czerwony_admin_tego_forum 30.06.08, 21:10 Kampania się już zaczęła.Tylko ciekawe dlaczego mniejszość narodowa nie zaapeluje do rzeczywistych decydentów czyli PO? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isoxazolidine Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 30.06.08, 22:11 To pierwsze od 1998r realne działania na rzecz odbudowy Regionu. Na szczęście nie ostatnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wieczor89 Dziękujemy za wyczerpujący opis 30.06.08, 22:36 Nędza, tak można nazwać relację z tej ciekawej konferencji na deptaku zorganizowanej przez Kocham Radom. Tak się akurat składa, że również tam byłem i naprawdę, można było napisać o wiele więcej na ten temat... Łukasz Zaborowski poprowadził bardzo ciekawy wykład na temat historii naszego miasta i jego roli w regionie. Podkreślił najważniejsze jego epizody - wzloty i upadki. Od świetności i potegi w okresie II połowy XIX wieku do stopniowego upadku w II połowie XX wieku i wykorzystywaniu przez mniejsze Kielce, nie wspominając o upadku po 1976 roku w związku z radomskimi strajkami... Nachodzi taka nieciekawa reflekesja: Media nie chcą przyłączyć się do walki o podniesie rangi Radomia. Nie zależy im na tym, aby coś się zmieniło w naszym mieście, skoro nie chcą właściwie opisać historii naszego miasta oraz starań o podniesienie jego rangi w czasach obecnych. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavery nie szukać winnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 23:33 Dziesięć lat temu Radom oddał swoje perspektywy rozwoju za obietnicę złożoną przez niejakiego Tomaszewskiego, że Kielce nie utworzą województwa. Jak widać kundlizm nie popłacił. Od "wyzwolenia się spod kieleckiej niewoli" minęło już 32 lata, ale dalej gdy tylko pojawia się problem statusu miasta od razu wraca w jakiejś formie kwestia kielecka. Jeśli radomianie się wreszcie od tego nie wyzwolą i nie zajmią się tworzeniem czegoś zamiast rozpamiętywania i destrukcji nic się tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:49 Proponuję, żeby zaapelowała do rzeczywistej mniejszości intelektualnej tego miasta, czyli rządzących z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejszość Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:59 Daremne żale, próżny trud. Ta mniejszość intelektualna, jak ją celnie nazwałeś, nie zrozumie i tak. Apelujmy do rozsądnej większości radomian. Dość tolerowania takiego stanu rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Batalia o rangę administracyjną Radomia 30.06.08, 22:55 Zgodzę się z tym co napisał Wieczór89. Radomskie media są straszne w porównaniu z innymi lokalnymi mediami w kraju. Tradycyjnie przykład z Kielc, gdzie w sprawie lotniska Obice postawiono wszystkie media: prasa, radio, telewizja na okrągło wzywały do podpisywania petycji. U Nas inaczej. Media radomskie trzymają się tak mocno obiektywizmu dziennikarskiego, że trudno usłyszeć od nich nawoływań np. do podpisywania petycji ws. drugiej państwowej uczelni wyższej. Nie uważam natomiast, że Kocham Radom zaczęło kampanię wyborczą. Zaczęło kampanię, ale o lepszy byt tego miasta. Co ciekawe obecne elity polityczne tak z prawa jak i z lewa cały czas oglądają się ws. statusu wojewódzkiego lub metropolii na posłów i senatorów tak jakby mieli oni cudowną moc tworzenia. Uważam, że po 10 latach od uchwalenia ustaw wprowadzających nowy podział terytorialny czas najwyższy dokonać jego oceny i wystosować ewentualne postulaty rewizyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.32.radom.pilicka.pl 01.07.08, 09:13 Prawdziwa kampania wyborcza trwa przez całe 4 lata. Tak, Kocham Radom pracuje przez cały ten czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czułko Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 00:44 czerwony_admin_tego_forum napisała: > Kampania się już zaczęła. Walnij się idioto w czułko. Współczuję, jeśli wszystko kojarzy ci się z "kampanią". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.internet.radom.pl 01.07.08, 09:50 duzo srodkow unijnych omija nasz region bo warszawa zawyza nam statystyki ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 09:57 Zestawienie 25 wskaźników począwszy od porównania wielkości miast, poprzez liczbę łóżek w szpitalach, księgozbiory, wysokość zarobków aż po liczbę studentów: wojewodztwo.radom.pl/radom_wskazniki/ Wykresy na podstawie GUS BDR: www.stat.gov.pl/bdr_s/app/strona.indeks Odpowiedz Link Zgłoś
parsefal Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 12:12 Gazeta bardzo lekko potraktowała sobie bardzo ważny temat. Dobrze, że jest choć fragment wystąpienia. Dzięki temu redaktorzy nie muszą mozolnie przebijać się przez merytoryczne zawiłości zagadnienia, nie będą również musieli się nad nim zastanawiać. Są inne ważniejsze i prostsze problemy: plamy po lodach na deptaku, śmieci...Nie twierdzę, że wymienione problemy nie są ważne. Niemniej umiejętność ustalania priorytetów jest jedną z najistotniejszych umiejętności. Pewnie, kiedy inni słusznie podejmą problem, radomska wyborcza też o tym napisze, bo jej głupio będzie tego nie robić, a może w końcu zrozumie, bądź/i się nauczy, jak istotny problem został na tej konferencji prasowej poruszony. Inne media poruszą temat, a wyborcza może obudzi się z letargu. Tego jej życzę. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab1 Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 13:11 Nie ma się co obrażac na dziennikarzy. Nie był to zdecydowanie temat na okładkę. Może sytuację uratowałyby długonogie hostessy do przewracania kartek. Poszłoby chociaż w kronice towarzyskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oto i ja Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.radom.vectranet.pl 01.07.08, 19:04 Nie zauważyłem na blogu niczego dotyczącego omawianego tu tematu. Ło co chodzi? Hę? Swoją drogą tytuł i treść powyższego artykułu ciekawie ze sobą zgrzytają Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 20:26 Temat poruszyłem w relacji ze spotkania w magistracie tzw. zespołu roboczego. Proszę o bardziej wnikliwą lekturę. Wcześniej też o tej sprawie pisałem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 20:29 > Nie zauważyłem na blogu niczego dotyczącego omawianego tu tematu. Ło co chodzi? Hę? A my zauważyliśmy to: "Podsumowując dyskusję zaproponowałem odbycie poważnej konferencji w naszym mieście, złożonej z częsci "naukowej" i "politycznej", podczas której przedstawiciele wszystkich opcji mówiliby jednym głosem na temat przyszłego statusu Radomia. Scenariusz takiej konferencji powinno się wypracować podczas serii wcześniejszych spotkań z udziałem właśnie przedstawicieli róznych ugrupowań oraz zaproszonych przez nich ekspertów." Hrhrhrhr:))) To się zapowiada poważna kunferencja, złożona z wyreżyserowanej części "naukowej" i "politycznej", przeprowadzona przez specjalnie wyselekcjonowanych ekspertów, dopuszczonych do głosu pod warunkiem, że wszyscy poprą bzdurny pomysł utworzenia nikomu nie potrzebnego województwa radomskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 20:33 Jaaaaasne, pomysł jest bzdurny, konferencja jest bzdurna, wszystko jest bzdurne. Najlepiej nic nie robić tylko narzekać i krytykować przyczajonym za anonimowym nickiem. Cóż za odwaga, chyba, że to sposób na leczenie własnych kompleksów, aaa wtedy wybaczam, bo zdrowie jest najważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 20:38 NIEEEEE, no! Nie rozumiemy się chyba: pomysł jest świetny!, konferencja -wprost rewelacja! miodzio-malina!, najlepsze PZPR- owskie wzorce jednomyślności w kluczowych sprawach! A anonimowych, zaplutych karłów reakcji -napiętnujemy!, oj napiętnujemy... Tym bardziej, że oni wcale nie są anonimowi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 20:56 Tak, jak widać sztuka czytania ze zrozumieniem jest co niektórym obca. Pana zdecydowanie to przerasta. Wyraźnie chyba napisałem, że konferencja ma być ponad podziałami, podobnie jak spotkania u Pana Prezydenta. Wiem, że dla niektórych wojna wszystkich ze wszystkimi, to fajna rzecz, prosze jednak pamiętać, że czas ucieka,a miasto na tym traci. A tak w ogóle gratuluję intelektu, a raczej jego braku, Panie Anonim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 21:10 No przecież napisalim: "najlepsze PZPR-owskie wzorce jednomyślności w kluczowych sprawach". To mniej-więcej to samo, co bicie piany "ponad podziałami". U Pana Prezydenta lub cioci Gieni na imieninach. Ale żeby uchwycić ten hint, to trzeba mieć związek z intelektem trochę głębszy, niż ma to miejsce w Pańskim przypadku, Panie Bloggers:) A skoro Panu poziom dyskutantów nie odpowiada, to proszę sobie wybrać innych. Najlepiej takich, którzy będą zachwyceni Pańskim intelektem i strategią argumentacji ad personam, hrhrhrhr:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 21:37 OK, wymiękam, poddaję się. "Argumenty" mnie rozwaliły. To ja niczego nie rozumiem, nie pojmuję, nie obejmuję. Nie potrafię wytłumaczyć co to jest konferencja ponad podziałami w sprawie przyszłego statusu miasta. Panu nie potrafię. Co do "ad personam" - jeżeli mój rozmówca, mimo wyjątkowo czytelnej argumentacji "ad iudicium" stosuje "argumentum ad ridiculum" to wtedy kolejnym etapem jest z moje strony "ad personam", ale tylko wtedy, kiedy rozmawiam z osobą anonimową. W innym wypadku taka dyskusja prowadzi do "absurdum dixisti"... Na tym kończę tę polemikę. Miło było, tylko proszę się nie bać i przedstawić. Nie lubię tchórzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 21:52 > Miło było, tylko proszę się > nie bać i przedstawić. Nie lubię tchórzy... Zawsze do usług:) A co do przedstawiania się, to natychmiast. -Jak tylko wprowadzony zostanie taki obowiązek w regulaminie tego forum. Jeśli jednak nie odpowiada Panu forum, na którym nie ma obowiązku przedstawiania się -to proponuję zacząć go unikać. Co do naszego tchórzostwa i Pańskiej dociekliwości personalnej, to polecam zapytać swojego kolegę, radnego Kluzińskiego. Macie już ze sobą dobry kontakt i wspólne fronty, więc zapewne zdradzi Panu nasze personalia. Nie wiem, czy to zmieni coś w "logice" Pańskiej argumentacji, ale zapewne odpadnie powalający argument merytoryczny o anonimowości oceniającego pańskie wyjątkowo czytelne wypociny:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 22:01 Powala mnie pańska odwaga. Ja z nazwiska, a pan z ksywki hrrrr :-) Forum jest oczywiście anonimowe, he he, ja tylko pisałem, że jeśli tą anonimowością leczy pan kompleksy to rozumiem hrrrrr :-) Jeśli jest to zwykły strach to już nie... hrrr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 22:35 Logik z Pana, Panie Bloggers, ale także i wytrawny psycholog! No, no... A co do kompleksów naszych, które Pana tak zajmują (chwilowo bardziej chyba niż nawet sama Wielka Sprawa Województwa Radomskiego i Radomskiej Metropolii), to uroda nasza może już faktycznie odrobinę przywiędła, -ale bez przesady! Jeszcze nie musimy tego odreagowywać za pomocą nieanonimowego puszenia się na forach, radach, kunferencjach ponad podziałami i na blogach:))) PS: Może Pana powalać co tylko się Panu podoba, hrhrhrhr:))) My preferujemy płeć przeciwną:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba PS: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 21:20 Skoro już zdiagnozowano u nas problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to może zapytamy światlejszych: Co to jest "konferencja ponad podziałami, na której przedstawiciele wszystkich opcji mówią jednym głosem" i czym się to różni od wiecu poparcia jedynie słusznej sprawy poza wszelką dyskusją? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Hehe 01.07.08, 23:47 Niekoniecznie jdk musi mowic kim jestes Yodo:P Ja tez moge:P Co do meritum-nie ma jak na razie jedynie slusznej koncepcji i tym sie to rozni od "jednym glosem". Owo "jednym glosem' to wg mnie-"jeden glos" sprzeciwu wobec sytuacji obecnej i "jeden glos" w zakresie koniecznosci dokonania zmian. Przeciez wiesz chyba, ze Lukasz Zaborowski jej (tej konferencji) prowadzil nie bedzie, wiec nie masz sie czego bac:P Nikt nic nie powiedzial jak do tej pory w zakresie tego co trzeba zrobic i jaka koncepcje lansowac. Takze nie ma co chyba sie klocic i slowek czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamdron i Saba Re: Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:47 > Niekoniecznie jdk musi mowic kim jestes Yodo:P Ja tez moge:P No, ma się rozumieć! I nie tylko. Sądząc z wpisów (oczywiście anonimowych) w wątku o łykach statystyki, -to jest tu cała masa niesamowicie przenikliwych regionalistów, którzy rozpoznają nasz stosunek do farmazonów o metropolii radomskiej pod dowolnym nickiem, hrhrhrhr:))) > Przeciez wiesz chyba, ze Lukasz Zaborowski jej (tej konferencji) prowadzil nie bedzie, A czemu nie? Powinien! I jeśli będzie wyreżyserowana tak jak radny Karaś to sobie wymarzył, to nie musi się nawet bać, że może ktoś zachowa się na niej tak, jak on sam na pewnej innej, na której miał okazję konstruktywnie wypowiedzieć się o kształcie wówczas budowanego RPO dla województwa mazowieckiego, o projektach kluczowych do niego wpisywanych, zasadach dystrybucji środków wsparcia itd., a zamiast tego przez prawie pół godziny klepał o dziejowej niesprawiedliwości, jak spotkała Radom w ramach ostatniej reformy administracyjnej. A przy okazji, bez jakiejkolwiek żenady pochwalił się, że jako doktorant katedry gospodarki przestrzennej czy czegośtam na UJ -nie wie co to jest Strategia Lizbońska... > wiec nie masz sie czego bac:P A co wy wszyscy z tym "baniem się?!" Nawet nam przez myśl nie przeszło, że mamy jakikolwiek powód żeby się bać. Czy to Ł. Zaborowskiego, czy radnego Karasia. Byłaby taka możliwość, gdyby miał kto nas związać i kazać przez czas dłuższy niż 15 min wysłuchiwać recytacji wiadomego bloga lub wystąpienia na konferencji poświęconej utworzeniu województwa radomskiego. Ale już raz poddani byliśmy torturom podobnym do wymienionych i jakoś to przeżyliśmy :P Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 02.07.08, 23:52 Gość portalu: Lamdron i Saba napisał(a): > głosu pod warunkiem, że wszyscy poprą bzdurny pomysł utworzenia > nikomu nie potrzebnego województwa radomskiego:) Yodo, nie postulujemy utworzenia wojewodztwa radomskiego - choc w przypadku daleko idacej reformy administracyjnej byc moze byloby to wskazane - ale przywrocenie statusu miasta wojewodzkiego, czy mowiac ogolniej: przywrocenia odpowiedniej rangi administracyjnej Radomiowi odpowiadajacej jego znaczeniu w sieci osadniczej. Moze sie to odbyc na wiele roznych sposobow, w tym m.in. poprzez utworzenie wojewodztwa radomskiego. Osobiscie jako najbardziej prawdopodobne w krotkim okresie uwazam jednak wydzielenie Warszawy z wojewodztwa mazowieckiego i powinnismy starac sie, zeby to wydzielenie odbylo sie w sposob jak najbardziej sprawiedliwy i korzystny dla Radomia. Zapraszam do merytorycznej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 01:09 > nie postulujemy utworzenia wojewodztwa radomskiego - choc w przypadku daleko idacej reformy administracyjnej byc moze byloby to wskazane A gdzie, poza radomskim deptakiem, jest mowa, że jakakolwiek daleko idąca reforma administracyjna byłaby wskazana, opłaci się większości obywateli tego kraju i kto właściwie się do niej zabiera? Bo jak na razie, to wydaje mi się, że są to tylko życzenia garstki frustratów, a nikt poważny nie zajmuje się dywagacjami o rzeczach tak samo prawdopodobnych, jak przywrócenie Gdańskowi statusu wolnego miasta albo Śląskowi politycznej autonomii. Na tym kończy się dla mnie merytoryczna dyskusja na powyższy temat. Pozostawiam to pole dla polityków, którzy mogą widzieć jakiś interes w jego wałkowaniu i robieniu przy tej okazji wyborcom wody z mózgu. O wiele bardziej interesuje mnie wywiązanie się z publicznie złożonej obietnicy dopilnowania opracowania i wdrożenia przez miasto kompleksowej strategii rozwoju transportu. Przypominam, że opracowanie takiej strategii do końca zeszłego roku zostało przedstawione opinii publicznej jako warunek poparcia przez część opozycji utworzenia strefy płatnego parkowania w centrum Radomia. Gdzie jest ta strategia? Chciałbym się z nią zapoznać. Uważam, że na takich planach politycy lokalni powinni się skoncentrować, bo jest to ich prawdziwe zadanie i rzecz w zakresie prawem określonych kompetencji. Nie chcę i nie zamierzam natomiast zaakceptować uciekania od realnych problemów w rojenia o wyłączaniu przez radomskich polityków stolicy kraju z jej województwa. Rozumiem jednak, że o wiele bezpieczniej jest obiecywać wyborcom walkę o fikcje, niż dokonać czegoś rzeczywistego, za co można wziąć odpowiedzialność i być z tego rozliczonym. Rozumiem, ale nie akceptuję takiego sposobu uprawiania polityki. Uważam, że jego wyśmiewanie jest wyjątkowo łagodną formą oceny. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 05.07.08, 16:43 Witam, przepraszam ze odpowiadam dopiero teraz, ale ostatnie dni - oprocz pracy zawodowej - absorbowaly mnie w sprawe wyjasnienia mojego rzekomego czlonkowstwa w zarzadzie radomskiego PIS ;) Gość portalu: Yoda napisał(a): > > nie postulujemy utworzenia wojewodztwa radomskiego - choc w > przypadku daleko idacej reformy administracyjnej byc moze byloby to > wskazane > > A gdzie, poza radomskim deptakiem, jest mowa, że jakakolwiek daleko > idąca reforma administracyjna byłaby wskazana, opłaci się większości > obywateli tego kraju i kto właściwie się do niej zabiera? Bo jak na > razie, to wydaje mi się, że są to tylko życzenia garstki frustratów, > a nikt poważny nie zajmuje się dywagacjami o rzeczach tak samo > prawdopodobnych, jak przywrócenie Gdańskowi statusu wolnego miasta > albo Śląskowi politycznej autonomii. Odpowiem tak: 1. Uwazam, ze mimo wszystko zmiana na mapie administracyjnej jest jednak bardzie prawdopodobna niz przywrocenie Gdanskowi statusu wolnego miasta czy Slaskowi - autonomii. Patrzac na historie - okresy pomiedzy kolejnymi zmianami wynosza zazwyczaj nie wiecej niz 20-30 lat, zatem kazdy kolejny rok zbliza nas do kolejnej reformy. Zatem chodzi o to, zeby w przypadku takiej zmiany nie zostac "z reka w nocniku". Miasta takie jak Koszalin i Czestochowa, czy ostatnio rowniez Kalisz oraz Plock, organizuja debaty na ten temat, zbieraja podpisy, prowadza dzialania w tym kierunku. My nie. Dlatego uwazam, ze rowniez powinnismy. O naszych aspiracjach nikt nie wie i zapewne ich nie rozumie. Nalezy o tym mowic - ale nie w kontekscie roszczeniowym, bo "Radomiowi sie nalezy", ale w kontekscie poprawienia negatywnych skutkow ostatniej reformy. Ponadto - podniesienie rangi Radomia niekoniecznie musi nastapic poprzez utworzenie wojewodztwa radomskiego, o czym juz wspominalem. Byc moze najbardziej prawdopodobne w krotkim okresie jest wydzielenie Warszawy z woj. mazowieckiego. I zeby nie okazalo sie, ze stolica "obwarzanka" nadal pozostanie w Warszawie, warto chociazby o to sie starac. A co do tego, czy "reforma bylaby wskazana, czy oplacilaby sie wiekszosci obywateli kraju". Jestem przekonany, ze tak. Ale do tego potrzebna bylaby wlasnie szeroka debata z udzialem specjalistow. Moje przekonanie jest takie, ze ostatnia reforma byla per saldo niekorzystna. A nawet jesli byla, byc moze istnieje pole mozliwej poprawy, aby korzysci z niej uzyskalo jeszcze wiecej obywateli, wiecej miast i regionow. Do tego potrzebna jest taka debata. > Na tym kończy się dla mnie merytoryczna dyskusja na powyższy temat. > Pozostawiam to pole dla polityków, którzy mogą widzieć jakiś interes > w jego wałkowaniu i robieniu przy tej okazji wyborcom wody z mózgu. Wydaje mi sie, ze bardziej wartosciowym w tym momencie bylaby nie glosna debata polityczna, a byc moze merytoryczna debata specjalistow z zakresu planowania przestrzennego, rozwoju regionalnego, administracji samorzadowej itp. Taka debata bylaby wsparta "frontem" parlamentarzystow z miast i regionow, ktore na ostatniej reformie najbardziej stracily. Jesli wynikiem debaty byloby stwierdzenie, ze istnieja mozliwosci poprawienia obecnego stanu rzeczy, wowczas potrzebny bylby lobbing, byc moze rowniez zaangazowanie mieszkancow. Poza tym uwazam, ze angazowanie mieszkancow w sprawy spoleczne, w zainteresowanie sprawami wlasnego miasta i regionu jest ogolnie biorac korzystne. > O wiele bardziej interesuje mnie wywiązanie się z publicznie > złożonej obietnicy dopilnowania opracowania i wdrożenia przez miasto > kompleksowej strategii rozwoju transportu. Przypominam, że > opracowanie takiej strategii do końca zeszłego roku zostało > przedstawione opinii publicznej jako warunek poparcia przez część > opozycji utworzenia strefy płatnego parkowania w centrum Radomia. > Gdzie jest ta strategia? Chciałbym się z nią zapoznać. Gwoli sprostowania: strategia (a dokladnie: program organizacji ruchu w srodmiesciu) mialy powstac do konca wrzesnia ub. roku. Taki warunek sformulowalem popierajac wprowadzenie strefy platnego parkowania (jako jedyny radny opozycji - bo oprocz mnie za uchwala o strefie glosowal wlasciwie wylacznie PIS). We wrzesniu okazalo sie, ze program nie powstal i ze powstanie... do konca czerwca 2008. Poczatkowo opracowanie mialo robic MZDiK, potem MPU (albo odwrotnie), a w koncu podobno zlecono to opracowanie Politechnice Wroclawskiej. Strategii tej jak widac nie ma. Kilka tygodni temu rozmawialem o tym z wiceprezydentem Marszalkiewiczem, ale nie dostalem przekonujacej odpowiedzi nawet kiedy bedzie. Obiecuje zapytac o to w sposob nieco bardziej formalny (interpelacja) i dac znac, jak otrzymam odpowiedz. Uważam, że na > takich planach politycy lokalni powinni się skoncentrować, bo jest > to ich prawdziwe zadanie i rzecz w zakresie prawem określonych > kompetencji. Nie chcę i nie zamierzam natomiast zaakceptować > uciekania od realnych problemów w rojenia o wyłączaniu przez > radomskich polityków stolicy kraju z jej województwa. Rozumiem > jednak, że o wiele bezpieczniej jest obiecywać wyborcom walkę o > fikcje, niż dokonać czegoś rzeczywistego, za co można wziąć > odpowiedzialność i być z tego rozliczonym. Rozumiem, ale nie > akceptuję takiego sposobu uprawiania polityki. Uważam, że jego > wyśmiewanie jest wyjątkowo łagodną formą oceny. Nie uciekam(y) w taka forme od innych dzialan. Impulsem do rozpoczecia takiej debaty - bo zakladam, ze nie jest to kwestia, ktora skonczy sie na tej konferencji - jest brak jakichkolwiek dzialan ze strony wladz miasta, skoordynowanych dzialan parlamentarzystow lokalnych, brak zainteresowania i swiadomosci lokalnej spolecznosci tym tematem - w dobie toczacej sie dyskusji np. na temat ustawy metropolitalnej czy spodziewanego w perspektywie 3-4 lat wydzielenia Warszawy z woj. mazowieckiego. > I to by było na tyle. Mam nadzieje, ze nie dotrzymasz slowa ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Odp. Yodzie 09.07.08, 22:49 Gość portalu: Yoda napisał(a): > O wiele bardziej interesuje mnie wywiązanie się z publicznie > złożonej obietnicy dopilnowania opracowania i wdrożenia przez miasto > kompleksowej strategii rozwoju transportu. Przypominam, że > opracowanie takiej strategii do końca zeszłego roku zostało > przedstawione opinii publicznej jako warunek poparcia przez część > opozycji utworzenia strefy płatnego parkowania w centrum Radomia. > Gdzie jest ta strategia? Chciałbym się z nią zapoznać. Drogi Yodo: jako ze moim obowiazkiem jako radnego jest kierowac do wladz miasta zapytania i uwagi mieszkancow, zadalem to pytanie wiceprezydentowi Marszałkiewiczowi na ostatniej sesji Rady Miejskiej. Otrzymalem odpowiedz, ze strategii jeszcze nie ma (co widac), ale ze tez nie za bardzo wiadomo, kiedy bedzie. Poprosilem o potwierdzenie, kto ja sporzadza i uzyskalem potwierdzenie, ze miasto zlecilo opracowanie strategii prof. Antoniemu Szydlo z Politechniki Wroclawskiej. A ze p. profesor jest podobno bardzo zajety i rozrywany roznymi zleceniami (m.in. rowniez z naszego miasta - kierowal badaniami nosnosci pasa startowego lotniska na Sadkowie), to prace sie opozniaja. Zapytalem, jak sie maja kolejne inwestycje i de facto decyzje o istotnych zmianach organizacji ruchu (np. Walowa/Limanowskiego, dolny odcinek Zeromskiego) do strategii, ktorej jeszcze nie ma (byc moze nie beda pasowaly?) - uzyskalem odpowiedz, ze podobno sa konsultowane na biezaco. Tyle mojej relacji. Powyzszego pozwole sobie nie komentowac, moze poza stwierdzeniem, ze prawie 2 lata na program organizacji ruchu to dosc duzo czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
bohdankaras Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 01.07.08, 21:40 PS: Mimo wszystko dziękuję. Liczba wejść na bloga w ciągu naszej "dyskusji" znacząco się zwielokrotniła! I to wejść z Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzika.bestia Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:30 Panie Bohdanie, jeszcze chwila i zglosi sie do Pana dom mediowy z prosba o wspolrace w zakresie reklam na Panskiej www Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korben Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.udn.pl 02.07.08, 00:05 nie lubię tych panów - ale ich wspieram na całej lini w tym wątku i czy żyd czy czarny a nawet żółty to jeśli walczy za Radom idę za nim :) Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 02.07.08, 06:30 W Teledzienniku do obejrzenia dość długi materiał (od 7 min. 12 sek.): www.telewizja.radom.pl/?str=22&wydanie=2008_07_01 Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia 02.07.08, 13:45 Wydzielenie Warszawy jest koniecznością. Dzięki temu zabiegowi Radom ma szansę stać się stolicą woj. mazowieckiego. Jednakże nie można rozpatrywać wydzielenia Warszawy tylko w aspekcie finansowym. Wydzielenie należy traktować jako szansę rozwojową dla Radomia. Powiedzmy sobie szczerze. Woj. mazowieckie nie jest w stanie zapewnić takiego rozwoju Radomia jakiego to miasto potrzebuje. Wystarczy spojrzeć na strategię rozwoju woj. mazowieckiego. Jest ona martwym dokumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 19:42 Przestanmy sie osmieszac.Ciagle kogos obwiniamy za nasze niepowodzenia: albo Kielce , a to Plock ,to Struzika,PO,warszawiakow a nie widzimy wlasneej nieudolnosci i glupoty.W czym celuje nasz ukochana wladza z Kosztowniakiem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki [...] IP: 82.139.33.* 02.07.08, 23:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinki Re: Batalia o rangę administracyjną Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:05 Te, sympatyk, taki z ciebie sympatyk jak z koziej d... trąba. Zamiast wspierać prezydenta w happeningu na ulicach miasta ty siedzisz i zaśmiecasz to forum. A fe! Odpowiedz Link Zgłoś