thommas_tz 28.07.07, 09:26 Jakość nowej drogi jest fatalna!!! Nie wiem, jak oni to robią, ale ten zrobiony nowy odcinek jest strasznie nierówny! Co za fuszerka!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 123 Re: Na siódemce trzecia zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:24 Zamknij sie idioto jesli sie nie znasz. Nowy odcinek nie jest ukonczony. Na to po czym teraz jezdzisz bedzie jeszcze polozona ostatnia warstwa. A dlaczego nie juz teraz? Bo poki co jezdzi tamtedy ciezki sprzet i szkoda nowej nawierzchni pod to. Dodatkowo ostatnia warstwa musi byc polozona JEDNOSTAJNIE, a wiec nie dzis tutaj, jutro tam, a pozniej tutaj. Kazde "laczenie" to ewentualne dziury po zimie, gdy woda gromadzi sie w laczeniach i je rozsadza. Dlatego jesli juz bedzie ostatnia warstwa nakladana, to beda to robic na jak najmniej razy jak najdluzzsymi odcinkami. Poczekaj, oni jeszcze nie skonczyli, a ty juz marudzisz jak to polaczki maja w zwyczaju ;[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSKP maruderzy IP: 195.117.153.* 28.07.07, 16:27 naturalnie ,że jeszcze wykonają warstwę ścieralną, i to bez szwu podłużnego całą szerokością jezdni, a po drugie, to az się dziwię ,że dopuścili ruch bez ścieralnej i nie boją się że przy takiej kategorii ruchu przypuszam ze tam jest KR6 im się skoleinuje, przecież konstrukacja jest osłabiona. ajjjjjjjjjjjjjjjjjj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiota Re: Na siódemce trzecia zmiana IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.07.07, 22:29 nie bądż taki mądrala, czy można warstwą ścieralną wyrównac zchrzanioną wrstwę wiążącą ? Zobaczymy... A przy okazji to njwyższa pora stworzyc prawo, które uniemożliwi odwolania od przetargów, jakie serwuje nam Strabag. Cwaniaczki z tej firmy po rocznych odwołaniach wygrali z trzecią najwyższą ceną przetarg na obwodnicy Kielc. Od conajmniej dwóch miesięcy można realizowa ostatni odcinek między Grójcem i Bialobrzgami, pełnia sezonu i co??? Będziemy się bujac do Wawy z rok dłużej przez takie firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
thommas_tz Re: Na siódemce trzecia zmiana 30.07.07, 00:13 Twoja kultura, a raczej jej całkowity brak jest wstrząsający. Może się nie znam na budowie dróg (nie jestem drogowcem i nie muszę się na wszystkim znać), ale odpowiedź w stylu "zamknij się idioto" to po prostu szczyt chamstwa i prostactwa. Poza tym na obwodnicy Białobrzegów też wcale nie jest super równo, a widziałem naprawdę fatalnie wykonane drogi w Polsce, stąd moje oburzenie, jak przejechałem nowym odcinkiem - mam nadzieję, że po skończeniu rzeczywiście będzie równo. A Tobie "znawco" życzę więcej kultury osobistej, bo jak za nieznajomość pewnych rzeczy wszyscy zaczniemy się nazywać "idiotami", to ja naprawdę się z tego kraju wynoszę - wystarczy, że muszę oglądać i słuchać miłościwie nam panujących... Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Na siódemce trzecia zmiana 29.07.07, 00:56 Hmm. Jakiś czas temu zdaje się w Echu ktoś w imieniu wykonawcy tłumaczył opóźnienie faktem, że w trakcie czasu budowy wypadają aż dwie zimy. Ale zdaje się, że to chyba było wiadome z góry? Zazwyczaj w Polsce między grudniem a marcem JEST zima! Do tego, jeśli dobrze pamiętam - ostatnia zima była dla drogowców akurat bardzo sprzyjająca. Mrozy trwały krótko między lutym a marcem. Wtedy zdaje się wykonawca chwalił się nawet, że wyprzedza harmonogram. Co więc się stało od tego czasu?? Po drugie, może też keslifikuję się do laików w tej dziedzinie, ale chciałbym jedynie wyrazić wątpliwość: czy jeśli warstwa, która jest teraz (wiem, że nie ostatnia, że na nią zostanie nałożona jeszcze jedna) jest NIERÓWNA, POFAŁDOWANA i miejscami ma USKOKI, to czy aby na pewno nie wpłynie to na szybsze wypaczanie się również warstwy wierzchniej?? W istocie, nie znam się bardzo na technologii budowy dróg, ale jako zwykły kierowca mam takie pytania. Będę wdzięczny za wyjaśnienia - nieco bardziej szczegółowe i merytoryczne, niż tylko wyzywanie od idiotów. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Re: Na siódemce trzecia zmiana IP: *.eranet.pl 29.07.07, 11:10 Zostanie ona zfrezowana - prawdopodobnie Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Na siódemce trzecia zmiana 29.07.07, 11:40 Kuba, będzie nie głęboki frez i na to pójdzie właściwa warstwa ścieralna asfaltu. Takie informacje uzyskałem od osoby nadzorującej przebudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSKP do "Idioty" IP: 195.117.153.* 29.07.07, 12:28 widzisz masz odpowiedz na swoje pytanie!! po drugie w budownictwie drogowym dopuszczone są nierówności w profilu podłużnym i poprzecznym ich wielkość zależy od klasy drogi, przy "S" chyba jest do 4 mm nie pamiętam dokładnie, ale mój przedmówca rozwiał nasze wszelkie wątpliwości, więc nie sprzeczajmy sie wiecej,nadzor nad budową prowadzi powazna firma "Wilson" i oni wiedzą co robią!!! już wiemy na bank ,że to nie jest ścieralna!!!My podatnicy nie martwmy się na zaś jest jeszcze gwarancja należytego wykonania, np: za odcinek ulicy kieleckiej pomiedzy Okulickiego a stacją Jett, kielecka firma nie otrzymała wszystkich pieniędzy za nierówności w profilu podłużnym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romala Re: do "Idioty" IP: 82.139.57.* 29.07.07, 13:12 My podatnicy nie martwmy się na zaś jest jeszcze gwarancja należytego wykonania, np: za odcinek ulicy kieleckiej pomiedzy Okulickiego a stacją Jett, kielecka firma nie otrzymała wszystkich pieniędzy za nierówności w profilu podłużnym!!! Nio... a radomska firma do tej pory za skrzyżowanie Chrobrego+Żółkiewskiego nie poniosła żadnych konsekwencji do spóły zresztą ze sławną MPU. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Na siódemce trzecia zmiana IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 29.07.07, 19:00 Z przytoczonych wypowiedzi wynika, że warstwa wiążąca jest do poprawy i tu sprawę można zamknąc. Odnośnie opóżnień.. Z uwagi na regularne dojazdy i obserwacje prac to trzeba powiedziec, że zimę firma wykorzystała dośc dobrze, bo właściwe zimy nie było, jedynie przszkadało zalewanie terenu. Obserwując sposób działania takich firm jak Mostostal ( kapitał hiszpański) i porównując ze sposobem działania byłych polskich firm widzę istotne różnice. Otóż kiedy pracowałem w polskiej firmie wykonawczej kolejne czynności następowały automatycznie. A tu np. Mostostal po zmontowaniu konstrukcji stalowych wiaduktów i kładek robi kilkutygodniowa przerwe przy dalszych robotach na obiektach mostowych, widocznie brak im kolejnych podwykonawców. Myślę,że teraz decyduje czysta komercja, dopóki generalny wykonawca nie znajduje tańszego podwykonawcy to zwleka z robotami. I jeszcze małe wspomnienia, ile miesięcy po podpisaniu umowy firma weszła na roboty, czy nie tyle ile wynosi opóżnieneie? Odpowiedz Link Zgłoś
wieczor89 Re: Na siódemce trzecia zmiana 29.07.07, 21:01 Niestety w najbliższych latach musimy się liczyć z fuszerką wykonywaną przez drogowców z dość prostego względu: znikome konsekwencje za źle wykonane prace drogowe. Proszę zwrócić uwagę na sprawę skrzyżowania ulic Żółkiewskiego i Chrobrego. Tworzą się tam gigantyczne koleiny, a miasto od ponad roku nie jest w stanie ustalić winowajcy tej sytuacji. Zatem wykonawcy dostają pośrednio znak, że można odpuścić trochę na jakości i ciąć na kosztach. Ewentualne koszty napraw, o ile będą po kilku latach rozsądzone na drodze administracyjnej, są mniejsze niż oszczędności na jakości materiału. A wracając do budowy dróg to należy zwrócić uwagę na zależność pomiędzy przewidywalnością pewnych zjawiska a działaniem podmiotów publicznych i prywatnych. W 2004 roku wiadome było, że w przecięgu kilku lat ruszą fundusze unijne na budowę dróg, więcej Polaków wyjedzie na zachód do pracy, a zarobki w naszym kraju wzrosną. A co to oznacza? Że wieloletnie niedobory w infrastrukturze drogowej i mieszkaniowej zaczną być wreszcie niwelowane. Jednak nikt tego nie przewidział. Wniosek z tego jest prosty: W naszym kraju brakuje myślenia i planowania długofalowego, co odbija się na stanie naszego kraju. Niestety, patrząc na działania naszych urzędników ze wszystkich szczebli, niewiele wskazuje na to że sytuacja ulegnie polepszeniu... Odpowiedz Link Zgłoś