Dodaj do ulubionych

Rzeszów marnuje swój najlepszy czas

25.02.14, 20:35
Inne miasta budują nowe drogi, strefy ekonomiczne, stadiony, aquaparki, unowocześniają transport a Ferenc zajmuje się budową kładek, fontann, światełkami i wyjazdami do Dubaju. To przez niego miasto zmarnuje swój najlepszy czas 2007-2013 i 2014-2020, już nigdy więcej nie będzie możliwości zdobycia takich środków.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Trwaj chwilo! 25.02.14, 22:25
      Powiadasz: "miasto zmarnuje swój najlepszy czas 2007-2013". No tak, tylko kto wprowadził Rzeszów w ów najlepszy czas? Nie mów, że Janowski czy Szlachta... ;-))
      Rozwój terytorialny miasta, przebudowa głównych arterii, modernizacja stadionu miejskiego, wymiana taboru komunikacji miejskiej, nowoczesne galerie, renowacja kamienic w centrum i in. to, jak rozumiem nic, co godne jest uwagi. :-))
      PS. Zagłosuję na Ferenca na jeszcze jedną kadencję w nadziei, że ów najlepszy czas będzie trwać!
      • lupus1020 Re: Trwaj chwilo! 25.02.14, 23:02
        Chodziło o to że lata 2007-2020 to wyjątkowa szansa dla miasta i ta szansa jest zmarnowana przez nieudolność Ferenca. W latach 2007-2013 nie zrobiono praktycznie nic, wygląda na to że przez kolejne lata również nie zrobi się nic bo Ferenc zamiast wziąć się za robotę to zajmuje się światełkami i wycieczkami do Dubaju.
      • lupus1020 Re: Trwaj chwilo! 25.02.14, 23:04
        Skoro dla ciebie zakup 60 beznadziejnie pomalowanych autobusów albo galerie to rozwój miasta to nie mamy o czym mówić. Właśnie przez takich ignorantów Ferenc wygra kolejne wybory. Wydaje im się że rozwój miasta to remontowanie w kółko tych samych dróg oraz odnawianie kamienic i bloków. Powodzenia.
        • wislocki12 Ignorant 25.02.14, 23:22
          Dziękuję za życzenia! Mam na myśli owo "Powodzenia"!
          No tak, zakup 60 mercedesów (beznadziejnie pomalowanych - mógłbyś określić wpływ malowania na poziom usług komunikacyjnych?), remont głównych arterii komunikacyjnych, renowacja kamienic, że o poszerzeniu powierzchni miasta (tereny inwestycyjne) nie wspomnę. O co Ci właściwie chodzi? Co zatem potrzebne jest Rzeszowowi?
          • przesmiewca-lux Re: Ignorant 25.02.14, 23:44
            wislocki12 napisała:

> Co zatem potrzebne jest Rzeszowowi?

Kolejka!!! kolejka!!! kolejka!!! kolejka!!! kolejka!!! kolejka!!! kolejka!!! ...

i lody włoskie

;-D
            • wislocki12 Kolejka? Jestem za! 25.02.14, 23:51
              Też jestem za kolejką! Z lodów rezygnuję. ;-))
              • lupus1020 Re: Kolejka? Jestem za! 26.02.14, 08:00
                No widzisz jaki z ciebie przygłup. Wydaje Ci się, tak jak 75-letniemu dziadkowi, że to takie nowoczesne. A tam gdzie to gó... zbudowano, nikt tym nie jeździ i je rozbierają. Ale skąd ty możesz to wiedzieć.
                • wislocki12 Chętnie popatrzyłbym! 27.02.14, 00:54
                  Dziękuję za kolejny komplement! Imponujesz również kulturą języka ("to gó...")!
                  Serdecznie pozdrawiam!
                  PS. Gdzie i kogo (je?) rozbierają? Chętnie popatrzyłbym! :-))
          • lupus1020 Re: Ignorant 26.02.14, 07:59
            Co jest potrzebne Rzeszowowi? Rzeszowowi potrzebne jest przygotowanie terenów pod budowę zakładów i cetrów badawczo-rozwojowych. Ferenc nic nie robi w tym kierunku. Ciągle bredzi żeby przyłączyć jakieś wsie to Rzeszów będzie mieć 200 tys. mieszkańców. A gdyby zamiast zajmować się pierdołami, wziąłby się 6 lat temu za strefę Dworzysko, już powstałoby tam kilka tys. miejsc pracy dla inżynierów i pewnie Rzeszów dobiłby do tych "magicznych" 200 tys. o których marzy ten dziadek. Każdy rok bez strefy Dworzysko to rok zmarnowany, każdego roku tracimy kilka tys. absolwentów studiów, którzy nie znajdą tu pracy. Na 100 absolwentów kierunków technicznych 3-4 znajduje pracę w Rzeszowie. Gdybyśmy mieli dobrego prezydenta, który zajmowałby się poważnymi tematami a nie fanaberiami i głupimi pomysłami, to byłoby nie 3-4 a 30-40 na 100. I to jest potrzebne Rzeszowowi.

Ale co z tego rozumie 75-letni dziadek, dla którego najważniejsze żeby w Rzeszowie było "ładnie", w jego kiczowatym stylu.

Mam prośbę, zanim zaczniecie się wypowiadać na ten temat, zacznijcie jeździć po Polsce. Od ok. 6 lat każdego dnia wszystkie inne miasta nam uciekają.
    • wislocki12 Lupus est 25.02.14, 23:25
      Czyżby "Homo homini lupus est"?
      • mr.paprykarz Re: Lupus est 26.02.14, 11:42
        Rzeszów musi mieć 200 000, im większy Rzeszów tym lepiej dla miasta, kto tego nie rozumie jest idiotą i nie warto z nim rozmawiać.
        • lupus1020 Re: Lupus est 26.02.14, 13:55
          Zgadzam się. Różnica polega tylko na tym ze ja mowie ze mozna to osiagnac poprzez tworzenie nowych miejsc pracy i warunkow do rozwoju zawodowego mlodych ludzi, a Ferenc chce to osiagnac przez przylaczanie wsi. Jesli nadal nie bedzie sie nic robic w miescie to nawet jak po przylaczeniu wsi liczba ludnosci skoczy chwilowo do 200 tys. to potem znowu spadniej ponizej 200 tys. Jesli w koncu zacznie sie cos robic aby przyciagac inwestorow, to 200 tys. mozna osiagnac bez poszerzania miasta.
          • mr.paprykarz Re: Lupus est 26.02.14, 17:29
            Głosowałem na Ferenca.
            To dziwne bo wychowany byłem w rodzinie gdzie o czerwonych mówiło się tylko źle, dlatego nigdy, przenigdy nie oddałem głosu na SLD w wyborach do parlamentu, ale z Ferencem było o dziwo..... inaczej! Jego AUTENTYCZNE zaangażowanie, nieudawana troska o sprawy miasta to było to co przechyliło czarę, ale muszę powiedzieć ,że ta.......ta kładka , ta kładka przy której tak upierał się prezydent to ....jest...........to jest bez sensu, ona jest bez sensu.
            Przykro to mówić.
            100 razy lepszym rozwiązaniem byłoby podziemne przejście i nikt mi nie wmówi, że to za drogie jest ,bo tam som kable i jeziorko.
            Dlatego do Ferenca mam teraz stosunek ambiwalentny :-(
            • wislocki12 Kładka to jest to, choć tego nie przypomina 26.02.14, 19:53
              W przejściu podziemnym napady zdarzają się częściej... Wolę kładkę! Namawiam zatem też na kładkę nad skrzyżowaniem Targowa-Piłsudskiego i, oczywiście, na kolejkę miejską!
            • mr.paprykarz Re: Lupus est 26.02.14, 20:08
              :-(
              miało być
              ;-(
              "przechylić szalę"
              ;-)
              • rzeszowski15 Re: Lupus est 26.02.14, 21:43
                Co tam dwie kladki?!.Ja bym wybudowal za "pieniadze Unii" 15 kladek,ktore beda splacac nasze pra pra wnuki.
                • wislocki12 Przejścia podziemne za darmo :-)) 26.02.14, 22:20
                  No tak (!), przejść podziemnych spłacać nie muszą! ;-))
                  • mr.paprykarz Re: Przejścia podziemne za darmo :-)) 26.02.14, 22:36
                    wislocki12 napisała:

> No tak (!)

No nie no....znowu?!
                    • rzeszowski15 Re: Przejścia podziemne za darmo :-)) 26.02.14, 22:38
                      No tak!.Beda splacac przejscia podziemne ale nasz wnuki.Widzisz roznice?
                    • wislocki12 Teraz ja! Z Florydy! ;-)) 26.02.14, 23:14
                      No tak, znowu! Przecież zapisu cenzury nie było... ;-))
                      A spór kładka vs. przejście podziemne wydaje się być drugorzędnym. I za to, i za to trzeba płacić. A poruszać się po mieście też trzeba. I łatwo chyba oszacować, które rozwiązanie jest droższe! Łatwo też zauważyć, że dzięki kładce spokojniejszy i uporządkowany.
                      PS. Prośba do rzeszowskiego15: zrezygnuj z zabierania głosu w sprawach Rzeszowa (nomen omen). Mam wrażenie, że bardzo rzadko tu bywasz, nie masz pojęcia o sprawach miasta, a nieustannie wyrywasz się: Teraz ja! I to z Florydy! ;-))
                      • mr.paprykarz Re: Teraz ja! Z Florydy! ;-)) 26.02.14, 23:19
                        wyłoncze na chwile

http://<a href="www.youtube.com/watch?v=dOSNxOdb5GM[/video]" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=dOSNxOdb5GM
                      • wislocki12 Spokojniejszy i uporzadkowany 27.02.14, 01:01
                        Przepraszam, miało być: "Łatwo też zauważyć, że dzięki kładce spokojniejszy i bardziej uporządkowany jest ruch na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej i Piłsudskiego."
    • wislocki12 Lupus to wilk? 27.02.14, 00:47
      Że wilk, rozumiem! Ale dlaczego 1020? Nic z tego nie rozumiem. :-))
      • rzeszowski15 Re: Lupus to wilk? 27.02.14, 01:36
        Rozumiem,ze skoro nie bylemjeszcze na ksiezycu,to rowniez nie moge sie wypowiadac o sprawach ksiezyca?
      • rzeszowski15 Re: Lupus to wilk? 27.02.14, 01:40
        Rozumiem,ze skoro nie bylem jeszcze na ksiezycu,to rowniez nie moge sie wypowiadac o sprawach ksiezyca?
        • wislocki12 Co ma wilk do księżyca 27.02.14, 21:11
          Piszę:
          "Że wilk, rozumiem! Ale dlaczego 1020? Nic z tego nie rozumiem. :-))"
          Ty zaś odpowiadasz, dwukrotnie zresztą:
          "Rozumiem,ze skoro nie bylem jeszcze na ksiezycu,to rowniez nie moge sie wypowiadac o sprawach ksiezyca?"
          Co ma piernik, że o wilku nie wspomnę, do Księżyca? Chyba to, że wyje... ;-))
          PS. Myślę, że o sprawach księżyca jednak nie powinieneś się wypowiadać. ;-))
      • lupus1020 Re: Lupus to wilk? 27.02.14, 20:30
        10 w stanie spoczynku, 20 w stanie wzwodu. A Twoje 12 co oznacza?
        • wislocki12 Re: Lupus to wilk? 27.02.14, 21:02
          1912 - rok urodzenia dziadka, a w haśle jest 17, czyli 1917 - rok urodzenia babci. Jak widać, różnimy się w wyborach, poniekąd! ;-))
          PS. 20? To masz problem. ;-((
        • mr.paprykarz Re: Lupus to wilk? 27.02.14, 22:07
          lupus1020 napisał:

> 10 w stanie spoczynku, 20 w stanie wzwodu. A Twoje 12 co oznacza?

Ale c ciebie forfiter !
    • dr_psychol Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 01.03.14, 13:43
      Ludzie czy wy nie widzicie że w innych miastach nie ma w ogóle autobusów? A u nas nowe i to już w 2014 roku. Całe 60 czy nawet 80 czyli CAŁA połowa rozsypujących się rzęchów, jeżdzących jak chcą i gdzie chcą.
      Ludzie, mamy CAŁĄ jedną trybunę, deficytowego stadiunu, nie tak jak w Kielcach czy innych pipidówach.
      Dróg nowych całe dwie, tęczowy mostek, okrągłą wpadkę - ratującą rocznie setki istnień - dodatkowo z 10 kupionych nagród, z 30 galerii handlowych, od sasa do lasa, lotnisko mamy, autostrada będzie już w 2016 a może i drogę do Dworzyska podciągno i to wszystko zasługa prezydenta Magellana. Wszystko. I uniwersytet i zalew odmulony i miliony z saksów przywożone za pasem. A reklam ... a szyldów, a wszystkiego... a koncertów pozytywek, cudów wianków że nie zliczy. I dalej mało?
      • rz2014 Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 01.03.14, 17:56
        nie ma co narzekac. jeszcze 20 lat temu rzeszow to była Polska D i niewiele osob wiedzialo gdzie to leży
        • dr_psychol Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 01.03.14, 19:40
          A jeszcze 200 lat temu, jak było? Panie... bez porównania.

Za wszystko co dobre odpowiada Prezes, tam gdzie nędza i dziadostwo, bidok niewiele może. W zasadzie za dziadostwo wcale nie odpowiada :)))

A za 200 lat co będzie?
          • rz2014 Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 02.03.14, 17:43
            w innych miastach nie lepiej. Rzeszow i tak bardzo zmienil sie na przestrzeni ostatnich lat. Awansował na stolice województwa, sporo inwestycji bylo lub tez jest realizowanych. Nie jest źle. Patrzę z punktu widzenia Tarnowa z których to okolic pochodze. W latach 80 byly to praktycznie 2 porównywalne do siebie miasta. Nawet swego czasu Tarnów był wiekszy powierzchniowo i ludnościowo od Rz. Teraz to juz inna liga - oczywiście na korzyśc Rzeszowa.
            Więc nie ma co narzekac i wlaściwie wykorzystac kase z perspektywy unijnej na lata 2014-20.
    • lupus1020 Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 10.03.14, 10:06
      Spoko jeszcze jest czwarta kadencja - będzie dużo nowych inwestycji. Może np. zbudują nowy urząd miasta i pomalują go na tęczowo, a koło niego zbudują kolejną kładkę np. w kształcie X, żeby można było łatwo dojść z pobliskiego bazaru.
    • lupus1020 Re: Rzeszów marnuje swój najlepszy czas 10.03.14, 17:29
      Dlaczego strefa Dworzysko nadal nie działa? Oto odpowiedź:

"Ponieważ przyszła Strefa zaplanowana jest na terenie dwóch gmin – Miasta Rzeszowa i Gminy Głogów Małopolski – udział w jej przygotowaniu biorą zarówno władze miasta, jak i władze starostwa powiatowego. Pełnomocnik starosty ds. przygotowania Strefy Ekonomicznej Waldemar Pijar zapewnił mnie, że w części Strefy należącej do starostwa, uzbrojenie terenu wykonane jest praktycznie w całości. Starostwo potrzebuje tylko przyłączyć się do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej na terenie Rzeszowa, jednak mimo wielu wcześniejszych deklaracji władz miasta o wykonaniu uzbrojenia terenu, wciąż go NIE MA."

"Ponieważ przyszła Strefa zaplanowana jest na terenie dwóch gmin – Miasta Rzeszowa i Gminy Głogów Małopolski – udział w jej przygotowaniu biorą zarówno władze miasta, jak i władze starostwa powiatowego. Pełnomocnik starosty ds. przygotowania Strefy Ekonomicznej Waldemar Pijar zapewnił mnie, że w części Strefy należącej do starostwa, uzbrojenie terenu wykonane jest praktycznie w całości. Starostwo potrzebuje tylko przyłączyć się do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej na terenie Rzeszowa, jednak mimo wielu wcześniejszych deklaracji władz miasta o wykonaniu uzbrojenia terenu, wciąż go NIE MA."

Ferencowi wydaje się, że strefa to tak jak hala sportowa albo aquapark - można latami o niej mówić i nic nie robić.

Tymczasem gdyby Ferenc i jego urzędnicy wzieli się w koncu do roboty i zaczęli uzbrajać strefę, już niedługo Rzeszów mógłby mieć wymarzone przez Ferenca 200 tys. mieszkańców i to bez przyłączania kolejnych terenów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka