zbforjude 30.08.09, 20:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miki190 Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 30.08.09, 20:33 - To jakieś fatum, żeby drugi raz pod rząd coś takiego - dało się słyszeć w niedzielę na murawie radomskiego lotniska, którą po godzinie 16 zaczęły opuszczać tłumy. Chyba lepiej byłoby napisać drugi raz z rzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 21:00 Słuszniw..słusznie.. a do tego, Droga Gazeto: nie musicie przypominać-wszyscy pamiętają o Żelaznych:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 80.50.120.* 31.08.09, 12:07 Uważam, że ptaki w tej katastrofie są mocnym argumentem. Dzień wcześniej osobiście widziałem, jak stado wron zmykało przed przelatującym C-130. Cześć Ich (pilotów) Pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.chello.pl 31.08.09, 17:39 co to za samoloty wojskowe które spadają przez jednego gołębia? nie bardzo chce mi się wierzyć w coś takiego, no ale nie jestem specjalistą więc nie mówię napewno.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 19:37 Fatum to wisi nad prezydentem bo zorganizowane drugie pokazy dały w łeb. Nie winię go bezpośrednio ale "pan K" jest nieszczęśliwy i szczęście go opuszcza coraz bardziej i coraz częściej NIECH JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA RADOM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 20:30 > Fatum to wisi nad prezydentem bo zorganizowane drugie pokazy dały w > łeb. Nie winię go bezpośrednio ale "pan K" jest nieszczęśliwy i > szczęście go opuszcza coraz bardziej i coraz częściej > NIECH JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA RADOM!!!" Coś w tym jest... Napoleon wybierał dowódców dowiadując się czy mają szczęście!:) Kwaśniewski je miał... Ale to nie ta kategoria:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 20:47 zbforjude napisał: > W Radomiu i okolicach lokalna dzicz uwielbia hodować gołębie - > śmierdziele, sraluchy i brudasy. Jeszcze nie tak dawno bo kilka lat temu kilku takich dzikusów zginęło w Katowicach. Na szczęście takie buraki jak ty wciąż żyją. Mógłbym równie durny post jak ty napisać o tych co gapiąc się na samoloty wyczekują na emocje i filmują namiętnie kłęby dymu... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlowski.piotr Chciałbym zapytać przy okazji kto jest 30.08.09, 20:57 odpowiedzialny za TOTALNY bałagan z dojazdem (autobusy praktycznie nie zatrzymywały się na przystankach bo już z końcowych ruszały przepełnione)? Kto wymyślił tak wąskie wejścia? Kto postawił 4 kasy biletowe i wpuścił ludzie w ten korek tak, że mało się nie zadeptali? Całe szczęście, że nie doszło do paniki bo ofiar byłyby setki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art74 Re: Chciałbym zapytać przy okazji kto jest IP: 212.160.172.* 31.08.09, 09:38 Organizacja dojazdu i przygotowanie całego miasta do takiego najazdu ludzi pozostawiała wiele do życzenia. Proponuję organizatorom zastanowienie się nad dalszym sensem organizacji Air Show, jeśli ma być tak jak w tym roku to ja dziękuję. Jedyne co zapamiętam z tej imprezy to spacer przez miasto w tą i spowrotem, niestety bez możliwości obejrzenia pokazu, ani wystawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Chciałbym zapytać przy okazji kto jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 10:25 Dokładnie co do deszczu w sobotę i niepotrzebnej tragedii białoruskich pilotów nikt pretensji mieć nie może, ale niestety powiedzmy sobie szczerze panował straszny organizacyjny BURDEL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Chciałbym zapytać przy okazji kto jest IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.09, 11:12 Niewątpliwie wydarzyła się straszna tragedia - zginęli ludzie, którzy przylecieli na tę imprezę, aby dać licznie zgromadzonej publiczności dawkę niezapominanych wrażeń, zachwycić pasjonatów lotnictwa swoimi niebanalnymi umiejętnościami. Serdecznie współczuję rodzinom pilotów. Nie sposób jednak nie wspomnieć, że organizacja tej imprezy była tragiczna. Byłem tam w niedzielę. W momencie katastrofy od 2 godzin stałem w kolejce po bilety. Mnóstwo ludzi a kas jak na lekarstwo. Do tego liczna grupa niewychowanych osobników wciskających się do kolejki tuż przed kasami i bezmyślnie przyglądający się temu żołnierze obsługujący wraz z prywatną agencją ochrony (swoją drogą nisko upadła nasza armia, skoro nie potrafi samodzielnie zapewnić bezpieczeństwa uczestnikom imprezy odbywającej się na terenach wojskowych). O tym, że pokazy są odwołane dowiedziałem się nie od organizatorów a od innych widzów. Żołnierze błąkali się się bez celu i nie potrafili udzielić jakiejkolwiek informacji. Tłum opuszczał lotnisko, była jednak grupa osób wchodzących, które nie wiedziały, że pokazy zostały przerwane. Totalny chaos. Przedsięwzięcie Radom Air Show przerosło organizatorów. I jeszcze jedno: panowie z drogówki faktycznie nadają się tylko do szaleńczej jazdy z wideorejestratorem. Kierowanie ruchem ewidentnie im nie wychodzi, co generuje korki (dwóch stoi i gaworzy sobie o czymś zabawnym, trzeci gapi się bezmyślnie na pieszych przeciskających się między pojazdami, a pozostała dwójka siedzi w kijance i prawie przysypia). Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Re: BRAK organizacji... 31.08.09, 13:12 Podłaczam się pod wszelkie uwagi do organizatoró. Jak na imprezę MASOWĄ, ie było żadnej kontroli mas. Tragedia na lotnisku to jedno- wpisuje się to często w zawód pilota, Jednak o podobną tragedię było blisko podczas wyjścia mas ludzi z imprezy.Rodzice, dzici, młodzież nastoletnia- WSZYSCY szli napierając na jedyną drogę, którą kursowały autobusy. Tłum rozlewał się, a autobusy o milimetry mijał ludzi?! Zabrałam tam swojego 5 letniego syna, ale już wiem, że to impreza nie dla niego. Pozdrawiam, Odpowiedzialna MAma Odpowiedz Link Zgłoś
wezyr1313 Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 30.08.09, 20:59 Jestem zdumiony znieczulicą i debilizmem nie małej części społeczeństwa, które opanowało dziś lotnisko Sadków w Radomiu. Miała miejsce katastrofa lotnicza, zgineło dwóch pilotów, nie wiadomo było, czy w pobliskim Małęczynie Starym nie zginęli jacyś mieszkańcy. A tu, ludzie nagrywają na wszystko, co można filmiki, dzwonią do znajomych się pochwalić, co widzą (dobrze, że wyłączono sieci komórkowe). Idąc w kierunku bramy na Lubelskiej od strony wsi Sadków, wybitni przedstawiciele gatunku "homo coś tam", jak nigdy nic dalej leżą jak na pikniku, część "pod parasolami" w dalszym ciągu spożywa trunki, dzieciaki z rodzicami (a jakże) śmigają samochodzikami, karuzela się kręci wcale nie pusta, a już szczytem były w tej sytuacji skoki na bungee z okrzykiem "jest zaj...e". To oczywiste, że przedsiębiorcy mający swoje stanowiska brzytwy się chwytają, a gdzie etyka? A dalej w bramie tłum chętnych na wejście (sic!). Nie jest wcale tragedią organizacja imprezy o takim rozmachu - ta była bez zarzutu. Na pogodę nikt nie ma wpływu. W lotnictwie wypadki się zdarzają kilkaset razy rzadzej niż w transporcie samochodowym. Żądanie zwrotu pieniędzy za bilety przy możliwości darmowego wejścia na lotnisko w drugim dniu to szczyt dziadowstwa. W dodatku powtórzono drugiego dnia loty odbyte w pierwszym dniu. Ktoś się zastanowił jakie poniesiono koszty na organizację tej imprezy? Po AirShow 2009 wszyscy jesteśmy przegrani: miasto Radom (drugi wypadek pod rząd i współfinansowanie imprezy, która nie przyniosła nawet pokrycia kosztów) i handlarze i inne nieroby tego typu (powód ten sam). Lecz największym przegranym jesteśmy my, ludzie którzy zachowywali się tak, jak zwierzyna. Te wszystkie zaobserwowane zjawiska są dobrym polem do popisu dla socjologów i problemem, nad którym ktoś będzie musiał się pochylić. Bryndzę reprezentuje część ludzi, która rozpisuje się na forum Wyborczej i nie tylko oraz ta, co pokazała, jak jest ludzka. Można by o tym długo, a przecież szybko zapomnimy o całej sprawie. W życiu codziennym jest przecież tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gela Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 21:15 oczywiście wszyscy Ci źli byli z Radomia, tylko skąd te rejestracje z całego kraju upchane po całych Glinicach, uprasza się o troszke obiektywizmu, większość radomian okupowała dogodne stanowiska obserwacyjne wokół lotniska, a na płycie była ogólnopolska publika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 193.111.144.* 31.08.09, 08:12 Widać, że nie wiesz, co to obiektywizm. Z czytaniem ze zrozumieniem też masz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.chello.pl 31.08.09, 17:43 no ale co ci ludzie mieli robić? codziennie ginie tysiące ludzi w polsce do tego polaków, i jakoś nikt się tym nie przejmuje, teraz nagle mają wszyscy rozpaczać bo jakiś dwóch typków przeliczyło swoje możliwości?? bez przesady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 18:27 Co mieli robić? Może dać sobie trochę na wstrzymanie. Mnie osobiście nie było do śmiechu po wypadku. Strasznie przeżywam podobne wydarzenia. Różnica między tymi pilotami a tysiącami ludzi, którzy giną codziennie jest taka, że my uczestniczyliśmy w wielkim show, ci piloci byli tam dla nas, widzieliśmy ich najpierw jak przejechali przed publicznością, potem wystartowali i zaczęli pokaz swoich umiejętności, oglądaliśmy ich z zachwytem. A nagle zobaczyliśmy jak zginęli. Każda śmierć jest straszna. Ale nad tą mogliśmy się chociaż trochę wyciszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 19:17 Po pierwsze to tysiące ludzi na polskich ulicach nie ginie na Twoich oczach i z całym szacunkiem gdybyś miał/a okazję to widzieć z pewnością nie uznałbyś/ uznałabyś, że podobne stwierdzenia to przesada. A po drugie bardzo mi przykro, że bierzesz pod uwagę zupełnie bez sensu tylko zuchwalstwo pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meng Ceng KU Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 89.108.251.* 30.08.09, 21:18 I znów mamy pisanie bań, bleeeeeee, szkoda ze taki gnioty się czyta (|) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.08.09, 21:45 wezyr to jakis tluk ,kazda smierc jest niepotrzebna ale pilocci zgineli smiercia lotnika nie wykorzystali katapulty ,skierowali samolot na las to bohaterowie,,a ile dziennie ginie niewinnych ludzi na drogach ,,,dzis sie mowoi o radomiu paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbrad Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 21:45 Wszystkim nam ciężko z tym.Ale taki jest ten świat. Dobrze że są ludzie , którzy chcą go zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.08.09, 23:51 wezyr: show must go on.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 00:23 Idąc w kierunku bramy na Lubelskiej od strony wsi > Sadków, wybitni przedstawiciele gatunku "homo coś tam", jak nigdy > nic dalej leżą jak na pikniku, część "pod parasolami" w dalszym > ciągu spożywa trunki, dzieciaki z rodzicami (a jakże) śmigają > samochodzikami, karuzela się kręci wcale nie pusta, a już szczytem > były w tej sytuacji skoki na bungee z okrzykiem "jest zaj...e". To > oczywiste, że przedsiębiorcy mający swoje stanowiska brzytwy się > chwytają, a gdzie etyka? A dalej w bramie tłum chętnych na wejście > (sic!). czemu sie dziwisz, ze ludzie chcieli wejsc? wystawa naziemna dzialal, nie zostala zamknieta - co w tym dziwnego? dlaczego dziwi cie, ze ludzie leza jak na pikniku, ze bawia sie z dziecmi? A jaki sens byl wychodzic z plyty lotniska, skoro byly tak straszne tlumy? Ludzie czekali az tlumy wyjda, a co mieli usiasc i plakac? tragedia straszna, ale zycie toczy sie dalej. Trudno oczekiwac objawow rozpaczy i zaloby u zwyklych widzow! co do skokow i karuzeli masz pelna racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 193.111.144.* 31.08.09, 08:28 Dziwna jest indolencja umysłowa, jaką przedstawia spora grupa ludzi. Chcieli wejść na wystawę statyczną, owszem mogli. Dzisiaj wszystko wolno. Ale gdyby wypadek miał miejsce nad płytą lotniska, a nie "za zasłoną" lasu (jak to miało miejsce w 2007 w Radomiu czy w 2002 we Lwowie), to pewnie też byś wszedł?! Kolejne dziwne pytania rodem z Krychnówka: "dlaczego dziwi cie, ze ludzie leza jak na pikniku, ze bawia sie z dziecmi?" Dopowiedz, że leżą jak na pikniku po wypadku. I chyba o to chodziło w wypowiedzi. Ludzie w większości czekali na informacje o żywych pilotach, nikt nie walił od razu do wyjścia. Notoryczne uproszczenia i niedopowiedzenia. A teraz zastanów się gibonie, jak ktoś z twoich najbliższych "zejdzie", pamiętaj: show must go on. Prawda, że łatwo powiedzieć? "Trudno oczekiwac objawow rozpaczy i zaloby u zwyklych widzow". To po kiego diabła ogłasza się dwudniową żałobę w Radomiu?! Nic dziwnego, że jeden na drugiego by naszczał i nikt by nie zareagował. Tak już jest. Jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art74 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 212.160.172.* 31.08.09, 09:32 Czy moglibyście mi powedzieć kiedy pozwolili wejśc po wypadku na wystawę statyczną, mnie i ochrona i żołonierze odprawiali z kwitkiem mówiąc że wszystko zostało odwołane. Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem nieczuły na to co się wydarzylo. Stała się tragedia która nie powinna mieć miejsca, opinię co zawiniło pozostawmy specjalistom . Ale wiele osób przyjechało z całej polski żeby spełnić marzenie i zobaczyć te samoloty których na codzień nie zobaczycie i nawet nie weszli na teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaaaa Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 194.181.134.* 31.08.09, 14:53 [b][ja bylam z 7 letnim synem .to On idac obok samochodu gdzie grala dosc glosno dyskotekowa muzyka spytal sie CZY TO WYPADA?siedzialo w aucie dwoch panow w mundurach lotnictwa.15minut PO TRAGEDIIIII>Z G R O Z A!mama/b] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregory Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 13:14 Lecz największym przegranym > jesteśmy my, ludzie którzy zachowywali się tak, jak zwierzyna. Zapewniam cię , ż e zwierzęta mają o wiele więcej empatii niż ci , o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Lublina Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.chello.pl 31.08.09, 15:01 Wezyr 1313 - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 19:20 Zgadzam się w 100%. I szczerze powiedziawszy to bardzo się cieszę, że są osoby takie jak Ty mający zdrowe LUDZKIE odruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka1234 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 91.188.110.* 31.08.09, 21:36 Wezyr1313 zastanów się co za pierdoły wypisujesz! Czy ty wogóle tam byłeś? Piszesz, ze organizacja była ok - mylisz sie i to poważnie - ja 4 godziny stałam w tłumie do wejścia i zakupu biletów. O wypadku dowiadywaliśmy się od przypadkowych ludzi, była panika, szaleństwo i wielka niewiedza. Żadnego porządku, żadnej informacji, brak drogi ewakuacyjnej i klapa na maksa gdzieby tylko człowiek nie spojrzał. Nie mów więc że ludzie są ....tylko organizatorzy spieprzyli tą imprezę. Wcale się nie zdziwię, gdyby to brak organizacji był powodem tego wypadku - do dupy!!!!!!!! Radom nie zrobił nic, żeby ludzi zachęcić - już nigdy nie wpadnę na tak głupi pomysł żeby przyjechać do Radomia - na jakąkolwiek imprezę. A Ty się sam zastanów człowieku o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 10:04 Ślązaczko organizacja nie była wzorowa to fakt ale nie aż tak zła jak piszesz.Twierdzisz że stałaś 4 godziny za biletami.. Ja tam byłem w godzinach rannych i kolejka była niewielka. Co do informacji o wypadku to czego ty sie spodziewałaś? Może mieli jeździć po mieście i ogłaszać to przez megafony? Największym (moim zdaniem)błędem było wpuszczanie przyjezdnych do centrum i w okolice lotniska przez co miasto zostało kompletnie zablokowane.Rozsądniejsi parkowali samochody na obrzeżach miasta ale wielu żeby mogło wjechało by na płyte lotniska. Nie opowiadaj też bzdur że ten wypadek mógł być z winy organizatorów bo to nie oni siedzieli za sterami samolotu.Zawinił pilot lub zawiodła maszyna i tyle. To że więcej do Radomia nie przyjedziesz to twoja sprawa i nikogo to nie obchodzi a pasjonatów lotnictwa zachęcać nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
wezyr1313 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 01.09.09, 10:04 Żal mi ciebie, hanysko. Reprezentujesz swoją postawą plebs. Poczytaj na tym forum, jak można było się zorganizować na tą wspaniałą imprezę, używając mózgu. Poza tym, to nie jest piknik dla matron z dziećmi przekąszającymi krupnioka popijając ślonskie Tyskie, ty ślonska chamico. To nie szynk tylko AirShow. Ludzie przyjeżdżali ze Świnoujścia i zdążyli, ale cóż, Ślonsk to prawie zamagranica. Bier sie za szychta i zamilcz. (że się posłuża twojom gwarom, bo po polsku to nie zrozumiesz). Sorry, ale jak czytam na forum czy słucham na płycie lotniska co ludzie wygadują, to zapiera dech w piersiach. Ktoś na forum miał rację: rzeczywiście z ok. 80 % gości to jakieś bydło. Nawiasem - bilety kupiliśmy na allegro.pl, byliśmy na lotnisku już PRZED 8, tak tak, wpuszczano nas o tej porze w bramie na Lubelskiej od strony wsi Sadków. W ciągu dwóch godzin spokojnie zrobiliśmy zdjęcia wszystkim maszynom na wystawie statycznej, o 10 zaczęły się pierwsze loty - staliśmy przy samej barierce, w pobliżu spikerki i trybuny VIPowskiej, w osi symetrii lotniska, o 11 jeszcze były "pustki" na lotnisku, o 12 uroczyste otwarcie. Rzeczowy komentarz zasłużonego prowadzącego redaktora radiowo-telewizyjnego Tadeusza Sznuka oraz jego gości pilotów z kraju i zagranicy. Słyszałem głosy, że dziennikarze mają mikrofon, więc mówią, całkiem nie do rzeczy, bo się na niczym nie znają. I tak jest w większości przypadków. Ale Tadeusz Sznuki jest zawodowym pilotem samolotów i helikopterów, więc wiedział co mówi. Miłe towarzystwo trafiło nam się w pobliżu, zupełnie obcy ludzie z kilku zakątków w kraju, których łączy wspólna pasja. Przepiękne wykonanie akrobacji przez brytyjski zespół Red Arrows na Hawkach, coś wspaniałego; fiński Midnight Hawk na jedynym występie za granicą, właśnie tu, u nas w Radomiu. Dostojne "piruety" szybowca przy pięknej muzyce, dęblińskie Czerwone Iskry TS-11 i inni. Aż do chwili, gdy miał wystąpić tzw. gwóźdź programu (no i niestety nim był) białoruski SU27 - najlepsza myśl techniczna rosyjskich konstruktorów. A Ty stojąc 4 h w kolejce dowiadujesz się od przypadkowych ludzi - możliwe że i ode mnie, co za ironia - że miała miejsce katastrofa, i że po śmierci pilotów zarówno mózg i serce podpowiadają, że impreza zostaje zamknięta. Policz sobie, tuż po 13:15 ma miejsce katastrofa lotnicza, dowiadujesz się z tłumu ok. 13:30, że już po wszystkim, stałaś 4 h w kolejce, czyli przyjechałaś do Radomia ok. 9 rano. Jak sama widzisz, wystarczyło ruszyć tyłek godzinę wcześniej, wziąć poprawkę na korki na drogach dojazdowych i w samym mieście, i już byłoby o wiele lepiej. Jak widać, dzieci mają lepszą wyobraźnię niż ich rodzice. O panice niebyło mowy, ludzie w większości dalej się bawili jakby nigdy nic, a część ludzi przeżywająca głębiej całe to powietrzne przedstawienie spokojnie czekała na rozwój wydarzeń. A ludzie rzeczywiście są... znany od dawna zwłaszcza przez socjologów jest tzw. owczy pęd. Czy Ty wiesz, o czym ja wogóle piszę? Szkoda, że swój kunszt i mistrzowstwo w swojej dziedzinie prezentują przed tak haniebnym audytorium. Pozdrawiam prawdziwych sympatyków lotnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab1 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 01.09.09, 10:31 wezyr1313 napisał: > Żal mi ciebie, hanysko. Reprezentujesz swoją postawą plebs... ty ślonska chamico. A Ty co reprezentujesz swoim wpisem? Przepraszam przyjezdnych za ten wpis. Radomianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 193.111.144.* 01.09.09, 10:42 Przecież to tylko zdrowa reakcja na atak. Chyba w zdrowym odruchu napisał, co sądzi o takich ludziach. I nie przepraszaj wszystkich przyjezdnych samarytaninie, bo pisał przecież, że nie o wszystkich tu chodzi. Dobrze, że ktokolwiek zwraca na chamstwo uwagę. A ty najlepiej siedź cicho, nie komentuj konstruktywnie i na zasadzie "nic nie widziałem, niec nie słyszałem" przepraszaj za wpis wszystkich przyjezdnych. A kto zarzuca "złą" organizację imprezy miastu Radom? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlowski.piotr Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 30.08.09, 21:47 Bałagan organizacyjny...kto odpowiada za ten stan? Bałagan orgaznizacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 22:12 Chciałam "pozdrowić" pana, który obok mnie, wraz z rodziną wychodził z lotniska i komentował całą sytuację słowami "I bardzo dobrze się stało, przynajmniej mieliśmy okazję zobaczyć coś takiego raz w życiu" :/ Mam nadzieję, że miał pan później chwilę na refleksję jak głupie i nie na miejscu były te słowa. "Pozdrawiam" też córkę tego pana, która dodała: "A ile będzie komentarzy na gazeta.pl". Zapewne jest usatysfakcjonowana. Przykre, że ci piloci robili ten pokaz między innymi dla takich ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszpati Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 30.08.09, 22:51 Nie rozumiem takich ludzi, zamiast wyjść z pokorą, żalem i smutkiem na twarzy to jeszcze takie słowa na ustach ludzi sie pojawiają, oby nie powiedział tego w złą godzinę... Każdy z nas mógł być na ich miejscu... Pozdrawiam Autora postu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 10:41 Macie rację, prymitywnego bydła było aż nadto. Obok mnie np. bydlę rozmawiało - to może za mocno powiedziane, bo pohukiwało i chrząkało do telefonu. K... ale k... jeb... k... no k... mówię ci. Mniej więcej w ten sposób. Nic się nie poradzi, pewnie jakieś 80% tego społeczeństwa to bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.09, 23:02 walka polityczna? Bylem w sobote i jakos wszystko bylo ok poza pogoda. Masz pretensje, ze drogi sa tez waskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lancast do redakcji Gazety IP: 193.42.211.* 31.08.09, 10:42 Cieszę się że ktoś podniósł i ten temat. Choć z pewnością pozostanie on w cieniu tragedii jaka się wydarzyła należy go nagłośnić. Do Radomia jechałem z rodziną 4h z Katowic polskimi drogami. Jakie są wszyscy wiemy, nie ma sensu się rozpisywać o tym. Chcieliśmy zdążyć na Red Arrows, których występ zaplanowany był na 11:30 więc wyjechaliśmy już o 6:30 z Katowic. Do Radomia dotarliśmy ok 10:30 i zobaczyliśmy team RAF już na niebie. Już pierwszy zgrzyt. Gdy później zobaczyliśmy gromadzące się chmury zgodziliśmy się jednak, że być może pokaz przyspieszono z powodu prognozy pogody. W procesji tysięcy ludzi ruszyliśmy z parkingu na lotnisko. Po drodze żadnych TOITOIów więc co chwila ktoś biegnie w krzaki, przyznaję że ja też. Nieliczne miejskie śmietniki (nie dostarczono nowych, większych specjalnie na imprezę, bo przecież komu miało przyjść do głowy że przyjedzie 200 tyś. ludzi z całej Polski i każdy będzie miał jakąś butelkę z wodą i a dzieci będą zajadać lody i batoniki) zamienione w piramidy odpadków. Dochodzimy do pierwszego wejścia. Około 2000 ludzi tłoczy się przed wąską bramką i barakami z kasami. To niemożliwe!- Myślę sobie. Dokładnie to samo co kilka lat temu gdy byłem tu ostatnio! Nikt nie wyciągnął z tego wniosków?! Chodźmy w stronę głównego wejścia, tam na pewno będzie lepiej. Dochodzimy do wejścia nr 2. Równie liczna lub może nawet większa tłuszcza ludzka stoi i co kilka minut poddreptuje po 30-40cm do przodu, w stronę odległych o jakieś 150m 4 baraków umieszczonych za bramą szerokości samochodu ciężarowego. To chyba nawet w tym miejscu Pan Pawłowski wykonał to zdjęcie: tinyurl.com/njkkav Stoimy 2 bite godziny. W tym czasie na koniec przepełnionej ludźmi ulicy (to nawet nie była kolejka, po prostu wypełniający całą szerokość ulicy tłum) podjeżdża karetka, ktoś zasłabł ale nie sposób do niego podjechać. Ratownicy przeciskają się wzdłuż płotu. Niektórzy wchodzą na ogrodzenie by zrobić im miejsce. Po dwóch godzinach docieramy wreszcie do baraków z nabazgranym odręcznie na kartkach A4 „Kasa” i wchodzimy na teren lotniska. Zza odległych drzew widzimy kłęby czarnego dymu. Co się stało? Katastrofa?! Nikt nic nie wie. Z ustawionych tylko w pobliżu namiotu dla vipów czterech kolumn głośnikowych ledwie dobiega kompletnie niezrozumiałe buczenie. Potem i ono ucicha i już się więcej nie odzywa. Nie mam przy sobie zestawu słuchawkowego do telefonu więc nie mogę włączyć radia żeby dowiedzieć się co się stało, czy piloci przeżyli. Próbuję zadzwonić więc do kogoś kto jest przy telewizorze, media na pewno już o tym trąbią. Komórki nie działają, sieć niedostępna. Jeśli coś ci się stało możesz co najwyżej liczyć na to, że ktoś krzykiem wezwie pomoc. Obejrzyjmy więc chociaż wystawę naziemną, może za jakiś czas ktoś coś wreszcie ogłosi. Głupio jednak tak robić zdjęcia samolotów gdy tam w oddali tragedia. Może samolot spadł na zabudowania? Kto wie ilu ludzi zginęło? Piloci z całego świata wchodzą na swoje maszyny by z większej wysokości spróbować wypatrzyć co się stało. Zasłyszana rozmowa dwóch pilotów A10: - Zginęli? - Tak, obydwaj - Było jakieś obwieszczenie? - Nie - Dlaczego? - Nie mam pojęcia - Zdaje się że szef pokazów, koordynator, czy jak mu tam (head, Air marshall, whoever)... Dalej nie dosłyszałem ale nie trudno się domyślić jaką opinię o organizatorach pokazu mógł wyrazić ten i inni piloci. Wychodzimy ale najpierw chcemy skorzystać z toalet. Kolejki do rozstawionych tu i ówdzie, w stanowczo zbyt małej ilości jak na taką imprezę TOITOIów, ciągną się po 15, 20m Adresuję swój post do redakcji i proszę by nagłośniła błędy organizacyjne tej imprezy, nie tylko tragedię, która się wydarzyła. Gdyby w tłumie przed kasami doszło do wybuchu paniki czy zamachu terrorystycznego ofiar mogłyby być setki. Mój żal w żadnym wypadku nie jest skierowany do mieszkańców Radomia, za których gościnność, wyrozumiałość i cierpliwość - w sytuacji najazdu setek tysięcy ludzi z całej Polski, zakorkowania miasta i zablokowania komunikacji miejskiej – jestem wdzięczny. Lancast Odpowiedz Link Zgłoś
yu-na Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 30.08.09, 22:36 Bardzo mnie zawsze boli, gdy umiera utalentowany człowiek, świat bowiem bardziej ludzi takich potrzebuje niż niebo.Szacunek dla pilotów którzy dzis zgineli:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 18:34 Piękne... (*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.08.09, 22:42 Ale z ciebie cham i prostak. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszpati Chylę czoła zmarłym Pilotom su-27 30.08.09, 22:45 Chylę czoła PILOTOM z BIAŁORUSI którzy zginęli w katastrofie myśliwca Su-27, wg mnie chcieli uniknąć większej katastrofy, dostali dwukrotnie rozkaz katapultowania się (z tego samolotu można katapultować się z ziemi z postoju maszyny) po prostu nie zdążyli tego zrobić... Wieża dostała zgłoszenie o awarii samolotu i dlatego wydała rozkaz katapultowania, lecz Oni chcieli wyciągnąć maszynę jak najdalej miejsca zabudowania i terenu na którym znajdowali się ludzie, za lasem gdzie spadł Su-27 jest droga którą uczestnicy pokazów mogli dostać się na płytę lotniska. Czemu Ci piloci nie opuścili maszyny? By uratować życie innych ludzi będących w tymże miejscu, kosztem swojego życia... Chwała im za to... Ogromne poświęcenie!!! Świeć Panie nad Ich duszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jgu [...] IP: *.radom.vectranet.pl 30.08.09, 23:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Słowo o mediach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.09, 00:34 Wróciłem do domu ok. 13.30, włączyłem internet i na portalu gazeta.pl zobaczyłem czerwoną wiadomość o wypadku w Radomiu. Chciałem dowiedzieć się czegoś więcej- postanowiłem o 14.00 posłuchać serwisu Radia REKORD - jedynej ściśle radomskiej rozgłośni. Serwis zaczął się informacjami o medalach Polaków na MŚ w wioślarstwie i ANI SŁOWA o wypadku. Zero profesjonalizmu tego radia, zero jego lokalnej funkcji- najważniejsza wiadomość dnia w kraju, a najbliższe medium milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ML Re: Słowo o mediach IP: 79.139.10.* 31.08.09, 09:13 A po co w ogóle organizuje się takie pokazy. Dla uciechy tłumu, widać życie i zdrowie pilotów jest mniej warte niż radość gawiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: Słowo o mediach IP: *.toya.net.pl 31.08.09, 11:38 Ostatnio bylem 4 lata temu i z tego co piszesz i wiem od znajomych organizacyjnie nic sie nie zmienilo!!! W tym roku sie nie wybralem i bardzo dobrze bo na Red Arrows pewnie bym nie zdążył (tak po polsku zmieniono program). Odstałbym swoje scisniety w tłumie, zjadł zimnego szaszłyka, siknął pod krzaczkiem, rzucił okiem na (z grupsza) te same co zawsze atrakcje i wio 200km do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warlock Re: Słowo o mediach IP: 195.205.202.* 31.08.09, 21:10 Kochani, "ramówka" swięta rzecz. Musi byc lans paru pseudo gwiazd, musi byc reklama producenta chipsów i podpasek. Takie to osrane czasy.Zero wrazliwosci i taktu. Ktoś wyzej napisał,ze 80% społeczeństwa to zwykłe bydło. Gratuluje optymizmu . Odpowiedz Link Zgłoś
isadorka Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 08:58 O mdłości mnie przyprawiają opinie "ekspertówz bożej łaski" wyrwanych z tłumu. Szczytem był chłopek z nakrętkami w uszach co chwila pokazywany w TVn 24. Człowieku, nie masz pojęcia - nie wypowiadaj się. Pochyl głowe z pokorą! Nie pchaj się na wizję i nie snuj wywodów na temat o którym nie masz pojęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaP Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 09:29 Lokalna dzicz z Radomia??? - a co ty sobą reprezentujesz szanowny zbfor, że dajesz sobie prawo nazywać tak ludzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
christopher200 Czy to koniec Airshow w Radomiu? 31.08.09, 10:23 Zaczęły sie już na ten temat spekulacje. Na szczęście raczej pozytywne dla Radomia, ale lepiej trzymać rękę na pulsie. blog.zw.com.pl/blok/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Czy to koniec Airshow w Radomiu? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.09, 11:14 Mam nadzieję, że to koniec. Nie chcę, by szczątki jakiegoś samolotu wpadły do domu mioch rodziców tuż pod Radomiem, czy jakiś odrzutowiec wbił się w moje osiedle. Nie chcę słyszeć o samolocie, który wybuchł na lotnisku. Gawiedź na igrzyska niech sobie jedzie gdzie indziej. Radom można wypromować bezpieczniej. Koniec air show w Radomiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maya Re: Czy to koniec Airshow w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 11:45 To zlikwiduj jeszcze transport samochodowy. Nie bierzesz pod uwage, ze samochod wleci "w przystanek", na ktorym wlasnie stoisz?? Bez jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
isadorka Re: Czy to koniec Airshow w Radomiu? 31.08.09, 12:00 Racja. W końcu katastrofy lotnicze zdarzjaą się TYLKO na pokazach lotniczych... Więcej wyobrażni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j bałagan i totalny ścisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:52 w dami przekazali że ci co byli w sobote i kupili bilety moga wejść w niedziele ja byłem...zmoknięty jak kura a że bilety nie dały się wyjąć w jednym kawałku z kieszonki były w cześciach nie do odzyskania to w niedziele nikogo nie obchodziło ze padał deszcz i były nie do odzyskania - kup nowy bilet-a organizacja fatalna powinni sie lepiej przygotować do wpuszczania ludzi na lotnisko taki ścisk aż mi wstyd za Radom!wystarczyło postawić więcej wejsć rozbierając cześciowo nawet betonowe ogrodzenie ale to wina wojska ono sprzedawało bilety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Radikal Organizacja ok,zadnego klopotu z wejsciem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 13:15 Jak zaplanowalem tak zrobilem, o 8:28 bylem przy kasie od Lubelskiej/basen, kolejki nie bylo zadnej chociaz ludzi juz calkiem sporo szlo w strone lotniska. Przy kasie stanalem jako drugi - pol minuty z zegarkiem w reku, a minute pozniej zaczalem spokojnie krecic ujecia na statyce:* Naprawde to nie jest piknik na te pokazy przyjezdzaja ludzie nie tylko z Polski ale i z Europy.. trzeba sie prytygotowac odpowiednio bo ze pasjonatow lotnictwa moze byc sporo to bylo wiadomo wczesniej,udzial m.in Su27, prognozy i sobotnia klapa na to wskazywaly tak na marginesie. Nalezalo dotrzec tam wczesniej niz reszta gawiedzi ktora zalozyla ze sobie wejdzie bez problemu o 10 czy 11 po kosciele, ogarnijcie sie ludzie z ta krytyka wszystkiego bo to juz jest zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Organizacja ok,zadnego klopotu z wejsciem IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 16:19 Ja o 11 wszedłem bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 13:12 niewiarygodny wręcz pech edycja po edycji... cześć pamięci pilotów! chciałbym sie jeszcze odnieść do narzekań na organizacje była jaka była zawsze moze byc lepsza ale moze ci co narzekają łaskawie wezmą część winy na siebie skoro zostali wyposażeni w mózg to trzeba go używac skoro kasy i bramy lotniska są otwierane od godziny ósmej to chyba jest to czytelny sygnał żeby przyjechac wczesniej i uniknać tłoczenia sie pozniej, jak słysze ludzi którzy zjezdzali do Radomia w południe i narzekali na organizację no to sorry winetou... ja zrobiłem tak: w Radomiu byłem o godzinie 9.00, piechota na lotnisko 30 minut sznureczek ludzi i samochodów ciagnący w strone Sadkowa umiarkowany do kasy stałem mniej niz 2 minuty (!), do wejscia, tak jest, wąskiego, kolejne 2 minuty(!), przed 10 byłem na terenie, porobiłem zdjecia na wystawie statycznej, spokojnie obejrzałem Arrowsów, Hawków z Finlandii, co było potem wszyscy wiemy... powrót tez spokojny o wiele wiecej ludzi oczywiscie ale w normie i znowu - do dworca z buta z pekaesu zrezygnowałem bo pojawiła mi sie w głowie wizja megakorków wiec do pociagu, dosc zatłoczony ale bez przesady "pozdrowienia" dla buraków którzy nie opanowali wiedzy pod tytułem "najpierw ustepujemy wysiadajacym potem wsiadamy sami", toteż staruszek który próbował sie wydostac z pociagu musiał ostro powalczyc z przedstawicielami społeczenstwa polskiego na których wizja załapania sie na miejsce siedzące podziałała jak waleriana na kotki.... podsumowując organizacja, jak ktoś sie postarał,wstał wczesniej, zaplanował transport, uzył głowy to nie powinien narzekać więc ja nie narzekam i nie dywaguję co by było gdyby... natomiast szkoda ze to sie tak przerazliwie smutno znowu skonczyło byłem 2 lata temu, byłem wczoraj, mozna sie załamac dziękuję ludziom odpowiedzialnym za organizacje za mozliwosc obejrzenia czegos co mnie pasjonuje, panom komentatorom bo dobrze mi sie ich słuchało oraz tej części społeczenstwa z którą da sie przebywać bez poczucia zażenowania Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 13:32 Oczywiście opisujesz tu SWÓJ przypadek. To teraz dodaj do tego, że jedziesz z dzieckiem i z WAwy. Zanim się wygrzebiecie i ominiecie korek na trasie bokiem Dojeżdżasz na 10.00.-11.00. I co? Nie masz prawa wejść czy wyjść bez tragedii?? To była impreza masowa, i nie była tak przygotowana. Pozdrawiam, Mama Synka forumowicz_pospolity napisał: > skoro kasy i bramy lotniska są otwierane od godziny ósmej > to chyba jest to czytelny sygnał żeby przyjechac wczesniej > i uniknać tłoczenia sie pozniej, > jak słysze ludzi którzy zjezdzali do Radomia w południe i narzekali na > organizację no to sorry winetou... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 13:44 madrekate napisała: > Oczywiście opisujesz tu SWÓJ przypadek. > To teraz dodaj do tego, że jedziesz z dzieckiem i z WAwy. > Zanim się wygrzebiecie i ominiecie korek na trasie bokiem > Dojeżdżasz na 10.00.-11.00. I co? Nie masz prawa wejść czy wyjść bez > tragedii?? > > To była impreza masowa, i nie była tak przygotowana. > najlepiej jakby cie lektyką dowiezli od domu na lotnisko iz powrotem, wtedy organizacja byłaby perfekt:F wyobraź sobie że też jechałem z Warszawy a nie spod radomskiej wioski po prostu trzeba godzine wczesniej wstac i koniec kropka a nie bezmyslnie flekowac organizatorów > Pozdrawiam, > Mama Synka > > forumowicz_pospolity napisał: > > > skoro kasy i bramy lotniska są otwierane od godziny ósmej > > to chyba jest to czytelny sygnał żeby przyjechac wczesniej > > i uniknać tłoczenia sie pozniej, > > jak słysze ludzi którzy zjezdzali do Radomia w południe i > narzekali na > > organizację no to sorry winetou... Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 14:52 wiesz, co ? Gdybym lubiła być wożona lektyką to by moja noga na pewno tam nie postanęła. Ja lubię imrezy masowe (koncerty, pikniki itp) i chciałabym tym zarazić mojego synka, ale te zorganizowane z głową czytaj bezpieczne dla WSZYSTKICH. ... nie tylko dla kolesi z plecakiem;) Więcej tolerancji, bo przekrój społeczeństwa jest szeroki(...) Pozdrawiam kate forumowicz_pospolity napisał: > najlepiej jakby cie lektyką dowiezli od domu na lotnisko iz powrotem, wtedy > organizacja byłaby perfekt:F > > wyobraź sobie że też jechałem z Warszawy a nie spod radomskiej wioski > po prostu trzeba godzine wczesniej wstac i koniec kropka a nie bezmyslnie > flekowac organizatorów > > > > Pozdrawiam, > > Mama Synka > > > > forumowicz_pospolity napisał: > > > > > skoro kasy i bramy lotniska są otwierane od godziny ósmej > > > to chyba jest to czytelny sygnał żeby przyjechac wczesniej > > > i uniknać tłoczenia sie pozniej, > > > jak słysze ludzi którzy zjezdzali do Radomia w południe i > > narzekali na > > > organizację no to sorry winetou... > > Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 15:13 madrekate napisała: > wiesz, co ? > Gdybym lubiła być wożona lektyką to by moja noga na pewno tam nie > postanęła. > Ja lubię imrezy masowe (koncerty, pikniki itp) i chciałabym tym > zarazić mojego synka, ale te zorganizowane z głową czytaj bezpieczne > dla WSZYSTKICH. > ... nie tylko dla kolesi z plecakiem;) > > Więcej tolerancji, bo przekrój społeczeństwa jest szeroki(...) > a co ma do tego tolerancja i przekrój społeczny?? po prostu trzeba wstac wczesniej i tyle powtórze jeszcze raz bo chyba ci umkneło: bramy były otwarte od godziny 8:00 a nie od 12.00, jakby ci duma pozwalała na przyznanie sie do faktu ze duzą czesc winy ponosisz ty to bys przyznała ale nie - wolisz brnąć w teorię że to organizator jest winny w 100 procentach, daj spokój, bądź dorosła i uzywaj tego co masz na karku a jak chcesz zarazić synka pasją to trzeba to z głową robić jakbys to zaplanowała sensownie to byś zaplusowała konkretnie u małego a sama tez bys złapała bakcyla (zakładam ze pierwszy raz byłas na tego typu imprezie) bo zanim był wypadek było na co popatrzec a tak to sie żalisz na forum, szkoda czasu jak bedzie kolejny raz taka impreza w Radomiu, co w tej chwili jest palcem na wodzie pisane niestety to nie popełniaj błedów z niedzieli a zobaczysz ze bedzie ok powodzenia > Pozdrawiam > kate > forumowicz_pospolity napisał: > > najlepiej jakby cie lektyką dowiezli od domu na lotnisko iz > powrotem, wtedy > > organizacja byłaby perfekt:F > > > > wyobraź sobie że też jechałem z Warszawy a nie spod radomskiej > wioski > > po prostu trzeba godzine wczesniej wstac i koniec kropka a nie > bezmyslnie > > flekowac organizatorów > > > > > > > Pozdrawiam, > > > Mama Synka > > > > > > forumowicz_pospolity napisał: > > > > > > > skoro kasy i bramy lotniska są otwierane od godziny ósmej > > > > to chyba jest to czytelny sygnał żeby przyjechac wczesniej > > > > i uniknać tłoczenia sie pozniej, > > > > jak słysze ludzi którzy zjezdzali do Radomia w południe i > > > narzekali na > > > > organizację no to sorry winetou... > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 17:23 A jednak się wciągnęlam i odpowiem. Jeśli większość ludzi przyjedzie na masówkę na jedną godzinę tak jak proponujesz- to twoja teoria o dostępności i luzie momentalnie upada(...) Właśnie na TYM polegają imprezy masowe, że nie można przewidzieć jak, co i kiedy się stanie, dlatego tak ważną rolę odgrywa właściwe planowanie, przygotowanie na różne możliwości przez organizatora ( wypadek włącznie,i nie tylko ten na płycie lotniska )czego tu n.i.e b.y.ł.o. Po komentarzach powyżej nie jestem to tylko moje wrażenie(...) p.S. Gdzie były metalowe barierki oddzielające ulicę dojazdową od chodników czy do kas, hmm??? Czy wspólnej komunikacji służb obsługujących-krótkofalówki? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 19:36 madrekate napisała: > A jednak się wciągnęlam i odpowiem. > > Jeśli większość ludzi przyjedzie na masówkę na jedną godzinę > tak jak proponujesz- to twoja teoria o dostępności i luzie > momentalnie upada(...) nic takiego nie napisałem niestety wiec nie ma co upadac brama otwarta na 4 godziny przed oficjalnym otwarciem otwiera mozliwosci typu przyjazd o 8, 8.30, ja sam wchodziłem przed godziną 10-tą i tez nie było zadnych kolejek, jak 90 procent społeczenstwa decyzje o uczestnictwie w imprezie masowej podejmuje ad hoc przy sniadaniu w dniu imprezy to ich sprawa > Właśnie na TYM polegają imprezy masowe, że nie można przewidzieć > jak, co i kiedy się stanie, dlatego tak ważną rolę odgrywa właściwe > planowanie, przygotowanie na różne możliwości przez organizatora czyli tylko organizator planuje, przygotowuje a ci co oglądają to baranki boże bez mózgów? tak by to wyglądało, bo jak czytam wypowiedzi ludzi którzy są po raz n-ty na airshow i narzekają ze organizatorzy niczego sie nie uczą i biedni muszą znowu stac w kolejce do wejscia to oni nie uczą się na własnych błedach > ( wypadek włącznie,i nie tylko ten na płycie lotniska )czego tu > n.i.e b.y.ł.o. > > Po komentarzach powyżej nie jestem to tylko moje wrażenie(...) wrażenia rodaków, których uważam za marudzących zdechlaków bez inicjatywy mało mnie interesują, ci co chcieli wejsc bez kolejek to weszli oraz nie ma takiej imprezy i NIGDY nie będzie w Polsce która by zadowoliła wszystkich obywateli tego kraju, w tym wzgledzie jestem realistą > > p.S. Gdzie były metalowe barierki oddzielające ulicę dojazdową od > chodników czy do kas, hmm??? Czy wspólnej komunikacji służb > obsługujących-krótkofalówki? > ja braku tych rzeczy nie odczuwałem, ale ja o przyjezdzie na impreze myslałem kilka dni i planowałem wszystko od pogody po transport moze gdybys zrobiła tak samo mogłabys sie skupic na pozytywach ew. pochylic głowe ku pamieci pilotów (temu de facto jest poswiecony ten wątek) a nie szukac dziury w całym i uważać organizatorów za głupszych od siebie > Pozdr. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria G. Moje memento IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 15:55 To wątek o bohaterskiej śmierci pilotów. Myślałam, że znajdę w nim jakieś obserwacje, fakty, a tutaj tylko uprzykrzone narzekania na organizację pokazów (załóżcie o tym inny wątek, bo w tym nie wypada! Oto moje wspomnienie ostatnich sekund życia tych wspaniałych pilotów i istnienia tej pięknej maszyny: wyszłam ze szpitala i chciałam pobyć na powietrzu. Poszliśmy do ogrodu oglądać pokazy lotnicze. Zjedliśmy sobie na powietrzu obiad, oglądamy... Leciał białoruski Su 27. Miał to być gwóźdź programu, więc natężyliśmy uwagę. W pewnym momencie leciał pionowo prosto na nas. Moja koleżanka ze śmiechem rozłożyła ręce w geście, że go złapie. Równocześnie zagrzmiało, zawyły niesamowicie silniki, powietrze zadygotało. Zatrzęsło mną, schowałam głowę w ramiona i zatkałam uszy. Myśliwiec zrobił pół pętlę..., obniżył lot jakby brakło mu mocy i znikł. Za chwilę dowiedzieliśmy się, że spadł.;) Płakaliśmy. Słyszałam wcześniej tego białoruskiego pilota w radiu, redaktor mówił trochę lekceważąco jak to zwykle nasi do rosyjskojęzycznych, aż mój mąż się oburzył. A wczoraj ten pogardzany, nie katapultował się ratując ludzi, w tłumie których było wielu z was i wielu moich bliskich i znajomych. To jest moje pożegnanie dla białoruskich pilotów, którzy wybrali własną śmierć ratując wielu ludzi(*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoshimitsu Identycznie jak we Lwowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 17:38 Media, szczególnie rosyjskie i białoruskie spekulują na temat tego, że przyczyną katastrofy były ptaki ... Obejrzyjcie w takim razie te dwa filmy: katastrofa SU 27 w Radomiu katastrofa we Lwowie Obie sytuacje są IDENTYCZNE... Pilot wykonuje tzw. pętlę z wywrotem, następnie nie może wyprowadzić maszyny - dalej dokładnie tak samo - schodzi w dół, próbuje poderwać, zahacza lewym skrzydłem o ziemię. Być może zwyczajnie SU-27 w pewnych warunkach nie daje się wyprowadzić z takiej figury ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoshimitsu poprawka do linków ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 17:42 Sorry, wkleiły mi się nie te linki. Już wrzucam dobre: katastrofa we Lwowie katastrofa w Radomiu Sorry za zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasowski Re: Identycznie jak we Lwowie IP: *.radom.vectranet.pl 31.08.09, 17:43 Bardzo madra i trafna decyzja prezydenta miasta.Rowniez bardzo dobre zachowanie radnych ktorzy wzieli udzial we mszy w Cerkwi.Uwazam ze pobyt oficieli z Bialorusi powinien byc oplacony przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Identycznie jak we Lwowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 18:45 to samo zauważyłam! te 2 wypadki są identyczne, ten sam problem maszyny, ten sam manewr! Odpowiedz Link Zgłoś
kabron Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 18:22 Straszna tragedia. Inna sprawa, że osobiście uważam tego rodzaju pokazy za debilizm jakiś. Pomijając już, że kompletnie mnie to nie kręci, to obiektywnie trudno zagwarantować bezpieczeństwo na takiej imprezie z tłumem ludzi - to już druga taka tragedia w ciągu 2 lat. Gdyby pokazy organizowali w mieście, w którym mieszkam, raczej wyjechałbym na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
giles kiedy wreszcie calkowity zakaz pokazow lotniczych? 31.08.09, 18:35 pokazy lotnicze wiaza sie ze zbyt duzym ryzykiem. w niemczech oraz kilku innych krajach europy zachodniej zakazano takich imprez po tym jak w rammstein (1988) doszlo do wypadku lotniczego, w ktorego wyniku zginelo 70 osob a dalszych kilkaset doznalo straszliwych poparzen. przypomne, ze rammstein zostal "przebity" przez lwow, gdzie przed kilku laty (2002) pokaz lotniczy zakonczyl sie smiercia ponad 80 osob. Dalszych klikaset osob doznalo straszliwych oparzen. wyglada na to, ze nie wiele brakowalo a impreza w radomiu mogla zakonczyc sie nieszczesciem na podobna skale. czy nie jest to wystarczajacy powod, aby wreszcie przestac organizowac takie pokazy? Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: kiedy wreszcie calkowity zakaz pokazow lotnic 31.08.09, 19:20 giles napisał: > pokazy lotnicze wiaza sie ze zbyt duzym ryzykiem. > > w niemczech oraz kilku innych krajach europy zachodniej zakazano > takich imprez po tym jak w rammstein (1988) doszlo do wypadku > lotniczego, w ktorego wyniku zginelo 70 osob a dalszych kilkaset > doznalo straszliwych poparzen. > > przypomne, ze rammstein zostal "przebity" przez lwow, gdzie przed > kilku laty (2002) pokaz lotniczy zakonczyl sie smiercia ponad 80 > osob. Dalszych klikaset osob doznalo straszliwych oparzen. > > wyglada na to, ze nie wiele brakowalo a impreza w radomiu mogla > zakonczyc sie nieszczesciem na podobna skale. czy nie jest to > wystarczajacy > powod, aby wreszcie przestac organizowac takie pokazy? > z tego co mi wiadomo to oba wypadki przyczyniły sie do tego ze jest zakaz wykonywania ryzykownych manewrów bezposrednio nad publicznoscia wiec ryzyko tragedii na duzą skalę oczywiscie jest ale minimalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Radikal Katastrofa SU-27 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 21:02 Cytat z pl.misc.militaria: "Ale wracając do przyczyn. Rozmawiałem dziś z ojcem - pilot, dowodca, szkoleniowiec na AN-26 i jedną z przyczyn może być błąd pilota! Nikt o tym nie mówi ale jednym z pilotów był "sztabowiec" zastępca białoruskich sił powietrznych. Facet miał nalot ale może sporadyczna ilośc godzin na tym typie i tak nazbierane od róznych okazji i kłopot gotowy. Człowiek siedzi w sztabie za biurkiem i tak z doskoku do samolotu...?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Katastrofa SU-27 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 21:36 Pogłoski, jakoby jeden z pilotów był zastępcą dowódcy białoruskich sił powietrznych, zostały zdementowane m.in. na oficjalnej stronie air show www.airshow.sp.mil.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 31.08.09, 22:32 druga minuta i trzecia sekunda filmu - zwróćcie uwagę na przelatującego ptaka www.youtube.com/watch?v=Lfdk7lFHq1o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 188.33.78.* 31.08.09, 23:49 niestety w całej Polsce pada organizacja i Radom nie jest jedynym miastem. Po drugie pokazy lotnicze muszą i powinny się odbywać. Samoloty to przepiękne maszyny a piloci to zdoli ludzie, którym należy się szacunek. Nistety jak każdy zawód niesie za sobą jakieś niebezpieczeństwo. Nad pokazami wisi jakieś fatum ale prze tyle lat nic się nie stało więc o ile to źle nie zabrzmi mogło być gorzej. Jest mi niezmiernie przykro, że piloci zgineli ale też jak czytałam niektóre posty aż wstyd mi za ludzi... jedyne co potrafią to skupić się na narzekaniu... Do Radomia na AirShow zjeżdza się mnóstwo osób bo widać spragnieni są czegoś takiego i świadczy to o zainteresowaniu ludzi lotnictwem i powietrznymi akrobacjami. Więc jedyne co mi przychodzi do głowy to polecić organizowanie czegoś takiego częściej a nie raz do roku w nie dość dużym mieście. Pozdrawiam wszystkich kulturalnych i tych mniej użytkowników forum. A i jakby organizatorzy byli fatalni to ta tragedia skończyłaby się większą ilością ofiar. W tv chwalą Radom za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 01.09.09, 01:34 No, ale ten ptak nie wpadł mu w silnik. Poza tym gdyby wpadł mu ptak to po pierwsze, silnik zadymiłby lub nawet pojawił by się ogień z dyszy. A tu nic takiego nie było. Ponadto jest jeszcze drugi silnik, który powinien utrzymać samolot w ruchu. Jeśli chodzi o katapultowanie - to jeżeli jest prawdą to co pisze przemek_radom1987, że samolot tuż przed uderzeniem w ziemię leciał do góry kołami Tekst linka, to katapultowanie nie wchodziło w rachubę. I także w takiej pozycji raczej nie mogli wybierać terenu do lądowania i zdecydować, czy uderzyć w budynki, czy skręcić na pole. Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 01.09.09, 12:11 Faktycznie - zderzenie z ptakiem niesie za sobą efekt w postaci pompażu silnika. Jest to charakterystyczny i "efektowny" objaw. Silnik zaczyna wydawać głośne, przerywane huknięcia, a w dyszy pojawiają się wraz z każdym z tych wybuchów płomienie oraz czarny dym. O locie na jednym silniku możemy mówić tylko wtedy, kiedy maszyna porusza się z zapasem wysokości i leci poziomo oraz z dużą prędkością. Pomimo wszystko nie jest to łatwe, bo powstaje tzw. asymetria ciągu. Samolot zaczyna skręcać w stronę uszkodzonej jednostki napędowej i trzeba to kompensować sterem kierunku. Su 27 to maszyna bardzo ciężka i wyprowadzenie jej z opadania wymaga użycia dopalacza. Gdyby jednak pilot włączył dopalacz przy uszkodzonym silniku, asymetria gwałtownie by się pogłębiła i maszyna natychmiast przewaliłaby się przez skrzydło. Z tego co wiem, to przy sytuacji "pawreżedenje dwigatiela" (uszkodzenie silnika) automatyka wyłącza zakres "dopalanie" przy drugim urządzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 162.27.161.* 01.09.09, 14:33 Zobaczcie to: www.youtube.com/watch?v=D73Q2hXI4H4&feature=related Tez nie dali rady wyciagnac w pore samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: 162.27.161.* 01.09.09, 14:42 Dobrze ze do takiej tragedii nie doszlo: www.youtube.com/watch?v=jl3LNDR0-fU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu 01.09.09, 15:04 Su 27 to maszyna dobrze sterowna, ale w pewnych warunkach bardzo przeciągliwa. Oznacza to, że przy gwałtownym zadarciu dziobu spada wytwarzanie siły nośnej. Żeby móc podciągnąć te 16-20 ton trzeba użyć dopalania. Możliwe, że samolot był przetankowany (tak jak we Lwowie) Swoją drogą można obalić teorię o ratowaniu postronnych osób - samolot przeciągnięty (bez siły nośnej) jest zupełnie niesterowny i leci w dół jak kamień. Przy zapasie wysokości można "oddać" stery wprowadzając samolot w nurkowanie, co zwiększy jego prędkość i spowoduje wzrost siły nośnej. Tu zapasu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Radikal Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 22:23 Po obejrzeniu wszystkich dostępnych filmów moim zdaniem, Po locie odwróconym na plecach już na początku półpętli zorientowali się że się mogą nie zmieścić więc zmienili kierunek lotu z kierunku NA PUBLICZNOŚĆ(!!! jak na treningu) na kierunek południowo zachodni.. Teraz już wiemy że walczyli z tym bydlakiem wierząc że sie jednak uda , nie widać było tego z lotniska-fazy orania silnikami/skrzydłem o glebe oraz uderzenia o linie energet. co mogło uniemożliwić strzelenie z katapulty, Jak wiemy spadli 3 km na SE od pasa startowego.. InMyOpinion lh3.ggpht.com/_ghIfQY0uBmI/Sp1hIK5dVTI/AAAAAAAACKQ/LgOxvZa81H4 /s912/64a.jpg ..żal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Radikal Re: Kolejna tragedia na Air Show w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 22:24 lh3.ggpht.com/_ghIfQY0uBmI/Sp1hIK5dVTI/AAAAAAAACKQ/LgOxvZa81H4/s912/64a.jpg Odpowiedz Link Zgłoś