dkt1984 31.01.08, 19:29 Porażające są kompetencje naszych urzędasów...nic tylko ręce załamać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ah7fj5 Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki 31.01.08, 21:17 Nie przejmują się, bo nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoje pomyłki, ani cywilnej, ani karnej, ani dyscyplinarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: 82.139.33.* 31.01.08, 21:22 Kornatka wiedział że i tak odchodzi więc na ochodne trzeba było trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 31.01.08, 22:27 A może to tym zezwoleniem Kornatce przebrała się miarka? Na tyle potworków wyraził zgodę (ciekawe co było argumentem) a tu połamał sobie zęby na takiej cudownej inwestycji. A to ma chłop pecha! PANIE! CZYM ZGRZESZYŁ RADOM, ŻE POKARAŁEŚ GO TAKIMI WŁADZAMI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagosc SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 31.01.08, 23:51 Kornatka odchodzi bo to bardzo dobry architekt a przy obecnej koniunkturze zarobi projektując kilka razy więcej niż na urzędzie. Poza tym obecni Panowie prezydenci pomiatają wszystkimi tak, że każdy kto ma krztę honoru powie pass - to celem wyjaśnienia. A co do Inwestycji... Architekci nie nawiązali się do sąsiedniej zabudowy - której?! tej rudery vis a vis?! czy tych klocków obok? Bo tam sąsiednia zabudowa to każdy wuj na swój ...... Kompletnie żadnej spójności czy myśli. i taki pie..ik na tych działakch że jak spojrzeć na mapę albo na zdjęcie z lotu ptaka - to jeden wielki chaos. Szkoda bo to utrwala śmietnisko w centrum miasta a w Polskę idzie jasny sygnał: W tym po........ Radomiu lepiej nie inwestować bo nawet jak jest Decyzja podpisana przez Prezydenta Miasta, nawet jak masz pozwolenie na budowę to i tak Cię mogą kopnąć w dupę. "Radom miasto Twojej szansy", "Gmina Fair Play lokalizacja inwestycji" "Radom tu chcę mieszkać". Kochani Inwestorzy którzy niechcący (nie podejrzewam że celowo) zamierzacie w tym mieście coś budować - szkoda waszego czasu, szkoda pieniedzy, TU SIĘ NIC NIE UDA NAWET JAK MA SIĘ CHĘCI I PIENIĄDZE. DAJCIE SOBIE SPOKÓJ. RADOM - tu chcę zdychać. Tu nawet jak jest konkurs na najważniejszy Park w mieście - nikt nie che w nim brać udziału. OBY TAK DALEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki 01.02.08, 00:09 Inwestorzy? Fałszowanie oświadczeń i próba kombinacji z różnymi nazwami świadczy raczej o tym, że to hochsztaplerzy i kryminaliści! Być może nie wszystkie chałupy na Piotrówce mogą się podobać, ale nie znaczy to chyba, że można bezkarnie łamać prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr nono Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 01.02.08, 00:20 Plugawosc jak zwykle pluje, a ja pytam za co płacą konserwatorowi zabytków? Zamiast pilnować, na wszystko się zgadza...Narodówkę pewnie też pozwoli zasłonić jakimś przeszklonym gargamelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagość Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 01.02.08, 00:42 na nikogo nie pluję tylko stwierdzam fakt: Miasto wydało Decyzję o warunkach zabudowy - wydało. Decyzja się uprawomocniła. Miasto wydało pozwolenie na budowę - wydało i ono też się uprawomocniło. Inwestor na podstawie decyzji przygotował projekty. Poniósł zapewne spore nakłady. Ty uważasz że to normalne dać pozwolenie, uruchomić system kredytowania takiej Inwestycji, logistykę, być może proces przygotowania sprzedaży mieszkań itd. a potem CIACH! Niby jesteś kolego w plecy kilka baniek ale miasto Radom (a konkretnie jego włodarze) mają to dupie. Byśmy żyli w państwie POSZANOWANIA PRAWA (może Ci wytrwali spośród nas tego dożyją) to taki Inwestor zaskarżyłby taki RADOM i w każdym sądzie walnąłby odszkodowaniem kasę miasta na kilkanaście baniek KUMASZ?! Nie chodzi oto czy popieram tam te budynki (nie wiem skąd nomenklatura że to bloki - bo z blokami nie miały kompletnie nic wspólnego)czy nie zgadzam się na ich budowę. Chodzi o zwyczajne poszanowanie prawa, poszanowanie własności. A jak tak czytam wpisy na forum to wszystkim tutaj lekko się decyduje o cudzych działkach i inwestycjach. To są realne pieniądze które komuś w błoto wywala miasto! To nie obrazek, nie plamka na mapie. Ja na iejscu tego Inwestora bym się nawet nie zastanawiał: do sądu panie i wyciskać z budżetu miasta ile się da zadośćuczynienia - mają cię w dupie więc rewanż wskazany. A nam zamist wyremontować ze 4 km ulic w mieście miasto pokaże rachunek jaki ma do zapłacenia Inwestorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki 01.02.08, 08:06 1. to nie miasto wydało wydało decyzję i pozwolenie, to konkretnie tak chwalony przez Ciebie architekt, a że decyzja była obarczona wieloma wadami prawnymi - odszkodowanie dla inwestora pójdzie z naszych podatków - z moich, ale i również Twoich @plugawość. Kiedy urzędnicy zaczną odpowiadać za swoje przekręty? 2. Chcesz państwa POSZANOWANIA PRAWA? To szanuj również prawa mieszkańców Piotrówki 3. Kova-tex, GWM Apartament (Apartments?, Apartaments?, Apatrment?) - wystrzegajmy się tych firm - może się okazać, że pieniądze wpłaciliśmy do firmy GWM Apartaments, inwestorem i właścicielem budynków jest np GWM Apartments, a ta pierwsza nie istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.radom.pl 01.02.08, 08:26 > Miasto wydało Decyzję o > warunkach zabudowy - wydało. Decyzja się uprawomocniła. Miasto > wydało pozwolenie na budowę - wydało i ono też się uprawomocniło. Owszem Miasto wydało (konkretnie Wydział Architektury pod kierownictwem Niezrównanego Architekta ;) ) Decyzję z... RAŻĄCYM NARUSZENIEM PRZEPISÓW.... coś Ci to mówi ???? Bo dla mnie to oznacza, że albo ktoś dostał solidną łapówę albo Magistrat zatrudnia totalnych idiotów, niemających bladego pojęcia o robocie, za którą biorą ciężkie pieniądze Z NASZYCH PODATKÓW nie ponosząc ŻADNEJ odpowiedzialności!!! Na mieszkańców nie pyskuj bo mają rację. Przez długie lata nie mogli swobodnie korzystać z prawa własności do gruntów w tamtym rejonie i budować obiektów większych niż parterowe na podstawie TYCH SAMYCH przepisów na podstawie których BOGATSZY ???? inwestor dostał pozwoleństwo. Dla mnie sprawa do prokuratury i CBA pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: well, pięknie Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: 212.76.37.* 01.02.08, 09:15 plugagość: Kompletnie żadnej spójności czy myśli. i taki pie..ik na tych działakch że jak spojrzeć na mapę albo na zdjęcie z lotu ptaka - to jeden wielki chaos. Szkoda bo to utrwala śmietnisko w centrum miasta Tak się składa że mieszkańcy byli zmuszeni do zachowania wysokości budynków, więc dlaczego uważasz że nowy inwestor ma działać na innych prawach?? Architektura polega na tworzeniu spójnej zabudowy, także wielkością. Co do nakładów inwestora- jednym z nakładów było fałszowanie podpisów. To troche jakby ktoś z policji pozwolił napasć na bank, bo gang poczynił sporo przygotowań i zainwestował w sprzęt, więc nie powinno się marnotrawić ludzkiej inicjatywy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veto Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 00:40 Takich "inwestorów" jak niedoszły na Piotrówce i zasypujący oczko wodne na Michałowie nam nie potrzeba. Dobrze, że w tym kraju jeszcze funkcjonuje prawo, bo radomskie wydanie "prawa" i (nie) sprawiedliwości woła o pomstę do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 01.02.08, 07:16 Mnie zastanawia wątek konserwatora zabytków, który zbyt często się pojawia w w aferalnych okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 13:32 Gość portalu: plugagosc napisał(a): > Kornatka odchodzi bo to bardzo dobry architekt Tak dobry, że to jego decyzja została zaskarżona;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.tkdami.net 01.02.08, 23:25 A cóż to za stworzenie to plugagość? No widzę, że nawet Kornatka ma adwokata diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert czy SKO wie czym charakteryzuje się miasto? IP: *.33.radom.pilicka.pl 01.02.08, 07:59 W Radomiu i innych miastach dzieją się paradoksalne rzeczy. Dochodzi do tego, że wysokie budynki stawiane są na peryferiach natomiast w ścisłym centrum pod różnymi pretekstami nie dopuszcza się do budowy wyższych budynków zachowyjąc wiejski charakter centrum (ziemia w centrum jest wielokrotnie cenniejsza niż na peryferiach). Przypominam miasto charakteryzuję się zwartą zabudową, często z wysokimi/bardzo wysokimi budynkami - Warszawa to rozumie Radom nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: czy SKO wie czym charakteryzuje się miasto? 01.02.08, 08:12 SKO nie zajmuje się stroną merytoryczną wydawanych decyzji, ocenia natomiast ich zgodność z prawem prawem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Cytuję Murzyna sprzedawcę ze stadionu X lecia: IP: *.33.radom.pilicka.pl 01.02.08, 11:17 "to państwo to dupa jest". Po zastanowieniu przyznaję mu rację (wypowiedź dotyczyła eksmisji ze stadionu X lecia). Czasami mam wrażenie, że niestety w/w opinia obowiązuje w innych aspektach naszego życia publicznego (w tym także zgody na istnienie kuriozalnych budek, domków z byle czego,"domów jednorodzinnych", posesji inaczej zwanych ...., w centrum miasta), naszej zgody na niekompetencję w stosowaniu prawa, ale i zgodę na prawo beznadziejnie nie przystające do potrzeb przyszłości. uf. Dalej nie chce mi sie pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berti Re: czy SKO wie czym charakteryzuje się miasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:24 Poczytaj sobie stosowne przepisy, a następnie pomyśl, dopiero wtedy pisz. Że SKO notorycznie unika rozstrzygnięć merytorycznych pod pretekstem nawet nieistniejących uchybień proceduralnych, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagosc SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.radom.pl 01.02.08, 10:27 Zbudować tam osiedle domków jednorodzinnych. Socjalnych. I zasiedlić pijokami i moczymordami z radomskiej starówki. Bedą pasować historycznie. I oczyszczą teren z chaszczy (domki muszą mieć piece na opał stały) potem oczyszczą posesje sąsiadów ze sztachetek i ławeczek i zrewitalizujemy ten piękny kawałek miasta. Jak na ul. Nadrzecznej w Warce. Tam na osiedle nowych domków jednorodzinnych wkwaterowało miasto takie rodzynki eksmitowane i jest ekstra. Wartość nieruchomości spadła o prawie 30% Tak zrobić na Floriana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwy SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.radom.pl 01.02.08, 10:31 Racja racja. Ale mam lepszy pomysł: przenieśmy tam uchodźców czeczeńskich z hotelu na Jodłowej. Takie 20-30 osobowe watachy wyrostków "ożywią" ten kawałek miasta. Czeczeni to jest recepta. I będziemy poprawni politycznie. podwójna korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki 01.02.08, 10:57 może od razu wybudować getto i nakazać im nosić gwiazdy Dawida? ten artykuł na inny temat, ale przypomnę, że za porządek w mieście odpowiada straż miejska, która w końcu podlega prezydentowi, a to jego podpisy widnieją na feralnych dokumentach... Niekompetencja z każdej strony? Wracając do tematu - panowie @plugagość i @trzeźwy - jakieś merytoryczne argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany. HURRA i tak powstanie osiedle! IP: *.radom.pl 01.02.08, 11:37 Właśnie przejrzałem to postanowienie SKO. Och wy dziennikarze... Jedenym i "rażącym" błędem urzędnika było nie powiadomienie o prowadzonym postępowaniu wszystkich sąsiadów (kogoś pominięto po prostu) NIE ma ani jednego zarzutu podważającego sposób zabudowy, nie ma zarzutu podważającego jej wysokość itd. Jedynym organem mogącym ograniczyć pod w/w inwestycję jest Konserwator zabytków. Więc wielorodzinne budynki i tak powstaną. no ale maluczcy mogą podskakiwać i myśleć że mają na coś wpływ................ No a dziennikarze GW z Radomia to już wogóle banda grafomanów bez kompetencji i pojęcia o tym co piszą....... WSPÓŁCZUCIA Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: HURRA i tak powstanie osiedle! 01.02.08, 12:26 zainteresowany gościu! SKO nie ma kompetencji do sprawdzania merytorycznej strony wydawanych decyzji o warunkach zabudowy, czy pozwoleń na budowę, a więc nie określa np. ile kondygnacji mają mieć budynki. Sprawdza je natomiast od strony prawnej - a zostały wydane niezgodnie z prawem - to wszystko. Przejrzyj dokładnie postanowienie SKO i jego uzasadnienie, a znajdziesz tam wiele perełek - urząd powołuje się na nieistniejącą analizę funkcji oraz cech zabudowy i zagospodarowania terenu? jawne mataczenie z nazwami? ewidentne fałszowanie oświadczeń? To, a nawet więcej w dokumencie, w którym według Ciebie nic nie ma... Czyż nie jest rażącym błędem wydanie pozwolenia na budowę - gdy toczy się postępowanie odwoławcze w sprawie decyzji o warunkach zabudowy? Te "drobne" błędy mogą przypadku wystąpienia inwestora do sądu o odszkodowanie kosztować podatników (niestety i mnie) kupę kasy Co do np. wysokości zabudowy - to problem ten też jasno określają przepisy, nie konserwator zabytków według własnego widzimisię :-) No ale ja maluczki, a Ty postępowy i wpływowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: HURRA i tak powstanie osiedle! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 12:52 czyżby to były tylko pomyłki urzednicze? O pomyłkach wystepujących w radomskim Wydziale Architektury jest też dyskusja w wątku "Sprytny inwestor". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=74912214 Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: HURRA i tak powstanie osiedle! 01.02.08, 13:16 a tak na marginesie - czy nie wydaje się wam (sądząc po IP), że panowie @plugagość, @trzeźwy i @zainteresowany pracują w jednym urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berti bzdury opowiadasz vater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:28 > SKO nie ma kompetencji do sprawdzania merytorycznej strony wydawanych decyzji o > warunkach zabudowy, Gdybyś napisał, że skład kolegium nie ma merytorycznej wiedzy, żeby o tym rozstrzygać, miał byś rację. Ale delegację ustawową ma, tyle, że z niej nie korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: bzdury opowiadasz vater 01.02.08, 19:38 > Gdybyś napisał, że skład kolegium nie ma merytorycznej wiedzy, żeby > o tym rozstrzygać, miał byś rację. Ale delegację ustawową ma, tyle, > że z niej nie korzysta. cóż - być może nie wyrażam się precyzyjnie, nie jestem prawnikiem i dlatego opieram się na opinii SKO, sam takiej wiedzy nie posiadam :-) @berti - jesteś dobry w te klocki? spróbuj powstrzymać się od osobistych wycieczek pod moim adresem i merytorycznie oceń decyzję SKO - bo to jest chyba istota tej dyskusji? A żadnych błędów w decyzjach urzędu nie widzisz (mnie się czepiasz)? Ewentualne odszkodowanie dla inwestora Cię nie rusza? A może Ty nie z tych maluczkich płacących podatki, tylko z panujących na urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berti Re: bzdury opowiadasz vater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 13:44 Art. 138. par. 1. Organ odwoławczy wydaje decyzję, w której: 1. utrzymuje w mocy zaskarżoną decyzję albo 2. uchyla zaskarżoną decyzję w całości albo w części i w tym zakresie ORZEKA CO DO ISTOTY SPRAWY bądź uchylając tę decyzję - umarza postępowanie pierwszej instancji, albo 3. umarza postępowanie odwoławcze. par. 2. Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji, gdy rozstrzygnięcie sprawy wymaga uprzedniego przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego w całości lub w znacznej części. Przekazując sprawę organ ten może wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy. Tyle mogę napisać w sprawie, o której raczyłeś się "kompetentnie" wypowiedzieć. Gdybym widział decyzję SKO i decyzję przez nie uchyloną, mógłbym napisać więcej. Wiem jedno: SKO często widzi czego nie ma i nie widzi tego, co jest. Tak bywa z rzekomo nieistniejącymi analizami urbanistycznymi, dokumentacją sprawy, uzasadnieniami itp. Za każdym razem można w decyzjach SKO wyczytać jakieś kosmiczne brednie. Ostatnio widziałem, jak SKO nakazuje powtórne rozpoznanie, czy zamiar budowy zagrodówki nie wymaga przypadkiem uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych! Taaaacy fachowcy tam pracują:))) Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: bzdury opowiadasz vater 04.02.08, 23:49 Dzięki za przytoczone paragrafy :-) Dla mnie SKO to po prostu ciało, które ma chronić mnie maluczkiego, niezbyt biegłego w prawie przed arogancją, ignorancją, lub nieuczciwością (a może przed wszystkimi trzema naraz?) urzędników i ich BZDURNYMI decyzjami. Z tego, jak niechętnie się o SKO wyrażasz wnioskuję, że stoisz po drugiej stronie barykady? – trudno :-) Wolisz ich obrzucać błotem, nie chcesz skomentować tej konkretnej decyzji, zasłaniając się jej nieznajomością? Mam przed sobą jej uzasadnienie, pokrywa się jota w jotę z tym, co w artykule powyżej. Chcesz się z nią zapoznać osobiście – napisz maila, zeskanuję, lub zrobię na ksero dla Ciebie kopię. Co do „rzekomo” jak piszesz nieistniejącej analizy – nie jest to wymysł SKO, po prostu gdy mieszkańcy chcieli się z nią zapoznać, okazało się że jej nie ma... SKO tylko potwierdziło fakt! Nabijasz się z fachowców w SKO, a co powiesz o wysokim urzędniku, który wydaje zgodę na budowę (w tej konkretnie sprawie), gdy toczy się postępowanie odwoławcze w sprawie decyzji o warunkach zabudowy? Zauważ, że gdy ja strzelę byka pisząc „kolegium” zamiast „skład kolegium” – to nikomu tym nie zaszkodzę, ile zaś może kosztować nas bezmyślnie wydane pozwolenie na budowę? Kilkadziesiąt tysięcy złotych odszkodowania dla inwestora? Kilkaset tysięcy? Czy uważasz, że w tej sprawie najważniejsze są moje błędy? Nie odwracasz kota ogonem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berti Re: bzdury opowiadasz vater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:48 Nikogo nie obrzucam błotem, a już na pewno nie bezpodstawnie. Dlatego właśnie nie wypowiadam się o sprawie bez znajomości dokumentów. Na bzdurność orzeczeń SKO podałem KONKRETNY przykład. SKO nie broni maluczkich, tylko broni SIEBIE przed ryzykiem rozstrzyganiem czegokolwiek, jak cały system wymiaru sprawiedliwości w tym kraju, żyjący z przewlekania spraw. Gdy do SKO wpłynie sprawa maluczkiego sąsiada przeciw maluczkiemu wnioskodawcy, SKO też uchyli dowolną decyzję, byleby tylko nie musieć rozpoznać sprawy samodzielnie i jej nie rozstrzygnąć co do meritum. Co do meritum uważam, że zabudowa intensywna powinna tam zostać zrealizowana, a jeśli stan prawny nie pozwala na wydanie decyzji o warunkach zabudowy na coś takiego, to powinien zostać sporządzony plan miejscowy i zakończyć te bezsensowne przepychanki z tymi, których rzecz w żadnym stopniu nie dotyczy. A z tego, że dysponujesz tekstem przedmiotowej decyzji wnioskuję, że jesteś stroną w tym sporze, więc nie ustawiaj mnie po jakiejkolwiek stronie barykady, skoro sam załatwiasz na tym forum swoje prywatne interesy, albo dajesz upust bezinteresownej zawiści w stosunku do kogoś, kogo stać na budowanie. Za kopię decyzji SKO dziękuję, ale mam już dość czytania różnych, pseudoprawniczych bredni. Koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: bzdury opowiadasz vater 05.02.08, 13:09 podajesz bzdurne przykłady decyzji SKO, których nie można w żaden sposób zweryfikować, ja Ci podaję konkretne przykłady bzdurnych decyzji urzędników, do których się nie chcesz odnieść. To że jestem stroną nie oznacza, że nie mam prawa wypowiadania się, żyjemy w demokratycznym państwie? I jestem przekonany, że więcej pseudoprawniczyvch bredni wychodzi z Twojego urzędu - masz rację- koniec dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość to ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 14:07 to jasne to ty berti piseLes te bzdury w decyzji urzędu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: berti ty nawet nie rozumiesz przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 14:02 żeby móc ocenić decyzję i o co w niej chodzi trzeba mieć trochę sie znać itrochę pomyśleć a nie wypisywać totalne głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik berti udaje ze sie zna a nic nie rozumie,to moze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 13:53 najgorzej jak o sprawach strikte prawnych wyraża opinie całkowity laiklub ktoś kto maczał palce w wydaniu decyzji.Nie można z kimś takim dyskuyować . Dbra rada dla berti -przeczytaj uwaznie decyzję,może coś zrozumiesz,bo jest w niej b.wyrażnie wszystko wyłożone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetax SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.13.radom.pilicka.pl 05.02.08, 06:52 No tak lepiej bylo sie bratac z zulami i narkomanami... Jakos gdy oni zamieszkiwali teren garbarni nikt nie krzyczal ( swiadczy to tylko i wylacznie o tej Pani), a jak maja miec za sasiadow normalnyh ludzi to trzeba awanture robic. Pogratulowac tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:22 Z tego co wiem to przedmiotem sporu nie jest sama budowa .ale wysokość planowanych bloków.Okazało sie jednak ,ze ten teren nie nadaje sie pod budowę domkow (zanieczyszczenie odpadami po garbarskimi)szczerze mówiąc wątpię czy z tego powodu nadaje sie pod budowę mieszkań.Ale tego pewnie nikt nie będzie sprawdzał.a ewentualni nowi mieszkańcy nawet nie będą wiedzieli na jakim syfie żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berti Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 19:51 Inwestorów indywidualnych zapewne nie byłoby stać na oczyszczenie terenu, a gdyby jednak dostaliby decyzję pozytywną z zastrzeżeniem konieczności uprzedniego oczyszczenia, pewnie nikt by ich nie kontrolował i wprowadziliby się tam na własną odpowiedzialność. Co innego developer. Winien mieć środki na przygotowanie inwestycji, a do tego, jak niniejszy przykład pokazuje, będzie miał na karku oddech sąsiadów, nadzoru budowlanego, lokalnych mediów, konserwatora nadzorującego roboty ziemne, itd. Dlatego wlaśnie taka inwestycja ma tu szansę wprowadzenia jako takiego standardu zamieszkania. A co do skarżących stron: jakie konkretne szkody miałaby im przynieść ta inwestycja? W jaki sposób narusza ona ich interes? Bo kiedy UM naprawi błędy formalne i proceduralne uchylonej decyzji, trzeba będzie rozpatrzyć sprawę merytorycznie i pod kątem rzeczywistego interesu stron, które, jak mniemam, nie ustąpią i aż do śmierci będą kolejne decyzje skarżyć do SKO. Odpowiedz Link Zgłoś
vater1958 Re: do Mirka 05.02.08, 21:39 Faktycznie - przedmiotem sporu jest wysokość budynków. Od mieszkańców zebrano oświadczenia ze zgodą na budowę domków 2-kondygnacje, i to te oświadczenia zostały w bezczelny sposób sfałszowane, rozmnożyła się w nich ilość kondygnacji. Jak widzimy, mieszkańcy nie mieli nic przeciwko inwestorowi chcącemu wybudować osiedle domków, ani przeciwko ich późniejszym lokatorom - upada więc chyba teza o niechęci do ludzi zasobnych w pieniądze (bo niby co - ludzie w domkach np. na Halinowie, Wośnikach, czy przy Witkowskiego są ubożsi od tych w blokach?). Że teren zanieczyszczony - wiem, ale podaj proszę źródło informacji o tym, że cecha ta jest dyskwalifikującą? Firma budująca osiedle domków - to przecież nie pan Jasio stawiający chałupę własnym przemysłem - ma chyba podobny potencjał do tej budującej 2 czy 3 bloki, i technicznie być może jest to możliwe? A może jest to tylko kwestia kosztów i tak jak piszesz najkorzystniej ukryć sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Re: SKO przyznało rację mieszkance Piotrówki IP: *.rad.vectranet.pl 21.02.08, 13:05 Dość prywaty tej władzy Odpowiedz Link Zgłoś