Dodaj do ulubionych

Kominiarz - uwagi i protokół

IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.11.12, 19:32
Mam pytanie, może ktoś wie. Jeśli kominiarz był u mnie w mieszkaniu (własność, wspólnota mieszkaniowa) i napisał uwagi w protokole, że kratka brudna itd. i ja to podpisałem, to chyba nie ma żadnej siły, która zmusi mnie we własnym domu do stosowania się do tego co napisał? To są takie kosmetyczne bzdury, a nie nic poważnego. Tam jest napisane, że w ciągu 14 dni mam usunąć te mankamenty i zgłosić w administracji. Jeśli nic nie zrobię to co? Tylko proszę bez moralizowania o tlenku węgla itd. świadomy jestem i wiem, chodzi o ten świstek.
Obserwuj wątek
    • Gość: jak to jest Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.11.12, 19:39
      Jeszcze na tym świstku jest napisane, że nie wolno używać gazu do czasu usunięcia tego, co tam napisał :))
      Chyba ich pogięło.
      Komuna się dawno skończyła.
      • Gość: gtw Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 19.11.12, 20:26
        "komuna" to obecnie często tłumaczenie anarchii

niedawno ktoś ujadał na "komunę" kiedy mu zakazali palić plastik na działce w środku osiedla domków

wysprzątaj syf w swoim domu...
        • Gość: jak to jest Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.11.12, 20:34
          a jak nie wysprzątam to co?
    • Gość: Bob Budowniczy Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.12, 20:57
      "Kominiarz . . . . napisał uwagi w protokole, że kratka brudna itd."
      "brudna kratka" - to żaden problem
      interesujące może być to . . . . itd.
      Wady / nieprawidłowości przewodów i urządzeń wentylacyjnych oraz kominowych mogą być podstawą do wyłączenia z eksploatacji instalacji i urządzeń gazowych (ale to daleka droga).

Ja na kominiarzy mam jeden sposób -
      przed rozpoczęciem przeglądu proszę"delikwenta" o wylegitymowanie się i przedstawienie uprawnień do wykonywania przeglądów technicznych urządzeń kominiarskich, bo nagminne jest wysyłanie na przeglądy pracowników (rodzinę, kolegów) bez stosownych uprawnień.
      • Gość: Grigorij Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.rzeszow.vectranet.pl 20.11.12, 06:50
        Oni powinni czyścić kominy ,a nie w kółko co roku pisze: zbyt mała kratka(cztery kółka) w drzwiach i tłumaczy że tam gdzie jest piecyk w łazience musi być kratka 12 x 40 czy jakoś tak.
        Sprawdza tym swoim przyrządem i stwierdza że ciąg jest w porządku ale nie wg przepisów. Może trzeba zmienić przepisy?Nie po to człowiek kupuje nowe drzwi żeby je niszczyć,bo przepisy.Ciąg jest wystarczający i to powinno wystarczyć.
        • jolakbook też to miałem - kominarza - idiotę :) 20.11.12, 09:07
          u mnie kominiarz stwierdził, że okap podpięty pod wentylację i że jest to błąd. Było to pod moją nieobecność, świstek odebrała żona. Ja wiem , że okap jest wpięty w dawny otwór "dymowy" pozostały z czasów gdy blok (osiedle przy ul. Chrobrego) miał piece węglowe. Kratki wentylacyjne znajdują się z drugiej strony kuchni. I jest tak w praktycznie wszystkich blokach tego osiedla. Dzwonie do administracji, a tam kierownik mówi - tak jest ?? A niech nam pan to opisze. Na to ja powiedziałem - napisać to ja mogę ale do prezesa spółdzielni albo na forum gazetowym - bo zatrudniacie kominiarza - idiotę nie znającego swego fachu. Pismo o usunięcie usterek wysłali do mnie po pół roku. Bo zmienił się kierownik administracji i znalazł w szufladzie nie wysłane pismo do mnie. Dlatego też tę sprawę tu opisuję :)
    • Gość: gość Re: Kominiarz - uwagi i protokół IP: *.sanok.biz 27.03.13, 08:45
      Jeśli chodzi o kratki wentylacyjne (zabrudzone) niema to wielkiego znaczenia tylko wtedy jeśli ciąg wentylacji jest prawidłowy, gorzej jeśli kratka jest zabita tłuszczem i kurzem na siateczce którą producenci montują notorycznie a ciąg wentylacyjny jest słaby lub bardzo słaby wtedy dla bezpieczeństwa trzeba usunąć zanieczyszczenia . Co do usterek jesteśmy zobowiązani do ich usunięcia prawnie, mimo ze jesteśmy właścicielami mieszkania w każdym uzasadnionym przypadku narażamy życie i zdrowie swoje i ws pól lokatorów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka