Dodaj do ulubionych

RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK

IP: 213.199.199.* 18.11.03, 14:54
Panie Prezydencie , prosimy nie wypowiadać się w imieniu RADOMIAN
w sprawie stolicy województwa mazowieckiego. Chcemy referendum w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 18.11.03, 15:35
      ja mysle ze raferendum nie jest potrzebne - z pewnoscia ZADEN radomianin nie zgodzi sie na stolice w Plocku.
      do przyjecia jest wariant kiedy podzielimy urzedy miedzy radom, siedlce i plock wg potencjalu demograficznego z tym ze wojewoda jest w radomiu.
      • Gość: bartes Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 19.11.03, 12:45
        isoxazolidine napisał:

> ja mysle ze raferendum nie jest potrzebne - z pewnoscia ZADEN radomianin nie
        > zgodzi sie na stolice w Plocku. do przyjecia jest wariant kiedy podzielimy
        > urzedy miedzy radom, siedlce i plock
        > wg potencjalu demograficznego z tym ze wojewoda jest w radomiu.

Szkoda tylko, że tak myślimy tylko my - radomianie. Miłościwie nam panujący
        prezydent myśli tylko o... no właśnie o czym??
        • isoxazolidine Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 19.11.03, 12:54
          jest jeszcze troszke czasu - choc malo. plock od kilku lat lobbuje za stolica u siebie i sa efekty. trzeba robic to samo. promowac miasto na kazdym
          kroku. a rownolegle zbierac puknty ktore sa argumentami w walce o stolice - instytucje ponadregionalne, rozwoj politechniki (jedynej powaznej
          uczelni w miescie), specjalistyczna sluzba zdrowi (kardiologia, kardiochirurgia etc.), wysoka ranga jednostek RG (jest tutaj jakas klasyfikacja - nie
          wypadamy w niej najlepiej), lotnisko cywilne, szkolnictwo specjalistyczne (szkola muzyczna, szkola sportowa, szkola z wykladowym angielskim),
          wydawnictwa regionalne, giełda rolna o zasiegu ponadregionalnym i wiele wiele innych elementow.
          • Gość: citizen Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.radom.net / 213.199.199.* 23.11.03, 20:33
            Czy Pan Prezydent Marcinkowski zapomniał, że nie jest prezydentem Płocka?
          • jdk Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 25.11.03, 11:21
            Wspolne wojewodztwo mazowieckie z wydzielona Warszawa jest zarowno korzystne
            jak i realne.

Ale potrzeba tez rozsadnego podzialu kompetencji pomiedzy glowne miasta.

I nie na zasadzie silowania sie lub szantazowania, tylko tak, jak bedzie
            najkorzystniej dla wszystkich.

Na Mazowszu jest nie tylko Plock i nie tylko Radom, ale tez Siedlce, Ciechanow,
            Ostroleka...

Nie da sie jednak nie zauwazyc rangi i potencjalu poszczegolnych miast.

Wszystko da sie uzgodnic, jesli po obu stronach usiada kompetentni negocjatorzy
            majacy na uwadze nie tylko wlasny interes, ale interes swojego regionu,
            Mazowsza i kraju.

Pozdrawiam liczac na optymistyczny rozwoj sytuacji.
      • Gość: WP Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 07.01.04, 20:40
        "Ech ty Radom
        miasto z wadą przykrą wielce
        żeś nie Kielce
        po reformie
        chylisz kornie swoje lico
        przed stolicą"
        Niech mi wybaczy autor fraszki radomian pan Jacek Kowalczewski, jeżeli w
        cytowanej przeze mnie z pamięci fraszce nieco się w słowach pomyliłam, ale na
        pewno nie w treści.Ale żarty żartami. Pora do pracy, a nie do "filozowania".
        Jak powiedział ... do pracy u podstaw, ale nie na papierze, bo to za mało.
        Trzeba zawinąć rękawy, wyjść do ludzi, w cztery oczy rozmawiać z nimi. Iso...
        mądry człowiek internetowy, ale z nim jak z balonem na nitce. Bywa, że może się
        urwać. Proszę się Iso... na mnie nie gniewać, ale jeszcze nikt nikogo przez
        internet nie zaraził grypą, a co dopiero pracą. Z wielkim szacunkiem dla
        Forumowiczów, ale czasem jest dobrze mieć dobre sanki i doczepić się do dobrego
        konia. Gdyby nawet padł, zawsze sanki zostaną. Pozdrawiam noworocznie.
        Walentyna Pawelec
      • Gość: KUFEL I SEX RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 22:43
        dzielić to sobie możesz w domu...w co bardzo jednak wątpię..nie pomagają apele i
        prośby...jesli masz braki w wiedzy odsyłam do literatury!!!!!!!!!!!!!!!
        ZAPAMIĘTAJ SOBIE NIBY CZŁOWIEKU POZYTYWNIE ZKRĘCONY RADOM NIGDY, NIGDY, NIGDY
        NIE BYŁ MAZOWIECKI! KTOŚ KIEDYŚ ZADAŁ CI PYTANIE, GDZIE TO SIĘ STAŁO ŻE
        PRZYŁĄCZONO WAS DO MAZOWSZA I JAKIE UKŁADY O TYM DECYDOWAŁY! JEŚLI JESTEŚ TAKI
        MĄDRY NAPISZ PUBLICZNIE ODPOWIEDŹ NA FORUM... POCHWAL SIĘ I PRZESTAŃ MIESZAĆ...
    • Gość: Płocczanin A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 17:45
      na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200 tysieczna
      aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock -
      zagubiony na pólnocnym Mazowszu :))))))))) Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą
      hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od
      Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :(( tylko nasz Płock kupiłby ten 2
      razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od dawna
      jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielona w
      tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zostać
      stołeczne miasto PŁOCK!!!!! za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!!
      pozdr.
      • Gość: wrrr... Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 19:12
        Płock.Ot,takie sobie miasto jakich jest bardzo dużo w Polsce. Nic
        ciekawego.Byłem kilka razy tam. Pozytywnych i estetycznych wrażeń nie odniosłem
        w najmnieszym stopniu. Historia tego miasta {do niedawna miasteczka
        prowincjonalnego}jest nieciekawa w porównaniu z Radomiem. Płock i Radom? Nie.
        Takich porównań nie ma co robić. To uwłacza miastu Radom.
        • konrad_wp Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 06.01.04, 22:48
          Co za beznadziejny temat. Zarówno pierwsza jak i druga część. Zaraz się
          rozpęta pyskówka między co głupszymi przedstawicielami obu miast. Zaraz będą
          licytacje które miasto lepsze itp , Radomianie będą pajacować że są wielką
          metropolią bo mają te kilkadziesiąt tysięcy więcej , Płocczanie że są bogatsi.
          Pytam się PO JAKĄ CHOLERĘ ??!!?? To was tak dowartościuje ?? Na pewno o
          przyszłym kształcie województwa nie zadecyduje NIKT z tego forum! Wiadomo , że
          każdy chce jak najlepiej dla swojego miasta , tym bardziej że oddalone są od
          siebie o 200km i NIC ich nie łączy i nigdy nie łączyło. Trzeba walczyć o DWA
          województwa z DWOMA stolicami.
          • isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:40
            konrad_wp napisał:

> Co za beznadziejny temat. Zarówno pierwsza jak i druga część. Zaraz się
            > rozpęta pyskówka między co głupszymi przedstawicielami obu miast. Zaraz będą
            > licytacje które miasto lepsze itp , Radomianie będą pajacować że są wielką
            > metropolią bo mają te kilkadziesiąt tysięcy więcej , Płocczanie że są
            bogatsi.
            > Pytam się PO JAKĄ CHOLERĘ ??!!?? To was tak dowartościuje ?? Na pewno o
            > przyszłym kształcie województwa nie zadecyduje NIKT z tego forum! Wiadomo ,
            że
            > każdy chce jak najlepiej dla swojego miasta , tym bardziej że oddalone są od
            > siebie o 200km i NIC ich nie łączy i nigdy nie łączyło. Trzeba walczyć o DWA
            > województwa z DWOMA stolicami.
            >

POPIERAM !!
      • Gość: rex Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 19:56
        Nie znasz historii to z Radomia Kazimierz Jagiellończyk rządził Koroną.
        • Gość: dziadek Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 20:13
          MIASTO STOŁECZNE PŁOCK - brzmi świetnie,tylko czego niby Płock jest
          stolicą? Jeżeli chodzi o przemysł paliwowy w Polsce to zwracam honor.Pozdrawiam
          płocczan(?).
        • Gość: ? Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 18.10.04, 23:13
          ???
      • Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 06.01.04, 20:37
        Gość portalu: Płocczanin napisał(a):

> na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200
        tysieczna
        > aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock -
        > zagubiony na pólnocnym Mazowszu :)))))))))

liczbowo - tak (jeżeli chodzi o mieszkańców i stope bezrobocia ..)

Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą
        > hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od
        > Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :((

nie masz się czym chwalić - pojedź do podradomskich kozienic lub poszukaj
        strony o nich. Kiedyś swego czasu mądra osoba z Kozienic wypowiedziała się
        zachęcając do inwestycji , że miasto to leży nieopodal Warszawy (tak drodzy
        radomiacy - nie Radomia tylko Wawy) - po prostu tak jest lepiej - można się
        pochwalić osiągnięciami i porównać się do lepszych - nie gorszych (wypowiedź
        była w TVP regionalnej - jeszcze wtedy tak się nazywała i oglądałem ten program)
        Niestety - muszę przyznać rację - Radom jest brudny, nudny i cco najgorsze -
        bezpłciowy ze względu na to, że nie ma nikogo, słownie NIKOGO w Radomiu, kto
        przyznawałby się publicznie o takich korzeniach. Jeżeli już - to nasza elita
        przyznaje się do pohodzenia z ....... (jak myślicie ????) SKARYSZEWA. (taka
        podradomska kuźnia kadr....)

tylko nasz Płock kupiłby ten 2
        > razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od dawna
        > jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielona w
        > tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zostać
        > stołeczne miasto PŁOCK!!!!!

Następna prawda - piekło usłane jest dobrymi chęciami. Skoro nie potrafimy jako
        społeczność (władza) przyciągnąć nawet drobnych inwestorów - to jak to się ma
        do stolicy województwa ??
        Zerowa infrastruktura, przepychanki kto zrealzuje więcej z tego co naobiecywał
        wyborcom (lokalne drogi , czy okolwiek by to było), a nie rzeczowe dyskusje (a
        poźniej działanie) na temat tego co poprawić, żeby naprawdę jakoś to wszystko
        miało ręce i nogi - najlepszym przykładem jest brak zagospodarowania
        przestrzennego (który inwestor będzie czekał na plan zagospodarowania kilka
        miesięcy... po kilku miesiącach w tak niestabilnych czasach z miliona EURO może
        zostać mu 800 tys...)
        Osobiście jeżeli miałbym wybór (i fundusze) iść to poszedłbym tam, gdzie jest
        stabilizacja i tam inwestował. A o poczucie stabilizacji walczy się latami a
        nie miesiącami - stąd (moim zdaniem) Radom jest taki jaki jest :(
        Po prostu każdy ciągnie w swoją strone na maksa
        Nie mam nic przeciwko realizacji obietnic wyborczych - ale na miłość boską -
        nie robi się tak np. kosztem dzieci, bezrobotnych i kogokolwiek jeszcze
        (kolejnośc i dobów przypadkowy)
        Pamiętajmy, że nikt nie kupuje kota w worku
        Analizuje doniesienia prasowe, zleca badania przez firmy przyszłego miejsa
        inwestowania , itp.

>za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!!
        > pozdr.

a na ten temat się nie wypowiadam
        bo nie jestem historykiem i nie będe krzywdził żadnej ze stron

podsumowując - Radom jaki jest - każdy widzi
        ot i tyle

pzdr

elektron
        • Gość: lupa Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 06.01.04, 22:20
          Elektron nie wkurzaj mnie.Gdy zabraknie w Płocku ropy psy dupami będą
          szczekać.Na to się zanosi w niedalekiej przyszłości.A Radom zostanie.Coś ci się
          pomerdało z tymi Kozienicami koło Warszawy. Skoro twierdzisz że Kozienice leżą
          koło Warszawy.Odległość między tymi mastami 100 km.Kozienice stają się wielkim
          miastem? Zdaje się że mieszkasz w Kozienicach.Choć jestem z Radomia znam od
          dawna Kozienice.Była to mieścina do momentu postawienia elektrowni W Świerżach
          Górnych.I od tego momentu Kozienice zaczęły być miasteczkim.Pamiętam jak z
          mieściny przeistoczyły się w miastaczko.Elektrownia też nie będzie wieki.Czas
          elektrowni w Świerżach Górnych dobiega końca.
          • Gość: |< Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.chello.pl 06.01.04, 22:41
            jasne , radom zostanie. LOL. już dzisiaj to miasto upada , ludzie wyjeżdżają
            za pracą wszędzie gdzie się da - głównie do Warszawy oczywiście. to miasto się
            wyludnia , potwierdzają to prognozy GUS na temat ludności miast.
          • dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 06.01.04, 22:43
            Boze ludzie opamietajcie sie! Ustawa o wojewodztwie srodkowopomorskim odpadla w
            Sejmie po pierwszym czytaniu, wiec nie wiem czym sie tak podniecacie. Polecam
            artykul na ten temat na stronie www.wr.com.pl
            • isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:44
              dorociontko38 napisała:

> Boze ludzie opamietajcie sie! Ustawa o wojewodztwie srodkowopomorskim odpadla
              w
              >
              > Sejmie po pierwszym czytaniu, wiec nie wiem czym sie tak podniecacie. Polecam
              > artykul na ten temat na stronie www.wr.com.pl

czytalem ten artykul. nic ciekawego. malkontencwo i to grubymi nicmi szyte.
              nawet mi sie tam komentarza wstawiac nie chcialo ...
              • dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:28
                Drogi Isoxy!
                Po 1) uwazanie czyjejs opinii za malkontenctwo (co w moim rozumieniu prawie
                rowna sie belkot) niezaleznie od opinii, czy jest zgodna z naszym przekonaniem
                czy nie, uwazam za lekki brak taktu, szczegolnie u osoby swiatlej i
                wyksztalconej jak Ty.
                Po 2) Pare chlodnych moich wyliczen (ze sporym marginesem roznicy dozwolonym)
                Budzet obecnego wojewodztwa mazowieckiego wynosi prawie 10 mln zlotych (dane
                www.gminy.pl). W tym budzet samego miasta Warszawy zamyka sie w kwocie okolo 5
                mln 200 tys zl, czyli liczmy 50%. Poza powiatem Warszawa i jego przyleglosciami
                (Legionowo, Pruszkow, Piaseczno itd), ktorych budzet sumarycznie daje juz 6
                mln. Mazowsze ma 38 powiatow po odjeciu tych wliczonych do stolicy. Czyli nawet
                dzielac pozostala kwote 4 mln zl podlug sredniej arytmetycznej daje to troche
                mniej niz 125 tys zl na powiat. Nawet biorac uwage, zeniektore miasta dostaja
                wiecej, to po polaczeniu powiatu ziemskiego i grodzkiego Radom wychodzi 250
                tys. Obecnie budzet samego opwiatu grodzkeigo wynosi 433 tys zl z malym hakiem
                (dane rowniez z serwisu www.gminy.pl).
                Jednym z najwazniejszych kryteriow dotowania wojewodztw wg Prezesa Rady
                Ministrow (rozporzadzenie podpisane jeszcze przez Jerzego Buzka) jest ilosc
                mieszkancow. Warszawa stanowi 1/3 mieszkancow Mazowsza. Dajmy na to nawet, ze w
                zwiazku z tym zamiast 6 mln dostanie 4, a 6 przypada na reszte Mazowsza. Wtedy
                pojedynczy powiat otrzymalby troche wiecej niz 150 tys.
                Popieram elektrona - odlozmy na bok odczucia lokalno-patriotyczne i przemyslmy
                na chlodno pozycje Radomia w Polsce, nie tylko udzial w finansach panstwowych
                (co zrobilam wyzej) ale wlasnie takie sprawy jak promocja, gospodarka a nawet
                taka glupota jak wyglad miasta.
                pozdrawiam
                • konrad_wp Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:56
                  Te kwoty to chyba przez 1000 pomnożyć ...
                  • dorociontko38 Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 16:59
                    mozliwe ze pomylilam sie w przeliczniku :-) ale to chyba najmniejszy problem
          • Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 06.01.04, 22:51
            > Elektron nie wkurzaj mnie.Gdy zabraknie w Płocku ropy psy dupami będą
            > szczekać.Na to się zanosi w niedalekiej przyszłości.A Radom zostanie.Coś ci
            się
            >
            > pomerdało z tymi Kozienicami koło Warszawy. Skoro twierdzisz że Kozienice
            leżą
            > koło Warszawy.

po pierwsze naucz się czytać ze zrozumieniem wyraźnie napisałem, że OSOBA Z
            KOZIENIC

Skoro twierdzisz że Kozienice leżą
            > koło Warszawy.Odległość między tymi mastami 100 km.Kozienice stają się
            wielkim
            > miastem? Zdaje się że mieszkasz w Kozienicach.Choć jestem z Radomia znam od
            > dawna Kozienice.Była to mieścina do momentu postawienia elektrowni W
            Świerżach
            > Górnych.I od tego momentu Kozienice zaczęły być miasteczkim.Pamiętam jak z
            > mieściny przeistoczyły się w miastaczko.Elektrownia też nie będzie wieki.Czas
            > elektrowni w Świerżach Górnych dobiega końca.

Jak dobrze widać - po adresie przy nicku - jestem rodowitym radomianinem.
            Argumenty 'historyzne' zostaw dla szlachty i hrabiostwa - na nie żaden inwestor
            i trzeźwo myślący człowiek nie zwraca najmniejszej uwagi.
            A propos Kozienic - są o wiele czystsze i bardziej zadbane niż Radom.

Skoro tak mówisz , że koniec ropy niedaleko - nie dyskutuje na ten temat
            Przeczytaj moją poprzednią wypowiedź ze ZROZUMIENIEM.
            Wyraźnie daje się odczuć z mojej wypowiedzi, że NIKT (z osób 'na świeczniku')
            nie przyznaje się do Radomia. W tym momencie przypominam - atakuje się
            argumenty.
            A za Płockiem przemawia chociażby rafineria (na ten moment), mniejszy chaos niż
            w Radomiu. Meritum sprawy : w radomianach wkurza innych właśnie pieniactwo,
            zawiść i to co najbardziej polskie - mnie się należy (lub jak kto woli -
            dlaczego on ma mieć lepiej - skoro ma to mu dokopie - nie patrząc co zrobić,
            żeby u mnie było lepiej)

pozdrowienia

elektron
        • isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 08:42
          nie zgadzam sie - ja sie do radomskich korzeni przyznaje caly czas - i jeszcze
          sporo znanych mi osob.
          pozdr

Gość portalu: elektron napisał(a):

> Gość portalu: Płocczanin napisał(a):
          >
          > > na stronie promującej Radom można przeczytć, że ta ogromna ponad 200
          > tysieczna
          > > aglomeracja to gigant przy stutysiecznym miasteczku jakim jest Płock -
          > > zagubiony na pólnocnym Mazowszu :)))))))))
          >
          > liczbowo - tak (jeżeli chodzi o mieszkańców i stope bezrobocia ..)
          >
          > Odwiedziłem, :)))))) ostatnio tą
          > > hihi waszą :))))) aglomerację :)) i niczym pozytywnym nie różni się od
          > > Płocka :))))) bródno, szaro i nieciekawie :((
          >
          > nie masz się czym chwalić - pojedź do podradomskich kozienic lub poszukaj
          > strony o nich. Kiedyś swego czasu mądra osoba z Kozienic wypowiedziała się
          > zachęcając do inwestycji , że miasto to leży nieopodal Warszawy (tak drodzy
          > radomiacy - nie Radomia tylko Wawy) - po prostu tak jest lepiej - można się
          > pochwalić osiągnięciami i porównać się do lepszych - nie gorszych (wypowiedź
          > była w TVP regionalnej - jeszcze wtedy tak się nazywała i oglądałem ten
          program
          > )
          > Niestety - muszę przyznać rację - Radom jest brudny, nudny i cco najgorsze -
          > bezpłciowy ze względu na to, że nie ma nikogo, słownie NIKOGO w Radomiu, kto
          > przyznawałby się publicznie o takich korzeniach. Jeżeli już - to nasza elita
          > przyznaje się do pohodzenia z ....... (jak myślicie ????) SKARYSZEWA. (taka
          > podradomska kuźnia kadr....)
          >
          >
          > tylko nasz Płock kupiłby ten 2
          > > razy większy Radom :)) i jeszcze reszty by zostało na Siedlce :)))) Od daw
          > na
          > > jest tak, ze stolica jest tam gdzie sa $$$$$ a skoro W-wa ma być wydzielon
          > a w
          > > tym pomyśle, to chyba naturalne jest, że stolicą województwa powinno zosta
          > ć
          > > stołeczne miasto PŁOCK!!!!!
          >
          > Następna prawda - piekło usłane jest dobrymi chęciami. Skoro nie potrafimy
          jako
          >
          > społeczność (władza) przyciągnąć nawet drobnych inwestorów - to jak to się ma
          > do stolicy województwa ??
          > Zerowa infrastruktura, przepychanki kto zrealzuje więcej z tego co
          naobiecywał
          > wyborcom (lokalne drogi , czy okolwiek by to było), a nie rzeczowe dyskusje
          (a
          > poźniej działanie) na temat tego co poprawić, żeby naprawdę jakoś to wszystko
          > miało ręce i nogi - najlepszym przykładem jest brak zagospodarowania
          > przestrzennego (który inwestor będzie czekał na plan zagospodarowania kilka
          > miesięcy... po kilku miesiącach w tak niestabilnych czasach z miliona EURO
          może
          >
          > zostać mu 800 tys...)
          > Osobiście jeżeli miałbym wybór (i fundusze) iść to poszedłbym tam, gdzie jest
          > stabilizacja i tam inwestował. A o poczucie stabilizacji walczy się latami a
          > nie miesiącami - stąd (moim zdaniem) Radom jest taki jaki jest :(
          > Po prostu każdy ciągnie w swoją strone na maksa
          > Nie mam nic przeciwko realizacji obietnic wyborczych - ale na miłość boską -
          > nie robi się tak np. kosztem dzieci, bezrobotnych i kogokolwiek jeszcze
          > (kolejnośc i dobów przypadkowy)
          > Pamiętajmy, że nikt nie kupuje kota w worku
          > Analizuje doniesienia prasowe, zleca badania przez firmy przyszłego miejsa
          > inwestowania , itp.
          >
          > >za którym, oprócz pieniędzy stoi także historia!!!
          > > pozdr.
          >
          >
          > a na ten temat się nie wypowiadam
          > bo nie jestem historykiem i nie będe krzywdził żadnej ze stron
          >
          > podsumowując - Radom jaki jest - każdy widzi
          > ot i tyle
          >
          > pzdr
          >
          > elektron
          • Gość: elektron Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.internet.radom.pl 07.01.04, 09:22
            większość z nas przyznaje się do swoich korzeni.
            ale osoby z tzw. 'świecznika' niestety nie
            druga sprawa - o Płocku się mówi choćby przy okazji informacji o rafinerii,
            natomiast w przypadku radomia tylko o strajkujących , itp.
            Jedynym okresem gdy mówi się o radomiu było(jest) Air Show
            stare powiedzenie "Nieważne jak mówią, byle się w nazwisku (nazwie) nie
            pomylili."

Niestety ze względu na swoją małomiasteczkowość i sobiepaństwo (oraz inne
            powody wymienione wyżej) radom jest na uboczu jakichkolwiek większych
            inwestycji, (IACS, a teraz stolica).

I nie pomoże tu żaden lokalpatriotyzm, historia, itd.

P.S.
            mieszkam w radomiu, prowadze firme i może dlatego jestem realistą i trzeźwo
            myślącym obywatelem nie nastawiającym się na hasło 'w kupie siła' nie do nas
            (radomian) należą deyzje takie jak stolica i serwerownia .

pzdr

elektron
            • isoxazolidine Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) 07.01.04, 15:19
              masz racje w tym, ze faktycznie mało sie o nas mowi. w takich kikelcach dbaja o
              zdawalo by sie drobne i malo znaczace sprawy jak np. obecnosc na mapie pogody
              (kto by sie czyms takim w radomiu zajmowal...). tymczasem setki takich
              drobiazgow sprawiaja ze nazwa miasta w swiadomosci milionow zaczyna byc
              indentyfikowalna. i to jest klucz do sukcesu. malymi kroczkami, na wielu
              frontach, razem budujmy nowy lepszy wizerunek Radomia.

praktycznie kazdy moze cos zrobic w tej materii. np. w tej chwili z GregorY'm
              zamykamy kwestie opublikowania w periodyku "Transport i Komunikacja" grubszego
              materialu traktujacego o zaletach lokalizacyjnych i infrastrukturalnych
              radomskiego lotniska. Kether organizuje Flash-Moba dzieki ktoremu o Radomiu mowi
              sie w ogolnopolskich mediach, Pitagor organizuje Masy Krytyczne wyrozniajace sie
              organizacja i rozmachem posrod innych podobnych w polsce imprez etc. etc. niech
              kazdy dorzuci do "koszyczka" jakis taki element ...

praca u podstaw jak to powiedzial KIBIC jest niezbedna.

pozdrawiam
          • Gość: KIBIC Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.dc.dc.cox.net 08.01.04, 02:16
            Jezeli moze to byc korzystniejsze dla mieszkancow to polaczylbym sie z kazdym,
            dlaczego nie z Kielcami. Oba miasta zyskalyby na tym zwiazku parterskim.
            Wciagnalbym do tego jeszcze Czestochowe i zrobil stolice wojewodztwa w srodku
            trojkata Radom, Kielce i Czestochowa czyli Konskich aby nie bylo zarcia o
            stolki czy nieoczekiwane i dodatkowe przywileje. Zacznijmy myslec systemowo a
            nie jakies tam partykularne myslenie, tylko o sobie a nie o innych.

Stworzyc region dynamiczny a nie ciagle to samo albo wolne zmiany. Z takim
            wojwodztwem Polska bedzie sie liczyc i UE tez. Zrobmy cos na miare 21 wieku!

Z serdecznym pozdrowieniem
            KIBIC
            • Gość: banan Stolica MAZOWSZA w Płocku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:36
              Zapominasz drogi ixomajonezie o historii. Trzeba było pilnie się uczyć. Czy
              radom był kiedyś stolicą Polski? Płock nie jest jakimś miasteczkiem na kresach!
              Tak byś chciał, ale tak nie będzie! Był, jest i pozostanie Mazowiecki!
              Zapominasz, że układ polityczny zdecydował o przyłączeniu radomia do Mazowsza!
              Gdzie to się działo i kto gościł tych ludzi?, tego nie WIESZ I NIE BĘDZIESZ
              WIEDZIAŁ. Jestem tego pewny!!!!!!!Nigdy nie byliście Ziemią Mazowiecką! Coś lub
              ktoś w głowie ci namieszał. Powiem ci, bo tego nie wiesz! Granica Mazowsza
              przebiegała nurtem Pilicy w Warce. Pewnie śnią ci się przelatujące
              samoloty!..Stąd te problemy z pamięcią i to ci wybaczam! Wróć do lat
              siedemdziesiątych i pokaż wszystkim, gdzie był radom. To nie jest przecież takie
              trudne! Twoje marzenia są li tylko marzeniami. Spójrz prawdzie w oczy i pora się
              obudzić!
              • Gość: Sprawiedliwy : Stolica MAZOWSZA w Płocku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:42
                ixo - buduj sobie szkołę muzyczną i daj wszystkim spokój! Podaj swój adres
                prześle ci kilka cegieł, trochę piachu i wapna. Myślę, że inni coś dorzucą..
              • hulababula Re: Stolica MAZOWSZA w Płocku! 04.04.04, 10:45
                Gość portalu: banan napisał(a):

> Zapominasz drogi ixomajonezie o historii. Trzeba było pilnie się uczyć. Czy
                > radom był kiedyś stolicą Polski? Płock nie jest jakimś miasteczkiem na
                kresach!
                > Tak byś chciał, ale tak nie będzie! Był, jest i pozostanie Mazowiecki!
                > Zapominasz, że układ polityczny zdecydował o przyłączeniu radomia do Mazowsza!
                > Gdzie to się działo i kto gościł tych ludzi?, tego nie WIESZ I NIE BĘDZIESZ
                > WIEDZIAŁ. Jestem tego pewny!!!!!!!Nigdy nie byliście Ziemią Mazowiecką! Coś
                lub
                > ktoś w głowie ci namieszał. Powiem ci, bo tego nie wiesz! Granica Mazowsza
                > przebiegała nurtem Pilicy w Warce. Pewnie śnią ci się przelatujące
                > samoloty!..Stąd te problemy z pamięcią i to ci wybaczam! Wróć do lat
                > siedemdziesiątych i pokaż wszystkim, gdzie był radom. To nie jest przecież
                taki
                > e
                > trudne! Twoje marzenia są li tylko marzeniami. Spójrz prawdzie w oczy i pora
                si
                > ę
                > obudzić!

Radom nigdy nie był i nie będzie na mazowszu. Jeśli już to w ojewództwie
                mazowieckim.
                Radom od zawsze był częścią regionu Polski, zwanym małopolską. Podział
                administracyjny naszego kraju nie odpowiada za bardzo regionom...
        • Gość: . Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 25.07.04, 23:04
      • Gość: chuck Re: A Płock nie godzi sie na RADOM :))))))) IP: *.udn.pl 08.04.04, 01:08
        MOŻE PŁOCK ZGODZI SIĘ NA ŁÓDŻ.JEDYNE ROZSĄDNE ROZWIĄZANIE DLA PŁOCKA.
    • Gość: florek Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 13:16
      witam wszystkich
      Płock czy Radom jedna dziura.

--
      www.antakcja.prv.pl
      • Gość: nova Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.um.krakow.pl 02.04.04, 15:43
        Radomianinie! czy chciałbyś jeździć do Płocka przez Stolyce załatwiać
        poważniejszą sprawę.? I....
        Płocczaninie! czy chciałbyś zasuwać do Radomia w podobnej sprawie?
        Gdzie Krym! Gdzie Rzym!
        Wszystkie drogi prowadzą do Neszwil! jak mawiał Korneliusz Pacuda... pozdrawiam
    • Gość: jdk Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 16:11
      miejsce BANANA jest na drzewie albo w gębie goryla ale... mogę się mylić.
      • Gość: banan RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 20:36
        drogi i prosty przyjacielu jdk! jedz BANANY, będziesz zdrowy! gdybyś chodził na
        biologię to byś wiedział, że mają dużo POTASU....co to jest POTAS - może nie
        chodziłeś na chemię....jeśli masz ochotę właź na drzewo... ja już dawno
        zszedłem...jak będzie kiedys zoo w radomiu....
        • Gość: dziadek Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 02.04.04, 21:13
          Drogi Bananie ! Wracaj do ZOO w Płocku , będziesz nie lada atrakcją .
          • Gość: banan RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 19:53
            dziadku!, drogi dziadku! popraw sobie szczękę, bo jakoś źle z nią wyglądasz....
            no właśnie mam objąć stanowisko dyrektora tej placówki - zadowolony???????
            • Gość: dziadek Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 04.04.04, 16:38
              Powinieneś drogi Bananie być okazem w ZOO , a nie jego dyrektorem .
              Ale to tylko żle świadczy o waszym miasteczku ( przepraszam - KRÓLEWSKIM
              MIEŚCIE PŁOCKU , he he ) .
        • Gość: chillout Bardzo interesująca dyskusja!!!... IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 02.04.04, 21:13
    • Gość: krool Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 11:04
      A czy ten BANAN jest ze skórką czy już nie?Amoże to jest CZERWONY BANAN bez
      skórki?Po jego wypowiedziach na to wygląda.
      • Gość: kuku RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.udn.pl 04.04.04, 11:10
      • Gość: banan KURZA ŚLEPOTA KROOLA (KRÓLA) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 21:53
        jeśli masz kłopoty z prawidłowym widzeniem udaj się do OKULISTY. Na marginesie,
        bo chyba tego ludzie w radomiu nie wiedzą - banany są koloru "ŻÓŁTEGO".
        Czerwone są NP rzodkiewki, ale tylko po wierzchu, bo w środku są białe. podaje
        tak na wszelki wypadek, bo może tego też nie wiesz!
    • Gość: KASIA Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 04.04.04, 15:23
      Ja chcę do Kielc, nie do Płocka.
      • Gość: Faryzeusz : RADOMIANIE DO KIELC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 19:37
        nareszcie jeden rozsądny głos. Święte słowa droga Kasiu! Święte słowa....
        W przeciwieństwie do innych widać, że uczyłaś się geografii i znasz
        historię....Pozdrawiam Kasieńkę!
      • Gość: kornel Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 04.04.04, 22:59
        Jak chcesz Kasiu to możesz sobie do Kielc pojechać ale żadnych większych
        zażyłości z kielcokami.Z nimi wychodzi się jak na biznesach z Holendrami albo
        jak ktoś woli jak Zabłocki na mydle.
        • cheiro RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK 06.04.04, 05:28
          Gość portalu: kornel napisał(a):

> Jak chcesz Kasiu to możesz sobie do Kielc pojechać ale żadnych większych
          > zażyłości z kielcokami.Z nimi wychodzi się jak na biznesach z Holendrami albo
          > jak ktoś woli jak Zabłocki na mydle.

Z Warszawiakami wychodzimy lepiej?

Radom chce tworzyć woj.Pdn.mazowieckie i rzadzić całym Mazowszem w sytuacji
          wyłączenia Warszawy z Mazowsza.
          Oczywiście to utopia, bo nawet jak administarcyjnie wyłączą Warszawę
          z Mazowswza,to władze wojwódzkie zostaną w Warszawie.
          Radom chce być w Mazowszu, ale tam nie za bardzo chcą Radomia,przynajmniej
          konkurencyjny Płock.
          Radom nie chce do Kielc bo najlepiej jest się przyjaźnic z kimś z daleka.
          Tylko z kim?
          Tylko z kim?
          Tylko z kim?
          ...........

• Gość: MIKI : RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:36
            Tak było kiedyś i dziś trzeba na to przystać . Nie mamy innego wyjścia! Przed
            1975 rokiem było przyzwoicie i teraz też tak będzie. Wierzę w to gęboko. Nie
            pozostaje, więc nic innego jak przyłączyć się do Kielc. Warszawa była miastem
            wydzielonym. Rzadko kto o tym pamięta. Przyłączono nas na siłę do Mazowsza i po
            co? Był to wielki błąd...
            • Gość: godot Re: : RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.udn.pl 06.04.04, 22:58
              Miki na co TY chcesz przystać ?Rozumu Ci zabrakło?Jak nie mamy wyjścia to musimy
              mieć wejście.Chyba masz kompletną sklerozę mówiąc,że przed rokiem 1975 było
              przyzwoicie.Radomiem rządziła prywata,która niewykorzystując pieniędzy na
              niezbędne inwestycje w Radomiu, których udzielnie użyczyły nam Kielce ,była
              przez władze wojewódzkie sowicie wynagradzana.Kielce zaś niewykorzystanych
              funduszy już do Warszawy nie odprowadzały ale inwestowały je u siebie. Stąd
              powstała przepaść inwestycyjna między Kielcami i Radomiem.Kielce z wsi rosły w
              metropolię zaś Radom z dużego miasta stawał się wsią.W całym normalnym świecie
              mniejszego przyłącza się do większego a nie odwrotnie.W tej materii też mamy
              poprzestawiane od lat.Tak więc to Kielce można przyłączyć do Radomia a nie Radom
              do Kielc.Ludzie niech żesz wszystko w tym kraju znormalnieje do cholery.
            • isoxazolidine RADOM NIE GODZI SIĘ NA KIELCE 07.04.04, 08:01
              było przyzwoicie?
              komu??
              Kielcom owszem - ale dyskutujemy tu o interesie Radomia.
              • Gość: Miki RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:58
                isox zrozum, że jedyna szansa dla Radomia to związek z Kielcami. Czemu się tak
                upierasz. Łączą nas przecież związki historyczne i nie tylko. Podziały
                ewentualnych łupów zależą przecież tylko i wyłącznie od ludzi...czyli od nas.
                Utwórzmy sobie więc małą Radomsko-Kielecką republikę. Po co nam Warszawa
                • Gość: kocur Re: RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.udn.pl 08.04.04, 00:38
                  Miki jeżeli jesteś masochistą to od razu zakuj się w kajdanki i przykuj do
                  kieleckiego muru ale nie proponuj tego innym.W podziałach ewentualnych łupów
                  Radom zawsze dawał d... na całym froncie.Bierz Nootropil to poprawia
                  pamięć.Pozdrawiam.Przemyśl wszystko jeszcze raz.
                • Gość: Jaszczur Re: RADOM GODZI SIĘ NA KIELCE IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 10:05
                  Popieram.
                  Tradycja jest jednoznaczna. Od zarania dziejów do roku 1975 Radom był związany
                  z Ziemią Sandomierską, stanowiącą część Małopolski. Udając Mazowsze ośmieszamy
                  się. Tym bardziej próbując rządzić się na Mazowszu.
                  A co do praktyki. Zamiast wisieć u klamki wielkiej Warszawy, lepiej rywalizować
                  (współpracować?) z małymi Kielcami. W sejmiku mielibyśmy co najmniej tyle samo
                  głosów. Pomysł podziału władzy na wzór województw kujawsko-pomorskiego i
                  lubuskiego jest rozsądny. A jeśli Kielce i Radom nie będą mogły się dogadać, to
                  proponuję: wojewoda w Sandomierzu, sejmik w Skarżysku. Przecież chodzi przede
                  wszystkim o równomierny rozwój regionu, a nie kto kogo wykorzysta...
                  • Gość: sołtys Wąchock stolicąąąąąąąąąąąąąąąąąąą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 22:06
                    przenieście stolicę do Wąchocka...........
    • Gość: lucyfer RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:08
      radomianie godzą się na Płock!!!!!!!!!!!!Sołtys z Wąchocka na
      prezydenta!!!!!!!!!!!! isox na majonez!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: niki Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA Warszawę IP: *.udn.pl 25.06.04, 23:11
        Tylko solo mamy szanse na poprawę.
    • Gość: Realista Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 29.06.04, 15:46
      Ciekawe gdzie wy macie to zaplecze akademickie, chyba nie widzieliście
      miasteczka akademickiego np. w Krakowie, Olsztynie. CO to za zaplecze trzy
      bloki i to ze standardem jak za PRL-u a ceną ja z obecnej Warszawy( zapomniałem
      o akademiku na Krasickiego, w którym strach mieszkać, mieszkałem tam przez rok,
      więc wiem, co mówię). Po co piszecie takie głupoty w takie rzeczy to mogą
      uwierzyć tylko ludzie, którzy nigdy nie byli w Radomiu Ci, co tu mieszkają
      dobrze wiedzą jak jest i że lepiej już nie będzie, zostaje tylko przyłączyć się
      do ludzi, którzy robią ciemne interesy, bo z uczciwości w tym mieście nie da
      się warzyć. Pewnie prezydentowi byloby wstyd gdyby, brudny, zdewastowany,
      skorumpowany, przesiąknięty przestępczością Radom miał być stolicą województwa.
      Radom byłby zapewne najgorszą stlicą w tym kraju.
      • Gość: Doktor Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.07.04, 18:14
        Nic dodać, nic ująć. Tak trafnej oceny jeszcze tu nie było. Można jedynie
        cieszyć się, że są tu jeszcze (niestety - nieliczni) inteligentni ludzie. A te
        wzystkie quasi-zalety Radomia wymieniane przez Isoxazocośtam u ludzi którzy
        leczyli się w radomskich szpitalach, mieli styczność z tzw
        radomskim "środowiskiem naukowym", poszli po sprawiedliwość do radomskiej
        prokuratury, czy radomskiego sądu wywołują jedynie uśmiech politowania.
        I niech ręka boska broni, by te instytucje uzyskały rangę wojewódzką.
        • Gość: RDD Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.07.04, 19:12
          To że Radom obecnie wyglada tak a nie inaczej jest winą wspanialej reformy
          prof. Kuleszy z 1999 r. Degradacja miasta postępuje, a jej zatrzymanie może
          sprawić właśnie ulokowanie stolicy mazowieckiego w RADOMIU.
          • Gość: iki Re: RADOMIANIE NIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.udn.pl 02.07.04, 19:16
            Tak ale o to trzeba walczyć a nie organizować jarmarki jak w Skaryszewie.
            • Gość: Kufel i sex Re: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA PŁOCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 12:36
              Nie macie innego wyjścia, jak zaakceptować ten stan rzeczy!
              • isoxazolidine .:: RADOMIANIE GODZĄ SIĘ NA RADOM ::. 28.07.04, 15:32
                a pełni akceptuję istniejący stan rzeczy: tzn. Radom ma na chwile obecna
                przynajmniej 10 razy więcej atrybutów potencjalnej stolicy województwa niż
                płock. co czyni sprawę dośc klarowną - jeśli dojdzie do wyprowadzenia urzędu
                wojewódzkiego z wawy to raczej w kierunku południowym. ale pokrzyczec sobie
                możesz - zresztą na forum mazowieckim nieźle CI to wychodzi.
                prosimy o jeszcze :-)
                • Gość: Tu i teraz witaj IXO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:21
                  o pojawił się pan mondraliński....gdzie odpowiedź drogi OSINOBUSIE!
                  Pochwal się.....czekam....aż wstyd powiedzieć taki pozytywnie zakręcony, nie
                  zna tak prostej odpowiedzi...szkoda! Sięgnij więc po swoje ATRYBUTY!!!!!!
                  Przypomnij sobie, gdzie byliście przed 1975 rokiem. Jeśli nie wiesz pytaj
                  tatusia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka