stefanprotek 16.08.04, 14:00 Widzieliście to COŚ co zbudowano przed MDK? Kto na TO wydał zgodę? Gdzie Architekt Miejski? Ten plac należy zagospodarować. Ale nie takimi "potworkami" ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antixenofobia Re: Ohyda przed MDK 17.08.04, 19:53 Z żalem donoszę, że po raz pierwszy muszę się z powyższą opinią całkowicie zgodzić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alko4 Re: Ohyda przed MDK 17.08.04, 20:14 Jeśli byłbyś tak uprzejmy i napisał o tym "czymś" byłbym niezmiernie zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprotek Re: Ohyda przed MDK 18.08.04, 22:02 alko4 napisał: > Jeśli byłbyś tak uprzejmy i napisał o tym "czymś" byłbym niezmiernie > zobowiązany. To trudno opisac... Ma toto kształt z grubsza grzyba. Jest dość duże. Jest drewniano szklane. Więcej szkła niz drewna. W każdym razie ściany sa szklane więc widok jest na przestrzał. Aby toto postawić wywalono postument z małą rzeźbą, która tam stała od "niepamiętnych" czasów. Nijak sie toto ma architektonicznie do otaczającej "zabudowy". Kolorki również nie podchodzą (beże, jasne brązy, itp) I prawdopodobnie będzie służyć do chlania piwska bo ma na sobie logo browaru Nie mam nic przeciwko kulturalnemu piciu piwa ale: pytam "włodarzy" miasta: A gdzie piwosze będą SZCZAĆ? Kilka lat temu po wielomiesięcznych bojach zburzono pdobny "przybytek" stojący nieco dalej - teraz jest tam nawet ładny kwietnik. Zniknął słodko-amoniakowy (lub jak kto woli piwno-moczowy) zapaszek unoszący sie nad placem. Teraz zafundowano turystom ponowne "atrakcje". No i jeszcze jedno: Wreszcie "młodzież" z technikum (oddalonego o 10 m) będzie mogła spokojnie nachlać się przed lekcjami lub w czasie przerwy. Może nawet ci z liceum zdążą - szybkim kłusem (zamiast biegać na Opalińskiego). A jak się dobrze rozpędzą to i gimnazjaliści też się będą mogli obsłużyć. O Zgrozo ! Odpowiedz Link Zgłoś
shadow_k Re: Ohyda przed MDK 18.08.04, 23:30 Ogólnie to i tak CI z technikum/liceum/gimnazjum zdązą się 'nachalć' przed szkołą nawet bez tego czegoś, no ale z tym się zgodze że nijak to nie pasuje w tym miejscu w którym to postawiono ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
alko4 Re: Ohyda przed MDK 19.08.04, 10:24 Pamiętam tą małą rzeźbę. Szkoda. A brak toalety w okolicy to faktycznie problem. OIDP Najbliższa jest chyba na dworcu PKP. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antixenofobia Re: Ohyda przed MDK 19.08.04, 19:11 Jak by nie patrzeć, nie angażując w to lokalnej polityki szklano- drewniany borowik jest po prostu ohydny. Swoją droga to ciekawi mnie "psychologiczny" aspekt całej sprawy,a konkretnie co to za przyjemność spożywać(cokolwiek) na środku dużego placu w mieści. Ciekawi mnie jakież to sfery społeczne będą bywać w grzybie....:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprotek Re: Ohyda przed MDK 20.08.04, 13:22 antixenofobia napisał: > Jak by nie patrzeć, nie angażując w to lokalnej polityki No kiedy sie nie da. Nie sądzisz chyba, że władza o tym nie wie? Jak słyszałem, pani Architekt nawet się troche "postawiła" ale jedno skrzywienie brwi Pana i Władcy na końcu świata wystarczyło i odpowiedni podpis znalazł sie tam gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
delarge ? 22.08.04, 01:00 no cóż, jak się przepiło młodość, to ciężko "wygrzebać coś" z pamięci. opłakiwany przez was pomnik/posąg tudzież rzeźba, stała w innym miejscu niż nowo postawiony obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprotek Re: ? 24.08.04, 08:41 Górale polscy mają podobno kilka określeń na prawdę: 1. prowda 2. tyż prowda 3. gówno prowda Twoje wypociny, delarge, należą do tego trzeciego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
san5 Re: Ohyda przed MDK 22.08.04, 17:26 Istotnie, piękne to nie jest, ale przecież doskonale wpisuje się w tamtejszy krajobraz. Cóż bowiem można powiedzieć o drewanianej koszmarnej scenie przykrytej jakąś niebieską folią? Albo o wybrukowanym placu bez jakiejkolwiek koncepcji zagospodarowania? To wszystko świadczy o braku wyczucia, a może po prostu o zwyczajnym bezguściu leżajskich władz (burmistrza,radnych i ludzi za to w mieście odpowiedzialnych). A przecież można rozpisać konkurs na zagospodarowanie i tego placu i całego otoczenia MDK i je gustownie bez duzych nakładów urządzić. Ale skoro nikomu nie przeszkadza bazar (przynajmniej do pierwszej tragedii - obym się mylił!!), to czy warto ronić łzy nad browarnianym grzybkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
shadow_k Re: Ohyda przed MDK 23.08.04, 01:36 I tutaj się zgodzę z Toba drogi sanie, iż ten grzybek jest sporo ładniejszy aniżeli coraz bardziej rozrastający się we wszystkie strony bazar. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprotek Re: Ohyda przed MDK 24.08.04, 08:38 san5 napisał: > Ale skoro nikomu nie przeszkadza bazar (przynajmniej do > pierwszej tragedii - obym się mylił!!), to czy warto ronić łzy nad > browarnianym grzybkiem? Masz - niestety - racje drogi sanie. Tamte koszmarki już tak wrosły w "krajobraz" tego miejsca, że zaczynam ich nie dostrzegać. Trzeba przyznać, że ten cały kwartał wokół MDK jest chyba najgorszą obecnie "wizytówką" miasta. Zresztą sam budynek równiez wymaga jak naszybszej renowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
esox5 Re: Ohyda przed MDK 25.08.04, 10:46 Spójrzmy na to z innej strony.. A może to pierwsza jaskółka ("grzybek") zmian wokół MDK-u? Możę przy tym grzybku będzie ogródek piwny z parasolami, stolikami i ławkami ??? Ktoś chce coś zrobić, a wszyscy od razu hurra krytyka. Podobno ma być monitoring w Leżajsku. Może i ten obiekt zostanie nim objęty. Odpowiednia cena piwa i też nie będzie chętnych do nadmiernego spożycia. Poza tym kultura picia piwa podniosła się u nas niebotycznie. Czesi już dawno uznali piwo za swój napój narodowy (i nawet na olimpiadzie lepiej im idzie)... Argumenty o rozpijaniu młodzieży mnie nie przekonują - kazdy zna co najmnej kilka lokali w Leżajsku - nie rzucających się tak w oczy - gdzie młody człowiek może bez stresu zamówić i wypić piwo. A cała ta dyskusja przypomina trochę spór o rondo. Niemal się krew lała a jego przeciwnicy od czci i wiary wyzywali pomysłodawców i wykonawców. Jakoś się jednak to rondo wkomponowało w otoczenie i spory ucichły. Niektórzy nawet je chwalą.... a ciężarówki się nie wywracają na zbyt małym łuku, korków nie ma, ruch jest płynny ... Myślę, że ludzi którzy chętnie widzieliby taki grzybek przed swoim lokalem lub w swoim mieście nie braknie. Leżajsk go nie zechce to go przeniosą. Ja chę żeby tam był ... A Tobie Stefanku życzę badziej pozytywnego nastawienia do życia ! Odpowiedz Link Zgłoś
kubusko Re: Ohyda przed MDK 25.08.04, 16:13 Dawno sie nie wypowiadałem wiec mysle ze jest dobra okazja do tego. Mi barek piwny bardzo podoba sie, wrescie cos zmieniło się i gdyby organizatorzy owej atrakcji uruchomili barek na początku lipca mogła by to byc pewnego rodzaju atrakcja miejska, wygląda to nienajgorzej i moze by to zaludniło ponurny wieczorny krajobraz Leżajskich wieczorów. Nic się w Leżajsku w ostatnim czasie nie robi aby przyciągnąc do miasta młodzież, wieczorami nie ma co robic, jedyna atrakcja to przechadzka po barach, jestem wiec zwolennikiem każdej koncepci która dostarcza atrakcji a ów 'grzybek' należy do nich. Teraz przytocze kilka kontrargumentów co do wypowiedzi Stefanproteka: >> Aby toto postawić wywalono postument z małą rzeźbą, która tam stała od "niepamiętnych" czasów. - mała rzeźba stała w innym miejscu chyba ze chodzi Ci o metalową konstrukcje na reklamy ktora była uzywana raz na ruski rok a wyglądała jak tragedia. >>Nijak sie toto ma architektonicznie do otaczającej "zabudowy". Kolorki również nie podchodzą (beże, jasne brązy, itp) - a jaką to masz tą zabudowe w okół placu przy MDK? coś ładnego? zabytkowego? orginalnego? może bardziej podoba Ci się drewniana scena? hehe, tylko kostka brukowa jest ładna. Barek ten ożywił szare ponure centrum miasta. >>I prawdopodobnie będzie służyć do chlania piwska bo ma na sobie logo browaru Nie mam nic przeciwko kulturalnemu piciu piwa ale: pytam "włodarzy" miasta: A gdzie piwosze będą SZCZAĆ? - w MDK są bezpłatne toalety. Tak daleko? >>Wreszcie "młodzież" z technikum (oddalonego o 10 m) będzie mogła spokojnie nachlać się przed lekcjami lub w czasie przerwy. Może nawet ci z liceum zdążą - szybkim kłusem (zamiast biegać na Opalińskiego). A jak się dobrze rozpędzą to i gimnazjaliści też się będą mogli obsłużyć. - jak młodzież z technikum czy liceum bedzie chciała się nachlać to się nachla bez względu czy nowy barek piwny powstanie czy nie. A co do tych Twoich 10 metrów od technikum to może lepiej pójdz tam i zmierz jeszcze raz a nie wciskaj tu innym forumowiczom kitu. To jest moja opinia na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ax4 Re: Ohyda przed MDK 07.03.05, 21:56 skad sie urwales ? od kiedy to speluna jest atrakcja ? czym sie lezajsk zalucni ? pijanymi gnojami a co do argumentow typu i tak sie nachlaja... jak ktos chce cos ukrasc i tak ukradnie, zlikwidujmy wiec policje.. Odpowiedz Link Zgłoś