strefas 21.02.13, 09:52 Jestem ciekaw jak to wygląda na tle innych krajów,np.Czechy ,Słowacja czy te same czynności kosztują tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fctheduck Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wycię... 21.02.13, 09:57 Cóż, może w końcu dotrze do niektórych, że leczenie kosztuje i jak się nie ma ubzepieczenia, to inni nie powinni dopłacać do leczenia pasożyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr tylko czemu mam się "ubezpieczać" u złodzieji ? IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.13, 12:18 a niemogę sam sobie wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ParszywyKraj Re: Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wyc IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 13:03 Patrząc po tych cenach w odniesieniu do innych cen usług i siły nabywczej pracujących to mogę stwierdzić że PASOŻYTAMI są szpitale i zatrudnieni w nich lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz te ceny dotyczą tylko i wyłącznie obcokrajowców 21.02.13, 10:30 bo każdy Polak ma w Konstytucji III RP gwarancje leczenia ... Wprawdzie można zgwałcić konstytucyjne zapisy i w III RP Donalda to nic nadzwyczajnego tym niemniej boję się konsekwencji jeśli ludzie dojdą do wniosku, że skoro konstytucja nie jest ważna to należy brać sprawy we własne ręce... Będąc urzędnikiem bym się w tym momencie zesrał ze strachu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: te ceny dotyczą tylko i wyłącznie obcokrajowc 21.02.13, 11:51 Łżesz jak pies! Pokaż mi, w której konstytucji jest tak napisane? Jeśli jesteś oszustem pracującym na czarno: nie płacisz podatków, składek zdrowotnych i społecznych, to jedyne prawo, które masz to zapłacić za swoje leczenie z własnej kieszeni, albo z kieszeni twojego prywatnego ubezpieczyciela (który idiotąnie jest i za ciebie i tak ostatecznie nie zapłaci). Nigdzie w naszej konstytucji nie ma mowy o tym, że należy ci się darmowe leczenie na koszt państwa za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ParszywyKraj Re: te ceny dotyczą tylko i wyłącznie obcokrajowc IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 13:09 Art. 68. 1.Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. 2.Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. A w warunkach wpisano oczywiście że dostęp równy ale nie dla każdego ... Odpowiedz Link Zgłoś
ex_lowca Re: te ceny dotyczą tylko i wyłącznie obcokrajowc 21.02.13, 13:38 karamustafafa napisała: > Łżesz jak pies! Pokaż mi, w której konstytucji jest tak napisane? Wiesz czym się różni człowiek wiedzący co mówi od mówiącego co wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rez. Fakty mówią same za siebie IP: *.enel.pl 21.02.13, 10:34 W NHS (Brytyjski NFZ) 2800Ł za laparoskopwe. W USA 5000$ za otwartą i 6000$ za laparoskopową. Koszty sprzętu takie same. Dlatego w Polsce nie opłaca się leczyć, a jak coś się nie opłaca, to się tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovi Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.home.aster.pl 21.02.13, 10:45 Czyli sugerujesz, że w Polsce jest za tanio, ergo należy podnieść wycenę 2-4 razy i będzie dobrze? Jest jednak jeden szkopuł, z 3 razy droższe procedury powoduję, że NFZ zakupi ich 3 razy mniej ergo kolejki wydłużą się jakieś 3 razy. Uważasz, że możemy sobie na to pozwolić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rez. Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.enel.pl 21.02.13, 10:57 Gdy NFZ podniesie wycenę 3-4x, to w dalszym ciągu bęzie to 2x taniej niż w GB, nie wspomnę o USA. Będą to ceny zbliżone do Czech. Dziś NFZ udaje że płaci, a szpitale udają że leczą. W koszyku jest za dużo procedur i nie ma dopłat bezpośrednich. To powinno się zmienić. Emigranci z USA wracają do Polski by się tu leczyć za darmo, bo tam ich nie stać. Jakoś nikogo nie dziwi, że jeden je stary chleb, a drugi kabanosy. Nikogo nie dziwi, że jeden ma 3 domy, a drugi nocuje pod mostem. Dlaczego opieka zdrowotna ma być dla wszystkich taka sama? Komunizm wiecznie żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavi Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.home.aster.pl 21.02.13, 11:11 O ile dobrze pamiętam to art. 68 Konstytucji o tym stanowi. - równy dostęp dla wszystkich. Co do Amerykanów i innych to pełna zgoda. Często przez całe życie płacili składki na rzecz innego państwa wspomagając jego rozwój a na starość, kiedy potrzebują opieki zdrowotnej za ciężkie pieniądze to nagle przypominają sobie o Ojczyźnie. Wracając do tematu podniesienia wyceny nawet tylko do poziomu Czech spowoduje wyłącznie wyższą rentowność podmiotów leczniczych przy jednocześnie jeszcze bardziej ograniczonym dostępie dla pacjentów. NFZ nie jest po to by "robić dobrze" szpitalom czy przychodnio, NFZ pracuje dla pacjentów wiec wycenia możliwie nisko (najniżej jak się da) świadczenia aby zakupić ich jak najwięcej. I będzie robił to nadal aż do momentu gdy przestaną zgłaszać się oferenci. Skoro się zgłaszają to NFZ kontraktuje. To tak w wielkim uproszczeniu i skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rez. Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.enel.pl 21.02.13, 11:17 Aktualna wycena zagraża życiu i zdrowiu właśnie tych pacjentów. Co do konstytucji to art. 68 mówi o RÓWNYM dostępie, a nie darmowym. Dopłaty i zasady będą równe dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.internetia.net.pl 21.02.13, 11:54 nie, bo jeśli ktos jest nieubezpieczony i nie ma pieniędzy to pewnie nie będzie leczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ParszywyKraj Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 13:13 Równym, niezależnie od sytuacji materialnej, czyli rozumując mogę nie mieć pieniędzy na zapłatę Odpowiedz Link Zgłoś
ex_lowca Re: Fakty mówią same za siebie 21.02.13, 13:47 Gość portalu: rez. napisał(a): > Co do konstytucji to art. 68 mówi o RÓWNYM dostępie, a nie darmowym. Art. 68. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. Uwielbiam ludków, którym się wydaje, że wiedzom i ma być tak jak oni wiedzom. To takie swojskie ;-))) Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku. Zaiste mamy szczególną opieką dla osób starszych. Po 80 roku życia praktycznie nie przyjmuje się pacjentów do szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.02.13, 11:21 Nie zapominaj, że te zabiegi w Polsce wykonywane są na sprzęcie zakupionym za publiczne pieniądze, więc podane w art. kwoty są kosztami obsługi sprzętu i nie są wcale niskie. To jest jak z tym szpitalem w Łodzi, który kosztuje już ponad miliard. Państwo ze środków ministerstwa wydało na ten szpital miliard złotych, a NFZ za obsługę tego sprzętu miałby płacić tyle ile płaci się w UK lub w USA? Wolne żarty. Jeżeli są pieniądze z kontraktów z NFZ, żeby zapłacić lekarzom w Szpitalu w Świdnicy po pół miliona złotych premii to o jakich kwotach my mówimy. Jeszcze nie tak dawno wizyta 5 minutowa prywatna u pewnego profesora kosztowała 120 zł, a teraz standardem jest 300 złotych (w szpitalu już prawie nie operuje i w ogóle nie przyjmuje publicznie pacjentów). Lekarzom jeszcze nigdy nie było tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rez. Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.enel.pl 21.02.13, 11:34 O premiach lekarzy to bzdury wypisujesz. W szpitalach nie ma premii. Są gołe pensje i to tylko kontraktowe, czyli umowy śmieciowe. Przy dzisiejszych wycenach nie znajdzie się frajer, który za swoje wyłoży na szpital i podpisze kontrakt z NFZ. Tych pieniędzy nie starcza na bieżące koszty, a o akomodacji czegokolwieg można zapomnieć. Szpitalowi starcza tylko na bieżącą działalność. Profesor jak przyjmuje prywatnie to cenę może mieć jaką chce. Jego wybór. Jak daje skierowania do szpitala lub nie daje paragonu to donieś na policję. U mnie wizyta kosztuje 160 zł. Pracuję tylko prywatnie, bo NFZ oferuje mi 39 zł za wizytę, a w szpitalu etat 4 tyś.=kontrakt 6 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.02.13, 12:18 Napisałem o premiach w szpitalu w Świdnicy. Nie mówię, że tak jest wszędzie, ale właśnie tam były premie niemal 500 tys. zł za nadwykonania mimo, że lekarz zarabiał tam ponad 30-40 tys. zł miesięcznie. Sprawa była opisywana w mediach. Wystarczy poszukać. Ponadto nie twierdzę, że nie ma prawo profesor czy pan ustalać własnych cen za wizytę prywatną. Problem polega na tym, że jest to chora sytuacja, kiedy np. na wizytę publiczną u neurochirurga czeka się pół roku, ale np. ordynator z tego samego oddziału nie przyjmuje publicznie. Czy nie można w ramach kontraktu zaciągnąć do badania wszystkich? Tym bardziej niemoralna jest stawka 300 zł za np. 5 minut wizyty, ponieważ wykorzystuje taki lekarz to, że są takie kolejki. Oczywiście nikt mnie nie zmusza, ale Pan doskonale wie, że w innych przypadku ryzykuje utratą zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Fakty mówią same za siebie 21.02.13, 13:50 > U mnie wizyta kosztuje 160 zł. Pracuję tylko prywatnie, bo NFZ oferuje mi 39 zł > za wizytę, a w szpitalu etat 4 tyś.=kontrakt 6 tyś. nie u ciebie, tylko w prywatnej przychodni Enelmed, skąd bezczelnie piszesz w godzinach pracy. tłoku widać do ciebie nie ma, arogancki gburze. Odpowiedz Link Zgłoś
ex_lowca Re: Fakty mówią same za siebie 21.02.13, 13:58 Gość portalu: rez. napisał(a): > Pracuję tylko prywatnie, bo NFZ oferuje mi 39 zł Nie możliwe. Naprawdę nie masz możliwości przespania się na nocnym dyżurze po całym dniu ciężkiej pracy w prywatnych placówkach? Szpital nie płaci Ci ZUS i kilka tysięcy jeszcze nie zostaje? Nie robisz prywatnych zabiegów na szpitalnym sprzęcie i nie zlecasz takich badań? To jakiś dziwoląg, a nie lekarz jesteś ;-))) Ale jak już jesteś taki fajny i uczciwy, to jak długo będziesz spłacał kredyt zaciągnięty na studia? Chyba nie powiesz, że to my zrobiliśmy zrzutkę na Twoje wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fakty mówią same za siebie IP: *.podkarpacki.net 22.02.13, 00:36 Tomasz to TY????? Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Fakty mówią same za siebie 21.02.13, 14:04 Gość portalu: rez. napisał(a): Nikogo nie dziwi, że jeden ma 3 domy, a drugi nocuje pod > mostem. Dlaczego opieka zdrowotna ma być dla wszystkich taka sama? Komunizm wi > ecznie żywy. po pierwsze ubezpieczenie w brytyjskim NHS jest powszechne i darmowe, nie musisz nawet być obywatelem brytyjskim, ani tam pracować, do wyrobienia NINu Polakowi wystarczy adres w UK po drugie w US lekarze ponoszą ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje działania - bardzo dotkliwą finansowo, a podstawowa opieka zdrowotna nawet tam jest powszechnie dostępna po trzecie powinieneś być żywo zainteresowany w upowszechnianiu usług medycznych, bo to jest towoja KLIENTELA. gdyby wprowadzić ubezpieczenia na wzór amerykański w polsce to 2/3 społeczeństwa nie mialoby dostępu do leczenia, a co za tym idzie proporcjonalnie do tej liczby ubyłoby pracy dla takich jak ty. z prywatnej przychodni wygryźliby cie specjaliści pracujący obecnie w szpitalach. co to za lekarz pracujący tylko w przychodni - żaden specjalista, najwyżej prosty POZ :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Ameryki się zachciewa ?? IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.13, 13:07 Może być i "ameryka" - przygotuj się jako lekarz do płacenia odpowiednio podniesionego OC i radzę się nie mylić w stawianiu diagnoz i leczeniu bo jak "ameryka" to ameryka - udowodniona sądownie pomyłka połączona z uszczerbkiem "dla pacjenta" = gwałtowny skok składki OC, poważna pomyłka = utrata prawa wykonywania zawodu, zawiniona śmierć pacjenta = niekończące się procesy o odszkodowanie/ wyrok więzienia bez zawiasów - ameryka to ameryka - tu nikt nikomu d..py chronić nie będzie bo się nie opłaca :) p.s Pozostałe bonusy dla "ameryki" hydraulik, budowlaniec etc. też "docenią" amerykańskość odpowiednimi rachunkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
liberpal Re: Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wyc 21.02.13, 11:35 Nieubezpieczony bezdomny albo bezrobotny i tak nie zapłaci. Koszty poniesie zatem szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wyc 21.02.13, 11:52 A dlaczeo miałyby tak kosztować tyle samo? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson I to tyle w temacie dla oszołomów którzy twierdzą 21.02.13, 12:51 że służba zdrowia powinna być prywatna, a każdy powinien płacić za leczenie z własnej kiesy (pozdrowienia dla fanów oszołoma JKM). A państwo Europejskie które dziś nie zapewnia powszechnego ubezpieczenia wszystkim swoim obywatelom powinno być traktowane jak państwo totalitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wycię... 21.02.13, 13:25 skur.ysyństwo i nic wiecej. Załóżmy, ze ja albo Ty, albo on, pracujemy 5 lat - wpłacamy co miesiąc skłądki zdrowotne. Tracimy robotę i pech chciał, ze zanim sie zarejestrowaliśmy w PUPie albo PUP nie chciał nas zarejestrować, bo brakuje jakiegoś dokumentu, coś nawala, zawał serca, złamana noga, cokolwiek, jedziemy do szpitala i dostajemy rachunek. I nic ich nie obchodzi, ze przez 5 cholernych lat byliśmy zdrowi albo korzystaliśmy tylko z lekarza rodzinnego kilka razy i ze przez te 5 lat odprowadziliśmy masę forsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: una ubezpieczuna Re: Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wyc IP: *.internetia.net.pl 21.02.13, 22:34 A ja wlaśnie byłam u lekarza - specjalisty i po wpisaniu mnie do EWUŚ zapaliła się czerwona lampka, czyli mimo że pracuję ponad 30 lat, w NFZ nie figuruję:) Skandal, bo wszystkie składki mam wg ZUS opłacone, a za leczenie mam płacić. Najpierw z tym burdelem w NFZetach niech zrobią porządek, a później rozpocznijmy dyskusję za co i kiedy i ile z własnej kieszeni mamy dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Leczenie w szpitalu bez ubezpieczenia. Za wyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 23:15 i co zapłaciłaś ? . Ja miałam taka sytuację, że zmienił się nip zakładu pracy i się też zaświeciło na czerwono . Wystarczyło dać takie oświadczenie . I tyle bez opłat , bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś