Dodaj do ulubionych

K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na prawe!

03.05.07, 11:10
Szczególnie chodzi o te zawalidrogi mknące z oszałamiającą prędkością 27km/h,
którzy dopiero co ukończyli kursy u naszych "wspaniałych" instruktorów.
zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem łysoli w 15letnich beemkach, ale jazda
za panią w godzinach szczytu, która dopiero co kupiła sobie prawo jazdy nie
należy do przyjemności.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:15
      Niech drogowcy doprowadza najpierw prawe pasy do stanu uzywalności, bo póki co
      to nie da sie po nich jechać.
      • tomus2221 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p 03.05.07, 11:59
        Po którym pasie jechac na Maratońskiej,zeby bylo lepiej to jest zagadka:)
        Co do jazdy kierowcow to juz wiele razy pisalem o tym-jak żółwie,zero
        myslenia,szybkiej reakcji.
        • Gość: AntyMaruda Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 82.139.38.* 03.05.07, 14:34
          Tomuś nie wiem jak pod względem jazdy ale co jak co w wielu kwestiach Ty w ogóle nie używasz "myslenia"
      • Gość: JJK bez przesady z tym prawym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:13
        jest wiele takich ulic (Sz.Szeregów, Chrobrego, Warszawska, Mireckiego, 25-go
        Czerwca itd) gdzie prawe pasy są dobrej jakości, a lewe pasy są blokowane,
        mimo, że prawy pas jest wolny i to na długim odcinku.
        Wiele razy widać takich co jedą lewym pasem przez kilkaset metrów mimo, ze na
        prawym pasie zero ruchu.
        Kiedy policja zacznie gonić takich kierowców, wyprzedzanie z prawej strony jest
        stosunkowo bardziej niebezpieczne.
        Chyba czas już na karanie za taką bezmyślność i za łamanie przepisów ruchu
        drogowego.

• Gość: unc Re: bez przesady z tym prawym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 15:23
          popieram walkę z jeżdzacymi lewym pasem,
          ale popieram tez walkę z zawalidrogami nauki jazdy i z jezdzacymi na zderzaku
          łysymi karkami.
        • Gość: stosunkowo Re: bez przesady z tym prawym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 18:08
          "wyprzedzanie z prawej strony jest stosunkowo bardziej niebezpieczne."
          Przede wszystkim wyprzedzanie z prawej strony jest stosunkowo bardziej niedozwolone.
          • Gość: Sonny Re: bez przesady z tym prawym pasem IP: 82.139.33.* 03.05.07, 18:10
            A co mam zrobić kiedy jadę lewym pasem 50km/godz a przede mną [ani 30km/godz i
            nie zamierza zjechać na prawy pas.Kto złamie przepisy.Ja wyprzedzając ją z
            prawej strony czy ona nie ustępując mi miejsca?
            • Gość: Adek Re: bez przesady z tym prawym pasem IP: *.130.unknown.vectranet.pl 03.05.07, 18:27
              Wiem jedno.Polscy kierowcy to cymbały i chamy do potęgi ętej.Radom jest
              szczególnym miastem w tym względzie. Nie mogę patrzeć na łyse i krzywe ryje za
              kierownicami.Z czym to się wiąże?Radom w większości jest zlepkiem ludków z tak
              zwanej wiochy.Tych nie obowiązują żadne prawa,czy kultura za kierownicą.
              Charakterystyka ćwoka - Czapka dżokejka na łysej pale.Na full opuszczone szyby
              i na full bębnienie.
          • Gość: JJK Tak ? To proponuję poczytać Kodeks Drogowy Art. 24 IP: *.pr.radom.net 03.05.07, 20:53
            10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi
            pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
            1) na jezdni jednokierunkowej;
            2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze
            zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do
            jazdy w tym samym kierunku.

Dodatkowo dla lewopasmowców polecam : Art. 16

• Gość: kam Re: bez przesady z tym prawym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 10:38
            Trzeba trochę poczytac Kodeksu wyprzedzanie z prawej strony na terenie
            zabudowanym jest dozwolone o ile oczywiście jezdnia posiada dwa pasy ruchu w
            jednym kierunku, dla przypomnienia poza terenem zabudowanym wyprzedzanie po
            prawej stronie dozwolone jest jezeli jezdnia posiada trzy pasy ruchu w jednym
            kierunku, radze sobie przypomniec kodeks drogowy pozdrawiam
      • predator691 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p 11.05.07, 22:19
        Niech najpierw będzie kura, potem jajko!
    • Gość: też kobieta Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 82.139.33.* 03.05.07, 21:05
      Wbrew pozorom największymi chamami są... kobiety.Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi
      się, żeby któraś ustąpiła miejsca i wpuściła kiedyś kierowcę włączającą się do
      ruchu.Nie wiem czy bierze się to stąd, że one mają klapki na oczach i ze
      strachu, że trzymają kierownicę nie widzą, że ktoś łaskawie stoi z proszącą miną
      o wpuszczenie?Np. wyjeżdżając spod szkoły Integracyjnej.
      • Gość: mimi Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 23:28
        kobiety powiadasz... taaa chyba to jakis rodzaj choroby dzialajacy tylko na
        kobiety;-))) co to za bzdury ja bym raczej powiedziala ze to nie od plci zalezy
        ale od rodzaju samochodow czyli skrajnosci sa najgorsze ( najdrozsze lub
        najtansze fury). Za to zawodowi kierowcy zwlaszcza autobusow nysek sa chyba
        najbardziej kulturalni. Zapewniam Cie ze niejedna kobieta poczula sie obrazona
        tym tekstem poniewaz jest on glupio nieprawdziwy...
    • Gość: ALEK Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internet.radom.pl 03.05.07, 21:14
      w zeszłym roku byłem na wakacjach w Bawarii. Jechałem tam kilkanaście godzin,
      ale ta jazda to przyjemność- tam na nikogo nie trzeba trąbić albo mrugać
      światłami ,tam kierowcy automatyczie po wyprzedzeniu zjeżdżają na prawy pas,
      ale do baranów w Polsce to nie dociera - babom jadącym po lewym pasie 30 na
      godzinę nawet na myśl nie przyjdzie zjechać ma prawy pas zresztą chłopkom też
      im gorszą ruiną jeżdżą tym są większymi "panami" dróg- nie dziwić się ,że jest
      tyle wypadków.
      • Gość: yyy Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 03.05.07, 23:08
        tAK... A do tego ci rowerzyści.Oni to dopiero przeszkadzają.Myśli taki jaden z
        drugim, że będę go omijał-Daje po nich lusterkiem.Fajnie patrzeć na ich
        przerażone miny. A wy, "gonicie" ich?
        • Gość: normalny Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 03.05.07, 23:35
          Oj playboye-ściganty! Nie opowiadajcie, że denerwują Was kierowcy jadący 30
          km/godz. a Wy chcielibyście jechać 50. Powiedzcie prawdę: denerwują Was ci co
          jadą przepisowe 50-60, bo Wy chcecie ciąć co najmniej 100. Dużo jeżdzę po
          mieście i widzę wielokroć więcej szaleńców. Maruderów jest może 1% a ścigantów
          70%. A prawym pasem to sobie sami tnijcie. Każda ulica ma prawy pas zniszczony
          przez tiry więc jeżeli chcecie się wściekać to na własny a nie cudzy rachunek.
          • Gość: Pablo Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 88.156.76.* 04.05.07, 06:59
            Szarych Szeregów też ma zniszczony prawy pas ? Chrobrego, Żółkiewskiego,
            Czarnieckiego....... ?? Poczytaj uważnie kodeks drogowy i WON na prawy pas
            • Gość: Ilka Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 07:58
              Pablo, ten kodeks to wpierw Ty przyczytaj, a może i pójdź się doszkolić w
              ośrodku szkolenia kierowców (albo do WORD-u, jak już masz punkty). No a już
              Koniecznie przestudiuj zarówno część teoretyczną (cały art.24 prawa o ruchu
              drogowym) jak i praktyczną wykonywania takiego manewru - łącznie z elementem
              tzw. "kultury jazdy". Pozdrawiam.
              • Gość: Pablo Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 87.204.0.* 04.05.07, 12:43
                Jak już nabędziesz doświadczenie w prowadzeniu pojazdów podobne do mojego, to
                może porozmawiamy. Na razie oprócz powrotu na kurs, proponuję także naukę
                czytania ze zrozumieniem.

Art 24, jakbyś dobrze doczytała, dotyczy wyprzedzania a nie poruszania się po
                określonym pasie ruchu.
                De facto to osoba wlokąca się lewym pasem zmusza innych użytkowników drogi do
                łamania przepisów poprzez wyprzedzanie prawą stroną.

A wracając do tematu jazdy lewym pasem, a raczej obowiązku jazdy prawym pasem,
                to poczytaj jaki ruch obowiązuje na polskich drogach i jakie z tym się wiążą
                obowiązki dla kierowców.

O "kulturze" jazdy pasem przeznaczonym dla szybszych użytkowników ruchu nawet
                nie będę z Tobą dyskutował
                • Gość: JJK racja, gdzie tu miejsce na jazdę jak z czytaniem IP: *.pr.radom.net 04.05.07, 17:03
                  ze zrozumieniem są problemy :-))
                  Ale Ty też nie jesteś konsekwentny :-) wyprzedzanie z prawej strony nie jest
                  łamaniem przepisów !!!!!
          • Gość: normalny 01 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 09:13

Gość portalu: normalny napisał(a) o bardzo ważnym problemie decydującym
            o bezpieczeństwie uczestników ruchu drogowego NADMIERNA PRĘDKOŚĆ.
            Ograniczenie prędkości w terenie zabudowanym dla wielu kierowców "to głupota"
            przecież jego samochód jedzie normalnie gdy ma prędkość 2 lub 3 razy większą.
            Tacy kierowcy zapominają o tym, że jedzie KIEROWCA a nie samochód.
            W razie wypadku odpowiada KIEROWCA a nie samochód.
            Ci negatywni bohaterowie dróg mają "KRÓTKI" rozum.
          • Gość: JJK Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.pr.radom.net 04.05.07, 10:23
            Ależ nikt nie miałby pretensji jakby normalni te przepisowe 50-60 jeździli
            prawym pasem. Proste ?
            A jak ktoś inny chce jechać szybciej (nawet i 100) to tym z prawego pasa nic do
            tego. Ich obowiązkiem jest jechać prawym pasem, jeśli jest wolny.
            Gadanie o zniszczonym prawym pasie to bzdura, pisałem już o konkretnych ulicach
            gdzie takich kierowców widzi się bardzo często.
            Dla mnie jazda lewym pasem szczególnie gdy mamy kogoś za plecami to zwykłe
            utrudnianie ruchu i wykroczenie ruchu drogowego, ponieważ w Polsce obowiązauje
            ruch prawostronny. (Takim samym utrudnieniem jest jazda 30 km/h czy też
            ślamazarne ruszanie spod świateł)
            A i jeszcze jedno, uważam, że za takie wykroczenia popełniane świadomie
            (podobnie jak nieuwżywanie kierunkowskazów przy zmianie pasa ruchu) powinien
            być wysoki mandat karny.

• Gość: normaly 01 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:16
              Gość portalu: JJK napisał(a):

> Ależ nikt nie miałby pretensji jakby normalni te przepisowe 50-60 jeździli
              > prawym pasem. Proste ?
              > A jak ktoś inny chce jechać szybciej (nawet i 100) to tym z prawego pasa nic do
              >
              > tego. Ich obowiązkiem jest jechać prawym pasem, jeśli jest wolny.
              > Gadanie o zniszczonym prawym pasie to bzdura, pisałem już o konkretnych ulicach

Na tych jadących znacznie ponad 50 w terenie zabudowanym powinna być POLICJA.
              Najbardziej poszkodowani w wypadkach są piesi, rowerzyści i jadący z prawidłową
              prędkością.
              • Gość: JJK Masz rację co nie zmienia faktu, że jazda lewym IP: *.pr.radom.net 04.05.07, 17:06
                pasem gdy prawy wolny to z jednej strony wykroczenie, a z drugiej strony zwykłe
                buractwo i żadne argumenty przeciw tego nie podważą.
    • Gość: Sońka Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 82.139.33.* 04.05.07, 15:27
      Pablo ma rację.Jazda a raczej wleczenie sie lewym pasem jest tak samo naganne
      jak znaczne przekroczenie prędkości.Tylko dlaczego karze się tylko tych
      przekraczających tą prędkość?
      • Gość: Adam Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:08
        Dzisjaj jadąc przepisowo czyli 50 km/h jakiś kretyn wyprzedził mnie z impetem i
        zaczął gwałtownie hamować przede mną, żeby mi niby pokazać że jestem
        zawalidrogą. I jedź tu człowieku przepisowo jak taki kretyn jeden z drugim chce
        jechac 100 przez miasto.
        • Gość: normalny A dlaczego jeśli łaska? IP: *.tkdami.net 04.05.07, 21:33
          Jeśli jadę z przepisową max. prędkością to niezależnie którym pasem jadę nikt
          poza pojazdami uprzywilejowanymi nie ma prawa mnie wyprzedzić ani lewym ani
          prawym pasem. Pojazd uprzywilejowany i tak muszę widzieć i ułatwić mu przejazd.
          Natomiast bandytom drogowym ani myślę zjeżdżać z drogi. Szaleć i zabijać się
          buraki i gó..arze to na własny rachunek. I proszę dla takich zachowań nie
          szukać usprawiedliwień w przepisach bo ich nie ma!
          • Gość: Adam Re: A dlaczego jeśli łaska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:54
            Ja jechałem drogą o jednym pasie w jednym kierunku, więc nie zajmowałem lewego
            pasa. Temu kretynowi poprostu przeszkadzało to, że jechałem porzepisowo czyli 50
            w porywach 60 km/h.
          • Gość: normalny 01 Re: A dlaczego jeśli łaska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 23:34
            STOP bandytom drogowym.
          • Gość: JJK najlepiej jeszcze zacznij zajeżdżać drogę IP: *.pr.radom.net 04.05.07, 23:53
            bo przecież jedziesz z dozwoloną prędkością i nikt nie ma prawa Cię wyprzedzić.
            Bzdury piszesz i tyle.
            Nikt od Ciebie nie wymaga by zjeżdzać z drogi tylko byś jechał zgodnie z
            przepisami tj. prawym pasem bo tak stanowi Kodeks Drogowy.
            A jak Ktoś chce pojechać o 10 czy 20 km/h szybciej to jest jego sprawa, a nie
            Twoja.
            Są takie ulice w mieście gdzie spokojnie można jechać 60 i więcej.

• Gość: Gosc Re: najlepiej jeszcze zacznij zajeżdżać drogę IP: *.pr.radom.net 09.05.07, 10:30
              > Bzdury piszesz i tyle.

Nie lubie slamazarnych kierowcow, do szalu doprowadza mnie gdy musze zatrzymywac
              sie na zielonym swietle, ale niestety nie jestes konsekwentny w tym co piszesz.

> Nikt od Ciebie nie wymaga by zjeżdzać z drogi tylko byś jechał zgodnie z
              > przepisami tj. prawym pasem bo tak stanowi Kodeks Drogowy.

Jesli mowi sie A to sie mowi rowniez B

> A jak Ktoś chce pojechać o 10 czy 20 km/h szybciej to jest jego sprawa, a nie
              > Twoja.

Nikt od Ciebie nie wymaga bys jechal 10 cz 20km/h tylko byś jechał zgodnie z
              przepisami tj. tyle ile przepisowa predkosc w obszarze zabudowanym 50km/h bo tak
              stanowi Kodeks Drogowy. Celowo parafrazowalem abys zrozumial, ze wybiorczo
              traktujesz pojmowanie lamania przepisow. Jazda lewym pasem z max dozwolona
              predkoscia Ci przeszkadza, a jazda 70km/h po miescie juz nie..

> Są takie ulice w mieście gdzie spokojnie można jechać 60 i więcej.

Dopoki na tych ulicach nie zostana ustawione znaki zezwalajace na jazde wiecej
              niz 50km/h to... lamiesz przepisy. Badz wiec konsekwentny w tym przestrzeganiu
              przepisow, bo traktujac przepisy wybiorczo zachowujesz sie dokladnie jak Ci co
              to uwazaja, ze sa panami szos w swoich autach. Jedzie sobie pozniej ktos prawym
              pasem, chce skrecic w lewo a tu po lewym pasie jakies barany mu 70-100km/h
              zasuwaja.
              • Gość: JJK Re: najlepiej jeszcze zacznij zajeżdżać drogę IP: *.pr.radom.net 10.05.07, 21:31
                tak traktuję przepisy wybiórczo.
                A teraz przeczytaj i zrozum :
                1.Jazda lewym pasem nawet z dozwoloną prędkoscią gdy prawy jest wolny jest
                łamaniem przepisów.
                2.Jazda dowolnym pasem w mieście ponad 50 km/h jest łamaniem przepisów.

Ja łamię świadomie 2 punkt ponieważ jeżdzę szybciej, a przeszkadza mi jak ktoś
                łamie punkt 1.

A jak ktoś jedzie prawym pasem i chce skręcić w lewo to musi przepuścić tych co
                jadą lewym pasem bo tak stanowi kodeks drogowy :-)
                • Gość: szofer Już niedługo. IP: *.tkdami.net 10.05.07, 22:23
                  Nie bądź taki asior. W Warszawie już wielu playboyów-ścigantów takich jak Ty
                  dostało zdrową nauczkę i poruszają się pokornie 50 km/godz. Policjant nie
                  ukarze jadącego lewym pasem z przepisową prędkością, bo zrozumie, że stan
                  nawierzchni na prawych pasach często grozi uszkodzeniem zawieszenia. Natomiast
                  za przekroczenie tej prędkości wlepi Ci zdrowy mandat i parę punktów karnych.
                  Więc szalej dziecinko, szalej a... będzie mniej wariatów na drogach.
                  • Gość: JJK Re: Już niedługo. IP: *.pr.radom.net 10.05.07, 23:47
                    rozśmieszyłeś mnie.
                    No chyba, że ścigant dla Ciebie to już od 51 się zaczyna :-) a dochodzący do 70
                    w mieście na prostej szerokiej ulicy dwupasmowej to już w ogóle szaleniec.

A i bez poufałości proszę w sensie dziecinko bo razem samochodzików nie
                    pasaliśmy i nie bardzo sobię życzę takich wycieczek personalnych.

• Gość: szofer Re: Już niedługo (do JJK) IP: *.tkdami.net 11.05.07, 00:07
                      Nie bredź o 51 km/godz. Z własnych obserwacji wiem, że to niejednokrotnie ponad
                      stówa. A o dziecinkę się nie obrażaj bo takie poglądy na temat ruchu drogowego
                      jak Ty, mają niedowarzeni 18 letni kierowcy wracający z dyskoteki zabierający 4
                      nastolaty i 4 kumpli, a podpuszczani przez nich popisują się pędząc ile tylko
                      bryka wyrobi i... lądują na drzewie ku rozpaczy rodziców. A jeżeli Ty nie
                      jesteś dziecinką mając takie poglądy na ruch drogowy to przepraszam ale to tym
                      gorzej dla Ciebie.
        • Gość: JJK To co opisujesz to już zwykła patologia IP: *.pr.radom.net 04.05.07, 23:56
          choć osobiście nigdy czegoś takiego bym nie zrobił,
          ale czasami irytują mnie tacy powolni co to ruszają jak żółwie spod świateł,
          a potem sie rozpędzają całą wieczność do tych 50-60.
          • tomus2221 Re: To co opisujesz to już zwykła patologia 05.05.07, 00:09
            Gość portalu: JJK napisał(a):

> choć osobiście nigdy czegoś takiego bym nie zrobił,
            > ale czasami irytują mnie tacy powolni co to ruszają jak żółwie spod świateł,
            > a potem sie rozpędzają całą wieczność do tych 50-60.
            Te 50 albo 60km/h to juz bym przezyl,ale niech te pierdoly i miernoty naucza
            sie ruszac dynamicznie,a nie jak woły jadą.I niech naucza sie myślenia za
            kółkiem.
            • Gość: Adam Re: To co opisujesz to już zwykła patologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:32
              > Te 50 albo 60km/h to juz bym przezyl,ale niech te pierdoly i miernoty naucza
              > sie ruszac dynamicznie,a nie jak woły jadą.I niech naucza sie myślenia za
              > kółkiem.

Dobrze myślisz, bo tych 100 km/h mógłbyś już ty albo ktoś inny nie przeżyć.
    • Gość: 6 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 09.05.07, 02:12
    • Gość: xxx Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 09.05.07, 16:22
      po co?
      • Gość: orbita Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 82.139.53.* 10.05.07, 15:37
        wolno czy szybko, napewno bezpiecznie.nie rozwiązany jest do tej pory problem
        poruszania się po rondzie przy jeżdzie w lewo. po lewym pasie czy prawym,
        • Gość: ste3fa Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.136.unknown.vectranet.pl 10.05.07, 17:03
          jak nie ma namalowanych znaków poziomych na rondzie o dwóch pasach ruchu skręcając w lewo wjeżdżamy z pasa lewego i ustawiamy się na rondzie na wewnętrznym pasie a zjeżdzając z ronda ustepujemy pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na pasie zewnętrznym.
          • tomus2221 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p 10.05.07, 17:06
            Gość portalu: ste3fa napisał(a):

> jak nie ma namalowanych znaków poziomych na rondzie o dwóch pasach ruchu
            skręca
            > jąc w lewo wjeżdżamy z pasa lewego i ustawiamy się na rondzie na wewnętrznym
            pa
            > sie a zjeżdzając z ronda ustepujemy pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na
            p
            > asie zewnętrznym.
            Tylko u nas do tych baranów to nie dociera i jezdza jak chca.
            • Gość: jacek Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 82.139.53.* 10.05.07, 19:17
              rondo warszawskie. tam tirowcy nagminnie z kierunku w-wy w lewo po zewnętrznym
              pasie i tak jak z poprzedniej wypowiedzi wynika trzeba ich przepuścić
              • Gość: ste3fa Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: 194.117.241.* 11.05.07, 09:34
                na rondzie kozienickim robią podobnie ale tam wymusza to szerokość pasów ruchu -
                nie mieszczą się na pasie wewnętrznym - kółko jest zbyt małe.
                a w lewo po pasie zewnętrznym skręcają nie tylko tiry. niestety. i niestety
                muszisz takiego głąba przepuścić bo albo wjedzie ci w tył albo ty mu w bok
          • Gość: Ja Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:34
            I co tłumoku - od lewej krawędzi skręcasz w prawo ? No to masz przechlapane !
            Nie nadajesz sie jeszcze do samodzielnej jazdy !!! Zapamiętaj w prawo - tylko
            przy prawym krawężniku, a w lewo - przy lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej,
            lub przy osi drogi dwukierunkowej. Oczywiście, że w lewo i w prawo można z
            każdego pasa przeznaczonego do jazdy w tym kierunku. NIE INACZEJ !!!
            • Gość: moralista Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 11.05.07, 19:46
              Odstresowany po tych wyzwiskach ? Przyszła ulga i przeszedł stres ?
    • Gość: kierowca też Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 11.05.07, 19:43
      Zgodnie z przepisami to tak, ale na prawym pasie są dziury po ukradzionych
      kratkach kanalizacyjnych i duże i głębokie ubytki w asfalcie. Jak tam zjeżdżać,
      aby urwać koło, zawieszenie lub spowodować wypadek ?
      A skąd wiesz, że jadą 27 km/godz, może jadą 50 ?
      • Gość: Nemo Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:05
        Mnie "u was" najbardziej irytuja nastepujace akcje:
        -wyskoki z drogi podporzadkowane przed sama maske,w sumie nic, wystarczy depnąc
        i juz, nie ma problemu, ale nie,w 99 na 100 przypadkach, taki jelen wyjezdza i i
        jedynka do15 km/h 2 do 30 km/h .
        - druga akcja, to np.dwa pasy do jazdy na wprost, swiatla, staje sie na lewym
        pasie za niesygnalizujacym zamiaru skretu w lewo samochodem, zapala sie zielone,
        a imbecyl wlacza lewy kierunkowskaz, i przy niekorzystnych wiatrach nici z jazdy.
        Powyzsze, u was, w Radomiu, jest jakby sportem miejskim, niespotykanym w takim
        natezeniu jak tu, w innych miastach.
        O imbecylach w wypierdzianych padlinach z rynnami zamiast wydechow i workami na
        smieci na szybach, nie warto wspominac.
        to tyle, a teraz kaman, do ataku ;->

• tomus2221 Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p 11.05.07, 21:48
          Zgadzam sie z tym.
          Nemo napisał:druga akcja, to np.dwa pasy do jazdy na wprost, swiatla, staje
          sie na lewym
          pasie za niesygnalizujacym zamiaru skretu w lewo samochodem, zapala sie zielone,
          a imbecyl wlacza lewy kierunkowskaz, i przy niekorzystnych wiatrach nici z
          jazdy.
          Wiesz moze tym idio... wydaje ze oszczedza na zarowkach.Trąbić trąbic i
          jeszcze raz trąbić na takich głupoków to może cos do poniektórych
          dotrze,chociaż wątpie bo zawsze sie patrza ze zdziwieniem,nie wiedza o co
          chodzi.
          Co mnie drażni jeszcze,otóż to-wjeżdzanie na skrzyzowanie na chama,pomimo tego
          ze burak widzi ze juz zapala sie czerwone i potem przez takiego pajaca przez
          kilka sekund pas jest zablokowany.
          Co do ruszania spod świateł to odnosze wrażenie ze kierowcy wogóle nie wiedza
          co to pedał gazu. I nieważne jest, że za nim stoi iles tam aut,wazne że to ON
          przejedzie przez to skrzyżowanie. A najwiekszym przejawem buractwa jest
          parkowanie szczególnie pod marketami,niewazne ze są linie namalowane i tak ćwok
          staję na ukos na dwoch miejscach bo jemu wygodniej,jak pod oborą.
          • Gość: ok Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 11.05.07, 23:50
            słuchajcie to ja mam do was pytanie
            Czyja bedzie wina jezeli powstanie klizja na rądzie "warszawskim"
            Wiadomo że jadąc od wawy i chcąc skrecic na Rzeszów muszę jechać lewym pasem
            bo z prawego mogę jechać na kielce albo do centrum
            a ktos jedzie inaczej z prawego właśnie bo tak sie czesto zdarza i zajerzdza
            droge temu co prawidłowo jedzie do centrum czyli prosto
            czy wina jest tego co jechał na rzeszów bo nie tym pasem jechał czy drugiego bo
            nie ustąpił
            zwracam uwagę na znaki poziome
            Pytałem sie policjantów to dyplomatycznie powiedział ze nie wie
            co wy na to??
            • Gość: Ja Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 12.05.07, 07:31
              Wina będzie tego, który zmienia pas ruchu nie ustąpując pierwszeństwa przejazdu
              pojazdowi poruszającemu sie tym pasem. A nie jest istotne czy ktoś jedzie do
              centrum Radomia, do Warszawy, do Rzeszowa, czy do Koziej Wólki. Tak wynika z
              organizacji ruchu wyrażonej na tym SKRZYŻOWANIU dróg znakami poziomymi.
              • Gość: i ja Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 12.05.07, 08:51
                NIe tak do końca
                Bo jadący prawym pasem od wawy wjeżdzając na rondo z prawego pasa może pojechać
                w prawo albo prosto a chcąc jechać w lewo należy ustawić sie na lewy pas
                Tak ze w tym przypadku osona jadąca do centrum jedzie prawidłowo i nie powinna
                być winna złamaniem przepisu przez drugiego
                Znaki poziome tak właśnie wskazuja
                to ten na rzeszów czyli z prawego w lewo łamie przepis i zmienia pas przy
                zjeżdzie
                jezeli sie myle to mnie poprawcie
                • Gość: Ja Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 12.05.07, 09:18
                  No i widać, że Ty masz problem. Zatem do nauki, nigdy na to nie jest za
                  późno. Podpowiem Ci - w każdym miejscu drogi bez względu na jej geometrię
                  (łuk, wzniesienie itd) bądź organizację ruchu (przepisy ogóle lub znaki
                  drogowe), kierujący pojazdem może zmienić pas ruchu ustępując pierwszeństwa
                  pojazdom znajdującym się na pasie, na który zamierza wjechać.
                  • Gość: i ja Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 12.05.07, 11:49
                    Ni tak do końca
                    Bo jak mamy drogę trzy pasy w jednym kierunku ( 1905 roku) roku
                    czyja będzie wina jeżeli przy zmianie pasa ze skrajnych zderzą sie dwa pojazdy
                    na środkowym
                    • Gość: Adam Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:49
                      Przy trzech pasach ruchu wjeżdżając na środkowy pas, jadący skrajnym lewym pasem
                      ma obowiazek ustapić jadacemu prawym skrajnym pasem wjezdzajacemu na pas srodkowym.
                      • Gość: Jasio Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.tkdami.net 13.05.07, 16:32
                        A nie odwrotnie ?, trzeba przeczytać kodeksie drogowym
                        • Gość: JJK ludzie o czym ta dyskusja IP: *.pr.radom.net 13.05.07, 21:08
                          Art. 22.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić
                          pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać,
                          oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Trzeba wyjasnić ? czy wszystko jasne ? :-))
                    • Gość: JJK <a href="http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0908.htm" target="_b IP: *.pr.radom.net 12.05.07, 17:03
                      tutaj jest wszytsko,
                      wystarczy tylko raz przeczytać, ale ze zrozumieniem :-)
    • Gość: eda Re: K I E RO W CY z lewych pasów zjeżdżajcie na p IP: *.internet.radom.pl 13.05.07, 20:43
      Jeżdżę lewym pasem po to by skręcić w lewo, a jeżeli chcecie jeździć lewym
      pasem z prędkością 100km/h w mieście to nie nażekajcie na tych co jeżdżą
      wolniej. Bardziej niebezpieczną jazdą jest przejeżdżanie na czerwonym świetle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka