc mam 512:)
    • Gość: jas_fasollasido Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.pr.radom.net 03.05.07, 13:41
      drogi syb7
      Najpierw przskanuj sobie kompa np. stroną
      onecare.live.com/site/pl-pl/default.htm?s_cid=sah
      (wszyskie uslugi skanowania)
      później póść sobie test łącza:
      www.speedtest.pl/
      (Begin test)
      i dopiro napisz czy wszysko jesy OK, czy prędkość jest taka jaka jest podpisana
      w umowie. Powodzenia.
    • Gość: użytkownik ALGO Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 20:27
      Seb7 - moze tak napisz jeszcze jakie masz programy podpalane w tle tzn: emule
      bittorrent itp. Ja tez jak ty jestem ich userem mam 512kb/s czyli w teorii
      sciagam w graniacach 64 kb/s. Czasem jest czasem niema tego transferu ale nie
      robie z tego wielkiego chalo. Przeczytaj dokładnie umowę ze firma ma dostarczyc
      ci transfer do ..... jakiegos tam kb/s czyli reasumują jeśli masz transfer 2,24
      kb/s to oni sie z umowy wywiązują. Zawsze możesz zadzwonić do firmy i
      porozmawiać z nimi a nie zaśmiecać forum gdzie i tak pamuje wielki
      bałagan
      • Gość: Karol Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.algo.radman.pl 03.05.07, 22:17
        A jam mam od ALGO łącze po wimaxie 15 kilometrów od radomia i smiga az milo:
        test www.twojeip.wp.pl teraz:
        193.189.76.xxx
        xxx.algo.radman.pl
        1,05Mb/s
        dsl.cz:
        Rychlost připojení k internetu: 467,84 kbit/s
        Rychlost stahování dat: 58,5 kByte/s

płace za łacze 1 MB + telefon 149 złotych
      • syb7 Re: dostawca Internetu - ALGO 06.05.07, 22:28
        hihi no tak .. idac Twoim tokiem myslenia jak bede miala transfer 1,0 kb/s to wlasciwie tylko moge sie cieszyc , bo przeciez firma wywiazuje sie z umowy :) prosze - nie rozsmieszaj mnie.
        Musze Cie rozczarowac, bo wpadlam na to, ze przy kazdorazowym sprawdzaniu predkosci mam wszystko pozamykane - emule itp. baaa! nawet outlook jest zamkniety.

>> a nie zaśmiecać forum gdzie i tak pamuje wielki
        > bałagan

skoro to zasmiecanie forum, to w jakim celu odpowiadasz na post i jeszcze bardziej zasmiecasz?? ;)
        Pozdrawiam i mimo wszystko dzięki za info
        • unc Re: dostawca Internetu - ALGO 06.05.07, 23:18
          W umowie o ile wiem jest napisane jasno "DO" wiec jak będziesz miał 1 bajt tez
          firma wywiązała się z umowy.
          Nie wiem o co te żale każdy operator daje takie umowy żaden nie gwarantuje
          prędkości.
          Jak byś chciał mieć łącze 1024 EIR z gwarancją prędkości 1024 CIR sądzę że za
          450 zł miesięcznie mogę Ci sprzedać. Gratis dostaniesz symetryczne i 8 adresów
          IP do użytku.

P.S. Tylko nie mów mi że DSL z TPSA wychodzi taniej !!!
    • apgolabek Re: dostawca Internetu - ALGO 03.05.07, 22:27
      A czy jesteś Pewien ze wszystko po twojej stronie jest OK ??
      Jeśli tak to dzwon do serwisu i domagaj sie wizyty technika w celu sprawdzenia
      instalacji oraz niech sprawdza łącze na swoim komputerze !
      Proste jak 2+2
      Niestety chyba nie wszyscy wiedza ze jest coś takiego jak serwis !
      a telefon jest na www 048 385 72 40.

Pozdrawiam
      • unc Re: dostawca Internetu - ALGO 04.05.07, 00:08
        A co do jakiś testów typu www.speedtest.pl/ czy dsl.cz to dziwie sie ze ludzie
        dają sie na to "nabrać" i że maja jakiekolwiek pojęcie jak to działa. Właśnie
        sprawdzałem i dziwnym trafem pokazuje max 6 Mega na łączu 20 Mega przy
        obciążeniu łącza 40 % (dsl.cz)
        Druga sprawa że operatorzy tacy jak np.: ALGO mogą kierować swoim ruchem i
        decydować którą ścieżkę do danego hosta wybiorą. Tutaj przeprowadziłem drugi
        test i teoretycznie jest szybciej bo pokazuje 8,xx Mega a łączu 20 Mega przy
        obciążeniu łącza 40 % (dsl.cz) ale pakiety wracają innym łączem.

Zaznaczam że nie jestem pracownikiem ALGO
        • jas_fasollasido Re: dostawca Internetu - ALGO 04.05.07, 07:26
          A jaka sieć w Polsce daje 20000 kb/sek?
          Internet DSL daje 15360 kb/s (pobieranie) - 800 kb/s (wysyłanie). To chyba
          maximun.
          • unc Re: dostawca Internetu - ALGO 04.05.07, 10:21
            Zaraz chwilka myślisz ze ALGO albo ja używamy DSL-a ? To jesteś troszeczkę w
            błędzie.
            O ile sie nie mylę to poniżej masz kto czego używa mniej więcej:

ALGO - Netia - Exatel (wlasna klasa adresowa)
            RadNet - TPSA DSL
            MultiFOX - DSL - Kolpak (podobno 4 Mbps)
            InfoPlus - Exatel - Netia ( wlasna klasa adresowa)
            BitCom - DSL - Polpak (podobno 2 Mbps)
            CopyCon - Kolpak - MNI telekom (wlasna klasa adresowa)
            ATS - Polpak - Exatel - Pionnier

Co do takich dużych przepustowości to daje kilak firm w Polsce.
            W Radomiu dostępne jest: Nask, Exatel, GTS, ATM, TPSA, NETIA, MNI, Pionnier, Kolpak

Zanim wybierze się dostawce internetu warto zapytać z jakich łącz korzysta i ile
            ich ma. Czy w razie awarii jednego jest wstanie puścić ruch drugim. Kolejna
            sprawa czy jest wstanie dać publiczny adres IP

• Gość: widmo82 Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.pr.radom.net 07.05.07, 18:43
              słuchac sie UNCa on wie co gada :)
              pozdro jak jeszcze pamietasz :)
              • unc Re: dostawca Internetu - ALGO 09.05.07, 12:28
                Pamiętam :)
      • syb7 Re: dostawca Internetu - ALGO 06.05.07, 22:33
        skontaktowalam sie z Panstwa serwisem (zanim napisalam posta) i rzeczywiscie od kilku dni jest poprawa, czy to wyklucza chęc zdobycia informacji jak u innych działa Państwa usługa? :)

Pozdrawiam i dziekuje za poprawe:)
      • Gość: matrix Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 15:14
        mam tez neta z algo wiadomo to radiowka predkosc sie wacha ale nie bylo zle do nie dawna zablokowali mi wymiane plikow i tyle a oni twierdza ze jest wszystko ok. a to nie prawda kreca jak moga jak tylko trafi sie mozliwosc zmnieniam ta siec bo szkoda nerwow i kasy na tel.
    • Gość: 123 Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.tkdami.net 09.05.07, 01:45
      123
    • Gość: xxx Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.tkdami.net 09.05.07, 16:24
      tpsa
    • Gość: atikus Re: dostawca Internetu - ALGO IP: 80.249.4.* 29.08.07, 08:37
      witam ja mam to samo. Internet działa jakby chciał a nie mógł.Częste awarie, gdy
      zadzwoniłem do algo odebrała jakaś kobieta i poinformowałem ją, że płace kupe
      kasy po to żeby to działało ona z uśmiechemn w glosie a ile to pan płaci??
      pzeciez niedużo ( płace 84 zl za 512 to teraz za ta przepustowość kupe
      kasy)zacząłem wysyłać im maile z zrzutami z prędkością z dsl i numion,
      zmierzyłem ile strony mi sie otwierającą wychodziło ze wp.pl otwierało sie ponad
      60 s.dostałem maila ,że jak ŚMIEM do nich pisać ze mam kiepski przesył poza tym
      oni nie gwarantują 512 bo to jest do i jak che mogę zapłacić 250 zl więcej to
      będą mi gwarantować. Mam podpisana umowę z nim na jeszcze rok, może ktoś wie jak
      zerwać z nimi umowę bezboleśnie i zna jakiegos normalnego operatora ( mieszkam w
      domnku nie moge miec vecty, tpsa, a ni pilickiej) z gory dziekuej pozdrawiam
      • Gość: Karol Re: dostawca Internetu - ALGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 13:01
        1. Wszystkie łącza ( TPSA, VECTRA, ATS, ALGO i inni )ktore sa
        oferowane w cenie <200 zł sa łaczamy asymetrycznymi i bez CIRu -
        Gwarancji Pasma, koszt CIRu mozna zobaczyc na
        www.tp.pl/b/binaries/PL/357175/Cennik_FR_ATM_365748129.doc
        strona 2 polecam ciekawa lektura.
        2. Sprawdzasz na dsl.cz czy niumion.com tylko wez pod uwage ze
        strony te zlokalizowane sa poza polska siecia szkieletowa, wiec
        raczej nigdy sie niezdarza zeby była pokazana pełna predkosc łacza
        chyba ze dostawca puszcza cie przez proxy a ty nawet otym niewiesz.
        3. Proponuje zebys zadzwonił do serwisu i poprosił zaby podali ci
        lokalny adres testowy skad sciagniesz sobie plik i sprawdzisz jaka
        masz prędkość np przy sciaganiu pliku z ich serwera lokalnego.
        4. Sprawdz czy masz wszystko na swoim kompie ok moze masz w tle
        otpalony jakis program do sciagania plików.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka