Dodaj do ulubionych

Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię

25.07.07, 01:05
Gdzieś wyczytałem że wykształcenie specjalisty na studiach dziennych kosztuje
około 200.000 pln. Jeżeli my podatnicy wykładamy tyle pieniedzy na
wykształcenie człowieka który miał nas leczyć, a on bez żadnych skrupułów ma
nas gdzieś i nie bacząc na nic wyjeżdża leczyć innych, to myślę że powinien
zwrócić zainwestowane w niego pieniądze i niech sobie wtedy jedzie. Dwieście
tysiączków do kasy państwa lub uczelni która wydała mu dyplom i dopiero wtedy
wyjazd za granicę do pracy. Dlaczego my za nasze pieniądze mamy kształcić i
szkolić personel medyczny wszystkich szczebli dla całej Europy? Czyżbyśmy
byli tak bogatym narodem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dariusz wyjadą tylko młodzi(30-45 lat) inni zostaną!!! IP: *.tkdami.net 25.07.07, 07:34
      Tam nie ma głupich - potrzebują młodych z doświadczeniem. Starzy są za starzy -
      pracodawca tamtejszy chce pracownika który popracuje kilkanaście lat a nie 5,
      młodzież po studiach też nie pojedzie (brak doświadczenia) po za tym jak
      wyjedzie ok. 20 % to nasi im podniosą pensje.
      • Gość: pekin2008.com.pl ____________________ www.pracawhiszpanii.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:44
        WWW.PRACAWHISZPANII.PL
    • Gość: # Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.pse.pl 25.07.07, 07:34
      ....no to zróbmy coś, żeby zostali. Nie można wciąż tylko mówić o lojalności
      wykształconego człowieka. Przecież nie tylko wykształceni lekarze wyjeżdzają. A
      informatycy? Ekonomiści? Myślisz że ich kształcenie kosztowało mniej.
    • Gość: SA Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 08:20
      "Dwieście tysiączków do kasy państwa lub uczelni która wydała mu dyplom i
      dopiero wtedy wyjazd za granicę do pracy"-brednie piszesz, nie wiem czy
      pamiętasz ale jesteśmy w UE, nie zapewniając godziwej płacy Polska pozbędzie się
      ludzi młodych i wykształconych.
      • Gość: Maciek Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: 82.139.38.* 25.07.07, 08:45
        Zauważ że w większości nawet BOGATSZYCH krajów Unii lekarz musi zapłacić za studia jak chce wyjechac do pracy za granice.
    • Gość: Edi Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: 82.139.38.* 25.07.07, 08:43
      Lekarze prosze was jedźcie do Hiszpanii Tam bedziecie strajkować że CHOOO!!!!
    • Gość: franz Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 08:45
      Wykształcenie lekarza kosztuje mniej niż 15.000 rocznie, czyli 90.000zł. To
      łatwe do obliczenia, bo tyle płaci się na studiach płatnych. Od tego należy
      odjąć zysk uczelni. 200.000zł to może być kwota łącznie z przedszkolem
      podstawówką i liceum.
      • Gość: Sa Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 08:56
        Prawda, niech oddają za przedszkole i jazda do Hiszpanii, społeczeństwo sobie
        poradzi, zatrudni się znachorki z Ukrainy i Ugandy!!!!
    • Gość: MAGDA dlaczego sam nie zostales lekarzem IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 09:39
      ot co.dlatego.ze maja w glowie.JAKIM PRAWEM UTRZYMUJEMY BEZROBOTNYCH PLACAC IM
      MILIONY ZASILKOW ZA TO ZE NIE CHCIALO IM SIE
      UCZYC????????????????????????????????????????????????????????
      • Gość: magda Re: dlaczego sam nie zostales lekarzem IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 09:43
        jakim prawem z pieniedzy rzadowych finansowane sa koscioly,wyplacane becikowe
        alkoholikom ktorzy rodza by przechlac te pieniadze,a potem placimy zasilki na
        patologie,domy dziecka itp.i to kosztuje o wiele wiecej niz wyksztalcenie
    • Gość: obserwator Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:05
      Genialne, nigdy bym na to nie wpadl. A co z innymi, którzy wyjechali, brakuje
      na przyklad kierowców tirów, co z informatykami i calą resztą wyksztalconych
      ludzi. Lekarz zarabiając tyle co kierowca administracji państwowej czy
      szprzątaczka w dużym mieście, pracując kilkanaście lat, już dawno odpracowal
      koszt studiów. Gdyby nawet mial placić, to zachowując proporcje, jakie istnieją
      w normalnych krajach, między zarobkami a kosztem studiów to w Polsce oplata za
      rok medycyny powinna wynosić trochę ponad tysiąc zlotych. Wlaśnie dlatego, że
      jesteśmy biednym krajem powinno się zrobić wszystko, żeby zatrzymać ludzi
      wyksztalconych, nie tylko lekarzy. Zrozumiano to już dawno w Czechach i na
      Węgrzech. Inna rzecz, że obecna wladza robi wszystko, żeby sklócić różne grupy
      spoleczne, co doskonale widać na różnych forach.
      • Gość: magda brawo obserwator IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 11:19
        zgadzam sie totalnie.sama pracuje w czechach i jestem baaaaardzo
        zadowolona.jestem za protestem krajowym.jakby wszyscy b.dobrze wyksztalceni
        odmowili pracy za takie psie pieniadze to moze by sie cos w tym chorym kraju
        zmienilo.narazie bez szans
    • archont_eponymos Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię 25.07.07, 11:25
      Tak, protest krajowy... Już to widzę.

Lekarze mają swoją broń - cudze życie, które olewają całkowicie. Stali się
      krzywoprzysiężcami, ludźmi bez honoru, dla których liczy się tylko to, by mieć
      trzeciego mercedesa.

A co ma zrobiś np. urzędnik państwowy, który ma ustawowy zakaz strajków, a
      zarabia tyle, że kot szukający po śmietnikacgh ości ma więcej? Im grozi
      więzienie - lekarzom nic... A, przepraszam, więcej w kieszeni, bo pacjent da w
      łapę za badania, które mu się należą - i to na państwowym sprzęcie...

Heh...
      • Gość: SA Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 11:30
        Biedni urzędnicy państwowi- chyba nie w Polsce, zarabiają wiele razy więcej razy
        od lekarzy a , średnia płaca w NFS to ponad 4500 zł,kierowca tam zarabia z 50000
        nie kłam populisto!!!!!!
        • Gość: student Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:38
          To niech zwrócą pieniądze za szeroko rozumianą edukację prawnicy, architekci i
          cały ten chłam wtjezdzający za granicę... moze ich wykształcenie nie kosztowało
          populisci
        • archont_eponymos Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię 25.07.07, 12:04
          tak, jak wyliczysz tę średnią biorąc pod uwagę pensję prezesa i stażysty,
          podzielisz na 2...

Nie wiem skąd w Polsce takie dziwne przekonanie, że w urzędach państwowych
          zarabia się 3000 na rękę. Idź, zatrudnij się, poczekaj do wypłaty i się sam
          przekonasz.

Może wtedy przestaniesz wierzyć w bzdury zasłyszane od sąsiadki, zaczynające
          się od słów "Panie, a na targu to słyszałam..."

I jeszcze jedno - jeżeli używasz górnolotnych wyrazów, to sprawdź najpierw ich
          znaczenie.
          • Gość: SA Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 12:14
            urzędnik to ma klawe życie, trochę papierków powypisuje, kawkę, herbatkę wypije,
            0 odpowiedzialności za wykonaną pracę a i kasa ogromna!!!!!
      • Gość: blek Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:48
        Trzeciego mercedesa ma kilkuprocentowa grupa, która wplywa na opinię o reszcie
        środowiska , jak w każdym zawodzie. 90 % ma dom czy samochód na raty splacane
        przez kilkadziesiąt lat, bo na lekarze jeszcze kredyty dostają, a konieczność
        ich splaty to wlaśnie praca z konieczności na kilku etatach. Może osoba piszaca
        o zarobakch urzędników administracji państwowej zastanowi się nad prestizem
        zawodu lekarza, którym naprawde cieszy sie na calym świecie. A zarabia
        kilkukrotność średniej pensji w krajach zachodnich, a stukrotność na przyklad w
        Afryce. Użyteczność jego pracy też jest wyzej oceniana. Odnośnie
        odpowiedzialności urzędników administracji państwowej, to nie slyszlem nigdy,
        żeby ktokolwiek poniósl odpowiedzialność za stracone na przyklad miliony euro
        należne nam z Unii Europejskiej, bo urzędnicy nie przygotowali we wlaściwym
        czasie potrzebnych dokumentów. Takich sytuacji bylo wiele.
        • archont_eponymos Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię 25.07.07, 12:12
          Prestiż lekarza? No ostatnio w Polsce, a tu żyjemy i naszego problemu się to
          tyczy, nie Ugandy, prestiż ten spada na łeb.
          Może jeszcze powiesz, że polityk też powinien mieć taki prestiż, że złego słowa
          nie wolno na niego powiedzieć?

Spójrz co wyrabiają lekarze - a raczej czego nie robią - i to o takim prestiżu
          mówisz? że płacić mamy za to my wszyscy? bo jesteśmy dla nich jedynie kupą
          rozkładającego się mięsa, z kieszeni którego należy wyciągnąć jak najwięcej...
          Są inne sposoby wyrażenie swoich postulatów, ale cóż, dali górnikom drogę
          przetrzeć, to teraz każdy, kto ma czym poszantażować, wychodzi na ulice...

Weźmy radomską zbrojeniówkę - byli, postali i nic nie osiągnęli. A czemu? bo za
          mało szumu było i nie szantażowali... A mogli przecież pobrać wyroby z własnych
          magazynów i z Kałachem pod sejm iść. Najwidoczniej mają wiecej opamietania,
          niż "prestiżowi" lekarze...
          • Gość: SA Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 12:27
            Prawdę gadasz, największy prestiż to ma ojciec dyrektor, każdego może bezkarnie
            opluć.
          • Gość: magda Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 15:32
            tak tylko oni protestowali o kwtoy zgodnie ze swoim wyksztalceniem.JAK MOZESZ
            POROWNYWAC WIEDZE OSOBY PRACUJACEJ FIZYCZNIE DO CZLOWIEKA Z DOKTORATEM????
            OPAMIETAJ SIE
            • archont_eponymos Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię 26.07.07, 09:13
              Wczytaj się w moją wypowiedź. Zrób to dokładnie.

I odpowiedz: w któeym momencie porównuję wiedzę tych dwóch grup?

Jedyne, co porównuję, to sposób strajku: lekarze wyszli z "bronią" w postaci
              nieleczenia, zbrojeniówka - tylko wyszła. Bez szantaży.

Najpierw przeczytaj, a potem odpowiedz.

I nie krzycz. Masz niskie mniemanie o sobie i za wszelką cenę pragniesz zwrócić
              na siebie uwagę?
              • Gość: magda Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.209.broadband5.iol.cz 26.07.07, 11:29
                mialam niskie jak zarabialam grosze w tym kraju.teraz jestem menedzerka w
                miedzynarodowej firmie i popieram emigracje kazdego czlowieka.kazdy ma prawo
                robic to co chce,w tym zwolnic sie i nie pracowac.nie jestem lekarzem ale
                zamiast trzymac w rekach przyszlosc narodu polskiego wybralam swoja przyszlosc
                i jest mi z tym po prostu rewelacyjnie.a zamiast strajku widzialabym jakby sie
                wszyscy pozwalniali,moze jakby doszlo do jakiejs tragedii to ktos przejzalby na
                oczy i zauwazyl ze ludzie ktorzy cale lata sie uczyli i zdobywali wiedze sa
                najcenniejsi.co z tego ze za 30 lat mialabym duzo pieniedzy (tak jak starzy
                lekarze) jak ja chce sie cieszyc zyciem teraz poki jestem mloda
      • Gość: magda Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 15:29
        jeszcze raz: kto bronil Ci byc lekarzem i miec tyle co oni.ja nie jestem
        lekarka,nikt u mnie w rodzinie nie jest ale wiem ile trzeba sie uczyc zeby cos
        miec.kazdy z nas ma wybor.
      • Gość: qwerty Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.aspektsc.pl 05.07.08, 18:45
        po prostu spierd... ! jesli tak ci zalezy na obecnosci lekarzy to
        oplac ich nalezycie, a jeslinie to morda w kubel, budowlancy
        zarabiaja wiecej w tym posranym kraju niz lekarz
    • Gość: Wiecznie zdrowy A ja im serdecznie pomacham !!! IP: *.33.radom.pilicka.pl 25.07.07, 12:27
      Niech jadą to zobaczą co znaczy byc lekarzem, może to czegoś ich nauczy, jak
      powinno wykonywac się swoją pracę.
      Swoją drogą ciekawe ilu zna hiszpański myślę że ok 0,1 - 0,3%, ale do
      sprzątania wystarczą podstawy.
      • Gość: salomon Re: A ja im serdecznie pomacham !!! IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 12:29
        Masz wiecznie_zdrowy rację, po co nam lekarze, wszyscy przecież najlepiej znamy
        się na medycynie.
      • Gość: Ula Re: A ja im serdecznie pomacham !!! IP: *.32.radom.pilicka.pl 25.07.07, 12:51
        A podobno w UM ma też być spotkanie odnośnie pracy dla urzędników w Hiszpanii,
        proponują po 6000 Euro miesięcznie, samochód, mieszkanie i willę nad morzem,
        ciekawa propozycja.
    • Gość: Marcin z Mallow Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: 86.43.81.* 25.07.07, 14:30
      Tylko prywatyzacja tego bagna zwanego sluzba zdrowia przyniesie korzysci. Jak
      narazie to wlasnie lekarze sa najbardziej przeciwko. Na zachodzie jest lepiej ?
      No jest bo tam nie ma zusow, srusow itp wynalazkow. Jak nie wykupisz sobie
      ubezpieczenia prywatnie to zdechniesz pod mostem lub w jakims podrzednym
      szpitaliku z minimalna obsluga. Tylko ze u nas ludzie sa za glupi do tego.
      Podejrzewam ze nawet likwidujac skladki zus i dajac te pieniadze ludziom do reki
      to moze tylko z 15% by wykupilo ubezpieczenie. Reszta to by pomyslala ze
      przeciez i tak nie choruje to po kiego grzyba wydawac forse. I to nas dzieli od
      zachodu, sposob myslenia. 40 lat komunizmu zrobilo swoje.
      • Gość: rena Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:23
        Zamiast zatrzymywać wykształconych lekarzy, podnosi sie limit miejsc na kierunek
        lekarski na wszystkich AM-ach w Polsce.Na stomatologii czy farmacji-nie, bo ci
        nie wyjeżdżają (są sprywatyzowani) tylko na lekarskim. A wykształconym (za nasze
        pieniądze):"Nie podoba sie, to wynocha!" No to będziemy płakać za kilka lat...
        • Gość: magda Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.209.broadband5.iol.cz 25.07.07, 15:35
          taaaak.podniosa liczbe miejsc a potem obnizy sie jakosc ksztalcenia i
          wyladujemy wszyscy z chustkami w brzuchach.wszyscy sie tak madrza bo poki sa
          zdrowi ich ten problem nie dotyczy.a jak stana w obliczu smierci i nie bedzie
          kto mial ich ratowac albo ich dzieci bo bedzie placz i jak oni tak mogli.a
          mogli.lekarz to zawod,jak kazdy inny a nie fundacja polsat.
      • Gość: x@y Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.43.udn.pl 25.07.07, 15:36
        Nigdzie radomskie doktory nie pojadą. Gdzie im będzie lepiej!
    • Gość: RADOMIANIN Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:20
      WOLNA WOLA....NIECH SPRÓBUJA....TYLKO ŻEBY ICH NIE ZASKOCZYŁY
      WYMAGANIA....POPROSTU JAKA PRACA TAKA ...PŁACA
      • sono_andrzej Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię 25.07.07, 20:11
        Niestety to bardzo złe zjawisko. Osobiście wiem, że wielu lekarzy- dobrych
        lekarzy uciekło z Radomia na wyspy. Teraz będzie ściągać Hiszpania...

Oby powiedzenie z jednej z akademii medycznych w kraju "Ucz się bo będziesz w
        Radomiu leczyć" nie stało prawdą. Radom musi mieć specjalistów, radomskie
        szpitale nie nie mogą wyglądać jak lecznice małego powiatu.
        Jesteśmy miastem subregionalnym, stolicą tzw. podregionu zatem muszą tu być
        dobrzy medycy.
        • Gość: J@K Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.tkdami.net 25.07.07, 20:26
          hehe Radomscy dobrzy lekarze:):):) niech jadą konowały bo tu tylko strajkować
          potrafią. Gdzie się nie obejrze to słysze o jakości naszych radomskich. Wszyscy
          do Lublina albo wawy uciekają bo tu prędzej umrzesz niż doczekasz się na dobrą
          poradę. Niech jadą do hiszpani tam ciepło, poopalają się bo tu dla nich miejsca
          nie ma a strata żadna. Zresztą szpital jeszcze chwila i do likwidacji i skończy
          się korzystanie ze sprzetu szpitalnego do prywaty.
          • Gość: x Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:24
            Jakie przenikliwe i mądre, w miesiąc nauczę się na pamieć.
            • Gość: studednt Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:46
              Nie doceniacie tego co macie. Szpital na Józefowie to jeden z lepiej
              wyposażonych szpitali na Mazowszu. Lekarze radomscy również posiadają dużą
              wiedze, chociazby z racji lat przepracowanych w tym zawodzie...młodych/poniekąd
              niedouczonych , bo studia te uczą tylko teorii a nauka praktyki nijak sie ma do
              realiów - na palcach jednej ręki można policzyc. Lekarze radomscy maja jedynie
              złą opinie na swoim podwórku. Syudenci z Radomia sa generalnie zdecydowanie
              lepiej oceniani niz ich rówiesnicy chocby z Warszawy. I mówie wam to ja
              student, któey w tym bagnie siedzi po uszy juz od 6 lat, a nie jakas bzdziągwa,
              która komentuje pierwszy lepszy artykuł lub słowa usłyszane od sąsiadki,
              których i tak w połowie nie rozumie
          • Gość: lekarz Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.tkdami.net 26.07.07, 01:25
            Do J@ka: chyba nie bardzo masz pojęcie o Tym co dzieje sie w Radomiu. Teraz
            jest strajk , nie wszystkie poradnie działają. Przed strajkiem jednak bardzo
            trudno bylo dostac się do specjalisty co wynikało niestety także z Twojej
            przyczyny- nie naciskałeś niestety na NFZ żeby poprawił kontrakty. Kolejki były
            w każdej przychodni a zatem gadanie, ze wszyscy pacjenci wyeżdżają poza Radom
            jest jakąs bzdurą i świadczy o nieznajomości tematu. Nie posiadasz też niestety
            umiejętności czytania ze zrozumieniem jak większosc forumowiczów z resztą.
            Akurat skłąda sie tak, że firma rekrutacyjna nieprzyechała po innych, także
            tych którzy kleca wypociny tylko po lekarzy! A czemu? bo są dobrzy skoro chcą
            placic im spora kasę a nie wam zieącym jadem forumowizom gw!i co tu komentowac?
            wystarczy umiec czytac:-)
            • Gość: du Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.radom.pilicka.pl 28.07.07, 14:05
              Jedż i nie tłumacz się. To ty naciskaj na NFZ bo to twój pracodawca(pośrednio).
              Ja mogę tylko narzekać że płacę jedną swoją pensję miesięczną na coś co nie
              działa. Nie przysyłaj nawet karki
    • Gość: hipek Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.tkdami.net 26.07.07, 17:31
      Szpital na Józefowie to prywatny folwark.
      • Gość: stach Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 17:22
        A może tych wszystkich biednych lekarzy by skontrolował skarbowy.Mają wille i
        bryki za grubą kasę a zarabiają tak malutko
      • Gość: As Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 17:32
        O Hipek ma wiele racji!!!!!!
    • Gość: af-bcn Dom z widokiem na morze - Może ... IP: 212.0.123.* 29.07.07, 22:26
      oczywiscie nie w Madrycie
      i nie na dzien dobry.
      "mkw. mieszkania kosztuje tam 4170-6215" EURO oczywiscie, nie zL
      • Gość: Tokarz Re: Dom z widokiem na morze - Może ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 22:50
        tzn. ze nasze dohhhtory będą tam klepać bidę tak ja my tutaj , to i dobrze za
        naszą krzywdę....niech i oni poczuję biedę , ja zarabiam marne grosze, 2000 zł
        jako tokarz, czy oni mają inne żołądki, chyba nie, mnie się też należy trochę
        luksusu !!!!!!a zdrowy jeszcze jestem
        • Gość: doktor juz Hiszpan Re: Dom z widokiem na morze - Może ... IP: *.Red-81-34-8.dynamicIP.rima-tde.net 30.07.07, 00:33
          I tu się brachu ( jak mawiał kapitan Smuga - a wiesz Ty, Dziecino,kto to
          kapitan Smuga?),mylisz. Ja wybrałem góry, bo je kocham. Warunek dla dyrekcji
          szpitala: dom ma być z pięknym widokiem na góry. I jest! Bo dyrekcji szpitala
          bardzo zależy na lekarzu z Polski( o wynagrodzeniu za pracę nie wspominam, by
          nie drażnić rodaków pozostających w Polsce).A narzekających pacjentów zapraszam
          do Hiszpanii, by zobaczyli podejście lekarzy hiszpańskich do chorego. Od razu
          mina zrzednie! Komplementy, jakie usłyszałem tu już po kilku dniach pracy też
          nie wzięły się bez powodu.Życzliwość pacjentów,z którymi z dnia na dzień coraz
          łatwiej mi rozmawiać pozwala żywić nadzieję,że trafiłem do normalnych
          ludzi.Kiedy Polacy opamiętają się i uświadomią sobie wartość ludzi opiekująych
          się nimi w chorobie?
          • usjwo Re: Dom z widokiem na morze - Może ... 30.07.07, 01:32
            > Kiedy Polacy opamiętają się i uświadomią sobie wartość ludzi opiekująych
            > się nimi w chorobie?

Może jak zaczną sie opiekować?

Usjwo
          • Gość: O RETY. Re: Dom z widokiem na morze - Może ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:49
            Oj doktorze już Hiiszpanie!,jeżeli nauki medyczne masz tak opanowane jak kanon
            młodziezowej literatury ,to tuszę,że w miarę gramotne Hiszpany dość szybko Cię
            z tejże krainy wy....ślą z powrotem na Ojczyzny łono !!!( nie kapitan Smuga
            tylko bosman Nowicki do WUJA Wafla) Dygresju paniał ? Wstyd !!!
            • Gość: max Re: Dom z widokiem na morze - Może ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 22:58
              przeczytaj "...wśród Łowców Głów", tam już kapitan, a nie bosman.
        • Gość: doktor Re: Dom z widokiem na morze - Może ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 19:50
          Drogi Tokorzu !
          Żołądki moze mamy takie same ale gfłowami się różnimy. Twoja daje dźwięk jak
          pusta beczka.
          • tartaczek Re: Dom z widokiem na morze - Może ... 16.08.07, 14:06
            Lekarze radomscy juz od jakiegos czasu pracuja w Hiszpanii wiec te
            pobozne zyczenia zyczliwych bliznich,ze sie nie sprawdza i.t.d. nie
            maja zastosowania.Skad tyle jadu i zawisci w tych rzekomych
            katolikach.Mala poprawka jesli idzie o wymiar urlopu:22 dni
            robocze.Rozne szpitale ,roznie pracuja.Chyba lepiej jednak pracowac
            w panstwowym.Pensje brutto zalezne od szpitala i regionu:od 3500-
            7000 euro brutto z dyzurami.Polscy lekarze maja automatycznie
            uznawane kwalifikacje ,czego nie mozna powiedziec o licznej grupie
            Latynosow(glownie argentynczykow) ,ktorzy pracuja najczesciej bez
            papierow.I nas za to nie lubia.
    • Gość: pawwww Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 17:41
      wiesz co a moze ty oddasz kase , ktora na ciebie wylozyli na edukacje, bo jestes
      tak glupi ze szkoda bylo na ciebie wydac zlamanego grosza. a moze niech zule
      oddadza i inne nieroby, moze dorzuc inzynierow i innych na ktorych wiecej sie
      wyklada, niech jada w koncu jestesmy w unii . w innych krajach jest tak samo i
      nikt z tego rabanu nie robi. moze ciebie maja leczyc za 800 stowek na miecha. za
      co za twoj ryj. no to tyle , ja nie jestem lekarzem ale im wspolczuje. nalezy
      sie im, prosto na studiach nie mieli nie jak na jakiejs tempej polibudzie
      miernej ekonomii czy prawie. basta
      • Gość: pks Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:36
        Niech jadą! Niebawem będą nas leczyć Ukraincy, Rosjanie i wszystkie
        inne wschodnie nacje.

PiS już się pakuje. Problem strajku nie jest już ich problemem.
        Wiedzieli w którym momencie odejść. Współczuję kolejnej ekipie po
        wyborach tego bagna popisowskiego.
        • Gość: WR Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.tkdami.net 28.08.07, 21:10
          Kto namawia? Agenci wynajęci przez bandyckie zachodnie firmy
          farmaceutyczne przy zupełnym braku reakcji polskiej strony rządowej.
          To firmy farmaceutyczne judzą p. Bukiela i jego związkowców do wojny
          z Polską i polskimi pacjentami. Chodzi o prywatyzację instytucji
          polskiej SŁUŻBY zdrowia, na której utuczą się p. Bukiel i jego
          talibowie a reszta lekarskiego mięsa armatniego odcierpi potem swoje.
          Ponieważ rząd bierze na przetrzymanie a strajk zaczynał wygasać więc
          firmy farmaceutyczne uruchomiły swoje kontakty i aby wzmocnić
          dokuczliwość strajku i wyciągaję lekarzy za granicę.
          Bo po sprywatyzowaniu SŁUŻBY zdrowia rozczłonkowane prywatne
          instytucje będą znacznie bardziej czułe na dyktat firm
          farmaceutycznych niż to było dotychczas. Ot mamy to co chcieliśmy-
          rządy międzynarodowego kapitału.
    • Gość: kasanamax Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:18
      nie rozumię oburzenia. z większości komentarzy wynika, że lekarze w
      radomiu są nieukami, łapówkarzami, itd. A więc niech jadą. Przecież
      na ich miejsce czeka w kolejce ogromna rzesza Judymów. A może nie
      czeka nikt? I stąd strach, że tych co są mogłoby niebyć. Ponadto
      skoro są tacy źli, to po co protestować, żeby przcowali?
    • Gość: Wanda Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:58
      Niech jadą! My albo przestaniemy chorować,albo będziemy jeżdzić do
      doktorów w stolicy.Będzie wreszcie spokój.
    • Gość: zdziwiony Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.tkdami.net 29.08.07, 12:31
      A ja się dziwię że jeszcze nie wyjechali. Czyżby "jak zwykle"
      chodziło im o dobro pacjentów?
      • Gość: wujek-dobra rada Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 14:14
        Zdziwiony - pomódl się lepiej o zdrowie swoje i najbliższych a nie
        zabieraj głosu w sprawach których nie rozumiesz.
    • Gość: nos Re: Namawiają naszych lekarzy na Hiszpanię IP: *.centertel.pl 09.05.08, 10:15
      Cóż to jest 200.000 tys złotych. Pracuje w szpitalu 10 lat. Już
      dawno spłaciłem swoje studia niewolniczą parcą. Zarabialem przez
      pierwsze 5 lat 900 zł na rękę, trochę mniej niż sprzątaczka w
      firmie. Więc jeśli ktoś sobie wyobraża że ma prawo za 200 tyś zł
      kupić sobie niewolnika na targu, żeby do końca życia służył to się
      grubo myli. Jesteśmy wolnym krajem i możemy robić co chcemy. Jak
      będziemy chcieli to otworzymy sobie sklep z warzywami i nikt nam nie
      będzie mówił co mamy robić. A jak się komus nie podoba to niech
      sobie sam zostanie lekarzem i służy w tym popapranym kraju. Poza tym
      jestem za tym zeby studia były płatne, ale zeby zarobki byly
      adekwatne do wykonywanego zawodu. Bo nie ma nic bardziej
      odpowiedzialnego jak praca lekarza.
    • Gość: radomiak A nich jadą i za Hiszpanię IP: *.centertel.pl 09.05.08, 10:28
      "Dom z widokiem na morze, co miesiąc kilka tysięcy euro za 40 godzin
      pracy w tygodniu. Tak może wyglądać życie radomskiego lekarza".

He, he, tak "może" wyglądać. Można to i w Toto-Lotka wygrać.

Ciekawe tylko, w jakim języku ci lekarze by się tam porozumiewali?
      Nie ukrywajmy, większość lekarzy (zwłaszcza na prowincji, ale
      oczywiście nie tylko) to ciemnota, poza swoim fachem nie mająca o
      niczym pojęcia. Także z językami obcymi w nich na ogół kruchutko,
      wbrew wieloletnim korepetycjom, kursom, konwersacjom itp. A zresztą
      niech sobie jadą nie tylko do Hiszpanii, ale i nawet za Hiszpanię.
      Miejsca pracy w rodzaju przynieś, podaj, pozamiataj na nich tam z
      pewnością czekają.
      • Gość: pacjent Re: A nich jadą i za Hiszpanię IP: 82.139.54.* 09.05.08, 21:19
        Artykuł pewnie zamówił u red. Ciepielak doktor Wróbel. Po ostatnich
        wyskokach (strajku) naszych lekarzy ich szanse na pracę na zachodzie
        spadły do zera. Żaden szanujący się szpital nie zatrudni lekarza,
        który odszedł od łóżka pacjenta. To jest zdrada zawodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka