aaa30 30.09.08, 10:42 Tyle się pisze o zwężaniu ulic. Jak groch o ścianę ! Po jaką cholerę zwęzili prawoskręt z Grzecznarowskiegop w Dowkonta? O cały metr ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-ania Gazeto - do roboty !!! 30.09.08, 11:08 Kiedyś się zapytałam w tej spawie jednego wysokiego radomskiego urzędnika, ten mi odpowiedział że takie rzeczy zaleca Unia Europejska. Ale kiedy poprosiłam o konkrety przepis nie potrafił go podać ani gdzie go szukać. Coś tu nie jest tak. W tym roku podróżowałam trochę po Unii i NIGDZIE nie widziałam żeby przy remontach zwężali ulice a wręcz odwrotnie, poszerzali je. Może GW zainteresuję się szczegółami, bo jak wiadomo w nich zawsze tkwi diabeł. Zapytajcie się konkretnych osób, po co to robią i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Gazeto - do roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 12:06 Prosta sprawa. Zwężają, bo tak będzie taniej, a kolejny remont i tak będzie można odhaczyć po stronie "zasług". Powołują się przy tym nieudolnie na normy dopuszczające takie szerokości i promienie skrętów, nie chcąc przy tym zauważyć, że ustalone normami parametry są minimalne (w domyśle jeśli jest wyjątkowo ciasno, to musi być chociaż tyle) i tam gdzie miejsce pozwala, należy projektować zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, a nie kryjąc się za źle interpretowanymi normami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do palanta projekt Re: Gazeto - do roboty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 09:53 Usiądz CYMBALE PROJEKTANCIE za kierownicą np. przegubowca to zobaczymy twój prawo-skręt. Pojedz ul.1905-roku i zobacz jak skręca koło stacji benzynowej np. 7-ka na plac dworcowy . Zobacz IDIOTO co zaprojektowałeś!!!!!i jak to przebiega na codzień. Porozmawiaj z kierowcami np.7-ki. Weż do pomocy młodego łysego prezia,prekuratora i ONY tez niech popatrz......ą jak jest spieprzony ten prawoskręt i twoje inne wypociny w naszym mieście!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co tu zrobić Re: Ręce opadają ! IP: *.180.udn.pl 01.10.08, 10:54 Chrobrego też już zwężają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa30 Re: Ręce opadają ! IP: 212.160.172.* 01.10.08, 11:10 A może to wszystko dlatego, że budują zbyt szerokie ścieżki rowerowe? Proponuję zatem, aby zwęzić wszystkie ścieżki rowerowe do 10 cm !. Na takiej ścieżce zmieszczą się najszersze opony górskich rowerów !. I co 100 m mijanka o szerokości 20 cm. Jeżeli przejadą obok siebie dwie opony, to i rowerzyści sie miną. No nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Basi Re: Ręce opadają ! IP: 195.93.162.* 01.10.08, 15:11 Unia, paragrafy, przepisy... a ja myśle, że chodzi o rzecz prozaiczną. Wiadomo, że ten idiotyzm nie zda egzaminu i trzeba będzie poszerzać. Znowu pewne firmy wygrają przetarg. Przy okazji kilku panów kupi sobie nowe samochody, pojedzie na atrakcyjne wycieczki... Alleluja i do przodu! głupi naród za wszystko zapłaci! Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitaz Re: Ręce opadają ! 01.10.08, 15:50 Droga krajowa nr 12 wpisana jest do tzw. systemu dróg ekspresowych ("Docelowa sieć dróg ekspresowych i autostrad" - rozp. RM z dn. 15.05.2004 /Dz.U. z 2004r nr 128 poz 1334/) Jednak jej całościowa realizacja ma nastąpić dopiero po 2013r. WIĘC WYLUZUJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KG Re: Ręce opadają ! IP: 82.139.41.* 01.10.08, 18:15 Remont kolejowej 8 tez był wpisany,ale wypadł więc proponuje tobie wyluzować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: Ręce opadają ! IP: 93.105.144.* 01.10.08, 18:40 Z dokumentacji projektowej wynika natomiast, że pas do skrętu w prawo w ul. Dowkonta zostanie poszerzony i otrzyma lepszą geometrię niż była wcześniej. Drugą różnica jest to, ze cały ślad drogi zostanie przesunięty na północ. Ludzie - pomyślcie i sprawdźcie zanim coś napiszecie - to na prawdę nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Ręce opadają ! IP: 195.93.162.* 01.10.08, 19:33 Wypier......... eLki z głównych ulic!!! Odpowiedz Link Zgłoś