dogen45 26.07.09, 17:52 Podobnie jak z naborem kiedyś do PZPR - zawsze znajdzie się pewna grupa młodych ludzi bez zasad, którzy chętnie spróbują próżniaczego życia w luksusie na koszt reszty społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teta1985 W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 26.07.09, 18:15 ...953 kandydatów <-> 953 wariatów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.tronic.pl 26.07.09, 18:26 Tego typu odpowiedzi świadczą o waszej znajomości i tego że nie znacie księży. Bardzo dobrze, że tyle osób zgłosiło się do seminarium niech będzie jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
w1m Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 27.07.09, 09:49 teta1985 napisał: > ...953 kandydatów <-> 953 wariatów... > > i? Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 29.07.09, 16:58 teta1985 napisał: > ...953 kandydatów <-> 953 wariatów... Dobrze dobrze, im więcej prawdziwych księży pośród tej liczby, tym większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz rozgrzeszenie teta... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.radom.vectranet.pl 26.07.09, 19:14 .... Ciekawi mnie co waćpan wiesz o naborze do PZPR? Nie podoba mi sie też że porównujesz nabór do seminarium i agitację do PZPR oraz że nazywasz to próżniaczym trybem życia.Ty masz swoje zdanie na ten temat a ja swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 26.07.09, 19:21 Gość - będziesz miał prawo powiedzieć cokolwiek jak kościół katolicki nie weźmie nawet jednej złotówki od nas! Na razie to co roku otrzymują "wagony kasy" ;] Ktoś chce otrzymywać kościół? Katolicki, Zielonoświątkowców? Jego sprawa, ma do tego prawo! Ale nie za pieniądze nas wszystkich! Niech odprowadza % od podatku i tyle. Ten kto nie chce mógłby wybrać np. muzea, teatry itp. Z jakiej racji mam sponsorować kościoły? Ludzi tam pracujących? Jakoś nie słyszałem, żeby np. organizacja Polsat czy TVN wystąpiła np. o pensje od Polskiego Rządu dla pracowników...Kapelani w wojsku, policji, straży czy szpitalach. Wiesz ile zarabia przeciętnie taki kapelan np. w szpitalu? Dużo więcej niż np. pielęgniarka. Do kościoła "chodzi" 20-30% osób? Czy może już mniej?! Z tych np. 25%, myślę że około 50% to dzieci i emeryci - osoby nie pracujące. To jest kolejny wielki podatek jak ZUS! Z tą różnicą, że z ZUS'u po 30 latach dostaniesz 600zł...od kk to studnia bez dna! Ludzie idą do komunii bo rodzice karzą - i przy okazji dostanie się rower, iPod'a czy komputer. Potem bierzmowanie - jeden wielki pic na wodę. No i ślub...puste baby muszą się wystroić i stanąć na kobiercu...a 90% z gdzieś wiarę! Tak głęboko w duszy jest niestety pustka! A facet się godzi bo kobieta chce ;] Potem to samo przerabiają z własnymi dziećmi...Czym to się różni od tego co wyprawiali np. Rzymianie? Przerabiamy to samo, poddając się dla świętego spokoju i braku własnej silnej woli. Bo co powie kobieta jak usłyszy, że bez ślubu kościelnego? Rodzice, że młodzieniec nie chce chodzić do kościoła...95% młodych ludzi chodzi bo muszą i nic z tego nie wynika, chyba że strach przed "spaleniem na stosie XXI-wieku". Bez ślubu co powiedzą dziadkowie, rodzice, rodzina czy nawet sąsiedzi?! To takie puste i zakłamane, że niedobrze się robi. Można podziękować temu co nas oddał na własność Watykanowi :/ Wyznawaj co ci się podoba, utrzymuj swój kościół, ale nie zmuszaj do tego innych. Odpowiedz Link Zgłoś
phemieh_tusk __A babcie pochowasz na cmentarzu czy pod plotem? 26.07.09, 22:42 A swoja babcie albo zone pochowasz na cmentarzu z katolickim pogrzebem czy zakopiesz pod plotem jak psa? Jak z pogrzebem, to nie masz jaj i jestes niekonsekwentny w swoim postepowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: __A babcie pochowasz na cmentarzu czy pod plo 27.07.09, 10:16 Po pierwsze - cmentarze są komunalne, a nie kościelne, więc prawo do pochówku na cmentarzu ma każdy, wierzący czy nie. Po drugie - za pogrzeb "katolicki" to ksiądz sobie jeszcze nieźle zaśpiewa osobno - a nie ma kasy, nie ma księdza. Podobnie jak wa wszystkie inne sakramenty. I bardzo dobrze, kto chce niech płaci - ale od budżetu KK powinien się trzymać z daleka. Wprowadzić wreszcie podatek wyznaniowy i niech płacą tylko ci, którzy zadeklarują się jako wierzący. I to oczywiście ludzie dorośli, płacący podatki, na zasadzie świadomej deklaracji, a nie odgórnego uznania "bo ochrzczony". Ciekawe, ile by wtedy zostało z tych rzekomych 95% katolików? 20%? 30? Bo przecież nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gvhg Re: __A babcie pochowasz na cmentarzu czy pod plo IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 10:53 Są cmentarze komunalne i są kościelne. W większości gmin są tylko kościelne, bo gmina nie ma w takim wypadku potrzeby dublowania istniejącego cmentarza, na którym i tak wszyscy mogą być chowani bez względu na wyznanie. Kościół prowadzi także wiele innych form działalności, jak hospicja, poradnie, ośrodki adopcyjne, noclegownie i jadłodajnie dla bezdomnych, itp, których usługi są świadczona także dla wszystkich, niezależnie od wyznania. Tylko zapiekły i umysłowo ograniczony na skutek zwierzęcej nienawiści antyklerykał nie widzi, że to jest wystarczający powód, żeby państwo dotowało kościół. A jest ich o wiele więcej. Ale jeśli jakiś antyklerykał nie życzy sobie, żeby świadczone mu były jakiekolwiek usługi przez instytucje kościelne, to oczywiście ma do tego prawo. Wystarczy, że nie będzie się do nich zgłaszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: __A babcie pochowasz na cmentarzu czy pod plo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 19:39 Piszesz nieprawdę. Jedyny cmentarz komunalny w Radomiu to ten na Firleju. Ma być drugi. Pozostałe są wyznaniowe. A ile jest w Polsce miejscowości gdzie jest tylko cmentarz wyznaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 26.07.09, 19:51 Na mocy konkordatu KK kosztuje podatników ok 5-7 mld zł rocznie...... Konkordatu, dodajmy, niezgodnego z konstytucją. Niestety naszym politykom zarówno z lewa jak i prawa brak jaj, żeby to zaskarżyć do TK... Odpowiedz Link Zgłoś
monkaf Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 26.07.09, 22:04 ksiądz odprowadza podatek do państwa od każdego parafianina, nawet od tego który w życiu nie był w kościele. A co do utrzymywania kościołów przez ludzi to póki co nie ma obowiązku odprowadzania pieniędzy na kościół, dają ci którzy wiedzą po co to robią i rozumieją że ksiądz i kościół muszą się z czegoś utrzymywać, ale oni nikomu tego nie wypominają, a najwięcej do powiedzenia mają ci którzy nawet złotówki nie dali, jakim prawem zabierają tu głos i osądzają i rozliczają księży. Jest mnóstwo innych zawodów, których pracowników utrzymują podatnicy czyli my bo nie mamy nic do powiedzenia,a kościoła nikt was nie zmusza utrzymywać. Straszna ciemnota jest w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.radom.vectranet.pl 26.07.09, 22:46 ..Osoba która przyczyniła się do powstania "tajemniczego "konkordatu i go podpisała ma teraz owocną posadkę w Watykanie i czeka na owocną emeryturkę na pewno nie taką jaką ma przeciętny polski emeryt..Ja osobiście do dziś nie wiem co zawiera wspomniany konkordat. ><><>monkaf napisała: > ...czyli my bo nie mamy nic do powiedzenia,a kościoła nikt was nie zmusza > utrzymywać. Straszna ciemnota jest w tym kraju. >pytam: a z jakiego kraju ty pochodzisz co tak piszesz jak wyżej przytoczyłem? Odpowiedz Link Zgłoś
monkaf Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 26.07.09, 22:49 no z tego ciemnego niestety, ale co z tym zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 27.07.09, 10:20 To "odprowadzanie przez księdza podatku" to chyba ci się przyśniło po kielichu wina mszalnego. Chyba, że masz na myśli "ksiądz dostaje kasę od państwa z podatku obywateli za każdego parafianina", to może i masz rację. A KK jest utrzymywany również z moich podatków, aczkolwiek wbrew mojej woli - skąd niby idą pieniądze na świątynię "opaczności" czy kościelną indoktrynację w szkołach, jak nie z budżetu? Więc nie pisz głupot, że "nie ma obowiązku odprowadzania pieniędzy na kościół", bo póki KK czerpie z budżetu - a na razie czerpie - to taki obowiązek faktycznie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 21:14 Znajdź księdza,który odprawi pogrzeb np za 10zł.Minimum to 500-1000 za odwalenie parę regułek,ok 2 godziny pracy.Ile ty musisz zasuwać za tyle placy Odpowiedz Link Zgłoś
m098 Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 27.07.09, 21:37 Gość portalu: hary napisał(a): > Znajdź księdza,który odprawi pogrzeb np za 10zł.Minimum to 500-1000 > za odwalenie parę regułek,ok 2 godziny pracy.Ile ty musisz zasuwać > za tyle placy Jeżeli dla ciebie pogrzeb to odwalenie kilku regułek to twój poziom jest bardzo niski i dalsza dyskusja z tobą uwłacza godności dyskutujacego.Przecież nie ma obowiązku prowadzenia ciała do kościoła, pochowaj kogoś tylko na cmentarzu i to komunalnym i zaoszczędzisz te 500 - 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:08 Chodzi mi o wkład pracy włożony przez księdza,naprawdę nie napracuje się przy ceremoniach i mszach a podatków z tych opłat nie odprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.09, 08:12 Rzeczywiście nie ma obowiązku prowadzenia ciała do kościoła, bowiem Bóg jest wszędzie. Do modlitwy do Niego nie potrzebuję mojego proboszcza, który na kazaniu gada jak potłuczony, zmienia samochody co trzy lata, kupując zawsze auta w tym samym kolorze, żeby się babcie nie połapały, krytykuje UE, co jednak nie przeszkadza mu żyć, jak przeciętnemu obywatelowi starej UE, który korzysta z życia, podrużując po świecie i opływając w luksusu. A baranki za to płacą. O ile mi wiadomo bez księdza też się można dostać do nieba. Na szczęście kończy się już czas, kiedy ludzie bezkrytycznie podchodzili do kleru, traktując księży, jako emanacje Boga. I dobrze wam tak, nasi okupanci. Odpowiedz Link Zgłoś
phemieh_tusk ___ Jestes konsekwentny? 26.07.09, 22:43 A swoja babcie albo zone pochowasz na cmentarzu z katolickim pogrzebem czy zakopiesz pod plotem jak psa?? Jak z pogrzebem, to nie masz jaj i jestes niekonsekwentny w swoim postepowaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: ___ Jestes konsekwentny? 26.07.09, 23:16 phemieh_tusk napisała: > A swoja babcie albo zone pochowasz na cmentarzu z katolickim pogrzebem czy > zakopiesz pod plotem jak psa?? > > Jak z pogrzebem, to nie masz jaj i jestes niekonsekwentny w swoim postepowaniu. > . A prof. Religę pochowali godnie nie pod płotem i co najważniejsze bez czarnych i purpurowych pasożytów. Powiedz pasożycie ile bierzesz za pochówek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re IP: *.radom.vectranet.pl 26.07.09, 23:47 Co ty opowiadasz jakie podatki?Jak juz to symboliczne,gdzie księża mają kasy fiskalne?Co do pogrzebu to póki co mamy komunalne cmentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
m098 Re: Re 27.07.09, 00:00 A słyszałaś coś takiego jak ryczałt, płacą podatki i to nie małe, ale co ty możesz o tym wiedzieć. A porównaj sobie cenę pochówku na cmentarzu komunalnym z tym parafialnym, to zobaczysz różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
axel-1033 Re moja ocena...... 27.07.09, 09:37 >Taka dalsza dyskusja na forum pomoże jak umarłemu kadzidło którym teraz niektórzy tu kadzą . Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 27.07.09, 10:21 W Radomiu duże bezrobocie, to i dużo powołań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flower Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 21:26 ar.co, weź się chłopie za czytanie Pisma Świętego, przejdź się ze dwa razy do kościoła i zobacz jak msza mniej więcej wygląda, do września jest jeszcze trochę czasu, poduczysz się paciorka, zaciągniesz się do seminarium, zaciśniesz zęby i może wytrzymasz te 6 lat i sam będziesz kasę doił z tych podatków, tacy i pochówków. Na wymmioty mi się zbiera jak czytam te twoje durny wypociny. Później i tak przyjdziesz do księdza żeby ci dziecko ochrzcił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.radom.vectranet.pl 28.07.09, 09:40 Miałem dać taką samą odpowiedz ale mnie uprzedziłeś ,zgadzam się z tobą ,niech idzie i tego "miodu" zakosztuje . Odpowiedz Link Zgłoś
dogen45 Nie zrozumieliście obydwaj flower i nemo sensu 28.07.09, 19:50 To nie chodzi o to czy się ksiądz natyra w niedzielę czy nie, czy w seminarium trzeba zaciskać zęby czy d... Chodzi o to, że jesteście niechcianymi pasożytami, ktorzy za pomocą medialnych wpływów, bezczelności, oszustwa, złodziejstwa zgromadzili ogromny majątek i szerzycie w naszym kraju ciemnotę oraz korupcję i dalszą degradację kilku dziedzin życia. Od 1992 roku kościół zagarnął od państwa za darmo ! 76 tys hektarów gruntu. Pomijając zagarnięte nieprawnie grunty i nieruchomości kosztujecie nas tyle co budowa 500 km autostrad rocznie. O to głównie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monkaf Re: 28.07.09, 21:34 że tez ta święta ziemia nosi coś takiego jak ty, to już chyba koniec świata musi być Odpowiedz Link Zgłoś
axel-1033 Re:do niektórych ...... 29.07.09, 09:30 >>Panie ,odpuść im bo nie wiedzą co czynią w dyskusji na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje 29.07.09, 21:49 Prawda jest jak dup...a, co każdy ma swoją, znaczy się,lubimy ludzi, którzy bez wahania mówią to,co myślą,pod warunkiem, że myślą to samo,co my. A księża ...na księżyc albo... na etat, jak w Europie. I na koniec: na poświęconych cmentarzach też są płoty i kwatery pod ....płotem, nawet z bierzmowanym kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.radom.vectranet.pl 28.08.09, 20:59 No cóż chyba dużo wiesz o PZPR i zapisach do wskazanej. Kapłaństwo jednak to inna profesja.Życzę Ci Ci udanych wyborów i życia w luksusie takim jak kapłani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: W Radomiu powołań kapłańskich nie brakuje IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.09, 08:42 Tak. Masz rację. Kapłaństwo to profesja. Tyle, że inna. Życzę udanej pracy. I wielu chrztów, ślubów oraz pogrzebów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHŁOPEK ROZTROPEK W Radomiu powołań chłopskich nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 09:38 Biedna jest ta nasza młodzież chłopska szczególnie z rodzin wielodzietnych.I stąd ta chęc pracy w roli duchownego. Praca w roli małorolnego chłopka to powazny problem a w chałupie smród i bród.Liczty się wygodne-klawe zycie i kesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b-ania Re: W Radomiu powołań chłopskich nie brakuje IP: *.ats.pl 29.08.09, 14:19 Dawno nie byłeś na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś