Dodaj do ulubionych

Tarnów do Podkarpacia

03.06.14, 18:54
Jak widzę swoje upadające rodzinne miasto zastanawiam się czy nie lepiej byłoby Tarnowowi pod Rzeszowem w województwie podkarpackim. Kraków nic nie inwestuje w to miasto, Tarnów się wyludnia (112 tys ludności - tendencja spadkowa od kilkunastu lat) i cofa w rozwoju.
Praktycznie żadnych inwestycji, młodzi z miasta uciekają, drogi wyglądają jak ser szwajcarski.
Ponadto nasz prezydent dopiero co wrócił z 6 miesięcznego aresztu za łapówki a część osób z magistratu tam jeszcze przebywa. CBŚ teraz dominuje w urzędzie miasta a zastraszeni urzędnicy boją się cokolwiek robić.
Łapówka prezydenta dot. łącznika autostrady i UE będzie żądać zwrotu dofinansowania wraz z odsetkami a wtedy Tarnów już całkiem popłynie.
Podkarpacie ma to szczęście, że otrzymuje dodatkowe środki w ramach Programu dla Polski Wschodniej (a są to nie małe pieniądze) i widać rozwój miasta Rzeszowa.
Co może być pozytywnego w Tarnowie to: żużel, Zakłady Azotowe i sypiąca się Starówka.
Szkoda mi tego miasta
Obserwuj wątek
    • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 03.06.14, 18:55
      .... Tarnów podzieli niedługo los Przemyśla
    • chris1970 Re: Tarnów do Podkarpacia 05.06.14, 10:40
      A co na to mieszkańcy Tarnowa?
      Od lat jednak związani z Krakowem bardziej, niż z Rzeszowem.
      • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 05.06.14, 11:06
        Tarnów zawsze był związany z Krakowem, jednakże od 1999 r. traktowanie miasta po macoszemu nie wpływa dobrze na jego rozwój.
        Zdania by były pewnie podzielone co do przynależności wojewódzkiej lecz Podkarpacie obecnie jest dynamicznie rozwijającym się regionem i dysponuje dodatkowymi środkami na Rozwój Polski Wschodniej.
        Położenie Tarnowa jest nieco "nieszczęśliwe".

Jak mieszkańcy Rzeszowa zapatrują się na ten pomysł????????? (chodzi mi o luźną wymianę poglądów)
        • chris1970 Re: Tarnów do Podkarpacia 05.06.14, 14:58
          Wydaje mi się, że Twoje zapytanie przypominałoby trochę sprawę krymską.
          Czy spodziewasz się, że przy zapytaniu przeciętnego mieszkańca Moskwy o to, czy jest za przyłączeniem Krymu, większość powiedziałaby nie? Oczywiste jest, że przytłaczająca część powiedziałaby tak.
          Nie sięgając zagranicy, popatrz na wyniki konsultacji społecznych w sprawie poszerzenia Rzeszowa. Mieszkańcy Rzeszowa byli na tak, za to mieszkańcy sołectw zainteresowanych byli na nie.
          To raczej sami Tarnowianie powinni się wypowiedzieć w swojej sprawie. I mnie interesuje co Oni mają do powiedzenia.
          Wynik opinii w Rzeszowie i na Podkarpaciu jest znany. Im dalej gmina położona na zachód, tym wynik byłby korzystniejszy za włączeniem Tarnowa. Skorzystałoby na tym i Pilzno i Dębica, jako peryferyjny obecnie powiat.
          • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 05.06.14, 16:20
            Ten temat poruszyłem z czystej ciekawości, jak zapatrują się na niego rzeszowianie.
            Obecnie nastroje w mieście są niezbyt przychylne dla Krakowa.
            W dawnym województwie tarnowskim leżało obecnie położone na Podkarpaciu Pilzno, Dębica a sama granica województw małopolskiego i podkarpackiego jest położona zaledwie ok 10-12 km od granic Tarnowa.
    • rz2014 materiał TV o tarnowie i korupcji 05.06.14, 20:58
      materiał TV o Tarnowie i korupcji prezydenta i urzędników

tarnowska.tv/aktualnosci/czytaj/2851,protest-przeciwko-wladzom-tarnowa.html
      jednym słowem masakra
    • res-power Re: Tarnów do Podkarpacia 08.06.14, 23:40
      Można by tworzyć wspólną metropolię - aglomerację na wzór Bydgoszczy z Toruniem
      • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 09.06.14, 19:39
        Rzeszów nigdy sie nie zgodzi!!! to utrata wpływów. Tarnów skazany jest na dalsza degradację
    • wislocki12 Re: Tarnów do Podkarpacia 08.06.14, 23:57
      Nie żartuj! ;-))
    • wislocki12 Tarnowski patriota 09.06.14, 20:42
      Mam wrażenie, że to Ty zadałeś to dramatyczne pytanie:
      "Czy rzeszowianie są patriotami lokalnymi? Jak uważacie? Ja osobiście porównując inne miasta myślę, że TAK. Rzeszowianie identyfikują się z miastem, zależy im na jego rozwoju, estetyce oraz przyszłości grodu nad Wisłokiem.
      Czekam na Wasze opinie."
      No cóż, na lokalnego patriotę Tarnowa raczej nie wyglądasz! ;-))
      • rz2014 Re: Tarnowski patriota 10.06.14, 11:56
        Oj nie lubię Tarnowa choć w okolicach Tarnowa się urodziłem. Często jestem w Małopolsce ale bardzo dobrze mi się mieszka w Rzeszowie. W Rzeszowie widzę, że ludzie się bardziej identyfikują z miastem, zależy im na jego przyszłości a w Tarnowie tego nie widać.
        Jedynie co Tarnów ma ładniejszego od Rzeszowa to ścisłe centrum (Rynek i okolice) a poza tym nic ciekawego nie oferuje poza kolejnymi newsami dot. kogo dziś aresztowali z Urzędu Miasta hahaha.
      • rz2014 Re: Tarnowski patriota 10.06.14, 12:06
        ... zostałem patriotą rzeszowskim - od 1997 tj rozpoczęcia w Rzeszowie studiów (przede wszystkim są tu bardziej przyjaźni ludzie a życie spokojniejsze).
    • wirfm Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 02:25
      To ja się wypowiem jako tarnowianin i tarnowski patriota lokalny... Bo kocham to miasto całym sercem.

Dla przyłączenia Tarnowa do Podkarpacie jedno krótkie TAK !
      Argumenty za:
      - Dostęp do funduszy rozwojowych dla polski wschodniej (obecnie go nie mamy a podregion tarnowski ma PKB niższe od tarnobrzeskiego czy rzeszowskiego)

- Rzeszów jest miastem mimo wszystko porównywalnym z Tarnowem, więcej wiec dałoby się ugrać... do Krakowa startu nie mamy

- Mi by najbardziej odpowiadał układ rozdziału władzy. Sejmik w Tarnowie, Wojewoda w Rzeszowie, lub odwrotnie jestem elastyczny.

- Polityka województwa Podkarpackiego w sprawie miast jest bardzo korzystna czego nie można powiedzieć o tej w Małopolskim.

- Scalenie obszaru funkcjonalnego Tarnów - Dębica - Mielec

Oczywiście są też przeciw, ale za przeważają.... pozdrawiam z Tarnowa...

P.S. Kluczową rolę odegrałby fakt jeśli Tarnów pełniłby rolę 2 miasta wojewódzkiego
      • smalltownboy Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 04:20
        Niemożliwe to jest, bo utrata Tarnowa przez Małopolskę spowodowałaby karłowatość tamtego województwa, bo przecież wraz z Tarnowem poszedłby cały powiat ziemski. Byłby Kraków i same mieściny z Nowym Sączem na czele. Chyba, że powstałby nowy podział administracyjny kraju i Kielce weszłyby pod Kraków, to wtedy taki układ jest możliwy.
        • smalltownboy Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 04:27
          W dzisiejszych warunkach można by postarać się o Sandomierz. Do Tarnobrzega jest 15 km, a do Kielc 90 km. W Tarnobrzegu są wszystkie urzędy wojewódzkie jako filie, wraz z sądem okręgowym. Oba miasta graniczą ze sobą, tworząc również granicę pomiędzy regionami. Historycznie może i Sandomierz należy do ziemi kieleckiej (gdzie sam był kiedyś stolicą, a Kielce miasteczkiem), ale praktycznie lepiej by miał należąc do nas. Tak jak Zaklików w powiecie stalowowolskim historycznie i "zaborowo" związany był z Lubelszczyzną i Kongresówką, jednak jest u nas. Zdecydowana większość w referendum tak zdecydowała ze względów praktycznych właśnie. Chodziło o Stalową Wolę jako powiat a nie Kraśnik.
          • chris1970 Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 15:19
            Sandomierz miał być w Województwie Podkarpackim, ale same władze Sandomierza wolały Szkieletczyznę.
            Chyba im się to opłaciło, bo sponsorują w media. Na przykład serial Ojciec Mateusz czy film Ziarno Prawdy. Poprzez sponsoring cementują przynależność Sandomierza do Ziemi Świętokrzyskiej jako całości, wspierają turystykę. Nie tylko Sandomierz, ale podkreślają walory całego regionu. Mają szlaki wieszczów, architektury drewnianej i zamków.
      • wtopeq Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 09:32
        Tarnów jako współstolica nierealne.

Po pierwsze to tylko jeden powiat i z względnie dużym miastem, więc mocnych kart za bardzo nie ma. Silne miasto powiatowe,owszem, ale poza tym jest tylko petentem.

Po drugie, to prosta droga to kłótni. Bo jeśli Tarnów, to dlaczego nie Przemyśl, Stalowa wola czy Krosno?

Po trzecie transfer władz do drugiego miast to kolejne koszty.

Po czwarte, system taki się nie sprawdza, vide kujawsko-pomorskie albo lubuskie.
        • chris1970 Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 15:23
          Przy scenariuszu włączenia Tarnowa do województwa i nadając przywileje, oś decyzji przesunię się na zachód, eliminując Przemyśl zupełnie do roli zaściankowego miasteczka nagranicznego. Sądzę, że podniosą taki larum, że tajoj.
          Przemyśl jak ma być zaściankiem, to będą woleli być zaściankiem województwa ze stolicą w Krakowie, niż w Rzeszowie. Teraz przynajmniej mają siedzibę Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, a i to pewnie woleliby poświęcić dla Małopolski. Wiadomo. Całość budżetu na zabytki w Małopolsce idzie na przepastne potrzeby Krakowa.
      • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 18:12
        Rzeszów się na to nie zgodzi - na jakąś druga stolice województwa. Podwójne stolice powinny zostać zlikwidowane (w Lubuskim powinna pozostać Zielona Góra a w Kuj-Pom - Bydgoszcz).
        Ponadto w jakim celu Rzeszów traciłby na znaczeniu jako siedziba województwa????.
        Mam rodziców koło Tarnowa i wiem jak Tarnów podupadł, liczba mieszkańców maleje w oczach, nic sie tam nie dzieje. Remonty spartaczone (ul. Krakowska), miasto nieprzejezdne, dziura na dziurze. Tarnów bardzo duzo stracil na znaczeniu po reformie administracyjnej i traci nadal przez zachłanny Kraków, który bardziej juz promuje Nowy Sącz. Takiej wersji dziekujemy
    • wislocki12 Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 20:27
      Chyba... żartujesz? ;-))
      • rz2014 Re: Tarnów do Podkarpacia 02.02.15, 20:45
        Tak, żartuje.
        • wislocki12 Re: Tarnów do Podkarpacia 03.02.15, 00:20
          Cicho, wiem! ;-))
    • wislocki12 Re: Tarnów do Podkarpacia 03.02.15, 00:20
      Mam nadzieję, ze rzeszowskie zielionyje cziełowieczki w Tarnowie nie pojawią się! ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka