Dodaj do ulubionych

KOPERNIK matura 81

IP: *.tkdami.net / 172.16.251.* 18.11.03, 23:30
Ludzie wstyd mi za brak aktywności. Może i nasz rocznik coś
powspomina.Studniówka w "świeżo" wyremontowanej szkole, fakultety biologiczne
(to te moje),wolne godziny w Stylowej,Polski z prof.Kryńską,prof. Szapiel,
Laudański, Berus, Kopeć, Smólska,Krok......
Czy ich jeszcze pamiętacie??!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Puchatka Re: KOPERNIK matura 81 IP: 213.199.199.* 13.01.04, 09:17
      A Turecką pamiętasz? Oj!Jest co wspominać!
      • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.01.04, 19:43
        No wreszcie doczekałam się!Pewnie, że pamiętam.Wspaniała stara panna wyzywająca
        o byle co uczniów.W mojej klasie tępiła wieś (a stanowiła ona ponad 70%).Tekst
        ze "słomą w butach" przejadł się nam już w pierwszej klasie.
        • Gość: absolwent Re: KOPERNIK matura 81 IP: 80.249.0.* 15.01.04, 12:23
          prof. Turecka była the best, prof. Kopeć też niczego sobie, ale najfajniesza
          była prof. Smólska (niezapomniany rzut granatem na boisku, który często
          ladował w krzakach lub ogródku zakonników). A śp. prof. Górecka (chyba tak się
          nazywała od historii) twierdząca że gatunek męski w tej szkole jest na
          wymarciu i trzeba go pielęgnować, więc przeważnie unikaliśmy odpowiedzi. Fajne
          grono pedagogiczne było. Prof. Szewczyk (od niemieckiego) nizapomniana moja
          wychowawczyni, która miała nie raz z nami kłopot ale jakoś to było. Jest co
          wspominać.
          Ludzie Kopernika są mało aktywni na tym forum. Może sie odezwie ktoś z
          rocznika maturalnego 1986 lub 1987.
          • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 15.01.04, 19:20
            ŚP.prof. od historii nazywała się Góraj.

Ja miałam język francuski z Marchocką (obecnie inne nazwisko).Początki jej
            pracy pedagogicznej,zupełnie nie dawała sobie rady z klasą i pokazała kto
            ważniejszy.Teraz szkoda, że człowiek nie uczył się uczciwie.
            • Gość: absolwent Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.radom.pilickanet.pl 16.01.04, 09:44
              Zgadza sie była to prof. Góraj (jak mogłem to zapomnieć), co sie tyczy prof.
              Marchockiej to obecnie nazywa sie Schubring i uczy w Kolegium Języka
              Polskiego.
    • 888888a Re: KOPERNIK matura 81 20.01.04, 22:00
      czy maturzysta z 1978r mógłby się przyłączyć,czy jest to wyłącznie
      zarezerwowane dla Was ?
      • Gość: absolwent Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.radom.pilickanet.pl 21.01.04, 10:18
        Fajnie, że się ujawniłeś
        • Gość: 88888a Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 18:57
          zazdroszczę WAM , ze maturę pisaliście w starej budzie , my musieliśmy się
          przenieść na Borki , staruszka nie wytrzymała i musiała się poddać remontowi,
          rozumieliśmy to ale żal nam było utacić atmosferę , której nistety nie udało
          się zabrać ze sobą . Dla szkoły to był tylko rok dla nas to był rok
          najważniejszy ,klasa maturalna , matura ,trochę żal .....
          • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.01.04, 21:03
            Naukę w Koperniku rozpoczynałam na Borkach,ale maturę pisałam już w
            odremontowanym budynku na Żeromskiego.Studniówkę też przeżyłam w świeżych
            murach.Było super, jak to zawsze na tego typu imprezach.

Ale pamiętam też, że przed waszą maturą(to ta pierwsza na Kujawskiej)krążyła
            lista dla osób chętnych do znoszenia i ustawiania ławek w sali gimnastycznej.
            Ale Wam wtedy zazdrościłam, chociaż masz rację, że klimat był nie ten..
            • Gość: 88888a Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 01:48
              ponieważ nie mieliście Stylowej,więc gdzie spędzaliście wolny czas ?
              • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.01.04, 07:55
                Stylowa była, ale dopiero w ostatniej klasie.A wcześniej... nie pamiętam więc
                chyba nigdzie. Czas wolny był rano, bo do szkoły najczęściej chodziłam po
                południu(ze względu na trudne warunki lokalowe nawet na 14).
        • luissa3 Re: KOPERNIK matura 81 10.06.04, 13:17
          A ja jestem absolwentka rocznika '02 i czytam wlasnie wasze wypowiedzi i z tego
          co widze bardzo nieliczni nauczyciele zostali do tej pory tak
          np.prof.Milewska,Jabłońska-z nia nie mialam ale słyszałam duzo o
          niej.Pozdrawiam
          • Gość: Ronald Re: KOPERNIK matura 81 IP: 193.201.167.* 11.06.04, 09:40
            Ja też skończyłem 02 ;) i nie zapomnę prof. Tureckiej (dzieci dlaczego wy tak
            śmierdzicie ;) prof. Jackowskiej prof. Bartla i wielu innych bardziej lub mniej
            wybitnych ale zawsze kolorowych pedagogów z naszej pięknej szkoły ;)
            Hej absolwenci 2002 odezwijcie się fajnie byłoby sobie powspominać! Może
            znajdzie się ktoś z klasy "A"?
            • luissa3 Re: KOPERNIK matura 81 12.06.04, 16:36
              A prof.Turecka to od jakiego przedmiotu bo wogóle nie przypominam sobie tej
              osoby.Bartla kojarze ale z nim nie mialam za to historie zakuwalam do
              prof.Głowackiej:)To były czasy.No może znajdzie sie ktos z klasy "b".Pozdrawiam
              • Gość: Beata D. Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.cvx.algx.net 15.06.04, 18:31
                Pani Turecka uczyla/uczy? geografii.
    • Gość: tmkasz Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.raciaz.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 11:13
      A może się odezwą maturzyści 79 z klasy matematyczno-fizycznej? Pozdrawiam
      wszystkich
      • Gość: Cytrynka Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 13:16
        Ja pisałam mature 2000.W tym czasie chyba nie uczył juz zaden z nauczycieli
        wymienionych przez Was.Kojarzę tylko jedno nazwisko Szewczyk.Za moich czasów
        nie było klasy mat-fiz, z powodu czego bardzo ubolewam ale była za to klasa
        pedagogiczna.:)Pozdrawiam wszystkich absolwentów. Nie ma jak wspomnień
        czar :))).
        • Gość: kb Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 19:12
          matura w 2000? pozdrawiam :)))
      • Gość: Sławek Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.lodz.mm.pl 12.02.05, 15:30
        Cześć Wam wszystkim. Jako jeden z niewielu chłopaków z mat-fizu kończyłem w
        1979 roku. Zajęcia z matmy pod wodzą ś.p. prof. Szapiela. Wychowawcą był p.
        Kopeć. Przez niego zostałem humanistą. Pozdrawiam wszystkich i proszę o
        kontakt: mdziani@yahoo.com
    • adula_b Re: KOPERNIK matura 81 05.02.04, 15:31
      Słuchajcie jak to miło poczytac o ukochanej budzie i belfrach. Ja maturę
      zdawałam w 1995. Do dzisiaj z uśmiechem wspominan tamte lata. Było cudownie,
      tylko prof. Szapiel potrafił tak super prowadzić matme, a Wojtas znęcał sie nad
      nami na fizyce (klasa humanistyczna więc same matoły). Niezapomniane były też
      lekcje łaciny z których uciekaliśmy przez okno a Laudański niczego nie
      zauważał.Nie wiecie kiedy będzieodbywał się zjazd absolwentów?? Fajnie gdybyśmy
      mogli spotkać się wszyscy razem
      • Gość: uczeń Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.radom.pilickanet.pl 06.02.04, 09:57
        o Wojtas to był dopiero "burak". Przewodniczący ZSMP czy jak tam tę francę
        nazywali. Sługusik, cyniczny, a czasami wręcz wulgarny szczególnie do
        niektórych dziewczyn. Jak się na kogoś uwzioł to nie było siły. No ale cóż od
        takiego typka wymagać. Zakała grona pedagogicznego w latach 80. (przynajmnie w
        mniemaniu wielu uczniów z tamtego okresu).
        • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.02.04, 19:25
          Czy mógłbyś przybliżyć tę postać, bo z moich czasów jej nie kojarzę?
          Czego uczył?
    • adula_b Re: KOPERNIK matura 81 09.02.04, 09:39
      Wojtas uczył fizyki i był nie do przebicia. Ja kończyłam klasę humanistyczną
      więc wszyscy byli raczej słabi z fizy. W pierwszej klasie na semestr wystawił
      same mierne i pałki, więc rodzice wybrali się do niego na rozmowę. Pan profesor
      zaproponował żebędzie nam udzielał w każdą sobote prywatnych lekcji. Od tamtej
      pory oceny poprawiły się bo PŁACILIŚMY za nie. A zeszyt of fizyki wszyscy znali
      na pamięć!!! To chyba wszystko tłumaczy jaki to był PEDAGOG.
      • Gość: uczeń Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.radom.pilickanet.pl 09.02.04, 09:58
        O widzę, że nie tylko ja mam tak złe zdanie o "prof." Wojtasie. Ciekawe co on
        teraz porabia, pewnie bije niezłą kasę udzielając korepetycji. W połowie lat
        90 startował w konkursie na dyrektora jakiejś podstawówki i nie wygra(całe
        szczęście!!)
        Kończąc wątek Wojtasa muszę stwierdzić że była to niezła gnida, która miała
        wyjątkowo wysokie mniemanie o sobie, ale cóż można wymagać od niego, były
        działacz ZSMP i to w dodatku z okolic tych słynnych Starachowic.
        • Gość: nitka Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 09:48
          Miło powspominać. Zdawałam maturę w 1980 r , to słynna matura ,
          tematy "chodziły" po mieście, można było się z nimi zapoznać bez problemu
          niestety zadania z matematyki nam zmieniono. Kopernik to generalnie fajna
          szkoła . Odezwijcie się maturzyści z rocznika 1980 dziewczyny pamiętacie w
          jakie bluzki nas ubrano, a matura ustna w starej siedzibie szkoły wśród
          prowadzonych prac budowlanych , ale to były dobre czasy.Może się odezwie ktoś
          z klasy humanistycznej wych .prof. K.Jabłońska a przy okazji pozdrowienia.
          • Gość: ona37 Re: KOPERNIK matura 81 IP: 213.17.170.* 17.02.04, 14:14
            Przypadkiem weszłam na to forum,jestem absolwentką szkoły,matura 84 klasa mat-
            fiz.Ale fajnie was sie czyta!wspomnienia związane ze szkola są świetne i do
            dzisiaj z kolegami jesteśmy w kontakcie.Moja wych.była własnie prof.Jablońska
            ale najwiekszy sentyment mam do prof.Owczarek.Ona wiedziała jak nas ugnebić z
            fizyki!!!Ale przynajmniej jest co wspominać,studniówka w szkolei cała opawa z
            nią związana, super!!!Czy ktos pamieta P.Marię,naszą woźna???????
            • Gość: jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.02.04, 21:18
              Pani Maria była wspaniała woźną, jej opowieści z toalety damskiej utkwiły mi
              głęboko w pamięci. Do tej pory uważam ,żeby nie usiąść na koszu lub wiadrze.A
              ile nałogów papierosowych wyratowała z opresji.....
    • kaz1927 Re: KOPERNIK matura 81 03.03.04, 23:27
      Jusia!Dzieki za wspomnienia.Przez chwile poczulem sie o 20 lat mlodszy.Ale to
      szybko zlecialo.Pozdrawiam.
      Maturzysta 1982
      • Gość: gruba Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.udn.pl 06.03.04, 16:55
        Miło spotkać wszystkich aktywnych z Kopernika.A zwłaszcza Jusię i Nitkę.
        Ja też pisałam maturę w nowowyremontowanym budynku, a przez trzy lata biegałam
        na Borki. Pamiętam i prof. Kryńską i Szapiela i Smólską i Owczarek. Lubiłam tę
        szkołę. Szkoda że nie możemy się zobaczyć i powspominać.Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.03.04, 19:39
          Gruba, dzięki za pozdrowienia.Jesteś mój rocznik- to bardzo miłe. W której
          byłaś klasie, bo ja w ogólnej z francuskim.
          Przy najbliższym jubileuszu zobaczymy się i powspominamy.
          • Gość: gruba Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.udn.pl 20.03.04, 21:47
            ja też z francuskim, ale w humanistycznej. przecudna wychowawczyni P. Krystyna
            Krok. najlepszy belfer na świecie.mądry i tolerancyjny na nasze wygłupy. miłe
            lata, dobre wspomnienia i sentyment do szkoły. do zobaczenia Jusia.
            • Gość: Jusia Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.05.04, 21:19
              Oj cieniutko, cieniutko z waszymi wspomnieniami. Czyżby Was wywiało z naszego
              miasta? Więcej aktywności.Podobno wspomnienia odmładzają....
            • Gość: Beata D. Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.cvx.algx.net 21.05.04, 19:55
              Gruba, wyglada na to, ze jestesmy z tej samej klasy. Kl."a" - wychowawczyni
              cudowna ( teraz to wiem ) Krystyna Krok. Wspaniale bylo poczytac wspomnienia z
              Kopernika, wielkie dzieki dla Jusi za zainicjowanie ich.
              Siedze teraz bardzo, bardzo daleko wiec tym bardziej jest mi nostalgicznie.
              Jesli przeczytasz te odpowiedz, napisz do mnie przegladprasy@hotmail.com.
        • Gość: Beata D. Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.cvx.algx.net 21.05.04, 20:15
          Gruba,
          jestes z kl."a" - humanistycznej. Nie mialysmy fizyki z p. Owczarek,ale
          Milewska (pamietasz?).
          Nikt nie wymienil jednej z madrzejszych nauczycielek Pani Tyburskiej
          (abstrahujac od przedmiotu, ktorego uczyla). Zdecydowanie najgorzej wspominam
          lekcje biologii ( nie te z Jablonska )a z inna nauczycielka ( nie pamietam jej
          nazwiska - naturalna obrona organizmu). Pamietam, ze jeszcze po trzecim roku
          studiow ( historii) mialam koszmary senne zwiazane z lekcjami biologii - kwas
          dezyksyrybonukleinowy - nie wiem czy tak to sie pisze.
          Czy ktos wie czy zyje jeszcze moja kochana wychowawczyni Pani Krtstyna Krok ?
          Madra kobieta z wielka klasa.
          • Gość: Ania Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.pronet.lublin.pl 11.08.04, 10:12
            A jak wspominacie j. niemiecki?
    • Gość: MMM Re: KOPERNIK matura 81 IP: *.pronet.lublin.pl 16.08.04, 12:11
      Niemiecki to była tragedia i komedia w jednym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka