roksana_psychologiczna 06.11.08, 12:57 na ten sam oddział psychiatrii trafiają kierowani na obserwację przestępcy, ale szpital "stara się nie kłaść ich razem z pacjentkami" Świetnie, dobry dyrektor, dobry zastępca, przecież się starają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soap_opera Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety 06.11.08, 13:44 to zawsze dzieje się tak niechcący i nie wiadomo dlaczego. Przecież kobiet nie trzeba poważnie traktować, a już na pewno nie tych z problemem alkoholowym. Facet alkoholik - zasługuje na współczucie, a kobieta... sama sobie to zrobiła... hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon Re: Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety IP: 162.27.161.* 06.11.08, 13:58 ostatnio w tv pokazywali radomski szpital. ciekawy obrazek widzialem. na odnowiony oddzial zwozeni sa pijaczkowie ktorzy... robia sobie impreze na oddziale, pija, srają i sikaja, sa agresywni w stosunku do personelu a nikt nic nie moze z tym zrobic. a co z "normalnymi" pacjentami? to przeciez jakis żart rodem z peerelu. jednak nic w radomiu od komuny sie nie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekko-pól trzeźwy Re: Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:24 faktycznie jesteś kulfon...umysłowy. a wiesz ty kto zlikwidował izbę wytrzeźwień w 2001 roku. ano niejaki włodarczyk z sld co był prezydentem! a kto teraz zdecyduje się na budowę takiego przybytku?! Odpowiedz Link Zgłoś
axel-1033 Re: Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety 06.11.08, 14:35 Gość portalu: kulfon napisał(a): > ostatnio w tv pokazywali radomski szpital. ciekawy obrazek > widzialem. na odnowiony oddzial zwozeni sa pijaczkowie ktorzy... > robia sobie impreze na oddziale, pija, srają i sikaja, sa agresywni > w stosunku do personelu a nikt nic nie moze z tym zrobic. a co > z "normalnymi" pacjentami? > >>>>>felieton czytałem ale tv nie oglądałem.Siedzę i myślę zadając sobie pytanie:?????(jak w mojej pozytywce) Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.11.08, 14:42 Powinni zamienić kobiety i mężczyzn oddziałami, choćby kosztem ograniczenia przyjęć do szpitala (albo skierować do szpitala w innym mieście). Myślę, że na tych drugich towarzystwo morderców i gwałcicieli wpłynie wyjątkowo uspokajająco... Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety 06.11.08, 13:57 > Kobiety mają inną naturę i inaczej reagują. Zwykle obok choroby alkoholowej mają inne problemy psychiczne. Skoro mają dodatkowo "inne problemy psychiczne", może na dzień dobry powinny mieć zapewnioną szczególnie bezstresową opiekę medyczną? Od tego przecież jest szpital! > Poza tym, proszę pamiętać, że te panie na własne życzenie > doprowadziły się do takiego stanu He he, a panom alkoholikom to co się stało, że trafili do Krychnowic? Butelki ze spirytem same z nieba pospadały im na głowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloalo Re: Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:53 - Poza tym, proszę pamiętać, że te panie na własne życzenie doprowadziły się do takiego stanu, a przy przyjęciu są informowane, że będą na psychiatrii. Mogą nie wyrazić na to zgody - mówi dyrektor. Przeciez tego pana trzeba wylac na pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.11.08, 16:14 Popieram. Dyrekcja tego szpitala jest na wskroś przesiąknięta szowinizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ost-ra Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety 06.11.08, 18:25 Najbardziej podoba mi się beztroskie stwierdzenie że " te kobiety znalazły się tu na własne życzenie" a mężczyźni alkoholicy znajdują się na odwyku na życzenie czyje? Matek?, żon? kochanek? Brawo padnie dyrektorze więcej takiej bezmyślności i lekceważenia, gratuluję, naprawdę gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Feministki: w szpitalu dyskryminują kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 10:39 Wypowiedź zstępcy dyrektora dyskwalifikuje go nie tylko jako zrządzającego, ale i jako szeregowego pracownika takiego szpitala. Tak to jest jak na takie stanowiska nominuje partia lub inna koteria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Jagiełło Wiadomość z ostatniej chwili! Są łóżka dla kobiet! IP: 89.108.200.* 08.11.08, 12:13 Otrzymałam dzisiaj telefon od dyrekcji szpitala, że zostaną wygospodarowane łóżka dla kobiet w ilości 5 szt i nie będą to łóżka na psychiatrii! W najbliższą środę omówimy szczegóły, którymi podzielę się z Państwem. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomoc. Z feministycznym pozdrowieniem Elżbieta Jagiełło Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 09.11.08, 00:28 To znakomita wiadomość! Przy okazji tej sprawy zastanawiam się, czy w ogóle konieczne jest hospitalizowanie przestępców na terenie takiego szpitala? Równie dobrze, uważam, mogą oni w tym czasie przebywać w areszcie mając zapewnioną opiekę ze strony lekarzy psychiatrów, psychoterapeutów itp. na terenie zakładu karnego. Ktoś, kto był innego zdania chyba za bardzo krążył nad kukułczym gniazdem... :) Pozdrawiam. Niefeministycznie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Jagiełło Re: Re IP: 89.108.200.* 09.11.08, 06:58 Obawiam się, że polskie więziennictwo nie jest przystosowane do prowadzenia obserwacji psychiatrycznej, diagnozowania i leczenia przestępców. Areszty są przepełnione, ludzie z wyrokami czekają na odbycie kary nawet kilkanaście miesięcy. Ja widzę jeszcze inny problem do rozwiązania. W szpitalach psychiatrycznych rodzą się dzieci hospitalizowanych pacjentów.Często są to dzieci "niepełnosprawne" zasilające placówki pomocy społecznej, tj. szpitale, domy dziecka, domy opieki społecznej, itp. Jak na razie nie ma żadnych uregulowań prawnych. Nawet w stosunku do osób ubezwłasnowolnionych nie można stosować antykoncepcji, sterylizacji, ew. innych metod regulacji urodzeń. Proszę mnie żle nie zrozumieć, ja nie jestem za przymusową sterylizacją osób upośledzonych umysłowo, ja jestem za prawnym uregulowaniem praw reprodukcyjnych. Miałoby to pozytywny wpływ na samych pacjentów, szpital i budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.11.08, 20:48 Gość portalu: Elżbieta Jagiełło napisał(a): > Obawiam się, że polskie więziennictwo nie jest przystosowane do > prowadzenia obserwacji psychiatrycznej, diagnozowania i leczenia > przestępców. > Areszty są przepełnione, ludzie z wyrokami czekają na odbycie kary > nawet kilkanaście miesięcy. No cóż, w obliczu takich patologii widniejących na "receptach" przepisywanych przez panów Ślifirczyk i Frysiak, nie pozostaje nic innego jak pisać petycje do ustawodawców RP o wprowadzenie kary śmierci w Polsce. Świadomość takiej kary to swoista proaktywna resocjalizacja, uważam. Może to zabrzmi okrutnie, ale przecież i tak nie każda resocjalizacja przynosi oczekiwane efekty. > W szpitalach psychiatrycznych rodzą się dzieci hospitalizowanych > pacjentów.Często są to dzieci "niepełnosprawne" zasilające > placówki pomocy społecznej, tj. szpitale, domy dziecka, domy opieki > społecznej, itp. Czytam, czytam i się zastanawiam, kto bardziej zasługuje na leczenie psychiatryczne - nieefektywna, bierna intelektualnie dyrekcja takiego szpitala czy jego nie do końca świadomi skutków swoich reakcji pacjenci. > Jak na razie nie ma żadnych uregulowań prawnych. Nawet w stosunku > do osób ubezwłasnowolnionych nie można stosować antykoncepcji, > sterylizacj i, ew. innych metod regulacji urodzeń. W przypadku chorych wymagających opieki psychiatrycznej to by było zwykłe zezwierzęcenie, gdybyśmy zaczęli sterylizować takich chorych. Ale na szczęście dyrekcje takich szpitali są ludźmi - zdolnymi do myślenia, jak zapobiegać takiemu zjawisku. Tylko co, jeśli patologia dotyka i samą dyrekcję, bo ta jest niezdolna do kontroli całej sytuacji? > Proszę mnie żle nie zrozumieć, ja nie jestem za przymusową > sterylizacją osób upośledzonych umysłowo, ja jestem za prawnym > uregulowaniem praw reprodukcyjnych. Myślę, że problem sam by się rozwiązał, gdyby szpital (czy inna placówka gdzie dochodzi do takich incydentów) był we właściwych rękach... > Miałoby to pozytywny wpływ na samych pacjentów, szpital i budżet. Niezaprzeczalnie, pani Elżbieto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Wiadomość z ostatniej chwili! Są łóżka dla ko IP: *.1.algo.radman.pl 11.11.08, 14:15 Owe 5 łóżek zostało wygospodarowane na męskim oddziale Detoskykacji Alkoholowej. Łóżka te będą znajdować się na osobnej sali ale pozostaje faktem, że będzie to sala na 25-cio osobowym oddziale męskim. Ponadto uzależnienie od alkoholu jest przewlekłą chorobą i moim zdaniem nie widzę przeciwskazań aby leczyć ją na zwykłym oddziale psychiatrycznym. Uważam również że przebywanie kobiet na męskim oddziale jest nie wskazane z wychowawczego i leczniczego punktu widzenia. Reasumując w szpitalu psychiatrycznym wszystkie oddziały w mniejszym lub większym stopniu prowadzą leczenie psychiatryczne a dla dobrze pojętego dobra kobiet i ochrony ich lepiej aby pozostały one na oddziałach przeznaczonych dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.11.08, 00:25 Hm, czy pijany kierowca na drodze nie jest wystarczającym powodem do tego, by wziąć go pod obserwację psychiatryczną? Stanowi przecież niemałe zagrożenie na drodze... Chce przecież zabić również siebie... Poza tym, wydaje mi się, że zaburzeń psychicznych nie można traktować jako przewlekłe schorzenia. Że bierzesz tabletkę przez 5 dni i mija samoczynnie, czy tego chcesz czy nie. Czasem jest to skomplikowany, długotrwały, neurosomatycznie uwarunkowany proces polegający na dotarciu do sedna przyczyny nałogu. Każdy "przypadek" będzie inny, jedni szybciej wyjdą z nałogu, inni wcale. Jednym pomoże psycholog spotkany na ulicy, innym potrzebne będą leki antydepresyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Katarzyny Re: Re IP: 89.108.200.* 12.11.08, 02:29 Cyt "Uważam również że przebywanie kobiet na męskim oddziale jest nie wskazane z wychowawczego i leczniczego punktu widzenia". To dlaczego w takim razie wszystkie oddziały, w tym psychiatryczne są koedukacyjne, skoro są takie niebezpieczne dla kobiet. Czyżby następny błąd dyrekcji szpitala? Czy tylko takie Twoje teoretyczne rozważania? Odpowiedz Link Zgłoś