Dodaj do ulubionych

Etyka dziennikarska

24.06.05, 08:16
W jednym z rzeszowskich dzienników ukazał sie artykuł o ankieterach z WSSG w
Tyczynie. Pytania w ich ankiecie są faktycznie zbyt dociekliwe.Tylko
przyklasnąć jego autorowi, a jest nim redaktor Paweł KUCA.
Jest tylko małe ale... Redaktor Paweł Kuca jest równocześnie pracownikiem
Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, w Zakładzie Badań nad
Nowymi Mediami. A WSIiZ to konkurentka WSSG.
Czy o obiektywizm dziennikarski tu idzie, czy o walkę konkurencyjną, w której
uczestniczy dziennikarz?
Obserwuj wątek
    • vigla Re: Etyka dziennikarska 24.06.05, 08:57
      Taka etyka jak jej nauczanie. Uczelnie maja kodeksow etycznych wbród
      nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?id=4
      i jeszcze maja tworzyć nowe,ale żeby je respektowac - co to to nie i to się
      udziela
      • Gość: Czytelnik Re: Etyka dziennikarska IP: *.man.rsk.pl 24.06.05, 13:21
        Niedawno był tu wątek o dziennikarzu Radia Rzeszów, teraz o dziennikarzu Nowin,
        który dowala konkurencji. Co się dzieje?
        • Gość: Gość Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:57
          A co ma się dziać? Samo życie i tyle. A czy to on jeden ? Warto natomiast
          zapytać tych różnych etycznych - Kto dziennikarzom z TV Rzeszów i w telewizji
          mówili o chyba o Supernowościach i kimś tam jeszcze, zasposnorował Regaty na
          Solinie? Łącznie z ogniskiem i czymś tam? Jak to jest w takim razie z tą etyką?
          Bawić się można a pracować źle?
          • Gość: Gość Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:19
            Jeszcze chcę dodać- czy temu dziennikarzowi co to pracuje tu i tam można
            przypisać jakąś nieuczciwość? czy zrobił coś złego? Tak jak o czym pisałem
            wcześniej - Regaty i zabawa zasponsorowana przez firmy świadczy od razu o
            nieuczciwości?
            Ludzie nie dajmy się zwariować bo niedługo okaże sie , że ubieranie się w
            ubrania jednej marki albo kupownie określonych jogurtów też jest nieetyczne!
            Poza tym najpierw trzeba udowowodnić brak etyki.
            • Gość: Czytelnik Re: Etyka dziennikarska IP: *.man.rsk.pl 24.06.05, 16:40
              A może WSIiZ też chciał robić te ankiety i przegrał z Tyczynem? To by
              tłumaczyło, dlaczego dziennikarz z Nowin i równocześnie z WSIiZ pisze źle o
              ankieterze.
              • ethicus Re: Etyka dziennikarska 24.06.05, 17:31
                Niezależnie jak było, to można się dziwić redaktorowi naczelnemu Nowin, że
                pozwala stawiać swoją gazetę w sytuacji rodzącej podejrzenie o brak
                obiektywizmu jej dziennikarza.
    • Gość: greg Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:25
      tak tak, kuca , nowiny chcą zniszczyć tyczyn i stachowskiego, top jest celowa
      robota konkurencji, pomianek z grzesikiem napuscili na tyczyn nowiny, przecież
      to wszystko to obcy kapitał, ludzie stuknijcie się łeb, przecież to są androny
      do kwadratu, do mnie też przyszła ankieterka z tej szkoły i brała mnie na
      litość, że jak jej nie odpowem, to wyleci ze szkoły, bo wie pan jak tam jest,
      musi byc zrobione, ja już tyle wpłaciłam i chciałbym skończyć i etc.
      Pewnie zadzwoniędo Kucy i powem mu jak to wyglądało i niech napisze, zapyta
      tego rektora podobno etyk, jak to jest z etyka w tym wssg, kiedy się studentów
      zmusza do ankiet, a oni szantazują ludzi, że moja odmowa spowoduje zkreśleniem
      z listy i zmarnowanie pieniędzy, jeśli tak tam szkolą to lepej chyba takich
      edukatorów omijać z daleka, co to się bogacą czyim kosztem i jak niewolników
      ganiają po rzeszowie
      • Gość: Czytelnik Re: Etyka dziennikarska IP: *.man.rsk.pl 24.06.05, 20:54
        Greg, nie udawaj, że nie rozumiesz o co chodzi. Nikt by słowa nie napisał,
        gdyby redaktor rozjechał tę szkołę z Tyczyna jako obiektywny dziennikarz z
        Nowin.
        Ale on pracuje u konkurencji i to podważa wiarę w jego obiektywizm.
        Na tym forum dyskutowaliśmy kiedyś już o tym. Wydawało się, że to dla
        dziennikarzy była przestroga: albo praca w redakcji i prawo do niezależności,
        albo dorabianie u innego pracodawcy i pisanie zgodnie z jego ineresem.
        • Gość: greg Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:53
          takie stawianie sprawy świadczy o komplotnym idiotyxmie, pytanie jaka to
          mianowicie jest konkurencja ten tyczyn dla wsiz, żadna, to jest szkółka gminna,
          ewentualnie konkurencją możńa nazwać WSAIZ w Przemyśłu Posłusznego, a nie jakiś
          tyczyn gdzie studiuje paru studentów i to w większosci wojsko policja i sld psl
          o czym ty człowieku mówisz, zstanów się,
          po drugie, jeśli te afiljacje są takie istotne, to czartoryski preses TVP
          rzeszów dawno powinien skończyć pracę, gdyż pracuje w tyczynie, ba cała
          telewizja jest niobiektywna tylko dba o interesy stachowskiego, zresztą z tego
          co wiadome, tnp była wykorzytywana do ataków stachowskiego na chrobaka,
          tajemnicą poliszynela jest to, iż ze starym kwaitkowskim, kiedy jeszczwe młody
          był prezesem czartoryskiego ustalono tę kandydaturę
          • Gość: Czytelnik Re: Etyka dziennikarska IP: *.man.rsk.pl 24.06.05, 22:06
            Ja do lasa, ty do Sasa. Mnie nie obchodzą animozje, konflikty między
            szkołami.To ich sprawa i sprawa naukowców. Nie mój biznes.
            Mnie jako czytelnikowi chodzi o postawę dziennikarza. Jeśli mam ufać jego
            informacjom, to muszę być przekonany o jego obiektywiźmie. A z postów wynika,
            że nie mogę. I to w tej sprawie jest najważniejsze.
            • Gość: greg Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:09
              no nie wiem ale albo niechcesz wiedzieć o co chodzi, albo naprawd ę nie jesteś
              w sstanie tego pojąć, bo mnie teżn ie interesują animozje
              • hugon2 Re: Etyka dziennikarska 25.06.05, 06:57
                Sprytny ten Pomianek. Zamiast płacić za artykuły sponsorowane w Nowinach,
                zatrudnia dziennikarza.
                • Gość: Pismak Re: Konflikt interesów IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.05, 12:57
                  Skoro Kuca pracuje w Nowinach i WSIiZ, to kiedy pisze o konkurencyjnej szkole
                  prywatnej, konflikt interesów jest oczywisty.
    • Gość: M.R. Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 09:05
      No i co z tą etyką? Dziennikarze sa etyczni i piszą wyłącznie teksty z
      przekonania czy pisza teksty na zamówienie ?
      • Gość: joj Re: Etyka dziennikarska IP: *.autocom.pl 27.06.05, 09:12
        akurat Pomianek zna sie dobrze na promocji i za teksty płaci.
        • Gość: jolka Re: Etyka dziennikarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 21:05
          no tak.. Niech żyje niezależna i wiarygodna prasa.
          • Gość: dziennikarz Re: Etyka dziennikarska IP: 83.17.119.* 27.06.05, 22:24
            Dziennikarze dorabiaja, bo malo zarabiaja :>

Nikt dorabiac nie zabrania.
            A ze dziennikarz dal plame - to oczywiste. Widac, albo jest kiepski, albo za
            malo czasu ma na dziennikarstwo, na szukanie ciekawszych, nie zwiazanych z
            jego "fucha" tematow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka