Dodaj do ulubionych

Głos młodych

23.01.08, 08:22
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum. Reprezentuje młodziez studencką czego moze
nie widać po godzinie, o której pisze. Czytałem sobie forum tak troszke
wczoraj wieczorem. Koles o nicku prywaciarz (nie pamietam jak nie to
poprawcie) w jednym z watkoow poruszyl temat dlaczego mlodziez niechetnie
wchodzi na forum. Jako jeden z reprezentantow mlodziezy chyba znam powood.
Przynajmniej w moim odczuciu.

Otoz czytajac to forum przecietny mlody czlowiek napotyka tu na kazdym kroku
na narzekania, oskarzenia, jak to jest zle, jak nam ciezko, jak to my musimy
narzekac. z mojej perspektywy jest troche inaczej, poniewaz jestem w odrzywole
moze raz na miesiac czasem rzadziej co wynika z tego, iz studiuje daleko poza
nim. naprawde jest duzo pozytywoow tylko trzeba je umiec zauwazac. odrzywool
sie caly czas zmienia na lepsze. zobaczcie jak wyglada elo mlodziezowe forum
odrzywolu chciazby na grono.net. Nie to ze chce reklamowac ale juz zupelnie
inna mentalnosc..... tak to wlasnie mentalnosc malomiasteczkowa.... w tym
przypadku odmiana odrzywolska nie pozwala wam sie cieszyc z tego co jest...
takze (pozwole sobie uzyc slowa) Dziadki wiecej pozytywnych wibracji

elo
Obserwuj wątek
    • administratorgw Re: Głos młodych 23.01.08, 11:48
      Witam !

Zgadzam się Young z tobą jeżeli chodzi o wpisy na tym forum jest więcej
      narzekań, oskarżeń i może brak pozytywnego myślenia.
      Ale dlaczego tak jest? bo młodzi skupjają sie na forum na gronie dyskutując o
      problemach bieżących młodzieżowych a nie o problemach starszych ogólnie
      powiedziawszy Gminy i Odrzywołu.

Forum Grona jest dostępne tylko dla osób zarejstrowanych na gronie a to jest
      dostepne dla wszystkich. Czytają go władze Gminy oraz Radni i inni.
      Poprostu nie dojrzeliście jeszcze do pewnych tematów, które niestety trzeba
      poruszyć i dyskutować nad nimi a to nie jest łatwe.
      Przyznam, że forum jest polem walki dwóch opcji jakie sie w Odrzywole scierają
      i przy tym iskrzy ale takie jest życie a życie to nie je bajka.

Jeżeli wy młodzi macie coś do powiedzenia pozytywnego zapraszam do dyskusji może
      wtedy poziom będzie inny ale póki co nie chcecie brać udziału więc jest jak
      jest. Bawcie sie na forum Grona i dyskutujcie a z dyskusji waszej i tak nic nie
      wynika bo idzie w powietrze.

Tylko to forum gwarantuje posłuch u władz i radnych bo je czytają i piszą na
      nim. I tylko tu można zgłaszać wnioski i problemy do radnych. Czy ktoś z was to
      zrobił od trzech lat istnienia forum?

Młody poczekaj jeszcze trochę a zaczniesz tu pisać i zaczną cię interesować
      problemy Odrzywołu i Gminy, jak skończysz studia i nie bedziesz mógł znaleźdź
      pracy. Chyba, że wyjedziesz do innego mista i będziesz miał to wszystko w tyle
      bo tak jest najłatwiej i najprościej. Wyjechać za granice do innego miasta a
      niech inni się zmagają z problemami tu i teraz.
      Każdy was głos na tym forum odnośnie problemów Gminny się liczy, tylko jak go
      można zauważyć - jak go nie ma.

Pozdrawiam i zaprszam do dyskusji!

ADMINISTRATORGW
      • studentas Re: Głos młodych 24.01.08, 09:32
        Administratorze niezła reklama:) Stwierdzenie" Poprostu nie
        dojrzeliście jeszcze do pewnych tematów" troche takie ....śmieszne.
        • townes Re: Głos młodych 24.01.08, 18:32
          A moim zdaniem <administratorgw> ma rację pisząc, że:
          „Poprostu nie dojrzeliście jeszcze do pewnych tematów”
          bo
          „Młody poczekaj jeszcze trochę a zaczniesz tu pisać i zaczną cię
          interesować
          problemy Odrzywołu i Gminy, jak skończysz studia i nie bedziesz mógł
          znaleźdź
          pracy. Chyba, że wyjedziesz do innego mista i będziesz miał to
          wszystko w …”

I jeszcze bym coś dorzucił od siebie, bo dzisiaj dla niektórych
          młodych wydaje się, że np. dzieci to odległa sprawa, ale czas szybko
          płynie i w końcu stanie się przed dylematami:
          a) mam pracę, ale nie mam co zrobić z dzieckiem, przydałoby się
          przedszkole,
          b) w niedzielę poszedłbym na plac zabaw, ale takiego u nas nie ma,
          c) poszedłbym na bajkę do kina z maluchem, ale nie ma kina
          d) mogłoby się coś dziać (chociaż w ferie, czy wakacje), żeby moje
          dziecko nie zaczęło się zbytnio „przywiązywać” do parku lub komputera
          Jest wiele innych tematów, którymi mogą się zajmować młodzi, trzeba
          tylko chcieć, no chyba, że się spitoli do innego miasta. I wtedy też
          pośrednio sprawy dotykają takie osoby, bo pewnie zostali rodzice,
          rodzina, kumple, czy czasami zechce się odwiedzić stare śmieci.
          Co niektórzy wysyłają potem swoje dzieci do dziadków na wakacje i
          jak widzicie nie da się tak zostawić wszystko w d…
          Pozdrawiam
          • kret554 Re: Głos młodych 24.01.08, 19:29
            W/g mnie <adminstrator> ma racje młodzież ineresuje tylko co zapalic
            co wypic i jakos to będzie. Udzial w dyskusji za nudny bo przecież
            to nudne lepiej po... o głupotach, paniemkach i ile kto wypił na
            imprze. A sprawy poważne niech starzy załatwiją.
            • young_boyz_representa Re: Głos młodych 25.01.08, 07:39
              No poczułem sie troche urażony... poniewaz nie myslałem ze mozna powiedziec
              dwudziestoparoletniej osobie (nie wspominajac juz studenta któregos tam roku) ze
              jest jeszcze nie dojrzala do rozmowy z tutaj piszacymi. I smieszna mi sie wydaje
              wizja chociazby kina w odrzywole :D Poniewaz.... halo to tylko odrzywol... kto
              by chodzil tu do kina sorka :D takze nie wiem czy ja czy moi rowiesnicy nie
              dojrzali do dyskusji z wladza... jak wy macie taka fantazje zeby powstaly w
              odrzywole takie obiekty rozrywki jak kino czy klub, czy nie wiem pizzeria to
              sorry ale musze powiedziec ze chyba mlodziez bardziej trzezwo mysli nawet ta
              mlodsza...

no i sami skazujecie to forum na srednia wieku 40 :D pozdro
              • fajny-lolo Re: Głos młodych 25.01.08, 09:17
                Kiedys bylo kino i chodzili wszyscy i bylo fajnie. Yung przemawia przez ciebie
                pesymizm z tego co widze to nie wierzysz w to że może powstać kino czy
                przedszkole lub nawet pizzeria. Może tylko trzeba chciec. Ale jak wam sie nawet
                na forum nie chce pisac to o czym mowa.
                Townes ma racje trzeba o potrzebach pisać a ci co decydują o pewnych sprawach
                niech czytają i działaja aby sobie i innym ułatwic życie a jak nie piszesz to
                znaczy ze ci jest dobrze jak jest.
                Mysle że nie otochodzi że nie dojrzeliście do tych co tu pisza tylko jak napiasł
                administrator nie kumacie temtów i nie wierzycie w naszą władze i radnych chyba.
                • studentas Re: Głos młodych 25.01.08, 09:43
                  Kiedyś nie było kablówki, satelity, komputerów, dvd i dlatego
                  chodzili do kina. Człowieku kto Ci teraz pójdzie do jakieś speluny
                  nie przypominającej kina, obejrzy film, który jest tak stary, że na
                  TVN leciał z 3 razy i na dodatek zapłaci przynajmniej z 8zł żeby to
                  się opłacało. I kto nie dorósł do rzeczywistości. Zatrzymaliście się
                  na latach 80siątych i myślicie, że powrócą. Pizzeria? a kto za nią
                  zapłaci jak każdy Odrzywolak ma w rękach fach do ciasta. Sam sobie
                  upiecze! Przedszkole się przyda bo odciązy ludzi chodzących do pracy.
                  Moim zdaniem to tylko młodzi powinni się tutaj wpisywać. Jak tu
                  czytamy niektóre Wasze pomysły to mamy z was niezłą beke! I wy
                  mówicie, że nie dorośliśmy!! hahaaha!
                  • odrzywolak z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 25.01.08, 11:17
                    Pozwolicie, że się dołączę do dyskusji. Jestem jednym ze „starszych”
                    forumowiczów i zawsze się cieszę, gdy nowi dołączają do forum. Tu
                    nie chodzi czyj pomysł jest lepszy a czyj nie ma szans na
                    realizację. Jeśli będziemy zgłaszać swoje pomysły propozycje to może
                    uda się coś z tej burzy mózgów wybrać coś, na czym nam wszystkim
                    zależy. Piszę i czytam forum już kilka lat, a robię to, dlatego, bo
                    chciałbym zmian. Tylko w ten sposób mogę wyrazić swoją opinię nie
                    bojąc się, konsekwencji dla mnie lub dla mojej rodziny ze strony
                    JNP.
                    Obecnemu stanowi rzeczy, jaki panuje w naszej gminie, marazmowi,
                    biedzie, braku przyszłości jest winien w dużym stopniu JNP i jego
                    ekipa. Ale co od nich wymagać skoro JNP otacza się tylko ludźmi
                    prostymi, bez swojego zdania, bez kreatywności, bez własnej woli,
                    nie kompetentnymi, którzy tylko myślą by coś przy swoim panu
                    uszczknąć dla siebie. I oni mają zrobić coś dla gminy? Oni mają
                    działać by zatrzymać młodych ludzi w naszej miejscowości? A po co,
                    przecież ich dzieci zawsze się gdzieś do gminy wepchnie albo JNP coś
                    załatwi. Po co mają działać by gmina funkcjonowała sprawnie, tanio
                    by się coś działo i przyzwyczajać ludzi do dobrego a potem Ci ludzie
                    stawialiby żądania. Lepiej po cichu na cieplutkiej posadce, u boku
                    JNP z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią.
                    To forum stanęło kością w gardle rządzącym. Bo nagle ktoś ośmiela
                    mówić głośno o tym, co do tej pory było ukrywane. Król jest nagi a
                    JNP to nie żaden menadżer tylko mały watażka, który przy zbiegu
                    okoliczności zebrał wokół siebie paru przydupasów.
                    Piszcie jak najwięcej, bo kropla drąży skałę i może kiedyś, sukces
                    tego forum przełoży się na jakieś pozytywne zmiany.

Wszelka zbieżność osób, nazwisk, i miejsc przypadkowa, wypowiedź
                    autora jest wytworem jego wyobraźni i jako taka nie może być
                    dopasowana do jakiejkolwiek sytuacji, miejsca, czy zdarzenia. A piwo
                    bezalkoholowe, oczywiście :-)
                    • studentas Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 25.01.08, 12:17
                      Miałeś się dołączyć do dyskusji ale na temat. Wy starsi chyba
                      umiecie tylko gadać o konflikcie 2ch prywatnych ludzi, którzy
                      przenieśli tą niezgodę na teren, którego nie powinni brudzić.
                      • odrzywolak Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 25.01.08, 13:05
                        Gdzie napisałem o konflikcie miedzy dwoma ludźmi, możesz mi wskazać?
                        Wskazałem moim zdaniem przyczyny obecnego stanu. Wyraziłem swoje
                        poglądy, które widocznie Tobie się nie podobają, ale nie możesz mi
                        tego zabraniać. To, że namawiam ludzi do pisania na forum to jest
                        namawianie do wykorzystywania swojego prawa obywatelskiego, które
                        gwarantuje nam konstytucja studenta-sie. Dyskusja właśnie polega na
                        tym, że wymienia się poglądy często całkiem różne.
                        A może jestem młodszy od Ciebie?
                    • maniek-1 Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 25.01.08, 21:16
                      Witaj odrzywolak
                      pozwolę sobie na odrobinę polemiki z Tobą.
                      napisałeś: "Piszę i czytam forum już kilka lat, a robię to, dlatego, bo
                      > chciałbym zmian. Tylko w ten sposób mogę wyrazić swoją opinię nie
                      > bojąc się, konsekwencji dla mnie lub dla mojej rodziny ze strony
                      > JNP. "
                      Przepraszam iż się zapytam czy "JNP" to Radny Gajewski bo z tego co pamiętam to
                      ostatnio tym skrótem nazywano Wójta, chyba że się coś pozmieniało, a ja o tym
                      nie wiem.

Twoje żale są zupełnie dla mnie niezrozumiałe ponieważ jednak osoba która coś
                      zrobiła dla Odrzywołu to właśnie Wójt(JNP).
                      Moja interpretacja jest jednoznaczna ponieważ piszesz:"Tylko w ten sposób mogę
                      wyrazić swoją opinię nie
                      > bojąc się, konsekwencji dla mnie lub dla mojej rodziny ze strony
                      > JNP. " z tego co pamiętam to obywatel Sławek lubi się sądzić ze wszystkimi i o
                      wszystko, a zwłaszcza z osobami odmiennych poglądów.
                      Proszę uświadom mnie czy teraz skrót "JNP" tyczy się obywatela Sławomira G. czy
                      po staremu tyczy się Wójta. Bo jeżeli ta druga opcja to muszę Ci powiedzieć że
                      gadasz głupoty. Mam nadzieję, że dalej sobie będziemy polemizować na ten temat
                      ponieważ uważam iż jestem w stanie doprowadzić Cię do braku argumentów.
                      Pozdrawiam
                      maniek-1
                      PS.
                      Przy okazji mile widziane podanie przykładów na temat tego o czym sie pisze.

• karp888 Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 25.01.08, 22:17
                        Pozwolisz Maniek, że zapytam czy wójt nie jest twoim krewnym?
                        Drugie pytanie czy człowiek na stanowisku wójta zrobił wszytstko przez te 17 lat
                        aby nam było lepiej i mieliśmy pracę?
                        Jeżeli tak to podaj tego przykłady.
                        nara!
                        • maniek-1 Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 26.01.08, 00:22
                          Witaj karp888
                          muszę Ci powiedzieć, że Wójt nie jest moim krewnym nad czym głęboko ubolewam
                          ponieważ to dla mnie zaszczyt mieć takiego krewnego, a na drugie pytanie
                          odpowiem Tobie tak nie wiem w jakim jesteś wieku ale chyba jeszcze nie dojrzałeś
                          do tego by zrozumieć iż jeszcze się taki nie narodził by każdemu dogodził. wiem
                          jednak, że Wójt zrobił i jeszcze zrobi wiele dobrego dla Odrzywołu i jego
                          mieszkańców. Poprzez Twoją wypowiedź KARPIKU słyszę kolegę Sławka czy się mylę.
                          Jednak jak się mylę to teraz TY odpowiedz mi na moje pytanie co inni kandydaci
                          na stanowisko Wójta( chyba wiesz kogo mam na myśli) zrobili dla gminy i
                          społeczeństwa. Uwierz mi, że na Twój jeden przykład podam co najmniej dwa. Nie
                          wiesz co mówisz, a masz czelność się odzywać.
                          pozdrawiam
                          maniek-1
                          PS.
                          Jak jednak nie wiesz o które osoby mi chodzi to cofnij się do wyborów na
                          stanowisko Wójta i będzie wszystko jasne. A nawet dodam więcej jest taka osoba,
                          która prowadzi do tego by do naszej gminy nie weszli nowi inwestorzy i nie dali
                          dobrze płatnej pracy. Na to ostatnie zdanie spróbuj sam sobie odpowiedzieć
                          dlaczego? Jak będziesz miał trudności to się zgłoś i Ci podpowiem.
                          • nemne UBOLEWAM z Tobą Drogi Mańku 26.01.08, 00:40
                            Szanwny Mańku
                            Jest piękny piątkowy wieczór, dlatego:
                            1.No cóż, z przykrością informuję, że ....... nie każdy, kto ma
                            poglądy inne od Mańka, to musi to być akurat nizej podpisany.

2. UBOLEWAM również z Tobą, że "wójt nie jest Twoim krewnym"
                            (wyrazy kondolencji z tego powodu proszę zamieszczać na priwa mańka)

3.Pisałem o swoich zamierzeniach wzgledem NASZEJ GMINY, że:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=58140221&a=74633839
                            4.Skoro zmienił się zarząd, to może ruszy sprawa "zasiedzeń panów
                            nabywców". Dla przypomnienia tak to "kupowali":
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=71580015
                            5. Moje zdanie na w/w sprawe jest taki:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=71554919
                            Pozdrawiam - (nemne)
                          • karp888 Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 26.01.08, 07:53
                            Do Mańka:
                            Cyt: 1."ale chyba jeszcze nie dojrzałeś
                            do tego by zrozumieć iż jeszcze się taki nie narodził by każdemu dogodził."
                            2."Poprzez Twoją wypowiedź KARPIKU słyszę kolegę Sławka czy się mylę."
                            3."Nie wiesz co mówisz, a masz czelność się odzywać."

Nie jestem SŁawkiem ja tylko grzecznie zapytałem a ty już szukasz zwady cytaty
                            powyżej. A niby dlaczego mam sie nie odzywać?

Ponadto twoja odpowiedź jest mało przekonywująca szarego mieszkańca Odrzywołu.
                            Napisz coś konkretnego. Tylko nie pisz o kanalizacji i drodze i boisku bo to
                            wiemy i to każdy na tym miejscu by zrobił. Tylko tyle przez 17 lat ?
                            • fajny-lolo Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 26.01.08, 11:50
                              Powiedzmy też co nie zostało zrobione lub zniszczone jak boisko i szatnia na Bebnie.
                              • odrzywolak Re: z wyłączonym mózgiem a z otwartą kieszenią 26.01.08, 13:19
                                Maniek-1 jak chcesz wiedzieć, co oznacza JNP odsyłam do tematu „Co
                                oznacza...?”, w którym forumowicze jaśnie i dobitnie rozszyfrowują
                                skrót JNP.
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=65446851
                                Bawisz się w prowokatora i chcesz by ktoś nazwał rzeczy po imieniu a
                                wtedy twój menago poleci do sądu. Na szczęście wszyscy doskonale
                                wiedzą, co oznacza JNP i czego nam tu narobił „dobrego”.
                                Po 17 latach sprawowania absolutnej władzy to fakt, że nasza gmina
                                jest jedną z najbiedniejszych obciąża właśnie JNP i ludzi z nim
                                związanych.
                                Co do kandydatów na wójta, to jestem pewien, że pierwszy lepszy
                                obywatel lepiej sprawowałby ten urząd od obecnego.

• dziki-3 biedna gmina 26.01.08, 15:08
                                  No właśnie to miejsce w rankingu najbiednieszych gmin w Polsce o czymś świadczy
                                  i jeszcze etet z-cy sobie fundnęli - tyle roboty, inwestycji że w pale sie nie
                                  mieści a ludzie wyjeżdżają bo nie ma za co rodziny utrzymać.Dobre co? Maniek-1
                                  co ty na to?
    • koles201 Re: Głos młodych 29.01.08, 13:04
      Dawno nie zaglądałem tutaj ale ciągle tylko kłótnie. Czyli nic
      nowego.I jeszcze jedno, nie opowiadajcie bzbur, że przez 17 lat nic
      nie zostało zrobionego w naszej gminie .Trochę popatrzcie w około a
      napewno zobaczycie. I nie tylko wodociągi i kanalizację pewnie
      zobaczycie.Dam przykład, zobaczcie na szkołę i pomyście czy coś się
      zmieniło, czy została rozbudowana itp.Gmina to nie tylko
      Odrzywół ,pomyślcie czy na wsiach nie zaszły jakieś zmiany. Myślenie
      nie kosztuje
      • young_boyz_representa Re: Głos młodych 30.01.08, 11:52
        załozyłem ten temat tylko po to zeby cos sprawdzic... No i sie udało... Wy
        jestescie poprosty niereformowalni... Umiecie tylko narzekac i pisac zamiast
        zrobic cos pozytecznego. moze ze dwa wpisy byly całkiem spoko i na temat...
        potem wchodz pan o nicku odrzywolak i najezdza na wojta... to jest pomylka...
        chcecie zeby tu mlodziez pisala... otooz mlodziencza mentalnosc powinna byc dla
        was - pałających nienawiscia do calego swiata wzorem. A jezeli chodzi o moje
        zdanie to uwazam ze własnie Wy.... tak Wy... jestescie głownym hamulcem motoru
        który napedza rozwooj naszej gminy. Pewnie w nastepnym wpisie zostane posadzony
        o to ze jestem bratem albo matka wojta... albo ze mi placi od wpisu...pfff na
        jakim wy swiecie zyjecie??
        • odrzywolak Re: Głos młodych 30.01.08, 12:19
          Kolego to, że siebie nazywasz reprezentantem młodych nie znaczy, że
          jesteś młody. Reprezentuj siebie a nie młodzież. Login każdy może
          sobie wymyślać jaki chce. Może to ja jestem studentem, który
          wyjechał do szkoły ale nie ma po co wracać do Odrzywołu. Ja
          wyraziłem swoją opinię na temat obecnego stanu rzeczy. To może teraz
          Ty przedstaw jakieś pomysły, przedstaw jakieś inicjatywy które
          powstają społecznie. Nie za pieniądze z Urzędu Gminy. Przedstaw
          jakie mamy szanse tu w gminie. Skoro ja tylko narzekam Ty udowodnij,
          że jest inaczej. Że warto tu wracać, bo każdy ma równe szanse
          startu, władze robią wszystko by gmina sie rozwijała. Pokaz mi
          możliwości do pracy bez pytania JNP o zdanie.
          Może tylko ja nie widzę tych pozytywów, może jestem odosobniony w
          swoich poglądach. Pokaż mi argumenty na TAK przekonaj mnie, że
          jestem (jak napisałeś)”hamulcem motoru”. Tylko proszę konkretne
          argumenty a nie teksty w stylu “pan wójt jest dobry i ubolewam, że
          nie jest moją rodziną”
          Pokaż mi ten “motor i motorniczego”, może mnie przekonasz. Pamiętaj
          konkrety!!!!
          • studentas Re: Głos młodych 30.01.08, 14:25
            Odrzywolak czepiasz się! Powiedział prawdę a Ty swoje.
            Musisz być ładnym ściemniaczem jak czekasz, że gmina da Ci jeść.
            Żebyś z głodu nie obgryzł kory z drzew jak konie na Pradze.
            Weź się w garść, zakasaj rękawy i bierz się do roboty- oczywiście
            nie czekaj, żeby Ci tą robotę dali bo te czasy się skończyły i
            trzeba się przestawić!
            Bez urazy!
            Nie lubię płaczków!
            Dobrze, że my młodzi nie mamy takiej postawy roszczeniowej bo kto by
            ten kraj utrzymał.
            • young_boyz_representa Re: Głos młodych 30.01.08, 15:09
              Panie <odrzywolak> prosze nie traktowac mojej poprzedniej wypowiedzi jako atak
              na Pana osobe. Pan akurat stał sie dobrym przykładem. Nie chodzi o to czy chce
              chwalic wojta czy nie, poniewaz, mozesz nie wierzyc ale tez jestem dobrym
              krytykiem i krytykuje niektore jego posuniecia. Uwazam tylko ze wladza zostala
              wybrana przez ludzi i ludzie powinni ja zaakceptowac..... w tym sensie zeby
              pozwolic jej pracowac. Najwiekszym problemem spolecznosci odrzywolskiej i nie
              tylko jest to, ze wszyscy chca wiedziec wszystko i za przeproszeniem nie mozna
              krzywo sobie pierdnac nawet u siebie na podwoorku. Inwestycje w gminie to
              biznes... a w biznesie zeby cos osiagnac trzeba miec wolna reke..omijac niektore
              sprawy dla dobra sprawy ogolnej.

Druga sprawa.. chciales konkretow... okej... jako społecznosc proponuje
              inicjatywe zorganizowania masowego sprzatania lasoow w gminie... uwazam to za
              dobry pomysl tak na poczatek, ale oboje wiemy ze bez zgodnosci i wzajemnego
              poszanowania nic nie osiagniemy.

Dlatego jako jeden z mlodszych forumowiczoow... zeby nie powiedziec reprezentant
              bo widze ze drazni zapoczatkowalem temat... Mysle ze wiecej spokoju i mniej tzw.
              "najezdzania" na innych stało by sie kluczem dla dobra całej sprawy...

Dziekuje tez za wypowiedz kolegi studentas, który ma podobny poglad na sprawe i
              jakos nie sprzeciwil sie temu ze nazwalem sie reprezentantem mlodych.

acha co do Pana odrzywolak... nie sadze abys ktos pewnego dnia zapukal Ci w
              drzwi i zaproponowal robote... rzczywiscie... nie znam starych ale jeszcze raz
              podkresle- to nie te czasy... to nie czasy czy sie siedzi czy sie lezy 2000 sie
              nalezy. No i wyobraz sobie ze uscile swoja wypowiedz... całym motorem rozwoju
              gminy jest jej wladza czy chcesz czy nie chcesz... mysle ze jesli radni i inni
              dzialacze odnosiliby sie z nalezytym szacunkiem do niej, nie pałali nienawiscia
              i ZAZDROŚCIA przede wszystkim byloby owiele latwiej cokolwiek osiagnac. takze
              apel opanujcie sie.. poniewaz nas mlodych (domyslam sie na wiekszosci
              przykladoow) nie obchodzi ile wojt wydaje na paliwo i ile bierze za urlop...
              jezeli robi cos zle to go wsadzcie, zreszta po tylu sprawach jakby mial cos na
              sumieniu to juz by siedzial :D. Blagam tylko zmiencie sie na tyle zeby nie
              tryskala z was CHCIWOŚĆ i ZAZDROŚĆ.

Nastepna sprawa to, ze P. odrzywolak zle zinterpretowal moja osobowosc. Wprew
              wszystkiemu nie jestem jednych studentoow ktory wyjechal bez perspektyw na
              przyszlosc w odrzywole. Moim marzeniem jest skonczyc studia i przyczynic sie do
              dalszego rozwoju naszej fajnej wsi :D Skupie sie pewnie gloownie na turystyce :d
              ale to jeszcze daleko. jak narazie wszystko idzie w dobra strone. Moje mniemanie
              jest takie ze odzywol ma bardzo mocna pozycje jako gmina... starosta jest
              rodowity odrzywolak... a w wojewodztwie tez o nas slychac i to dobre rzeczy :D
              • odrzywolak Re: Głos młodych 30.01.08, 18:09
                Nie traktuje Twojej wypowiedzi jako atak, spokojnie. Nidzie nie
                domagałem się by ktoś dał mi pracę. Chcę po prosto by w Odrzywole
                istniały możliwości rozwoju dla młodych ludzi, bu urząd gminy był
                miejscem załatwiania spraw administracyjnych a nie spraw związanych
                z pracą. Wójt i jego urzędnicy powinni służyć obywatelom. To jest
                rola gminy by przyciągała różne podmioty, w których ludzie mogliby
                znaleźć pracę. A niestety pomysły władz w gminie sprowadzają się
                tylko do opowiadaniu, że kiedyś tam chciał wybudować fabrykę „dr
                Witt” i sprzedaży wspólnoty gruntowej i leśnej jakiemuś
                podejrzanemu „inwestorowi”. Wybacz jak na 17 lat rządów to trochę za
                mało a z tego, co pamiętam to przez pierwsze 15 lat nie było żadnej
                opozycji w radzie, i co zrobili?.
                Wracając do inwestora. Czy ktoś zrobił zebranie z tym
                domniemanym „inwestorem” czy wyszedł do ludzi i
                powiedział „słuchajcie planuje zrobić to i to i zatrudnić 100 osób”.
                Czy ktoś, oprócz zapewnień, że to „poważny inwestor” słyszał coś
                konkretnego o tej osobie. Wszystko robi się po cichu i nikogo nie
                informuje.
                Masz racje biznes nie lubi rozgłosu, ale nie zapominaj, że gmina to
                nie jest prywatna firma pana wójta. To są pieniądze i majątek nas
                wszystkich, i jemu społeczeństwo( co mi się bardzo nie podoba, ale
                szanuje wybór i urząd) gminy powierzyło zarządzanie nim. I
                społeczeństwo ma zagwarantowane prawo do wiedzy, co się dzieje w
                gminie.
                Piszesz „Moim marzeniem jest skończyć studia i przyczynić się do
                dalszego rozwoju naszej fajnej wsi”. To proszę wyjdź do
                społeczeństwa, teraz będą ferie pewnie będziesz w domu.
                Zorganizujcie np „Odrzywolski okrągły stół”, zaproście wójta,
                radnych, zarząd wspólnoty, radę sołecką i mieszkańców. Zacznijmy od
                rozmów. Pokażcie, że można coś zrobić.
                Co do wsadzania wójta (jak sam napisałeś), to w Polsce obowiązuje
                zasada domniemania niewinności. Sposobami na udowodnienie
                ewentualnych nieprawidłowości w gminie są właśnie kontrole,
                informacje publiczne itp. Lepiej się 100 razy pomylić w swoich
                domysłach niż raz odpuścić informacje o nieprawidłowościach. Szkoda,
                że Cię nie obchodzą sprawy finansowe gminy, to bardzo ciekawy temat.
                I jeszcze sprostowanie: wójt póki, co nie miał jeszcze żadnej sprawy
                związanej z sprawowaniem swojej funkcji. A śledztwa, czy dochodzenia
                to zupełnie inna bajka, więc nie pisz, że wszystko jest ok i nie
                feruj uniewinniających wyroków. Bo jak ćwierkają ptaszki na rynku to
                śledztwa i kontrole dopiero się toczą.
            • maniek-1 Re: Głos młodych 30.01.08, 22:55
              Witaj studentas
              zajebiście zajebiście
            • townes Re: Głos młodych 31.01.08, 06:14
              <studentas> napisał:
              "Dobrze, że my młodzi nie mamy takiej postawy roszczeniowej bo kto
              by ten kraj utrzymał."

Dałeś czadu:)))
              Pozdrawiam
              Myślałem, młodych (poza wyjątkami) utrzymują rodzice.
              • karp888 Re: Głos młodych 31.01.08, 07:36
                Do Mańka-1, Maniuś nie odpowiedziałeś na moje pytanie? czyżby zabrakło argunentów?

• studentas Re: Głos młodych 31.01.08, 12:19
                  Townes napisał:
                  "Dałeś czadu:)))
                  Pozdrawiam
                  Myślałem, młodych (poza wyjątkami) utrzymują rodzice."

Nie wal ciemnoty. Myślisz, że jestem młody to nie wiem na jakich
                  zasadach działa system w Polsce?
                  Powiedz z czyich pieniędzy będą wypłacane Wasze emerytury lub renty?
                  Z naszych!!! Czyli z pieniędzy młodych ludzi, którzy będą pracować
                  na wasze emerytury! A czy nam ktoś zapewni, że jak my będziemy w
                  wieku emerytalnym to będą jeszcze emerytury?! Nie! Więc Twoje
                  stwierdzenie jest bardzo mało wnikliwe!
                  • townes Re: Głos młodych 31.01.08, 16:45
                    <studentas> nie wal ciemnoty, moja emerytura będzie wypłacana z tych
                    samych pieniędzy co Twoja.
                    Właśnie chyba niewiele wiesz o zasadach, bo swoim drugim
                    stwierdzeniem jeszcze lepiej zabłysnąłeś.
                    P.S. Za dużo rzeczy zakładasz na raz, tak się nie da.
                    Pozdrawiam
                    • studentas Re: Głos młodych 31.01.08, 17:46
                      Jak ja dożyję wieku emerytalnego to takie coś jak ZUS przestanie
                      istnieć!
                      • townes Re: Głos młodych 31.01.08, 18:00
                        I co za tym idzie, bo przyznaję, że nie potrafię znaleźć kontekstu
                        do tego zdania w odniesieniu do mojej osoby?
                        • studentas Re: Głos młodych 01.02.08, 09:17
                          Wolne myśli. Nie odnosiło się to do Ciebie.
                          • townes Re: Głos młodych 01.02.08, 09:51
                            Ok.
                            Jesteśmy w tej samej bajce.
                            Pozdrawiam
                            • fajny-lolo Gdzie jest Maniek ???? 01.02.08, 11:59
                              Nie o bajkach tylko o rzeczywistości pogadajmy. A Mianiek schował sie i nie
                              odpowaida na pytania?
                              • townes Re: Gdzie jest Maniek ???? 01.02.08, 20:41
                                Dużo już na tym forum było poważnych tematów, jak ktoś nie czytał to
                                może to jeszcze zrobić. Potrzebne jest także coś do rozluźnienia.
                                <fajny-lolo> w bajkach jest duuuuużo prawdy, którą trzeba dostrzec.

Zasiedmigórogród, rządzący król z bagien (w domyśle …) oraz Książę z
                                Bajki (w domyśle …), który robi wszystko żeby tylko zdobyć władzę,
                                czy przypomina coś komuś taka sytuacja?
                                Smutno jakoś na forum się zrobiło, nawet kawałów nikt już nie chce
                                wpisywać :(((
                                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka