Gość: afro IP: *.com.pl 05.09.03, 08:44 uczelnie w radomiu są jednymi z najlepiej funkcjonujących szkó.ł wyższych w Polsce. czego przejawem są np. inwestycje dla dobra studentów prowadzone przez WSh i WSB Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isoxazolidine Re: uczelnie w radomiu 05.09.03, 09:55 NIewatpliwie dynamika rozwoju bazy lokalowej Politechniki, ktora zarysowala sie przez 3 kadencje rektora prof Wasilewskiego i obecnie za kadencji rektorskiej prof Lotki niewatpliwie nastraja optymiastycznie. Inwestycje na prywatnych uczelniach to zupenie inna bajka - radomski rynek edukacyjny nie jest zbyt wielki a prywatnych wyzszych uczelni jest chyba z dziesiec. O klienta (studenta) musza walczyc - stad inwestycje. Kazdy stara sie przyciagnac wplywy z czesnego do siebie mamiac ludzi ladnymi i duzymi obiektami dydaktycznymi, stolowka, hala sportowa .... niestety mury, to tylko mury .... w slad za tym nie idzie bowiem jakakolwiek poprawa poziomu tych uczelni .... Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: uczelnie w radomiu 05.09.03, 10:16 podzielam zdanie przedmówcy, niestety zresztą. Dodam też, że szyld wyzszej szkoły jest wykorzystywany do zarabiania nieopodatkowanych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: uczelnie w radomiu 05.09.03, 10:27 Dodam jeszcze, ze wiekszosc funkcjonujacych w Polsce szkol prywatnych to szkoly zawodowe - uczelni prywatnych o statusie szkol akademickich jest niewiele (w Radomiu naleza do nich PWSzOS i WSFiB). Zeby uruchomic wyzsza szkole zawodowa (taka jak wspomniane w pierwszym poscie tego watku WSB czy WSH) wystarczy jeden samodzielny pracownik nauki i 6 adiunktow. Do uruchomienia uczelni akademickiej potrzeba juz 6 pracownikow samodzielnych na kazdy wydzial. Mysle ze te informacje najlepiej podsumowuja charakter i poziom prywatnego szkolnictwa wyzszego .... Inna sprawa, ze pojawienie sie inwestorow, ktorzy dokonuja udanych przedsiewziec z zakresu zagospodarowania i renowacji tkanki miejskiej zaliczam do raczej pozytywów (np. miastotworczy, ładny obiekt WSH na rogu Traugutta i Tochtermanna, dobrze korelujacy z charakterem okolicznej zabudowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka Re: uczelnie w radomiu IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 10:27 Gdyby tak jeszcze podniósł się poziom kształcenia, choćby tylko na politechnice. Jak narazie to wykazuje się nadzwyczajne pobłażanie dla głupich i leniwych studentów :-( Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: uczelnie w radomiu 05.09.03, 10:35 Proces obnizania poziomu uczelni publicznych jest niestety problemem dotykajacym wszystkie tego typu placowki w Polsce. Drastycznie spada tez poziom kadry naukowej. Podam przykladzik: pewien prof. z UJ postanowil zajac sie zagadnieniami czystosci powietrza. Co zrobil ?? Zainstalowal w samochodzie aparat mierzacy poziom CO2 w powietrzu a nastepnie jezdzil pare miesiecy po krakowie, pozniej pare miesiecy po bieszczadach. Po trwajacym w sumie rok cyklu badan stwierdzil radosnie ze w Bieszczadach jest czysciej .... Mysle ze to i tak kazdy wie bez angazowania takiej masy pieniedzy i czasu .... Albo z innej beczki: Inny prof. z AGH kazal swoim studentom odwadniac alkohol przy uzyciu .... sodu (!!!) ..... No comments (kazdy pamiete chyba z podstawowki slynne doswiadczenie z sodem plywajacym po wodzie i eksplodujacym w oparach wodoru ...) ...... Poziom kadry przeklada sie potem na poziom nauczania - a niskie naklady Panstwa na nauke bynajmniej w niczym nie pomagaja ..... Jesli Rzad czegos madrego w tej materii nie wymysli to niebawem nauka i szkolnictwo wyzsze w polsce bedzie na poziomie bantustanu ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka Re: uczelnie w radomiu IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 19:34 Częściowo masz rację, że Państwo mizernie opłaca szkolnictwo. Jednakże pobłażliwość leniwym studentom to drugi grzech (choć nie wiem czy nie pierwszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemaletko Re: uczelnie w radomiu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 11:32 Hej ludzie nie rozumiem o czym gadacie ale to pewnie ja jestem glupi, nie? W kazdym razie jestem studentem WSH i jestem (czasami) cholernie dumny z mojej szkolki. Przy placeniu czesnych wracam do siebie i raczej durno mi jest hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: uczelnie w radomiu 05.09.03, 11:44 tylko Niemaletko napisz tak, żebyżmy zrozumieli o co chodzi i nie pękaj koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brylant Re: uczelnie w radomiu IP: 66.207.104.* 05.09.03, 19:58 Tak, to prawda! WSB z Radomia jest nostryfikowana w USA bez najmniejszych trudnosci, hehehe ... Odpowiedz Link Zgłoś
tempus_fugit Re: uczelnie w radomiu 06.09.03, 06:41 Drogi Brylancie... nostryfikują, bo to dobry chwyt relakamowy i dużo za to zapłacili. Taka WSB wybiera sobie szkołę w USA czy w Anglii (najtańszą), sowicie opłaca i już masz poczucie, że jesteś obywatelem świata. Podobnie działaja tzw. studia MBA. A to wszystko z czesnego... Odpowiedz Link Zgłoś
cumtroll Re: uczelnie w radomiu 06.09.03, 19:18 A Wyzsza Szkola Dziennikarska? Po niej dostaje sie podobniez tyrke w NBC i to jeszcze przed skonczeniem. No ale tylko 5-ciu najlepszych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beeeee Re: uczelnie w radomiu IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 06.09.03, 22:52 ciekaw jestem czy dla dobra studentów strażak, chyba po pijaku, zezwolił na prowadzenie zajęć w budynku WSB przy ul. Kolejowej 22, gdzie w wypadku pożaru przy wąskich korytarzach , około 1 metra szerokości o nieszczęście nietrudno. PS: chyba że Franio Maciejewski kupił strażakom nową sikawkę i podpisali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beeeee Re: uczelnie w radomiu IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 06.09.03, 23:04 zapomniałem dodać, że warto studiować na wsb, bo pani rektor dr Maria Pierzchalska jak ktoś ładnie poprosi, to może nawet zostanie przyjety do pracy w ZUSie w Radomiu, gdzie Pani rektor jest dyrektorem. A o miejsca nie będzie trudno, bo w zusie właściciel WSB konczy budowę nowego skrzydła budynku ZUS i jakos trzeba bedzie go zapełnic pracownikami. Ale przecież 1 października blisko........ Odpowiedz Link Zgłoś
liroj Re: uczelnie w radomiu 07.09.03, 15:02 Na Kolejowej 22 kiedys byl internat technikum kolejowego. Dzisiaj jest Wyzsza Szkola Biznesu ... Teraz Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: uczelnie w radomiu 08.09.03, 08:47 Podsumowując dyskusję - sam tytuł wątku "uczelnie e radomiu" wydaje się być duzym nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: uczelnie w radomiu IP: *.com.pl 08.09.03, 10:52 wszystko spoko ale ten co pisze o wsb nie zna chyba naprawdę sprawy może jest z innej uczelni ja powiem że jestem optymistą i wiem że jeśli chodzi o naukę to jeśli ktoś nie chce się uczyć tyklko studióje dla papierka to i z harwardu wyjdzie nie nadający sie do życia. a uczelnie w radomiu oferują naprawdę zadowalający poziom i studenci uczelni prywatnych dobrze sobie radzą na rynku pracy w przeciwienśtwie do absolwentów transportu czy wydziału mechanicznego politechniki R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: uczelnie w radomiu IP: *.tkdami.net 10.09.03, 15:08 > chce się uczyć tyklko studióje dla papierka to i z harwardu wyjdzie nie jeśli studiuje przez "Ó" to rzeczywiście są to studia na przyzwoitym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak jest Re: uczelnie w radomiu IP: *.spray.net.pl 10.09.03, 18:15 To "stódiuje" podsumowuje wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: uczelnie w radomiu IP: *.com.pl 11.09.03, 15:58 widać, że dostrzegacie źdźbło w moim oku a belki w swoim nie widzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: uczelnie w radomiu IP: *.tkdami.net 12.09.03, 12:35 Ja też o uczelniach ale z innej beczki. Studjuję na WSH, płacę kupę forsy z własnej kieszeni (wielu jest takich, których wysłały zakłady pracy i opłacają im naukę), ale jak mam iść do dziekanatu na Traugutta, to pot mnie oblewa. Chamstwo, brak szacunku dla ludzi, totalny brak kultury, a przecież ja jestem pracodawcą tych panienek, dzięki moim pieniądzą one biorą pensję. Jestem osobą już po 20-ce, też mam swoją pracę i gdybym ja tak odzywała się do petentów szef wywaliłbym mnie na zbity pysk. Czy dziekanat nie jest wizytówką uczelni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: uczelnie w radomiu IP: *.pl 12.09.03, 12:59 idź do pani Nowakowskiej od promocji i jej to powiedz, jak nie będzie akurat zajęta braniem jakiejś łapóki od firmy reklamowej to jej wtedy powiesz że wizytówka uczelni to nie gołe brzuszki studentek rozdajacych ulotki na żeromskiego (których notabene zaraz ladują w koszu) Pamiętaj jesteś kimś do czasu decyzji o tym że jak to powiedziałaś stajesz się "pracodawcą tych panienek" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: uczelnie w radomiu 12.09.03, 13:09 fakt - dziekanat jest niewatpliwie jedna z wizytowek uczelni czego wladze tychze staraja sie konsekwentnie i skutecznie nie zazuwazac - poziom obslugi jest mniej wiecej na poziomie sklepu miesnego a.d. 1981. W nielicznych przypadkach inwestuje sie w dziekanaty ale najczesciej ma to forme zakupu nowych biurek, foteli, czasem komputerow (ciekawe bo wiekszosc Pan w dziekanatach podchodzi do tego urzadzenia jak do zaczarowanej skrzynki albo wogole nie podchodzi) ..... O inwestycjach w ludzi na razie sie nie mysli .... Moze kiedys .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emak Re: uczelnie w radomiu IP: *.visp.energis.pl 12.09.03, 21:22 Chyba dziekanat WSH ma niezłe wpływy w gazecie bo w południe czytałam to forum, teraz chciałam coś zoboczyć i znikły ze dwa posty :-)) czyzby moderator miał jakieś romanse z tymi Paniami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porgy Re: uczelnie w radomiu IP: *.pl 12.09.03, 13:16 W zasadzie dyskusja jest troszkę jałowa. Bo tak naprawdę poziom uczelni to przede wszystkim poziom samych studentów. Pracownicy naukowi zatrudniani nawet na tak marionetkowych uczelniach jak WSH i WSB to nie cudotwórcy którzy wyedukują każdego kogo stać na zapłacenie czesnego. Tak naprawdę jeśli pojawi się jednostka naprawde zdolna to nie ma zanczenia czy kanclerz uczelni powołał szkołe dla prowadzenia jakiś macjlojek przezrzucając pieniądze jak piłeczkę powiedzmy pomiędzy zakładem pracy chronionej a placówką edukacyjną piorąc oczywiście te pieniążki uciekajace fiskusowi. I naprawdę dla poziomu wykształcenia tej jednostki nie ma znaczenia nawet gdy kanclerzowi np. łamie się ręce za nie oddane długi. Jeśłi student będzie zdolny to z pewnością odniesie sukces nawet w takich szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: uczelnie w radomiu IP: *.tkdami.net 12.09.03, 13:47 To prawda, że poziom studentów prywatnych uczelni jest ogromnie zróżnicowany. U mnie są takie osoby, że gdy patrzę na nie to zastanawiam się czy warto kończyć studia jeżeli taki osobnik: łysy, bluzgający, pijany jest moim kolegą z roku. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: uczelnie w radomiu 12.09.03, 13:56 W szkolach o profilach humanistycznych (np. filologie) czy ekonomiczno-biznesowych na pewno po czesci tak jest. W szkolach technicznych najwiececj jednak zalezy od bazy sprzetowej i wiedzy wykladowcy. Jesli np. uczelnia nie posiada spektrometrow IR, UV, NMR, MS to trudno mowic o tym by kogokolwiek nauczyc metod ustalania struktury zwiazkow organicznych. Jesli prowadzacy nie posiada min kiklunastu lat doswiadczenia w intensywnej pracy nad tymi zagadnieniami to rowniez nawet przy najlepszym sprzecie nic z tego nie bedzie. Z ksiazek niestety mozna sie nauczyc tutaj sporo ale tylko elementarnyc hpodstaw - reszta to pewien zakres bardzo subtelnych umiejetnosci, ktore nielatwo posiasc jesli nie pracuje sie z odpowiednim wykladowca i na odpowiednim sprzecie. to po czesci jak z malarstwem czy muzyka - mozna o tym czytac z ksiazek ale to nie znaczy ze czlolwiek nauczy sie od tego malowac. potrzeba miec jewzcze warsztat pracy i kogos kto sie na tym naprawde zna. dodam, ze osob ktore rzeczywiscie znaja sie na spektralnych metodach ustalania struktury zwiazkow chemicznych jest w polsce doslownie kilka. reszta udaje ze zna sie na czyms o czym nie ma tak naprawde zielonego pojecia. takich przykladow w szklonictwie wyzszym jest masa. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bess Re: uczelnie w radomiu IP: *.visp.energis.pl 15.09.03, 19:25 Porgy powiedz konkretnie kogo miałeś na myśli z tymi machlojkami z zakładem pracy chronionej i z tymi połamanymi rękami kanclerza - to moze byc ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomocny Re: uczelnie w radomiu IP: 66.207.104.* 15.09.03, 21:37 Technikum Dresiarskie powinni otworzyc - ci debile wreszcie mieliby jakies papiery w swoim fachu! Odpowiedz Link Zgłoś
greenbrown Re: uczelnie w radomiu 18.09.03, 03:08 Jakie specjalnosci bys proponowal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: uczelnie w radomiu IP: *.com.pl 22.09.03, 08:47 no co wy czyżby temat się wyczerpał tylko tyle macie do powiedzenia na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine poziom naukowy 23.09.03, 10:28 polecam ponizszy tekst - same fakty ...... niestety ..... www.wr.com.pl/index.php?option=news&task=viewarticle&sid=402 Odpowiedz Link Zgłoś