Dodaj do ulubionych

Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają problemy?

12.01.09, 22:03
Witam!

Od pół roku planuję/szukam zakup nowego mieszkania w Radomiu o średnim
metrażu. Akurat nie będzie ono za kredyt, więc obecne problemy banków mnie nie
dotyczą. Pytanie tylko czy nie zaczekać jeszcze, aż będą tańsze (bo póki co
spadek cen jest śladowy)?

I pytanie ważniejsze, czy radomscy deweloperzy nie mają problemów
finansowych??? To w sumie małe spółki, a teraz tyle się pisze, że nawet ci
najwięksi mają spore problemy z płynnością.

Nie jestem przywiązany do żadnej dzielnicy, więc nie mam jakiś preferencji pod
tym względem. Wstępnie rozważałem budowany właśnie apartamentowiec w
Leśniczówce, albo też mieszkanko na Gołębiowie.

Z poważaniem
Andrzej Szczęsny
Obserwuj wątek
    • Gość: alexis nieszczęsna Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 22:39
      Drogi Adamie, jak wiesz globalizacja doprowadziła do tego, że nawet babcia
      Jadzia sprzedająca pietruszkę uzależniona jest od giełdy w Singapurze. Nie wiem,
      czy ceny mieszkań jakie mają radomscy deweloperzy, są wysokie czy nie. Sądzę
      jednak, że są jednymi z najniższych w kraju. Dlatego margines korekt cent nie
      jest zbyt duży. Wiadomo, różnie bywa, może ktoś upadać i sprzedawać po kosztach.
      Może. Choć nie życzę mu tego. Moja rada. Masz kasę to kupuj, nie masz to nie
      kupuj. Boisz się to czekaj.
      • Gość: KG Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.139.41.* 12.01.09, 22:57
        Leśniczówka dobry pomysł.Polecam również osiedle nad stawem na osiedlenie się
        ;-).Ceny za metr raczej nie spadną,mogą jedynie dodać gratis miejsce garażowe
        itp.Ot takie moje osobiste zdanie
        Pozdrawiam
        • szczesny2004 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob 12.01.09, 23:27
          "Nad stawem" to totalna pomyłka. Ta lokalizacja nie jest warta swej ceny.
          Leśniczówka jest o 1000 zł tańsza i jest w centrum. Gdybym miał wybierać skrajne
          dzielnice, to raczej Merkury na Sempołowskiej. Zjechali z ceny 3600 zł z
          groszami do 3180 zł.
        • Gość: hehe Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.09, 00:38
          gratis garaż? Kosztuje u nich 35 tys.
          • Gość: Szacuneczek... Do Alexis... IP: 193.111.147.* 13.01.09, 09:27
            Człowiek podpisał się jako "Andrzej", a koleżanka Internautka
            tytułuje go per Adam. I weź tu zrozum kobietę... Ja wiem, że to dla
            niej pewnie wszystko jedno, ale przy okazji mam nadzieje, że Alexis
            nie prowadzi za często samochodu (lewo, prawo, hamulec, gaz - to
            ważne przecież...)... :)))))))
            • Gość: P Re: Do Alexis... IP: 82.139.35.* 13.01.09, 10:59
              Co do cen to w Radomiu spadki beda sladowe, praktycznie
              niezauwazalne w porywach do kilku procent.
              • Gość: asd Re: Do Alexis... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 16:11
                poczekaj jeszcze kilka miesięcy a jesli chcesz kupic to grymaś do
                bólu.Obecnie chetnych na kupno NOWEGO mieszkania jak na lekarstwo !
                • Gość: iwo Re: Do Alexis... IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.09, 20:48
                  Ceny spadną ok. 20%. Sladowe obniżki są pobożnym życzeniem deweloperów.
                  • Gość: miś Re: Do Alexis... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 21:42
                    też tak myślę jak Ivo...ceny spadną i to dużo, dziwne, że jeszcze
                    trzymają te wysokie na siłe....Z potwierdzonych źródeł wiem, że Nad
                    Stawem sprzedane sa tylko 4 mieszkania i kupców brak....
                    • szczesny2004 O mieszkaniach 14.01.09, 07:30
                      W przypadku Nad Stawem nie ma co sie dziwic, bo ceny byly kosmiczne, a
                      lokalizacja nedzna. Ale inni tez nie sprzedaja.

Z mojego rekonensansu wynika, ze od wakacji na jeszcze nie wybudowanym Osiedlu
                      Slonecznym sprzedalo sie jedno mieszkanie. W sumie sprzedali/zarezerwowali 10%
                      mieszkan. Wiekszosc zaraz po rozpoczeciu sprzedazy. Teraz podobno malo kto sie
                      pyta. No, ale trzeba wylozyc 5 tys. za m2.

Roza Development, ktora buduje na Akademickim, sprzedala nieco wiecej, ale i
                      zaawansowanie budowy jest wieksze. Przed 3 tygodniami mowili, ze maja sprzedane
                      20% mieszkan. Tyle tylko, ze do sprzedazy jest jeszcze 140 mieszkan.

Intersol, ktory buduje Etiude, sprzedal "kilka mieszkan" z puli 39 do sprzedazy.
                      Mowia, ze sprzedaz przyspieszy, jak zostanie skonczona budowa. Ale to chyba
                      tylko zyczenia.

W pewelowskiej Lesniczowce podobno sprzedane jest 20% mieszkan z 75 mieszkan
                      jakie koncza budowac.

Mieszkan nie sprzedaje rowniez firma, ktora kupila hotel przy tagowisku na
                      slaskiej i przerabia go na budynek mieszkalny. Sprzedano 10% z puli 77
                      wykonczonych mieszkan. Do wykonczenia jest jeszcze 79 mieszkan w drugim bloku.

Do kupienia sa rowniez mieszkania w Luczniku. Ale Ci nie chcieli udzielic
                      informacji. Z rozmowy wynikalo jednak ze jest ich sporo.

I jeszcze jedna uwaga. Znajomi probuja sprzedac dwa mieszkania w bloku z
                      wielkiej plyty. Cena nie jest wygorowana, bo chca je sprzedac jak najszybciej,
                      bo na wisne przeprowadzili sie do domku. Od pazdziernika mieli ws. mieszkan 4
                      (slownie: cztery) telefony. Nikt nie byl ich ogladac. Ale klienta u posrednika
                      na rynku nieruchomosci mowi im, zeby nie obnizali ceny, bo na wiosne ma byc
                      drozej. Ja nie jestem tego taki pewien.

ASz
                      • Gość: Szacuneczek... A co z działkami? IP: 193.111.147.* 14.01.09, 07:37
                        A jak się "sprawa ma", jeżeli chodzi o ceny działek budowlanych (w
                        pobliżu Radomia)?
                        • szczesny2004 Re: A co z działkami? 14.01.09, 10:53
                          Ja nie wiem. Może jest ktoś, kto szukał działki i napisze coś na ten temat na
                          forum. Mówi się jednak, że odrolnienie ziemi w miastach obniży ceny o 20%.
                          Zwłaszcza, że banki nie dają kredytów, a bezrobocie w najbliższych miesiącach
                          będzie rosło.

Niższe ceny działek w Radomiu, musiałby wpłynąć na spadek cen pod Radomiem.
                          • Gość: iwo Re: A co z działkami? IP: *.radom.vectranet.pl 14.01.09, 12:42
                            W Rozie chcą 3800 za m2. Mnóstwo mieszkań nie sprzedanych, a oni chcą jeszcze
                            dodatkowo ok. 1500zł. za 1m2 balkonu i kasę za miejsce parkingowe przed blokiem
                            (obowiązkowo). Chyba szukają jeleni.
                            Bloki są tak blisko siebie, że można z okna zobaczyć co sąsiad je na obiad. Nie
                            dałbym i 3 tys. za ten ich standart.
                            • Gość: Wyczekujacy Re: A co z działkami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 13:40
                              Najlepszy okres na zakupy za 3-4 miesiace.Spadek minimum 30 proc.Już
                              na peryferiach Warszawy mieszkania z pierwszej połowy 90 lat, 3000-
                              4000 tys. za metr. Czekamy i niech deweloperzy zaczna sie dławić..a
                              to juz całkiem niedługo.O kredyt bardzo trudno, a za gotówkę kupują
                              tylko milionerzy.
                            • szczesny2004 Re: A co z działkami? 16.01.09, 11:58
                              "Opinii o nadciągającym kryzysie nie potwierdza na razie Roman Saczywko, prezes
                              jednej z największych w regionie firm budowlanych RO.SA.BUD. Jego firma
                              realizuje kilka poważnych inwestycji w mieście i w całej Polsce."

A szefostwo nie widzi problemu. Żeby tylko nie obudzili się z ręką w nocniku.
                      • Gość: brus_li Re: O mieszkaniach IP: 83.71.189.* 14.01.09, 16:34
                        Chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie postawione w watku :)))
                        Pytanie jak dlugo? Moim zdaniem przynajmniej do polowy 2009 a nawet 2010. Rynek mieszkaniowy jest bardzo bezwladny i w 2 lub 3 miesiace nie bedzie 30 czy 40 procentowych spadkow. Radom to nie oaza i spadki podobne jak w calej Polsce go nie omina.
                  • Gość: P Re: Do Alexis... IP: 82.139.35.* 14.01.09, 14:08
                    Tyle to spadna w Wawie bo jest z czego obnizac w Radomiu sa tanie
                    wiec kilka procent spadna.
                    • Gość: iwo Re: Do Alexis... IP: *.radom.vectranet.pl 14.01.09, 14:53
                      a niby dlaczego nie mogą kosztować tyle ile w 2005 roku tj. ok. 2500 za m2.
                      Czyżby nasze pensje wzrosły 60%? To niech stoją puste. Już teraz mozna kupić na
                      rynku wtórnym po 2200 za m2. Co prawda do remontu...ale czym rózni sią stan
                      deweloperski od remontu???
                    • szczesny2004 Re: Do Alexis... 14.01.09, 16:27
                      No nie wiem czy nie mają z czego obniżać. Jeszcze przed rokiem wszyscy pchali
                      się do tego biznesu, więc perspektywy zarobków były duże. Pewnie z 1000 zł na
                      m2. Dlatego gadanie, że nie mają z czego obniżać mnie nie przekonuje.

Zresztą mogą nie mieć wyjścia i będą zmuszeniu do obniżek. Prosty przykład.
                      Wszyscy budują na kredyt. I tak taka Roza wzieła pewnie z 20 mln kredytu. Każdy
                      miesiąc bez systematycznego wpływu kasy ze sprzedaży mieszkan oznacza
                      koniecznosc pokrycia odsetek ze srodkow wlasnych. A to kupa kasy. Firmy glownie
                      upadaja przez brak plynnosci.

Ten powyzszy przyklad dotyczy rowniez innych deweloperow. Dlatego tak mocno
                      zastanawiam sie nad kupnem przed zakonczeniem budowy. Ta lesniczowka mi
                      odpowiada, ale po pierwsze jeszcze buduja, a po drugie ten apartamentowiec mial
                      stanac juz znacznie wczesniej.

Kupno mieszkania w trakcie budowy mozna zaryzykowac chyba tylko w przypadku
                      Osiedla slonecznego. Firma duza i znana, wiec nie upadnie. Tylko te ich ceny!!!
                      Gdyby to bylo 4 tys., to mozna by rozwazyc kupno, jezeli ktos lubi mieszkac w
                      centrum.
                      • Gość: asd Re: Do Alexis... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 16:57
                        Pewnie z 1000 zł na m2.

Wolne zarty,znam sytacje od podszewki, bywało i po 100 % marzy
                      • Gość: xyz Re: Do Alexis... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 18:13
                        Ostroznie, duże firmy upadają. Pamietaj kto jest głównym
                        udziałowcem. Był już wątek na ten temat na tym forum. Tylko umowa
                        notarialna może dać jakąś pewność. Zwykła umowa to za mało.
                        • Gość: Paully Re: Do Alexis... IP: 82.139.35.* 16.01.09, 13:42
                          AIG mialo w Polsce duze problemy, a co do cen mieszkan to najwiecej
                          spadna ceny tych na rynku wtornym, na rynku pierwotnym mniej bo w
                          radomiu ceny w skali kraju sa niskie choc jezeli nie bedzie popytu
                          do developrezy beda musieli zchodzic z cen zeby sprzedac to co
                          wybudowali.
                      • Gość: def Re: Do Alexis... IP: 217.96.36.* 26.02.09, 15:30
                        Kto chciałby mieszkać mając pod oknem parking na kilkja tysięcy
                        samochodów?
                        • Gość: miriam Re: Do Alexis... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:05
                          Parking będzie podziemny. Przed oknami będą drzewa. Popatrz na plany.
    • szczesny2004 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob 20.01.09, 16:25
      Poniższy artykuł dokładnie oddaje moje obawy związane z kupnem mieszkania
      www.dziennik.pl/wydarzenia/article300400/Przeczytaj_jak_oszuka_cie_deweloper.html
      Problemy deweloperów są bowiem groźniejsze, niż drogo kupione mieszkanie.

• Gość: pol Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 17:32
        A może używane ? z kw,bez dlugow i obciązen,remont i mieszkasz.
        • Gość: kaska Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 19:28
          Szukam mieszkania od kilku miesięcy. W poniedziałek pojechałam do biura firmy
          Merkury (w bloku na Sempołowskiej). Zapytałam o mieszkanie 74m2 z balkonem. Pani
          w średnim wieku stwierdziła , ze mają tylko jedno na parterze, gdy chciałam je
          obejrzeć oprowadziła mnie po biurze stwierdzając, że tamto wygląda tak samo.
          Czułam się, jak intruz. Chcę kupić mieszkanie za gotówkę, więc zapytałam czy
          mogę odrazu sfinalizować kupno u notariusza, stając się jego pełnoprawnym
          właścicielem. Pani stwierdziła, że najpierw muszę wpłacić 100% wartości , potem
          Merkury w ciągu tygodnia zdejmie hipotekę i dopiero wtedy bedziemy mogli iść do
          notariusza. Trochę mnie to zaniepokoiło (teraz wiem , ze dobrze). I ostatnie
          najzabawniejsze...gdy spytałam o cenę pani oznajmiła, że cena to 4100zł za m2
          ...gdy spytałam czy cena jest do negocjacji odpowiedziała, że absolutnie, że to
          cena ostateczna. Jesli tak firma traktuje kupujących, to życzę sukcesów. Tego
          samego dnia pojechałam do innego dewelopera...tu było profesjonalnie i
          przyjemnie, choć również problem z aktem:(
          • Gość: Rafał Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 212.160.172.* 21.01.09, 09:25
            Kaska, do jakiego pojechalaś ? jestem bardzo zainteresowany kupnem
            nowego mieszkania w R. i zbieram wszelkie informacje. Do Merkurego
            udało Ci się mnie już zrazić :/
            Co myslicie o Roza Development, budują 9 małych bloków przy
            Rapackiego. Strasznie ciasno upchane ale ładne.
            • Gość: kaska Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 11:22
              Rafał nie będę robiła darmowej reklamy żadnemu deweleperowi. Myślę, że sprzedają
              mieszkania z taką nadwyżką, że stać ich na promocję. Jak chcesz wymienić się
              poglądami to pisz na meila gazetowego. O negatywnych odczuciach natomiast będę
              pisała ku przestrodze innych. Choć każdy może sam przekonać się idąc osobiście.
              Roza wg. mnie ma wiele minusów, może gdyby zeszli z ceny fakt ten przesłoniłby
              te wady:
              1. blok w blok odległość to czasami 12m
              2. 5 tys. miejsce parkingowe przed blokiem obowiązkowe
              3. wysoki czynsz za zarządzanie
              4. mieszkasz przez min.1,5 roku na placu budowy
              5. no i ten akt notarialny w tej chwili nie do przeskoczenia
              Jak dla mnie 3800 za m2 to duża przesada tym bardziej , że na allegro jest już
              mieszkanie w deweloperce bodajże 51 m2 za 3200:)
              • szczesny2004 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob 21.01.09, 13:52
                Pelna zgodna co do Twojej oceny. Podobac sie moze tez osiedle "nad stawem". Tyle
                tylko, ze nie za taka cene. Przy tej cenie to totalna pomylka.
                • Gość: P Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.139.35.* 21.01.09, 14:05
                  W okolicy o ktorej mowicie czyli golebiow buduje sie duzo i jest w
                  czym wybierac wiec podane wyzej ceny nijak nie przystaja do tej
                  lokalizacji.
    • szczesny2004 Re: kupowac za rok radza 23.01.09, 14:23
      W Rzepie radza kupowac za rok

www.rp.pl/artykul/5,252604_Rok_spadku_cen_mieszkan_.html
      Wydaje sie to rozsadne podejcie

• Gość: kaśka Re: kupowac za rok radza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:17
        Ja mam czas i gotówkę.A z artykułu Gazety wynika, że nikt z deweloperów nie
        wycofuje się z nowych inwestycji. Nie dam więcej niż po 3 tys. tym , którzy dziś
        wołają 4 tys. Nie widzę ekonomicznych podstaw takich cen, jakie marzą się dziś
        deweloperom za stan surowy zupełnie nieznany na zachodzie. U nas kupujemy gołe
        mury...
        • Gość: wokanda Re: kupowac za rok radza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 21:09
          A jednak odnoszę wrażenie, że coś cię boli.... Masz kasę to kupuj samochód bo
          drożeją. Nie protestujesz przeciwko drakońskim marżom koncernów samochodowych?
          Nie przeszkadza ci to?
          • Gość: kaska Re: kupowac za rok radza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 07:17
            jasne, że zawsze boli mnie, jak mogę przepłacić. Dlatego pragnę uniknąć tego
            uczucia dyskonfortu. A samochód już mam...dwoma na raz nie da się jeździć.
            Widzisz, ja i mój mąż ciężko zarobiliśmy te pieniądze dlatego je szanujemy.
            Znamy ich wartość w przeciwieństwie kredyciarzy 110%, którzy wesolutko brali ile
            bank daje i kupowali przewartościowane mieszkania. Dlatego nie ucz mnie ekonomii.
            • Gość: Szacuneczek... :)))))))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 26.01.09, 14:21
              Wklejam za WP:

Trwający od kilku miesięcy zastój na rynku nieruchomości zaowocował
              w grudniu (2008 r.) dalszymi spadkami cen mieszkań oferowanych do
              sprzedaży na rynku wtórnym w największych miastach Polski.

Jak wynika z analizy serwisu Oferty.net ich miesięczna skala była
              największa w Gdańsku - sięgnęła 7,8%. Wyraźnie spadły też
              oczekiwania sprzedających mieszkania w Białymstoku i Łodzi - w
              grudniu średnie ceny ofertowe były tam niższe od listopadowych
              odpowiednio o 6,5 i 4,3%.

Z biegiem czasu coraz wyraźniejsze stają się też różnice cen w
              zestawieniu rok do roku. W porównaniu z grudniem 2007 najbardziej
              potaniały mieszkania w Łodzi (-11,1%), Gdańsku (-9,5%) i Wrocławiu (-
              8,7%).

Najmniejsze spadki cen ofertowych w skali roku odnotowały: Szczecin
              (-1,4%), Gdynia (-2%) i Sopot (-2,6%). Nieco wyższe niż przed rokiem
              były w grudniu średnie ceny ofertowe mieszkań w Bydgoszczy (o 2,9%).

Utrzymujące się stosunkowo długo wysokie ceny ofertowe mieszkań w
              Warszawie spadły w ostatnim miesiącu o blisko 3% i są obecnie wyższe
              średnio o 7,1% od średniej z grudnia 2006 r. Jednak będące już
              codziennością udzielanie przez sprzedających dodatkowych upustów
              sięgających niekiedy nawet 20% ceny wyjściowej, pozwala stwierdzić,
              że obecnie w wielu przypadkach ceny transakcyjne kształtują się na
              poziomie takim, jak przed dwoma laty.

Wspomniane, wysokie upusty towarzyszą w szczególności transakcjom
              sprzedaży mieszkań o niższym standardzie, wymagających remontów,
              zlokalizowanych w peryferyjnych dzielnicach jak również tym, które
              ze względu na wysoką cenę ofertową przez długi czas nie wzbudzały
              zainteresowania nabywców.
              • Gość: Pawel Dziennik z dzis IP: *.algo.radman.pl 26.01.09, 14:56
                Sytuacja deweloperów staje się dramatyczna. Malejący popyt na
                nieruchomości zmusza do cięcia marż. Niedługo nie będzie już czego
                ciąć - informuje "Dziennik".

Jeszcze dwa lata temu marże sięgały nawet 100 proc. Teraz są już
                nawet pięciokrotnie niższe. W tzw. sektorze popularnym obejmującym
                mieszkania 2 i 3-pokojowe w średnim standardzie, wynoszą one 15 - 20
                proc. Jak tak dalej pójdzie, sytuacja zagrozi rentowności całego
                biznesu.

Jak pisze "Dz", przyczyną jest spadający popyt na lokale mieszkalne.
                - W porównaniu do 2006 r. w IV kwartale ubiegłego roku sprzedaż
                nowych mieszkań spadła o około 85 proc. - powiedział gazecie Robert
                Chojnacki, prezes redNet Consulting.

eweloperzy naciskają na podwykonawców by obniżali ceny, jednak nie
                zawsze się to udaje. Niektórzy inwestorzy przekroczyli już granicę
                opłacalności i wyprzedają gotowe lokale poniżej kosztów.

Eksperci są zgodni, że budowlane eldorado się kończy. Firmy nie
                załamują jednak rąk i nadal nie brakuje tych, którzy są w stanie
                budować nawet przy 10-proc. zyskach. - Przy dłuższych terminach
                łatwiej nam ciąć koszty i pertraktować z podwykonawcami. Oni też już
                zaczynają się dopasowywać do rynku. A my nie zamierzamy utrzymywać
                pustych biur sprzedaży - powiedział "Dz" Zbigniew Łytkowski z
                gdańskiej Hossy, największego dewelopera w Trójmieście.

Z sytuacji na rynku nieruchomości najbardziej zadowoleni są klienci.
                Cena metra kwadratowego w nowych trójmiejskich projektach
                przygotowanych do zamieszkania za rok lub dwa wynosi od 3,6 - 4,2
                tys. zł.

a ode mnie dodam ze marze w Radomiu wynoszą obecnie 80 - 100 % bo
                koszt budowy wynosi maksymalnie 2000 złotych ( i to jak płacimy po
                1000 złotyh za 1 m działki )
                • szczesny2004 Re: Dziennik z dzis 26.01.09, 21:47
                  A tu o kupowaniu mieszkania na przykladzie Warszawy:

gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,35895,6201637,Kupuje_mieszkanie_w_kryzysie.html?as=1&ias=2&startsz=x
                  Ostatnio jest jakis boom na artykuly o rynku nieruchomosci. Chyba jest
                  faktycznie zle. Dodatkowo bezrobocie w grudniu w Polsce wzroslo o 0,4 proc. A w
                  to w 2009 roku ma byc gorzej. Nie ma sie wiec co spieszyc z kupnem. I to nie
                  tylko zeby nie przeplacac, ale tez zeby nie trafic na jakas mine.
    • szczesny2004 i jeszcze raz deweloperzy 27.01.09, 14:27
      I kolejny deweloperski artykul:

gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,6205782,_P___Gant_scial_ceny_i_zanotowal_rekord_sprzedazy.html
      Przyklad z artykulu pokazuje, ze kto zetnie ceny, ten ma szanse jeszcze wypchnac
      mieszkania. Mniej zarobi, ale zarobi. Inni zostana z mieszkaniami i kredytami
      wzietymi na ich budowa. Jak sytuacja na rynku nieruchomosci poprawi sie za 3-4
      miesiace to nic sie nie stanie. Jak bedzie fatalnie przez 12-18 miesiecy, to po
      niektorych mniejszych deweloperach bedzie tylko wspomnienie.
      • Gość: ja Re: i jeszcze raz deweloperzy IP: *.radom.vectranet.pl 26.02.09, 10:48
        Jak sytuacja wygląda dzisiaj?
        • Gość: Marti Re: i jeszcze raz deweloperzy IP: 82.139.35.* 26.02.09, 18:04
          niewiele sie zmienilo, mieszkania z drugiej reki sporo stanialy a
          nowe nieznacznie przynajmniej na razie
          • Gość: ja Re: i jeszcze raz deweloperzy IP: *.radom.vectranet.pl 26.02.09, 19:07
            a może znasz jakieś szczegóły?
    • Gość: Inka Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 217.153.34.* 28.02.09, 09:26
      Chciałam napisać coś pozytywnego na temat Rozy-jestem ich klientką i
      potraktowana zostalam w każdej sytuacji bardzo profesjonalnie, z
      aktem notarialnym nie ma problemu i jeszcze dostalam dość duzy rabat
      na cenie za metr.A lokalizacja tego osiedla jest jedną z lepszych w
      Radomiu.
      • Gość: aneta1412 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 28.02.09, 12:17
        Witam mam pytanie do Pani która jest klijentką ROZY - zamierzam
        kupić tam mieszkanie może pomogła by mi Pani bo mam kilka
        watpliwości,
        • Gość: inka Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 217.153.34.* 28.02.09, 12:53
          Na wszystkie wątpliowści najlepiej odpowie Pani pracująca w biurze
          Rozy, dostępna pod nr.telefonu znajdującym sie na stronie
          developera :)Pani jest bardzo kompetentna.
          A jeśli chce Pani kontakt do mnie to jest kelnereczka@poczta.onet.pl

www.roza-development.eu/
      • Gość: aneta1412 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 28.02.09, 12:53
        Do Pani Inki
        Jeśli zechce Pani udzielić mi kilku informacji to prosze pisać na
        mojego e-maila : anetkaw-82@tlen.pl
        • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 15:37
          a może pani powiedzieć coś więcej o tym rabacie???
          • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 15:40
            Pani Inko prosimy o więcej szczegółów. Nie chcę być niegrzeczny, ale coś mi tu
            pachnie tanią reklamą...ale może się mylę...
      • Gość: sss Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.139.34.* 28.02.09, 19:10
        No cóż może rabat był duży, ale co do położenia tego osiedla to mam pewne
        wątpliwości:
        1. Zbyt bliska odległość budynków od siebie.
        2. Zabudowane balkony co równa się z niedoświetleniem pokoi.
        3. Połowa mieszkań od strony północnej słońce zobaczy w prognozie pogody.
        4. Codzienna pobudka już o 6 rano na poranną mszę.
        5. Codzienny przegląd (do późnego wieczora) stylów muzycznych w Młodzieżowym
        Domu Kultury.
        6. ...
        Reasumując, za takie pieniądze można było wybudować coś lepszego, chociaż
        budynki są architektonicznie nawet ładne, ale pod względem funkcjonalnym i
        jakości życia w tych budynka totalna klapa.
        • Gość: Inka Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 217.153.34.* 02.03.09, 08:39
          Wybaczcie drodzy forumowicze ale nie bede skanowala i przedstawiala
          na forum swojego aktu notarialnego czy umowy przedwstepnej, aby ktos
          uwierzyl, ze nie jest to tania reklama. Wybor nalezy do kazdego z
          osobna-albo wierzyc albo nie;)
          Co do innych zarzutow to nikt nikogo nie zmusza do zakupu mieszkania
          w tym miejscu.A czy pan opisujacy 6 wad tego osiedla w ogole byl w
          srodku w tych mieszkaniach..?Bo wydaje mi sie, ze Pan nie do konca
          wie jak to wszystko w srodku wyglada?Balkonow zabudowanych nie ma w
          kazdym mieszkaniu i w zwiazku z tym mozna zakupic mieszkanie bez
          zabudowanego balkonu.Odstepy miedzy blokami byc moze nie sa zbyt
          duze ale kadzy sam decyduje i widzi co kupuje.Odnosnie halasu to
          sadzi Pan ze inne osiedla w srodku miasta maja lepsza lokalizacyje
          jesli chodzi o halas?Prosze chocby spojrzec na osiedle(co prawda
          budowa wstrzymana na ten moment)Sloneczne..?Kosciola tam nie ma
          (aczkolwiek chyba sie myle bo tez jest Kosciol na ul.Milej chyba)-
          ale ulica ruchliwa caly czas:(a tutaj to jednak ulica Chrobrego jest
          troszke oddalona od osiedla)Poza tym osiedle Rozy ma niskie bloki a
          to uwazam jest bardzo duzym plusem:)
          Moglabym pisac jeszcze wiele pozytywnych rzeczy na ten temat bo w
          koncu zdecydowalam sie kupic tam mieszkanie;)
          Pozdrawiam:)
          • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 02.03.09, 15:25
            Pani Inko , czy odpowie Pani na moje pytanie odnośnie ceny?
            • Gość: Inka Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 217.153.34.* 03.03.09, 10:15
              Nie odpowiem Panu, poniewaz cena za metr jest indywidualna dla
              kazdego klienta i nie zamierzam na forum ani nigdzie indziej na ten
              temat rozmawiac,przykro mi:(
              Pozdrawiam
              • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 03.03.09, 11:58
                tak myślałem pani Inko...teraz jestem pewien, że klika pani w godzinach pracy z
                komputera rozy. Pozdrawiam wszystkich naganiaczy.
                • Gość: Inka Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 217.153.34.* 03.03.09, 14:14
                  Gratuluje Panu swietnej dedukcji....!!!!Ale gdyby byl Pan az tak
                  dokladny i zdolny to wiedzial by Pan ze KLIKAM z Warszawy bo tu
                  pracuje...I powiem szczerze ze ostatni raz odpisuje na panski wpis
                  bo mnie one smiesza..
                  • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 03.03.09, 22:18
                    I tak nie ma pani nic istotnego do powiedzenia, poza reklamowaniem dewelopera,
                    żadnych pomocnych informacji.
                    • Gość: Pracowity Patriota Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 15:29
                      Nie ma o czym mówić Inko,tak jak powiedziałaś wcześniej,każdego wolny wybór,a
                      osobiście zastanawiam się co to będą za www.lofty.radom.pl w Radomiu,znajoma
                      dzwoniła i dowiedziała się -,że będą przy ul.Staroopatowskiej,a cena będzie już
                      od 3000,00/m2 brutto,a parking podziemny około 10.000,00 za miejsce,poza tym te
                      mieszkania są z dużymi salonami,oknami i balkonami.Sumując wszystko,to jeśli ta
                      firma dotrzyma swoich obietnic cenowych i jakościowych to powiem "I liga"
                      • Gość: aneta 1412 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 27.03.09, 09:23
                        prosze tylko dodac ,że to nie nowe mieszkania tylko remontowana
                        fabryka następny niewypał za grosze nawet nie kupi nikt jak obok
                        Feniksa
                        • Gość: Andrzej Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.centertel.pl 29.03.09, 21:20
                          Akurat Aneto,tak się składa,że dzwoniłem do tego dewelopera,bo
                          bardzo podoba mi się ten budynek i o dziwo to nie remont,tylko
                          całkowicie coś nowego na bazie szkieletu,tzn.wszystko będzie
                          wyburzone,oprócz słupów i podciągów,pozdrawiam
                          • Gość: JOLA Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 01.04.09, 16:50
                            A MOŻE KTOŚ KUPIŁ W ROZIE NA GOŁĘBIOWIE- PROSZĘ SIĘ WYPOWIEDZIEĆ CZY
                            JESTEŚCIE ZADOWOLENI
                            • Gość: rs1910 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.177.11.* 14.04.09, 12:24
                              no dajcie znac co i jak tam z tom roza development - czy mozna duzo
                              urwać z ceny zwłaszcza w dobie kryzysu. Każda infrmacja bedzie
                              dodatkowym atutem przed rozmową z prezesem tej firmy.
                              • Gość: aaa Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 23:18
                                Gość portalu: rs1910 napisał(a):

> no dajcie znac co i jak tam z tom roza development

"tom roza development"...cóż to?;)
                                • Gość: rs1910 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.177.11.* 15.04.09, 10:15
                                  "roza development"- www.roza-development.eu pierwsze słowo kończy
                                  sie na -a więc z "tą" sorry. Wie ktoś cos wiecej na temat tego
                                  developera ?
                                  • zawsze_polityczny Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob 15.04.09, 17:41
                                    nie moge nie zabrać głosu w waszej dyskusji - państwo "naciągacze".
                                    prosze więc o odpowiedź na następujące pytania:
                                    1. czy to prawda, że w pobliżu osiedla nad stawem w niedługim czasie
                                    powstaną nowe bloki, w tym kilka całkiem wysokich? to tak odnośnie
                                    tej pięknej okolicy.
                                    2. czy to prawda, że gołębiów ma nieuregulowaną sprawę gruntów? to
                                    tak odnośnie tych aktów notarialnych.
                                    3. czy to prawda, że "apartamentowce" na młynarskiej "nie mają"
                                    pozwolenia na budowę choć są prawie ukończone? to tak odnośnie
                                    spowolnienia prac budowlanych.
                                    4. jak to jest, że kiedy w lipcu 2008 chciałem kupić
                                    mieszkanie "przy ratuszu" powiedziano mi u developera, że wszystko
                                    jest sprzedane. Jak wiemy mieszkań jest do wyboru, do koloru i wcale
                                    nie chodzi o te, które dopiero są w budowie. to tak odnośnie spadku
                                    cen u niektórych.
                                    5. jak to jest, że na młynarskiej (również w lipcu) było tylko 3
                                    wolne mieszkania z obowiązkowym miejscem parkingowym przy bloku (za
                                    8 tyś. pod chmurką cha, cha cha). jakoś dziś można przebierać tam w
                                    mieszkaniach. to tak odnośnie (polityki, pazerności?) developerów
                                    6. no i na koniec - jak sądzicie - jaka będzie cena metra
                                    kwadratowego mieszkania na ul. rapackiego, w bloku oddalonym o ok.
                                    15 metrów od dzwonnicy? to tak ogólnie.
                                    czekam na odpowiedź. pozdrawiam
                                  • Gość: doda Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 27.04.09, 21:55
                                    kupilem w Rozie 2 pokojowe cena za m2 jaką udało mi się wytargować to 3 tys.
                                    garaż podziemny gratis. Powodzenia.
                                    • Gość: rs Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: 82.177.11.* 29.04.09, 10:55
                                      czyli Roza development zeszła z ceny Ciekawe jak bedzie wyglądała sytuacja pod
                                      koniec roku :)
                                    • Gość: jola Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 04.05.09, 09:57
                                      coś mi się w to wierzyć nie chce?
    • Gość: A Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:41
      3 tysiace za metr i garaż podziemny za darmo..........
      A nie urządzili jeszcze mieszkania gratis?Co za fantazja
      Cena za metr w Rozie 3800, a za budynki 8 i 9, które będą oddane w 2010 roku,
      liczą już po 3900.
      • Gość: j Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 04.05.09, 18:00
        Tia...niedlugo w Radomiu deweloperzy za darmo mieszkania beda
        rozdawac i jeszcze samochody na zachete dorzucac...hue, hue
      • Gość: df Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.onlinemartin.org 04.05.09, 20:48
        3000 za metr kw to i tak za duzo jak na to miasto, nie badzcie glupi, czekajcie
        na cene 2500 za nowe mieszkania w Radomiu (za rok)
      • Gość: yoshimitsu Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:37
        Zależy od tego, jak negocjujesz. Jeśli koniecznie chcesz kupić za 3800 - proszę
        bardzo, na pewno będą zadowoleni. Przyjdź z gotówką i zadeklaruj, że kupujesz od
        ręki. Wtedy pogadamy.
        • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 20.05.09, 10:42
          Witam poszukuje osoby ,która zakupiła już mieszkanie w Rozie na
          Rapackiego.Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tamtej okolicy i
          potrzebuje kilku informacji.Z góry dziękuje
          • sylwek_81 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob 20.05.09, 11:45
            Rzeczywiście bloczki Rozy są bardzo atrakcyjne architektonicznie(nie jak te
            oddane przez Łuczbud które wyglądają identycznie jak odmalowane 20-letnie,
            również wewnątrz), ale odległość jednego od drugiego poraża!!! Ja nie dałabym
            ponad 3tys za metr właśnie z tego powodu-zastanawiam się czy można tak budować
            zgodnie z przepisami? Druga sprawa to te malutkie balkoniki...wydaje mi się że
            ludzie chcieliby za taką cenę dostać bardziej ala tarasy niż takie coś. No ale w
            sumie przy takiej odległości to po co ta komu taras?żeby mu sąsiad przelazł ze
            swojego?
            • Gość: ja Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 20.05.09, 13:51
              Nie rozumiem o co chodzi z tymi balkonami dla mnie 6m2 w kwadracie
              to nie jest mało jak chce się taras to należy zbudować dom.Pozdrawiam
              • Gość: sylwek_81 Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.radom.vectranet.pl 20.05.09, 23:15
                No cóż...każdy ma swoje preferencje-ja tylko wyraziłam swoje zdanie. Pozdrawiam
                • Gość: Pappilon Re: Deweloperzy radomscy - mają czy nie mają prob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:00
                  A ja ostatnio oglądałem domki w zabudowie szeregowej na Wośnickiej,
                  i byłem szczerze zaskoczony, że szeregówki mogą być takie ładne i
                  mieć ciekawe rozwiązania, poza tym plus dla wykonawców za odważną
                  kolorystykę elewacji, w sumie dość oryginalny pomysł jak na szary
                  Radom, ale cena i tak nie na moją kieszeń, pewnie się skończy na
                  mieszkaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka