Dodaj do ulubionych

Radomski "Plastyk"

12.06.03, 09:20
Kilka dni temu kolega nauczyciel z "Plastyka" powidział,że są największą
szkołą plastyczną w Polsce. Nie wierzyłem, ale sprawdziłem i rzeczywiście:
Radomski "Plastyk" to największa tego typu szkoła w Polsce, mimo że powstała
kilka lat temu. Muzyczna też mogłaby być duża, ale wiele dzieci które zdały
egzamin musiały odejśc z płaczem bo nie ma ich gdzie uczyć. Ciekawe jak
sobie z tym radzi "Plastyk" po wyburzeniu pracowni na 25 Czerwca.Może ktoś
opowie o tej szkole.
Obserwuj wątek
    • Gość: jk Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 12.06.03, 12:04
      Polecam stronę szkoły w internecie:

www.zspradom.republika.pl
      • Gość: Sprawiedliwy Re: Radomski 'Plastyk' IP: 158.66.132.* 12.06.03, 14:56
        Szkoła jest być może największa i być może jedna z najlepszych, tylko trzeba
        zadać sobie pytanie czy jest to tylko zasługa ostatnich czterech lat, obecnej
        dyrekcji i obecnego grona pedagogicznego. Wchodząc na wskazaną stronę w
        internecie, doznałem niemiłych odczuć.Jestem zaskoczony niemile tym, co tam się
        znajduje odnośnie historii szkoły. Jedna wielka "enigma". Brak jest
        faktycznych początków i kontynuacji dziejów szkoły. Z opisu wynika, że szkoła
        liczy sobie 4 lata (od 1999 r.) i w związku z tym nielogicznym jest to, co
        napisane jest dalej, że w 2000 r. obchodziła 10-lecie. Szkoła zawsze była
        odzielną szkołą, choć w ramach ZSB i mowa o wyodrębnieniu się z tego zespołu
        nie jest do końca prawdą, a przynajmniej wprowadza czytającego w błąd. W ten
        sposób jednocześnie szkoła pozbawia się 10 lat swojej historii.
        Wypadałoby też, gwoli prawdy historycznej oddać sprawiedliwość przynajmniej
        tym, dzięki którym ona powstała, jak chociażby byłemu dyr. ZSB Panu Markowi
        Stanikowi, choć nie tylko.
        Stwierdzić należy, że ten cały rys historyczny szkoły jest bardzo enigmatyczny
        i wypadałoby aby ktoś z odpowiedzialnych za stronę osób się tym zajął.
        Odnoszę wrażenie, że komuś bardzo zależy aby odciąć się od faktycznych korzeni
        tej szkoły, przedstawiając tylko część prawdy o niej, ale część prawdy jest
        niestety tylko półprawdą.
        • isoxazolidine Re: Radomski 'Plastyk' 12.06.03, 15:09
          Uczeszczalem do Budowlanki na Kosciuszki w czasie kiedy krystalizowala sie szkola plastyczna. I
          pamietam pierwszy rok naboru do "plastyka". Dla mnie nie ulega watpliwosci, ze szkola powstala tylko
          dzieki wielkiemu zaangazowaniu ówczesnego dyrektora Sawickiego. Jesli ktos probuje tworzyc historie
          szkoły w oderwaniu od tych faktow to jest po prostu bezczelnym oszustem. Zreszta kadra ZSB (czyli
          niegdysiejszej "przemyslowki") byla i jest autorem wielu cennych inicjatyw. Malo kto dzis pamieta, ze
          wieczorowa szkola Inzynierska NOT w radomiu powstala w 1949 roku dzieki inicjatywie owczesnych
          nauczycieli "przemyslowki" i na poczatku dzialala w obiektach przy ul. Kosciuszki. Ta szkola stala sie
          poczatkiem obecnej Politechniki. Jako drugi, nieco nowszy przyklad podam SKRZR, ktorego efekty
          dzialania zaczynaja juz byc coraz lepiej widoczne.

pzdr.
        • Gość: kilof Re: Radomski 'Plastyk' IP: 158.66.132.* 12.06.03, 15:48
          Gość portalu: Sprawiedliwy napisał(a):

> Szkoła jest być może największa i być może jedna z najlepszych,

Sprawiedliwy !!!
          Czy Ty przypadkiem nie uczysz w tej szkole ? A może ktoś z rodziny?
        • Gość: WP Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.tkdami.net 12.06.03, 21:55
          Radom może być dumny z "plastyka". Szkoła także ma prawo do własnej dumy. Ale
          na sukces rzeczywiście pracowało wiele osób. Pamiętam 1-sz nabór i emocje z nim
          związane. Poskładane podania, egzaminy wstępne, wyniki, przyjęcia lub
          nieprzyjęcia do szkoły i początek roku szkolnego - pierwsze zebranie rodziców,
          gdy dowiedzieliśmy się, że szkoła nie jest "legalna". Czy będzie podlegać pod
          ministra kultury, czy ministra edukacji. A co będzie jak jej nikt nie będzie
          chciał. My, rodzice i nauczyciele, założyliśmy nawet "Stowarzyszenie do spraw
          krzewienia kulury" (dobrze nie pamiętam nazwy, ale pewnie gdzieś w dokumentach
          jeszcze mam - ciekawe co się z nim stało). Była propozycja, że wtedy dzieci
          będą rozesłane po innych liceach ogólnokształcących. Napięcie.
          Takie ( w skrócie) były początki tej szkoły. Jednak dzięki takim jak: ówczesny
          dyrektor ZSB - pan M.Stanik, nauczyciel polskiego - pan Z.Wieczorek (1-szy
          wychowawca) i wszyscy pozostali nauczyciele liceum powstało. Jestem dumna, że
          moja córka była w gronie pierwszych absolwentów tej szkoły.
          Teraz marzy mi się, żeby szkoła myzyczna również miała swoje miejsce w mieście.
          Mam nadzieję, że radomianie również tego oczekują. Pozdrawiam.
          • muzyk2 Re: Radomski 'Plastyk' 13.06.03, 01:16
            Serdecznie pozdrawiam pani Walentyno.
        • Gość: K2 Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 11:24
          Gość portalu: Sprawiedliwy napisał(a):

> Szkoła jest być może największa i być może jedna z najlepszych, tylko trzeba
          > zadać sobie pytanie czy jest to tylko zasługa ostatnich czterech lat, obecnej
          > dyrekcji i obecnego grona pedagogicznego. Wchodząc na wskazaną stronę w
          > internecie, doznałem niemiłych odczuć.Jestem zaskoczony niemile tym, co tam
          się
          >
          > znajduje odnośnie historii szkoły. Jedna wielka "enigma". Brak jest
          > faktycznych początków i kontynuacji dziejów szkoły. Z opisu wynika, że
          szkoła
          > liczy sobie 4 lata (od 1999 r.) i w związku z tym nielogicznym jest to, co
          > napisane jest dalej, że w 2000 r. obchodziła 10-lecie. Szkoła zawsze była
          > odzielną szkołą, choć w ramach ZSB i mowa o wyodrębnieniu się z tego zespołu
          > nie jest do końca prawdą, a przynajmniej wprowadza czytającego w błąd. W ten
          > sposób jednocześnie szkoła pozbawia się 10 lat swojej historii.
          > Wypadałoby też, gwoli prawdy historycznej oddać sprawiedliwość przynajmniej
          > tym, dzięki którym ona powstała, jak chociażby byłemu dyr. ZSB Panu Markowi
          > Stanikowi, choć nie tylko.
          > Stwierdzić należy, że ten cały rys historyczny szkoły jest bardzo
          enigmatyczny
          > i wypadałoby aby ktoś z odpowiedzialnych za stronę osób się tym zajął.
          > Odnoszę wrażenie, że komuś bardzo zależy aby odciąć się od faktycznych
          korzeni
          > tej szkoły, przedstawiając tylko część prawdy o niej, ale część prawdy jest
          > niestety tylko półprawdą.

MEGALOMANIA I BRAK KULTURY OBECNYCH WŁADZ SZKOŁY !
          • Gość: K3 Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.tkdami.net 20.06.03, 18:15
            Tak, chyba K2 ma rację, ale raczej więcej po obecnej dyrekcji spodziewać się
            nie można. Taki malutki człowieczek, za to kompleksy wielkie.
    • Gość: kojot Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 12.06.03, 21:59
      To ciekawe. Może jeszcze ktoś ma wspomnienia związane z tą szkołą.
    • pies22 Re: Radomski 'Plastyk' 14.06.03, 09:54
      Oglądałem prace uczniów tej szkoły wielokrotnie, ostatnio podczas dni Radomia.
      Poziom malarstwa jest niezbyt wysoki i jest tu wiele do zrobienia. Nauczyciel
      z którym rozmawiałem na placu powiesdział mi że w zasadzie nie mają pracowni
      tylko malutkie klitki po schronisku młodzieżowym. Moze poszerzenie bazy o
      warsztaty po odziezówce poprawi sytuacje, bo to olbrzymia szkola.Teraz czas na
      wysoki poziom.Pozdrawiam znajomych.
    • Gość: kozak Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.radom.leased.ids.pl 20.06.03, 16:15
      Niech żyje i rozkwita ta wspaniała buda. Życzę wyegzekwowania od władz
      pracowni, które poprzednia władza zburzyła poświęcając życie ludzkie niewinnego
      człowieka. Wiwat PLASTYK.
      • pies22 Re: Radomski 'Plastyk' 20.06.03, 23:17
        Wiwat dziewczyny z Plastyka. Maja fantazje i urok osobisty.
        • isoxazolidine Re: Radomski 'Plastyk' 21.06.03, 11:19
          mmmm ...... pamietam jeszcze tą i ową z czasow kiedy plastyk byl jeszcze czescia ZSB .....
          • Gość: jk Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 21.06.03, 14:23
            Teraz te dziewczyny sa juz magistrami, czasem sztuki magistrami, a i dzieci
            juz maja. Czas leci...
            • Gość: zz Re: Radomski 'Plastyk' IP: *.radom.pilickanet.pl 21.06.03, 15:07
              Gość portalu: jk napisał(a):

> Teraz te dziewczyny sa juz magistrami, czasem sztuki magistrami, a i dzieci
              > juz maja. Czas leci...

To nie wszyscy po plastyku zostają później mgr sztuki, a tacy przecież
              kierunkowo uzdolnieni.... (chyba że masz na myśli sztuki wszelakie, nawet i te
              bez szkół)
              • muzyk2 Re: Radomski 'Plastyk' 23.06.03, 15:53
                A czy wszyscy po skórzance sa szewcami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka