tomus2221 16.07.08, 17:47 Żeby tylko mrozy nie chwyciły na końcu robót:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adi Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: 88.156.226.* 16.07.08, 17:59 Wlasnie maiasto teraz troche puste powinni dawno remontowac te drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: *.91.udn.pl 16.07.08, 20:44 Strabag w przetargu ??? jak zagraja tak jak na przetargu o siódemkę to remont się zacznie za rok :( Odpowiedz Link Zgłoś
akcja.radom Kto wyremontuje nam kolejne ulice 16.07.08, 22:20 No chyba nie osławiona wieloma sukcesami firma "As"? Lech Z uwagą i cierpliwością obserwuję sprawę Żółkiewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 09:18 Ciekawi mnie czemu te przetargi zostały tak późno ogłoszone! Przecież jednym z końcowych etapów remontu 1905 będzie ułożenie nawierzchni! A z tego co mi wiadomo to w listopadzie jest już zimno i mokro! a w takich warunkach nawierzchnia za szybko stygnie i nie ma mowy o jej prawidłowym dogęszczeniu!! Szacuje że zacznie pękać już na wiosnę. W normalnym mieście takie przetargi ogłasza się w marcu! a wykonawca robi remont w czasie wakacji! Ciekawe jaka jest przyczyna takiego opóźnienia czyżby zwykła urzędnicza opieszałość? Odpowiedz Link Zgłoś
iuslex Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice 17.07.08, 10:06 Sprawa terminu ogłoszenia przetargów to jedno. Druga sprawa to kontrola jakości wykonania, jeżeli to jest dobrze i rzetelnie wykonane to wtedy kwestia "listopada" jest drugorzędna. Nadzór,nadzór i jeszcze raz nadzór. Nieoficjalnie przecież wiadomo że w Radomiu firmy wykonawcze dają niższe ceny i przyjmują "listopadowe" terminy, bo wiedzą że zaoszczędzą na jakości materiałów i prac, a tego i tak kiepski nadzór nie zweryfikuje, dodatkowo "listopadowy" termin jest świetnym usprawiedliwieniem dla wykonawcy i nadzorcy. Co do tego przetargu radzę sprawdzić referencje firmy Trakt w świetle artykułu www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080710/POWIAT0304/383838263 Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice 17.07.08, 10:58 Calkowita zgodna z iuslexem. Termin przetargu byl mozliwy tylko taki- miasto dostalo kase z ministerstwa przeciez ledwo ponad miesiac temu, takze i tak to jest blyskawicznie. Jedynie pozostaje nadzor- ktory jak wiemy, zazwyczaj szwankuje w naszym miescie-i to w wielu dziedzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 11:46 To miasto nie wiedziało wcześniej że dostanie kasę z ministerstwa? Nadzór nic nie da! Mieszanka bitumiczna zaczyna "wiązać" gdy osiągnie odpowiednio niska temperaturę i do tego czasu powinno nastąpić jej zagęszczenie! Technicznie rzecz biorąc to już podczas opadów deszczu nie powinno się układać mieszanki bitumicznej (nawet w lato)! Jak dodamy jeszcze do tego niską temperaturę to już całkowita tragedia! Już niejedno widziałem na budowie i wiem że prace w listopadzie wymagają bardzo wysokiej "kultury wykonania"! Szacuje że na 80% już po 2 latach będzie widać pierwsze poważne ubytki w nawierzchni, a pierwszy remont odbędzie się po 4 latach ... chyba że aura będzie wyjątkowo sprzyjająca. Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arena Tylko bez zwężania ! IP: 82.139.36.* 17.07.08, 12:57 Oby przy okazji tych remontów nie zafundowano nam znowu zwężenia i tak zatloczonych ulic! Myślę że przykład dotychczas przebudowanych i jednocześnie pozwężanych ulic co nieco dał do myslenia naszym lokalnym specom od komunikacji . Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Tylko bez zwężania ! 17.07.08, 23:15 Tutaj masz dostępny projekt przebudowy: www.inwestycje.radom.pl/forum/viewtopic.php?p=1590#1590 Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice 17.07.08, 13:31 > To miasto nie wiedziało wcześniej że dostanie kasę z ministerstwa? Otoz wlasnie nie wiedzialo. Bo wnioskowali o przyznanie kasy na wiele inwestycji i w roznych wysokosciach. A akurat kapnelo 5 baniek na 1905 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorek.artur Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice 17.07.08, 13:49 Sądziłem że takie sprawy są zapisywane w budżecie, a tu widzę że ten system przyznawania bardziej przypomina ruletkę. Pozostaje nadzieja że będzie dobry inspektor nadzoru i nie dopuści do odbioru bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 15:29 Ja wiem, kto wyremontuje - niezatapialny Czyż;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remik Re: Kto wyremontuje nam kolejne ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 18:51 Jak Czyż to i zwężenie będzie zapewne i innego rodzaju typowo radomskie innowacje. Odpowiedz Link Zgłoś