Dodaj do ulubionych

Świąteczny jarmark

09.12.12, 06:30
Nie wiem jak Wam, ale mnie brakuje typowego już w Polsce jarmarku przed świętami Bożego Narodzenia, myślę że Podkarpacie powinno taki mieć chociażby w Rzeszowie. W wielu częściach Europy w tym i Polsce ( może mniej ) jest to wielowiekowa tradycja. Jakąś namiastkę możliwości Podkarpacia w tym względzie pokazuje wudekowski konkurs na tradycyjny stół wigilijny ale to moim zdaniem zdecydowanie za mało poza tym kto o tym wie gdzie i kiedy to się odbywa.
Obserwuj wątek
    • Gość: ted Re: Świąteczny jarmark IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.12, 06:50
      no właśnie też odczuwam brak takiej imprezy
      • Gość: Yupi Re: Świąteczny jarmark IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.12.12, 08:47
        Bez zmian we władzach i ich zdolności do przewidywania i promowania u nich tego co nasze i tradycyjne,nie ma o tym mowy.Też mi tego brakuje,tradycji i kolorytu.Zostało to celowo zniszczone bo ważniejsze były markety,galerie i rugowanie wszystkiego co polskie.W szczególności handlu.Mamy teraz B.Narodzenie na W.Swiętych,Wielkanoc na B.Narodzenie a Wigilię już gdzieś w sierpniu.O innych obcych nam świętach przywleczonych z zewnątrz nie ma co gadać.Celowa niszczycielska działalność.I pomyśleć,że "barbarzyńskie" kraje Zachodniej Europy za wszelką cenę starają się to odtworzyć.Nawet całkowicie wyłączają z ruchu całe miasta czy dzielnice kiedy jest jarmark.A u nas oczywiście odwrotnie.Ale Polak przed szkodą i po szkodzie głupi.W szczególności biurwy co to uchwalają i ustalają odgórnie gdzie i kiedy ma co być i jak ma wyglądać.Tłumaczyć te pomysły można tylko bezdenną głupotą.Jarmark tworzy się latami i to nie pod dyktando biurew,tylko miejscowych zwyczajów.Ale póki co wszystko cywilizują,znaczy celowo niszczą,bo obce jest nam bliższe niż własne.Więc jest co widać.
        • Gość: Jarek Re: Świąteczny jarmark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 11:25
          Rynek w Rzeszowie zimą jest niestety pusty. Włodarze miasta ściągają z Dubaju kwiatki na koszach do śmieci, (podpowiadam-śmieciarki w Dubaju też są w kwiatki). W Dubaju nie ma jarmarków bożonarodzeniowych - ot i cała tajemnica. Można też coś czasem ściągnąć z Krakowa, albo dowolnego niemieckiego miasta, w np. Hamburgu odbywa się 6 albo 8 jarmarków w różnych częściach miasta . Grzaniec, słodycze, bratwursty - prosimy o Weihnachtsmarkt !
          • Gość: kacper Re: Świąteczny jarmark IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 09.12.12, 20:59
            Jarmarku być nie może, bo mógłby odciągnąć ludzi od galerii handlowych. Taka jest smutna prawda.
    • Gość: zbych Re: Świąteczny jarmark IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.12, 19:52
      trochę ciepła przedświątecznego to by się na pewno przydało, ale u nas nikt o tym nie myśli czyżbyśmy nie mieli czym handlować, chętnie bym wypił grzańca i coś fajnego kupił. Ale u nas kiełbaski podaje się latem, a grzaniec jest dobry tylko w letnich upałach.
    • tkr1953 Re: Świąteczny jarmark 10.12.12, 22:25
      Niewiele mamy w tym temacie do powiedzenia a szkoda bo myślę, że sprawa jest.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka