e_w_a_21 03.09.13, 08:04 Tak bez żadnej złośliwości...........ale czy nawet 150 mln za 1,8 km nie jest przypadkiem przesadzone ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DT A wystarczyło tą trasę przesunąć kilkaset metrów IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.13, 08:24 na północ - za oczyszczalnię ścieków aby koszt inwestycji wyniósł 50-60 mln - ale tak to jest jak inwestycje planuje się tylko na mapie a nie w terenie i na mapie. A tak żeby nie ruszać zbiornika wartego 5-10 mln wywala się 130-150mln na specjalny most bo obejść tego zbiornika oczywiście się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo kilka wyjaśnien ... 03.09.13, 12:27 1. Mosty buduje się nie tam gdzie jest "pasuje" tylko w miejscu gdzie łączy dwa brzegi i gdzie ma przebiegać dana trasa, w tym przypadku od ronda Rzecha przez Wisłok do Lubelskiej i dalej w przyszłości Krogulskiego, Miłocinską i dalej aż do Krakawoskiej ... 2. Każda droga ma określone parametry, w tym przypadku ma to być dość wysoka kategoria GP, której przebieg nie można sobie dowolnie "zawijać" i kręcić gdzie się tylko da - muszą byś spełnione odpowiednio wysokie kryteria np. promienie łuków czy tzw. "krętość" PS tak to jest jak inwestycje planuje się tylko w terenie i na mapie ;-) nie mając większego pojęcia o całym procesie projektowania i budowy dróg ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: kilka wyjaśnien ... IP: *.d-com.pl 04.09.13, 10:59 Chrzanisz, jakbyś miał jakiekolwiek przygotowanie do projektowania dróg. I robisz zamęt. Drogę klasy GP, a nawet S, bez najmniejszych problemów dałoby się wpisać pomiędzy punkty brzegowe, które wymieniłeś. To nie aspekty techniczne decydowały o takim, a nie innym rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo chrzanię ? doprawdy ? 04.09.13, 11:23 >>> Chrzanisz, jakbyś miał jakiekolwiek przygotowanie do projektowania dróg. I robisz zamęt. <<< chrzanię ? napisałem jakąś nieprawdę ? co ? a jeśli to co napisałem jest prawdą, to dlaczego zarzucasz mi "chrzanienie" ??? >>>To nie aspekty techniczne decydowały o takim, a nie innym rozwiązaniu. - masz w takim razie wiedzę jakież to aspekty zadecydowały o tym, to podziel się nimi na Forum >>> jakbyś miał jakiekolwiek przygotowanie do projektowania dróg. I robisz zamęt. _tak - nie mam przygotowania ... _robię zamęt ? a czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: chrzanię ? doprawdy ? IP: *.d-com.pl 04.09.13, 12:25 Nie wiem czemu to robię, chyba z nudów, ale niech ma: Piszesz: 1. Mosty buduje się nie tam gdzie jest "pasuje" tylko w miejscu gdzie łączy dwa brzegi i gdzie ma przebiegać dana trasa, w tym przypadku od ronda Rzecha przez Wisłok do Lubelskiej i dalej w przyszłości Krogulskiego, Miłocinską i dalej aż do Krakawoskiej Chrzanisz, bo: - dyskusja nie dotyczy mostu, tylko właśnie trasy - trasę ustala się w sposób optymalny, co nie zawsze oznacza linię prostą od punktu A do punktu B. Piszesz: 2. Każda droga ma określone parametry, w tym przypadku ma to być dość wysoka kategoria GP, której przebieg nie można sobie dowolnie "zawijać" i kręcić gdzie się tylko da - muszą byś spełnione odpowiednio wysokie kryteria np. promienie łuków czy tzw. "krętość" Chrzanisz bo: - nie istnieje kategoria GP - sugerujesz, że ktoś chce dowolnie "zawijać" i kręcić - sugerujesz, że odpowiednio wysokie kryteria uniemożliwiają ominięcie tego zbiornika Piszesz: PS tak to jest jak inwestycje planuje się tylko w terenie i na mapie ;-) nie mając większego pojęcia o całym procesie projektowania i budowy dróg ... A tu dla odmiany z Tobą się zgadzam :) Piszesz: >>>To nie aspekty techniczne decydowały o takim, a nie innym rozwiązaniu. - masz w takim razie wiedzę jakież to aspekty zadecydowały o tym, to podziel się nimi na Forum Powtarzam: Drogę klasy GP, a nawet S, bez najmniejszych problemów dałoby się wpisać pomiędzy punkty brzegowe, które wymieniłeś. Uzupełniam: Znam się na tym, więc Powtarzam: to nie aspekty techniczne decydowały o takim, a nie innym rozwiązaniu. Piszesz: >>> jakbyś miał jakiekolwiek przygotowanie do projektowania dróg. I robisz zamęt. _tak - nie mam przygotowania ... _robię zamęt ? a czym ? Odpowiadam: To że nie masz przygotowania widać jak na dłoni, a że robisz (próbujesz) robić zamęt wykazałem powyżej. Miłego trollowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo Re: chrzanię ? doprawdy ? 04.09.13, 14:00 >> Chrzanisz, bo: >> - dyskusja nie dotyczy mostu, tylko właśnie trasy - ale wszelkie zarzuty (m.in DT) dotyczą lokalizacji mostu ... >> - trasę ustala się w sposób optymalny, co nie zawsze oznacza linię prostą od punktu A do punktu B. >> - nie ja ustalałem przebieg tej trasy ... >>- nie istnieje kategoria GP - czepiasz się słówek, ale niech Ci będzie - powinno być - klasa GP > - sugerujesz, że ktoś chce dowolnie "zawijać" i kręcić > - sugerujesz, że odpowiednio wysokie kryteria uniemożliwiają ominięcie tego zbiornika - to co Ty odbierasz dość subiektywnie jako "sugerowanie" to tylko wyłącznie moje wątpliwości co do rozwiązan proponowanej trasy >>> Powtarzam: to nie aspekty techniczne decydowały o takim, a nie innym rozwiązaniu. <<>< - nie powtarzaj - tylko powiedz w koncu jakież to aspekty ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: kilka wyjaśnien ... IP: 91.225.135.* 07.09.13, 17:58 Znam mosty na drogach GP znacznie tańsze. Sądzę, ze Ty też. Czy ta trasa musi być GP? Uważam, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo Re: kilka wyjaśnien ... 08.09.13, 19:11 >>> Znam mosty na drogach GP znacznie tańsze. Sądzę, ze Ty też. - chyba nie były podane szacunkowe koszty samego mostu, bo mowa jest przecież o całej trasie ... - nie, nie znam ceny innych mostów, nie siedzę aż tak mocno w tych tematach ... >>>Czy ta trasa musi być GP? Uważam, że nie. - nie musi być GP, ale "ktosik" z jakichś względów tak a nie inaczej o tym zadecydował ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedrogi Re: kilka wyjaśnien ... IP: 89.230.64.* 09.09.13, 20:16 A jakiej kategorii to droga? Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_21 Coś jest chyba nie tak 03.09.13, 08:54 W internecie pełno jest kosztorysów nowych ulic i dróg, które budowane są w Niemczech. Średnio buduję się drogi o podobnym standardzie za ok. 2 mln Euro / km a mosty za dodatkowe 4,5 mln / 100 m . Czyli tam wybudowanie takiej ulicy kosztowałoby 4 + 18 = 22 mln euro / 95 mln złotych. Biorąc pod uwagę, że tam zarabiają budowlańcy znacznie więcej i firmy też mają z tego zyski / nie ma bankructw firm realizujących inwestycje dla państwa / uważam , że proponowanie 150 mln na taką inwestycję jest po prostu zwykłą niegospodarnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veto Re: Coś jest chyba nie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.13, 08:58 To nie jest zwykła niegospodarność. TO GIGANTYCZNE MARNOTRASTWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Inwestycja od lat jest blokowana. IP: *.rzeszow.mm.pl 03.09.13, 09:20 Kto przygotował taki projekt czy nie nadworna miejska firma Promost. Od lat bierze udział w zleceniach projektowych do których nigdy nie dochodzi.Tak było z realizacją projektu drogi do strefy ekonomicznej przez Miłocin, kasa z miasta wydana na projekt realizacji brak. Kto zaprojektował w ten sposób odcinek drogi czynie było innych możliwości.Miasto innowacji a stac ich na proste lanie asfaltu na stare drogi i budowa sikawek czy okrągłych pomostów.Co nowego powstało w Rzeszowie przez ostatnie 10 lat z wyjątkiem remontów. Ten odcinek drogi nowej drogi projektowany był jeszcze w 200o roku warto sprawdzic jak miał przebiegac i kiedy miał byc zrealizowany.Ważnieszy bedzie most przez bagna zlewu rzeszowskiego za 350 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DT Re: Inwestycja od lat jest blokowana. IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.13, 10:48 nie 350mln a 500mln, a tej ulicy oczywiście nie da się przenieść przed Boguchwałę...(za chwilę zbudują budynkami ostatnie wolne miejsca gdzie można by zrobić skrzyżowanie z 9-tki) no tak ale wtedy wydano by max 50-70 mln zamiast 500 mln. Co da systemowi komunikacyjnemu miasta droga (i kolejne duże skrzyżowanie) na ul. Podkarpackiej jak ruch blokuje się od Boguchwały? To wymagałoby współpracy z gminą Boguchwała (zapalenia fajki pokoju z wójtem Boguchwały) a to ponad możliwości wyobraźni wojowniczego wodza Rze-szoszonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 09:35 Pamiętacie jak przed ogłoszeniem przetargu Inwestor zmniejszył przewidywany koszt inwestycji z 200 mln na 140 mln nie zmiejszając planowanego zakresu robót, więc musiało to wyjść na etapie złozenia ofert. Ale przewidziano 5% z tej kwoty na opracowanie dokumentacji (kilkakrotnie więcej niż ceny rynkowe), a potem rezygnację z realizacji budowy, więc i tak ten co miał na tym zarobić trochę skubnie, a potem się zobaczy. Ciekawe czy ten zapis to ciąg dalszy działalności rodzinnej jak to było przy dokumentacji na Lubelską, czy tym razem to ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
em_mirek Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lube... 03.09.13, 10:44 A może trzeba się zastanowić czy inwestycja w takim rozmiarze jest w ogóle potrzebna. Czy w sytuacji gdy w niedalekiej przyszłości cały ruch tranzytowy zostanie wyprowadzony poza miasto - autostrada A4, droga szybkiego ruchu S19, północna obwodnica Rzeszowa oraz planowana południowa, konieczne są dwa pasy ruchu w każdym kierunku? Czy przewidywane natężenie ruchu na pewno tego wymaga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DT Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.13, 10:57 spokojnie, a czy ktoś się zastanawiał po co budować chyba kilometr ekranów na łączniku austostrady od strony gdzie nie ma żadnej zabudowy poza zakładem karnym (otoczonym zresztą murem). Tu nikt nie myśli jak oszczędzić pieniądze a jak je wydać. Wymyśla się kosmiczne projekty żeby wydawać, wydawać, wydawać bo kolegom, szwagrom, towarzyszom z firm budujących i projektujących brakuje "przerobu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisul Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.res.pl 03.09.13, 11:13 Darmowa rada dla pana Ferenca. Przesuncie most o 300 metrow w lewo lub w prawo i nie trzeba robic mostu! Zaoszczedzone pieniadze wydajcie na kolejke nadziemna. Koniecznie trzeba budowac most nad jeziorem a nie polozyc asfalt obok na gruncie? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_zderzacz Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu 03.09.13, 12:18 Gość portalu: pisul napisał(a): > . Koniecznie trzeba budowac most nad jeziorem a nie polozyc asfalt obok na grun > cie? Trzeba i zaraz odpowiem Ci pytaniem retorycznym dlaczego... Co brzmi lepiej? a) zbudowaliśmy most b) zbudowaliśmy most na trudnym terenie, a połowa konstrukcji znajduje się nad zbiornikiem wodnym... Co więcej nie trzeba nawet budować wystarczy że masy zobaczą samą wizualizację i będą mieli pełno w gaciach... :))) Got it? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 12:30 Na pewno taka trasa jest potrzebna, a jeżeli już budować to po dwa pasy w każdym kierunku (koszt w stosunku do jednopasowej wzrasta max 50%). Oczywiście budując normalny most z ewentualnym obejściem lub zasypaniem części zbiornika (do odtworzenia zmniejszonej powierzchni obok istniejącego) koszt całej inwestycji nie będzie przekraczał 100 mln. Ale chyba chodzi nie tylko o znaczenie użytkowe planowanej budowy. A może radni powinni przyjrzeć się zagadnieniu i zapytać fachowców z branży co o tym sądzą. Oczywiście wyłączając z tego z oczywistych względów dużą lokalną firmę projektową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisul Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.res.pl 03.09.13, 12:36 Tyle pieniedzy na most ktorego wcale nie trzeba budowac w tym miejscu :) Jak juz ktos sie uprze mozna taniej zasypac jeziorko i po sprawie. Na logike po h... szukac bajorka zeby postawic 400metrowy most? Rozymiem przez rzeke ale jezioro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisul Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.res.pl 03.09.13, 12:38 Rozumiem przerzucic most przez Wigry , czy Bajkal ale przez malusie bajorko co w lecie prawie wysycha? To moze postawmy most nie przez rzeke ale wzdluz rzeki. Bedzie rownie bezsensu Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo dla Ciebie to wszystko takie proste ... 04.09.13, 08:36 tylko szkopuł jest w tym, że żadne "normalne" jeziorko czy inne bajorko ... i nie da się tego zasypać - tak jak Ty to proponujesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glover Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.static.sl-net.pl 03.09.13, 14:23 Jak popatrzeć na mapę satelitarną na googlach to aż się prosi poprowadzićtą drogę delikatnym łukiem po prawej stronie patrząc od Rzecha. Tam jest sporo miejsca i można się spokojnie zmieścić obok tej drogi co idzie do tych betoniarni. Po drugiej stronie rzeki można też łukiem wrócić w to samo miejsce co obecnie planują. Kto widział ten projekt? Czy droga ta przebiega w obecnych planach po prawej czy po lewej stronie tej nowej stacji benzynowej (patrzymy od ronda) bo jak po prawej po obecnej Rzecha to jakoś to mi się nie składa. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo można się spokojnie zmieścić obok tej drogi ... 04.09.13, 08:49 >>>Tam jest sporo miejsca i można się spokojnie zmieścić obok tej drogi co idzie do tych betoniarni. <<< a wiesz ile trzeba zajmuje pas drogowy trasy kategorii GP ? wystarczy na to te Twoje "sporo miejsca" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lube... 03.09.13, 14:34 Mam poważniejsze pytania. Czy na pasach zieleni, będą rosnąć storczyki? I kto zagra na otwarciu mostu? No i czyje imię będzie nosił most? Proponuję nazwę Most Rozwoju Rzeszowa, a butelkę szampana rozbije o przęsło Dźwig Potwór. Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_21 Fajna wizualicacja. 03.09.13, 15:22 O 12:20 pojawiła się na stronie gazety wizualizacja tego projektu - która dobitnie pokazuje bezsens tego pomysłu. 150 mln można lepiej zagospodarować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisul Re: Fajna wizualicacja. IP: *.res.pl 03.09.13, 17:24 Wytyczylem na mapie miejsce gdzie moze powstac most taki jak na Warzywnej buduja za okolo 12/15 milionow ten zakladany to 170/189 milonow. Niech mi ktos z rady miasta odpowie dlaczego nie moze isc w tym miejscu? Czy koniecznie trzeba przepie...c grupsza sume? Plan wytyczenia nowego mostu. Oszczedzamy lekko 150 milionow: www.pixhost.org/show/3718/18584158_inna-koncepcja-mostu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisul Re: Fajna wizualicacja. IP: *.res.pl 03.09.13, 17:26 Cos link nie chrumka, ten powiien zachrumkac: www.pixhost.org/show/3718/18584158_inna-koncepcja-mostu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo droga to nie kreska ;-) 04.09.13, 08:52 droga to nie kreska ;-) wiesz ile wynosi szerokość pasa drogowego kat GP ? Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo po co pytasz skoro wiesz ? 04.09.13, 14:09 poza tym, ja zapytałem tylko o fakt czy kol. pisul wie ile ona wynosi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Fajna wizualicacja. IP: 91.225.135.* 03.09.13, 18:25 Po co tak droga konstrukcja mostu. To jest wyrzucanie publicznych pieniędzy w błoto. Wystarczy most o konstrukcji innej tańszej. Kto to wymyślił a kto to zaakceptował. Aby z tego jakoś wyjść należy zmienić konstrukcję mostu. Wystarczą podpory, przyczółki i jakaś konstrukcja. Gwarantuję że wszystko zmieści się w 100mln. Myślę, że projektant i ktoś tam buduje sobie zbędny pomnik i to na koszt podatników. Przypomina mi to sytuację z tzw Mostem Zamkowym gdzie pasy ruchu są za wąskie i jeszcze kilka innych błędów projektowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo ??? 04.09.13, 09:00 >>>Przypomina mi to sytuację z tzw Mostem Zamkowym gdzie pasy ruchu są > za wąskie i jeszcze kilka innych błędów projektowych. 1. co to znaczy "są za wąskie" ??? ile mają teraz, a ile powinny mieć szerokości wg Ciebie ? 2. "inne błędy projektowe" ? co masz na myśli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: ??? IP: *.d-com.pl 04.09.13, 11:22 No i co się tak czepiasz, jakbyś się co najmniej na tym znał? Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo ... 04.09.13, 11:39 Być może nie znam się tak dobrze jak kol. "drogi", bo musi on chyba dobrze się na tym znać, skoro "czepia się" za wąskich jezdni i innych błędów projektowych ... PS mam tylko nadzieję, że odpisze dość precyzyjnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: ??? IP: 91.225.135.* 07.09.13, 17:52 Do Jasioplo: Sądzę, że dobrze się znasz na tym temacie i to już nie pierwszy raz bronisz różnych inwestycji w tym temacie. No, dobrze nie wąsko a mniejsze szerokości wprawdzie minimalne jak na jakąś byle jaką gminę drogę np klasy "L" lub niższej. Powtórzę jest za drogi tak twierdzi drogż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: ??? IP: 91.225.135.* 08.09.13, 07:29 I jeszcze jedno. Nie będę cytował 36 rozporządzeń, instrukcji, katalogów i czegoś tam jeszcze w tym temacie to Ty prawdopodobnie na tym się znasz . Zachowujesz się jak nauczyciel. Co do tych 36..... to ilość ta była opublikowane na jednej z branżowej konferencji. A zresztą to se policz. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo ... 08.09.13, 19:42 >>>> I jeszcze jedno. Nie będę cytował 36 rozporządzeń, instrukcji, katalogów i czegoś tam jeszcze w tym temacie - ależ wcale tego nie chcę i nie oczekuję ... >>>Zachowujesz się jak nauczyciel. - łoł ale mi "dosoliłeś" !!! szacunek >>>Co do tych 36..... to ilość ta była opublikowane na jednej z branżowej konferencji. A zresztą to se policz. - po co każesz mi to liczyć ? w jakim celu ? zachowwujesz trochę jak ... nauczyciel ??? ;-) PS bardzo zręcznie pominąłeś (zignorowałeś) moje pytanie o te "inne błędy projektowe" na Moście Zamkowym ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: ... IP: 91.225.135.* 08.09.13, 21:59 W sprawie tych błędów pomijam za dużo i było by nudno dla forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo błędy ... 09.09.13, 15:52 1. Skoro było ich dużo (jak rozumiem) to zechciej zamieścić przynajmniej dwa/trzy błędy naistotniejsze Twoim zdaniem 2. Czy będzie to nudne (dla nas) może się okazać dopiero wtedy gdy napiszesz konkrety ... Forumowicze, są czasami naprawdę wyrozumiali i chętni do poszerzania swej wiedzy i to w dziedzinach dość "egzotycznych" co dla niektórych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: błędy ... IP: 91.225.135.* 09.09.13, 22:12 Pas. I koniec. Od tego są odpowiednie służby.Na tym kończę temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo no tak ... najłatwiej wycofać się na ... 10.09.13, 09:42 >>>> Pas. I koniec. Od tego są odpowiednie służby.Na tym kończę temat. - wiem ale nie powiem - niezła zagrywka ... i jak tu prowadzić rozmowę ??? ano, najłatwiej "zabrać zabawki z piaskownicy" i wycofać się na z góry upatrzone pozycje ... PS Od tego by pokazywać (i piętnować) błędy są też zwykli "szarzy" ludzie - mieszkancy miasta ... Ale jak widać, dość często zapomina (lub nie wie) się o tym, lub po prostu nie chce się tego robić, chyba że w tym przypadku nie było żadnych tych "błędów". Ale nie będzie nam dane się o tym dowiedzieć, bo kol. drogi wolał zamilknąć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: no tak ... najłatwiej wycofać się na ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 11:14 Aleś się przypiął. Prawdziwy pedałowiec z ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasioplo Re: ??? 08.09.13, 19:33 >> Sądzę, że dobrze się znasz na tym temacie - powiedzmy, że nie znam się dobrze, ale się tym trochę interesuję ... >>> już nie pierwszy raz bronisz różnych inwestycji w tym temacie - możesz sprecyzować o co Ci chodzi ? - poza tym, jeśli coś jest "dobre" to nie widzę przeszkód by to coś "bronić" - czy wyrażać się o tym pozytywnie ... >>>dobrze nie wąsko a mniejsze szerokości wprawdzie minimalne jak na jakąś byle jaką gminę drogę np klasy "L" lub niższej. - szerokość pasów tam zastosowanych nie jest chyba wartością minimalną, ale wybacz - nie wiem jaka klasa Mostu Zamkowego ... - znasz hasło - "szerokość zabija" ??? >>>> Powtórzę jest za drogi tak twierdzi drogż - nie mnie oceniać, ile to powinno kosztować ... - ale kiedyś ktoś mądrze powiedział, iż towar jest wart tyle dokładanie ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić ... Prawda ta dość często sprawdza się na naszym rzeszowskim "podwórku" (np. cała afera z opłatami za śmieci) Odpowiedz Link Zgłoś
koma.r44 Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lube... 07.09.13, 09:28 Takim mostem jak planują to i Wisłę można by opasać. Cwaniacy na projektach i realizacji inwestycji chcą zarobić, a wystarczyło normalnie podejść do problemu jak na Wisłok przystało. Jednym słowem głupota, ale wyrachowana przez wewnętrzny krąg króliczka. A kto się tam kapnie...my jesteśmy wielcy...petrodolarów ci u nas dużo...ropy w bród...czasem w mózgach, ale to już inny problem, nie dla maluczkich nasze myślenie. My będziemy mieć kasę, a wy zaganiani mieszkańcy grodu Rzecha długi do spłacenia. Na razie cicho, nie mówcie o tym nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: 91.225.135.* 07.09.13, 17:53 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Unieważnią przetarg na połączenie Rzecha i Lu IP: *.xdsl.centertel.pl 07.09.13, 21:49 ciekawe ile za ten "projekt babiloński" mostu wziął projektant ? 3% wartości inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś