Gość: kasia IP: 213.199.199.* 18.11.03, 14:54 Panie Prezydencie , prosimy nie wypowiadać się w imieniu RADOMIAN w sprawie stolicy województwa mazowieckiego. Chcemy referendum w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isoxazolidine Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 18.11.03, 15:35 ja mysle ze raferendum nie jest potrzebne - z pewnoscia ZADEN radomianin nie zgodzi sie na stolice w Plocku. do przyjecia jest wariant kiedy podzielimy urzedy miedzy radom, siedlce i plock wg potencjalu demograficznego z tym ze wojewoda jest w radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartes Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 19.11.03, 12:45 isoxazolidine napisał: > ja mysle ze raferendum nie jest potrzebne - z pewnoscia ZADEN radomianin nie > zgodzi sie na stolice w Plocku. do przyjecia jest wariant kiedy podzielimy > urzedy miedzy radom, siedlce i plock > wg potencjalu demograficznego z tym ze wojewoda jest w radomiu. Szkoda tylko, że tak myślimy tylko my - radomianie. Miłościwie nam panujący prezydent myśli tylko o... no właśnie o czym?? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 19.11.03, 12:54 jest jeszcze troszke czasu - choc malo. plock od kilku lat lobbuje za stolica u siebie i sa efekty. trzeba robic to samo. promowac miasto na kazdym kroku. a rownolegle zbierac puknty ktore sa argumentami w walce o stolice - instytucje ponadregionalne, rozwoj politechniki (jedynej powaznej uczelni w miescie), specjalistyczna sluzba zdrowi (kardiologia, kardiochirurgia etc.), wysoka ranga jednostek RG (jest tutaj jakas klasyfikacja - nie wypadamy w niej najlepiej), lotnisko cywilne, szkolnictwo specjalistyczne (szkola muzyczna, szkola sportowa, szkola z wykladowym angielskim), wydawnictwa regionalne, giełda rolna o zasiegu ponadregionalnym i wiele wiele innych elementow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.radom.net / 213.199.199.* 23.11.03, 20:33 Czy Pan Prezydent Marcinkowski zapomniał, że nie jest prezydentem Płocka? Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 25.11.03, 11:21 Wspolne wojewodztwo mazowieckie z wydzielona Warszawa jest zarowno korzystne jak i realne. Ale potrzeba tez rozsadnego podzialu kompetencji pomiedzy glowne miasta. I nie na zasadzie silowania sie lub szantazowania, tylko tak, jak bedzie najkorzystniej dla wszystkich. Na Mazowszu jest nie tylko Plock i nie tylko Radom, ale tez Siedlce, Ciechanow, Ostroleka... Nie da sie jednak nie zauwazyc rangi i potencjalu poszczegolnych miast. Wszystko da sie uzgodnic, jesli po obu stronach usiada kompetentni negocjatorzy majacy na uwadze nie tylko wlasny interes, ale interes swojego regionu, Mazowsza i kraju. Pozdrawiam liczac na optymistyczny rozwoj sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WP Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 07.01.04, 20:40 "Ech ty Radom miasto z wadą przykrą wielce żeś nie Kielce po reformie chylisz kornie swoje lico przed stolicą" Niech mi wybaczy autor fraszki radomian pan Jacek Kowalczewski, jeżeli w cytowanej przeze mnie z pamięci fraszce nieco się w słowach pomyliłam, ale na pewno nie w treści.Ale żarty żartami. Pora do pracy, a nie do "filozowania". Jak powiedział ... do pracy u podstaw, ale nie na papierze, bo to za mało. Trzeba zawinąć rękawy, wyjść do ludzi, w cztery oczy rozmawiać z nimi. Iso... mądry człowiek internetowy, ale z nim jak z balonem na nitce. Bywa, że może się urwać. Proszę się Iso... na mnie nie gniewać, ale jeszcze nikt nikogo przez internet nie zaraził grypą, a co dopiero pracą. Z wielkim szacunkiem dla Forumowiczów, ale czasem jest dobrze mieć dobre sanki i doczepić się do dobrego konia. Gdyby nawet padł, zawsze sanki zostaną. Pozdrawiam noworocznie. Walentyna Pawelec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUFEL I SEX RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 22:43 dzielić to sobie możesz w domu...w co bardzo jednak wątpię..nie pomagają apele i prośby...jesli masz braki w wiedzy odsyłam do literatury!!!!!!!!!!!!!!! ZAPAMIĘTAJ SOBIE NIBY CZŁOWIEKU POZYTYWNIE ZKRĘCONY RADOM NIGDY, NIGDY, NIGDY NIE BYŁ MAZOWIECKI! KTOŚ KIEDYŚ ZADAŁ CI PYTANIE, GDZIE TO SIĘ STAŁO ŻE PRZYŁĄCZONO WAS DO MAZOWSZA I JAKIE UKŁADY O TYM DECYDOWAŁY! JEŚLI JESTEŚ TAKI MĄDRY NAPISZ PUBLICZNIE ODPOWIEDŹ NA FORUM... POCHWAL SIĘ I PRZESTAŃ MIESZAĆ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płocczanin A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 17:45 na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200 tysieczna aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock - zagubiony na pólnocnym Mazowszu :))))))))) Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :(( tylko nasz Płock kupiłby ten 2 razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od dawna jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielona w tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zostać stołeczne miasto PŁOCK!!!!! za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr... Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 19:12 Płock.Ot,takie sobie miasto jakich jest bardzo dużo w Polsce. Nic ciekawego.Byłem kilka razy tam. Pozytywnych i estetycznych wrażeń nie odniosłem w najmnieszym stopniu. Historia tego miasta {do niedawna miasteczka prowincjonalnego}jest nieciekawa w porównaniu z Radomiem. Płock i Radom? Nie. Takich porównań nie ma co robić. To uwłacza miastu Radom. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 06.01.04, 22:48 Co za beznadziejny temat. Zarówno pierwsza jak i druga część. Zaraz się rozpęta pyskówka między co głupszymi przedstawicielami obu miast. Zaraz będą licytacje które miasto lepsze itp , Radomianie będą pajacować że są wielką metropolią bo mają te kilkadziesiąt tysięcy więcej , Płocczanie że są bogatsi. Pytam się PO JAKĄ CHOLERĘ ??!!?? To was tak dowartościuje ?? Na pewno o przyszłym kształcie województwa nie zadecyduje NIKT z tego forum! Wiadomo , że każdy chce jak najlepiej dla swojego miasta , tym bardziej że oddalone są od siebie o 200km i NIC ich nie łączy i nigdy nie łączyło. Trzeba walczyć o DWA województwa z DWOMA stolicami. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:40 konrad_wp napisał: > Co za beznadziejny temat. Zarówno pierwsza jak i druga część. Zaraz się > rozpęta pyskówka między co głupszymi przedstawicielami obu miast. Zaraz będą > licytacje które miasto lepsze itp , Radomianie będą pajacować że są wielką > metropolią bo mają te kilkadziesiąt tysięcy więcej , Płocczanie że są bogatsi. > Pytam się PO JAKĄ CHOLERĘ ??!!?? To was tak dowartościuje ?? Na pewno o > przyszłym kształcie województwa nie zadecyduje NIKT z tego forum! Wiadomo , że > każdy chce jak najlepiej dla swojego miasta , tym bardziej że oddalone są od > siebie o 200km i NIC ich nie łączy i nigdy nie łączyło. Trzeba walczyć o DWA > województwa z DWOMA stolicami. > POPIERAM !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 19:56 Nie znasz historii to z Radomia Kazimierz Jagiellończyk rządził Koroną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 20:13 MIASTO STOŁECZNE PŁOCK - brzmi świetnie,tylko czego niby Płock jest stolicą? Jeżeli chodzi o przemysł paliwowy w Polsce to zwracam honor.Pozdrawiam płocczan(?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 18.10.04, 23:13 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 06.01.04, 20:37 Gość portalu: Płocczanin napisał(a): > na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200 tysieczna > aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock - > zagubiony na pólnocnym Mazowszu :))))))))) liczbowo - tak (jeżeli chodzi o mieszkańców i stope bezrobocia ..) Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą > hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od > Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :(( nie masz się czym chwalić - pojedź do podradomskich kozienic lub poszukaj strony o nich. Kiedyś swego czasu mądra osoba z Kozienic wypowiedziała się zachęcając do inwestycji , że miasto to leży nieopodal Warszawy (tak drodzy radomiacy - nie Radomia tylko Wawy) - po prostu tak jest lepiej - można się pochwalić osiągnięciami i porównać się do lepszych - nie gorszych (wypowiedź była w TVP regionalnej - jeszcze wtedy tak się nazywała i oglądałem ten program) Niestety - muszę przyznać rację - Radom jest brudny, nudny i cco najgorsze - bezpłciowy ze względu na to, że nie ma nikogo, słownie NIKOGO w Radomiu, kto przyznawałby się publicznie o takich korzeniach. Jeżeli już - to nasza elita przyznaje się do pohodzenia z ....... (jak myślicie ????) SKARYSZEWA. (taka podradomska kuźnia kadr....) tylko nasz Płock kupiłby ten 2 > razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od dawna > jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielona w > tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zostać > stołeczne miasto PŁOCK!!!!! Następna prawda - piekło usłane jest dobrymi chęciami. Skoro nie potrafimy jako społeczność (władza) przyciągnąć nawet drobnych inwestorów - to jak to się ma do stolicy województwa ?? Zerowa infrastruktura, przepychanki kto zrealzuje więcej z tego co naobiecywał wyborcom (lokalne drogi , czy okolwiek by to było), a nie rzeczowe dyskusje (a poźniej działanie) na temat tego co poprawić, żeby naprawdę jakoś to wszystko miało ręce i nogi - najlepszym przykładem jest brak zagospodarowania przestrzennego (który inwestor będzie czekał na plan zagospodarowania kilka miesięcy... po kilku miesiącach w tak niestabilnych czasach z miliona EURO może zostać mu 800 tys...) Osobiście jeżeli miałbym wybór (i fundusze) iść to poszedłbym tam, gdzie jest stabilizacja i tam inwestował. A o poczucie stabilizacji walczy się latami a nie miesiącami - stąd (moim zdaniem) Radom jest taki jaki jest :( Po prostu każdy ciągnie w swoją strone na maksa Nie mam nic przeciwko realizacji obietnic wyborczych - ale na miłość boską - nie robi się tak np. kosztem dzieci, bezrobotnych i kogokolwiek jeszcze (kolejnośc i dobów przypadkowy) Pamiętajmy, że nikt nie kupuje kota w worku Analizuje doniesienia prasowe, zleca badania przez firmy przyszłego miejsa inwestowania , itp. >za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!! > pozdr. a na ten temat się nie wypowiadam bo nie jestem historykiem i nie będe krzywdził żadnej ze stron podsumowując - Radom jaki jest - każdy widzi ot i tyle pzdr elektron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupa Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 22:20 Elektron nie wkurzaj mnie.Gdy zabraknie w Płocku ropy psy dupami będą szczekać.Na to się zanosi w niedalekiej przyszłości.A Radom zostanie.Coś ci się pomerdało z tymi Kozienicami koło Warszawy. Skoro twierdzisz że Kozienice leżą koło Warszawy.Odległość między tymi mastami 100 km.Kozienice stają się wielkim miastem? Zdaje się że mieszkasz w Kozienicach.Choć jestem z Radomia znam od dawna Kozienice.Była to mieścina do momentu postawienia elektrowni W Świerżach Górnych.I od tego momentu Kozienice zaczęły być miasteczkim.Pamiętam jak z mieściny przeistoczyły się w miastaczko.Elektrownia też nie będzie wieki.Czas elektrowni w Świerżach Górnych dobiega końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |< Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.chello.pl 06.01.04, 22:41 jasne , radom zostanie. LOL. już dzisiaj to miasto upada , ludzie wyjeżdżają za pracą wszędzie gdzie się da - głównie do Warszawy oczywiście. to miasto się wyludnia , potwierdzają to prognozy GUS na temat ludności miast. Odpowiedz Link Zgłoś
dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 06.01.04, 22:43 Boze ludzie opamietajcie sie! Ustawa o wojewodztwie srodkowopomorskim odpadla w Sejmie po pierwszym czytaniu, wiec nie wiem czym sie tak podniecacie. Polecam artykul na ten temat na stronie www.wr.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:44 dorociontko38 napisała: > Boze ludzie opamietajcie sie! Ustawa o wojewodztwie srodkowopomorskim odpadla w > > Sejmie po pierwszym czytaniu, wiec nie wiem czym sie tak podniecacie. Polecam > artykul na ten temat na stronie www.wr.com.pl czytalem ten artykul. nic ciekawego. malkontencwo i to grubymi nicmi szyte. nawet mi sie tam komentarza wstawiac nie chcialo ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:28 Drogi Isoxy! Po 1) uwazanie czyjejs opinii za malkontenctwo (co w moim rozumieniu prawie rowna sie belkot) niezaleznie od opinii, czy jest zgodna z naszym przekonaniem czy nie, uwazam za lekki brak taktu, szczegolnie u osoby swiatlej i wyksztalconej jak Ty. Po 2) Pare chlodnych moich wyliczen (ze sporym marginesem roznicy dozwolonym) Budzet obecnego wojewodztwa mazowieckiego wynosi prawie 10 mln zlotych (dane www.gminy.pl). W tym budzet samego miasta Warszawy zamyka sie w kwocie okolo 5 mln 200 tys zl, czyli liczmy 50%. Poza powiatem Warszawa i jego przyleglosciami (Legionowo, Pruszkow, Piaseczno itd), ktorych budzet sumarycznie daje juz 6 mln. Mazowsze ma 38 powiatow po odjeciu tych wliczonych do stolicy. Czyli nawet dzielac pozostala kwote 4 mln zl podlug sredniej arytmetycznej daje to troche mniej niz 125 tys zl na powiat. Nawet biorac uwage, zeniektore miasta dostaja wiecej, to po polaczeniu powiatu ziemskiego i grodzkiego Radom wychodzi 250 tys. Obecnie budzet samego opwiatu grodzkeigo wynosi 433 tys zl z malym hakiem (dane rowniez z serwisu www.gminy.pl). Jednym z najwazniejszych kryteriow dotowania wojewodztw wg Prezesa Rady Ministrow (rozporzadzenie podpisane jeszcze przez Jerzego Buzka) jest ilosc mieszkancow. Warszawa stanowi 1/3 mieszkancow Mazowsza. Dajmy na to nawet, ze w zwiazku z tym zamiast 6 mln dostanie 4, a 6 przypada na reszte Mazowsza. Wtedy pojedynczy powiat otrzymalby troche wiecej niz 150 tys. Popieram elektrona - odlozmy na bok odczucia lokalno-patriotyczne i przemyslmy na chlodno pozycje Radomia w Polsce, nie tylko udzial w finansach panstwowych (co zrobilam wyzej) ale wlasnie takie sprawy jak promocja, gospodarka a nawet taka glupota jak wyglad miasta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:56 Te kwoty to chyba przez 1000 pomnożyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:59 mozliwe ze pomylilam sie w przeliczniku :-) ale to chyba najmniejszy problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 06.01.04, 22:51 > Elektron nie wkurzaj mnie.Gdy zabraknie w Płocku ropy psy dupami będą > szczekać.Na to się zanosi w niedalekiej przyszłości.A Radom zostanie.Coś ci się > > pomerdało z tymi Kozienicami koło Warszawy. Skoro twierdzisz że Kozienice leżą > koło Warszawy. po pierwsze naucz się czytać ze zrozumieniem wyraźnie napisałem, że OSOBA Z KOZIENIC Skoro twierdzisz że Kozienice leżą > koło Warszawy.Odległość między tymi mastami 100 km.Kozienice stają się wielkim > miastem? Zdaje się że mieszkasz w Kozienicach.Choć jestem z Radomia znam od > dawna Kozienice.Była to mieścina do momentu postawienia elektrowni W Świerżach > Górnych.I od tego momentu Kozienice zaczęły być miasteczkim.Pamiętam jak z > mieściny przeistoczyły się w miastaczko.Elektrownia też nie będzie wieki.Czas > elektrowni w Świerżach Górnych dobiega końca. Jak dobrze widać - po adresie przy nicku - jestem rodowitym radomianinem. Argumenty 'historyzne' zostaw dla szlachty i hrabiostwa - na nie żaden inwestor i trzeźwo myślący człowiek nie zwraca najmniejszej uwagi. A propos Kozienic - są o wiele czystsze i bardziej zadbane niż Radom. Skoro tak mówisz , że koniec ropy niedaleko - nie dyskutuje na ten temat Przeczytaj moją poprzednią wypowiedź ze ZROZUMIENIEM. Wyraźnie daje się odczuć z mojej wypowiedzi, że NIKT (z osób 'na świeczniku') nie przyznaje się do Radomia. W tym momencie przypominam - atakuje się argumenty. A za Płockiem przemawia chociażby rafineria (na ten moment), mniejszy chaos niż w Radomiu. Meritum sprawy : w radomianach wkurza innych właśnie pieniactwo, zawiść i to co najbardziej polskie - mnie się należy (lub jak kto woli - dlaczego on ma mieć lepiej - skoro ma to mu dokopie - nie patrząc co zrobić, żeby u mnie było lepiej) pozdrowienia elektron Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:42 nie zgadzam sie - ja sie do radomskich korzeni przyznaje caly czas - i jeszcze sporo znanych mi osob. pozdr Gość portalu: elektron napisał(a): > Gość portalu: Płocczanin napisał(a): > > > na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200 > tysieczna > > aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock - > > zagubiony na pólnocnym Mazowszu :))))))))) > > liczbowo - tak (jeżeli chodzi o mieszkańców i stope bezrobocia ..) > > Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą > > hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od > > Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :(( > > nie masz się czym chwalić - pojedź do podradomskich kozienic lub poszukaj > strony o nich. Kiedyś swego czasu mądra osoba z Kozienic wypowiedziała się > zachęcając do inwestycji , że miasto to leży nieopodal Warszawy (tak drodzy > radomiacy - nie Radomia tylko Wawy) - po prostu tak jest lepiej - można się > pochwalić osiągnięciami i porównać się do lepszych - nie gorszych (wypowiedź > była w TVP regionalnej - jeszcze wtedy tak się nazywała i oglądałem ten program > ) > Niestety - muszę przyznać rację - Radom jest brudny, nudny i cco najgorsze - > bezpłciowy ze względu na to, że nie ma nikogo, słownie NIKOGO w Radomiu, kto > przyznawałby się publicznie o takich korzeniach. Jeżeli już - to nasza elita > przyznaje się do pohodzenia z ....... (jak myślicie ????) SKARYSZEWA. (taka > podradomska kuźnia kadr....) > > > tylko nasz Płock kupiłby ten 2 > > razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od daw > na > > jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielon > a w > > tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zosta > ć > > stołeczne miasto PŁOCK!!!!! > > Następna prawda - piekło usłane jest dobrymi chęciami. Skoro nie potrafimy jako > > społeczność (władza) przyciągnąć nawet drobnych inwestorów - to jak to się ma > do stolicy województwa ?? > Zerowa infrastruktura, przepychanki kto zrealzuje więcej z tego co naobiecywał > wyborcom (lokalne drogi , czy okolwiek by to było), a nie rzeczowe dyskusje (a > poźniej działanie) na temat tego co poprawić, żeby naprawdę jakoś to wszystko > miało ręce i nogi - najlepszym przykładem jest brak zagospodarowania > przestrzennego (który inwestor będzie czekał na plan zagospodarowania kilka > miesięcy... po kilku miesiącach w tak niestabilnych czasach z miliona EURO może > > zostać mu 800 tys...) > Osobiście jeżeli miałbym wybór (i fundusze) iść to poszedłbym tam, gdzie jest > stabilizacja i tam inwestował. A o poczucie stabilizacji walczy się latami a > nie miesiącami - stąd (moim zdaniem) Radom jest taki jaki jest :( > Po prostu każdy ciągnie w swoją strone na maksa > Nie mam nic przeciwko realizacji obietnic wyborczych - ale na miłość boską - > nie robi się tak np. kosztem dzieci, bezrobotnych i kogokolwiek jeszcze > (kolejnośc i dobów przypadkowy) > Pamiętajmy, że nikt nie kupuje kota w worku > Analizuje doniesienia prasowe, zleca badania przez firmy przyszłego miejsa > inwestowania , itp. > > >za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!! > > pozdr. > > > a na ten temat się nie wypowiadam > bo nie jestem historykiem i nie będe krzywdził żadnej ze stron > > podsumowując - Radom jaki jest - każdy widzi > ot i tyle > > pzdr > > elektron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 07.01.04, 09:22 większość z nas przyznaje się do swoich korzeni. ale osoby z tzw. 'świecznika' niestety nie druga sprawa - o Płocku się mówi choćby przy okazji informacji o rafinerii, natomiast w przypadku radomia tylko o strajkujących , itp. Jedynym okresem gdy mówi się o radomiu było(jest) Air Show stare powiedzenie "Nieważne jak mówią, byle się w nazwisku (nazwie) nie pomylili." Niestety ze względu na swoją małomiasteczkowość i sobiepaństwo (oraz inne powody wymienione wyżej) radom jest na uboczu jakichkolwiek większych inwestycji, (IACS, a teraz stolica). I nie pomoże tu żaden lokalpatriotyzm, historia, itd. P.S. mieszkam w radomiu, prowadze firme i może dlatego jestem realistą i trzeźwo myślącym obywatelem nie nastawiającym się na hasło 'w kupie siła' nie do nas (radomian) należą deyzje takie jak stolica i serwerownia . pzdr elektron Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 15:19 masz racje w tym, ze faktycznie mało sie o nas mowi. w takich kikelcach dbaja o zdawalo by sie drobne i malo znaczace sprawy jak np. obecnosc na mapie pogody (kto by sie czyms takim w radomiu zajmowal...). tymczasem setki takich drobiazgow sprawiaja ze nazwa miasta w swiadomosci milionow zaczyna byc indentyfikowalna. i to jest klucz do sukcesu. malymi kroczkami, na wielu frontach, razem budujmy nowy lepszy wizerunek Radomia. praktycznie kazdy moze cos zrobic w tej materii. np. w tej chwili z GregorY'm zamykamy kwestie opublikowania w periodyku "Transport i Komunikacja" grubszego materialu traktujacego o zaletach lokalizacyjnych i infrastrukturalnych radomskiego lotniska. Kether organizuje Flash-Moba dzieki ktoremu o Radomiu mowi sie w ogolnopolskich mediach, Pitagor organizuje Masy Krytyczne wyrozniajace sie organizacja i rozmachem posrod innych podobnych w polsce imprez etc. etc. niech kazdy dorzuci do "koszyczka" jakis taki element ... praca u podstaw jak to powiedzial KIBIC jest niezbedna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.dc.dc.cox.net 08.01.04, 02:16 Jezeli moze to byc korzystniejsze dla mieszkancow to polaczylbym sie z kazdym, dlaczego nie z Kielcami. Oba miasta zyskalyby na tym zwiazku parterskim. Wciagnalbym do tego jeszcze Czestochowe i zrobil stolice wojewodztwa w srodku trojkata Radom, Kielce i Czestochowa czyli Konskich aby nie bylo zarcia o stolki czy nieoczekiwane i dodatkowe przywileje. Zacznijmy myslec systemowo a nie jakies tam partykularne myslenie, tylko o sobie a nie o innych. Stworzyc region dynamiczny a nie ciagle to samo albo wolne zmiany. Z takim wojwodztwem Polska bedzie sie liczyc i UE tez. Zrobmy cos na miare 21 wieku! Z serdecznym pozdrowieniem KIBIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Stolica MAZOWSZA w Płocku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:36 Zapominasz drogi ixomajonezie o historii. Trzeba było pilnie się uczyć. Czy radom był kiedyś stolicą Polski? Płock nie jest jakimś miasteczkiem na kresach! Tak byś chciał, ale tak nie będzie! Był, jest i pozostanie Mazowiecki! Zapominasz, że układ polityczny zdecydował o przyłączeniu radomia do Mazowsza! Gdzie to się działo i kto gościł tych ludzi?, tego nie WIESZ I NIE BĘDZIESZ WIEDZIAŁ. Jestem tego pewny!!!!!!!Nigdy nie byliście Ziemią Mazowiecką! Coś lub ktoś w głowie ci namieszał. Powiem ci, bo tego nie wiesz! Granica Mazowsza przebiegała nurtem Pilicy w Warce. Pewnie śnią ci się przelatujące samoloty!..Stąd te problemy z pamięcią i to ci wybaczam! Wróć do lat siedemdziesiątych i pokaż wszystkim, gdzie był radom. To nie jest przecież takie trudne! Twoje marzenia są li tylko marzeniami. Spójrz prawdzie w oczy i pora się obudzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwy : Stolica MAZOWSZA w Płocku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:42 ixo - buduj sobie szkołę muzyczną i daj wszystkim spokój! Podaj swój adres prześle ci kilka cegieł, trochę piachu i wapna. Myślę, że inni coś dorzucą.. Odpowiedz Link Zgłoś
hulababula Re: Stolica MAZOWSZA w Płocku! 04.04.04, 10:45 Gość portalu: banan napisał(a): > Zapominasz drogi ixomajonezie o historii. Trzeba było pilnie się uczyć. Czy > radom był kiedyś stolicą Polski? Płock nie jest jakimś miasteczkiem na kresach! > Tak byś chciał, ale tak nie będzie! Był, jest i pozostanie Mazowiecki! > Zapominasz, że układ polityczny zdecydował o przyłączeniu radomia do Mazowsza! > Gdzie to się działo i kto gościł tych ludzi?, tego nie WIESZ I NIE BĘDZIESZ > WIEDZIAŁ. Jestem tego pewny!!!!!!!Nigdy nie byliście Ziemią Mazowiecką! Coś lub > ktoś w głowie ci namieszał. Powiem ci, bo tego nie wiesz! Granica Mazowsza > przebiegała nurtem Pilicy w Warce. Pewnie śnią ci się przelatujące > samoloty!..Stąd te problemy z pamięcią i to ci wybaczam! Wróć do lat > siedemdziesiątych i pokaż wszystkim, gdzie był radom. To nie jest przecież taki > e > trudne! Twoje marzenia są li tylko marzeniami. Spójrz prawdzie w oczy i pora si > ę > obudzić! Radom nigdy nie był i nie będzie na mazowszu. Jeśli już to w ojewództwie mazowieckim. Radom od zawsze był częścią regionu Polski, zwanym małopolską. Podział administracyjny naszego kraju nie odpowiada za bardzo regionom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 25.07.04, 23:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chuck Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 08.04.04, 01:08 MOŻE PŁOCK ZGODZI SIĘ NA ŁÓDŻ.JEDYNE ROZSĄDNE ROZWIĄZANIE DLA PŁOCKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florek Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 13:16 witam wszystkich Płock czy Radom jedna dziura. -- www.antakcja.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.um.krakow.pl 02.04.04, 15:43 Radomianinie! czy chciałbyś jeździć do Płocka przez Stolyce załatwiać poważniejszą sprawę.? I.... Płocczaninie! czy chciałbyś zasuwać do Radomia w podobnej sprawie? Gdzie Krym! Gdzie Rzym! Wszystkie drogi prowadzą do Neszwil! jak mawiał Korneliusz Pacuda... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 16:11 miejsce BANANA jest na drzewie albo w gębie goryla ale... mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 20:36 drogi i prosty przyjacielu jdk! jedz BANANY, będziesz zdrowy! gdybyś chodził na biologię to byś wiedział, że mają dużo POTASU....co to jest POTAS - może nie chodziłeś na chemię....jeśli masz ochotę właź na drzewo... ja już dawno zszedłem...jak będzie kiedys zoo w radomiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 02.04.04, 21:13 Drogi Bananie ! Wracaj do ZOO w Płocku , będziesz nie lada atrakcją . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 19:53 dziadku!, drogi dziadku! popraw sobie szczękę, bo jakoś źle z nią wyglądasz.... no właśnie mam objąć stanowisko dyrektora tej placówki - zadowolony??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 04.04.04, 16:38 Powinieneś drogi Bananie być okazem w ZOO , a nie jego dyrektorem . Ale to tylko żle świadczy o waszym miasteczku ( przepraszam - KRÓLEWSKIM MIEŚCIE PŁOCKU , he he ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chillout Bardzo interesująca dyskusja!!!... IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 02.04.04, 21:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krool Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 11:04 A czy ten BANAN jest ze skórką czy już nie?Amoże to jest CZERWONY BANAN bez skórki?Po jego wypowiedziach na to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan KURZA ŚLEPOTA KROOLA (KRÓLA) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 21:53 jeśli masz kłopoty z prawidłowym widzeniem udaj się do OKULISTY. Na marginesie, bo chyba tego ludzie w radomiu nie wiedzą - banany są koloru "ŻÓŁTEGO". Czerwone są NP rzodkiewki, ale tylko po wierzchu, bo w środku są białe. podaje tak na wszelki wypadek, bo może tego też nie wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 04.04.04, 15:23 Ja chcę do Kielc, nie do Płocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faryzeusz : RADOMIANIE DO KIELC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:37 nareszcie jeden rozsądny głos. Święte słowa droga Kasiu! Święte słowa.... W przeciwieństwie do innych widać, że uczyłaś się geografii i znasz historię....Pozdrawiam Kasieńkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornel Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 04.04.04, 22:59 Jak chcesz Kasiu to możesz sobie do Kielc pojechać ale żadnych większych zażyłości z kielcokami.Z nimi wychodzi się jak na biznesach z Holendrami albo jak ktoś woli jak Zabłocki na mydle. Odpowiedz Link Zgłoś
cheiro RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 06.04.04, 05:28 Gość portalu: kornel napisał(a): > Jak chcesz Kasiu to możesz sobie do Kielc pojechać ale żadnych większych > zażyłości z kielcokami.Z nimi wychodzi się jak na biznesach z Holendrami albo > jak ktoś woli jak Zabłocki na mydle. Z Warszawiakami wychodzimy lepiej? Radom chce tworzyć woj.Pdn.mazowieckie i rzadzić całym Mazowszem w sytuacji wyłączenia Warszawy z Mazowsza. Oczywiście to utopia, bo nawet jak administarcyjnie wyłączą Warszawę z Mazowswza,to władze wojwódzkie zostaną w Warszawie. Radom chce być w Mazowszu, ale tam nie za bardzo chcą Radomia,przynajmniej konkurencyjny Płock. Radom nie chce do Kielc bo najlepiej jest się przyjaźnic z kimś z daleka. Tylko z kim? Tylko z kim? Tylko z kim? ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI : RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:36 Tak było kiedyś i dziś trzeba na to przystać . Nie mamy innego wyjścia! Przed 1975 rokiem było przyzwoicie i teraz też tak będzie. Wierzę w to gęboko. Nie pozostaje, więc nic innego jak przyłączyć się do Kielc. Warszawa była miastem wydzielonym. Rzadko kto o tym pamięta. Przyłączono nas na siłę do Mazowsza i po co? Był to wielki błąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godot Re: : RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.udn.pl 06.04.04, 22:58 Miki na co TY chcesz przystać ?Rozumu Ci zabrakło?Jak nie mamy wyjścia to musimy mieć wejście.Chyba masz kompletną sklerozę mówiąc,że przed rokiem 1975 było przyzwoicie.Radomiem rządziła prywata,która niewykorzystując pieniędzy na niezbędne inwestycje w Radomiu, których udzielnie użyczyły nam Kielce ,była przez władze wojewódzkie sowicie wynagradzana.Kielce zaś niewykorzystanych funduszy już do Warszawy nie odprowadzały ale inwestowały je u siebie. Stąd powstała przepaść inwestycyjna między Kielcami i Radomiem.Kielce z wsi rosły w metropolię zaś Radom z dużego miasta stawał się wsią.W całym normalnym świecie mniejszego przyłącza się do większego a nie odwrotnie.W tej materii też mamy poprzestawiane od lat.Tak więc to Kielce można przyłączyć do Radomia a nie Radom do Kielc.Ludzie niech żesz wszystko w tym kraju znormalnieje do cholery. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine RADOM NIE GODZI SIĘ NA KIELCE 07.04.04, 08:01 było przyzwoicie? komu?? Kielcom owszem - ale dyskutujemy tu o interesie Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:58 isox zrozum, że jedyna szansa dla Radomia to związek z Kielcami. Czemu się tak upierasz. Łączą nas przecież związki historyczne i nie tylko. Podziały ewentualnych łupów zależą przecież tylko i wyłącznie od ludzi...czyli od nas. Utwórzmy sobie więc małą Radomsko-Kielecką republikę. Po co nam Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocur Re: RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.udn.pl 08.04.04, 00:38 Miki jeżeli jesteś masochistą to od razu zakuj się w kajdanki i przykuj do kieleckiego muru ale nie proponuj tego innym.W podziałach ewentualnych łupów Radom zawsze dawał d... na całym froncie.Bierz Nootropil to poprawia pamięć.Pozdrawiam.Przemyśl wszystko jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaszczur Re: RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 10:05 Popieram. Tradycja jest jednoznaczna. Od zarania dziejów do roku 1975 Radom był związany z Ziemią Sandomierską, stanowiącą część Małopolski. Udając Mazowsze ośmieszamy się. Tym bardziej próbując rządzić się na Mazowszu. A co do praktyki. Zamiast wisieć u klamki wielkiej Warszawy, lepiej rywalizować (współpracować?) z małymi Kielcami. W sejmiku mielibyśmy co najmniej tyle samo głosów. Pomysł podziału władzy na wzór województw kujawsko-pomorskiego i lubuskiego jest rozsądny. A jeśli Kielce i Radom nie będą mogły się dogadać, to proponuję: wojewoda w Sandomierzu, sejmik w Skarżysku. Przecież chodzi przede wszystkim o równomierny rozwój regionu, a nie kto kogo wykorzysta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sołtys Wąchock stolicąąąąąąąąąąąąąąąąąąą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 22:06 przenieście stolicę do Wąchocka........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyfer RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:08 radomianie godzą się na Płock!!!!!!!!!!!!Sołtys z Wąchocka na prezydenta!!!!!!!!!!!! isox na majonez!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA Warszawę IP: *.udn.pl 25.06.04, 23:11 Tylko solo mamy szanse na poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 29.06.04, 15:46 Ciekawe gdzie wy macie to zaplecze akademickie, chyba nie widzieliście miasteczka akademickiego np. w Krakowie, Olsztynie. CO to za zaplecze trzy bloki i to ze standardem jak za PRL-u a ceną ja z obecnej Warszawy( zapomniałem o akademiku na Krasickiego, w którym strach mieszkać, mieszkałem tam przez rok, więc wiem, co mówię). Po co piszecie takie głupoty w takie rzeczy to mogą uwierzyć tylko ludzie, którzy nigdy nie byli w Radomiu Ci, co tu mieszkają dobrze wiedzą jak jest i że lepiej już nie będzie, zostaje tylko przyłączyć się do ludzi, którzy robią ciemne interesy, bo z uczciwości w tym mieście nie da się warzyć. Pewnie prezydentowi byloby wstyd gdyby, brudny, zdewastowany, skorumpowany, przesiąknięty przestępczością Radom miał być stolicą województwa. Radom byłby zapewne najgorszą stlicą w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.07.04, 18:14 Nic dodać, nic ująć. Tak trafnej oceny jeszcze tu nie było. Można jedynie cieszyć się, że są tu jeszcze (niestety - nieliczni) inteligentni ludzie. A te wzystkie quasi-zalety Radomia wymieniane przez Isoxazocośtam u ludzi którzy leczyli się w radomskich szpitalach, mieli styczność z tzw radomskim "środowiskiem naukowym", poszli po sprawiedliwość do radomskiej prokuratury, czy radomskiego sądu wywołują jedynie uśmiech politowania. I niech ręka boska broni, by te instytucje uzyskały rangę wojewódzką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RDD Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.07.04, 19:12 To że Radom obecnie wyglada tak a nie inaczej jest winą wspanialej reformy prof. Kuleszy z 1999 r. Degradacja miasta postępuje, a jej zatrzymanie może sprawić właśnie ulokowanie stolicy mazowieckiego w RADOMIU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iki Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 02.07.04, 19:16 Tak ale o to trzeba walczyć a nie organizować jarmarki jak w Skaryszewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kufel i sex Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 12:36 Nie macie innego wyjścia, jak zaakceptować ten stan rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine .:: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA RADOM ::. 28.07.04, 15:32 a pełni akceptuję istniejący stan rzeczy: tzn. Radom ma na chwile obecna przynajmniej 10 razy więcej atrybutów potencjalnej stolicy województwa niż płock. co czyni sprawę dośc klarowną - jeśli dojdzie do wyprowadzenia urzędu wojewódzkiego z wawy to raczej w kierunku południowym. ale pokrzyczec sobie możesz - zresztą na forum mazowieckim nieźle CI to wychodzi. prosimy o jeszcze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tu i teraz witaj IXO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:21 o pojawił się pan mondraliński....gdzie odpowiedź drogi OSINOBUSIE! Pochwal się.....czekam....aż wstyd powiedzieć taki pozytywnie zakręcony, nie zna tak prostej odpowiedzi...szkoda! Sięgnij więc po swoje ATRYBUTY!!!!!! Przypomnij sobie, gdzie byliście przed 1975 rokiem. Jeśli nie wiesz pytaj tatusia! Odpowiedz Link Zgłoś